wijnliefhebbers

Volledige versie: Produttori del Barbaresco
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
De '06 ook geproefd maar bij deze '07 dacht ik: bingo.

Kersenrode spiegel. Rabarber in de geurstart, kersen, zuren, munt en
zoethout na walsen
Mond: frisse zuren en prominent aanwezige, zij het rijpe, tannines alom perfect gedekt door rijp kersenfruit en een mespunt zoet in de finale. Eindigend op een mooi akkoord van krieken en frezen. Niet te koel schenken. Mooie toekomst.
Net de 2009 gedronken bij een pasta met truffelsaus. Iets te laat uit de kelder gehaald, was een beetje te fris en moest nog wat luchten, maar nu is hij heerlijk. Kan me vinden in de TN van Matten.

Een aangenaam glas wijn, niet al te complex, maar ook niet al te duur. Kan nu al gedronken worden, maar ook binnen een jaar of 5. Aanrader.
(25-12-2009 02:03 PM)Matten schreef: [ -> ]De '06 ook geproefd maar bij deze '07 dacht ik: bingo.

Kersenrode spiegel. Rabarber in de geurstart, kersen, zuren, munt en
zoethout na walsen
Mond: frisse zuren en prominent aanwezige, zij het rijpe, tannines alom perfect gedekt door rijp kersenfruit en een mespunt zoet in de finale. Eindigend op een mooi akkoord van krieken en frezen. Niet te koel schenken. Mooie toekomst.

Dit weekend ook de 2007 gedronken en van genoten. Voelde nog altijd jong aan en Matten zijn TN kan ik volledig beamen (alleen dat mespuntje zoet kan ik me niet herinneren). Hij evolueerde ook telkens enorm in het glas, naarmate hij langer in het glas ging het fruit een beetje meer in de achtergrond. Ben benieuwd hoe dit nog evolueert... maar zal het nooit weten want geen flessn meer Sad
(02-05-2012 04:58 PM)nco schreef: [ -> ]
(25-12-2009 02:03 PM)Matten schreef: [ -> ]De '06 ook geproefd maar bij deze '07 dacht ik: bingo.

Kersenrode spiegel. Rabarber in de geurstart, kersen, zuren, munt en
zoethout na walsen
Mond: frisse zuren en prominent aanwezige, zij het rijpe, tannines alom perfect gedekt door rijp kersenfruit en een mespunt zoet in de finale. Eindigend op een mooi akkoord van krieken en frezen. Niet te koel schenken. Mooie toekomst.

Dit weekend ook de 2007 gedronken en van genoten. Voelde nog altijd jong aan en Matten zijn TN kan ik volledig beamen (alleen dat mespuntje zoet kan ik me niet herinneren). Hij evolueerde ook telkens enorm in het glas, naarmate hij langer in het glas ging het fruit een beetje meer in de achtergrond. Ben benieuwd hoe dit nog evolueert... maar zal het nooit weten want geen flessn meer Sad

mss wel interessant Grandry heeft nog de 2009 aan 12 euro
van 2007 heeft ie nog de Barbaresco (22 euro)
Dit is typisch zo'n wijn die ik altijd te vroeg opendoe. Zou er eigenlijk 'ns een stuk of twaalf van moeten kopen.

In Vaneccelpoel staan nog een paar flessen van de 2003 Barbaresco aan 20,80euro. Geen schitterend jaar, 2003, maar de druiven van een aantal van hun betere wijngaarden zou daarom in de gewone Barbaresco gegaan zijn. Ik heb 2 flessen, maar ga nog even wachten.
Barbaresco 2003

Zoals verwacht veel te vroeg opengedaan (eigenlijk om te weten of ik nog moet bijkopen). Bij openen 's middags erg droogtrekkende tannines die het plezier volledig wegnamen. Na 6u karaf en tijdens de maaltijd iets minder storend, maar toch niet helemaal in balans. Twijfelgeval.
(14-05-2012 03:39 PM)33S schreef: [ -> ]Barbaresco 2003

Zoals verwacht veel te vroeg opengedaan (eigenlijk om te weten of ik nog moet bijkopen). Bij openen 's middags erg droogtrekkende tannines die het plezier volledig wegnamen. Na 6u karaf en tijdens de maaltijd iets minder storend, maar toch niet helemaal in balans. Twijfelgeval.

