wijnliefhebbers

Volledige versie: Wanneer is een mooie Bourgogne op dronk?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
De vraag is hier al meermaals gesteld. Zelf drink ik vele Bourgognes graag jong, op het piepjonge fruit, maar dat is misschien beroepsmisvorming. Ik geniet zeer zeker ook van een mooi gerijpte Bourgogne van 15 of 20 jaar oud.

Recent publiceerde William Kelley, de nieuwe Bourgogne recensent bij TWA, zijn mening over jaargang 2017, een door mij hier reeds meermaals bejubeld jaar.
En ik wil jullie zijn mening niet onthouden:

The 2017 Vintage Revisited From Bottle
I wrote last year that Burgundy’s 2017 vintage yielded a large crop of supple, charming and expressive reds, characterized by melting tannins and comparatively low acidities and a smaller harvest of serious whites that are concentrated, classically balanced and beautifully defined by site. Revisiting the 2017s extensively from bottle during my two and a half months tasting at many of the region’s best addresses, I was almost universally favorably impressed by the wines’ evolution.

The 2017 red Burgundies have evolved very positively with continued élevage, and the wines met or surpassed the most optimistic expectations I formed from barrel. While there is no question that 2017 is a less-concentrated red Burgundy vintage than 2015, 2016 or 2018, the best producers’ wines were always characterized by incredible grace and succulence, and they have picked up additional depth and site-driven complexity with further time in barrel and tank before bottling. Certainly, this is a vintage that is likely to be at its best at age 20 or 30—as opposed to age 50 or 60—but I suspect that many consumers will regard this as more of a virtue than a fault. Since these wines show no signs of shutting down, they are likely to offer very broad drinking windows. In short, 2017 produced immensely pleasurable red Burgundies, and I am very happy to have bought a wide selection from my favorite producers for my own cellar. Given the abundant harvest and—for consumers based in the United States—the prospect of tariffs impacting the pricing of the 2018 vintage, the best 2017 red Burgundies represent an increasingly attractive proposition in the marketplace. I wrote last year that the vintage is reminiscent of a riper, more concentrated version of the 2007 vintage or a cleaner, purer version of the 2000 vintage, but the more I taste the wines from bottle, the more the best 2017 reds also seem to evoke the graceful balance and pure fruit of the best 1985 red Burgundies.

Dus ja, we drinken onze Bourgognes (véél) te jong, of wat vinden jullie?
Oudste die ik dronk was denk ik een jaar of 15 oud.
Slechts een 1er Cru uit Volnay dan nog.
Had redelijk wat tijd nodig maar de fles met veel plezier uitgedronken.

Ik probeer minimum 5 jaar voor een villages.
1er Cru vanaf 8 a 10.
Grand cru ligt buiten mijn koopkracht.

In wit gaat een villages Al wat vlotter open.
(25-01-2020 02:26 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Oudste die ik dronk was denk ik een jaar of 15 oud.
Slechts een 1er Cru uit Volnay dan nog.
Had redelijk wat tijd nodig maar de fles met veel plezier uitgedronken.

Ik probeer minimum 5 jaar voor een villages.
1er Cru vanaf 8 a 10.
Grand cru ligt buiten mijn koopkracht.

In wit gaat een villages Al wat vlotter open.

15 jaar, dat zou nu dus een 2004 of 2005 zijn. Is dat het oudste wat je momenteel van Bourgogne in je kelder hebt? Afgezien van de veel te jonge wijnen die ik beroepshalve proef en drink, vind ik 2005 nog niet helemaal klaar, 2004 wel, maar moet je erg selectief mee zijn en verder drink ik al Villages 2002 en 2003, maar die kunnen zeker nog verder. Ook 1999 laat je best nog even rusten om ze helemaal "à point" te drinken.
(25-01-2020 02:41 PM)wvd schreef: [ -> ]
(25-01-2020 02:26 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Oudste die ik dronk was denk ik een jaar of 15 oud.
Slechts een 1er Cru uit Volnay dan nog.
Had redelijk wat tijd nodig maar de fles met veel plezier uitgedronken.

