wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijntaalquiz
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Leuk testje bij een artikel uit NRC Handelsblad.

Voor wie wil deelnemen aan de wijntaalquiz: in het weekend plaats ik de antwoorden. Succes!

Wat bedoelt een wijnexpert toch?

De computer zegt: wijnjargon is geen flauwekul. Kunnen experts wijnen inderdaad aan elkaars beschrijvingen herkennen? Test!

Wijn die het glas uit stuift. Wijn die aardbeien in de neus heeft, of tabak. Wijn die agressief is, of juist héél elegant. Wijn die knispert! Wijnjargon lijkt op het eerste gezicht geschikter om satire mee te bedrijven dan om wijn mee te beschrijven. Monty Python heeft een fantastische sketch over Australische tafelwijnen, waaronder een wijn die „aan twee kanten de sluizen openzet”, een die „een aanhoudend brandend gevoel” veroorzaakt en een legendarische sprankelende wijn die je het best kunt „neerleggen en vermijden”.

Maar wie denkt dat wijntaal louter opgeblazen onzin is, heeft het toch mis. Samen met collega’s heeft psycholoog Ilja Croijmans (Universiteit Utrecht) een computerprogramma geleerd om op basis van wijnbeschrijvingen de kleur en de druivensoort te leren herkennen. Dat dat goed lukte, betekent dat wijnschrijvers behoorlijk consistent zijn in de manier waarop ze de kenmerken van wijnen noteren – en dat wijnjargon dus een taal is waarin experts onderling echt informatie kunnen overbrengen. Het wetenschappelijke onderzoek is vorige maand gepubliceerd in Natural Language Engineering.

De onderzoekers gebruikten 73.329 Engelstalige beschrijvingen (van ééndruifswijnen, geen blends) door dertien wijnschrijvers, geplukt van de site winemag.com. Ze trainden hun computerprogramma steeds met de beschrijvingen van twaalf schrijvers en vroegen dan bij die van de dertiende schrijver steeds welke kleur wijn het was, welke druif en of de wijn in de oude wereld (Europa) of de nieuwe wereld (de rest) was gemaakt. Die laatste vraag bleek te moeilijk, daar presteerde het programma niet boven kansniveau. Maar bij kleur had het programma het bij 95 procent van de wijnen goed en bij druif bij 57 procent van de wijnen (terwijl er maar liefst 31 verschillende druiven in de steekproef zaten). Croijmans vermoedt, zegt hij desgevraagd, dat Nederlands wijnjargon vergelijkbare resultaten zou hebben opgeleverd.

Hoe moeilijk zijn zulke vragen eigenlijk? Voor een mens? Om daar een beetje gevoel voor te krijgen besloten we om zonder enige wetenschappelijke pretentie zeven wijnbeschrijvingen door NRC-wijnjournalist Harold Hamersma voor te leggen aan twee wijnkenners en -liefhebbers. Namelijk aan de Nijmeegse hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis, die in 2012 het boek De merkwaardige psychologie van een wijndrinker publiceerde (en vorige maand het reisboek Wegwee). En aan schrijver Ronald Giphart, van wie vorige maand zijn tiende roman Alle tijd verscheen, en die samen met Hamersma twee wijnreisprogramma’s heeft gemaakt voor tv-zender 24Kitchen.

Leuk idee, zo’n test, vindt Croijmans, al was hij aanvankelijk bezorgd omdat Hamersma volgens hem nogal eigenzinnige metaforen gebruikt. „Hij omschreef eens een wijn als ‘carpaccio van wc-eend’”, zegt Croijmans. Hamersma waarschuwt zelf trouwens ook meteen voor zijn eigen aparte taalgebruik: „Ik ben geen doorsnee-wijnschrijver.” We wagen het erop. Ook Croijmans doet de test, al is hij persoonlijk meer een whisky- en speciaalbierkenner (zijn onderzoek naar taal, geur en smaak richt zich op wijn omdat daar zó veel meer over wordt geschreven en gesproken).

WIJNTAALQUIZ HAALT U DE WIJN UIT DE BESCHRIJVINGEN?

