wijnliefhebbers

Volledige versie: Canon-La-Gaffelière Saint-Emilion GCC
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
2 flesjes 2003 op de kop kunnen tikken voor 33 euro het stuk, daar kan nen mens niet nee tegen zeggen natuurlijk, en dat moest dus dringend eens geproefd worden vaneigens

bij het ontkurken : een mengeling van oosterse kruiden en sterke houttoetsen, na een minuutje of zo kwam het fruit er door

het meest opvallende aan deze wijn is de afdronk : heel krachtig en (extreem) lang, zelden meegemaakt, die kruiden komen ook terug in de mond en net voor de afdronk nog even wat mooie zuren : zit goed in elkaar, ook geen last van overdreven alcohol en overrijpheid, dus zeker een geslaagde wijn en scoort goed op CT : 92,2 (CT-score was ook de reden waarom ik ze gekocht heb)

de goeroes zijn minder gul enkel WS geeft een 92, RP en IWC geven dit maar een 89 wat duidelijk te laag is, is ook een te elegante wijn naar Parker-normen, misschien dat daar de verklaring ligt Wink

persoonlijke score : 92-93
(22-11-2010 06:49 PM)Kris G schreef: [ -> ]is ook een te elegante wijn naar Parker-normen, misschien dat daar de verklaring ligt Wink

CLICHE-alert!!!!!
Wink
Heb er nog eentje van 1983 liggen een 88 van Parker, ben benieuwd.
Hey Koen , zou nog moeten meevallen, een tijdje geleden de 86 gedronken en was goed! Maar die 83 zal toch rap op moeten denk ik... Heeft die 88 van Robeir gekregen?
Zal in 2011 zijn eindbestemming kennen, ben er vrij gerust in ben een oude wijnen liefhebber. Die 88 op ne wijnwinkelsite gezien maar niet gecheckt.
Heb eerder deze maand de 1997 open getrokken en die stond zijn mannetje nog zeer goed:

Voor een 1997 heeft de wijn zeer weinig evolutie in de kleur. Een veelbelovende neus met grafiet, leer, theebladeren en mokka. Zelfs nog een fijne toets rood fruit van blauwe bessen, terroir en vooral heel complex. In de mond een medium aanzet met tertiare smaken, pruimen, bos en getoast. Ook een mooie drop indruk in de afdronk en zeer evenwichtig. Nu perfect op dronk en ik durf hem zelfs nog te laten liggen want er zit nog altijd een flinke dosis materie in deze wijn. Niet door vertellen maar er zijn nog enkele flessen te koop bij Historic Wines in Wilrijk.
de 2003 nog eens geproefd, 2 uren karaf, in de neus al duidelijk dat dit een heel warm jaar was met volle en rijpe toetsen, in de mond bos en paprika, het hout was duidelijk aanwezig, maar was fijn verweven, hij vertoont al duidelijk wa evolutie (gelinkt aan de hete zomer), maar hij heeft misschien nog enkele jaren nodig om volledig op dronk te komen, in het glas was er nog een opmerkelijke evolutie merkbaar : eerste slokken een 90-score (of was dit kaas-gerelateerd Wink ), laatste slok ging toch richting een 93 score

ik zie in een post hierboven dat ik vroeger gekochte flessen nog aan 33 € heb kunnen kopen, maar zit nu al wat hoger vrees ik, recente topjaren zoals de 2009 en 2010 gaan jammer genoeg richting 100 €
(25-04-2014 08:14 PM)Kris G schreef: [ -> ]de 2003 nog eens geproefd, 2 uren karaf, in de neus al duidelijk dat dit een heel warm jaar was met volle en rijpe toetsen, in de mond bos en paprika, het hout was duidelijk aanwezig, maar was fijn verweven, hij vertoont al duidelijk wa evolutie (gelinkt aan de hete zomer), maar hij heeft misschien nog enkele jaren nodig om volledig op dronk te komen, in het glas was er nog een opmerkelijke evolutie merkbaar : eerste slokken een 90-score (of was dit kaas-gerelateerd Wink ), laatste slok ging toch richting een 93 score