Ik probeer minimum 5 jaar voor een villages.
1er Cru vanaf 8 a 10.
Grand cru ligt buiten mijn koopkracht.

In wit gaat een villages Al wat vlotter open.

15 jaar, dat zou nu dus een 2004 of 2005 zijn. Is dat het oudste wat je momenteel van Bourgogne in je kelder hebt? Afgezien van de veel te jonge wijnen die ik beroepshalve proef en drink, vind ik 2005 nog niet helemaal klaar, 2004 wel, maar moet je erg selectief mee zijn en verder drink ik al Villages 2002 en 2003, maar die kunnen zeker nog verder. Ook 1999 laat je best nog even rusten om ze helemaal "à point" te drinken.

Mijn oudste Bourgognes zijn van 2008 Confused
Ik heb wel nog een paar flessen 1985 liggen van een generieke Bourgogne die ik elk jaar in mijn lessen geef om te tonen hoe mooi Bourgogne oudert. Rolleyes
Dus ik zal er wel een paar van de huidge voorraad proberen te laten ouderen maar om nu nog 10 jaar te wachten... dat wordt moeilijk...
Gedronken op 19 mei 2018.
Michel Prunier et Fille Volnay 1er Cru Caillerets 2002.

Geen idee of het een bewaarjaar is of niet.
Weet wel dat de wijn me goed smaakte.

Ik heb geen oudere flessen Bourgogne meer liggen.
Oudste is nu 2013 ofzo.
Dus dat is weer even wachten geblazen.
Maar er is gelukkig nog wel wat dat klaar ligt om te drinken.
(25-01-2020 03:40 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Gedronken op 19 mei 2018.
Michel Prunier et Fille Volnay 1er Cru Caillerets 2002.

Geen idee of het een bewaarjaar is of niet.
Weet wel dat de wijn me goed smaakte.

Ik heb geen oudere flessen Bourgogne meer liggen.
Oudste is nu 2013 ofzo.
Dus dat is weer even wachten geblazen.
Maar er is gelukkig nog wel wat dat klaar ligt om te drinken.

2002 is in Bourgogne een zeer mooi (bewaar) jaar!
(25-01-2020 03:03 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-01-2020 02:41 PM)wvd schreef: [ -> ]
(25-01-2020 02:26 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Oudste die ik dronk was denk ik een jaar of 15 oud.
Slechts een 1er Cru uit Volnay dan nog.
Had redelijk wat tijd nodig maar de fles met veel plezier uitgedronken.

Ik probeer minimum 5 jaar voor een villages.
1er Cru vanaf 8 a 10.
Grand cru ligt buiten mijn koopkracht.

In wit gaat een villages Al wat vlotter open.

15 jaar, dat zou nu dus een 2004 of 2005 zijn. Is dat het oudste wat je momenteel van Bourgogne in je kelder hebt? Afgezien van de veel te jonge wijnen die ik beroepshalve proef en drink, vind ik 2005 nog niet helemaal klaar, 2004 wel, maar moet je erg selectief mee zijn en verder drink ik al Villages 2002 en 2003, maar die kunnen zeker nog verder. Ook 1999 laat je best nog even rusten om ze helemaal "à point" te drinken.

Mijn oudste Bourgognes zijn van 2008 Confused
Ik heb wel nog een paar flessen 1985 liggen van een generieke Bourgogne die ik elk jaar in mijn lessen geef om te tonen hoe mooi Bourgogne oudert. Rolleyes
Dus ik zal er wel een paar van de huidge voorraad proberen te laten ouderen maar om nu nog 10 jaar te wachten... dat wordt moeilijk...

Ah, 1985... 2008 is nu net zo'n "écht" Bourgogne jaar met hoge zuren en dus goed voor de lange termijn.
Koppelingen