wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijnproeven met Therese en haar sommeliers
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Dit kreeg een vriend van mij cadeau en ik mag mee proeven straks.

https://www.librije.com/online/online-wijnproeven.html


Als het de moeite is zal ik een verslagje plaatsen. Kleine flesjes zag ik in de box, en kleine gerechtjes. Zelfs een flesje bier. Ik ben benieuwd. Het start om 15:30. In ieder geval een mooie tijd om het weekend te beginnen Slurp
De line-up
Eerst even een cremant van onszelf cheers
(12-03-2021 04:03 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Dit kreeg een vriend van mij cadeau en ik mag mee proeven straks.

https://www.librije.com/online/online-wijnproeven.html


Als het de moeite is zal ik een verslagje plaatsen. Kleine flesjes zag ik in de box, en kleine gerechtjes. Zelfs een flesje bier. Ik ben benieuwd. Het start om 15:30. In ieder geval een mooie tijd om het weekend te beginnen Slurp
De line-up
Eerst even een cremant van onszelf cheers

Staan wel een paar schoon wijnen tussen! Enjoy! cheers
Het was leuk gedaan en goede combi’s. Alleen de rode wijnen vielen tegen. De rest was top. Heb aantekeningen gemaakt, zal morgen een verslagje plaatsen.
De verwachtingen lagen hoog aangezien de Librije toch een van de bekendste en best aangeschreven restaurants is van het land. Het zat goed in elkaar en de presentatie was goed en duidelijk. 2 jonge sommeliers die wisten waar ze het over hadden en Therese er bij voor de begeleiding. Eerst proefden we de witte wijnen zonder hapje, met toelichting van de sommeliers. Daarna met het hapje.

De wijnen dan:

1) Dr Loosen - Riesling 2018 'Rotschiefer' - Mosel, Duitsland

Licht geel van kleur.

Mooie volle neus met fris geel fruit en citrus (limoen), licht chemisch. Veel geur, positief.
De smaak is ook goed mondvullend met zachte zuren, een frisse gele appel en ander fruit. De afdronk is middellang. Mooie balans. Hij is niet strakdroog en zal makkelijk combineren met diverse gerechten. Leuke wijn!

Het gerechtje hierbij smaakt goed maar erg krachtig en de wijn heeft het er moeilijk mee en is daarom in mijn ogen iets te licht voor het gerecht. De foreleitjes zijn dominant wat zorgt voor een zeer aardse smaak wat niet iedereen kon waarderen. Ik vond het persoonlijk wel erg lekker maar had er wel een andere wijn bij gekozen.

2) Nakes White 2019 - Weingut Heinrich, Burgenland, Oostenrijk

Een blend van voornamelijk Chardonnay en Pinot Blanc, aangevuld met nog meer rassen(niet genoteerd).

Ongefilterd waardoor een troebele wijn, met een wat donkerdere kleur dan de vorige. Aparte neus, heel lactisch in het begin. Ben niet meteen enthousiast, lijkt op natuurwijn ofzo. Later wit fruit en witte druiven. De smaak is voller, zachter en droger dan de vorige. Wit fruit in de start, het middenpallet is leeg naar mijn gevoel, alsof er even gepauzeerd wordt in de smaak. Daarna komen er bitters en zachte zuren en nog wat wit fruit. Vrij lange afdronk en hier wel veel smaak. Deze wijn moest even openen en biedt later wel wat meer en ik word al positiever. De vervelende neus is verdwenen.

Hierbij de dragoncreme, die erg lekker was. En dit was een perfecte match met de wijn. De beste wijnspijs combi van de witte wijnen. 1 + 1 = 3, zoals het hoort met een goede combi. Schot in de roos. Leuk en verrassend.

3) Chardonnay Legado 2018, De Martino, Valle de Limari, Chili.

Licht van kleur met groene zweem. Eerst neus, HOUT! Jus de bois? Na opschudden komt er wat citrus fruit naar boven, het hout blijft dominant, iets te dominant naar mijn smaak. Droge wijn met scherpe zuren, citrus fruit en de houttoets die er op ligt ipv mooi geïntegreerd. Lichte droogtrekking. Korte afdronk. Ik kan hier niet enthousiast van worden.

