wijnliefhebbers

Volledige versie: Veni, Vidi, Vinc…e.
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Gisteren in mijn retraite-oord bezoek gehad van Vince.
Hij kwam, hij zag, en overdronk. Smile

Om een of andere reden hadden we namelijk allebei belachelijk veel flessen geopend. Elk 5, dus met 2 man was dat net te doen.Tongue

De starter was een wijn die ik al een dag of 4 had openstaan. Vince vond m absoluut heerlijk, dacht aan een Chablis. De uitgesproken Pierre a fusil aroma s waren wat gematigd, het mondgevoel steeds mooi zuiver. Het was de Voisines 2017 van Domaine de Touraize, Jura., een domein dat Vince zelf enkele jaren terug heeft ontdekt.

Mijn soulmate schonk ook iets wit in, de neus was eerst wat “vuiltjes” maar kwam er na een 10tal minuten enorm door. De mond was van bij aanvang al gewoonweg schitterend qua evenwicht en lengte. Geen enkele houtinvloed, wel witte perzik en later een verrassend kruidige toets (curry). Bijzonder harmonieus, zalvend én fris. In de mond was het alsof er tijdens je slok ter plaatse marsepein werd aangemaakt. Ik dacht aan chardonnay of chenin blanc. Vond de wijn eigenlijk té mooi om chenin te zijn. Het was een savagnin. Blijkt dat deze druif een link heeft met…chenin blanc. Philippe Bornard les Chassagnes savagnin ouillé 2012.
2012.
Dat was onze eerste synchronicity moment.
Ik had namelijk een witte Pessac klaar staan uit hetzelfde jaar.
Malartic Lagraviere 2012. Vince had direct citrus en wat gerookte toetsen, echter helemaal niet overheersend. Na even ronddwalen besloot hij toch dat dit wel eens sauvignon zou kunnen zijn. Maar dan een heel mooi, rijpe. Tja, als er 10% Semilon bij is gevoegd is t niet zo moeilijk natuurlijk. Schitterend Pessac, heel lang in de mond, perfect op dronk.

Tijd voor wat rood geweld.
Vince schonk een wijn die perfect in ons huidige straatje paste. Heel aerien, beet je Bojo, beetje pinot, beetje Jura.
De neus was heerlijk, behoorlijk complex. De mond iets eenvoudiger, perfect evenwicht en drinkplezier a volonté. Domaine des Ronces pinot noir 2019. Gekocht aan 20 euro in een Jurawinkeltje en PQ zeker de moeite.

Dan was het tijd voor een didactisch momentje.
Vince beweert al lang dat hij zich in het ootje voelt genomen, in de zak werd gezet, ronduit bedrogen zelfs.
Neen, niet door de Vlaamse regering, wel door het oogstjaar 2012 in Bourgogne.
Ooit redelijk hoog aangeschreven vond Vince dat de laatste jaren zijn ervaring toonde dat dit jaartal op zijn minst overroepen was.
Dus ja, een blinde test drong zich op.
Ik had gekozen voor een domein dat toch wel een bepaalde status heeft, en voor een perceel dat niet ter discussie staat.
Vince kreeg eerst de 2012 en vervolgens de 2010 in het glas van de
Vosne Romanee premier cru les Beaumonts van Bertagna.
Uiteraard vond hij, als Bourgognebaby, beide wijnen bijzonder bekoorlijk.
Maar de 2012, de dag ervoor door pvdw volkomen begrijpelijk als topsyrah bestempeld, toonde minder Bourgondische finesse dan de 2010.
Persoonlijk vond ik ook de 2010 frisser, de 2012 iets meer fruit maar minder complex. Beide wijnen waren zeer mooi maar toch niet helemaal mijn stijl Bourgogne. Die kreeg ik daarna wél in het glas.
De Goisot Cotes d Auxerre La Ronce 2013 had alpelsienschil in de neus, peper en iets exotisch zelfs. In de mond bijzonder in balans, zo zuiver, met knappe zuurtjes en mooi verdeelde, frisse materie.
Goisot rules, was dit effe vergeten.

En nog was het niet genoeg geweest met de lichtvoetige doch heerlijk complexe wijnen.

