wijnliefhebbers

Volledige versie: Hauth-Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 1988
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
[attachment=6232]
Een wijn met ruim 30 jaar fles! Dit is een totaal onbekend en intussen denk ik ook onbestaand domein, de neef van Martin Kerpen, indertijd wat van gekocht samen met wijnen van Martin, waar is de tijd....
Dankzij onze vriend Durand de kurk er in z'n geheel uit gekregen met toch wat mini stukjes van aan de zijkant in het glas gesukkeld, maar ja, da's geen vergif hé...
Pas open is het een neus van , wel, oude Riesling.... In de mond nog erg fris en zelfs nog een goed mondvolume dat iets begint weg te vallen na het midden. De suiker is zowat op gesoupeerd en wellicht is dat mede de oorzaak. De wijn eindigt vrij droog en dat doet me vrezen dat het beste achter de rug is. Het is dan ook geen Prüm of Haag, laat staan een Saar of Ruwer. Maar geduld wordt verdorie beloond, de wijn warmt wat op, wordt vetter en molliger, de droogte verzacht. Dat fenomeen zet zich door de volgende dagen en houdt het vol tot het laatste glas 2 dagen later. Straf. Maar loont het om deze zo lang te bewaren? Geeft de wijn nu meer plezier dan pakweg 20 jaar geleden? Hij is zeker anders, zachter, meer versmolten zoet, maar ik verlang naar meer nuance en ik vind nu minder nuance (of is dat door Covid?) Rebuy? Misschien, maar dan drinken op kortere termijn.
Geen Hauth-Kerpen, maar een Heribert Kerpen, ook van Martin Kerpen dus alhoewel ook daar de kids overgenomen hebben denk ik.
[attachment=6344]
En een lichtjes geëvolueerde kleur die me deed panikeren, eerder een Vin de Paille kleur. Eerste neus deed Vera aan ansjovis denken en ik snapte wel wat ze bedoelde.
De wat onzuivere aroma's klaarden wel op, maar uiteraard waren de botrytis tonen overduidelijk, deed wat aan oudere Sauternes denken, maar dan met wat levendiger zuren toch. Eigenlijk niet zo zoet, eerder zachtromig met een licht minerale, redelijk frisse afdronk, geen spoor van plakkerigheid. Ik heb nog een fles(je) denk ik en dat gaan we zeker snel openen want dit is toch duidelijk op de afdaling.
[attachment=6802]
Nu een jaar later, laatste flesje en ongeveer zelfde verhaal. Kleur toch een fractie frisser en ook boeket is wat heu "klassieker", maar dan in de zin van toch iets te oud. Duidelijk edelrot aan de neus, maar allesbehalve plakkerig, vrij krachtig toch. De *** Auslese van Kerpen heeft altijd het mostgewicht dat hem als Beerenauslese zou kunnen klasseren, maar waarvan ze daar vinden dat hij nu net niet voldoet. Komt echter niet in de buurt qua complexiteit en grootsheid van de Saar die we met Kerstmis dronken.
Koppelingen