ik zie in een post hierboven dat ik vroeger gekochte flessen nog aan 33 € heb kunnen kopen, maar zit nu al wat hoger vrees ik, recente topjaren zoals de 2009 en 2010 gaan jammer genoeg richting 100 €

mooie TN ,
93 is toch al een score die je niet vaak ziet Wink

Spijtig toch dat die prijzen direct al maal 3 gaan .
2e fles 2003 die ik in 2011 heb gedronken maar een 90-score gegeven, toen gesloten, daarom nog een fles bijgekocht : ik wou niet met die mindere gedachte de 2003 jaargang van dit kasteel in gedachten hebben en ik wist dat het potentieel er was, maar nu echt mooi open gebloeid
Laatst nen 82 gedronken, was beter dan zennen compagnon. Troplong Mondot.... Deze was evenver geëvolueerd maar schoner, ronder en nog iets meer fruit erin. Schone wijn, en een wreed schoon etiket :-)
Canon-La-Gaffelière 1985 1GCCb

Redelijk vlak, weinig neus, rood van kleur zelfs geen bruin randje, niet terrair of hoe omschrijf je dat, je zou toch denken dat hij nu in zijn 2 fase zit, niet dus, weinig fruit, kortom weinig van alles, vlak. 89p

Grtz
Ik drink al eens graag een rijpere Bordeaux en gisteren was het bij een “braaf” gerecht het ideale moment om eens iets wat ouders op te halen. Lang geleden eens een half kistje van deze gekocht en dit is de 3e fles. De eerste was vrij goed, beetje licht maar met nuance en enige mondvulling, nog wat zuren en tannine en we hoopten dus op wat meer rondeur na nog enkele jaren fles. De tweede fles enkele jaren later was zeker niet rijper, meer structuur, minder vlees. Wachten dus (?)
En nu is hij dus 22 jaar. Gedecanteerd na enig conflict met de kurk. Mijn fout, had de Ah-So moeten gebruiken...al eens proeven: vrij diepe kleur, amper evolutie, weinig geur, licht zurig. Ontgoochelend in de mond: niet slecht, maar proeft erg simpel en mist volume. Maar we leven op hoop, een uurtje karaf zal hem goed doen.
En dat blijkt toch iets te helpen, wat "inktige" neus met eigenlijk zeer weinig nuance, heel simpel. In de mond nog steeds veel te dun, mankeert rondeur, weinig smaak en kort. Door iedereen herkend als Bordeaux. Wij vragen de gasten altijd "wat kost dat / mag dat kosten" en deze werd, geschat op 12 à 15€ “want Bordeaux”. Iedereen gaf trouwens de voorkeur aan de andere wijn, een (te) jonge Rioja.
Dit is zeker de minste Bx van een reeks Saint-Emilions, alle vorige waren stukken beter: BDF 1995, BDF 2004 , Fleur Cardinale 2003, Dassault 2006, Destieux 2006, Laroze 2008, Mauriane 2007
Voor geïnteresseerde Bordeaux liefhebbers: laatste 3 flessen te koop, doe een bod!
(23-10-2017 12:34 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik drink al eens graag een rijpere Bordeaux en gisteren was het bij een “braaf” gerecht het ideale moment om eens iets wat ouders op te halen. Lang geleden eens een half kistje van deze gekocht en dit is de 3e fles. De eerste was vrij goed, beetje licht maar met nuance en enige mondvulling, nog wat zuren en tannine en we hoopten dus op wat meer rondeur na nog enkele jaren fles. De tweede fles enkele jaren later was zeker niet rijper, meer structuur, minder vlees. Wachten dus (?)
En nu is hij dus 22 jaar. Gedecanteerd na enig conflict met de kurk. Mijn fout, had de Ah-So moeten gebruiken...al eens proeven: vrij diepe kleur, amper evolutie, weinig geur, licht zurig. Ontgoochelend in de mond: niet slecht, maar proeft erg simpel en mist volume. Maar we leven op hoop, een uurtje karaf zal hem goed doen.
En dat blijkt toch iets te helpen, wat "inktige" neus met eigenlijk zeer weinig nuance, heel simpel. In de mond nog steeds veel te dun, mankeert rondeur, weinig smaak en kort. Door iedereen herkend als Bordeaux. Wij vragen de gasten altijd "wat kost dat / mag dat kosten" en deze werd, geschat op 12 à 15€ “want Bordeaux”. Iedereen gaf trouwens de voorkeur aan de andere wijn, een (te) jonge Rioja.
Dit is zeker de minste Bx van een reeks Saint-Emilions, alle vorige waren stukken beter: BDF 1995, BDF 2004 , Fleur Cardinale 2003, Dassault 2006, Destieux 2006, Laroze 2008, Mauriane 2007
Voor geïnteresseerde Bordeaux liefhebbers: laatste 3 flessen te koop, doe een bod!

