wijnliefhebbers

Volledige versie: Champagne september 2020
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ons jaarlijkse wijntripje met vrienden was normaal gezien een paar weken geleden in de Loire, maar de coronacrisis besliste er anders over.

Nu er weer wat mogelijkheden om naar het buitenland te gaan aankomen, zijn we aan het onderzoeken of we - wellicht half - september alsnog enkele dagen naar de Champagne kunnen trekken.

Het enige waar ik me - naast een eventuele tweede coronagolf - wat zorgen over maak, is dat de oogst op dat moment nog aan de gang is. Heeft iemand ervaring met Champagnehuizen bezoeken in die periode? Ik kan me inbeelden dat wijnboeren minder tijd zullen hebben, maar zouden we op afspraak nog enkele plekken kunnen bezoeken?
(04-06-2020 08:27 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Ons jaarlijkse wijntripje met vrienden was normaal gezien een paar weken geleden in de Loire, maar de coronacrisis besliste er anders over.

Nu er weer wat mogelijkheden om naar het buitenland te gaan aankomen, zijn we aan het onderzoeken of we - wellicht half - september alsnog enkele dagen naar de Champagne kunnen trekken.

Het enige waar ik me - naast een eventuele tweede coronagolf - wat zorgen over maak, is dat de oogst op dat moment nog aan de gang is. Heeft iemand ervaring met Champagnehuizen bezoeken in die periode? Ik kan me inbeelden dat wijnboeren minder tijd zullen hebben, maar zouden we op afspraak nog enkele plekken kunnen bezoeken?

De oogst vorig jaar verliep van begin september tot eind september, dus inderdaad geen goed tijdstip.

Bij de grote huizen zal je zeker kunnen bezoeken en kopen, die hebben winkels met personeel daarvoor. Maar bij de kleinere domeinen vrees ik dat het moeilijk zal worden want wellicht alle hens aan dek. Afhankelijk van wat de situatie zal zijn mbt tot corona, zullen er misschien zelfs niet genoeg plukkers zijn. Dus dan zullen ze wel andere dingen aan hun hoofd hebben...
Ik denk dat het zeker moet lukken om enkele bezoekjes te plannen. Bij de meeste wijnbouwers wordt er steeds iemand van de familie opgetrommeld om bezoekers te ontvangen. En vergeet niet dat de verkoop op het domein sinds half maart zo goed als volledig op zijn gat ligt. Dus ze hebben wel wat achterstand in te halen. En bij de producenten waar je in september (als het weer zo verder evolueert misschien al eind augustus) niet binnen raakt had je het op andere momenten wellicht ook moeilijk. Ik was drie dagen vóór de lockdown in de Champagne. Nooit zo gemakkelijk afspraken gemaakt want de verkoop lag al zo goed als plat.
Citaat:Nooit zo gemakkelijk afspraken gemaakt want de verkoop lag al zo goed als plat.

ik las inderdaad dat er veel minder Champagne verkocht werd nu tijdens de coronocrisis.
Afgelopen weekend dan toch nog een bezoek kunnen brengen aan de Champagne. We deden vijf Champagnehuizen aan.

Algemeen: de oogst zat er overal al op sinds eind augustus. Zo’n drie weken eerder dan normaal was de laatste jaren. Een 91-jarige wijnboer vertelde dat ie ooit nog geoogst heeft op 22 oktober… Voor wie er nog aan twijfelde, de klimaatopwarming heeft grote gevolgen voor de wijnbouw en het laatste daarvan hebben we nog niet gezien.

De meeste huizen waren positief over de kwaliteit van de oogst, maar we hoorden ook dat de fenolische rijpheid van de druiven iets minder was dan andere jaren, en dat de druiven soms ook wat kleiner waren door een gebrek aan regen. In Damery bijvoorbeeld had het de laatste twee maanden niet meer geregend.

Ook hoorden we veel kritiek op de maatregel van de overheid om dit jaar minder druiven te plukken dan andere jaren, omdat de grote Champagnehuizen niet van hun stock af raken. Voor kleine boeren is dit een harde maatregel, de verwachting is dat heel wat kleine boeren het de komende tijd moeilijk zullen krijgen want door Covid heeft iedereen ook minder verkocht.

Een van de boeren liet ons, een beetje verbitterd, een flesje desinfectiemiddel zien dat geproduceerd was in Distillerie Jean Goyard in Ay-Champagne.

Later meer over de huizen die we bezocht hebben.
(23-09-2020 08:49 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Afgelopen weekend dan toch nog een bezoek kunnen brengen aan de Champagne. We deden vijf Champagnehuizen aan.

Algemeen: de oogst zat er overal al op sinds eind augustus. Zo’n drie weken eerder dan normaal was de laatste jaren. Een 91-jarige wijnboer vertelde dat ie ooit nog geoogst heeft op 22 oktober… Voor wie er nog aan twijfelde, de klimaatopwarming heeft grote gevolgen voor de wijnbouw en het laatste daarvan hebben we nog niet gezien.

De meeste huizen waren positief over de kwaliteit van de oogst, maar we hoorden ook dat de fenolische rijpheid van de druiven iets minder was dan andere jaren, en dat de druiven soms ook wat kleiner waren door een gebrek aan regen. In Damery bijvoorbeeld had het de laatste twee maanden niet meer geregend.

Ook hoorden we veel kritiek op de maatregel van de overheid om dit jaar minder druiven te plukken dan andere jaren, omdat de grote Champagnehuizen niet van hun stock af raken. Voor kleine boeren is dit een harde maatregel, de verwachting is dat heel wat kleine boeren het de komende tijd moeilijk zullen krijgen want door Covid heeft iedereen ook minder verkocht.

