wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine François Chidaine, Vouvray
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Licht goudgeel, complexe neus, wat pompelmoes zeste, grassig en floraal. Boterig en vettig in de mond met lichte honingtoets. Uitgesproken mineraal. Lichte houttoets, werd inderdaad opgevoed in houten demi-muids van 600 l. Deze vonden we (Tom en ikzelf) subtieler en toegankelijker dan les Cormiers van Villeneuve zelfde millésime.
François Chidaine kocht van prins Poniatowski het perceel genoemd "Clos Baudoin" in Vouvray, 3 ha groot en 70 jaar oude wijnstokken. Qua status valt deze cuvée te vergelijken met "Le Bourg" van Dom. Huet. "Grand cru" niveau. Jammer genoeg werd er van deze Clos Baudoin 2008 geen enkele fles ingevoerd in België. Dit millésime was een rampjaar voor Chidaine door storm en overstromingen.
Chenin Blanc is een sterk onderschatte druif, die heel wat complexiteit oplevert in de neus. Qua smaak iets voor echte liefhebbers.
und wo komt diese Flasche von ?
@Weinkonein: Deze fles is nog te koop bij Boutelegier in Brugge, zie website. De Clos Baudouin 07 bij Grandry.
Les Bournais 2008

Na paar uren karaf, mooie minerale neus met prominente aardse toetsen waar wat citrus doorsijpelt, ook beetje grassigheid. Floraal. In de mond perzik, ananas, pompelmoes. Beetje wax. Tikkeltje restsuiker maar absoluut niet storend ,integendeel ! Mooie zuurdrempel die een mooie toekomst belooft. Volume en bevredigend lange afdronk met fijne zuren. Mooi..., de kwotaties die ik las liegen niet !! Beginnende Loire liefhebbers zouden deze moeten hebben om overtuigd te raken van het Loire potentieel ..., binnen 5-8 jaar groot genot ! De mijne liggen safe....Cool
Beetje Wax...? En een Ruby color zeker?
Big Grin
L'oréal?
Deze namiddag de basiswijn van Chidaine gedronken:
Sauvignon Touraine 2010.

Zeer frisse knisperende wijn maar toch met voldoende materie, volheid en afdronk. Was een aangename ontdekking (was de eerste keer dat ik deze dronk).

(86/100)
Was onlangs erg verrast door les Bournais 08 (tipje Roel),zeer mooi, ondertussen topic naam aangepast....
(05-03-2012 03:12 PM)carl schreef: [ -> ]François Chidaine : Kwaliteitsvoortrekker in Montlouis en Vouvray. Ontvangst gebeurde door Nicolas-Martin, zijn neef, dewelke een zeer professionele en heldere uitleg omtrent de werking en visie (bio-dynamisch) van het domein gaf. We hebben hier meerdere vatstalen kunnen proeven wat het geheel toch iets extra gaf. Ter plaatse was niets te koop maar in het winkeltje van het domein (La Cave Insolite) een beetje lager aan de Loire waren niet alleen de wijnen van het domein te koop maar ook wijnen van andere grote Loireproducenten en daarbuiten. A kid in a candystore …
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit nieuw vat) : appel, mineraliteit, hout, licht zoete mond, lichte sprankel, ananas. 88
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit 5-jarig vat) : appel, groene kruiden, mineraal, banaan. 89
• Les Bournais 2011 (vatstaal) : citrus, groene banaan. 87
• Clos Hubert 2011 (vatstaal) : groene banaan, mandarijn. 86
• Le Volagray 2011 (vatstaal) : exotisch fruit, appel, witte perzik, sprankelende mineraliteit. 87
• Bournais 2011 (vatstaal) : rijp fruit, mineraliteit, perzik. 88
• Clos du Breuil 2010 : mineraal, vanille. 89-90
• Bournais 2008 : gesuikerde asperge, kweepeer, evenwichtig. 90
• Choisillis 2009 : ananas, evenwicht. 90
• Argilles 2010 : kalk, fijn rijp fruit, rieslinglike. 89
• Clos Baudoin 2010 : rijkere stijl, evenwicht blijft aanwezig dankzij de zuren. 89
• Truffeaux 2008 (demi-sec) : truffel, asperge, mineraal. 88
• Clos Habert 2009 : mineraliteit . 87
• Le Bouchet 2009 : meer zoetigheid, lekker. 89
• Moeulleux 2009 : 90
• Moeulleux 2010 Vouvray : 90
• Moeulleux 2007 : 91
• Moeulleux 2005 : 92
• Spaans project Chidaine (Tempranillo – Monastrel) : rood fruit, te fris geschonken. 85


