wijnliefhebbers

Volledige versie: Dalla Valle
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Avondje restaurant met 4 vrienden. iedereen brengt 1 wit en 1 rood blind in en het feest kan beginnen.

Dalla Valle 1990: in de neus kreupelhout, sigarenkistje, potlootslijpsel. dus Cabernet. mooie vulling nog. De kleur verraadt leeftijd maar full of life in het glas. Al denk ik wel dat ie net aan de terugreis is begonnen. Heel mooi glas. Bordeaux of USA. bij dit soort wijnen is het niet te raden. Ik besluit te gaan voor USA. Goed, maar voor het zelfde geld zit ik er morgen naast. 93/100
Mooi avondje geweest! Hoe doen jullie dat dan met het eten? Proberen jullie af te stemmen op het menu? Of worden de wijnen tussendoor gedronken?
(21-03-2020 07:56 PM)Olivier schreef: [ -> ]Mooi avondje geweest! Hoe doen jullie dat dan met het eten? Proberen jullie af te stemmen op het menu? Of worden de wijnen tussendoor gedronken?

Dat is eigenlijk heel simpel. Ik heb helemaal niets met wijn/spijs. Ik vind dat vooral een hoog chateau poeha gehalte hebben. Als ik lekker eet moet dat vooral niet gestoord worden door drank en als ik top drink moet dat vooral niet gestoord worden door eten...Wink
(21-03-2020 08:35 PM)Vinoco schreef: [ -> ]
(21-03-2020 07:56 PM)Olivier schreef: [ -> ]Mooi avondje geweest! Hoe doen jullie dat dan met het eten? Proberen jullie af te stemmen op het menu? Of worden de wijnen tussendoor gedronken?

Dat is eigenlijk heel simpel. Ik heb helemaal niets met wijn/spijs. Ik vind dat vooral een hoog chateau poeha gehalte hebben. Als ik lekker eet moet dat vooral niet gestoord worden door drank en als ik top drink moet dat vooral niet gestoord worden door eten...Wink

Nu gaat me een licht op! Bij mij dient wijn voornamelijk om een mooie maaltijd te begeleiden en nu begrijp ik opeens ook je aversie van elk spoor frisse zuren in wijn, waarom je niet houdt van Bourgogne, Sangiovese, Nebbiolo, allemaal wijnen die het o zo goed doen aan tafel.
(22-03-2020 12:54 PM)wvd schreef: [ -> ]
(21-03-2020 08:35 PM)Vinoco schreef: [ -> ]
(21-03-2020 07:56 PM)Olivier schreef: [ -> ]Mooi avondje geweest! Hoe doen jullie dat dan met het eten? Proberen jullie af te stemmen op het menu? Of worden de wijnen tussendoor gedronken?

Dat is eigenlijk heel simpel. Ik heb helemaal niets met wijn/spijs. Ik vind dat vooral een hoog chateau poeha gehalte hebben. Als ik lekker eet moet dat vooral niet gestoord worden door drank en als ik top drink moet dat vooral niet gestoord worden door eten...Wink

Nu gaat me een licht op! Bij mij dient wijn voornamelijk om een mooie maaltijd te begeleiden en nu begrijp ik opeens ook je aversie van elk spoor frisse zuren in wijn, waarom je niet houdt van Bourgogne, Sangiovese, Nebbiolo, allemaal wijnen die het o zo goed doen aan tafel.

Sangiovese kan ik erg waarderen zolang het maar niet van een klassieke boer zoals Biondi Santi, Soldera etc etc is.
Als een wijn iets nodig heeft (bijv maaltijd) om goed/beter tot zijn recht te komen dan zie ik dat als een “tekortkoming” van de wijn waarbij er iets nodig is dat “gat” te camoufleren dan wel in te vullen.
Ik zou het zelfs een belediging vinden als ik tegen een wijnboer zou moeten zeggen dat zijn wijn beter wordt als je er wat bij eet.

Overigens kan ik me goed voorstellen dat als men (met alle respect dus begrijp me aub niet verkeerd) een relatief simpele of wat goedkopere wijn drinkt dat de kans groter is dat er een match te vinden is met voedsel wat 1 van beide of beiden genietbaarder maakt.
(22-03-2020 01:46 PM)Vinoco schreef: [ -> ]
(22-03-2020 12:54 PM)wvd schreef: [ -> ]
(21-03-2020 08:35 PM)Vinoco schreef: [ -> ]
(21-03-2020 07:56 PM)Olivier schreef: [ -> ]Mooi avondje geweest! Hoe doen jullie dat dan met het eten? Proberen jullie af te stemmen op het menu? Of worden de wijnen tussendoor gedronken?

Dat is eigenlijk heel simpel. Ik heb helemaal niets met wijn/spijs. Ik vind dat vooral een hoog chateau poeha gehalte hebben. Als ik lekker eet moet dat vooral niet gestoord worden door drank en als ik top drink moet dat vooral niet gestoord worden door eten...Wink

Nu gaat me een licht op! Bij mij dient wijn voornamelijk om een mooie maaltijd te begeleiden en nu begrijp ik opeens ook je aversie van elk spoor frisse zuren in wijn, waarom je niet houdt van Bourgogne, Sangiovese, Nebbiolo, allemaal wijnen die het o zo goed doen aan tafel.