Als je gasten betrouwbare wijndrinkers zijn zou je dus geen bod mogen doen hoger dan 15€/fles.Big Grin
(23-10-2017 01:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(23-10-2017 12:34 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik drink al eens graag een rijpere Bordeaux en gisteren was het bij een “braaf” gerecht het ideale moment om eens iets wat ouders op te halen. Lang geleden eens een half kistje van deze gekocht en dit is de 3e fles. De eerste was vrij goed, beetje licht maar met nuance en enige mondvulling, nog wat zuren en tannine en we hoopten dus op wat meer rondeur na nog enkele jaren fles. De tweede fles enkele jaren later was zeker niet rijper, meer structuur, minder vlees. Wachten dus (?)
En nu is hij dus 22 jaar. Gedecanteerd na enig conflict met de kurk. Mijn fout, had de Ah-So moeten gebruiken...al eens proeven: vrij diepe kleur, amper evolutie, weinig geur, licht zurig. Ontgoochelend in de mond: niet slecht, maar proeft erg simpel en mist volume. Maar we leven op hoop, een uurtje karaf zal hem goed doen.
En dat blijkt toch iets te helpen, wat "inktige" neus met eigenlijk zeer weinig nuance, heel simpel. In de mond nog steeds veel te dun, mankeert rondeur, weinig smaak en kort. Door iedereen herkend als Bordeaux. Wij vragen de gasten altijd "wat kost dat / mag dat kosten" en deze werd, geschat op 12 à 15€ “want Bordeaux”. Iedereen gaf trouwens de voorkeur aan de andere wijn, een (te) jonge Rioja.
Dit is zeker de minste Bx van een reeks Saint-Emilions, alle vorige waren stukken beter: BDF 1995, BDF 2004 , Fleur Cardinale 2003, Dassault 2006, Destieux 2006, Laroze 2008, Mauriane 2007
Voor geïnteresseerde Bordeaux liefhebbers: laatste 3 flessen te koop, doe een bod!

Als je gasten betrouwbare wijndrinkers zijn zou je dus geen bod mogen doen hoger dan 15€/fles.Big Grin

Ah, maar mijn gasten zijn beter gewoon hé, Bourgogne, Barolo,... huhuh

Alle gekheid op een stokje, dit vond ik op die site waar toch steeds weer naar gerefereerd wordt:
Les meilleurs millésimes de Château Canon la Gaffelière :
2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1990, 1989, 1988, 1986, 1975, 1961, 1959, 1949, 1947, 1945
Cote actuelle: 54€
Belgian Winewatchers. Die zullen wel bereid zijn
De laatste tijd een paar best lekkere jonge Bordeaux geproefd / gedronken en dus op 1 mei bij de biefstuk opnieuw een "rijpe" Bordeaux gekraakt. Weer vodden met de kurk, maar lukte wel. Lichte evolutie in de kleur, mooie neus nu met ceder (?) en een vleugje ijzer (watte). Goede aanzet, zacht in de mond, maar geen expansie in de mond, integendeel, de wijn wordt dunner en naar het einde toe droge tannines. Hmm, gisteren een jonge Gigondas 2014 van een bekend domein en dat was wel effe andere koek!

