wijnliefhebbers

Volledige versie: Lucien Aviet, Cave de Bacchus, Jura
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
In het glas een heerlijk heldere trousseau.
En in het oor Wendell Gee van REM.
Waarna Come hell or High Water van Everything but the Girl.
En dan moet Microdisney nog komen.

Er bestaan mindere momenten in het leven.

De trousseau is er een van de “Cave de Bacchus”.
Lucien Aviet was onze back up in het onooglijk kleine dorpje Montigny les Arsures. Nu ja, back up, we hadden er eigenlijk geen. Wie had nu gedacht dat Michel Gahier gewoon niet zou komen opdagen op onze afspraak? Wellicht in niet nuchtere toestand de telefoon gehanteerd, dacht PvdW. Ach, overkomt ons dat allemaal niet eens...?

Gelukkig stonden in het dorpje die typische pijltjes naar de andere residerende wijnbouwers. En gelukkig ging ook ik twee jaar terug overstag om me een Smartphone aan te schaffen. Een korte zoektocht leerde me dat Aviet veruit de interessantste was. Het verwonderde ons achteraf zelfs dat dit wijngoed niet op onze oorspronkelijke shortlist was verschenen.

Slechts 1 km dienden we verder te rijden, hopelijk was er iemand in da winehouse.
We zagen een poort en traden binnen, we werden vriendelijk ontvangen door een zeer sympathieke dame die ons meteen elk een glas in de hand stopte.
Drie meter verder was een werknemer de cuves aan het kuisen. Af en toe kwam hij met een volle emmer tot bij ons om die weg te gieten in het afvoergat. Hij gunde ons geen blik waardig, zo druk was hij bezig.
Let op de gezichtsuitdrukkingen van Vince, Erik en PvdW, hilarisch Big Grin

Later bleek dit de wijnbouwer te zijn, Vincent, zoon van Lucien Aviet.

Na het drinken van zijn wijnen vergeefden we hem zonder dralen zijn stugge omgangsvormen.
We waren al voldoende overtuigd van de kwaliteiten van de trousseau maar het gamma van Aviet oversteeg al onze verwachtingen. De drie “gewone” cuvees konden ons zeer bekoren, maar de hoofdvogel werd afgeschoten door de “229”, een wijn die na gisting nog 229 dagen verder macereerde. Toen we die wijn proefden stond Vincent Aviet plots naast ons. “C est mon idee!” zei hij trots, hiermee impliciet ponerend dat hij niet zomaar alles van zijn vader klakkeloos overnam. “Je suis le seul a faire un trousseau a cette manière.
En het moet gezegd, het resultaat mag er zijn.
Ik schonk de wijn ondertussen al blind bij me thuis en de commentaren waren zeer lovend.
http://www.vinejo.freebb.be/thread-6679-...l#pid92696

De Ruzard die ik nu in het glas heb, opende ik gisteren al, een frambozenbom, leek licht en bijna fruitsap-achtig maar was zo onweerstaanbaar als Frances Lefebure in Madonna-outfit.

Vandaag leek de wijn in eerste instantie wat gesloten, zelfs vegetaal. Het overvloedige fruit is enorm getemperd, eerder kruidig (laurier).
In de mond meer structuur nu, maar met een blijvende drinkbaarheidsfactor van je-ongelooflijke-welste.

De trousseau is volgens mij een geheime blend van syrah, pinot noir en gamay.

Ondertussen Shine on van House of Love.
Mooie afspeellijst, al zeg ik het zelf Wink
prachtig beschreven,
ik zou enkel toevoegen dat de aimabele Alice, het manusje-van-alles op 't domein (admin, travail dans la vigne, réception des clients et ... ex-copine de Vincent Aviet) een speciale vermelding waard is!
Hoe zitten de prijzen daar, Jo?
(06-01-2020 11:12 PM)Dave schreef: [ -> ]Hoe zitten de prijzen daar, Jo?

