wijnliefhebbers

Volledige versie: Pape Clement Pessac
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4
Het topdomein van Bernard Magrez. De laatste jaren zowat op gelijke voet geplaatst met Haut Brion en consoorten. Door Parker althans Rolleyes

Dronk ooit een hele ouwe, voor het eerst een fles geopend van na de overname door Woody (bijnaam van Bernard in Bordeaux Big Grin )

Pape Clement 2004
Ruim op voorhand geopend, de neus was nog typischer dan ik me had voorgesteld. Vanille, zwart fruit, geparfumeerd, hout. Bijna Rioja aandoend zelfs Sad
Zeer aromatisch maar niks van de kenmerkende finesse van topBordeaux.

Dag erop iets gematigder, wijn was zeer ok, zoals een goede Tour Carnet bvb, maar op geen enkel moment het gevoel gehad een grote wijn te drinken. De houtlagering bleef redelijk dominant, het mondgevoel was wel ok, evenwicht was er, finesse en zelfs lengte mankeerden voor mij.
Met moeite een 90, waar ik minstens een 93 verwachtte...

Twee dagen erna de fles leeggedronken met Gerten, lekkere wijn hoor, maar alweer, we wrongen ze niet uit zoals ik ooit deed met een Lagrange 2003...

Eigenlijk zowat de eerste keer dat Magrez me écht ontgoochelt.
Ik vind dat Michel Rolland er beter eens met z'n poten van afblijft, al die Rolland wijnen smaken eentonig. Of ga ik tekort door de bocht, zou wel kunnen, want ben al dikwijls ontgoocheld geweest als z'n handteken er op staat. Hier ben ik weer met m'n Chateau Lagrézette uit Cahors, die ver staat van een terroir wijn, ook een Rollandje dus. Ik geef wel toe dat er ook bij mij wat Pape Cléments liggen 99 en 2003. Recentelijk nog ontgoocheld (samen met Tom) in de Clémentin wit...
(03-11-2010 01:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Het topdomein van Bernard Magrez. De laatste jaren zowat op gelijke voet geplaatst met Haut Brion en consoorten. Door Parker althans Rolleyes

Dronk ooit een hele ouwe, voor het eerst een fles geopend van na de overname door Woody (bijnaam van Bernard in Bordeaux Big Grin )

Pape Clement 2004
Ruim op voorhand geopend, de neus was nog typischer dan ik me had voorgesteld. Vanille, zwart fruit, geparfumeerd, hout. Bijna Rioja aandoend zelfs Sad
Zeer aromatisch maar niks van de kenmerkende finesse van topBordeaux.

Dag erop iets gematigder, wijn was zeer ok, zoals een goede Tour Carnet bvb, maar op geen enkel moment het gevoel gehad een grote wijn te drinken. De houtlagering bleef redelijk dominant, het mondgevoel was wel ok, evenwicht was er, finesse en zelfs lengte mankeerden voor mij.
Met moeite een 90, waar ik minstens een 93 verwachtte...

Twee dagen erna de fles leeggedronken met Gerten, lekkere wijn hoor, maar alweer, we wrongen ze niet uit zoals ik ooit deed met een Lagrange 2003...

Eigenlijk zowat de eerste keer dat Magrez me écht ontgoochelt.

doet me denken aan mijn ervaring met de 2002
tja mannen, is met al die zaakskes eh
welke pape is nog wel goed! :-)
(03-11-2010 11:38 PM)Venne schreef: [ -> ]tja mannen, is met al die zaakskes eh
welke pape is nog wel goed! :-)

applaus
(03-11-2010 01:37 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Ik vind dat Michel Rolland er beter eens met z'n poten van afblijft, al die Rolland wijnen smaken eentonig. Of ga ik tekort door de bocht, zou wel kunnen, want ben al dikwijls ontgoocheld geweest als z'n handteken er op staat. Hier ben ik weer met m'n Chateau Lagrézette uit Cahors, die ver staat van een terroir wijn, ook een Rollandje dus. Ik geef wel toe dat er ook bij mij wat Pape Cléments liggen 99 en 2003. Recentelijk nog ontgoocheld (samen met Tom) in de Clémentin wit...