2003 ook in Italië toch een moeilijk jaar... (ik verschiet helemaal niet van die droogtrekkende tannines)
Je hebt gelijk, heb denk ik zelfs nog geen 2003 gedronken die er precies op zat. Nu maar hopen dat mijn Barolo's van Dominico Clerico (Ciabot Mentin Ginestra 2003) er geen last van hebben, want die waren een pak prijziger. Confused
(14-05-2012 09:59 PM)33S schreef: [ -> ]Je hebt gelijk, heb denk ik zelfs nog geen 2003 gedronken die er precies op zat. Nu maar hopen dat mijn Barolo's van Dominico Clerico (Ciabot Mentin Ginestra 2003) er geen last van hebben, want die waren een pak prijziger. Confused

Wees gerust, Clerico zal niet minder dan top zijn (op de foto zijn splinternieuwe winery. Domenico zelf is echter dodelijk ziek.. Sad )
(14-05-2012 03:39 PM)33S schreef: [ -> ]Barbaresco 2003

Zoals verwacht veel te vroeg opengedaan (eigenlijk om te weten of ik nog moet bijkopen). Bij openen 's middags erg droogtrekkende tannines die het plezier volledig wegnamen. Na 6u karaf en tijdens de maaltijd iets minder storend, maar toch niet helemaal in balans. Twijfelgeval.

Veel te laat deze post gezien. Ik opende enkele jaren geleden na een proeverij van Colruyt deze fles voor Vinejo, Bert en Tienne, met hetzelfde oordeel...
Op vrijdag de Nebbiolo Langhe 2011 gedronken. In één woord: HEERLIJK! Mooi in evenwicht, elegant, zuurtjes, rood fruit, floraal, kruidig, al zeer goed en veel potentieel. Dat bleek ook toen ik gisteren nog eens een glaasje proefde: nog softer, tannines wat minder, ik heb bewust nog een glaasje overgelaten voor deze avond. Benieuwd...

Dronk vrijdag ook één van zijn grote broers: de Barbaresco Riserva Paje 2008. Duidelijk een kindermoord en voor vele die avond "moeilijk" (zelfs na een volle dag in de karaf) maar ik kon dit toch al geweldig apprecieren. Natuurlijk nog veel tannines maar voor die komen opzetten krijgt je een geweldige intense wijn, zeer complex. Een wijn die je als het ware niet wil inslikken, smaak na smaak rolt er over je tong... Helaas kon ik die niet meer de dag erna proeven, iemand andres lootte de fles :-(

Nebbiolo kan toch geweldig zijn!
(28-10-2013 11:47 AM)nco schreef: [ -> ]Nebbiolo kan toch geweldig zijn!

thumbsup

ik heb ook wa flessen liggen van Produttori del Barbaresco, maar ik moet er nog veel geduld mee hebben

ik heb in een zotte bui ook nen Domenica gekocht Blush zal binnen een 10 à 15 jaar goed scoren op de 17e TFT Wink
Gisteren in de wijnclub een horizontale gedaan van de Barbaresco reservas van dit domein. Alle wijnen waren van 2007, uitgezonderd eentje die van 2009 was. Allen waren natuurlijk nog relatief jong, maar er zaten toch al een aantal zeer lekkere cuvées tussen

We proefden:
* de gewone Barbaresco => te rijp naar mijn goesting, tegenvaller
* Riserva Pora => mooie elegantie, frisheid, evenwicht
* Rio Sordo => iets minder geslaagd, minder complex, vlakker
* Montefico => iets moeilijker om te proeven nu maar leek wel mooi in de goede richting te evolueren na een tijdje
* Muncagotta => zeer mooi, 2de beste van de avond
* Rabaja => ik had begrepen dat dit normaal het vlaggenschip is. Was de enige van 2009 en het was wel duidelijk dat dit een warmer jaar was dan 2007. Had hier van wel de 2007 willen proeven, is wel dik ok denk ik
* Ovello => viel een beetje uit de toon, rare aromas, duidelijk minder (weliswaar geen kurk of zo)
* Montestefano => zeer, zeer mooi, perfect in evenwicht, beste van de avond
* Asili => Rijper, warmer, zwaarder, niet helemaal in evenwicht

Conclusie: toch wel een zeer goede coöperatieve waar je nog goede en engiszins betaalbare Barbarescos van kunt vinden!