Hieronder staan zeven beschrijvingen van ééndruifswijnen (monocépages), geschreven door Harold Hamersma. Beantwoord bij elke wijn drie vragen:

1. Is het rood, wit of rosé?
2. Van welke druif is de wijn gemaakt?
3. Komt deze wijn uit de oude of de nieuwe wereld?

Wijn 1:
"Ultraverse inzet van pruimigheid, bramen, laurier, een handje groene kruiderij en fiks wat jeugdtannines.”

Wijn 2:
"Heeft een ambitie die verder reikt dan slechts een oppervlakkig dorstlessertje te zijn. Rondom gevuld met zuidfruit. Abrikozen doen hun ronde, perzik deelt uit, rijpe appel komt op appel. Een roomboterbabbelaar fluistert zachtjes naar de kwieke zuren die zich richting afdronk haasten.”

Wijn 3:
"Zoet kan zoet zijn zonder zoet te zijn. Boezemig en bloezemig. Jasmijn en rozemarijn. Rijpe abrikozen, het krokante van baklava, rozijnen op sap, gekoelde honing, gemberbolus, delicate, helder en opwekkend. Wie ’m wat wil temporiseren, koelt ’m wat terug. Wie linea recta de bloementuin wil inwandelen, haalt ’m wat eerder uit de koelkast.”

Wijn 4:
"Bessig, bramen, kruidnagelen, laurier, een vriendschapszoetje en aanhankelijkheidstannines.”

Wijn 5:
"Zonnig-rijpe zwarte kersen, bessenzoet, bosbewegingen, kruidensnufje, wierookwuftje en talmzuren.”

Wijn 6:
"Ook dit oogstjaar weer het opgewekt nerveuze, de liefde voor de passievrucht, kokette kruisbessen, tikje grapefruit, groene kruiden en een flinke pets citrus.”

Wijn 7:
"Wellustige bramigheid, ongeremde zwarte bessen, kruidigheid, pepertjes, het zachte, smeuïge van gesmolten bittere chocolade en fijngewreven tannines die de mantel der liefde omhangen.”
Laatst had hier nog iemand een probleem met onze omschrijving "Isabelle A." en kregen we een opmerking over onze "nieuwe fietsbinnenbanden". Laat dit hier een lesje zijn.
Zes is sowieso een Nieuw zeelandse sauvignon blanc.
Ha, mochten we dat al zeggen?
Wijn 7 is duidelijk Amaretto...
(12-11-2019 06:22 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Ha, mochten we dat al zeggen?
Wijn 7 is duidelijk Amaretto...

thumbsup

Gokje (ai):1 CF, 3 Chenin?
O.K. Ik kan dat toch niet laten...
Beetje aanpassen in een ditch attempt om mijn gezicht te redden.

1. Chianti Classico ---> Vino Nobile di Montepulciano
2. Meursault 1e Cru
3. Ch. Suduiraut ---> Renaissance Late Harvest Sauvignon Blanc (Ca)
4. een Ribera del Duero
5. Châteauneuf-du-Pape -->
6. Cloudy Bay S.B.
7. Amarone ---> Almaviva

U mag nù lachen.
(12-11-2019 07:43 PM)Jordaens schreef: [ -> ]O.K. Ik kan dat toch niet laten...

1. Chianti Classico
2. Meursault 1e Cru
3. Ch. Suduiraut
4. een Ribera del Duero
5. Châteauneuf-du-Pape
6. Cloudy Bay S.B.
7. Amarone

U mag nù lachen.

Niet slecht me dunkt.
1 mss merlot-cab fr (saint emilion?)
Voor 3 zou ik mss eerder naar een Jurancon gaan.
En 4 kan mss ook een Argentijnse malbec zijn.
(12-11-2019 11:51 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(12-11-2019 07:43 PM)Jordaens schreef: [ -> ]O.K. Ik kan dat toch niet laten...

1. Chianti Classico
2. Meursault 1e Cru
3. Ch. Suduiraut
4. een Ribera del Duero
5. Châteauneuf-du-Pape
6. Cloudy Bay S.B.
7. Amarone

U mag nù lachen.

Niet slecht me dunkt.
1 mss merlot-cab fr (saint emilion?)
Voor 3 zou ik mss eerder naar een Jurancon gaan.
En 4 kan mss ook een Argentijnse malbec zijn.

