wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine de la Folie Lucé
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Iemand de wijn van dit domein al geproefd?
Men werkt biologisch, maakt zelfs een Petnat, naast 2 rode en 1 witte cuvee.
Upcoming.
(22-07-2018 03:01 PM)vinejo schreef: [ -> ]Iemand de wijn van dit domein al geproefd?
Men werkt biologisch, maakt zelfs een Petnat, naast 2 rode en 1 witte cuvee.
Upcoming.

Niemand?
Allez, k ben dan zelf maar langs geweest Cool
Deze morgen gebeld en meteen een afspraak gekregen in de late namiddag.

Het domein ligt op een 10tal minuten van Fontevraud, waar we eerst de abdij bezochten en daarna een lekker hapje aten in de "Le comptoir des vins" op het gezellige dorpspleintje. Kleine porties maar heel lekker, ook meer dan deftige wijn per glas (Thibault Stephane) en rock n roll bediening (nu ja, binnen stond een hele platencollectie en er hing hier en daar een elektrische gitaar. Binnen kan je je ook zowat alle flessen van de streek aanschaffen voor thuis of om te drinken bij het eten (+8 euro).

Rond 4 uur kwamen we aan bij Loic Terquem Tot 2009 werkte deze super sympathieke (en intelligente) kerel in de informatica, vanaf dan volgde hij zijn passie om wijn te maken van cabernet franc (4ha) en chenin (0,5 ha).

In rood maakt hij 2 cuvees:
Encore: bodem van zand, lagering op beton)
Autrement: klei kalk, 24 maand houtlagering - barriques van min 3 jaar oud (aangekocht bij...Clos Rougeard)
Hoe kwam hij op de naam van die tweede wijn? Hij had zijn wijn vanop zandgrond "Encore" genoemd en bij het bottelen van de wijn vanop klei-kalk dacht hij "Il faut que je l' apelle autrement. Et voila c est ce que j ai fais. Wink

Toen we spraken over het gerenommeerde perceel Poyeux zei Loic dat Clos Rougeard samen met Sanzay de enigen zijn die écht Poyeuxpercelen bezitten, er zijn ook 7 ha "bas-Poyeux" die veel minder is van kwaliteit. Nochtans mogen de wijnbouwers die daar planten hebben staan ook Poyeux op het etiket plaatsen...

Hij liet ons 2 wijnen uit het moeilijke 2013 proeven, omdat hij het verschil in karakter
tussen de wijnen wou aantonen in eenzelfde oogstjaar. Dit verschil was zeer duidelijk, met Encore die uitblonk in fraicheur en precisie. De Autrement was nog door hout gedomineerd in zijn smaak maar had wel meer lengte en vertoonde een zijdezachte afdronk.
De Encore van 2016 (nu te koop) had meer materie dan de 13 maar behield dezelfde "lichtheid".

Ook de witte wijn, L Ecard genoemd, kon ons enorm bekoren. De 2106 had een heerlijk rijke neus, ook in de mond rijp en vol maar met mooie Chenin- zuurtjes, lange minerale afdronk. Grote witte wijn voor mij.

We sloten af met een petnat rosé, niet volledig droog maar bijzonder vrolijk en zuiver.

Loic Terquem is een zeer gedreven en bijzonder capabele wijnbouwer die erin slaagt zowel de cabernet franc als de chenin in hun mooiste expressie in je glas te toveren.

Voor mij is La Folie Lucé nu al een referentie voor de streek.
Klinkt mooi! Ook gunstig geprijsd?
(26-07-2018 09:18 AM)Kupers schreef: [ -> ]Klinkt mooi! Ook gunstig geprijsd?

Van 13 tot 18 euro, voorlopig nog behoorlijk gunstig dus...

PS: vergeten zeggen dat hij, zoals alle goede wijnbouwers tegenwoordig, volledig biologisch werkt.
Loire blijft een van de moist geprijsde regio's hé.

Hoe zien boeren die biologisch/organisch werken de behandeling van meeldauw en schimmelziektes, refererend naar jouw post in het Oogstjaar 2018 topic? Grote impact op verwachte rendement?
(26-07-2018 09:50 AM)Kupers schreef: [ -> ]Loire blijft een van de moist geprijsde regio's hé.

Hoe zien boeren die biologisch/organisch werken de behandeling van meeldauw en schimmelziektes, refererend naar jouw post in het Oogstjaar 2018 topic? Grote impact op verwachte rendement?

