wijnliefhebbers

Volledige versie: Dassault
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Dassault 2006, een Grand Cru classé: Donker rode kleur.
Neus: zwart fruit, banaan, ijzer
Walsen: dezelfde geuren komen er beter door
Mond: in de mond zelf mooi zwart fruit, beetje leder, dan komt het hout dat veel te dominant is. Of dit ooit helemaal goed komt?
85-87/100
Dit is toch een château waar je zelden iets over hoort he?
Was voor mij alvast de eerste kennismaking.[/i]
Heb in 2008 de 1998 gedronken:

Château Dassault 1998, Grand Cru Classé Saint-Emilion: Iets ingetogen neus die later mooi open gaat naar overrijpe frambozen en kersen met wat zoetigs. In de mond komt het mooie rode fruit zoals bramen je tegemoet met versmolten tannines en ondersteunende zuren. Deze Dassault heeft ons positief verrast.
Weet iemand misschien de juiste blend voor de 2006?
Kan het niet vinden.[/b]
(15-12-2010 02:45 PM)Pat Leoville schreef: [ -> ]Weet iemand misschien de juiste blend voor de 2006?
Kan het niet vinden.[/b]

5% Cabernet Sauvignon, 65% Merlot, 30% Cabernet Franc > als die info ten minste klopt natuurlijk Wink
ijzer? associeer ik dan direct met oxydatie... alleszins een geur die ik weinig kan apprecieren
(15-12-2010 02:53 PM)Kris G schreef: [ -> ]
(15-12-2010 02:45 PM)Pat Leoville schreef: [ -> ]Weet iemand misschien de juiste blend voor de 2006?
Kan het niet vinden.[/b]

5% Cabernet Sauvignon, 65% Merlot, 30% Cabernet Franc > als die info ten minste klopt natuurlijk Wink

Bedankt Kris.
Deze avond "D" De Dassault 2000 in het glas. Is een zeer mooie wijn geworden maar mist iets van het karakter en kracht van de eerste wijn van hetzelfde jaar.
Dassault 2008

Gisteren geproefd. Eerste kennismaking met deze wijn en dan nog een beetje te jong. Maar toch een aangename ervaring. Onmiddellijk na schenken aroma's van zwarte bramen, kers, gerookte toetsen, mooie toef kruidigheid. De wijn is evenwichtig maar mist misschien een tikkeltje extra fruit, het millésime zal hier wschl verantwoordelijk voor zijn. Ik las dat de laatste jaren de wijn zeer consistent is geworden en ik denk dat deze wijn in goede jaren heel wat bewaarpotentieel heeft. Zo te lezen hierboven. Geen hoogvlieger dus maar toch een zeer bevallige wijn vond ik.
(27-08-2013 09:46 AM)doc schreef: [ -> ]Dassault 2008

Gisteren geproefd. Eerste kennismaking met deze wijn en dan nog een beetje te jong. Maar toch een aangename ervaring. Onmiddellijk na schenken aroma's van zwarte bramen, kers, gerookte toetsen, mooie toef kruidigheid. De wijn is evenwichtig maar mist misschien een tikkeltje extra fruit, het millésime zal hier wschl verantwoordelijk voor zijn. Ik las dat de laatste jaren de wijn zeer consistent is geworden en ik denk dat deze wijn in goede jaren heel wat bewaarpotentieel heeft. Zo te lezen hierboven. Geen hoogvlieger dus maar toch een zeer bevallige wijn vond ik.

Op dag 2 geen extra feeling, lag ook niet plat,...enfin.
Dassault 2006 versus Destieux 2006.