Hmmm nooit een Pape geproefd. Klinkt niet goed..
Wat Rolland betreft: ik vond die man in Mondovino zeer hautain. Verschrikkelijke vent. Na alles wat ik geproefd heb, denk ik dat hij zich beter niet met de linkerzijde moeit, maar aan de rechterkant - en zeker in Pomerol - is hij, volgens mij, top. Net die kwaliteiten die altijd terugkeren (souplesse, concentratie, hout (maar liever niet te veel, al is flesrijping altijd nodig) etc), zijn perfect voor Pomerol.
Maar er is volgens mij nog een verschil tussen de wijnen van Magrez en de andere waar Rolland ook adviseert.

Alex

In Pomerol is Rolland inderdaad top, ook in Argentinië maakt hij paar goede zaken. Allemaal samen met Catherine Péré Vergé die ook in Mondovino te zien is.
Van de meeste van zijn wijnen ben ik absoluut geen fan. Ook niet van de Pomerols. Hou veel meer van La Conseillante, La Fleur Petrus, VCC e.a. dan van bv: l'Evangile. In Saint-Emilion helemaal geen fan van Pavie, Pavie-Decesse, Troplong Mondot,(zelfs) Angelus e.a. Dan spreken we over de duurdere. Vele van de mindere chateaux zijn vooral houtbommen. Maar wat we niet kunnen ontkennen is, dat bij vele chateaux waar hij mee begon samen te werken de punten naar boven gingen. En de rest weet je dan wel. Maar dat het ook anders kan bewijst hij met o.a. Ausone. En ja ook bij de linkeroever met o.a. Leoville Poyferre en Pontet Canet.
Wat je zegt over Angélus en Troplong M, daarmee ga ik akkoord. Wat ik daar al van dronk, heeft mij nog nooit bekoord. Maar dat gaat ook over oudere Troplong, toen er, denk ik, nog geen sprake van Rolland was..

Pavie 2002 vond ik bijvoorbeeld wel indrukwekkend. De paar Le Bon Pasteurs waren ook goed. Lascombes '04 vond ik een echte ontgoocheling. (maar hij was ook piepjong) Enfin, over de te grote invloed van enkelingen en het sturen van de smaak en de markt, daarover zijn we het waarschijnlijk eens. Maar toch: the proof of the pudding..
Ik heb pape clement 2008 op een primeur proeverij gedronken vorig jaar en viel toen dik tegen, is natuurlijk altijd wel moeilijk om vat stalen te proeven, maar voor een kleine 100 euro had ik toch wel meer verwacht.
Heb zelf enkele flessen Pape Clement 2005 liggen. Aiai Sad
yep, hier ook : 2 stuks van +100 euro Confused ook nog 2x 2006 liggen

eigenlijk zou elke wijnbouwer maximaal de typische eigenschappen van zijn terroir moeten laten bovenkomen in zijn wijn > boeiende wijnen en geen éénheidsworst, maar ik denk dat we ons naar de toekomst toe geen zorgen hoeven te maken, binnenkort wordt de volledige voorraad toch op den boot naar China gezet Angry
Pape Clément 1999 ®

Gedecanteerd. Kleurevolutie is duidelijk en laat z'n leeftijd blind vermoeden. Héél charmante neus met tertiaire indrukken van sous-bois, varens, sigarenkistje. Kruidig, ceder en zelfs rokerige minerale toetsen. Aanvankelijk ook animale impressie die snel verdwijnt.
In de mond heel mooi versmolten geheel, de structuur wordt door de nog frisse en versmolten zuren levendig gehouden. Tannines zijn grotendeels mooi versmolten alhoewel héél lichtjes droogtrekkend. Cassis en donkerrood fruit van bramen. Slechts gemiddeld lange afdronk... Elegantie en finesse typeren deze fles. De neus blijft verder evolueren en blijft grote indruk maken.
Die beschrijving doet me wat aan mijn La Mission Haut-Brion '99 van vorig jaar denken. Afdronk was van die wijn wel redelijk lang. Maar ook perfect versmolten, aromatisch, mmmm.
(01-11-2011 01:17 PM)Matten schreef: [ -> ]Die beschrijving doet me wat aan mijn La Mission Haut-Brion '99 van vorig jaar denken. Afdronk was van die wijn wel redelijk lang. Maar ook perfect versmolten, aromatisch, mmmm.