Rendement voor 2018 zal alvast een heel stuk minder zijn dan 2017, of het nu door de meeldauw komt of door de abnormale hitte en droogte (hoewel dit hier veel meer meevalt dan in Belgie, nergens nog bruine pelouses bvb, dankzij de overvloedige regenval in juni (wat dan weer oorzaak was van...) .
(26-07-2018 09:37 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-07-2018 09:18 AM)Kupers schreef: [ -> ]Klinkt mooi! Ook gunstig geprijsd?

Van 13 tot 18 euro, voorlopig nog behoorlijk gunstig dus...

PS: vergeten zeggen dat hij, zoals alle goede wijnbouwers tegenwoordig, volledig biologisch werkt.

Net recuutje teruggevonden, is van 11 tot 17, nog gunstiger dus...
Gisterenavond eentje opengetrokken (Encore), net na openen...paprika watte - en groenig watte --maar eigenaardig genoeg was dit na 5 minuten verdwenen en verscheen er een heel mooie wijn.
Gisterenavond met Vince Encore 2016 en Autrement 2014 geproefd.
Kwestie van thuis toch even te checken of de vakantiesfeer mijn oordeel niet te veel had beïnvloed.
Blijkbaar niet want ook Vince was onder de indruk van de zuiverheid en complexiteit van de wijnen. Hij vond er de stijl van Sanzay in terug (wat ik kan bevestigen- wijnen die eerst heel ernstig lijken en ook tijd nodig hebben open te komen).

Bij consumptie van deze wijnen dus zeker genoeg lucht geven, liefst 24 uur op voorhand openen en een uur voor het schenken karaferen.
Beetje zoals bij de wijnen van Reynaud dus Wink

Ofwel 10+ jaar laten liggen natuurlijk.
Nog vergeten melden bij de presentatie van het domein:

Loïc deed zijn stage bij...Chateau Yvonne.

De barriques waarop Autrement lagert zijn aangekocht bij.. Clos Rougeard.
Vorige dagen de Encore 2013 gedronken.
Een vin de plaisir uit een moeilijk jaar, oeioei.
En dat bleek ook bij aanvang, vooral dan in de mond. t Is dat ik goed tegen zuurtjes kan, anders zouden de katten het huis uitgelopen zijn bij het zien van mijn gegrimas.
De neus was nochtans onmiddellijk zeer verleidelijk. Jawel, de cabernet franc was herkenbaar (vegetaal), maar het knapperige rood fruit en de specerijen gaven dit toch een meerwaarde waardoor het snuiven voor mij een zeer aangenaame bezigheid was.
Dag twee was de neus nog mooier en de wijn was een stuk zachter in de mond. Nog steeds geen spek voor de bek van merlot- en shirazlovers, maar toch veel drinkplezier.

Boeiende wijn van een zeer getalenteerd wijnbouwer.
In het glas L Ecart 2016.
100 % chenin blanc.
En dat ruik je.
Niet veel zin in beschrijven, ik kan enkel zeggen dat het aroma zeer aangenaam en intens is en dat de wijn zich in de mond heel puur en evenwichtig toont, en ondanks de relatieve vettigheid bijzonder fris is.
Ik herhaal wat ik eerder zei. Upcoming star (en blijkbaar nog steeds niet echt ontdekt).
La Folie Lucé Autrement 2014

12% alcohol noteert het etiket.
Nét wat ik zoek.
En ook de rest is wat ik zoek.
Heel frisse neus, met bosbes, frisse verse kruiden, grafiet.
Heel zuiver in de mond, héel klein beetje vers gesneden paprika, sap, krokante tannines.
Nu weggezet, zal morgen nog beter zijn.

Ik moet dringend naar Saumur terug om te checken hoe t met Loic gaat.
(21-02-2021 02:25 PM)vinejo schreef: [ -> ]In het glas L Ecart 2016.
100 % chenin blanc.
En dat ruik je.
Niet veel zin in beschrijven, ik kan enkel zeggen dat het aroma zeer aangenaam en intens is en dat de wijn zich in de mond heel puur en evenwichtig toont, en ondanks de relatieve vettigheid bijzonder fris is.
Ik herhaal wat ik eerder zei. Upcoming star (en blijkbaar nog steeds niet echt ontdekt).

L Ecart Blanc 2016
Alweer niet veel zin in beschrijven, nog minder dan vorige keer.
Zie boven dus. Wink
Er was wat rijpe appel merkbaar maar voor de rest was dit een zeer mooie chenin. Zeer mooi evenwicht in de mond. Een ontdekking toch voor mij.
Koppelingen