@ moderators: misschien de topic titel veranderen en de verwijzing naar "Langhe Nebbiolo" veranderen...
*
nice Smile die Muncagota 2007 heb ik liggen cheers > wanneer drink ik die best? Wink

de Ovello's die ik heb liggen zijn gelukkig andere jaargangen als ik het zo lees Wink
thank you Nico.
Titel topic is aangepast.
Jullie eigen berichten moet je zelf maar doen Cool
2008 van de gewone cuvée in het glas, de 1e indruk was al een beetje Confused : de kurk zat 1 mm boven de hals

fruitige wijn waarin vnl de kersen opvallen, hij zit hoog in zuren, maar deed me toch wat aan zoete kers denken, de tannines verraden dat ik deze wijn te jong heb gedronken, heeft echt nog enkele jaartjes nodig, maar of dit een top resultaat zal opleveren waag ik toch te betwijfelen, na 10 min al oxidatieve toetsen (kurk-positie-gerelateerdHuh), nu na het eten verder aan het proeven en valt volledig plat met prominente foute zuren, score max 86 (en de vriendin vindt dit zelfs een zware overrating), p/k = Sad
ik hoop op een andere TN van een forumlid over deze wijn, scoort op CT een median 90, ik kan die score echt niet plaatsen > lichtjes foute fles? al schitterende wijnen gedronken van bij Superiore > oa die Monteti, maar de laatste tijd toch ook regelmatig wat flessen waarvan mijn persoonlijke score en die op CT echt niet matchen, en dit jammer genoeg in negatieve zin
(11-05-2015 09:33 PM)Kris G schreef: [ -> ]ik hoop op een andere TN van een forumlid over deze wijn, scoort op CT een median 90, ik kan die score echt niet plaatsen > lichtjes foute fles? al schitterende wijnen gedronken van bij Superiore > oa die Monteti, maar de laatste tijd toch ook regelmatig wat flessen waarvan mijn persoonlijke score en die op CT echt niet matchen, en dit jammer genoeg in negatieve zin

misschien gewoon niet jouw ding? Die zuren zijn wel normaal voor nebbiolo. Als je goede P/K zoekt, dan zit je in Piëmonte trouwens wel in een uitdagende regio, als ik het nog lichtjes mag uitdrukken, zeker wat nebbiolo betreft. We klagen soms over bordeaux, maar hier kennen ze hun prijzen ook wel...
(11-05-2015 09:55 PM)Olivier schreef: [ -> ]misschien gewoon niet jouw ding?

nono Nebbiolo is absoluut mijn ding Big Grin daar ligt het niet aan
(11-05-2015 09:55 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(11-05-2015 09:33 PM)Kris G schreef: [ -> ]ik hoop op een andere TN van een forumlid over deze wijn, scoort op CT een median 90, ik kan die score echt niet plaatsen > lichtjes foute fles? al schitterende wijnen gedronken van bij Superiore > oa die Monteti, maar de laatste tijd toch ook regelmatig wat flessen waarvan mijn persoonlijke score en die op CT echt niet matchen, en dit jammer genoeg in negatieve zin

misschien gewoon niet jouw ding? Die zuren zijn wel normaal voor nebbiolo. Als je goede P/K zoekt, dan zit je in Piëmonte trouwens wel in een uitdagende regio, als ik het nog lichtjes mag uitdrukken, zeker wat nebbiolo betreft. We klagen soms over bordeaux, maar hier kennen ze hun prijzen ook wel...

Nebbiolo is niet alleen qua druif wat vergelijkbaar met Bourgogne...
Ik heb denk ik nog twee flessen Langhe Nebbiolo liggen van Produttori, een 2010 en een 2012.

Het is al even geleden, maar ik herinner me wel een wijn die hoog in zuren zit en stevige tannines heeft, zonder een massa fruitigheid die daar tegenop bokst.

Een echte maaltijdwijn die ik niet bij eender welk gerecht zou drinken.

