wijnliefhebbers

Volledige versie: Kripta Gran Reserva 2008
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
D.O. Cava
45% Macabeo, 20% Xarel-lo, 35% Parellada (>50 jaar oud)
Agustì Torellò S.A. Sant Sadurnì d'Anoia
Spanjewijn.nl, Papendrecht - 53,95 € (Peñìn 93)

Na onze degustatie in december 2017 (Cava et al) schreven we:
Een amfoor die niet kan rechtstaan, ze moet dus (probleemloos) leeg.
Helder, intens bleekgeel
Intense geur, mineralig, appelen, zeste, amandelige kruidigheid.
Fris en evenwichtig in de mond, erg lang.

Na zo'n 1,5 jaar is de wijn er nog op vooruit gegaan. Misschien zou het nu wel mijn favoriet geweest zijn tussen de rest.
De pareling is vrij wild, de kleur is flink geel, de neus opent als een nieuw pakje Belga Filter en krijgt daarna een behoorlijk breed spectrum met overrijpe appelen, citrus, abrikoos en in de verte iets likeurachtigs, dat me even deed denken aan quaranta-y-très, maar veel subtieler. In de mond komt dat allemaal terug, de lengte is nog steeds euh, lang en alles eindigt met een tikkeltje amandelbitter.

Voor de prijs van een betere champagne krijg je hier een evenwaardige wijn, maar één die cava wil zijn en totaal geen champagne.
(16-08-2019 09:08 AM)Jordaens schreef: [ -> ]en in de verte iets likeurachtigs, dat me even deed denken aan quaranta-y-très,

Quasi vergeten...Heb er nochtans mijn eerste kater ooit aan te danken (begin jaren 80...)
Jordaens zorgt weer voor een snuifje misselijkmakende nostalgie.
Het kon ook Pineau des Charentes zijn.

Overigens, als iemand zichzelf zoveel 43 kan opgieten, dat hij er een kater aan overhoudt, dan lijkt grondig onderzoek van de smaakpapillen noodzakelijk.

Nee, dan Elixir d'Anvers!
(16-08-2019 10:20 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Het kon ook Pineau des Charentes zijn.

Overigens, als iemand zichzelf zoveel 43 kan opgieten, dat hij er een kater aan overhoudt, dan lijkt grondig onderzoek van de smaakpapillen noodzakelijk.

Nee, dan Elixir d'Anvers!

Ge gelooft het of niet maar mijn bompa (eigenaar van Likeurstokerij Tack te Ename) maakte zelf Elixir d Anvers.
Is een van de eerste alcoholische dranken die ik ooit dronk. Na tafelbier van Roman waarschijnlijk ;-)
Mijn kozijntje die een kapperszaak uitbaat waar vroeger de winkel was gelegen laat die zelfs nog steeds maken...
De nostalgie gaat nog verder terug.
Dat zullen ze bij F.X. De Beukelaer niet graag horen.
(16-08-2019 10:55 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Dat zullen ze bij F.X. De Beukelaer niet graag horen.

Enkel voor de familie, wordt niet verkocht Sleepy

(Mijn bompa maakte dat wel vóor Beukelaer vermoed ik, er werd in de familie nogal geheimzinnig gedaan over het “recept”)
Van voor 1863?

Over samenstellingen wordt altijd geheimzinnig gedaan, zelfs Coca Cola doet dat.
Elixir d'Anvers (die van De Beukelaer, dus) moet ook één van mijn eerste alcoholische ervaring zijn. Een klein borreltje gaf ons moe zaliger me soms, omdat dat goed was "veur 't buiksken".

Off topic! Off topic!
(16-08-2019 11:12 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Van voor 1863?

Over samenstellingen wordt altijd geheimzinnig gedaan, zelfs Coca Cola doet dat.
Elixir d'Anvers (die van De Beukelaer, dus) moet ook één van mijn eerste alcoholische ervaring zijn. Een klein borreltje gaf ons moe zaliger me soms, omdat dat goed was "veur 't buiksken".

Off topic! Off topic!

Mogelijks wel, mijn bompa heeft de likeurstokerij niet gesticht he, dat was Valentine Tack dacht ik. Bompa is geboren in 1902 dus wie weet..(zal t eens aan mijn 80 jarige mama vragen hoe t juist zat)

En idd, deed ook wel eens alsof ik ziek was Big Grin
Efkens gezocht en wat mijn kozijntje maakt is dus niet de Elixir d Anvers van mijn bompa maar Liquer des Moines.(en deze is wél degelijk te koop)
En zie, de likeurstokerij werd gesticht door Gustaaf Tack in...1863!!

http://www.ename-aperitief.be

En gij nu Wink
Koppelingen