Ik moet nog altijd de eerste Bordeaux tegenkomen die na 15 - 20 jaar waarmaakt wat vele schrijvelaars beweren, namelijk dat "grote" Bordeaux rijpt tot een interessante fluwelen verrukking. Ik kom enkel nogal saaie, vaak uitgedroogde wijnen tegen waar het fruit verdwenen is. Blijkbaar drink ik Bordeaux het liefst vlak na bottelen, of het moet aan het jaar 2016 liggen.
[attachment=5970]
Raar maar waar, ik had zin in een wat oudere Bordeaux en vond deze in de kelder.
Perfecte kurk, goed niveau, heel voorzichtig gedecanteerd en hop, in de Spiegelau Authentis Bordeaux. Dat gaf maar weinig geur, timide, geur van (te) oude wijn, nauwelijks fruit te vinden, meer als oude kleren in de kast op zolder. Daarna probeerde ik het in dit glas en met wat walsen ging het iets beter met een vermoeden van fruit ergens op de achtergrond. Reeds in de aanzet komt dit schraal over, zonder enig volume. Dan best streng en dun en geen enkele expansie in de mond wel integendeel. Deze wijn is gewoon dun, heel dun, als water en dan komt er als enige vorm van afdronk een pak rauwe tannines aan. De kleur was OK en dat was ongeveer het enige positieve dat deze zeer, zeer kleine wijn te bieden heeft. Je zou zeggen wellicht een slechte fles, maar de vorige (zie hierboven) was niet veel beter. Nog één fles te gaan van deze slechtste koop van de eeuw. Ik was nooit een fan van dit Château, maar deze raakt gewoon de bodem. Gisteren dan opnieuw een klein Bordoke open gesnokt, allee op papier toch, maar dat was iets gans anders....!
(30-12-2021 04:58 PM)wvd schreef: [ -> ]Raar maar waar, ik had zin in een wat oudere Bordeaux en vond deze in de kelder.
Perfecte kurk, goed niveau, heel voorzichtig gedecanteerd en hop, in de Spiegelau Authentis Bordeaux. Dat gaf maar weinig geur, timide, geur van (te) oude wijn, nauwelijks fruit te vinden, meer als oude kleren in de kast op zolder. Daarna probeerde ik het in dit glas en met wat walsen ging het iets beter met een vermoeden van fruit ergens op de achtergrond. Reeds in de aanzet komt dit schraal over, zonder enig volume. Dan best streng en dun en geen enkele expansie in de mond wel integendeel. Deze wijn is gewoon dun, heel dun, als water en dan komt er als enige vorm van afdronk een pak rauwe tannines aan. De kleur was OK en dat was ongeveer het enige positieve dat deze zeer, zeer kleine wijn te bieden heeft. Je zou zeggen wellicht een slechte fles, maar de vorige (zie hierboven) was niet veel beter. Nog één fles te gaan van deze slechtste koop van de eeuw. Ik was nooit een fan van dit Château, maar deze raakt gewoon de bodem. Gisteren dan opnieuw een klein Bordoke open gesnokt, allee op papier toch, maar dat was iets gans anders....!

Gisteren 2 1995 s geschonken, allebei in topvorm. Wel goed geprepareerd natuurlijk Wink - Een uur of 5 voor schenken geopend en glaasje eruit.
Openen, decanteren en drinken is geen goed idee.
(30-12-2021 08:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(30-12-2021 04:58 PM)wvd schreef: [ -> ]Raar maar waar, ik had zin in een wat oudere Bordeaux en vond deze in de kelder.
Perfecte kurk, goed niveau, heel voorzichtig gedecanteerd en hop, in de Spiegelau Authentis Bordeaux. Dat gaf maar weinig geur, timide, geur van (te) oude wijn, nauwelijks fruit te vinden, meer als oude kleren in de kast op zolder. Daarna probeerde ik het in dit glas en met wat walsen ging het iets beter met een vermoeden van fruit ergens op de achtergrond. Reeds in de aanzet komt dit schraal over, zonder enig volume. Dan best streng en dun en geen enkele expansie in de mond wel integendeel. Deze wijn is gewoon dun, heel dun, als water en dan komt er als enige vorm van afdronk een pak rauwe tannines aan. De kleur was OK en dat was ongeveer het enige positieve dat deze zeer, zeer kleine wijn te bieden heeft. Je zou zeggen wellicht een slechte fles, maar de vorige (zie hierboven) was niet veel beter. Nog één fles te gaan van deze slechtste koop van de eeuw. Ik was nooit een fan van dit Château, maar deze raakt gewoon de bodem. Gisteren dan opnieuw een klein Bordoke open gesnokt, allee op papier toch, maar dat was iets gans anders....!