De Perbacco van Vietti bv. is in die zin iets toegankelijker.

De stelling dat Piemonte P/K uitdagend is, geldt m.i. enkel voor Nebbiolo.
Citaat:De stelling dat Piemonte P/K uitdagend is, geldt m.i. enkel voor Nebbiolo.

Ja, volledig akkoord.
Veel Piëmontese wijnen worden er blijkbaar niet gedronken door de forummers, deze discussie staat al vijf jaar droog!
Nochtans maken de Produttori del Barbaresco jaar in jaar uit zeer, zeer schone wijnen aan voor de regio erg brave prijzen. Wellicht binnenkort weer een klaagzang dat ook te deze duur worden?

Enfin, onlangs een "Torre" 2004 in het juiste glas gehad. Nog niet het minste spoor van sleet, de wijn komt m.i. nu pas in de comfortzone. We dronken deze bij een salade liègeoise en dat ging prima. Toen geen nota's genomen, maar de wijn had een erg mooi boeket met wat rood fruit en goed volume en zelfs al vrij zachte tannines. Buy again? Zeker en vast!
[attachment=5126]
Barbaresco Riserva Rabajà 2005: Om 14.00 uur gedecanteerd om om 19.00 uur te serveren. Vrij donker, zeker voor Nebbiolo en nauwelijks evolutie te zien. Niet erg expressieve neus met kruiden, donker fruit, een vleug leer, een vrij geconcentreerd en stevig mondgevoel met nog veel tannine op de redelijk lange afdronk, die ik toch (nog) wat droog vond. Na 15 jaar had ik een iets romiger mondgevoel en een wat meer gelaagde persoonlijkheid verwacht. Het gaat hier duidelijk om een zeer goede wijn met impact, maar ik had toch graag wat meer charme gezien, een wat vriendelijkere molligheid. Ik koop en drink wijn om er een goed gevoel bij te hebben en deze gaf me niet wat ik verwacht van een wijn met dit prijskaartje na 10 jaar geduld. Ik vond bijvoorbeeld de "Torre" 2004 een aangenamere wijn en ik vraag me af of nog 5 of 10 jaar flesrijping deze wijn echt ronder, sappiger, "lekkerder" gaat maken. Er rijzen de laatste tijd wat twijfels over net deze, meest gereputeerde cru, de perfecte synthese tussen de oost-west georiënteerde en de noord-zuid georiënteerde wijngaarden. Aldo Vacca adviseert om deze wijn te drinken tussen de 7 en 15 jaar na de oogst. Ik heb Rabajà al uit diverse jaren geproefd en gedronken en die nooit als de mooiste ervaren. Geef mij maar Asili, Pora, Pajé en (vooral?) Ovello.
(26-01-2021 12:19 PM)wvd schreef: [ -> ]Barbaresco Riserva Rabajà 2005: Om 14.00 uur gedecanteerd om om 19.00 uur te serveren. Vrij donker, zeker voor Nebbiolo en nauwelijks evolutie te zien. Niet erg expressieve neus met kruiden, donker fruit, een vleug leer, een vrij geconcentreerd en stevig mondgevoel met nog veel tannine op de redelijk lange afdronk, die ik toch (nog) wat droog vond. Na 15 jaar had ik een iets romiger mondgevoel en een wat meer gelaagde persoonlijkheid verwacht. Het gaat hier duidelijk om een zeer goede wijn met impact, maar ik had toch graag wat meer charme gezien, een wat vriendelijkere molligheid. Ik koop en drink wijn om er een goed gevoel bij te hebben en deze gaf me niet wat ik verwacht van een wijn met dit prijskaartje na 10 jaar geduld. Ik vond bijvoorbeeld de "Torre" 2004 een aangenamere wijn en ik vraag me af of nog 5 of 10 jaar flesrijping deze wijn echt ronder, sappiger, "lekkerder" gaat maken. Er rijzen de laatste tijd wat twijfels over net deze, meest gereputeerde cru, de perfecte synthese tussen de oost-west georiënteerde en de noord-zuid georiënteerde wijngaarden. Aldo Vacca adviseert om deze wijn te drinken tussen de 7 en 15 jaar na de oogst. Ik heb Rabajà al uit diverse jaren geproefd en gedronken en die nooit als de mooiste ervaren. Geef mij maar Asili, Pora, Pajé en (vooral?) Ovello.

