wijnliefhebbers

Volledige versie: Tasting Bdx 2008 - Union des GC de BDX
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2

Alex

Ik ben eindelijk door mijn tastingnotes.
Waarschijnlijk de moeilijkste degustatie die ik tot heden heb gedaan. Dit allemaal op maar 4 uren tijd ... Killer!
Zoals eerder vermeld in ander topic, was het fenomeen van veel gesloten neuzen. Maar dat blijkt normaal te zijn volgens vinejo.
Toch heb ik geprobeerd om alles zo goed mogelijk terug te vinden. De glazen ware ook niet van de beste. Ze waren veel te groot voor een Bdx primeur degustatie. Ik denk met kleine degustatieglazen dat het misschien iets beter was geweest.
Mijn punten zijn op basis van reputatie van de wijn - de smaak - de prijs en ook de verwachtingen (deels)
Hope you enjoy it. I did Smile


Crus de Graves
Château de Chantegrive – Blanc – SB/Sem
houttoets overheerst de neus, tropische vruchten, banaaan, vanille
Mooie zuren
Afrdonk is maar flauw
83
Château de Chantegrive – Rouge – M/CS
Kruidige neus, maar niet echt opwindend, beetje te standaard
iets te bitter in de mond
Wel mooie afdronk
81
Château Ferrande – Blanc – 55 SB – 45 Sem
Delicate neus met veel te veel zuren
82
Château Ferrande – Rouge – 65 CS – 35 M
8 maanden op eiken vaten, neus is zeer gesloten een lichte niet overheersende cederhoutneus
Afdronk niets speciaals
85
Château Rahoul – 69M – 5CF+PV – 26 CS
Dominerende alcoholneus
te veel zuren op de midpallet
Afdronk +/-
81

Crus de Pessac – Leognan
Château Bouscaut – 45M – 7 Malbec – rest CF-CS
Mooi robijnen kleur, zeer helder
Neus volledig gesloten
Te veel tannines in de mond
Afronk +++
86
Château Carbonnieux - 60 CS – 30 M – 7 CF – 3 PV / Carmenere
Neus : Youghurt, aardbeiconfituur, fijn cederhout, kaneel en kruiden. Subtiele mokka achtertoets
Heel dik in de mond met mooi gestructureerde zuren
Krachtige afdronk maar niet overheersend
90
Domaine de Chevalier - 66 CS – 25 M – 9 PV
Mooi complexe neus met beetje menthol en animale toetsen
Kan nog mooi evolueren
In de mond zeer aanvallende tannines
Krachtige afdronk. Een echt bommeke
91
Château de Fieuzal – M – CS – beetje CF
Neus is volledig dicht
Smaak is veel te bitter en valt te droog in de mond. Weinig zuren
Enkel een mooie afdronk
86
Château de France – 60CS - 40 M
Zeer kruidige neus, de CS neemt duidelijk bovenhand. 40% nieuw hout, is ook te merken in de neus. Hout domineert niet maar is mooi aanwezig. Geeft een beetje leder en kaneel af.
Mooi balans in de mond, alles wat er moet zijn is ook aanwezig.
De afdronk is een puur genot
90
Château Haut Bailly – 70 CS - 30 M
16 maanden eiken vaten (55% nieuwe vaten)
Frisse neus, maar volledig dicht
In de mond verpesten de tannines alles
Afdronk is iets te zurig
84
Château Haut – Bergey – 60CS – 40M
Donkere kersen en bosvruchten, mokka en amandelen
Een mooie volle smaak met een satijnen afdronk
Een wijn waarvan ik echt al van zou kunnen genieten
93
Château La Louvière – 64 CS – 30M – 3CF – 3 PV
Neus volledig dicht
Mooie zuren en een romige smaak
Afdronk +/-
87
Château Larrivet- Haut Brion – 60CS – 35M – 5 CF
Machtige complexe neus, tertiaire animale toetsen, artichok, mineralen, grafiet
Midpalet is AF! Mooi vol en aangenaam complex
Afdronk is silky smooth
91
Château Latour Martillac – 65CS – 30M – 5PV
Neus is volledig gesloten
Iets te agressief in de mond, iets te bitter en te veel tannines
Veel zuren in de midpallet
Afdronk is krachtig en mooi
88
Château Les Carmes Haut Brion – 55M – 35CF -15CS
Kersen, aardbei, cassis, zoethout
Heel vettig en dik in de mond, mooi uitgebalanceerde aciditeit
Afdronk is lichtjes pikant en toch sexy
90
Château Malartic – Lagravière – 45 CS – 45M – 8CF -2PV
Zeer donkere kleur (pitchblack)
Neus is gesloten, ik kan een beetje mokka in terugvinden
Harde Tannines die snel verzachten (speciaal)
Super balans tussen fruitigheid en kruidigheid
Afdronk is perfect
90
Château Olivier – 50CS – 50M
Gesloten neus
Niet echt boeiend in de neus
Moet een wonder gebeuren voor dat deze wijn naar iets moois evolueert ( sorry voor mijn pessimisme)
82
Château Pape Clément – 48Cs – 48M – 3PV – CF
Donker rode kleur
Mooi cederhout (net niet overheersend) Veel chocolade en mokka, kaneel, kruidnagel
18 maanden op eiken vaten – 100% nieuw
In de mond is er misschien net iets te veel hout aanwezig. Maar toch kan deze een manier vinden om aangenaam te blijven en een harmonie te vinden met de kruidigheid
Afdronk is puur genieten
92
Château Smith Haut Lafitte – 60CS – 32M – 1PV – CF
18 maanden eiken vaten, 80% nieuw
Neus:Cacao, pindanoten, animale toetsen, leer
Mond: zeer kruidig met mooie bosbessen en jeneverbessen en braambessen (donkere bessen dus ?)
Afdronk valt volledig weg en kruipt dan volledig naar boven . Gaf me even een wow gevoel
91

