wijnliefhebbers

Volledige versie: La Canonica di San Vincente
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Van dit kleine domein gisteren de 2019 in het glas. Het is in feite een Chianti Classico van een wijngaard in Gaiole, Sangiovese met 2% Cabernet Franc. De kleur is redelijk diep voor Chianti, ik kan moeilijk geloven dat die 2% CF zo'n impact heeft, het zal wel gewoon rijpe Sangiovese zijn. Het boeket doet inderdaad aan een goed rijpe, maar zeker niet overrijpe Chianti denken. Vera, die zoals altijd blind proeft merkt op dat het haar een Italiaanse wijn lijkt, maar met ergens een Frans trekje...Rolleyes
In de mond goede vulling, sappig, voldoende zuren, niets storends, wat fijne tannines, lekker eigenlijk! Een mooie "Chianti" die nog onder de € 20 verkocht wordt, hmm, valt te overwegen... (foto volgt)
(03-08-2022 03:59 PM)wvd schreef: [ -> ]Van dit kleine domein gisteren de 2019 in het glas. Het is in feite een Chianti Classico van een wijngaard in Gaiole, Sangiovese met 2% Cabernet Franc. De kleur is redelijk diep voor Chianti, ik kan moeilijk geloven dat die 2% CF zo'n impact heeft, het zal wel gewoon rijpe Sangiovese zijn. Het boeket doet inderdaad aan een goed rijpe, maar zeker niet overrijpe Chianti denken. Vera, die zoals altijd blind proeft merkt op dat het haar een Italiaanse wijn lijkt, maar met ergens een Frans trekje...Rolleyes
In de mond goede vulling, sappig, voldoende zuren, niets storends, wat fijne tannines, lekker eigenlijk! Een mooie "Chianti" die nog onder de € 20 verkocht wordt, hmm, valt te overwegen... (foto volgt)

Als je overweegt om nog iets toe te voegen aan je gamma is de Chianti Classico van Poggio dell’Oliviera misschien wel interessant. Gedronken op resto in Siena (2017) en heel aantrekkelijk, evenwichtig en toegankelijk. Ik zag een prijs online van 12€, wat mij heel redelijk lijkt.
(03-08-2022 07:22 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(03-08-2022 03:59 PM)wvd schreef: [ -> ]Van dit kleine domein gisteren de 2019 in het glas. Het is in feite een Chianti Classico van een wijngaard in Gaiole, Sangiovese met 2% Cabernet Franc. De kleur is redelijk diep voor Chianti, ik kan moeilijk geloven dat die 2% CF zo'n impact heeft, het zal wel gewoon rijpe Sangiovese zijn. Het boeket doet inderdaad aan een goed rijpe, maar zeker niet overrijpe Chianti denken. Vera, die zoals altijd blind proeft merkt op dat het haar een Italiaanse wijn lijkt, maar met ergens een Frans trekje...Rolleyes
In de mond goede vulling, sappig, voldoende zuren, niets storends, wat fijne tannines, lekker eigenlijk! Een mooie "Chianti" die nog onder de € 20 verkocht wordt, hmm, valt te overwegen... (foto volgt)

Als je overweegt om nog iets toe te voegen aan je gamma is de Chianti Classico van Poggio dell’Oliviera misschien wel interessant. Gedronken op resto in Siena (2017) en heel aantrekkelijk, evenwichtig en toegankelijk. Ik zag een prijs online van 12€, wat mij heel redelijk lijkt.

Dat is bijzonder redelijk zelfs! Ik geef toe, dit domein is me totaal onbekend. Maar ja, je vindt soms nog wel eens iets buitensporig interessant in Toscane. Misschien iets coor Vinitaly volgend kaar want ik ben eerlijk gezegd niet meer op zoek naar nieuwe import.
Nu ben ik wel getriggerd. Maar 1 Chianti(?).

CHIANTI CLASSICO POGGIO DELL’OLIVIERA
SCHEDA TECNICA

DENOMINAZIONE: Poggio dell’ Oliviera
COMPOSIZIONE: 96% Sangiovese, 3% Canaiolo, 1% Merlot
ALCOOL: 13%
ACIDITA’ TOTALE: 5,4g/l
PROVENIENZA: Territorio iscritto alla D.O.C.G. Chianti Classico nel Comune di Castelnuovo Berardenga
ESPOSIZIONE VIGNETI: Sud
TIPOLOGIA DEL SUOLO: Medio impasto (alberese, galestro e arenaria)
DENSITA’ DI IMPIANTO: 4000 viti/ha
ALTITUDINE VIGNETI: 370-450 m
SISTEMA DI ALLEVAMENTO: Archetto capovolto
RESA PER HA: 75 q
EPOCA VENDEMMIA: Fine settembre inizio ottobre
CONTENITORI FERMENTAZIONE: Acciaio inox
DURATA FERMENTAZIONE: Massimo 10 giorni a temperatura controllata (<30°C)
FERMENTAZIONE MALOLATTICA: Spontanea
TEMPI DI MACERAZIONE: 15-20 giorni
CONTENITORI DI AFFINAMENTO: Botti di rovere di Slavonia
TEMPI DI AFFINAMENTO: 12 mesi
AFFINAMENTO IN BOTTIGLIA: Minimo 2 mesi
FORMATI DISPONIBILI: Bottiglia da l 0,750
NOTE ORGANOLETTICHE: Colore rosso rubino vivace. All’olfatto il fruttato si nasconde dietro agli intensi profumi speziati, agli erbacei con un tocco di tostato e di agrumi freschi. Al palato risulta intenso con sentori di frutti rossi. I tannini rotondi e morbidi, rafforzano la struttura e vengono puliti rapidamente dalle note agrumate che regalano grande freschezza. Il finale è molto lungo e tira fuori quel fruttato che al naso era coperto.
ABBINAMENTO: Primi piatti, carni rosse, cacciagione, pecorino stagionato.
Ik ben er zelf niet geweest, maar toen ik in het restaurant, waar ze deze als huiswijn schonken, zei dat ik hem goed vond, zei men er dat het om een redelijk klein domein ging maar wel men wel goed en dagelijks werkt om de wijngaarden te onderhouden.

Redelijk kleinschalig en artisanaal dus. Maar dat zijn wellicht de plekken waar nog zaken te doen vallen. Hier is de site waar ik hem te koop zag :

https://www.airwns.com/poggiodellolivier...viera-2017

Volgens deze site zou het om 5ha gaan voor de wijnproductie. Héél klein dus!
(04-08-2022 03:17 PM)Olivier schreef: [ -> ]Ik ben er zelf niet geweest, maar toen ik in het restaurant, waar ze deze als huiswijn schonken, zei dat ik hem goed vond, zei men er dat het om een redelijk klein domein ging maar wel men wel goed en dagelijks werkt om de wijngaarden te onderhouden.

Redelijk kleinschalig en artisanaal dus. Maar dat zijn wellicht de plekken waar nog zaken te doen vallen. Hier is de site waar ik hem te koop zag :

https://www.airwns.com/poggiodellolivier...viera-2017

Volgens deze site zou het om 5ha gaan voor de wijnproductie. Héél klein dus!

RFI gestuurd, benieuwd of er reactie komt. Ik zoek niet echt meer naar nieuwe domeinen voor rechtstreekse import (wordt al een dagje ouder...Wink ), maar je weet nooit of het wat kan worden. Waarschijnlijk toch een pak duurder eens bij ons, maar we zien wel.
Deze had ik nog beloofd:
[attachment=6257] [attachment=6258]
Koppelingen