Dat gebrek aan charme lijkt me ook zeer 2005.
Of is de parallel trekken met Frankrijk onzinnig?
(26-01-2021 12:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-01-2021 12:19 PM)wvd schreef: [ -> ]Barbaresco Riserva Rabajà 2005: Om 14.00 uur gedecanteerd om om 19.00 uur te serveren. Vrij donker, zeker voor Nebbiolo en nauwelijks evolutie te zien. Niet erg expressieve neus met kruiden, donker fruit, een vleug leer, een vrij geconcentreerd en stevig mondgevoel met nog veel tannine op de redelijk lange afdronk, die ik toch (nog) wat droog vond. Na 15 jaar had ik een iets romiger mondgevoel en een wat meer gelaagde persoonlijkheid verwacht. Het gaat hier duidelijk om een zeer goede wijn met impact, maar ik had toch graag wat meer charme gezien, een wat vriendelijkere molligheid. Ik koop en drink wijn om er een goed gevoel bij te hebben en deze gaf me niet wat ik verwacht van een wijn met dit prijskaartje na 10 jaar geduld. Ik vond bijvoorbeeld de "Torre" 2004 een aangenamere wijn en ik vraag me af of nog 5 of 10 jaar flesrijping deze wijn echt ronder, sappiger, "lekkerder" gaat maken. Er rijzen de laatste tijd wat twijfels over net deze, meest gereputeerde cru, de perfecte synthese tussen de oost-west georiënteerde en de noord-zuid georiënteerde wijngaarden. Aldo Vacca adviseert om deze wijn te drinken tussen de 7 en 15 jaar na de oogst. Ik heb Rabajà al uit diverse jaren geproefd en gedronken en die nooit als de mooiste ervaren. Geef mij maar Asili, Pora, Pajé en (vooral?) Ovello.

Dat gebrek aan charme lijkt me ook zeer 2005.
Of is de parallel trekken met Frankrijk onzinnig?