De drie gewone cuvees trousseau waren 17/18
De speciale cuvee in de 20 (26 of zo, weet t niet meer).
Ik kocht ook enkele witte, waren ook zeer goed. Vin jaune was begin 40.
(07-01-2020 12:03 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-01-2020 11:12 PM)Dave schreef: [ -> ]Hoe zitten de prijzen daar, Jo?

De drie gewone cuvees trousseau waren 17/18
De speciale cuvee in de 20 (26 of zo, weet t niet meer).
Ik kocht ook enkele witte, waren ook zeer goed. Vin jaune was begin 40.

Toch ook weer niet 'goedkoop' te noemen...
Probeer dat als wijnhandelaar maar 'ns in te voeren én verkocht te krijgen.

Dus ook hier: ter plaatse gaan!
(07-01-2020 01:47 PM)Dave schreef: [ -> ]
(07-01-2020 12:03 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-01-2020 11:12 PM)Dave schreef: [ -> ]Hoe zitten de prijzen daar, Jo?

De drie gewone cuvees trousseau waren 17/18
De speciale cuvee in de 20 (26 of zo, weet t niet meer).
Ik kocht ook enkele witte, waren ook zeer goed. Vin jaune was begin 40.

Toch ook weer niet 'goedkoop' te noemen...
Probeer dat als wijnhandelaar maar 'ns in te voeren én verkocht te krijgen.

Dus ook hier: ter plaatse gaan!

Inderdaad. Wouter de Bakker verkoopt ze aan 23 euro zonder btw...
Cuvee des archeologes Trousseau 2018

Origineel zeer doorzichtig karmijnrood. Aarbei, rubber, potloodpunt. Sappig met een mooie lijn, een rubbertoets, naar het einde toe heel lichte droogtrekking. Nog jong, al lekker maar heeft nog heel heel tijd om zijn ware aard te tonen. Niet het niveau van de 226 jours maar aan domeinprijs (dacht 17 euro) heel mooi. Moet bij de invoerder wel al bijna 30 euro kosten, dat is (te) veel.
Alvorens fietsgewijs de lange rit naar huis terug aan te vatten kreeg Tienne nog wat krachtvoer onder de kiezen. Zelfgemaakte pasta-pesto van V.

Mmm, pesto, daar kan je niks bij drinken toch...?
Toch wel.
Ik schonk er de Reserve du Caveau bij van Aviet. Een niet-geouileerde savagnin die zes jaar op vat ligt. Aviet zelf zegt dat hij de natuur zijn gang laat gaan, dat wil zeggen dat de wijn meestal geoxideerd is.
Dit gold alvast voor deze 2011. Een kleine vin jaune, misschien wat lichter en vineuzer dan zijn grote broer maar een van de best savagnins die ik mocht drinken.
En...hij paste perfect bij de pasta pesto!
Paste perfect bij de pasta pesto.
Paste perfect bij de pasta pesto.
10 x na elkaar uitspreken.

Besluit: savagnin (non ouillé) en pesto zou ik bijna een even goede combinatie durven noemen dan de alom gekende perfect match, vin jaune-comté.
(25-06-2020 09:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Alvorens fietsgewijs de lange rit naar huis terug aan te vatten kreeg Tienne nog wat krachtvoer onder de kiezen. Zelfgemaakte pasta-pesto van V.

Mmm, pesto, daar kan je niks bij drinken toch...?
Toch wel.
Ik schonk er de Reserve du Caveau bij van Aviet. Een niet-geouileerde savagnin die zes jaar op vat ligt. Aviet zelf zegt dat hij de natuur zijn gang laat gaan, dat wil zeggen dat de wijn meestal geoxideerd is.
Dit gold alvast voor deze 2011. Een kleine vin jaune, misschien wat lichter en vineuzer dan zijn grote broer maar een van de best savagnins die ik mocht drinken.
En...hij paste perfect bij de pasta pesto!
Paste perfect bij de pasta pesto.
Paste perfect bij de pasta pesto.
10 x na elkaar uitspreken.