Ik kreeg een Michel Gahier in het glas. Althans, dat dácht ik.
Maar het was niet Gahier, wel een streekgenoot, de eerder genoemde Philippe Bornard, die met zijn Le Ginglet trousseau 2018 Gahier naar de kroon steekt. Wat kan die druif toch heerlijk zijn…Heart

Tijd voor een Bordoke, niewaar wvd…?
En dan openbaarde zich een nog mooier synchroniciteit moment dan bij de witte.
Nu hadden we, los van elkaar, niet alleen hetzelfde jaartal gekozen, maar ook
dezelfde streek,
én zelfs dezelfde aop..!
Vince had blind bij de Leoville Barton 2002 volgende bedenking:

“ Ik kan niet vatten hoe de vatlagering hier is aangevat”

Daarmee bedoelde hij dat hij wel degelijk een Bordeaux dacht te drinken, maar dat hij niks van het obligate hout merkte.
Inderdaad, het hout was compleet versmolten. Een prachtige Médoc uit het boekje.
En ja, toen ik even later zijn wijn rook, riep ik (eerder schertsend) “Allez, nóg ne St Julien!”
Haha, t was dan nog juist ook. Ik gokte door het slankere karakter op 2004 maar…het was eveneens een 2002! watte
De Leoville de krachtigste, met nog wat voelbare tannines, de Branaire Ducru 2002 was eleganter, fijner en nóg aangenamer om drinken.

We filosofeerden nog wat, lachten en huilden een beetje, genoten van gevogelte in het zicht en gehakt in ons bord, verdeelden de restjes en gingen uiteindelijk uit elkaar….maar bleven wel beste vrienden.

[attachment=6212]
[attachment=6213]
Ja, Bourgogne 2012, het blijft een wat apart jaar hé... Heel geconcentreerd, te misschien.... Ik blijf hopen dat het goed komt met nog een decennium geduld, maar ook ik hou eigenlijk feitelijk meer van de wat lichtere, "moeilijkere" jaren als 2013, 2014 of 2017. Vorig jaar dedn we een Galeyrand Croisette 2012 open en dat heeft aardig lang geduurd voor daar iets uit kwam. Maar toen kwam het wel, zij het wat bescheiden boeket, maar wel volume, dus ja... Ik heb hier ook nog Bertagna 2010, ook Beaumonts en de laatste keer, lang geleden intussen, vond ik dat toch wel heel, heel mooi hoor...!
Heerlijk beeldende note. Heart
Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?
Mooie proeverij! applaus
Wat een prachtig relaas van een memorabele namiddag!
Een paar impressies:

de Touraize les Voisines had ik niet herkend, was al dag drie en hij was absoluut top. Een Voisines is altijd zo lekker dat hij bij mij meestal maar nipt dag 2 haalt. Maar opnieuw het bewijs dat biodynamie en licht sulfiteren niet automatisch leidt tot oxidatie... .

De Chassagne ouillé was pas open van de middag, evolueerde enorm in het glas. In de neus eerst een tertiaire hint, maar dat ging snel weg. Bommen fruit. Een dijk van een wijn. Idem voor de vibrante trousseau le Ginglet. Opvallend daar is het koolzuurtje dat zelfs in dag 2 aanhoudt; het werkt verfrissend en ondersteunt het fruit. Bornard verkiest duidellijk CO2 boven sulfiet. Maar man dat is lekker. Ik snap wel niet waarom het als Vin de France gelabeld werd. Bornard is een leerling van Pierre Overnoy (ze wonen op 50 meter van elkaar in Pupillin). Ik dronk nog nooit een wijn van wijnpaus Pierre Overnoy (zowat de lokale DRC met navenante prijzen, vooral Poulsard), maar dan maak ik me sterk dat dit in de buurt komt.