Ze zijn op zekers ?
Ik vrees het. Toen nog "tweedehands" voor +-56 euro gekocht...
Pape Clément 1994

Onmiddellijk na openen nog fruitimpressies van cassis en rijp rood fruit, wat florale toetsen zelfs die vlug verdwijnen en plaats maken voor meer tertiaire tonen van sous-bous, varen, wat gekookte groenten,de tabakgeuren overheersen, nog wat resterende kruidigheid, mineraal.
In de mond een mooi romig versmolten geheel van hout en fruit. Mooie fijne afdronk met nog voldoende zuur-ondersteuning.
Zeer bekoorlijk geheel met aangename frisheid. 90+
Goed millésime waar ik toch al wat geslaagde wijnen uit dronk.
(14-12-2011 10:33 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Pape Clément 1994

Onmiddellijk na openen nog fruitimpressies van cassis en rijp rood fruit, wat florale toetsen zelfs die vlug verdwijnen en plaats maken voor meer tertiaire tonen van sous-bous, varen, wat gekookte groenten,de tabakgeuren overheersen, nog wat resterende kruidigheid, mineraal.
In de mond een mooi romig versmolten geheel van hout en fruit. Mooie fijne afdronk met nog voldoende zuur-ondersteuning.
Zeer bekoorlijk geheel met aangename frisheid. 90+
Goed millésime waar ik toch al wat geslaagde wijnen uit dronk.

Ik zou 1994 toch geen goed millesime durven noemen. Ik denk dat jij het geluk had de obligate uitzonderingen te drinken Wink
Magrez heeft hier dan blijkbaar een goeie worp gedaan...
Clementin de Pape Clement Blanc 2008. 2e wijn Pape Clement. Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle en beetje Sauvignon Gris. Citrus, tropische vruchten, nieuw hout en gerookte toets in de neus. Vol en vet in de mond. Veel fruit (opnieuw citrus en tropisch) en mooie zuren. Lange, lange afdronk. Missch beetje te veel houtgedragen (te jong gedronken ook waarschijnlijk?). Indrukwekkend toch.

Clementin de Pape Clement Blanc 2009. Quasi identiek als de vorige maar meer fruit en materie zowel in de neus als mond. Frisser in de neus (munt?). Iets molliger in de mond, honing. Het hout is beter geïntegreerd, meer materie om het vele hout te dragen. Heel, heel mooi.
(09-04-2012 07:29 PM)claret schreef: [ -> ]Clementin de Pape Clement Blanc 2008. 2e wijn Pape Clement. Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle en beetje Sauvignon Gris. Citrus, tropische vruchten, nieuw hout en gerookte toets in de neus. Vol en vet in de mond. Veel fruit (opnieuw citrus en tropisch) en mooie zuren. Lange, lange afdronk. Missch beetje te veel houtgedragen (te jong gedronken ook waarschijnlijk?). Indrukwekkend toch.

Clementin de Pape Clement Blanc 2009. Quasi identiek als de vorige maar meer fruit en materie zowel in de neus als mond. Frisser in de neus (munt?). Iets molliger in de mond, honing. Het hout is beter geïntegreerd, meer materie om het vele hout te dragen. Heel, heel mooi.

Gedronken op een degustatie? Of thuis om een eens de jaargangen te vergelijken?
Zijn prijs precies wel waard...?
thank you
(10-04-2012 01:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-04-2012 07:29 PM)claret schreef: [ -> ]Clementin de Pape Clement Blanc 2008. 2e wijn Pape Clement. Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle en beetje Sauvignon Gris. Citrus, tropische vruchten, nieuw hout en gerookte toets in de neus. Vol en vet in de mond. Veel fruit (opnieuw citrus en tropisch) en mooie zuren. Lange, lange afdronk. Missch beetje te veel houtgedragen (te jong gedronken ook waarschijnlijk?). Indrukwekkend toch.

Clementin de Pape Clement Blanc 2009. Quasi identiek als de vorige maar meer fruit en materie zowel in de neus als mond. Frisser in de neus (munt?). Iets molliger in de mond, honing. Het hout is beter geïntegreerd, meer materie om het vele hout te dragen. Heel, heel mooi.