Crus de Saint Emilion
Château Balestard la Tonelle – 70M – 25CF – 5 CS
Intrigerende neus, animale toetsen, champignons
In de mond komt de fruitigheid meer naar voor
Nice twist of events(letterlijk geschreven)
Afdronk +++
90
Château Beau Séjour Bécot – 70M-24CF -6CS
Een heel bizarre neus. Ik kon er precies plasticine in terugvinden. Caramel en kruidnagel
Afdronk is een bommeke
91
Château Canon - 75M -25CF
Frisse smaak, overheersend fruitig. Iets te gemakkelijk, te simpel
In de mond ook, iets te flets
Afrdonk --
82 (mensen gaan me hier voor afschieten denk ik)
Château Canon La gaffelière – 55M – 5 CS – 45CF
Neus : veel fambozen, kersen en lichtjes gekruid
Mond: neemt de kruidigheid bovenhand
Afdronk was fenomenaal heerlijk
90
Château Cap de Mourlin -65M – 25CF – 10CS
Zeer kruidige neus, zeer complex, moeilijk om alles uit elkaar te halen
Mooi volle smaak in de mond
Afdronk ++
89
Château Dassault – 80M – 15CF – 5CS
Ik was verbaasd over de hoeveelheid Merlot… 80% ?
Het verbaasde me niet meer dat deze wijn een echte fruitbommeke was. Overheersend in kersen en rode bessen.
Ook de afdronk is zeer fruitig. Een vrouwenwijn (mag er ook soms zijn Wink )
88
Château Figeac – 1/3 CF – 1/3CS – 1/3 M
3 colline de Grave
Zeer kruidige neus en fruitige tannines in de mond.
Afdronk is teleurstellend
87
Château La Dominique 85M – 15CS
Cashew noten, tabak, cacao
Zeer fruitige mond met een beetje nat hout. Maar niet onaangenaam.
Afdronk +/-
86

Château La Gaffelière 90M – 16CF (nog meer Merlot wiiiiiiii)
Mooi fruitige neus
maar in de mond veel te veel taninnes
Benieuwd naar de evolutie van deze wijn. Op te volgen
88
Château Troplong Mondot – 90M – 5CF – 5C
18 maanden eiken vaten – 100% nieuw
Neus: Amai m’n frak! Zeer complexe neus. Het was redelijk gesloten maar met veel draaien kwam er toch wat open. Zeer complex en perfecte harmonie van fruit en kruid. Nog moeilijk te onderscheiden.
Maar dees zou ik durven kopen om te zien naar waar hij gaat.
Afdronk: WOW ++++
93
Château Trottevieille 50M – 50CF
Vooral teritaire toetsen zoals leder, teer, paddestoelen, aarde. Mokka en cacao
Zeer fruitige afdronk
89