De Malartic was monumentaal. Gisterenavond was hij minstens nog zo goed. Ik twijfelde eerst tussen rijpe Sancerre en nadien ging ik voor Pouilly Fuissé. En vaak als ik twijfel tussen sauvignon en chardonnay is het... Graves. Waarom heb ik nauwelijks witte Graves in mijn kelder? Een gat in mijn wijncultuur. banghead

De Vosne les beaumonts 2012 presteerde inderdaad wat ondermaats volgens zijn pedigrée. Mijn probleem met 2012 is de heterogeniteit van het millésime. Een beetje zoals in 2006, 2008, 2011. Er zijn ongetwijfeld grotere uitschieters dan pakweg in 2013 en 2014, maar gemiddeld vind ik die jaargangen lekkerder (cfr. WVD). Ik plaatste de 2012 als CdN village van Denis Bachelet en dacht dat de 2010 de 1 cru van Bachelet was (oude stijl toen hij nog vatproblemen had).
De stijl van het domein is inderdaad wat te veel op extractie naar ons goesting.

De Goisot, tja, Jo schreef het al. En dat in een licht jaar. Indrukwekkend evenwicht, lange afdronk. Altijd op niveau. Nog nooit een Goisot gehad die tegenviel.

De Léoville had die ietwat korrelige tannines van 2002. De dag nadien proefde de wijn stroever (was al de derde dag). De Branaire was vrouwelijker en zou ik ook blind in 2004 geplaatst hebben.

een namiddag in het teken van synchroniciteit en verbondenheid.

Heart
(05-07-2022 08:57 AM)BramC schreef: [ -> ]Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?

Ik zou nog 2 jaartjes wachten Bram. Of meer, mag ook (5 jaar+)
Hij was heel mooi maar geen echt Waw gevoel, vooral omdat hij in de mond nog geen ultiem evenwicht had gevonden.
(05-07-2022 09:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 08:57 AM)BramC schreef: [ -> ]Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?

Ik zou nog 2 jaartjes wachten Bram. Of meer, mag ook (5 jaar+)
Hij was heel mooi maar geen echt Waw gevoel, vooral omdat hij in de mond nog geen ultiem evenwicht had gevonden.
Ña 20 jaar..... Hoelang gaat ge dan nog wachten.?
(05-07-2022 10:51 PM)wvd schreef: [ -> ]
(05-07-2022 09:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 08:57 AM)BramC schreef: [ -> ]Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?

Ik zou nog 2 jaartjes wachten Bram. Of meer, mag ook (5 jaar+)
Hij was heel mooi maar geen echt Waw gevoel, vooral omdat hij in de mond nog geen ultiem evenwicht had gevonden.
Ña 20 jaar..... Hoelang gaat ge dan nog wachten.?

Gij verstaat topBordeaux nog altijd niet hè…Rolleyes
(05-07-2022 10:51 PM)wvd schreef: [ -> ]
(05-07-2022 09:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 08:57 AM)BramC schreef: [ -> ]Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?

Ik zou nog 2 jaartjes wachten Bram. Of meer, mag ook (5 jaar+)
Hij was heel mooi maar geen echt Waw gevoel, vooral omdat hij in de mond nog geen ultiem evenwicht had gevonden.
Dank je! Na 20 jaar..... Hoelang gaat ge dan nog wachten.?

Dank je! Na 20 jaar, maakt die 2 of 5 jaar ook niet veel meer uit, toch?
(06-07-2022 07:56 AM)BramC schreef: [ -> ]
(05-07-2022 10:51 PM)wvd schreef: [ -> ]
(05-07-2022 09:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 08:57 AM)BramC schreef: [ -> ]Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?

Ik zou nog 2 jaartjes wachten Bram. Of meer, mag ook (5 jaar+)
Hij was heel mooi maar geen echt Waw gevoel, vooral omdat hij in de mond nog geen ultiem evenwicht had gevonden.
Dank je! Na 20 jaar..... Hoelang gaat ge dan nog wachten.?

Dank je! Na 20 jaar, maakt die 2 of 5 jaar ook niet veel meer uit, toch?

Waarom zou dat niet meer uit maken?
Was jij compleet dezelfde aan je 25 dan toen je 20 was?
Of was je nét dat tikje verstandiger, evenwichtiger? Wink
(06-07-2022 09:42 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-07-2022 07:56 AM)BramC schreef: [ -> ]
(05-07-2022 10:51 PM)wvd schreef: [ -> ]
(05-07-2022 09:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 08:57 AM)BramC schreef: [ -> ]Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?