Gedronken op een degustatie? Of thuis om een eens de jaargangen te vergelijken?
Zijn prijs precies wel waard...?
thank you

Ik proefde paar jaar geleden eens de 2005. De TN's hierboven overtreffen ruimschoots mijn ervaring van toen. De wijn mankeerde wat aan fruit en tensie. Ik vond hem toen wat "dunnekes". Ik twijfel zeker niet aan de kwaliteiten van de 2008 en 2009 hoor. Lijken me zo te zien heel mooi cheers
Mn broer had ze gisteren mee op het familie-paasetentje (Yep, goed broertje dat ek heb :-)) om eens naast elkaar te drinken. Ik dacht dat de wijnen rond de 60 euro schommelen. Is veel geld mr ik denk dat 50-60 euro voor die 2009 wel juiste prijs is. Is me beter bevallen dan de witte SHL 2006 en Aile d’Argent 2006 die’k vorig jaar dronk (rond zelfde prijs).

Dunnetjes vond ek ze zeker niet. Zoals gezegd was de 2009 wel de betere van de twee met duidelijk meer materie. Bizar dat de 2005 zo tegenviel?
Verdorie da's prijzig!! Ik herinner me dat ik voor de witte C de PC '05 in Auchan rond de 27 euro had betaald. Vond dat toen al op het randje.
Inderdaad, Claret, dat lijkt me toch bijzonder veel? Anderzijds, de eerste wijn gaat makkelijk 150 euro... Confused
Is idd heeeel veel geld...wat direct ook de reden is waarom ek deze zelf niet heb liggen (jullie hebben het ongeluk om het armere broertje van de twee op jullie forum te hebben :-)). Maar denk niettemin dat ie (de 2009) het waard is.
(11-04-2012 10:06 AM)claret schreef: [ -> ](jullie hebben het ongeluk om het armere broertje van de twee op jullie forum te hebben :-)).

Big Grin

We 're all brothers in arms here ;-)
gisteren blind de Pape Clement rood 2004 voorgeschoteld gekregen. De gastheer had hem 3u op voorhand geopend, maar niet gecaraffeerd. Eerste indruk was: " wat een stinkertje'. Gelukkig ging dit onmiddelijk weg bij het walsen. Daarna was ik er eigenlijk van overtuigd dat we in Spanje zaten. Vinejo, ik heb gezien dat je je ook even in Rioja waande, dus ik voel me al een stuk beter. Maar ik zou hier nooit een Bordeaux uit gehaald hebben. Pas toen de gastheer me erop wees dat het Frans was ben ik bij eliminatie terug terecht gekomen bij linkeroever Bordeaux. Om dan vast te stellen dat het PC 2004 was.
De wijn was nog véél te jong en eigenlijk nog flink gesloten. Kindermoord, maar het was niet met voorbedachte rade...
(15-07-2012 07:00 PM)Peter VdV schreef: [ -> ]gisteren blind de Pape Clement rood 2004 voorgeschoteld gekregen. De gastheer had hem 3u op voorhand geopend, maar niet gecaraffeerd. Eerste indruk was: " wat een stinkertje'. Gelukkig ging dit onmiddelijk weg bij het walsen. Daarna was ik er eigenlijk van overtuigd dat we in Spanje zaten. Vinejo, ik heb gezien dat je je ook even in Rioja waande, dus ik voel me al een stuk beter. Maar ik zou hier nooit een Bordeaux uit gehaald hebben. Pas toen de gastheer me erop wees dat het Frans was ben ik bij eliminatie terug terecht gekomen bij linkeroever Bordeaux. Om dan vast te stellen dat het PC 2004 was.
De wijn was nog véél te jong en eigenlijk nog flink gesloten. Kindermoord, maar het was niet met voorbedachte rade...

Kon je, ondanks de gesloten fase, kwaliteiten ontdekken die de reputatie van de wijn verantwoorden? Want die vond ik niet echt toen ik m proefde... (nochtans, even gecheckt op CT, krijgt daar behoorlijk goede scores Confused )
Het vervelende was, we dronken hem naast een Elderton Command Shiraz, perfect op dronk, en dan is het moeilijk natuurlijk, zelfs voor een Pape Clement. Kwaliteiten, zeker en vast. Enorme concentratie, kracht, enz, maar het ontbrak wel aan complexiteit. Langs de andere kant denk ik wel dat die er nog wel zal uitkomen, maar dan wel binnen enkele jaren. Mijn vermoeden is dat ie momenteel vollop in z'n gesloten faze zit, en dat het beste nog moet komen. Maar ik durf er m'n hand niet voor in het vuur steken.
Pagina's: 1 2 3 4
Koppelingen