wijnliefhebbers

Volledige versie: Oogst 2021
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Net bericht op VRT: Franse oogst 2021 is de kleinste sinds vele decennia. Ik belde onlangs met Lauretn Fournier en die wist me te melden "c'est un désastre" en dan gaat het gelukkig niet over de kwaliteit maar over de hoeveelheid. Die is gedecimeerd, tot 70% minder dan normaal. Dat geldt voor het ganse land blijkbaar. Oorzaken zijn uiteraard de afgrijselijke voorjaarsvorst, maar daar bovenop komt dan de druk van meeldauw door de natte zomer. Die zou het ergst zijn in Champagne en Bourgogne. De Franse staat maakt al miljarden vrij voor steun. Het enige goede nieuws is dat we sinds eind augustus mooi, droog weer hebben en dat de kwaliteit goed zal zijn. Een terugkeer naar de stijl waar zovelen naar verlangden met lagere alcohol en hogere zuren. Maar wedden dat dat net de oorzaak zal zijn dat de meesten deze jaargang gaan laten links liggen want "slecht jaar"? Ik vermoed dat we iets krijgen in de stijl van 2008 en 2013, maar dat zal ik waarschijnlijk pas in maart kunnen vaststellen. Hopelijk schieten de prijzen niet nog wat door...
Interessant artikel op Wine Searcher.

Maar ik blijf er bij: de scores gaan lager zijn, de prijzen hoger en de liefhebbers die nu zachtere wijnen gewoon zijn gaan afhaken.
Ik zie het misschien iets te somber in, maar ik vrees dat vooral "het middensegment" waar wij als wijnliefhebbers onze pareltjes proberen te vinden er niet gaat komen voor 2021.

De topwijnen gaan in prijs stijgen, de bulkwijnen zullen blijven (wie kan het wat schelen dat die fles van 5 euro in de supermarkt minder goed is dat het jaar ervoor?), maar de kwaliteitswijnen van 10-20-30 euro gaan schaars en duur worden.

Heel jammer voor de wijnbouwers, maar mijn bomvolle kelder en lege bankrekening zijn lichtjes opgelucht met wat ademruimte ;-D.
(29-09-2021 11:09 AM)wiemdw schreef: [ -> ]Heel jammer voor de wijnbouwers, maar mijn bomvolle kelder en lege bankrekening zijn lichtjes opgelucht met wat ademruimte ;-D.

Haha, hier hetzelfde gevoel… Wink
(29-09-2021 03:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-09-2021 11:09 AM)wiemdw schreef: [ -> ]Heel jammer voor de wijnbouwers, maar mijn bomvolle kelder en lege bankrekening zijn lichtjes opgelucht met wat ademruimte ;-D.

Haha, hier hetzelfde gevoel… Wink

Tja dat creëert ademruimte maar daar staat dan die Bourgogne 2019 respect klaar om op de markt te komen banghead en da's ook al geen toonbeeld van goedkoop watte.... enfin we gaan moeten leren relativeren, we mogen buiten, mogen vrienden zien, we mogen ons gezicht blootgeven, ooit waren er andere tijden. Wink
(29-09-2021 03:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-09-2021 11:09 AM)wiemdw schreef: [ -> ]Heel jammer voor de wijnbouwers, maar mijn bomvolle kelder en lege bankrekening zijn lichtjes opgelucht met wat ademruimte ;-D.

Haha, hier hetzelfde gevoel… Wink

Aha, zoals ik al voorspelde dus... Cool
"Ademruimte", dan veronderstel ik dus dat men niet uitkijkt naar dit wellicht zeer mooie, klassieke jaar met knapperig frisse Bourgognes, totaal anders dan die "veel te warme" jaren als 2015 en 2018 met teveel alcohol?
Wat wil men nu eigenlijk? banghead