Gisteren 2 1995 s geschonken, allebei in topvorm. Wel goed geprepareerd natuurlijk Wink - Een uur of 5 voor schenken geopend en glaasje eruit.
Openen, decanteren en drinken is geen goed idee.

Gouden regel, een oude wijn nooit maar dan ook nooit decanteren!
Wijn dag op voorhand recht zetten, 5 uur op voorhand openen en 5 uur later rechtstreeks vanuit de fles in het glas.

PS: Vinejo, je was me net voor. Wink
(30-12-2021 08:19 PM)Benz schreef: [ -> ]
(30-12-2021 08:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(30-12-2021 04:58 PM)wvd schreef: [ -> ]Raar maar waar, ik had zin in een wat oudere Bordeaux en vond deze in de kelder.
Perfecte kurk, goed niveau, heel voorzichtig gedecanteerd en hop, in de Spiegelau Authentis Bordeaux. Dat gaf maar weinig geur, timide, geur van (te) oude wijn, nauwelijks fruit te vinden, meer als oude kleren in de kast op zolder. Daarna probeerde ik het in dit glas en met wat walsen ging het iets beter met een vermoeden van fruit ergens op de achtergrond. Reeds in de aanzet komt dit schraal over, zonder enig volume. Dan best streng en dun en geen enkele expansie in de mond wel integendeel. Deze wijn is gewoon dun, heel dun, als water en dan komt er als enige vorm van afdronk een pak rauwe tannines aan. De kleur was OK en dat was ongeveer het enige positieve dat deze zeer, zeer kleine wijn te bieden heeft. Je zou zeggen wellicht een slechte fles, maar de vorige (zie hierboven) was niet veel beter. Nog één fles te gaan van deze slechtste koop van de eeuw. Ik was nooit een fan van dit Château, maar deze raakt gewoon de bodem. Gisteren dan opnieuw een klein Bordoke open gesnokt, allee op papier toch, maar dat was iets gans anders....!

Gisteren 2 1995 s geschonken, allebei in topvorm. Wel goed geprepareerd natuurlijk Wink - Een uur of 5 voor schenken geopend en glaasje eruit.
Openen, decanteren en drinken is geen goed idee.

Gouden regel, een oude wijn nooit maar dan ook nooit decanteren!
Wijn dag op voorhand recht zetten, 5 uur op voorhand openen en 5 uur later rechtstreeks vanuit de fles in het glas.

PS: Vinejo, je was me net voor. Wink

Iets van Great minds…
Of Great wines… Wink
Iets gemist zeker? Ik beweer hier niet dat er geen mooie Bx 1995 zouden zijn, maar deze is geen knip voor de neus waard. Ik weet heus wel hoe een oude wijn moet behandeld worden. Nog uren in de fles of whatever ging van dit schrale scharminkel geen lekkere wijn maken, geloof me. Sorry als het wat tegen de borst stuit dat ik hier misschien veler dromen de grond inboor, maar Canon-La-Gaffelière is een slechte wijn en een schande dat dit uitgebracht is. Zo simpel is dat. We hadden gisteren een op papier kleiner wijntje uit de regio en die was onnoemelijk veel beter. Enfin, wie mijn oordeel in twijfel trekt mag altijd een (flink) bod doen op mijn laatste fles. Veel plezier er mee dan...
(30-12-2021 08:19 PM)Benz schreef: [ -> ]
(30-12-2021 08:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(30-12-2021 04:58 PM)wvd schreef: [ -> ]Raar maar waar, ik had zin in een wat oudere Bordeaux en vond deze in de kelder.
Perfecte kurk, goed niveau, heel voorzichtig gedecanteerd en hop, in de Spiegelau Authentis Bordeaux. Dat gaf maar weinig geur, timide, geur van (te) oude wijn, nauwelijks fruit te vinden, meer als oude kleren in de kast op zolder. Daarna probeerde ik het in dit glas en met wat walsen ging het iets beter met een vermoeden van fruit ergens op de achtergrond. Reeds in de aanzet komt dit schraal over, zonder enig volume. Dan best streng en dun en geen enkele expansie in de mond wel integendeel. Deze wijn is gewoon dun, heel dun, als water en dan komt er als enige vorm van afdronk een pak rauwe tannines aan. De kleur was OK en dat was ongeveer het enige positieve dat deze zeer, zeer kleine wijn te bieden heeft. Je zou zeggen wellicht een slechte fles, maar de vorige (zie hierboven) was niet veel beter. Nog één fles te gaan van deze slechtste koop van de eeuw. Ik was nooit een fan van dit Château, maar deze raakt gewoon de bodem. Gisteren dan opnieuw een klein Bordoke open gesnokt, allee op papier toch, maar dat was iets gans anders....!