Sangiovese kan ik erg waarderen zolang het maar niet van een klassieke boer zoals Biondi Santi, Soldera etc etc is.

Wel, Biondi-Santi staat in mijn wereld op het hoogste schavotje. Jij hoort qua smaak duidelijk in het JMQ segment: hoe minder zuren, hoe beter de wijn. Dat vind ik niet altijd, wel in bepaalde regio's. Een CS met veel zuur is al helemaal niet te verhapstukken!
En ik volg je wel: om echt grote wijn te doorgronden kan je hem uiteraard beter apart bekijken. Maar ja, wij drinken (in contrast met proeven) wijn altijd aan tafel.
Als ik stalen evalueer zal ik die eerst blind (laten) serveren. Daarna gaan we aan tafel en nuttigen we een deel en 's anderendaags wordt het ritueel herhaald. Dan pas wordt er bij ons beslist (meestal negatief...Rolleyes )
[/quote]
Jij hoort qua smaak duidelijk in het JMQ segment: hoe minder zuren, hoe beter de wijn.
[/quote]

Toch zeker niet zo. Een wijn heeft zuren nodig om frisheid en balans te houden. Anders worden het al snel monsters van wijnen waarvan je geen glas weg krijgt. Ik hou niet van dit soort monsters. Ik hou van volle rijke wijnen waarbij er genoeg zuren tegenover staan zodat de balans perfect is en er nog een bepaalde mate van elegantie aanwezig is. Manfred Krankl van Sine Qua Non is voor mij de Master die dit tot in de perfectie beheerst. Vaak wijnen van 16 en meer % alcohol waarbij niemand aan tafel dit percentage waarneemt. Dat is maar weinig wijnmakers gegeven....

ik zal een mooie foto van onze SQN tasting deel 3 van een maand geleden plaatsen gehouden in ons lievelings wijn restaurant Bottles in Sas van Gent
(21-03-2020 08:35 PM)Vinoco schreef: [ -> ]
(21-03-2020 07:56 PM)Olivier schreef: [ -> ]Mooi avondje geweest! Hoe doen jullie dat dan met het eten? Proberen jullie af te stemmen op het menu? Of worden de wijnen tussendoor gedronken?

Dat is eigenlijk heel simpel. Ik heb helemaal niets met wijn/spijs. Ik vind dat vooral een hoog chateau poeha gehalte hebben. Als ik lekker eet moet dat vooral niet gestoord worden door drank en als ik top drink moet dat vooral niet gestoord worden door eten...Wink

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de wijnen die jij drinkt. Als ik alleen maar de duurste wijnen dronk, zou ik ze ook niet geven bij een spaghetti of een steak. Dan wil ik er ook van kunnen genieten zonder dat ze de aandacht met iets anders moeten delen.

Maar ik geloof wel degelijk in wijnen en gerechten die elkaar versterken en beter maken. Omdat je nu eenmaal niet altijd in een sterrenrestaurant eet, of een absolute topwijn drinkt. Enfin, ik toch niet.

Als ik een spaghetti eet, vind ik het heel fijn om daar een Barbera bij te drinken. En bij een slaatje met geitenkaas is een sauvignon blanc gewoon nog altijd een topcombinatie. Eenvoudig inderdaad, maar daarom geniet ik er niet per se minder van. Het genot kan ook in de kleine dingen zitten.
(22-03-2020 03:45 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(21-03-2020 08:35 PM)Vinoco schreef: [ -> ]
(21-03-2020 07:56 PM)Olivier schreef: [ -> ]Mooi avondje geweest! Hoe doen jullie dat dan met het eten? Proberen jullie af te stemmen op het menu? Of worden de wijnen tussendoor gedronken?

Dat is eigenlijk heel simpel. Ik heb helemaal niets met wijn/spijs. Ik vind dat vooral een hoog chateau poeha gehalte hebben. Als ik lekker eet moet dat vooral niet gestoord worden door drank en als ik top drink moet dat vooral niet gestoord worden door eten...Wink

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de wijnen die jij drinkt. Als ik alleen maar de duurste wijnen dronk, zou ik ze ook niet geven bij een spaghetti of een steak. Dan wil ik er ook van kunnen genieten zonder dat ze de aandacht met iets anders moeten delen.

Maar ik geloof wel degelijk in wijnen en gerechten die elkaar versterken en beter maken. Omdat je nu eenmaal niet altijd in een sterrenrestaurant eet, of een absolute topwijn drinkt. Enfin, ik toch niet.

Als ik een spaghetti eet, vind ik het heel fijn om daar een Barbera bij te drinken. En bij een slaatje met geitenkaas is een sauvignon blanc gewoon nog altijd een topcombinatie. Eenvoudig inderdaad, maar daarom geniet ik er niet per se minder van. Het genot kan ook in de kleine dingen zitten.

Zeker! Dat heb ik hierboven ook zo aangegeven. We zeggen dus hetzelfde. En het genot zit hem juist vaak in kleine dingen.
Koppelingen