Besluit: savagnin (non ouillé) en pesto zou ik bijna een even goede combinatie durven noemen dan de alom gekende perfect match, vin jaune-comté.
Daar krijg ik nu eens goesting in! Goeie savagnin en goeie pesto...
Citaat:Alvorens fietsgewijs de lange rit naar huis terug aan te vatten kreeg Tienne nog wat krachtvoer onder de kiezen.

Blij te zien dat Tienne ook nog aan de wijn zit. thumbsup

Bij pesto is mijn vaste match trouwens de cataratto van Castellucci van op Klassewijnen. Maar nu wel nieuwsgierig geworden naar een savagnin daarbij Smile
ik denk dat de barman uit Ischl een superverspreider werd door inderdaad 10 keer
"deze cuvée de réserve uit de caveau de bachus past perfect bij uw pasta pesto" te herhalen Tongue

een verrassende combinatie die ik zelf ook eens ga uit proberen
(25-06-2020 09:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Alvorens fietsgewijs de lange rit naar huis terug aan te vatten kreeg Tienne nog wat krachtvoer onder de kiezen. Zelfgemaakte pasta-pesto van V.

Mmm, pesto, daar kan je niks bij drinken toch...?
Toch wel.
Ik schonk er de Reserve du Caveau bij van Aviet. Een niet-geouileerde savagnin die zes jaar op vat ligt. Aviet zelf zegt dat hij de natuur zijn gang laat gaan, dat wil zeggen dat de wijn meestal geoxideerd is.
Dit gold alvast voor deze 2011. Een kleine vin jaune, misschien wat lichter en vineuzer dan zijn grote broer maar een van de best savagnins die ik mocht drinken.
En...hij paste perfect bij de pasta pesto!
Paste perfect bij de pasta pesto.
Paste perfect bij de pasta pesto.
10 x na elkaar uitspreken.

Besluit: savagnin (non ouillé) en pesto zou ik bijna een even goede combinatie durven noemen dan de alom gekende perfect match, vin jaune-comté.

Blijkbaar wist Vinejo dat ik Jura-ervaring miste en werd ik verder gedoopt met één van zijn wijnen.
Intens en evenwichtig.
De pasta pesto was vanzelfsprekend zeer lekker en deugddoend.
De combinatie leek uitdagend maar was geslaagd.
(08-07-2020 12:43 AM)Tienne schreef: [ -> ]
(25-06-2020 09:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Alvorens fietsgewijs de lange rit naar huis terug aan te vatten kreeg Tienne nog wat krachtvoer onder de kiezen. Zelfgemaakte pasta-pesto van V.

Mmm, pesto, daar kan je niks bij drinken toch...?
Toch wel.
Ik schonk er de Reserve du Caveau bij van Aviet. Een niet-geouileerde savagnin die zes jaar op vat ligt. Aviet zelf zegt dat hij de natuur zijn gang laat gaan, dat wil zeggen dat de wijn meestal geoxideerd is.
Dit gold alvast voor deze 2011. Een kleine vin jaune, misschien wat lichter en vineuzer dan zijn grote broer maar een van de best savagnins die ik mocht drinken.
En...hij paste perfect bij de pasta pesto!
Paste perfect bij de pasta pesto.
Paste perfect bij de pasta pesto.
10 x na elkaar uitspreken.

Besluit: savagnin (non ouillé) en pesto zou ik bijna een even goede combinatie durven noemen dan de alom gekende perfect match, vin jaune-comté.

Blijkbaar wist Vinejo dat ik Jura-ervaring miste en werd ik verder gedoopt met één van zijn wijnen.
Intens en evenwichtig.
De pasta pesto was vanzelfsprekend zeer lekker en deugddoend.
De combinatie leek uitdagend maar was geslaagd.