Gisteren 2 1995 s geschonken, allebei in topvorm. Wel goed geprepareerd natuurlijk Wink - Een uur of 5 voor schenken geopend en glaasje eruit.
Openen, decanteren en drinken is geen goed idee.

Gouden regel, een oude wijn nooit maar dan ook nooit decanteren!
Wijn dag op voorhand recht zetten, 5 uur op voorhand openen en 5 uur later rechtstreeks vanuit de fles in het glas.

PS: Vinejo, je was me net voor. Wink

Kunnen jullie daar eens de wetenschap achter verklaren? Waarom 5 uur? Waarom 1 glaasje uit? Ik neem aan de kurk er terug op en in koele donkere kelder laten staan?

Ik ben hier zeer benieuwd naar want ik heb idd ook betere ervaringen met oude Bdx pnp dan decanteren. Terwijl hij pnp in het glas dan toch wel open komt. Dat is ook gewoon zuurstof contact, zelfde als in karaf, en toch proeft en voelt dat anders. Kan iemand dit verklaren?
(31-12-2021 01:36 AM)wvd schreef: [ -> ]Iets gemist zeker? Ik beweer hier niet dat er geen mooie Bx 1995 zouden zijn, maar deze is geen knip voor de neus waard. Ik weet heus wel hoe een oude wijn moet behandeld worden. Nog uren in de fles of whatever ging van dit schrale scharminkel geen lekkere wijn maken, geloof me. Sorry als het wat tegen de borst stuit dat ik hier misschien veler dromen de grond inboor, maar Canon-La-Gaffelière is een slechte wijn en een schande dat dit uitgebracht is. Zo simpel is dat. We hadden gisteren een op papier kleiner wijntje uit de regio en die was onnoemelijk veel beter. Enfin, wie mijn oordeel in twijfel trekt mag altijd een (flink) bod doen op mijn laatste fles. Veel plezier er mee dan...

Je weet hoe een oude wijn behandeld moet worden maar je doet het niet blijkbaar.
Btw, onderaan lees je de recentste 5 Tasting notes op CT over de wijn die je dronk.

@Bart: 20 jaar lezen op wijnfora + eigen ervaring. Is ook geen wetenschap natuurlijk. Mag ook vier of zes uur en half glaasje zijn trouwens, ik doe het eigenlijk nog liever de dag ervoor (maar dan slechts met een klein slokje uit de fles ipv een glaasje). Én net voor inschenken voorzichtig in een karaf gieten, niet méer volume dan er onmiddellijk gedronken zal worden.
—>La lente oxidation (F Adouze, een klier maar wel dé wereldautoriteit op gebied van oude wijnen).

[attachment=5973]
(31-12-2021 08:11 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(31-12-2021 01:36 AM)wvd schreef: [ -> ]Iets gemist zeker? Ik beweer hier niet dat er geen mooie Bx 1995 zouden zijn, maar deze is geen knip voor de neus waard. Ik weet heus wel hoe een oude wijn moet behandeld worden. Nog uren in de fles of whatever ging van dit schrale scharminkel geen lekkere wijn maken, geloof me. Sorry als het wat tegen de borst stuit dat ik hier misschien veler dromen de grond inboor, maar Canon-La-Gaffelière is een slechte wijn en een schande dat dit uitgebracht is. Zo simpel is dat. We hadden gisteren een op papier kleiner wijntje uit de regio en die was onnoemelijk veel beter. Enfin, wie mijn oordeel in twijfel trekt mag altijd een (flink) bod doen op mijn laatste fles. Veel plezier er mee dan...