Blijkbaar een favoriet van Therese, ik snap niet waarom. Geef mij maar een instap Bourgogne van een goed adres, dat verschaft veel meer plezier.

Het hapje is erg goed en verdiend een betere wijn.

4) Palomino Fino 'Oloroso', Delgado Zuleta, Sanucar de Barrameda, Spanje

Donker bruin van kleur. Fantastische neus van diverse noten en gedroogd fruit. In de smaak mooie zuren, anijs, nootachtig. Prachtig mondvullend en zeer lange afdronk. Echt heel goed en voor mij de beste van de middag. Matchte ook perfect met de gerookte runderbavette met macadamiacrunch. Het gerechtje was erg smaakvol, en de wijn dus ook. Het werd een prachtig huwelijk in de mond met smaken die je nog lang daarna proefde. Ik wilde bijna niet naar de volgende.

Korte pauze en wat water gedronken. Door naar de rode.

5) 2019 Tempranillo 'Jarrarte', Bodega Abel Mendoza, Rioja, Spanje

Donkere paarse kleur. In de neus erg veel aardbei en frambozen, van Danone die je vroeger kreeg als klein kind. Maceration Carbonique dacht ik en dat werd bevestigd. Weinig spannends te ontdekken verder in de neus. Smaak is soepel, fruitig, rond, geen tannine. Prima drinkwijn maar valt hier compleet uit de toon en zou ik ook niet als eetwijn inzetten. Geen hoogvlieger dus. Het hapje hierbij was vergist rode koolsap met baharatolie. Vond ik ook niet bijzonder, het minste hapje van het stel. Proefde wel duidelijk naar rode kool, niet verkeerd maar niet bijzonder.

6) 2006 Pinotage/Cabernet Sauvignon, Grangehurst, Stellenbosch, Zuid-Afrika

Donker diep rood.

Zeer kruidige neus, stal, vuursteen. Zit wel veel in maar kan het niet prettig noemen.
Krachtige smaak met wat kruiden. Onvriendelijke tannine zitten nog in de weg. Mist wat fruit. Geen prettige afdronk. Onbalans. Jammer.

Het hapje was heerlijk. Knolselderij met miso (germenteerde Soja). Hierbij had ik liever een mooie Elzasser ofzo gezien.

7) 2000 Grenache Blanc / Grenache Gris / Maccabeo 'Ambré' Domaine Parcé, Rivesaltes, Frankrijk

Prachtige neus van rozijnen en noten op een frisse manier. Rijp fruit. Goede zuren in de smaak wat zorgt voor een perfecte balans met het zoet en de volle andere smaken. Hele mooie rivesaltes. Ja, de notities werden wat minder naar het einde toe. Het schapenkaasje er bij was ook lekker. Mooie combi.

Het was leuk en leerzaam en enkele mooie wijnen en vooral mooie hapjes. 2, 4 en 7 waren de mooiste combinaties. Wijn 1 is een mooie Riesling.

Later vroeg ik of het gezelschap nog ergens trek in had. Witte Bourgogne! (Daar hoopte ik al op).

Uit de schatkamer een Meursault 2013 'Les Petit Charrons' gehaald en die naast de 2018 gezet. Deze smaakte beide nog erg goed na al dit geweld. De 2013 is heerlijk op dronk momenteel en 2018 is nog wat jong maar erg goed.

Nog enkele foto's, van het eerste hapje, een impressie en de Meursaults.

[attachment=5453][attachment=5454]
[attachment=5455]
Leuke proeverij. Bedankt voor het verslagje!

Dat is inderdaad hetgeen je naar streeft, als 1 + 1 = 3 is. Als dat lukt, heb ik daar veel voldoening bij. Maar daar komt ook veel hit and miss bij, wat ook blijkt uit de proeverij, heb ik de indruk?

Stond er ook geen combinatie met een trappist op het menu?
(13-03-2021 01:50 PM)Olivier schreef: [ -> ]Leuke proeverij. Bedankt voor het verslagje!