Zoals reeds eerder geschreven: wijnmakers met een duidelijke visie. Alle wijnen worden opgevoed in demi-muids van 600l behalve één experimentje een vat Les Bournais van 1000l

• Clos du Breuil 2011 (vatstaal nieuw hout) argilo silex ondergrond: appel, steenfruit, duidelijke vuursteen, geprononceerde houtinvloeden in de mond elegant en fris maar wat droogtrekkend door het hout. 89 (vatstaal hout 5/5 vaten worden 5 jaar gebruikt) duidelijk ronder in de neus en de mond, lichte zoetigheid (ondanks maar 2gr restsuiker) het hout is hier niet meer aanwezig. 90
• Les Choisilles 2011 parcelle Les Epinais(vatstaal) : fermentatie was hier nog maar net gedaan, troebel, stevige citrus neus, in de mond al een vrij pure indruk, rond en aangenaam 88
• Clos Habert 2011 parcelle langs Clos du Breuil (vatstaal) demi-sec restsuiker 12-15gr: pompelmoes, perzik, hintje mineraliteit, komt in de mond wat vlakker over en een branderige afdronk 86
• Les Choisilles 2011 parcelle Volagre (vatstaal) : deze is nog niet volledig uitgefermenteerd, gemarineerde pêche blanche, exotisch, een weezoete toets in de mond, zeer smaakvol en een enorm verschil met Les Epinais. 87
• Les Bournais 2011 (vatstaal nieuw hout): Hout indruk (minder uitgesproken als bij du Breuil), duidelijk rijper fruit en minder mineraliteit, zeer lange afdronk. 88
• Clos du Breuil 2010 Montlouis : opnieuw de vuursteen, citrus, ananas. Pure sensatie in de mond, fris vol, elegant. Dit is de basiswijn binnen de appellatie Montlouis en voor mij de lekkerste Slurp. 91
• Les Bournais 2008 Montlouis (topcuvée in sec): vegetaal, kweepeer, kalk, aards, zelfs truffel, de aromas springen in verschillende richtingen, mooi evenwicht. 88
(bij navraag blijkt dat de truffelaromas typisch voor het millésime 2008 was)
• Les Choisillis 2009 Montlouis (middencuvée in sec): ananas, mooie rondheid en evenwicht. Aangenaam Tongue. 90
• Les Argilles 2010 Vouvray: net of je in een stuk kalk bijt Wink, fijn rijp fruit, citrus, puur en in de afdronk komt de kalk terug naar boven. Knap. 89
• Clos Baudoin 2010 Vouvray: fijner maar toch rijker, minder kalk en iets zoeter. Terug die pure smaken en een lange afdronk …. Zucht ik zou alles kopen hier Rolleyes. 89
• Les Tuffeaux 2008 Montlouis demi-sec: en ja hoor opnieuw de truffel, aards, groene asperge, zacht en zalvend. 87
• Clos Habert 2009 Montlouis demi-sec : ….. 86
• Le Bouchet 2009 Vouvray demi-sec (17-20gr): rijp fruit, mineraal kalk, aangenamer dan de Montlouis demi-secs. 88
• Montlouis moelleux 2009 (dacht rond de 50gr): mooie zuurtjes die voor een fijn evenwicht zorgen 90
• Vouvray moelleux 2010: beviel me minder .86
• Les Lys 2007 Liquoreux: enige wat in opgeschreven heb is volledig botrytis en een stuk zoeter dan de voorgaanden. 88
• Moeulleux 2005 (70gr): 90

Domein is dus een absolute aanrader en maar goed dat in 't winkeltje niet alles meer beschikbaar was (de Vouvrays) ... anders zou de rekening nog verder zijn opgelopen Big Grin
Vandaag mijn 3e fles van de Sauvignon Tourraine gedronken bij de mosselen.
Zeer mooie wijn met een mooie rondeur en frisse zuren. Sauvignon Blanc kan soms schraal en bitter zuur overkomen maar deze wijn overstijgt (ondanks zijn beperkte afkomst) ruimschoots deze omschrijving. Topklasse van François en Nicolas-Martin. 88
Volledig mee akkoord, mooie wijn aan een bescheiden prijs ... om van te watertanden
(27-06-2012 03:11 PM)carl schreef: [ -> ]Vandaag mijn 3e fles van de Sauvignon Tourraine gedronken bij de mosselen.
Zeer mooie wijn met een mooie rondeur en frisse zuren. Sauvignon Blanc kan soms schraal en bitter zuur overkomen maar deze wijn overstijgt (ondanks zijn beperkte afkomst) ruimschoots deze omschrijving. Topklasse van François en Nicolas-Martin. 88