Je weet hoe een oude wijn behandeld moet worden maar je doet het niet blijkbaar.
Btw, onderaan lees je de recentste 5 Tasting notes op CT over de wijn die je dronk.

@Bart: 20 jaar lezen op wijnfora + eigen ervaring. Is ook geen wetenschap natuurlijk. Mag ook vier of zes uur en half glaasje zijn trouwens, ik doe het eigenlijk nog liever de dag ervoor (maar dan slechts met een klein slokje uit de fles ipv een glaasje). Én net voor inschenken voorzichtig in een karaf gieten, niet méer volume dan er onmiddellijk gedronken zal worden.
—>La lente oxidation (F Adouze, een klier maar wel dé wereldautoriteit op gebied van oude wijnen).

Ik heb nog nooit nota's van anderen nodig gehad om te weten of een wijn goed of slecht is. Deze was slecht. Punt. De wijn een paar uur op voorhand geopend, geroken, geproefd, uren later was die er echt niet op vooruit gegaan. En 't is niet dat ik niet van belegen wijn hou, zie bijvoorbeeld mijn nota van Colonello 1988, een nog 7 jaar oudere wijn van bovendien een "minder" jaar. Die was magnifiek, één van de wijnen van het jaar. Canon-la-Gaffelière 1995 daarentegen staat op nummer 1 in de lijst van de slechtste wijnen van het jaar. Maar goed, jij weet het beter want op CT staat dat ik fout ben, dus ik ga je blij maken door je mijn laatste fles aan te bieden aan de vriendenprijs van € 50, een koopje dus! Big Grin
Hahaha. Het is toch één van de leukere aspecten van wijn, dat je er oeverloos kan over redetwisten...

De éne heeft een argument gevonden en de andere vindt onvermijdelijk een tegenargument.

Onderweg worden handenvol even waardevolle argumenten overboord gegooid.

Neem nu Canon-La Gaffelière. Ik kan me niet herinneren dat ik deze wijn ooit afschuwelijk vond en evenmin dat ik er ooit wild van was. Een underachiever, dat in elk geval. En we weten wat de klassementen van Saint-Emilion waard zijn.

Maar er is een element dat vijftig- resp. zestigplussers nogal eens plegen te vergeten. Namelijk dat 1995 meer dan 25 jaar geleden is. Generatiegenoten waren toen in hun volle activiteit, proefden jonge wijnen uit 1990 en 1970 was op dat moment nog prima drinkbaar en... 25 jaar oud.

Wat ik bedoel is: op die 25 jaar kan er van alles gebeuren met je flessen. Er kon zelfs al bij aanvang een verschil in cuves geweest zijn. Dat kan dus na verloop van tijd binnen één en dezelfde kist verschillen opleveren. En gewoon, het is een fabeltje dat rode wijnen zonder meer bestand zijn tegen de tand des tijds. Na een decennium of twee begint de factor geluk een rol te spelen.

Wat betreft karafferen of decanteren: je kan hier niet alles mee rechttrekken. Meer nog: het is een risico om een oude wijn plotseling met een overdosis zuurstof te confronteren. Mij lijkt het er toch sterk op dat je vaak je voordeel doet met een oude wijn, goed op temperatuur gebracht, met voldoende naar de bodem gezakt bezinsel, rustig in je glas te laten evolueren. En hem niet de tijd te geven om helemaal te verglijden naar roestrood gekleurd water...

Het leuke aan wijn is natuurlijk, dat je pas merkt dat je het verknoeid hebt als het te laat is... Spannend, joh.
Mijn voornemen voor het nieuwe jaar: Niet meer ingaan op valse aannames of intellectueel oneerlijke stellingen.
Bij deze dus, Happy 2022! Cool
Goed zo, Jo, luister gewoon altijd naar mij.
(01-01-2022 04:30 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Goed zo, Jo, luister gewoon altijd naar mij.

[attachment=5974]
Fantastisch dit!
Kan ik best van genieten, bakken ervaring die elkaar aanvullen en euhhhh, welja....Smile
Met mn weinige ervaring houd ik me uiteraard op de achtergrond Sleepy
En in 2022 houden we dus alvast ook op met gifs!
Pagina's: 1 2
Koppelingen