Gisteren "en famille" deze 2 Saintem's naast mekaar. Zoals steeds eerst de 2 naast mekaar blind aan de vrouw, steekt neus in 't glas en zegt: "Ha, Saint-Emilion,....en deze ook!" Grmmbll
Enfin, om een kort verhaal lang te maken, allebei begin rijpheid met zeker nog flink wat toekomst, Dassault iets meer ingetogen, fijner ook iets meer nuance, wat lichter in de mond, iets fijnere tannine, Destieux wat donkerder, iets krachtiger geur eerst na openen, wat voller in de mond maar ook wat meer tannine, jonger.
Dassault ligt aan de noordkant, dicht bij Larmande, een meer zanderige bodem wat wellicht de souplesse geeft. Destieux ligt op 1 van de hoogste punten in Saint-Hippolyte met een klei-kalk bodem en er staat redelijk wat Cabernet, ook Sauvignon.
Opnieuw kopen?: zeker wel betaalde Dassault 16,65€, Destieux 18,60€.
Recent jaar kopen: zeker niet. Prijs 2016 primeur allebei rond de 42€ en daarvoor koop je wel wat beters, zelfs in Bordeaux.
Dassault moet iets aan zijn kurken doen. Dit is de 5e fles en 2 waren niet OK waarvan 1 deftig gekurkt. Deze was bizar, nooit meegemaakt in een wijn van nog geen 10 jaar fles: draai de kurkentrekker erin, lift en....een hoop verbrokkelde kurkdeeltjes komen naar boven. Dan dus een hoop gefoefel, eerst nog met de oneerlijke butler, maar te laat natuurlijk. Enfin, dan maar gedecanteerd door een filtertrechtertje om de brokken tegen te houden.
(14-08-2017 11:53 AM)wvd schreef: [ -> ]Dassault 2006 versus Destieux 2006.

Gisteren "en famille" deze 2 Saintem's naast mekaar. Zoals steeds eerst de 2 naast mekaar blind aan de vrouw, steekt neus in 't glas en zegt: "Ha, Saint-Emilion,....en deze ook!" Grmmbll
Enfin, om een kort verhaal lang te maken, allebei begin rijpheid met zeker nog flink wat toekomst, Dassault iets meer ingetogen, fijner ook iets meer nuance, wat lichter in de mond, iets fijnere tannine, Destieux wat donkerder, iets krachtiger geur eerst na openen, wat voller in de mond maar ook wat meer tannine, jonger.
Dassault ligt aan de noordkant, dicht bij Larmande, een meer zanderige bodem wat wellicht de souplesse geeft. Destieux ligt op 1 van de hoogste punten in Saint-Hippolyte met een klei-kalk bodem en er staat redelijk wat Cabernet, ook Sauvignon.
Opnieuw kopen?: zeker wel betaalde Dassault 16,65€, Destieux 18,60€.
Recent jaar kopen: zeker niet. Prijs 2016 primeur allebei rond de 42€ en daarvoor koop je wel wat beters, zelfs in Bordeaux.
Dassault moet iets aan zijn kurken doen. Dit is de 5e fles en 2 waren niet OK waarvan 1 deftig gekurkt. Deze was bizar, nooit meegemaakt in een wijn van nog geen 10 jaar fles: draai de kurkentrekker erin, lift en....een hoop verbrokkelde kurkdeeltjes komen naar boven. Dan dus een hoop gefoefel, eerst nog met de oneerlijke butler, maar te laat natuurlijk. Enfin, dan maar gedecanteerd door een filtertrechtertje om de brokken tegen te houden.

Blind zou ik nooit een Dassault definiëren als Sant Emilion.
Maar ik geef toe dat mijn neusorgaan en smaakcapaciteit minder zijn ontwikkeld dan bij het vrouwelijk geslacht.
Destieux kan ik niet beoordelen maar wel Dassault. Heb daar menig kistje van gekocht. Dassault is voor mij een eigenzinnige wispelturige wijn ; soms overweldigend soms teleurstellend.
De 2006 niet gedronken maar blijkt tot de betere Saint Emilions te behoren.
De laatste jaargang die ik kocht was 2014.
Prijskaartje: 26.50€ ( Februari 2017)
Verkooppunt. 1jour1Vin

Bij Y.C. 39.50€ watte

BTW: als ik nog eens een oude Dassault uit de jaren stillekes boven haal zal ik eens speciaal naar de kwaliteit van die kurken kijken.
(14-08-2017 11:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(14-08-2017 11:53 AM)wvd schreef: [ -> ]Dassault 2006 versus Destieux 2006.