Crus Pomerol
Château Clinet - 85M – 12CS – 3CF
Mooi complexe neus, er springt een mooie zeste van sinaasappel in mijn neus. Koffie, melkchocolade, leder
Afdronk +++
91
Château La Conseillante
Deze is in mijn top 3 van teleurstellingen van de dag
Gesloten neus overheerst door het fruit
In de mond net iets te veel zueren aanwezig
De afdronk ook veel te veel zuren en de aanwezigheid van alcohol blijft te sterk in mijn mond en keel aanwezig.
87
Château La Pointe -85M – 15 CF
Neus is volledig dicht, in de mond is deze wijn kurkdroog en de afdronk is veel te bitter
85
Château Petit Village – 75M – 17CS – 8CF
14 maanden eiken vaten – 65% nieuw
Mond: Overheersend in kersen, aardbei en lichte kruiden
Mond: Merlot neemt voorhand, maar laat zich goed bijstaan door de Cabernet.
Afdronk is mooi krachtig, een beetje te droog, toch aangenaam.
Heerlijk nagenieten
91

Crus Listrac Medoc (heb ik paar degustatieflessen mee, binnenkort eens openen)
Crus de Moulis en Medoc
Château Chasse Spleen – 50CS -43M – 7PV
Eindelijk weet ik ook wat deze wijn betekend. Het wilt zeggen Chasse La Melancolie
Citaat van anno 2008 is: C’est toi qui dors dans l’ombre, ô sacré& souvenir – Victor Hugo
Chasse spleen heb ik altijd een intrigerende wijn gevonden. Deze wijn blijft heerlijk in zijn eenvoud.
Jammer was 2008 in de neus zeer gesloten. Maar de smaak was mooi en heerlijk fruitig.
Afdronk +
87
Château Maucaillou – 41M – 52CS -7PV
Neus : Leder, rode wilde vruchten, kruidnagel
Fluweel zacht in de mond
Afdronk blijft in de mond en neus en niet in de keel +++
88
Château Poujeaux – 53CS -43M -4 PV
Pindanoten en rode vruchten
Iets te veel tannines in de mond
Afdronk ++
87

Crus Haut Medoc
Château Camensac - 55 CS – 45M
De tweede in de top3 teleurstelling van de dag
Veel te flets, goedkoop fruitig.
Smaakt naar een goedkoop tafelwijntje
80

Crus Medoc (geskipped tijdsnood)
Crus de Margaux
Château Brane Cantenac – 70 CS – 28M – 2 CF
Het enige wijnhuis die zijn wijn had gekaraffeerd.
18 maanden eiken vaten – 60% nieuw
Neus: Overheersende rode vruchten. Wat ik speciaal vond aangezien de hoeveelheid CS. Hij laat zich perfect samenhangen met de Merlot dus.
Mond: Een mooi balans van alles wat een wijn zou moeten hebben. Maar hier ook neemt de fruitigheid boventouw.
De afdronk was hemels ++++
91
Château Cantenac Brown – 65CS – 30M – 5CF
Mooi robijnen kleur
Heb daar niet veel uitleg bij geschreven. Toen was ik in goede gezelschap en ben vergeten notities te nemen.
Wel een score van 91
Château Durfort Vivens – ? ? ?
18 maanden eiken vaten – 40% nieuw
Veel groene toetsen, vers gemaaid gras, leder, groene pepers
Veel zuren in de mond
Afdronk +/-
89

Crus de Saint Julien
Château Beychevelle - ? ? ?
Neus : Framboos en Casis overheersen
Mond : Pure cacao en vooral kruidigheid
Afdronk: +/-
85
Château Gruaud Larose – 57CS – 34M -9PV
Paprika’s, groene pepers, leder, aarde, vlees, pindanoten (gaf me direct zin in een goede BBQ)
Mond was zeer goed uitgebalanceerd
Een redelijk zwaar wijntje met een afdronk die niet te overheersend is.
90
Château Lagrange – 68CS – 25M -7PV
Groene pepers (again) en mokka.
Korkante tannines, zeer droog, maar kon er nog net door
Afdronk: bleeft zeer lang kleven
88
Château Langoa Barton – 70CS – 22M – 8CF
Neus : Potdicht
Mond : Fluweel zacht, kruidig met een beetje pruimen
Afdronk +/-
87
Château Leoville Barton ? ? ?
Ook hier was de neus volledig dicht. Had meer tannines dan de Langoa. De afdronk was veel te droog. Hij kon me niet echt boeien. Misschien een mooie evolutie op komst, maar nu zeker niet
85
Château Leoville Poyferré – 5PV – 4 CF – 25M – rest CS
In de neus Menthol, Witte pepers, marsepijn, rode kool
Mooie rode kleur met paarse schakeringen.
Mond: Mooi gebalanceerde structuren zonder overheersende zuren. Echt aangenaam
Afdronk: lichte teleurstelling, ik had een betere afdronk verwacht
91
Château Saint Pierre – 81CS – 19M
De cabernet heeft zeer goed kunnen rijpen, hij komt zeer fruitig over
In de mond iets te veel zuren naar mijn goesting
De afdronk was ook niet dat
Maar het voelde alsof de wijn meer te bieden had in de toekomst. Zeker op te volgen
Op dit moment voor mij een 87 Confused