Daar heb ik nog niet bij stil gestaan eigenlijk. Maar ik vermoed van niet want 2005 was in de Langhe een eerder koel jaar en vele Nebbiolo's weden geplukt met niet zo heel rijpe tannines wat volgens AG hielp "frisheid te bewaren" en waardoor ze zo goed rijpen... Niet dus naar mijn gevoel. Ik nam Rabajà omdat ik daar nog een fles of 6 van had en maar 2 van de Asili. Van recentere jaren heb ik zelfs geen Rabajà meer voor mezelf, wel altijd Pora of Pajé en ook Rio Sordo. Die scoort meestal (zeer ten onrechte) het laagst en dus verkoopt die moeilijker. Rolleyes
Naar aanleiding van een discussie op Vinous, waarin gesteld werd dat vele PdB Riserva's van jaren als 2005, 2007, 2009 en (waarschijnlijk) 2011 (kortom, de onpare jaren... Rolleyes )
vrij snel "hun fruit aan het verliezen zijn" en bijgevolg zouden moeten opgedronken worden.
Nu, ik weet niet hoe dat zit met jullie allemaal hier op het forum, maar ik zoek niet naar fruit in een belegen Barolo / Barbaresco. Er was een tijd dat het gezegde was dat als de Barolo nog "op zijn fruit" zat, hij nog te jong was. Ik onderschrijf die stelling, maar wil toch de vinger aan de pols houden. Het valt mij (en iedereen met een klein beetje ervaring) toch op dat Nebbiolo wijnen uit recente jaren in de Langhe inderdaad op vrij jonge leeftijd al een niveau bereiken dat je als aangenaam kan beschouwen. De tannines zijn minder geprononceerd dan in vorige eeuw, de wijnen proeven jong reeds "vetter" en hebben idd mooi fruit.
Daarom mijn enige en laatste fles Ovello 2005 zondag open gesnokt. Ovello en geen Asili of Rabajà, net omdat ik er van overtuigd ben dat die beide anderen toch meestal een langere adem hebben.
Fles geopend en gedecanteerd om 14u.
[attachment=5778]
De kurk was perfect, nam sowieso geen risico en gebruikte de Durand.
[attachment=5775]
Zachtjes gedecanteerd in deze driehoekige karaf omdat het luchtcontact beperkter is en zodra we wijn gaan schenken vermoed ik dat de fles snel leeg zal zijn. Ik gebruik deze trechter ook graag in zo'n geval omdat de wijn dan langs de rand kan lopen.
Mijn eerste indruk was goed, geen foute geuren, licht floraal fruitig (niet geproefd),zeker een geëvolueerd boeket, maar de proef op de tong van 's avonds gaf de antwoorden.
[attachment=5776][attachment=5777]
Ik vond de wijn er vrij jong en fris uitzien voor een al 16 jaar oude Barbaresco. Iets lichter aan de rand, neigend naar oranje, maar de kern (moeilijk te zien op de foto) nog steeds mooi rood, geen bruin te zien.
Ondanks dat de wijn voor het serveren al 5 uur gedecanteerd was, duurde het toch even voordat het boeket open kwam. Voor mij was de neus al waar ik mijn Barolo / Barbaresco graag heb. Het boeket werd gedomineerd door aroma's van cacao, leer, laurier en rozen. Stevig in de mond, met een zachte mollige aanzet, een beetje expanderend in de mond en goede lengte met zeker merkbare tannines waarvan ik denk dat ze wat rustieker zijn dan wat ik merk in Riserva's van de recentste jaren.
We vonden de wijn erg lekker en voor mij is dit een perfect voorbeeld van een mooi gerijpte wijn uit deze regio. Nog geen spoor van uitdroging op de afdronk, dus ik denk dat hij nog wel een paar jaar zal evolueren. Maar zullen de tannines nog verder smelten en helemaal fluweel worden voordat de uitdrogingsfase begint? De wijn drinkt nu perfect, weg zeker aan tafel, dus ik zie weinig reden om nog langer te wachten. Ik vrees wel dat de wijn nooit die heerlijk romige, versmolten fase zal bereiken, maar dat is koffiedik kijken natuurlijk.
Even stilstaan bij het fruit in wijn en het verliezen ervan:
Wat ik zo lekker vind aan Nebbiolo wijnen uit de Langhe is nu net dat ze met het ouder worden een totaal eigen boekt kunnen ontwikkelen, anders dan wijnen uit om het even welke andere regio. Hier vind je eerder aroma's van cacao, teer, drop, rook, tabak, wierook, wild, munt zelfs soms en dikwijls (gedroogde) rozen, potpourri. Voor zover ik weet, produceert wijn uit geen enkele andere regio die. Daarom drink ik ze graag "oud" en als ik een meer fruitige wijn wil, neem ik een wijn uit de Beaujolais of Bourgogne of een Chianti of zelfs een Médoc of noem maar op, maar geen Barolo of Barbaresco.
(07-09-2021 03:44 PM)wvd schreef: [ -> ]Naar aanleiding van een discussie op Vinous, waarin gesteld werd dat vele PdB Riserva's van jaren als 2005, 2007, 2009 en (waarschijnlijk) 2011 (kortom, de onpare jaren... Rolleyes )
vrij snel "hun fruit aan het verliezen zijn" en bijgevolg zouden moeten opgedronken worden.
Nu, ik weet niet hoe dat zit met jullie allemaal hier op het forum, maar ik zoek niet naar fruit in een belegen Barolo / Barbaresco. Er was een tijd dat het gezegde was dat als de Barolo nog "op zijn fruit" zat, hij nog te jong was. Ik onderschrijf die stelling, maar wil toch de vinger aan de pols houden. Het valt mij (en iedereen met een klein beetje ervaring) toch op dat Nebbiolo wijnen uit recente jaren in de Langhe inderdaad op vrij jonge leeftijd al een niveau bereiken dat je als aangenaam kan beschouwen. De tannines zijn minder geprononceerd dan in vorige eeuw, de wijnen proeven jong reeds "vetter" en hebben idd mooi fruit.
Daarom mijn enige en laatste fles Ovello 2005 zondag open gesnokt. Ovello en geen Asili of Rabajà, net omdat ik er van overtuigd ben dat die beide anderen toch meestal een langere adem hebben.
Fles geopend en gedecanteerd om 14u.