Een van de boeren liet ons, een beetje verbitterd, een flesje desinfectiemiddel zien dat geproduceerd was in Distillerie Jean Goyard in Ay-Champagne.

Later meer over de huizen die we bezocht hebben.

Benieuwd naar je verslagje! Over drie weekjes ga ik ook nog eens vlug mijn oor te luisteren en mijn lippen te proeven leggen.
Citaat:Een van de boeren liet ons, een beetje verbitterd, een flesje desinfectiemiddel zien dat geproduceerd was in Distillerie Jean Goyard in Ay-Champagne.

Amai ja, kan me wel inbeelden dat dat hard moet zijn.
Op vrijdagochtend trokken we in het mooie Hautvillers naar Vincent Bliard, een biologisch domein sinds 1970 (!) dat zo’n 12.000 à 15.000 flessen per jaar maakt. De rondleiding gebeurde deze keer niet door zestiger Vincent Bliard, maar door de sympathieke schoonzoon Antoine, die samen met Bliards dochter Florence het domein aan het overnemen is. Grootvader Jean, een jonge negentiger, was nog aan het werk op het domein en kwam even bonjour zeggen.

Het domein met 4,5 ha wijngaarden, gelegen in het stadje, is eerder klein en de binnenplaats oogt wat rommelig, maar het heeft zijn charme. De nieuwe generatie wil wat betreft de Champagnes de stijl van het huis verderzetten, maar tegelijk wat vernieuwingen aanbrengen in de ontvangstruimte, modernere etiketten ontwerpen, de website vernieuwen, enzovoort.

Wat betreft de Champagnes ging mijn voorkeur uit naar de instapcuvée carte noir brut, een assemblage van PN, PM en Chardonnay. Deze Champagne met een neus van o.a. peer en brioche heeft aan de ene kant de nodige fraîcheur, maar is ook krachtig en heeft een lange afdronk. De blanc de blancs van dit huis valt op door een uitgesproken neus van citrusvruchten en tropisch fruit, maar zelf houd ik meer van minerale, droge blanc de blancs.

Na een picknick met schitterend zicht op de Marnevallei, zetten we koers naar Damery. Daar werden we in een heel modern maar ook wat karakterloos proeflokaal ontvangen door wijnboer Yannick Prevoteau, die zijn naam aan het huis gaf. Hier kregen we drie cuvées in het glas. De Amandine (blanc de blancs) vond ik niet zo bijzonder, maar de Marius was een prima brut nature aan een scherpe prijs, en dat was precies de reden waarom een van de vrienden dit huis wou bezoeken. Hij heeft er kijk op!

Het volgende huis dat we bezochten, Caillez-Lemaire, lag ook in Damery. Wijnboeren Laurent en Virginie waren na een succesvolle oogst net op vakantie vertrokken naar Bretagne, waardoor we ontvangen werden door de 75-jarige ouders van Virginie, die het domein vijftien jaar geleden aan de jongere generatie hadden overgedragen. Het was aandoenlijk om te zien hoe gelukkig deze mensen over het domein en hun wijnen vertelden, o.a. over het feit dat de zonen en dochters van hun klanten nu ook klanten zijn van hun eigen dochter en schoonzoon.

Opmerkelijk: in de kelder van dit domein ligt een oude, stalen treinwagon (voor goederenvervoer) die is omgebouwd tot cuve om de druiven in te laten rijpen. De oude man had deze fles ooit kunnen kopen voor een prikje en daarna zelfstandig omgebouwd en ingemetseld in de kelder.

Wat betreft de wijnen sprong de Cuvée Jadis (vintage 2009) er hier uit, een blend van chardonnay, PN en pinot blanc. Brioche, fruit, fijne, weelderige bubbels en een lange, complexe afdronk. Ook de Eclats, zowel in extra brut als in brut nature, mochten er wezen vanwege hun frisheid. En ik liet me zelfs verleiden tot de aankoop van een flesje Ratafia, omdat die best verfijnd en complex was.

Op zaterdag bleven we in de Côte des Blancs. Eerst brachten we een bezoek aan Maison Launois in Le Mesnil-sur-Oger. Een groot huis annex champagnemuseum met herkenbare flessen die een lange hals hebben. Op het terras kregen we drie Champagnes in het glas. De Dorine is een blanc de blancs die een jaar op hout heeft gelegen. In de neus wat vanille en gedroogd fruit, veel fraîcheur in de mond, lekker licht, en met nog geen 20 euro een prima aankoop. Ook de Oeil de Perdrix, een blanc de noirs van PN, mag er wezen. Deze oogt wat donkerder van kleur en geeft zelfs wat rood fruit in de neus.

In hetzelfde dorp brachten we even later nog een bezoek aan het hier onlangs geïntroduceerde Champagne Paul Launois. De monochrome, een blanc de blancs met een dosage van 2g/l, heeft voor mij alles wat een goede blanc de blancs moet hebben: fraicheur, droog, kracht, mineraliteit en lange afdronk.
Citaat:Opmerkelijk: in de kelder van dit domein ligt een oude, stalen treinwagon (voor goederenvervoer) die is omgebouwd tot cuve om de druiven in te laten rijpen.

watte

Heb je daar een foto van? Daar ben ik nu eigenlijk wel benieuwd naar!

Bedankt voor het verslagje trouwens Smile
Hierbij!
Haha, schitterend!
Bedankt voor t verslag!
De ultieme recyclage Smile

Bedankt!
Koppelingen