Crus de Pauillac
Château Lynch Bages – 75CS – 10CF -15M
De neus laat zich een beetje te veel overheersen door alcohol. De rest is nog redelijk gesloten. Een kleine beetje kersencoulis.
In de mond een zeer mooi evenwicht tussen fruit en kruid.
De afdronk is hemels
91
Château Pichon Longueville Comptesse de Lalande – 63CS – 29M – 5PV – 3CF
Donkere bosvruchten, neus beetje gesloten
Mooi rond in de mond, iets te veel tannines
Zeer fruitige toch pikante afdronk.
89

Château Pontet Canet
De grootste teleurstelling van de dag in onze top 3. Ik heb er niet veel commentaar over durven geven. Neus volledig dicht. Smaak overheersend in alcohol… ik durf er zelf geen punten op te geven.

Crus de Saint Estephe
Château Phélan Ségur - ? ? ?
Bloedrode kleur, is wel charmant.
Zeer veel mokka aanwezig, cederhout dommineert een klein beetje te veel.
In de mond een beetje cederhout. Ik had het gevoel dat ik een iets zoetere wijn dronk. De structuur was wel zeer vettig.
Afdronk +/-
87
ik heb zo te zien een goeie gok gedaan met mijn kist Domaine de Chevalier en primeur Smile

@Alex : thank you voor de info thumb

Alex

we zijn er eindelijk door Smile
Indrukwekkend Alex, om dat op 4 uur rond te krijgen. Aan welke temperaturen worden die wijnen geschonken, gecaraffeerd ? De Pontet Canet had je vroeger al iets over laten weten, wordt nu terug bevestigd in je tasting note. Volgens mij heeft hij zoals reeds vermeld wat ouderdom nodig ?Hoop het want heb daar wat flesjes in primpeur van gekocht. Troplong Mondot doet het terug zeer goed dus. Alsook de Pape-Clément.
Ook de Larrivet Haut Brion zal ik onthouden, is meestal nog niet te duur... Bedankt voor het uitgebreide verslag. Hopelijk was je met TGV...thumb

Alex

Hehehe een geluk was het allemaal in Brussel te doen. Heb wel een uitnodiging gehad om dit binnen een paar maanden over te doen in Bordeaux zelf. Met bezoeken aan wijnhuizen, uitgebreid galadiner, en een partijtje golf. Maar ik weet nog niet of ik ga gaan. Misschien als andere personen me willen vergezellen.

Op 4h idd, geloof me vrij... ik was doodop. Ik denk dat ik thuis ben gekomen (half zat) want zelf met alles uit te spuwen (en de betere dingen waren iets moeilijker om uit te spuwem) het blijft in je mond en hoofd plakken.

Niks was gecarefeerd enkel Brane Cantenac. Ik vond dat de organisatoren ten minste de kennis moesten hebben om dit te voorzien (en ook kleinere degustatieglazen)
leuke info Alex, zeer bruikbaar! thank you applaus

ga eens een flesje van die Château Larrivet- Haut Brion op de kop proberen tikken, lijkt me goede P/Q!

grtz
@Alex: Megaprestatie dus, Tom en ikzelf vragen ons af of het gezelschap gratis meekan in de valies of elk met een betaalvalies ? Wink Krijg jij dit eigenlijk aangeboden als verkoper of moet je daar strooKje voor je belastingen voor inbrengen? WinkWink
(06-12-2010 10:02 PM)Hugel schreef: [ -> ]leuke info Alex, zeer bruikbaar! thank you applaus

ga eens een flesje van die Château Larrivet- Haut Brion op de kop proberen tikken, lijkt me goede P/Q!

grtz
@Hugel: Als ik er ergens te koop vindt, doe ik hetzelfde. Heb er nog een paar 2000 in hun winterslaap. Zal wschl gauw eentje moeten wakker schudden !cheers

Alex

het is alles behalve gratis en niet zo goedkoop. Wel krijg ik een voordeeltarief. In mijn auto kan er nog 4 man mee al zou ik persoonlijk 3 aanraden voor het gemak Smile

info:

Dîner Passion En Propriété
20 h 00

L’Union des Grands Crus vous reçoit pour un dîner convivial et chaleureux. Différents propriétaires de l’Union vous accueillent chez eux au cœur des appellations les plus prestigieuses de Bordeaux.

