wijnliefhebbers

Volledige versie: Vinitaly 2023
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ook dit jaar weer een korte trip naar Vinitaly om mijn domeinen te bezoeken en hun recentste wijnen te proeven. Dit jaar was ik ook nieuwsgierig naar een paar nieuwe wijnen die ik misschien wel op de webshop zou willen.
Mijn eerste afspraak was traditiegetrouw bij Christoph Künzli waar ik ook traditiegetrouw een paar absoluut sublieme wijnen kon proeven. Een opvallende nieuwe is EOS, net als Bianko 100% Erbaluce maar nu enkel van wijngaarden in Boca. Ik ben een grote fan van de Bianko, deze is van een andere orde... Daarna verder Piemonte met bezoeken aan Palladino, Massolino, Malvira, Crissante, Le Pianelle en Tappero Merlo. Dan naar Costanti en nog een bezoekje bij de vrienden van Gagliole waar ik Rubiolo 2021 proefde. Met dit jaar werd er zelfs opnieuw een grote kwaliteitsstap gezet, sublieme Chianti! Verder enkele gebottelde wijnen van 2020 die ik in november op vat proefde nu uit de fles: Riserva, Valletta en Gagliole en de nieuwe Pecchia 2018, vanaf nu ook onder CC GS label en wachten met labels drukken tot de toelating er is om er ook de UGA (in dit geval Panzano) op te zetten. Ik kan het niet genoeg zeggen: Gagliole maakt wijnen van absolute wereldklasse! Laatste bezoek bij Paolo Creazzi alwaar de beide witte 2022 erg goed voor de dag kwamen, het is dan ook een heel goed jaar in die regio.Nieuw is dat vanaf de nu gereleasde Valpolicella Superiore, de 2016, er voor deze wijn niet meer gewerkt wordt met passito druiven, enkel vers fruit. De passito wordt wel nog gebruikt in de Blend Nr 3, een Cabernet-Corvina, zeer mooie krachtige wijn. Nog geen nieuwe release van de gewone Amarone, we hebben nog 2016, maar wel voor de Amarone Riserva. Dat is nu 2015 en het is een verbluffend mooie wijn! Altijd erg vol uiteraard, maar bij Paolo is dat nooit te vermoeiend of houterig zoals bij zovele andere. Als laatste een wijn die totaal uit de mode is: Recioto 2012 wordt nu pas vrijgegeven. Dan nog even op prospectie in Valtellina, maar....
Citaat:Nieuw is dat vanaf de nu gereleasde Valpolicella Superiore, de 2016, er voor deze wijn niet meer gewerkt wordt met passito druiven, enkel vers fruit.

Goede zaak, maar wanneer gaan ze dat nu eens op het label gaan vermelden? Je weet bij Valpolicella eigenlijk nooit wat je koopt.
(18-04-2023 09:37 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Nieuw is dat vanaf de nu gereleasde Valpolicella Superiore, de 2016, er voor deze wijn niet meer gewerkt wordt met passito druiven, enkel vers fruit.

Goede zaak, maar wanneer gaan ze dat nu eens op het label gaan vermelden? Je weet bij Valpolicella eigenlijk nooit wat je koopt.

Dat is een zeer terechte opmerking. Soms zie je het aan het alcoholpercentage, maar het zou inderdaad nuttig zijn "passito" te vermelden als die techniek gebruikt werd. Dat was ook Paolo's drijfveer om die beslissing te nemen. Anderzijds, ik vond zijn Valpolicella Superiore met deels passito druiven wel een bijzonder mooie wijn.
Koppelingen