wijnliefhebbers

Volledige versie: Tony Bornard, Jura
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Le Vin de Ploussard, Ouvre l’esprit 2018

Deze Trousseau viel gisteren niet unaniem in de smaak, maar toch wou ik hem hier een plaatsje geven. Een natuurwijn met helaas, weeral…, de gevreesde muizensmaak/goût de souris. Alhoewel het nog enigzins meeviel wil je gewoon niet dat dit voorkomt in je wijn. Vooral dat de rest echt wel zeer mooi was. Met een boeiende neus van geplette aardbei en framboos. En ook een licht toetsje volatiele aciditeit. In het Engels spreken ze mooi over « a lifted nose ».

In de mond heel spannend, uiterst fris, aantrekkelijk fruit, energiek. Totdat je in de afdronk dus die vuile smaak krijgt. Tja, blijft toch zo jammer aan natuurwijnen.

En ja, de wijn was troebel. Noblesse oblige. Of moet ik zeggen, nature oblige…
(21-10-2022 06:17 PM)Olivier schreef: [ -> ]Le Vin de Ploussard, Ouvre l’esprit 2018

Deze Trousseau viel gisteren niet unaniem in de smaak, maar toch wou ik hem hier een plaatsje geven. Een natuurwijn met helaas, weeral…, de gevreesde muizensmaak/goût de souris. Alhoewel het nog enigzins meeviel wil je gewoon niet dat dit voorkomt in je wijn. Vooral dat de rest echt wel zeer mooi was. Met een boeiende neus van geplette aardbei en framboos. En ook een licht toetsje volatiele aciditeit. In het Engels spreken ze mooi over « a lifted nose ».

In de mond heel spannend, uiterst fris, aantrekkelijk fruit, energiek. Totdat je in de afdronk dus die vuile smaak krijgt. Tja, blijft toch zo jammer aan natuurwijnen.

En ja, de wijn was troebel. Noblesse oblige. Of moet ik zeggen, nature oblige…

Klopt. Alsof je naar een heel leuke film kijkt die verpest wordt door een ongepast einde. Jammer, zat nochtans in ons straatje, deze wijn. Maar t werd een doodlopend straatje..Sad
Ik kende Tony Bornard van reputatie: een discipel van Poulsard-paus Pierre Overnoy, tevens een 'buurman' ervan (ik schat 50 meter afstand van deur tot deur). Als je zo'n fles ziet liggen in een lokale fromagerie/wijnhandel, dan hap je toe. Er worden fortuinen betaald voor Pierre Overnoy, dan wil je wel eens iets 'in die trend' proeven. Mixed feelings: de wijn is troebel, tot daar, er is die leuke spanning en jeugdigheid, maar de vuile muis is er te veel van. Maar toch wel blij van dit eens geproefd te hebben. Een klein beetje meer sulfiet had wonderen kunnen doen. Er zitten niet enkel Ayatollah's in Teheran...
Enig idee waar die "muis" geur / smaak vandaan komt? Vroeger werd dan dikwijls naar verhagelde druiven gerefereerd, kleine wondjes, schimmelinfectie...(?), zoals in vele Bourgognes van 1983. Maar dat kan je weg selecteren, of is dat teveel interventie volgens de naturisten? Wink
(22-10-2022 02:48 PM)wvd schreef: [ -> ]Enig idee waar die "muis" geur / smaak vandaan komt? Vroeger werd dan dikwijls naar verhagelde druiven gerefereerd, kleine wondjes, schimmelinfectie...(?), zoals in vele Bourgognes van 1983. Maar dat kan je weg selecteren, of is dat teveel interventie volgens de naturisten? Wink

Het gaat om molecules die geproduceerd worden door melkzuurbacteriën of brettanomyces.

Hier een artikel van Jamie Goode over mouse taint :

https://wineanorak.com/2020/04/24/the-la...our-times/

Pas op, je kan dit in principe niet ruiken in de wijn, je merkt het enkel in de afdronk. Dat heeft te make met de pH-graad van de wijn : die is te laag voor de moleculen om volatiel te worden en dus merkbaar als geur.

Naar het schijnt kan je het aroma wel ruiken als je wat wijn tussen je handen wrijft, maar ik heb dat nog niet geprobeerd Wink

En ook zeer opmerkelijk : niet iedereen merkt de aanwezigheid van deze nasmaak. Ook dat zou te maken hebben met de pH-graad van ons speeksel, die bovendien variabel is. Dus in theorie zou je het de ene keer wel kunnen smaken, en de andere keer niet.
(22-10-2022 05:30 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(22-10-2022 02:48 PM)wvd schreef: [ -> ]Enig idee waar die "muis" geur / smaak vandaan komt? Vroeger werd dan dikwijls naar verhagelde druiven gerefereerd, kleine wondjes, schimmelinfectie...(?), zoals in vele Bourgognes van 1983. Maar dat kan je weg selecteren, of is dat teveel interventie volgens de naturisten? Wink

Het gaat om molecules die geproduceerd worden door melkzuurbacteriën of brettanomyces.