De kurk was perfect, nam sowieso geen risico en gebruikte de Durand.

Zachtjes gedecanteerd in deze driehoekige karaf omdat het luchtcontact beperkter is en zodra we wijn gaan schenken vermoed ik dat de fles snel leeg zal zijn. Ik gebruik deze trechter ook graag in zo'n geval omdat de wijn dan langs de rand kan lopen.
Mijn eerste indruk was goed, geen foute geuren, licht floraal fruitig (niet geproefd),zeker een geëvolueerd boeket, maar de proef op de tong van 's avonds gaf de antwoorden.

Ik vond de wijn er vrij jong en fris uitzien voor een al 16 jaar oude Barbaresco. Iets lichter aan de rand, neigend naar oranje, maar de kern (moeilijk te zien op de foto) nog steeds mooi rood, geen bruin te zien.
Ondanks dat de wijn voor het serveren al 5 uur gedecanteerd was, duurde het toch even voordat het boeket open kwam. Voor mij was de neus al waar ik mijn Barolo / Barbaresco graag heb. Het boeket werd gedomineerd door aroma's van cacao, leer, laurier en rozen. Stevig in de mond, met een zachte mollige aanzet, een beetje expanderend in de mond en goede lengte met zeker merkbare tannines waarvan ik denk dat ze wat rustieker zijn dan wat ik merk in Riserva's van de recentste jaren.
We vonden de wijn erg lekker en voor mij is dit een perfect voorbeeld van een mooi gerijpte wijn uit deze regio. Nog geen spoor van uitdroging op de afdronk, dus ik denk dat hij nog wel een paar jaar zal evolueren. Maar zullen de tannines nog verder smelten en helemaal fluweel worden voordat de uitdrogingsfase begint? De wijn drinkt nu perfect, weg zeker aan tafel, dus ik zie weinig reden om nog langer te wachten. Ik vrees wel dat de wijn nooit die heerlijk romige, versmolten fase zal bereiken, maar dat is koffiedik kijken natuurlijk.
Even stilstaan bij het fruit in wijn en het verliezen ervan:
Wat ik zo lekker vind aan Nebbiolo wijnen uit de Langhe is nu net dat ze met het ouder worden een totaal eigen boekt kunnen ontwikkelen, anders dan wijnen uit om het even welke andere regio. Hier vind je eerder aroma's van cacao, teer, drop, rook, tabak, wierook, wild, munt zelfs soms en dikwijls (gedroogde) rozen, potpourri. Voor zover ik weet, produceert wijn uit geen enkele andere regio die. Daarom drink ik ze graag "oud" en als ik een meer fruitige wijn wil, neem ik een wijn uit de Beaujolais of Bourgogne of een Chianti of zelfs een Médoc of noem maar op, maar geen Barolo of Barbaresco.

Mooie beschrijving!
Grappig genoeg kan ik wat van jouw wijn herkennen in de Thillardon 2014 die ik net opende. Met uitzondering van de tannines, die zijn amper voelbaar bij de Vibrations 2014.
[attachment=6358]
2007 wordt hier en daar beschouwd als een minder jaar in de Langhe en er wordt gezegd dat de Produttori beter geen Riserva's hadden gebottled. Het fruit, weet je nog van hierboven...
En dus dan maar eens een Pora geopend. Naar aloud fout gedrag, alweer op 't laatste moment overgegoten, het is niet anders...Rolleyes
De wijn heeft een gevulde (voor Nebbiolo) kleur met bruinige toets, amper oranje. De neus staat als een huis: achtergrond van donker fruit met toetsen van leer, cacao, oosterse specerijen (kaneel, muskaatnoot,...). Intens en vol op de aanzet, geen expansie in het midden helaas, de wijn is minder "vet" dan je mag verwachten en we gaan naar een wat stroevere afdronk die wel enige lengte heeft. Wel, ik heb plezier beleefd aan deze wijn, maar dat komt dan vooral door het interessante boeket en zoals je weet: "la bouche avant le nez" en dus is dit niet op het niveau van andere jaren. Maar we zullen zien wat dag 2 brengt.
Pagina's: 1 2
Koppelingen