Gisteren "en famille" deze 2 Saintem's naast mekaar. Zoals steeds eerst de 2 naast mekaar blind aan de vrouw, steekt neus in 't glas en zegt: "Ha, Saint-Emilion,....en deze ook!" Grmmbll
Enfin, om een kort verhaal lang te maken, allebei begin rijpheid met zeker nog flink wat toekomst, Dassault iets meer ingetogen, fijner ook iets meer nuance, wat lichter in de mond, iets fijnere tannine, Destieux wat donkerder, iets krachtiger geur eerst na openen, wat voller in de mond maar ook wat meer tannine, jonger.
Dassault ligt aan de noordkant, dicht bij Larmande, een meer zanderige bodem wat wellicht de souplesse geeft. Destieux ligt op 1 van de hoogste punten in Saint-Hippolyte met een klei-kalk bodem en er staat redelijk wat Cabernet, ook Sauvignon.
Opnieuw kopen?: zeker wel betaalde Dassault 16,65€, Destieux 18,60€.
Recent jaar kopen: zeker niet. Prijs 2016 primeur allebei rond de 42€ en daarvoor koop je wel wat beters, zelfs in Bordeaux.
Dassault moet iets aan zijn kurken doen. Dit is de 5e fles en 2 waren niet OK waarvan 1 deftig gekurkt. Deze was bizar, nooit meegemaakt in een wijn van nog geen 10 jaar fles: draai de kurkentrekker erin, lift en....een hoop verbrokkelde kurkdeeltjes komen naar boven. Dan dus een hoop gefoefel, eerst nog met de oneerlijke butler, maar te laat natuurlijk. Enfin, dan maar gedecanteerd door een filtertrechtertje om de brokken tegen te houden.

Blind zou ik nooit een Dassault definiëren als Sant Emilion.
Maar ik geef toe dat mijn neusorgaan en smaakcapaciteit minder zijn ontwikkeld dan bij het vrouwelijk geslacht.
Destieux kan ik niet beoordelen maar wel Dassault. Heb daar menig kistje van gekocht. Dassault is voor mij een eigenzinnige wispelturige wijn ; soms overweldigend soms teleurstellend.
De 2006 niet gedronken maar blijkt tot de betere Saint Emilions te behoren.
De laatste jaargang die ik kocht was 2014.
Prijskaartje: 26.50€ ( Februari 2017)
Verkooppunt. 1jour1Vin

Bij Y.C. 39.50€ watte

BTW: als ik nog eens een oude Dassault uit de jaren stillekes boven haal zal ik eens speciaal naar de kwaliteit van die kurken kijken.

Is intussen een tikje ambitieuzer geworden, vooral qua prijs! Voor 2015 was er een prijsverhoging van 21% en voor 2016 daarbovenop nog eens 26%.
Je zou deze dus niet meer mogen vinden onder 40€, want met verlies verkopen is eigenlijk verboden.
Is het dan niet logisch dat de handel Bordeaux meer en meer links laat liggen? Er valt niets meer aan te verdienen en je geld zit dan ook nog eens 2 jaar vast.
Le "D" De Dassault 2000

In de neus licht tertiair; kreupelhout
In de mond een groot pakket aan volrijpe Noordse krieken met een goede laag kruiden erop.
Alles behalve een traditionele wijn ; dit soort kan me zeker nog verrassen.
Een wijn met karakter en persoonlijkheid
Deze mist wel de volmondigheid van de eerste wijn.
Score : 90

@ wvd
Kijk eens naar deze kurk op de foto.Big Grin
En gedronken op 14 september 2018.Cool
(14-09-2018 10:36 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Le "D" De Dassault 2000



