wijnliefhebbers

Volledige versie: Klassewijnen 10%
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een kampvuurspelletje werd een zeer interessante, maar ook gezellige avond.
Er kwamen zeer mooie wijnen op tafel, die je in andere omstandigheden wellicht nooit zou bestellen. Zelfs niet met 10% korting in de Colruyt.
Het opzet: ieder kocht een wijn telkens binnen een verschillend vastgesteld prijssegment en niemand wist van de anderen wie wat had meegebracht.

Ik begin aan het verslag te typen.[attachment=6882]
Een bijzonder geslaagd initiatief, al moet ge de kostenverdeling blijkbaar nog niet aan ChatGPT vragen...

Geen van de wijnen viel tegen. De Morgon had het wat lastig tussen de omringende zware kleppers. Het was dan ook de goedkoopste.
Voor mij was de petit verdot van de KWV de grootste verrassing en aan een bijzonder vriendelijke prijs.
Voor de statistiek: 2 Loirewijnen werden gekozen, 2 Italianen en een Cru van Beaujolais, Verder was de Nieuwe Wereld aan bo: Zuid-Afrika, Australië.

Naar bordeaux en bourgogne werd niet omgekeken. Een teken aan de wand?

0. Esprit de Clocher 2022
A.C. Pouilly-Fumé
100% sauvignon blanc
Dom. Bouchié-Chatellier, "La Renardière", Saint-Andelain (22 ha)
13 % vol - Colruyt Klassewijnen (10% korting): 19,76 euro

oog: kristalhelder, vol, citroensapgeel, mooie traneen
neus: vol citroen, limoen, abrikoos, pompelmoes, hout, kruiden, kiezelig maar ook honingachtig, finesse.
mond: mooi evenwicht tussen flinke molligheid en zuren, finesserijk en vrij lang.
Goede maaltijdbegeleider.

Pouilly-Fumé, een gelauwerde witte wijn van de sauvignon blanc, is de gelijke van Sancerre, aan de andere kant van de Loire, en misschien van Vouvray.
De appellatie werd gecreëerd in 1937, oorspronkelijk als Blanc Fumé de Pouilly. Op dat moment kregen de villagewijnen op basis van chasselas de appellatie Pouilly-sur-Loire.

Fumé staat voor Blanc Fumé, de lokale benaming voor sauvignon blanc.
Ten overvloede: geen verband met Pouilly-Fuissé, de bourgogne op basis van chardonnay.
De appellatie behelst zeven gemeenten op de rechteroever van de Loire. In het zuiden Mesves-sur-Loire, iets noordelijker Saint-Martin-sur-Nohain. Technisch behoren deze gemeenten tot de Bourgogne, maar Pouilly-Fumé is een essentiële Loirewijn.

De rook van de fumé verwijst naar de toets silex, karakteristiek voor de plaatselijke sauvignon blanc. Een typische geur van vuursteenpistool, dat deze variant onderscheid van de andere en waar men lokaal ten zeerste fier op is.

Bouchié-Chatellier hanteert sinds 1930 een druivenselectie van het huis. Naast de blanc fumé (sauvignon blanc) hebben ze 35 are vieux chasselas doré. De oudste stokken zijn 65 jaar oud.

Aromatisch zijn de wijnen van Pouilly-Fumé bij de levendigste van Frankrijk, zonder daarom zo indringend te zijn als de grassige sauvignons van Nieuw-Zeeland. Opvallend zijn groen fruit (limoen, groene appel, stekelbes) gedragen door minerale geuren als natte wol, leisteen en silexrook.
=
Sinds de jaren tachtig werd opvoeding op eik geïntroduceerd, gisting op vat en/of rijping op vat. Het geeft meer complexiteit en betere bewaarmogelijkheden. De meeste moderne Pouilly-Fumés kunnen baat hebben bij een fleslagering van drie tot zes jaar.

De Fransen hechten erg veel belang aan terroir. Die zorgt voor een eigen aroma en smaak. Het terroir is grondig bestudeerd en in kaart gebracht. De karakteristieke ondergrondtypes zijn klei, mergel, kalk en de onvermijdelijke silex. Die twee laatste zijn het belangsrijkst.

De wijngaarden van Bouchié-Chatellier zijn zuid en west gericht op een gemiddelde hoogte van 265 m.
Het klimaat is gematigd oceanisch met een zachte invloed van de Loire met soms lichte ochtendnevel.