Cela sera pour vous l’occasion de découvrir des alliances mets et vins qui font les grandes heures de la cuisine et de l’art de vivre à la française. En compagnie des responsables de propriétés, vous vivrez cet instant rare tout en bénéficiant des conseils et commentaires des professionnels les plus avisés des Grands Crus de Bordeaux rouges, blanc secs et liquoreux.

Tarifs : 135 € par personne, transport inclus. Départ et retour des bus devant l'Office du Tourisme, RDV à 19 h 00 précises. Réservation obligatoire avant le 25 mars 2011 dans la limite des places disponibles. Transport en bus, aller et retour assuré entre Bordeaux et les propriétés.

Soirée Des Grands Crus
20 h 00 - 02 h 00

Offrant une ambiance plus décontractée et moins formelle, une soirée spéciale est organisée à Bordeaux pour les 18-35 ans.

Wine bar et cocktail dînatoire vous offrent la possibilité de passer une soirée en compagnie de propriétaires et dirigeants de crus prestigieux tout en vous détendant au son d’une ambiance musicale menée de main de maître par un DJ de renom.

Tarifs : 60 € par personne + présentation d’une pièce justificative obligatoire à l'entrée.

Visites Des Vignobles - Saint-Émilion Et Pomerol
Pour ceux qui aiment déguster en toute tranquillité, trois circuits en bus sont proposés au départ de Bordeaux, l’un en direction du Médoc, le second vers Saint-Émilion et Pomerol, le troisième vers les Graves et le Sauternais.


Tarifs : 90 € par personne le circuit, dégustations spéciales, visites thématiques et déjeuner inclus.

Golf
Les amateurs de golf peuvent participer à la Coupe de l’Union des Grands Crus de Bordeaux, un tournoi au golf de Margaux qui associera amateurs et propriétaires de Grands Crus !

Dessiné par l’architecte Olivier Dongradi en 2005, le golf de Margaux offre 45 hectares de détente et plaisir, en bordure de l'estuaire de la Gironde. En plein coeur du célèbre vignoble de Margaux et proche des plus prestigieux châteaux du Médoc, ce parcours vous séduira par ses fairways bordés d'ormes et de frênes, tantôt entourés de plans d'eau, tantôt longeant l'estuaire de la Gironde.

Tarifs : 70 € par personne déjeuner et Greenfee inclus, départ en Shot-gun – réservation obligatoire avant le 29 Avril 2011.

Le tournoi sera doté de Grands Crus de Bordeaux.
Als er in uw slaapkamer plaats is voor 4, akkoord maar dat zal wel niet hé. Trouwens ik denk dat het prijskaartje niet mis is. Hoe lang ben je dan zo weg ?

Alex

3 dagen dacht ik. Hotel is idd niet inbegrepen. Maar ik kan er bij mensen blijven slapen
@ dr_magooo: jaargang 2007 van Larrivet Haut Brion bij delhaizewineworld à 17euro (RP 88 tov RP90-92 voor 2008)

http://www.delhaizewineworld.com/_nl/fic...1&N=0&Sw=0

kga nog een jaartje wachten denk ik...Wink
(07-12-2010 12:03 AM)Hugel schreef: [ -> ]@ dr_magooo: jaargang 2007 van Larrivet Haut Brion bij delhaizewineworld à 17euro (RP 88 tov RP90-92 voor 2008)

http://www.delhaizewineworld.com/_nl/fic...1&N=0&Sw=0

kga nog een jaartje wachten denk ik...Wink
Lijkt me goed idee...
@ Alex,

Of the top of my head, toch een aantal opmerkingen:

Troplong Mondot: volledig mee eens. Voor mij de grootste verrassing van de proeverij, en dat voor een 90% Merlot (Jawel Vinejo, dat heb je goed gelezen). En niet enkel opdat de niet onaardige dochter de wijnen presenteerde. Denk ik.

Pape Clement: vooral in wit zeer indrukwekkend, maar nu nog zeer veel hout (vooral in de mond). In rood vond ik de neus dan weer gesloten, maar was het de mond die indruk op me maakte.

Canon-la-Gaffeliere: heel indrukwekkend, en zeer opmerkelijk: nu al zeer drinkbaar! Zijdezachte tannines. (weerom ondanks 55% merlot).

Figeac: heel typerend: zeer jong nog, tannines zeer sterk aanwezig, een bewaarwijn met veel potentieel!

Branaire Ducru: massa zwart fruit, maar erg toasty.