@ wvd
Kijk eens naar deze kurk op de foto.Rolleyes

Zoals het hoort, goed bewaard noemt men dat! cheers
(14-09-2018 10:36 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Le "D" De Dassault 2000

In de neus licht tertiair; kreupelhout
In de mond een groot pakket aan volrijpe Noordse krieken met een goede laag kruiden erop.
Alles behalve een traditionele wijn ; dit soort kan me zeker nog verrassen.
Een wijn met karakter en persoonlijkheid
Deze mist wel de volmondigheid van de eerste wijn.
Score : 90

@ wvd
Kijk eens naar deze kurk op de foto.Big Grin
En gedronken op 14 september 2018.Cool

Dat is precies wel een nogal korte kurk, maar ziet er vrij normaal uit. Maar ook die van de 2006 zag er "normaal" uit (wel langer), maar in 1 op 3 zat er wel nogal veel TCA in. Sad
Wist je dat Roberto Conterno zijn kurken individueel liet besnuffelen door 2 of 3 "getrainde" dames? Recent heeft hij zich een nieuw apparaat aangeschaft dat deze klus klaart en dan pas de goedgekeurde kurken graveert en waxt. Duur, maar gezien de prijs van Monfortino kan dat geen probleem zijn. En hij geeft de afgekeurde kurken gewoon terug aan de leverancier. (Die ze dan opnieuw verkoopt aan een andere sukkelaar?)
(15-09-2018 09:53 AM)wvd schreef: [ -> ]
(14-09-2018 10:36 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Le "D" De Dassault 2000

In de neus licht tertiair; kreupelhout
In de mond een groot pakket aan volrijpe Noordse krieken met een goede laag kruiden erop.
Alles behalve een traditionele wijn ; dit soort kan me zeker nog verrassen.
Een wijn met karakter en persoonlijkheid
Deze mist wel de volmondigheid van de eerste wijn.
Score : 90

@ wvd
Kijk eens naar deze kurk op de foto.Big Grin
En gedronken op 14 september 2018.Cool

Dat is precies wel een nogal korte kurk, maar ziet er vrij normaal uit. Maar ook die van de 2006 zag er "normaal" uit (wel langer), maar in 1 op 3 zat er wel nogal veel TCA in. Sad
Wist je dat Roberto Conterno zijn kurken individueel liet besnuffelen door 2 of 3 "getrainde" dames? Recent heeft hij zich een nieuw apparaat aangeschaft dat deze klus klaart en dan pas de goedgekeurde kurken graveert en waxt. Duur, maar gezien de prijs van Monfortino kan dat geen probleem zijn. En hij geeft de afgekeurde kurken gewoon terug aan de leverancier. (Die ze dan opnieuw verkoopt aan een andere sukkelaar?)

Korte kurk? nono
50 mm.

Dus niet alle kurken van Dassault zijn minderwaardig wat één van je voorgaande posts wel bij mij suggereert.
Vandaar dat ik me niet kon onthouden op 14-08-2017 van in de toekomst hier met argusogen naar te kijken.
(15-09-2018 11:05 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(15-09-2018 09:53 AM)wvd schreef: [ -> ]
(14-09-2018 10:36 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Le "D" De Dassault 2000

In de neus licht tertiair; kreupelhout
In de mond een groot pakket aan volrijpe Noordse krieken met een goede laag kruiden erop.
Alles behalve een traditionele wijn ; dit soort kan me zeker nog verrassen.
Een wijn met karakter en persoonlijkheid
Deze mist wel de volmondigheid van de eerste wijn.
Score : 90

@ wvd
Kijk eens naar deze kurk op de foto.Big Grin
En gedronken op 14 september 2018.Cool

Dat is precies wel een nogal korte kurk, maar ziet er vrij normaal uit. Maar ook die van de 2006 zag er "normaal" uit (wel langer), maar in 1 op 3 zat er wel nogal veel TCA in. Sad
Wist je dat Roberto Conterno zijn kurken individueel liet besnuffelen door 2 of 3 "getrainde" dames? Recent heeft hij zich een nieuw apparaat aangeschaft dat deze klus klaart en dan pas de goedgekeurde kurken graveert en waxt. Duur, maar gezien de prijs van Monfortino kan dat geen probleem zijn. En hij geeft de afgekeurde kurken gewoon terug aan de leverancier. (Die ze dan opnieuw verkoopt aan een andere sukkelaar?)

