wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine Régazel (Corbières)
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Even een nieuw domein pluggen: Domaine Régazel in Douzens, een dorpje op een halfuur rijden van Carcassonne waar de aankondigingen van de gemeente nog via de luidspreker worden afgeroepen.

In Douzens zijn er twaalf (douze :-)) wijnmakers. Vijf daarvan werken samen, op de eerste zondag van de maand houden ze een proeverij en telkens zorgt een ander domein voor het eten. Samen huren ze ook heel wat materiaal om wijn te maken.

Een van die vijf kleine wijnmakers is Domaine Régazel (genoemd naar de lieu-dit van de wijngaard). De mooie cave van de erg gepassioneerde Adrian en Aurélie ligt vlak naast het Chateau van Douzens en was vroeger de danszaal van het kasteel. In de pas gerenoveerde cave liggen de wijnen te rusten in roestvrij stalen tanks en in houten vaten. Het domein is in totaal acht hectare groot. Domaine Régazel is in conversie om een biologisch certificaat te behalen. Ze hebben niet de bedoeling om uit te breiden, liever zo goed mogelijke kwaliteit bieden.

Tijdens ons bezoek worden we hartelijk ontvangen door Aurélie, de echtgenote van de wijnmaker die sinds dit jaar mee in de zaak helpt. Terwijl Aurélie over het domein en de wijnen vertelt, is Adrian bezig met de pigeage van de rode wijn. Dat doet hij twee keer per dag. Beter zo dan overpompen, vindt hij, want dat komt de smaak niet ten goede. Adrian is zo gepassioneerd door het wijn maken dat hij in het weekend vaak nog laat bezig is, ook wanneer het erg koud is, maar dat doet hij met plezier, vertelt Aurélie.

In wit proeven we een assemblage van roussanne en grenache blanc (kiezel-kalksteen) die het zowel als aperitief als bij vis en kaas prima redt. De rosé van Régazel (75 procent syrah, 25 procent roussanne) is heel fruitig (oa framboos) en iets donkerder van kleur. In rood proefden we eerst de Petites Mains Rouges (45 % cinsault, 50% syrah, 5% carignan): donker fruit, kruidig, zachte tannines. Daarna kregen we de Sans Bruit in het glas: een assemblage van grenache, syrah en carignan. Deze had ook drie maanden op hout (geen nieuw hout, want dat geeft te veel smaak af) gelegen en is iets krachtiger. Deze probeer ik binnenkort eens uit met een cassoulet of een andere stoofschotel. Voor nog geen vijftig euro brachten we een doos van zes flessen mee naar huis.

Heel leuke plek om te bezoeken, een domein om op te volgen!
(05-11-2018 01:27 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Even een nieuw domein pluggen: Domaine Régazel in Douzens, een dorpje op een halfuur rijden van Carcassonne waar de aankondigingen van de gemeente nog via de luidspreker worden afgeroepen.

In Douzens zijn er twaalf (douze :-)) wijnmakers. Vijf daarvan werken samen, op de eerste zondag van de maand houden ze een proeverij en telkens zorgt een ander domein voor het eten. Samen huren ze ook heel wat materiaal om wijn te maken.

Een van die vijf kleine wijnmakers is Domaine Régazel (genoemd naar de lieu-dit van de wijngaard). De mooie cave van de erg gepassioneerde Adrian en Aurélie ligt vlak naast het Chateau van Douzens en was vroeger de danszaal van het kasteel. In de pas gerenoveerde cave liggen de wijnen te rusten in roestvrij stalen tanks en in houten vaten. Het domein is in totaal acht hectare groot. Domaine Régazel is in conversie om een biologisch certificaat te behalen. Ze hebben niet de bedoeling om uit te breiden, liever zo goed mogelijke kwaliteit bieden.

Tijdens ons bezoek worden we hartelijk ontvangen door Aurélie, de echtgenote van de wijnmaker die sinds dit jaar mee in de zaak helpt. Terwijl Aurélie over het domein en de wijnen vertelt, is Adrian bezig met de pigeage van de rode wijn. Dat doet hij twee keer per dag. Beter zo dan overpompen, vindt hij, want dat komt de smaak niet ten goede. Adrian is zo gepassioneerd door het wijn maken dat hij in het weekend vaak nog laat bezig is, ook wanneer het erg koud is, maar dat doet hij met plezier, vertelt Aurélie.

In wit proeven we een assemblage van roussanne en grenache blanc (kiezel-kalksteen) die het zowel als aperitief als bij vis en kaas prima redt. De rosé van Régazel (75 procent syrah, 25 procent roussanne) is heel fruitig (oa framboos) en iets donkerder van kleur. In rood proefden we eerst de Petites Mains Rouges (45 % cinsault, 50% syrah, 5% carignan): donker fruit, kruidig, zachte tannines. Daarna kregen we de Sans Bruit in het glas: een assemblage van grenache, syrah en carignan. Deze had ook drie maanden op hout (geen nieuw hout, want dat geeft te veel smaak af) gelegen en is iets krachtiger. Deze probeer ik binnenkort eens uit met een cassoulet of een andere stoofschotel. Voor nog geen vijftig euro brachten we een doos van zes flessen mee naar huis.

Heel leuke plek om te bezoeken, een domein om op te volgen!

Lekker om lezen!
Koppelingen