Ik zou nog 2 jaartjes wachten Bram. Of meer, mag ook (5 jaar+)
Hij was heel mooi maar geen echt Waw gevoel, vooral omdat hij in de mond nog geen ultiem evenwicht had gevonden.
Dank je! Na 20 jaar..... Hoelang gaat ge dan nog wachten.?

Dank je! Na 20 jaar, maakt die 2 of 5 jaar ook niet veel meer uit, toch?

Waarom zou dat niet meer uit maken?
Was jij compleet dezelfde aan je 25 dan toen je 20 was?
Of was je nét dat tikje verstandiger, evenwichtiger? Wink

Ik lees hem nu terug, waarbij ik merk dat hij op meerdere manieren te lezen is! Ik bedoelde als je 20 jaar gewacht hebt, dan is die 2 of 5 jaar extra ook nog goed te doen Wink
(06-07-2022 02:27 PM)BramC schreef: [ -> ]
(06-07-2022 09:42 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-07-2022 07:56 AM)BramC schreef: [ -> ]
(05-07-2022 10:51 PM)wvd schreef: [ -> ]
(05-07-2022 09:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 08:57 AM)BramC schreef: [ -> ]Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?

Ik zou nog 2 jaartjes wachten Bram. Of meer, mag ook (5 jaar+)
Hij was heel mooi maar geen echt Waw gevoel, vooral omdat hij in de mond nog geen ultiem evenwicht had gevonden.
Dank je! Na 20 jaar..... Hoelang gaat ge dan nog wachten.?

Dank je! Na 20 jaar, maakt die 2 of 5 jaar ook niet veel meer uit, toch?

Waarom zou dat niet meer uit maken?
Was jij compleet dezelfde aan je 25 dan toen je 20 was?
Of was je nét dat tikje verstandiger, evenwichtiger? Wink

Ik lees hem nu terug, waarbij ik merk dat hij op meerdere manieren te lezen is! Ik bedoelde als je 20 jaar gewacht hebt, dan is die 2 of 5 jaar extra ook nog goed te doen Wink

Haha, ok, idd verkeerd begrepen. Wink
(05-07-2022 11:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 10:51 PM)wvd schreef: [ -> ]
(05-07-2022 09:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 08:57 AM)BramC schreef: [ -> ]Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?

Ik zou nog 2 jaartjes wachten Bram. Of meer, mag ook (5 jaar+)
Hij was heel mooi maar geen echt Waw gevoel, vooral omdat hij in de mond nog geen ultiem evenwicht had gevonden.
Ña 20 jaar..... Hoelang gaat ge dan nog wachten.?

Gij verstaat topBordeaux nog altijd niet hè…Rolleyes

Een wijn die na 20 jaar nag altijd niet goed is? Sorry, daar valt weinig aan te begrijpen. Na 25 jaar is die dan goed en na 30 te oud? Geen boodschap aan
(06-07-2022 11:07 PM)wvd schreef: [ -> ]
(05-07-2022 11:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 10:51 PM)wvd schreef: [ -> ]
(05-07-2022 09:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-07-2022 08:57 AM)BramC schreef: [ -> ]Mooie proeverij heren! Ik heb zelf ook nog een verdwaalde fles Leoville Barton 2002 liggen. Kan hij nog even liggen wat jullie betreft? Of nu het juiste moment om deze fles te kraken?

Ik zou nog 2 jaartjes wachten Bram. Of meer, mag ook (5 jaar+)
Hij was heel mooi maar geen echt Waw gevoel, vooral omdat hij in de mond nog geen ultiem evenwicht had gevonden.
Ña 20 jaar..... Hoelang gaat ge dan nog wachten.?

Gij verstaat topBordeaux nog altijd niet hè…Rolleyes

Een wijn die na 20 jaar nag altijd niet goed is? Sorry, daar valt weinig aan te begrijpen. Na 25 jaar is die dan goed en na 30 te oud? Geen boodschap aan

Tja, da s jouw probleem dan hé…Cool
(niemand schreef trouwens dat ie nog altijd niet goed is, (her)lees mss eerst eens de tasting note van die wijn).
Koppelingen