Leoville Barton: Hier verschillen we grondig van mening: ik had helemaal geen gesloten neus, en vond hem super evenwichtig. Niets droogtrekkend in mijn glas. Ik was impressed. Evenals bij Leoville Poyferré by the way.

Lynch Bages: denk ik op dezelfde lijn te zitten als jou: ik vond hem mooi, erg klassiek bordeaux, met bewaarpotentieel, maar voorlopig nog wat hard.

Pichon Comtesse: zeer mooie wijn, super, ondanks zijn jeugd reeds erg toegankelijk.

Pontet Canet: ook hier moeten we, net als bij Barton, een andere fles hebben gehad. Ik was weer erg onder de indruk (net als de 2007 het jaar ervoor die toen één van de weining interessante flessen was van de ganse UGCB proeverij).

En tot slot voor de liefhebbers: zoek je een top sauternes van 2008: één aanbeveling: Ch de Fargues. Absolute top!! Zeer finesse-rijk.
(07-12-2010 11:30 AM)Peter VdV schreef: [ -> ]Troplong Mondot: volledig mee eens. Voor mij de grootste verrassing van de proeverij, en dat voor een 90% Merlot (Jawel Vinejo, dat heb je goed gelezen).

Dat moet je toch nog eens uitleggen: zo'n nobele druif... Er is al eens een discussie geweest, maar ik snap het nog altijd niet Wink.

Alex

@Peter

Ik zal eens een mailtje sturen of ze me een degustatiefles kunnen bezorgen. Ze had me haar visitekaart afgegeven als ik vragen had. Bij deze Smile
@Matten
Tja, da's een moeilijk verhaal. Ik kan ze bij 'technisch' proeven wel waarderen op hun kwaliteit, maar slechts heel zelden kunnen ze me persoonlijk bekoren of heb ik een 'wow' gevoel. Nu ga je vragen om dat precies te omschrijven natuurlijk. Hmm. Ik denk dat 'gebrek aan karakter' het dichtste benadert wat ik voel. Het is een puur persoonlijke ervaring. En enkele proeverijen kunnen dat staven (vraag maar aan Vinejo, of beter nog, kijk maar eens in enkele artikels op zijn blog, oa ivm La Confession(08-07-2010) en Trilogie (23-08-2010)
Mijn visie? De enige reden waarom men Merlot aanplant is omdat men de Cabernet Sauvignon op die plaats niet rijp krijgt...maw, een 2e keuze!!! That's my story, and I'm sticking to it. Maar héééééééél af en toe kan ze me toch verrassen, die verdomde Merlot.
(Laat ze nu maar komen, de commentaren!)
Allee vooruit dan. Voor een deel kan ik het vorige best begrijpen. Ook ik vind dat Cabernet meestal meer "karakter" heeft. Wat ik veel heb met merlot, zijn wijntjes die dun zijn (easy drinking) of juist wijnen met enorm veel extractie. Doch ik moet er wel aan toevoegen merlot op zijn best is schitterend. Kijk maar naar Lafleur, VCC e.a.
Of, La Conseillante 2009 is gewoon TOP ( voor mij zelfs beter dan PC 2009,net als de 2006 trouwens). Maar als Bordeaux-liefhebber gaat ook mijn voorkeur meer uit naar de linkeroever.
een "wow" gevoel bij Merlot is zeker mogelijk, maar moeilijker te vinden dan bij CS en er hangt een serieus prijskaartje aan vast, VCC 1995 heeft me enorm ontgoocheld, maar Gazin 1995 was echt wel een "wow" gevoel, Canon-La-Gaffelière 2003 trouwens ook
de duurste wijntjes komen toch uit Pomerol (alhoewel prijs zeker geen referentie is voor het "wow" gewoel)
ik heb niet echt voorkeur voor CS of Merlot : het belangrijkste is dat de wijn goed gemaakt is!

Alex

ik vind merlot in stand alone altijd goed als je een goedkoop tafelwijntje zoekt, je kan er bijna nooit iets mis mee doen.
Anderzijds vind ik merlot een prachtige druif als je ze met een inheemse druif blend
(07-12-2010 05:21 PM)Alex schreef: [ -> ]@Peter

Ik zal eens een mailtje sturen of ze me een degustatiefles kunnen bezorgen. Ze had me haar visitekaart afgegeven als ik vragen had. Bij deze Smile