Hier een artikel van Jamie Goode over mouse taint :

https://wineanorak.com/2020/04/24/the-la...our-times/

Pas op, je kan dit in principe niet ruiken in de wijn, je merkt het enkel in de afdronk. Dat heeft te make met de pH-graad van de wijn : die is te laag voor de moleculen om volatiel te worden en dus merkbaar als geur.

Naar het schijnt kan je het aroma wel ruiken als je wat wijn tussen je handen wrijft, maar ik heb dat nog niet geprobeerd Wink

En ook zeer opmerkelijk : niet iedereen merkt de aanwezigheid van deze nasmaak. Ook dat zou te maken hebben met de pH-graad van ons speeksel, die bovendien variabel is. Dus in theorie zou je het de ene keer wel kunnen smaken, en de andere keer niet.

Interessant! Maar het is dus duidelijk iets totaal anders dan de "muizengeur" waar ik het over had en die ik eigenlijk al heel lang niet meer tegen kwam. Het is dus eigenlijk de zoveelste foit die vooral in "natuurwijn" voorkomt.
(22-10-2022 11:12 PM)wvd schreef: [ -> ]
(22-10-2022 05:30 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(22-10-2022 02:48 PM)wvd schreef: [ -> ]Enig idee waar die "muis" geur / smaak vandaan komt? Vroeger werd dan dikwijls naar verhagelde druiven gerefereerd, kleine wondjes, schimmelinfectie...(?), zoals in vele Bourgognes van 1983. Maar dat kan je weg selecteren, of is dat teveel interventie volgens de naturisten? Wink

Het gaat om molecules die geproduceerd worden door melkzuurbacteriën of brettanomyces.

Hier een artikel van Jamie Goode over mouse taint :

https://wineanorak.com/2020/04/24/the-la...our-times/

Pas op, je kan dit in principe niet ruiken in de wijn, je merkt het enkel in de afdronk. Dat heeft te make met de pH-graad van de wijn : die is te laag voor de moleculen om volatiel te worden en dus merkbaar als geur.

Naar het schijnt kan je het aroma wel ruiken als je wat wijn tussen je handen wrijft, maar ik heb dat nog niet geprobeerd Wink

En ook zeer opmerkelijk : niet iedereen merkt de aanwezigheid van deze nasmaak. Ook dat zou te maken hebben met de pH-graad van ons speeksel, die bovendien variabel is. Dus in theorie zou je het de ene keer wel kunnen smaken, en de andere keer niet.

Interessant! Maar het is dus duidelijk iets totaal anders dan de "muizengeur" waar ik het over had en die ik eigenlijk al heel lang niet meer tegen kwam. Het is dus eigenlijk de zoveelste foit die vooral in "natuurwijn" voorkomt.

Foit = fout haha Wink
(21-10-2022 06:17 PM)Olivier schreef: [ -> ]Le Vin de Ploussard, Ouvre l’esprit 2018

Deze Trousseau viel gisteren niet unaniem in de smaak, maar toch wou ik hem hier een plaatsje geven. Een natuurwijn met helaas, weeral…, de gevreesde muizensmaak/goût de souris. Alhoewel het nog enigzins meeviel wil je gewoon niet dat dit voorkomt in je wijn. Vooral dat de rest echt wel zeer mooi was. Met een boeiende neus van geplette aardbei en framboos. En ook een licht toetsje volatiele aciditeit. In het Engels spreken ze mooi over « a lifted nose ».

In de mond heel spannend, uiterst fris, aantrekkelijk fruit, energiek. Totdat je in de afdronk dus die vuile smaak krijgt. Tja, blijft toch zo jammer aan natuurwijnen.

En ja, de wijn was troebel. Noblesse oblige. Of moet ik zeggen, nature oblige…

Dat is toch een Ploussard?
wat bedoel je juist met deze reactie?
(18-11-2022 10:31 PM)Vince schreef: [ -> ]wat bedoel je juist met deze reactie?

Dat het geen Trousseau is deze cuvée.
(18-11-2022 10:58 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]
(18-11-2022 10:31 PM)Vince schreef: [ -> ]wat bedoel je juist met deze reactie?

Dat het geen Trousseau is deze cuvée.

Oeps, volledig gelijk, Greg. Toch nog iemand die oplet thumbsup
(19-11-2022 11:59 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(18-11-2022 10:58 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]
(18-11-2022 10:31 PM)Vince schreef: [ -> ]wat bedoel je juist met deze reactie?

Dat het geen Trousseau is deze cuvée.

Oeps, volledig gelijk, Greg. Toch nog iemand die oplet thumbsup

Het is naar mijn aanvoelen ook een druif die er zeer gevoelig aan is.
Spijtig want Ploussard/Poulsard kan zeer mooi zijn.
Koppelingen