Maandje later heb ik dankzij een van mijn lieve wijnvrienden (aan de wijn dank ik een paar vrienden voor het leven!) dezelfde cuvee in het glas van 2014.
En ja, hij is nog beter dan de 2012. Curry, geel fruit en (niet overdreven) okkernoot. Een streling voor de tong, zeer digestief door schitterend versmolten zuurtjes.
Ode aan de vriendschap, ode aan de wijn, ode aan de wijnvriendschap! cheers

(En dan klinken met bier... Big Grin )
Hier het weekend (reeds Big Grin ) ingezet met een Marnes Rouges Trousseau van Aviet.

Ik herinner me dat we bij ons bezoek in november 2019 deze cuvee de beste vonden van de drie “basiscuvees”, maar hij was uitverkocht.

Dankzij maatje Vince nu toch de 2018 in het glas.

Ons aanvoelen klopte. Dit is echt schitterend. Heerlijk rood fruit verweven met een frisse mineraliteit. Een ongelooflijke energie in de mond, fraicheur en zuiverheid, tannines zijn perfect rijp, zuurtjes vallen niet op, doen gewoon bescheiden maar zeer efficiënt hun werk.

Perfect op een heerlijke nazomerdag.
Én paste ook zeer goed bij een stukje Tallegio.
ik kom af!!
(11-09-2020 02:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hier het weekend (reeds Big Grin ) ingezet met een Marnes Rouges Trousseau van Aviet.

Hier met een nogal intense Chardonnay van licht gedroogde druiven. Wellicht wat al te intens voor velen met zo'n bijna zoute afdronk.
(11-09-2020 02:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hier het weekend (reeds Big Grin ) ingezet met een Marnes Rouges Trousseau van Aviet.

Ik herinner me dat we bij ons bezoek in november 2019 deze cuvee de beste vonden van de drie “basiscuvees”, maar hij was uitverkocht.

Dankzij maatje Vince nu toch de 2018 in het glas.

Ons aanvoelen klopte. Dit is echt schitterend. Heerlijk rood fruit verweven met een frisse mineraliteit. Een ongelooflijke energie in de mond, fraicheur en zuiverheid, tannines zijn perfect rijp, zuurtjes vallen niet op, doen gewoon bescheiden maar zeer efficiënt hun werk.

Perfect op een heerlijke nazomerdag.
Én paste ook zeer goed bij een stukje Tallegio.

Gisteren deze wijn blind in het glas gekregen en wederom zéer onder de indruk.
Maar alweer:
HOU HET STIL!!!
Gisteren met pvdw de Trousseau 313 gedronken.
Uit 2017.
Buiten, op het terras, want ervaring leert me dat we nog steeds zeer voorzichtig moeten zijn voor Covid, het is soms dichterbij dan we denken Exclamation
Paul dacht aan een Jura, knap. Maar hij veronderstelde pinot noir. Geen schande, deze trousseau is gewoonweg Bourgognesk.
Kan mee met bepaalde premier cru s uit de streek.

Op de foto alle info betreffende de vinificatie.
Cave de Bacchus, Aviet, Trousseau 226 jours 2015

Een subtiele neus met fris fruit, aardbei en framboos (later kers), laurier en aardse toetsen. Heel harmonisch in de mond, mooi verweven zuurtjes, fluwelig maar met de spanning van Behind your Eyes (Netflixmustwatch-tip!). Op dag twee was deze wijn compleet Bourgondisch geworden.
Alweer bewijst deze trousseau dat Jura vandaag rules. Hou het onder ons zou ik zeggen.
(02-06-2021 12:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]Cave de Bacchus, Aviet, Trousseau 226 jours 2015

Een subtiele neus met fris fruit, aardbei en framboos (later kers), laurier en aardse toetsen. Heel harmonisch in de mond, mooi verweven zuurtjes, fluwelig maar met de spanning van Behind your Eyes (Netflixmustwatch-tip!). Op dag twee was deze wijn compleet Bourgondisch geworden.
Alweer bewijst deze trousseau dat Jura vandaag rules. Hou het onder ons zou ik zeggen.