Hey Alex heb ze net ook ontmoet daar waar ik de meeste van mijn wijnen koop (ging net al wat primeurs 2008 afhalen). En jaja heb ook een kaartje en uitnodiging gekregen.applaus
(08-12-2010 03:46 PM)Peter VdV schreef: [ -> ]@Matten
Tja, da's een moeilijk verhaal. Ik kan ze bij 'technisch' proeven wel waarderen op hun kwaliteit, maar slechts heel zelden kunnen ze me persoonlijk bekoren of heb ik een 'wow' gevoel. Nu ga je vragen om dat precies te omschrijven natuurlijk. Hmm. Ik denk dat 'gebrek aan karakter' het dichtste benadert wat ik voel. Het is een puur persoonlijke ervaring. En enkele proeverijen kunnen dat staven (vraag maar aan Vinejo, of beter nog, kijk maar eens in enkele artikels op zijn blog, oa ivm La Confession(08-07-2010) en Trilogie (23-08-2010)
Mijn visie? De enige reden waarom men Merlot aanplant is omdat men de Cabernet Sauvignon op die plaats niet rijp krijgt...maw, een 2e keuze!!! That's my story, and I'm sticking to it. Maar héééééééél af en toe kan ze me toch verrassen, die verdomde Merlot.
(Laat ze nu maar komen, de commentaren!)

Ik ben een liefhebber van Bordeaux Heart: beide oevers bevallen mij dus. Maar als ik echt een keuze moet maken, geef mij dan maar de wijnen van de rechteroever, want als die op hun best zijn, dan geven die mij nog een groter genot dan die van de overkant. Ik geloof ook niet dat merlot een secundaire druif is, of er alleen maar is om wat rondheid en smakelijkheid aan de cabernet sauvignon te geven. Eigenlijk zijn er genoeg goede wijnen om dat te staven. (maar jij vindt die dan niet lekker Smile) Wat doe je dan met door merlot getypeerde Pessac? Dat is niet zelden van het beste wat de Bordeaux te bieden heeft.

Complexere wijn dan een grote Pomerol die à point is (min. 15 jaar oud) ken ik niet. Bij linkeroever maak ik mij dan wel weer de bedenking dat een bepaalde wijn groots is, maar een beetje koel en gedistingeerd is. Interessant dus, maar het brengt mij niet helemaal in vervoering. Ik denk dan ook in dat geval, zoals jij zegt, dat merlot om die reden in combine met cabernet sauvignon wordt gebruikt.
(16-12-2010 05:34 PM)Matten schreef: [ -> ]Ik ben een liefhebber van Bordeaux Heart: beide oevers bevallen mij dus. Maar als ik echt een keuze moet maken, geef mij dan maar de wijnen van de rechteroever, want als die op hun best zijn, dan geven die mij nog een groter genot dan die van de overkant. Ik geloof ook niet dat merlot een secundaire druif is, of er alleen maar is om wat rondheid en smakelijkheid aan de cabernet sauvignon te geven. Eigenlijk zijn er genoeg goede wijnen om dat te staven. (maar jij vindt die dan niet lekker Smile) Wat doe je dan met door merlot getypeerde Pessac? Dat is niet zelden van het beste wat de Bordeaux te bieden heeft.

Complexere wijn dan een grote Pomerol die à point is (min. 15 jaar oud) ken ik niet. Bij linkeroever maak ik mij dan wel weer de bedenking dat een bepaalde wijn groots is, maar een beetje koel en gedistingeerd is. Interessant dus, maar het brengt mij niet helemaal in vervoering. Ik denk dan ook in dat geval, zoals jij zegt, dat merlot om die reden in combine met cabernet sauvignon wordt gebruikt.

@Matten : ik kan je hierin volgen, ik vind Merlot evenwaardig als druif, ik kan wel heel moeilijk een keuze maken tussen rechter- of Linkeroever, maar Pessac en Pomerol zijn ook mijn 2 favoriete subregio's, wel jammer dat die top Pomerols echt onbetaalbaar zijn en ik vind dat de kans groter is om een ontgoocheling op te lopen bij een rechteroever dan aan de overkant van de rivier, veel Saint-Emilions zijn toch echt te duur op P/K-gebied, daar scoort Pessac toch echt beter, bij aankoop probeer ik het puur op P/K gebied te bekijken (zeker met hulp van de score op CT)
In verband met de discussie linkeroever - rechteroever lijkt het mij interessant om even te verwijzen naar JMQ chronique 88 van 16 november 2009, waar hij rapporteert over een vgl blinde degustatie Lafite - l' Evangile:

Nous étions partis pour vivre un moment esthétique. Vous-même, en lisant l’annonce de ce comparatif, ne rêvez-vous pas ?
Lafite Rothschild, ce Pauillac raffiné, en comparaison avec L’Evangile, ce Pomerol bien placé. Voilà de quoi éveiller les papilles dans une confrontation de styles, voire même de typicité, tant les deux crus s’opposent de par leur encépagement et leur sol. De surcroît, ils appartiennent à la même maison, ce qui garantit généralement une philosophie de travail similaire. Par conséquent, cette égalité d’interprétation devrait limiter l’incidence des facteurs humains dans les résultats sur le goût.
Et bien non. Toutes ces hypothèses, idéales sur le papier, n’ont pas trouvé sens dans la réalité de cette dégustation.
Résultats:
1 – L’Evangile est sorti gagnant du comparatif.
2 – Quelle surprise ! Globalement, ni le public ni moi, n’avons pu majoritairement distinguer Lafite de L’Evangile.


Zoals reeds zo dikwijls gezegd en geschreven, het blijft een oeverloze discussie!Big Grin

wvd
(20-03-2011 11:48 AM)wvd schreef: [ -> ]oeverloze discussie!Big Grin
wvd

thumbsup

(en welkom op het forum ! Smile )
Niks was gecarefeerd enkel Brane Cantenac

Daar kan je niet zeker van zijn!
Bij Branaire bvb. durft men de wijn al eens over te hevelen in een andere fles.
goh, heel het gedoe over druiven lijkt me vaak een beetje technische wijnneukerij... een wijn is meestal gewoon goed door de wijnmaker (wat hij juist wél of niét doet) en zijn terroir. je hebt inderdaad fantastische merlot-getypeerde wijn in pessac maar evengoed cheval blanc die met zeer veel cabernet franc werkt etc
zeker in bordelese blends waar het steeds zoeken is naar de totaliteit van de wijn. in monocépages buiten bordeaux komt de druif imho veel beter tot zijn recht. gisteren zo verschillende syrah, grenache geproefd in monocépage en dan erna in blends.
@Jazzper: Technische wijnneukerijwattewatte Klinkt leuk !!!!
alle gekheid op een stokje, als aspirerend wijnmaker (bijna afgestudeerd, jihaa!) is deze neukerij wel degelijk relevant. Iemand moet wel degelijk beslissen welke stokken hij (waar) plant, op welke onderstam,... en nog 101 andere variabelen. Misschien technisch, maar je kan maar beter een geinformeerde en beredeneerde beslissing nemen. Tenminste, als je achteraf het resultaat aan je wijnvrienden wil laten proeven...
natuurlijk maar met de blends van tegenwoordig en het gebruik van vrij veel hout haal je toch de typiciteit van de druif er niet echt meer uit, het geheel is belangrijker en veel vaker nog hoe men gevinifieerd heeft, wanneer men geplukt heeft etc
http://www.ampelos.nl/index.php?Itemid=6...tstart=180

the true meaning of class
(11-04-2011 05:52 PM)Peter VdV schreef: [ -> ]@Jazzper: Technische wijnneukerijwattewatte Klinkt leuk !!!!
alle gekheid op een stokje, als aspirerend wijnmaker (bijna afgestudeerd, jihaa!) is deze neukerij wel degelijk relevant. Iemand moet wel degelijk beslissen welke stokken hij (waar) plant, op welke onderstam,... en nog 101 andere variabelen. Misschien technisch, maar je kan maar beter een geinformeerde en beredeneerde beslissing nemen. Tenminste, als je achteraf het resultaat aan je wijnvrienden wil laten proeven...

Heb je al een plaats op het oog om je wijngaard aan te planten? Of koop je meteen een reeds aangeplante met honderdjarige druivelaars Wink
@Carl: Aangezien we hier in Belgie een overvloed hebben aan honderd jaar oude stokken, zou ik gek zijn om nieuwe aan te planten, nietwaar? Ok, ik geef toe, ik zou graag naar het buitenland trekken, maar dat is niet zo makkelijk combineerbaar met m'n gezin en m'n budget. Maar niets is zo leuk natuurlijk om een verwaarloosde oude wijngaard te vinden en dan terug in orde te brengen en daar iets moois van te maken. Ik blijf dromen.

@Jazzper: ik weet welke wijn jij hebt gedronken, maar het moment dat het druivenras al niet meer echt relevant is voor het eindresultaat omdat we hout gaan gebruiken tijdens de vinificatie is ook het moment dat het voor mij ophoudt. Dan neem ik al m'n flessen en giet ik ze allemaal in de gootsteen uit. Ik weet niet in welke mate jij bezig bent met de technische aspecten van wijnmaken, maar laat me alstublieft het resultaat nooit proeven. Dank bij voorbaat.
Pagina's: 1 2
Koppelingen