Het moesten toch wijnen van monocépages zijn dacht ik? Dan voldoen de meeste hier opgesomde wijnen niet aan de criteria. In een châteauneuf kunnen tot 13 soorten zitten, Suduiraut is Sémillon/Sauvignon, in Chianti classico zit ook dikwijls iets bij de sangiovese, Amarone een stuk of 3 misschien en in Jurançon ook meestal Gros en petit manseng. En Saint-Emilion met M en CF kan dan ook niet. Allé, nu heb ik gezegd wat ik denk dat het niet is. Maar wat het wel is, is voor mij te moeilijk met deze beschrijvingen, daar waag ik mij niet aan.
Shit. Daarom was ik vroeger zo dikwijls gebuisd: ik las de opgave maar half zijn gat. We doen dat opnieuw in september.
Allez, ik ga het ook eens wagen!

1. Een merlot uit de nieuwe wereld
2. Een viognier, uit pakweg Zuid-Afrika
3. Een Riesling spätlese, Moezel
4. Een Amerikaanse cabernet sauvignon
5. Sangiovese, Toscane
6. Sauvignon blanc uit de Loire
7. Australische Shiraz
(13-11-2019 08:46 PM)Olivier schreef: [ -> ]Allez, ik ga het ook eens wagen!

1. Een merlot uit de nieuwe wereld
2. Een viognier, uit pakweg Zuid-Afrika
3. Een Riesling spätlese, Moezel
4. Een Amerikaanse cabernet sauvignon
5. Sangiovese, Toscane
6. Sauvignon blanc uit de Loire
7. Australische Shiraz

Niet alles juist en niet alles fout, kan ik alvast zeggen.
(wel handig: door zelf als quizmaster op te treden hoef ik niet door de mand te vallen).

Ik zal de resultaten op zondag posten.
Citaat:Niet alles juist en niet alles fout, kan ik alvast zeggen.

Allez, toch al iets juist. Das al iets he Smile

Ik ben nu wel benieuwd!
Zoals beloofd, de antwoorden:

Wijn 1: rood, Merlot, Argentinië (nieuw).

Wijn 2: wit, Chardonnay, Frankrijk (oud).

Wijn 3: wit, Viognier, Frankrijk (oud).

Wijn 4: rood, Cabernet Sauvignon, Zuid-Afrika (nieuw).

Wijn 5: rood, Pinot Noir, Duitsland (oud).

Wijn 6: wit, Sauvignon Blanc, Nieuw-Zeeland (nieuw).

Wijn 7: rood, Syrah, Frankrijk (oud).


Ik denk dat Olivier nipt gewonnen heeft (12 punten) voor Jordaens (11 punten).
(17-11-2019 11:46 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Zoals beloofd, de antwoorden:

Wijn 1: rood, Merlot, Argentinië (nieuw).

Wijn 2: wit, Chardonnay, Frankrijk (oud).

Wijn 3: wit, Viognier, Frankrijk (oud).

Wijn 4: rood, Cabernet Sauvignon, Zuid-Afrika (nieuw).

Wijn 5: rood, Pinot Noir, Duitsland (oud).

Wijn 6: wit, Sauvignon Blanc, Nieuw-Zeeland (nieuw).

Wijn 7: rood, Syrah, Frankrijk (oud).


Ik denk dat Olivier nipt gewonnen heeft (12 punten) voor Jordaens (11 punten).

Toch niet slecht!
Enigszins verrassend is de pinot noir.

Bedankt, 3*, leuk kwisje Smile
Deze eervolle tweede plaats draag ik met respect op aan de betreurde Raymond Poulidor. We zien daarbij volledig over het hoofd dat er maar twee deelnemers waren.

Noot, nog meer o.t.: wat zou de etymologie zijn van de naam "gouden katrol"?
Citaat:Ik denk dat Olivier nipt gewonnen heeft (12 punten) voor Jordaens (11 punten).

Olé!

Grappige kwis inderdaad.
(17-11-2019 12:46 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Deze eervolle tweede plaats draag ik met respect op aan de betreurde Raymond Poulidor. We zien daarbij volledig over het hoofd dat er maar twee deelnemers waren.

woeha

Met die gouden katrol ben je me wel even kwijt...
Poulie d'or?
(17-11-2019 02:04 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Poulie d'or?

Hohoho, dat ging boven mijn baretje...
Al een geluk dat ik niets probeerde met Van der Poelie d'Or of zo...
Koppelingen