Tot aan de phylloxera van de XIXde eeuw werd er rond Pouilly vooral gewerkt met gamay en pinot noir. Toen de remedie bleek te zijn om te enten op Amerikaanse stokken, bleek de sauvignon daarvoor beter geschikt en werd die daardoor de voornaamste druif voor de omgeving.

In de jaren zeventig en tachtig werd de wijn erg populair. Er werd meer fumé aangeplant ten koste van de chasselas. Ongeveer 1325 ha Pouilly-Fumé tegenover 30 ha chasselas.

De productie ligt rond de 7000 liter per ha, aanplant 6000 struiken per ha. Gemiddelde productie ongeveer 7 miljoen liter.

In het kader “waarom een sauvignon 20.000 km laten varen als er zo’n mooie producten in een buurland te vinden zijn...

1. Clos de L’Echo 2019
A.C. Chinon
100% Cabernet Franc
Dom. Couly-Dutheil, Chinon
14% Vol - Colruyt Klassewijnen (10% korting): 19,75 euro

oog:helder, fluwelig, vol, granaatrood, lichte meniscus, goeie tranen.niet erg doorzichtig.
neus:vol tot intens,iets floraals, framboos, rode bes, erg rijpe aardbei, gestoofd rood fruit, eik, peper en andere kruiden, vanille, beetje zuivel, kersenpit en beest. Komt open op zijn fruit.
mond:molligheid, zuren en tannine helemaal in evenwicht en gematigd, met toch nog wat trekkende tannine. Goede lengte met een kersenpitje in de staart.
Mooie frisse wijn, niet zwaar en met nog wel wat jaren voor de boeg.

84% van de wijnen van Chinon zijn rood. 12% is rosé, de rest is wit. Couly-Dutheil maakt een mooie witte van chenin blanc.

Chinon: een kerncentrale, het kasteel waar Jeanne d’Arc werd ingelijfd in het leger van Karel VII en zeer mooie wijnen. Niet aan de Loire zelf, maar aan de Vienne.

2. Brunello di Montalcino Aleramici 2018

D.O.C.G. Brunello du Montalcino
100% sangiovese (brunell of prugnolo gentile is een andere naam voor de sangiovese grosso).
14,5% Vol - Colruyt Klassewijnen (10% korting): 33,25 euro

De wijn heeft 36 maanden eik gehad en 4 maanden flesrijping.

oog: helder en vol, met een Schone Glans.Behoorlijke doorzichtigheid. Scharlakenrood met een eerste stap naar tuilé. Goeie tranen.
Neus: vol tot intens, Framboos, aardbei, boerenjongens, gestoofde krieken en kersenpit. kreupelhout, versmolten hout, thee, witte peper, kaneel en andere, beetje putteke, koekjes en alcool camphré, zeer uitgerijpte geur.
mond: mondvullend, goed evenwicht, wat hoger in zuren en tannine en met een bittertje op het einde; Goede lengte. Je voelt de alcohol echter door je slokdarm lopen.

Zelf noemde ik dit een mooie rijpe pinot noir om nu te drinken. Het Italiaanse bittertje had me nochtans op het goede spoor moeten brengen. Nope.

3. The Mentors 2018
W.O. Stellenbosch
100% Petit Verdot
KWV, Paarl (head office)
14,5% Vol - Colruyt Klassewijnen (10% korting): 17,99 euro

oog: helder, vol tot intens, zwarte kers met een mauve randje, gekleurd tot aan de rand en met gekleurde tranen. Ondoorzichtig.
neus: vol tot intens, viooltje, aardbij, kers, pruim, gestoofd fruit,, eikenhout, tabak, karamel, koffie, peper, muskaat, vanille, we halen Isabelle A nog eens van stal. De geur heeft finesse maar vooral veel kracht.
mond: molligheid, zuren en tannine even nadrukkelijk aanwezig, maar in harmonie, komt erg jong over. Goede lengte.
Een grote wijn om nu te drinken.

Alle werelddelen en gehuchten werden opgenoemd, maar je kon niet weten a. dat dit uit Stellenbosch komt, b. dat men ergens zo’n wijn maakt van alleen maar petit verdot. wat een prestatie met een druif die elders toch aanzien wordt als secundair of zelfs tertiair, enkel gemaakt om wat zuren en alcohol toe te voegen aan “edelere” takken van de vitis vinifera-familie.