Ik maakte (veeeel te vroeg uiteraard) hier de veronderstelling dat 2021 misschien in de lijn van 2013 zou liggen. Dat is momenteel één van de mooiere jaren om nu te drinken, alle Bourgognes van dat jaar die we recent bovenhaalden waren zeer mooi tot schitterend met inderdaad hier en daar "genoeg" zuren.
Laurent belde me vanmorgen en ik maakte met hem ook de vergelijking, wetende dat
1) we een koele, natte zomer hadden en dus lagere alcohol
2) er melding was dat de druiven zeer veel appelzuur hadden.
Hij zei me dat er bij aanvang van de oogst inderdaad redelijk hoge zuren gemeten werden, maar dat afgelopen week het beeld erg had veranderd en dat het evenwicht er veel beter uitzag. Waar er in het begin hier en daat nog lichter gekleurde druiven in sommige trossen zaten, is dat nu helemaal niet meer het geval. Hij hoopt zaterdag alles binnen te hebben (hij eidigt met de Aligotés!) want zondag verwacht men plensbuien. Gemiddeld denkt hij rond de 12,5% natuurlijke alcohol te komen. Dat noemde men in de jaren 70 en 80 een groot jaar....!
De keerzijde zijn inderdaad de rendementen. In Aloxe zit hij aan 20hl, Pernand wat beter en ook Clos du Roy is erg laag. Dat is de "warmste" wijngaard in Marsannay (de Grand Cru...) en die was dus eerst uitgelopen en dus het meeste schade van de voorjaarsvorst. Ook de witte Longeroies is amper 25hl en dat met 11.000 tot 13.000 st/ha. Maar zoals steeds zijn de allerlaagste rendementen voor Croix Violettes, een onwaarschijnlijke 8hl/ha en dat ondanks intens bewerken, ploegen met paard enz.
Na deze oogst wordt de helft van deze oude stokken uitgetrokken en zal dit stuk 4 à 5 jaar "en friche" blijven alvorens te herplanten.
Croix Violettes was altijd al 1 van mijn favoriete Bourgognes, de 2016 kwam ooit in een blinddegustatie van wijnen uit Gevrey als tweede uit, voor alle Chambertins inclusief Trapet & Rousseau. Maar duur zeg, duur voor een CdNV....! Rolleyes
Ziet er niet te best uit...Sad Dat de prijzen fors gaan stijgen staat buiten kijf. Jura lijkt me opnieuw bijzonder zwaar getroffen. Benoit zei me dat de situatie onhoudbaar wordt en vele wijnbouwers kijken uit naar iets anders...
[attachment=5836]
Ook in Italië wat kleiner volume (vooral Toscane), maar hier niet door vorst, meeldauw en rot maar door droogte. Ook hier verwachten we prijsstijgingen door de steeds hogere vraag. Vooral Barolo / Barbaresco en Brunello zullen fors in prijs stijgen.
[attachment=5837]
Bericht uit Piëmonte: vandaag is men bij Sandrone begonnen met oogsten van Dolcetto en Barbera.
Even nadenken over Bordeaux 2021 (en 2020...)

Alle mogelijke problemen hebben de wijnboeren dit jaar geteisterd: vroege bloei gevolgd door een ongekende koudegolf kostte menigeen de halve oogst. Tot overmaat van ramp was er een koele, natte zomer met ernstige aanvallen van meeldauw en valse meeldauw en dan was er nog rot. Eind augustus zag het er belabberd uit en er moest een droge, warme september volgen om nog iets te redden. En dat gebeurde ook en eind september was op vele plekken de Merlot zo goed als rijp. Dat was niet het geval voor de Cabernet-Sauvignon en... de weersvoorspelling voor begin oktober zag er eind september rampzalig uit. Er werd voor zaterdag 2 oktober 70% regen voorspeld, 90% op zondag, 60% op maandag en dinsdag en 40% op woensdag 6 oktober. En wat doe je dan?
Wel, je zet al je plukkers aan het werk om alles droog binnen te halen en de regen te mijden. JMQ mendt dat zowat iedereen in de Médoc en al zeker in de hotspots plukte, op enkele uitzonderingen na.
En wat is er gebeurd? Het heeft amper geregend! Van de 60 mm die voor het weekend werden aangekondigd, kregen ze er maar 8....watte
Dat vind ik zo leuk aan die verslagen van al die reviewers die zich in april - mei haasten om de nieuwe jaargang te proven en snel hun enthousiast rapport online te verkopen.
2020 was een mooi jaar met en vele wijnen kregen dan ook mooie scores en enthousiaste proefnotities. De gebottelde wijnen vertellen nu misschien een iets ander verhaal nadat 15% onrijpe Cabernet-Sauvignon 2021 is toegevoegd aan de 2020 of ben je de 85/15-regel vergeten? Wees dus niet al te verbaasd als je GCC 2020 een lichte "groene" toets vertoont... :o
Omgekeerd zal er wellicht ook wat van de "warmste", meest alcoholische loten 2020 bij 2021 gevoegd worden om die toch wat op niveau te krijgen.