Dat is inderdaad hetgeen je naar streeft, als 1 + 1 = 3 is. Als dat lukt, heb ik daar veel voldoening bij. Maar daar komt ook veel hit and miss bij, wat ook blijkt uit de proeverij, heb ik de indruk?

Stond er ook geen combinatie met een trappist op het menu?

Niet alles was raak inderdaad, maar toch wel enkele hele leuke dingen. Zo'n sherry had ik al tijden niet gedronken bijvoorbeeld. Leuk om weer eens buiten de bubbel te proeven.

De trappist helemaal vergeten!

8) Trappist 'Isi d'Or' La Trappe, Brouwerij de Koningshoeven, Berkel-Enschot

De notities zijn erg beperkt: Mooi bier. En dat was het. Niet te donker. Mooie frisse doch volle smaak. Het deed mij een beetje aan een Duits Weissen Bier denken zoals Erdinger maar dan wat completer qua smaak. Goede frisheid en bitters, niet te zoet. Wat fruit. Een van de betere bieren die ik gedronken heb. Paste ook verassend goed bij het hapje. Leuke combi en lekkere frisse afsluiter na de volle Rivesaltes. Voor bierliefhebbers zeker een aanrader.
(13-03-2021 02:12 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(13-03-2021 01:50 PM)Olivier schreef: [ -> ]Leuke proeverij. Bedankt voor het verslagje!

Dat is inderdaad hetgeen je naar streeft, als 1 + 1 = 3 is. Als dat lukt, heb ik daar veel voldoening bij. Maar daar komt ook veel hit and miss bij, wat ook blijkt uit de proeverij, heb ik de indruk?

Stond er ook geen combinatie met een trappist op het menu?

Niet alles was raak inderdaad, maar toch wel enkele hele leuke dingen. Zo'n sherry had ik al tijden niet gedronken bijvoorbeeld. Leuk om weer eens buiten de bubbel te proeven.

De trappist helemaal vergeten!

8) Trappist 'Isi d'Or' La Trappe, Brouwerij de Koningshoeven, Berkel-Enschot

De notities zijn erg beperkt: Mooi bier. En dat was het. Niet te donker. Mooie frisse doch volle smaak. Het deed mij een beetje aan een Duits Weissen Bier denken zoals Erdinger maar dan wat completer qua smaak. Goede frisheid en bitters, niet te zoet. Wat fruit. Een van de betere bieren die ik gedronken heb. Paste ook verassend goed bij het hapje. Leuke combi en lekkere frisse afsluiter na de volle Rivesaltes. Voor bierliefhebbers zeker een aanrader.

Bedankt. Het leek me inderdaad een leuke combinatie, daarom dat ik benieuwd was.
Prachtig verslag, bedankt! Ik proefde en smaakte zó de gerechten en wijnen, en zelfs de combinaties kon ik me op basis van jouw beschrijvingen heel goed voorstellen.
Zo n olorosso, we drinken dat bijna nooit maar t kan toch zó ongelooflijk lekker zijn.
Mooi verslag, Simon.
De Naked van Heinrich (mooi domein trouwens) is inderdaad vooral Chardonnay (65%) met Weißburgunder (10%) en de rest is Welschriesling, Grüner Veltliner, Neuburger (ken die druif niet) en Muscat Ottonel en ik denk dat het de "instap" wijnen van het domein zijn.
Ik voel met je mee waar het de Chileense Chardonnay betreft en ik mijd de wijnen van dat land, hoewel velen me hier daarover onmiddellijk gaan tegenspreken.

Volledig eens met Jo: Sherry is en blijft nog steeds een geweldige wijn voor zeer, zeer weinig geld. Je vraagt je in deze tijd af hoe dat mogelijk is! Je vindt hier wereldtop aan minder dan €50/fl en toch krijg je het aan de straatstenen niet verkocht. Bizar.
Leuke post!
Heinrich is een fantastisch wijnhuis! De Naked White vind ik één van de betere natuurwijnen die ik tot nu toe heb mogen drinken. De sensatie die je ervaart bij het proeven is hybride en neigt naar het goede van wijn, cider en geuze in één glas. Wat me is bijgebleven - een natuurwijn met structuur: vettig mondgevoel, interessant bittertje en mooie lengte van afdronk door de zuren. En dat voor ongeveer 10 euro! Paste perfect bij Thai!

