wijnliefhebbers

Volledige versie: Pedro Parra Y Familia - Itata - Chili
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een volgend probeersel uit het zuiden van Chili. Pedro Parra is in het dagelijks leven wijnconsultant. Meer specifiek terroirconsultant. Hij heeft zelfs een PhD in terroir van Institut National Agronomique de Paris-Grignon en daarom staat hij in Chili ook bekend als Dr. Terroir. En daarvoor heeft hij een indrukwekkend lijstje van wijngaarden waar hij heeft gewerkt. Van Barolo tot Barossa, van Maipo tot de Bourgogne. En dat voor iemand die tot zijn 27e nauwelijks een slok wijn ophad. Maar meer over zijn consultantschap als ik later mijn boekrecensie neerpen. Want ik was van mening dat ik bij het lezen van zijn boek ook maar eens zijn wijnen moest proberen.

In 2013 begon hij zijn eigen familiewijnboerderij, nadat hij al eerder 2 partnerschappen had om wijn te maken. Hij bedacht dat hij niet de rest van zijn leven de wereld kon rondvliegen en zag zichzelf eerder oud worden als wijnboer. En hij wilde iets achter laten voor zijn kinderen. En dat moest gebeuren in Itata. Niet enkel komt uit Pedro de regio, maar tevens bevat Itata volgens hem ook beste terroir van Chili (Guarilihue). Zijn favoriete wijnen komen bijna zonder uitzondering van een kalksteen ondergrond, maar door het gebrek daaraan in Chili ziet hij in de granieten ondergrond van Itata het beste alternatief. Door zijn achtergrond staat hij ook heel erg voor zo min mogelijk interventie (zonder perse natuurwijnen te willen maken).

Net als bij Roberto Henriquez zien we de oude druivenstruiken terugkomen in de wijnen van Pedro Parra (Cinsault en Pais), maar ik zag op zijn Instagram dat er ook een 2021 Chardonnay aankomt.

Imaginador 2017
Ik proefde als eerste de Imaginador 2017, een van de drie zogeheten “Village wijnen” in Pedro Parra’s eigen classificatie. Daarnaast heeft hij nog 3 “Cru wijnen”. Het is een 100% Cinsault vanuit een wijngaard in Guarilihue.

Deze wijn is sprankelend, fris en vol mineralen, Rode bessen, framboos en aardbei strijden om voorrang, met daarna meer peper en ook iets rokerigs komt voorbij. Is dat misschien toch de invloed van de bosbranden in 2017? Elegant mondgevoel, de tannines zijn mooi gerijpt en zelfs op de 5e dag nog volop energie. Dit smaakt naar meer.

Ik wilde nu eigenlijk iets schrijven over de meer dan uitstekende prijs/, aangezien ik deze wijn uit Duitsland voor minder dan 16 euro had meegebracht. Echter kwam ik tot de ontdekking dat in Nederland & Belgie deze wijn 23,95 doet.

Overigens is Pedro zelf van mening dat zijn manier van wijnmaken voor 2018 fout was omdat hij op een Bourgondische manier wijn maakte, op een te hoge temperatuur, waardoor zijn wijnen volgens hem te zwaar en te zoet werden. De latere jaargangen zouden lichter en eleganter moeten zijn. Gelukkig heb ik nog een 2018 en 2019 liggen applaus.
Klinkt goed. Blijkbaar vond jij zijn 17 toch niet zoet en zwaar?
(16-10-2021 04:53 PM)Olivier schreef: [ -> ]Klinkt goed. Blijkbaar vond jij zijn 17 toch niet zoet en zwaar?