4. Paternoster Rotondo 2017

D.O.C. Aglianico del Vulture
100% Aglianico
Vini Paternoster, Barile (Potenza), Basilicata
14%Vol - Colruyt Klassewijnen (10% korting): 26,05 euro

Oog: helder, fluwelig, vol tot intens, zwarte kersenrood tot aan de rand, gekleurde tranen. Zeer ondoorzichtig met een beetje evolutie.
Neus: vol tot intens, straf, , framboos, kers, boerenjongens, gestoofd fruit, eiken, rook, koffie, creosoot, tijm, peper, vanille, muskaat, oud leer,, boenwas, beest. Rijke, weelderige neus.
mond : evenwichtig met zeer aanwezige molligheid, zuren en tannine. Sappig, lange afdronk met wat leisteen.
Mooie wijn, af en drinkklaar.

Contrada Rotondo, in Agro di Barile, è storicamente uno dei luoghi più suggestivi ed ambiti per la coltivazione del vitigno Aglianico… un emozionante Crù!

5.Morgon Côte du Py 2022

A.C. Morgon
100% Gamay (12 maanden Franse eik, daarna 3 maanden op foeders)
Dom. Laurent Perrachon et Fils, Juliénas - M.D.
13,5% Vol - Klassewijnen Colruyt (korting 10%): 13,45 euro

oog: helder, vol kriekenrood, mauve rand, mooie tranen. Niet erg doorzichtig.
neus:vol, framboos, metalig, stenig, braam, kriek, rokerig, tabak (Alto Tip), thee “meïtine” (= met iets in), peper en andere kruiden, jong maar finesserijk.
mond: opwekkend, matig in molligheid en tannine, iets hoger in de (jonge) zuren, matige lengte; Noemen ze in het V.K. “mouthwatering”.m


- Côte du Py is het beste terroir van Morgon.
De ondergrond bestaat uit granietschiste, rijk aan ijzeroxide.
- Stokken zijn gemiddeld 50 jaar oud. Ongeveer 38 à 40 hl/ha.
- kelders uit 1701.

- De appellatie Morgon behoort tot de gemeente Villié-Morgon, in het département Rhône. Ze ligt zo'n 54 km ten noorden van Lyon.
Villié-Morgon ligt op de flanken van de heuvels van Beaujolais, op een ondergrond van graniet. Deze "granite de Fleurie" heeft een roze tint.
Tussen het gehucht Haut Morgon en het dorp ligt de Py heuvel. Deze is bedekt met een vulkanisch sediment met basaltfragmenten met een donkergroen-blauwe kleur. De hoogte gaat tot 358 m.

- het klimaat, zoals in de rest van Beaujolais, is gematigd oceanisch met continentale en mediterrane invloed

- In 1395 verbood Filips de Stoute het gebruik van gamay omdat het "een heel slechte en deloyale plant" was.
In 1455 deed Filips de Goede er nog een schepje bovenop en verklaarde "de Hertogen van Boergondië zijn bekend als de beheerders van de beste wijnen van het Christendom. We willen onze reputatie bestendigen".
Daardoor werd de gamay verdreven tot buiten de grenzen van het Hertogdom, naar de granietgronden van Beaujolais, waar de druif zich geweldig voelde. Administratief valt de wijnstreek nog wel onder de noemer Bourgogne.


6. Centurion 127 year old vines 2019
McLaren Vale, South-Australia
100% Syrah (100% Franse eik, 15 maanden, 25%nieuw)
Richard Hamilton, McLaren Vale
14,5%Vol - Klassewijnen Colruyt (korting 10%): 31,45 euro

oog: helder, intens, ondoorzichtig, zwarte kers met mauve rand. gekleurde tranen
neus: bij aanvang gesloten, dan floraal, vlierbes, zwarte bes, braambes, pmruim, mon chérie, eik, rook, kreupelhout, zwaarte peper, vanille, munt, krachtig en toch fijn.
mond: evenwicht tussen molligheid, zuren en de ronde tannine, goede lengte met een bittertje op het einde.
“Nu lekker”.
Zálig verslag, merci Rik thumbsup
Koppelingen