Mag ik eens een voorspelling doen? Wedden dat volgend jaar elke eigenaar / regisseur zal beweren dat hij wel gewacht heeft tot half oktober en dat ze rijpe Cabernet binnen haalden? Niemand zal toegeven voor 2 oktober geplukt te hebben, nochtans vertellen getuigen een ander verhaal.
Ik kan haast niet wachten om de reviews te lezen... Cool
(19-10-2021 05:47 PM)wvd schreef: [ -> ]Even nadenken over Bordeaux 2021 (en 2020...)

Alle mogelijke problemen hebben de wijnboeren dit jaar geteisterd: vroege bloei gevolgd door een ongekende koudegolf kostte menigeen de halve oogst. Tot overmaat van ramp was er een koele, natte zomer met ernstige aanvallen van meeldauw en valse meeldauw en dan was er nog rot. Eind augustus zag het er belabberd uit en er moest een droge, warme september volgen om nog iets te redden. En dat gebeurde ook en eind september was op vele plekken de Merlot zo goed als rijp. Dat was niet het geval voor de Cabernet-Sauvignon en... de weersvoorspelling voor begin oktober zag er eind september rampzalig uit. Er werd voor zaterdag 2 oktober 70% regen voorspeld, 90% op zondag, 60% op maandag en dinsdag en 40% op woensdag 6 oktober. En wat doe je dan?
Wel, je zet al je plukkers aan het werk om alles droog binnen te halen en de regen te mijden. JMQ mendt dat zowat iedereen in de Médoc en al zeker in de hotspots plukte, op enkele uitzonderingen na.
En wat is er gebeurd? Het heeft amper geregend! Van de 60 mm die voor het weekend werden aangekondigd, kregen ze er maar 8....watte
Dat vind ik zo leuk aan die verslagen van al die reviewers die zich in april - mei haasten om de nieuwe jaargang te proven en snel hun enthousiast rapport online te verkopen.
2020 was een mooi jaar met en vele wijnen kregen dan ook mooie scores en enthousiaste proefnotities. De gebottelde wijnen vertellen nu misschien een iets ander verhaal nadat 15% onrijpe Cabernet-Sauvignon 2021 is toegevoegd aan de 2020 of ben je de 85/15-regel vergeten? Wees dus niet al te verbaasd als je GCC 2020 een lichte "groene" toets vertoont... :o
Omgekeerd zal er wellicht ook wat van de "warmste", meest alcoholische loten 2020 bij 2021 gevoegd worden om die toch wat op niveau te krijgen.

Mag ik eens een voorspelling doen? Wedden dat volgend jaar elke eigenaar / regisseur zal horen beweren dat hij wel gewacht heeft tot half oktober en dat ze rijpe Cabernet binnen haalden? Niemand zal toegeven voor 2 oktober geplukt te hebben, nochtans vertellen getuigen een ander verhaal.
Ik kan haast niet wachten om de reviews te lezen... Cool
Glas en geduld blijven een schone zaak.
(19-10-2021 08:01 PM)rlin schreef: [ -> ]
(19-10-2021 05:47 PM)wvd schreef: [ -> ]Even nadenken over Bordeaux 2021 (en 2020...)

Alle mogelijke problemen hebben de wijnboeren dit jaar geteisterd: vroege bloei gevolgd door een ongekende koudegolf kostte menigeen de halve oogst. Tot overmaat van ramp was er een koele, natte zomer met ernstige aanvallen van meeldauw en valse meeldauw en dan was er nog rot. Eind augustus zag het er belabberd uit en er moest een droge, warme september volgen om nog iets te redden. En dat gebeurde ook en eind september was op vele plekken de Merlot zo goed als rijp. Dat was niet het geval voor de Cabernet-Sauvignon en... de weersvoorspelling voor begin oktober zag er eind september rampzalig uit. Er werd voor zaterdag 2 oktober 70% regen voorspeld, 90% op zondag, 60% op maandag en dinsdag en 40% op woensdag 6 oktober. En wat doe je dan?
Wel, je zet al je plukkers aan het werk om alles droog binnen te halen en de regen te mijden. JMQ mendt dat zowat iedereen in de Médoc en al zeker in de hotspots plukte, op enkele uitzonderingen na.
En wat is er gebeurd? Het heeft amper geregend! Van de 60 mm die voor het weekend werden aangekondigd, kregen ze er maar 8....watte
Dat vind ik zo leuk aan die verslagen van al die reviewers die zich in april - mei haasten om de nieuwe jaargang te proven en snel hun enthousiast rapport online te verkopen.
2020 was een mooi jaar met en vele wijnen kregen dan ook mooie scores en enthousiaste proefnotities. De gebottelde wijnen vertellen nu misschien een iets ander verhaal nadat 15% onrijpe Cabernet-Sauvignon 2021 is toegevoegd aan de 2020 of ben je de 85/15-regel vergeten? Wees dus niet al te verbaasd als je GCC 2020 een lichte "groene" toets vertoont... :o
Omgekeerd zal er wellicht ook wat van de "warmste", meest alcoholische loten 2020 bij 2021 gevoegd worden om die toch wat op niveau te krijgen.