Nee, lijkt mij een schromelijke overdrijving. Zit nog steeds aan de lichtere kant van het spectrum. Nu heb ik ze uiteraard niet naast elkaar geproefd. Ik heb nog wel de Pencopolitano in 2017 & 2018, dus wellicht moet ik die eens naast elkaar zetten.
(16-10-2021 03:22 PM)UC schreef: [ -> ]Een volgend probeersel uit het zuiden van Chili. Pedro Parra is in het dagelijks leven wijnconsultant. Meer specifiek terroirconsultant. Hij heeft zelfs een PhD in terroir van Institut National Agronomique de Paris-Grignon en daarom staat hij in Chili ook bekend als Dr. Terroir. En daarvoor heeft hij een indrukwekkend lijstje van wijngaarden waar hij heeft gewerkt. Van Barolo tot Barossa, van Maipo tot de Bourgogne. En dat voor iemand die tot zijn 27e nauwelijks een slok wijn ophad. Maar meer over zijn consultantschap als ik later mijn boekrecensie neerpen. Want ik was van mening dat ik bij het lezen van zijn boek ook maar eens zijn wijnen moest proberen.

In 2013 begon hij zijn eigen familiewijnboerderij, nadat hij al eerder 2 partnerschappen had om wijn te maken. Hij bedacht dat hij niet de rest van zijn leven de wereld kon rondvliegen en zag zichzelf eerder oud worden als wijnboer. En hij wilde iets achter laten voor zijn kinderen. En dat moest gebeuren in Itata. Niet enkel komt uit Pedro de regio, maar tevens bevat Itata volgens hem ook beste terroir van Chili (Guarilihue). Zijn favoriete wijnen komen bijna zonder uitzondering van een kalksteen ondergrond, maar door het gebrek daaraan in Chili ziet hij in de granieten ondergrond van Itata het beste alternatief. Door zijn achtergrond staat hij ook heel erg voor zo min mogelijk interventie (zonder perse natuurwijnen te willen maken).

Net als bij Roberto Henriquez zien we de oude druivenstruiken terugkomen in de wijnen van Pedro Parra (Cinsault en Pais), maar ik zag op zijn Instagram dat er ook een 2021 Chardonnay aankomt.

Imaginador 2017
Ik proefde als eerste de Imaginador 2017, een van de drie zogeheten “Village wijnen” in Pedro Parra’s eigen classificatie. Daarnaast heeft hij nog 3 “Cru wijnen”. Het is een 100% Cinsault vanuit een wijngaard in Guarilihue.

Deze wijn is sprankelend, fris en vol mineralen, Rode bessen, framboos en aardbei strijden om voorrang, met daarna meer peper en ook iets rokerigs komt voorbij. Is dat misschien toch de invloed van de bosbranden in 2017? Elegant mondgevoel, de tannines zijn mooi gerijpt en zelfs op de 5e dag nog volop energie. Dit smaakt naar meer.

Ik wilde nu eigenlijk iets schrijven over de meer dan uitstekende prijs/, aangezien ik deze wijn uit Duitsland voor minder dan 16 euro had meegebracht. Echter kwam ik tot de ontdekking dat in Nederland & Belgie deze wijn 23,95 doet.

Overigens is Pedro zelf van mening dat zijn manier van wijnmaken voor 2018 fout was omdat hij op een Bourgondische manier wijn maakte, op een te hoge temperatuur, waardoor zijn wijnen volgens hem te zwaar en te zoet werden. De latere jaargangen zouden lichter en eleganter moeten zijn. Gelukkig heb ik nog een 2018 en 2019 liggen applaus.

thank you
Very interesting!
Aangezien ik nog niet aan mijn recensie van Pedro zijn boek ben toegekomen, hierbij een linkje naar een video waar Raj Parr hem interviewt over zijn boek. Met gastoptredens van Fernando Garcia & Dani Landi (Comando G) en Jean-Marc Roulot. Waarschuwing: Pedro houdt van praten, dus het is bijna 2,5 uur lang. Geeft een goed inzicht in het boek.

https://vimeo.com/519212890
Monk 2019 - simpele tn (heb nog wel een vraag uitstaan. Fles zegt 100% Pais, alle sites zeggen 100% Cinsault en PP heeft geen eigen site meer):

In begin aards, ietwat rustiek door het zoete, rijp rood fruit, daarna maken de breedte, zuren en frisheid het eleganter.

Duidelijk beter dan de Imaginador en Pencopolitano, maar slechtere P/K ratio.
Pencopolitano 2018 in het glas. Fris, jong rood fruit in het glas, kruidige ondertoon, goede zuren. Prettige doordrinker.
Koppelingen