Hij heeft inderdaad wat karaf-tijd nodig op voorhand maar dat ervaar ik bijna bij elke witte natuurwijn.

Kan dus je ervaring bevestigen!
(13-03-2021 11:07 PM)rood schreef: [ -> ]Leuke post!
Heinrich is een fantastisch wijnhuis! De Naked White vind ik één van de betere natuurwijnen die ik tot nu toe heb mogen drinken. De sensatie die je ervaart bij het proeven is hybride en neigt naar het goede van wijn, cider en geuze in één glas. Wat me is bijgebleven - een natuurwijn met structuur: vettig mondgevoel, interessant bittertje en mooie lengte van afdronk door de zuren. En dat voor ongeveer 10 euro! Paste perfect bij Thai!

Hij heeft inderdaad wat karaf-tijd nodig op voorhand maar dat ervaar ik bijna bij elke witte natuurwijn.

Kan dus je ervaring bevestigen!

Dank je! En interessante wijn inderdaad. Als dit 10 euro kost dan is het inderdaad zeer goed voor de prijs en gastronomisch breed inzetbaar, als wijn op zichzelf zou ik hem niet zo snel pakken.

Ik heb de wijnen bewust niet opgezocht om blanco de proeverij in te gaan dus heb geen idee van de prijzen.
(13-03-2021 03:27 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik voel met je mee waar het de Chileense Chardonnay betreft en ik mijd de wijnen van dat land, hoewel velen me hier daarover onmiddellijk gaan tegenspreken.

Bedankt, en wat deze quote betreft doe ik met je mee. Punt 1 omdat ik nog nooit een wijn heb gehad daar vandaan waar ik echt enthousiast van werd en punt 2 omdat de wijnwereld te groot is en mijn interesse vooral in Frankrijk ligt en daar is al teveel om alles goed bij te houden. Daarom er voor gekozen om de diepte in te gaan ipv de breedte qua kennis.
(13-03-2021 02:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]Prachtig verslag, bedankt! Ik proefde en smaakte zó de gerechten en wijnen, en zelfs de combinaties kon ik me op basis van jouw beschrijvingen heel goed voorstellen.
Zo n olorosso, we drinken dat bijna nooit maar t kan toch zó ongelooflijk lekker zijn.

Bedankt voor het compliment!

Ja zo'n Olorosso, ik was ook echt 'vergeten' wat voor genot dat kan verschaffen. Er zijn inmiddels wat profs die proberen sherry weer wat meer aandacht te geven. Laatst stond er nog een ode aan het wijngebied in de Perswijn of het Financieel Dagblad, ik weet het niet meer.
Tja, Perswijn (en andere wijntijdschriften) leunen vandaag soms ook wel eens aan bij T Financieel dagblad Wink
(14-03-2021 04:43 PM)vinejo schreef: [ -> ]Tja, Perswijn (en andere wijntijdschriften) leunen vandaag soms ook wel eens aan bij T Financieel dagblad Wink

De meeste wijnverhalen tegenwoordig kun je beter plaatsen onder gesponsorde verhalen, helaas. Zeker in de kranten.

Perswijn heeft wel de meest interessante artikelen vind ik.

Winelife heb ik opgezegd. Gerust leuk maar toch meer een soort reisfolder met mooie foto's en luchtige artikelen. Ik las het eigenlijk niet echt meer.
(15-03-2021 08:41 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]Winelife heb ik opgezegd. Gerust leuk maar toch meer een soort reisfolder met mooie foto's en luchtige artikelen. Ik las het eigenlijk niet echt meer.

Dat had ik 10 jaar geleden al door

https://wijnliefhebbers.wordpress.com/20...ver-style/

Wink
Koppelingen