Mag ik eens een voorspelling doen? Wedden dat volgend jaar elke eigenaar / regisseur zal horen beweren dat hij wel gewacht heeft tot half oktober en dat ze rijpe Cabernet binnen haalden? Niemand zal toegeven voor 2 oktober geplukt te hebben, nochtans vertellen getuigen een ander verhaal.
Ik kan haast niet wachten om de reviews te lezen... Cool
Glas en geduld blijven een schone zaak.

Ook in andere landen bestaat de 85/15 regel en dan gaat het niet enkel over het oogstjaar maar bijvoorbeeld ook over het druivenras dat op het label staat. Als in Oostenrijk je Grüner Veltliner wat rijp is, pomp er dan wat Sauvignon bij. Idem in Duitsland, soms geeft een peut Grauburgunder wat meer body aan je Riesling. En daar is in principe niets mis mee vind ik. De meeste van die ingrepen zijn inderdaad bedoeld om het eindproduct te verbeteren en we spreken hier meestal ook niet over de toplaag.
Maar daar ligt ook het grote verschil met Bordeaux. Je kan die Oostenrijkse Grüner Veltliners, die Duitse Rieslings of de met wat Syrah "geholpen" Spätburgunders pas kopen als ze op de markt komen en dan kan je ze zelf proeven en beslissen of je ze koopt of niet.
Dat is totaal anders in Bordeaux: het grootste deel van de oogst wordt daar "en primeur" verkocht, enkele maanden na de oogst als de wijn nog zowat een jaar moet rijpen en in vele gevallen de juiste blend nog niet bepaald is. En als er dan een oogst als 2021 volgt is uiteraard de verleiding wel erg groot om die deel te laten uitmaken van die blend.
De consument ging bij zijn aankoop af op het oordeel van recensenten, maar de uiteindelijke wijn zal afwijken van wat die geproefd hebben.
Een sommelier in de enoteca van Cupramontana (Jesi) vertelde me dat heel wat van de betere prosecco op dezelfde manier wat meer ruggengraat krijgt dankzij 15% anonieme verdicchio uit de Marken…
Argentina Vintage 2021: A cooler and challenging vintage but rewarding for the brave

Read more at: https://southamericawineguide.com/argent...st-report/
In Bourgogne gaat niet veel geoogst worden, maar blijkbaar wel van een goed niveau. Bordeaux zou rampzalig zijn qua opbrengst, maar ook de kwaliteit zou niet op de afspraak zijn (maar dat gan ze daar marketinggewijs wel oplossen...) en ook langs de Rhône was er teveel water en te weinig zon.
De Alpen blijken echter het slechte weer tegengehouden te hebben en in Italië is men wel heel erg tevreden over het niveau, zij het met hier en daar ook lagere opbrengst door voorjaarsvorst, o.a. in Radda.
Maar in Piëmonte is men erg tevreden en DE streek die 2021 zal rekenen bij de grootste jaren ooit is Alto-Piëmonte. We waren maandag in Boca en waar nog de ganse week ging geoogst worden. Christoph is er van overtuigd dat 2021 zelfs nog beter wordt dan 2017 en 2018 en na wat ik daar bij hem van geproefd heb, het wil wat zeggen...!! De wijngaarden lagen er prachtig bij en de druiven van absoluut uitzonderlijke kwaliteit. Afspraak dus binnen 4 à 5 jaar. Smile
[attachment=5858][attachment=5859]
Koppelingen