Blijkbaar is twee dagen vóór we bovenstaande wijn dronken de papa, Lucien Aviet overleden.
Zijn wens was dat op zijn begrafenis de mensen een glas zouden mee nemen om samen op het leven te klinken...
exact een jaar geleden heb ik met die aimabele man nog buiten zijn wijnen gedegusteerd. De foto is niet herkenbaar, wellicht was hij toen een zestiger. Maar hij moet 85 of zo geworden zijn. Hij vertelde over de moeilijke na-oorlogse jaren die hij als wijnbouwer meemaakte. Maar hij had een ontwapenende jeugdigheid over zich.
(02-06-2021 12:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]Cave de Bacchus, Aviet, Trousseau 226 jours 2015

Een subtiele neus met fris fruit, aardbei en framboos (later kers), laurier en aardse toetsen. Heel harmonisch in de mond, mooi verweven zuurtjes, fluwelig maar met de spanning van Behind your Eyes (Netflixmustwatch-tip!). Op dag twee was deze wijn compleet Bourgondisch geworden.
Alweer bewijst deze trousseau dat Jura vandaag rules. Hou het onder ons zou ik zeggen.

Om een zoveelste discussie over corona en het vaccin door te slikken dan maar deze fles geopend.
De 226 Jours 2015 was in het begin wat puntig maar plooide schitterend open tot een complexe, fluweelzachte wijn met tedere tannines, zwoele zuurtjes en een lekker lange lengte.
Niet gespuwd, had het nodig.
Zo zie je maar dat wijn soms heilzamer kan zijn dan een vaccin, toch zeker voor de moraal! applaus
(18-11-2021 11:01 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(02-06-2021 12:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]Cave de Bacchus, Aviet, Trousseau 226 jours 2015

Een subtiele neus met fris fruit, aardbei en framboos (later kers), laurier en aardse toetsen. Heel harmonisch in de mond, mooi verweven zuurtjes, fluwelig maar met de spanning van Behind your Eyes (Netflixmustwatch-tip!). Op dag twee was deze wijn compleet Bourgondisch geworden.
Alweer bewijst deze trousseau dat Jura vandaag rules. Hou het onder ons zou ik zeggen.

Om een zoveelste discussie over corona en het vaccin door te slikken dan maar deze fles geopend.
De 226 Jours 2015 was in het begin wat puntig maar plooide schitterend open tot een complexe, fluweelzachte wijn met tedere tannines, zwoele zuurtjes en een lekker lange lengte.
Niet gespuwd, had het nodig.
Zalig. En soms kan dat toch 's goed doen hé Wink
@Vince&Fre: Zeker weten..!
Straks de rest van de fles… ;-)
(18-11-2021 11:01 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(02-06-2021 12:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]Cave de Bacchus, Aviet, Trousseau 226 jours 2015

Een subtiele neus met fris fruit, aardbei en framboos (later kers), laurier en aardse toetsen. Heel harmonisch in de mond, mooi verweven zuurtjes, fluwelig maar met de spanning van Behind your Eyes (Netflixmustwatch-tip!). Op dag twee was deze wijn compleet Bourgondisch geworden.
Alweer bewijst deze trousseau dat Jura vandaag rules. Hou het onder ons zou ik zeggen.

Om een zoveelste discussie over corona en het vaccin door te slikken dan maar deze fles geopend.
De 226 Jours 2015 was in het begin wat puntig maar plooide schitterend open tot een complexe, fluweelzachte wijn met tedere tannines, zwoele zuurtjes en een lekker lange lengte.
Niet gespuwd, had het nodig.

Tweede dag was dit even lekker, enorm genoten.
Dit is zo n cuvee die binnen de kortste keren wel eens cult (en dan ook peperduur) zou kunnen worden.
Maar zwijgen hè, breng ze niet op ideeën! taz
Koppelingen