wijnliefhebbers

Volledige versie: Tenuta Sarno 1860 Fiano di Avellino
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
[attachment=6307]
[attachment=6308]
Dit schreef ik ooit over dit domein:
"Ondanks dat dit domein zijn eerste wijn pas in 2009 uitbracht, wordt die door velen al tot de absolute top in Fiano gerekend. Dat heeft uiteraard veel te maken met de wijngaard, maar ook met de grote toewijding van Maura Sarno en haar respect voor het unieke terroir van deze “Vigna Giardini” in Candida. De amper 3ha grote wijngaard, perfect zuid-oost gelegen, heeft een bodem van vulkanische as op ondergrond van kalk/klei en is enkel beplant met Fiano aan
een densiteit van 5000 stokken per ha. Toch houdt Maura de rendementen erg laag met amper 40 tot 60 “quintali” per ha. De grote hoogte van 630 meter geeft, ook in midden zomer, grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, wat altijd zorgt voor meer complexiteit en mooiere zuren, zelfs bij een vrij late oogst, zowat midden oktober. Er wordt manueel geoogst en na de gisting rijpt de wijn nog 6 maand “sur lie” en dan minstens 6 maand op fles. Momenteel converteert het domein naar biologische wijnbouw. Recent vermeldde Tom Hyland Maura's wijn bij de 20 beste witte wijnen uit Italië en bij de 3 beste Fiano's met deze als “the most aristocratic”.

We deden ooit een verticale bij Maura en deze 2013 was toen de jongste wijn, nog geen sprake van Spumante noch "erre". Maar deze 2013 is nu super! Gele kleur, super expressief boeket van rijp fruit, van perzik tot exotisch met een vleug citrus, stevig vol in de mond met zinderende spanning en goede afdronk. Een wijn van een geweldige rqp, we verkochten die onder de €20! Maar ja, dingen komen, dingen gaan en we zijn er helaas mee moeten stoppen. Ik weet niet of hij nu opnieuw verkrijgbaar is in België, maar als u deze fantastisch rijpende wijnen ergens aantreft, een grote aanrader!
Koppelingen