Korte kurk? nono
50 mm.

Dus niet alle kurken van Dassault zijn minderwaardig wat één van je voorgaande posts wel bij mij suggereert.
Vandaar dat ik me niet kon onthouden op 14-08-2017 van in de toekomst hier met argusogen naar te kijken.

Ah, OK, was moeilijk te zien op de foto.
Wat ik toen schreef was dat bij mijn kist Dassault (mooie Saintem trouwens) 1 fles op 3 gekurkt was.
Dat ligt dan uiteraard in de eerste plaats aan de producent van die kurken. Wat ik de Châteaux verwijt is dat ze niet genoeg druk zetten op de kurkindustrie en niet reageren op klachten hierover.
Dat er nu wel wat schot in de zaak komt wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het ook tot in Portugal begint door te dringen dat een aan Stelvin of ander alternatief verloren klant niet meer zal teruggewonnen worden.
Als een producent van om het even welke wijn ondervindt dat zijn markt de schroefdop accepteert, nooit komt er nog kurk in zijn flessen. Tenslotte blijft de schroefdop nog altijd zowat de goedkoopste sluiting, dus...
In aanloop naar de UGCB degustatie dinsdag er al even "in" komen met een Dassault 2006. Weer een gevecht met de kurk: de sommelier erop en de kurk gaf wat mee, net mousse. Dan maar de oneerlijke butler gebruikt, voorzichtig, lukte tot... een kleine cm van de rand, toen brak het onderste stuk af. Dus een hoop gefoefel met de spiraal, een schroevendraiier enz. De rommel eruit, maar toch wat kurkgruis in de fles. Dan maar decanteren met filtertje, enfin. En werd al die moeite beloond. Hmm, redelijk flauwe neus, vrij monotoon maar niet onaardig, halfvolle idem dito mond en je raadt het nooit, niet al te lange afdronk op nog wat stevige tannines. Ging wel bij gestoofd witloof (dat helpt bij Bx, valt het bittere minder op), maar verre van een topwijn. Je moet het maar doen, op zondag de minste van de week drinken! Confused
Hopelijk dinsdag betere ervaringen...!
[attachment=5152]
Nog maar eens een Dassault 2006. En weer last met de kurk, net spons en dat na nog geen 15 jaar fles. 't moest weer goedkoop zijn zeker? Enfin, de wijn was OK, amper kurkbrokken in de karaf. Vond hem misschien net iets beter dan vorige keer, maar het blijft in feite een vrij eenvoudige, smakelijke wijn en voor mij zeker geen die een GCC verdient. Maar mijnheer Dassault zal wel over de brug komen vermoed ik zo... Ik denk niet dat hier nog vooruitgang te verwachten valt, maar gezien de staat van deze en vorige kurk (gelukkig ditmaal geen "kurk") gaan we hem maar snel opmaken denk ik zo.
Rebuy? Geen sprake van!
Een kleine 2 jaar later opnieuw dezelfde Dassault, nog een paar flessen.

Ik had beter eerst even mijn vorige post bekeken, want de kurk hé.... Ik zette de sommelier er op en... het midden van de kurk zakte wat in... Vlug de Durand erin dan maar en kijk:
[attachment=6237]
De kurk gescheurd, de lamellen tot in de kurk geboord, net spons. MAAR: Durand klaart de klus, de ganse kurk er in 1 keer uit.
Goe grief is't hallef werrek.
Koppelingen