Ook volledig mee akkoord -allesbehalve schraal!
Vandaag bij den dessert (vanille ijs met chocolade-appelsienzeste schilfers en krokante wafeltjes) een fleske Le Bouchet 2009 ontkurkt.
Genoteerd:
Strogele kleur. Appelsienzeste (kan ook aan de chocolade in het bord gelegen hebben :-) ), rijpe appel, beetje peer, wat mineralig in de neus.
In de mond veel frisheid en uitgesproken zuren. Terug rijpe appel. Een zeer zuivere, middellange afdronk.
Perfecte afsluiter van de avond!
Moet ik eens in huis halen, nog niet gedronken ...
(10-07-2011 07:35 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Les Bournais 2008

Na paar uren karaf, mooie minerale neus met prominente aardse toetsen waar wat citrus doorsijpelt, ook beetje grassigheid. Floraal. In de mond perzik, ananas, pompelmoes. Beetje wax. Tikkeltje restsuiker maar absoluut niet storend ,integendeel ! Mooie zuurdrempel die een mooie toekomst belooft. Volume en bevredigend lange afdronk met fijne zuren. Mooi..., de kwotaties die ik las liegen niet !! Beginnende Loire liefhebbers zouden deze moeten hebben om overtuigd te raken van het Loire potentieel ..., binnen 5-8 jaar groot genot ! De mijne liggen safe....Cool

Les Bournais 2008
Momenteel (terwijl ik mijn derde Rhonefilmpje aan t monteren ben) heb ik deze wijn in t glas. Hele mooie neus, met agrume (citrus, pompelmoes), vegetale en minerale toets, bij aanvang ook appel. De mond leek me eerst wat zuren te missen maar na het tweede glas ben ik overtuigd. Zuren zijnperfect, en t bittertje op t einde zorgt voor extra fraicheur. Wat een schitterende wijn, bedankt voor de tip!
Clos du breuil 2010 krijgt 18/20 van RVF.
(24-08-2012 02:50 PM)koen schreef: [ -> ]Clos du breuil 2010 krijgt 18/20 van RVF.

Staat dat in de laatste , die van de FAV? En zo ja, waar?
Ja, artikel over de drie bio families (les pionniers, les convertis et la nouvelle génération), p185.

Nu ja, Antoine Arena onder geconverteerde steken omdat ie zich pas in 2007 heeft laten certifieren is voor mij kort door de bocht
Is idd cuvée die dikwijls hoge scores haalt, Clos Baudouin ook niet onderschatten !
(24-08-2012 08:45 PM)doc schreef: [ -> ]Is idd cuvée die dikwijls hoge scores haalt, Clos Baudouin ook niet onderschatten !

Ben blij om hier nog enkele flessen van te hebben in mijn kelder. Clos Baudouin is Vouvray, niet?
(24-08-2012 09:35 PM)carl schreef: [ -> ]
(24-08-2012 08:45 PM)doc schreef: [ -> ]Is idd cuvée die dikwijls hoge scores haalt, Clos Baudouin ook niet onderschatten !

Ben blij om hier nog enkele flessen van te hebben in mijn kelder. Clos Baudouin is Vouvray, niet?

Jep, als ge een Baudouin 08 kunt vinden, laat maar weten Cool
Gisteren een etentje/degustatieke met een collega/ wijnliefhebber ... 2 flessen per gang en een paar afsluitertjes ... we zijn tot 11 geraakt.
Choisilles 2008, Montlouis, mooi exotisch fruit, perzik, wat boenwas. In de mond is ie heel wat frisser dan wat de neus laat vermoeden. Rond, suave, zuurtjes die de afdronk zeer aangenaam maken licht bittertje ... man dit is goed 90
(10-09-2012 11:33 AM)koen schreef: [ -> ]Gisteren een etentje/degustatieke met een collega/ wijnliefhebber ... 2 flessen per gang en een paar afsluitertjes ... we zijn tot 11 geraakt.
Choisilles 2008, Montlouis, mooi exotisch fruit, perzik, wat boenwas. In de mond is ie heel wat frisser dan wat de neus laat vermoeden. Rond, suave, zuurtjes die de afdronk zeer aangenaam maken licht bittertje ... man dit is goed 90

Herkenbaar..., de Choisilles 2005 kon me ook enorm bekoren, blijkbaar kunnen deze flesjes toch wat ouderen. P/Q ook top trouwens ! Chidaine slaagt er telkenmaal weer in een mooie fraîcheur aan z'n wijn te geven.
Hij was net een tikkeltje minder goed dan een cuvée van de Bret Brothers van 2005 (naam vd climat alweer vergeten;-) ) maar PQ top
(10-09-2012 11:52 AM)doc schreef: [ -> ]Chidaine slaagt er telkenmaal weer in een mooie fraîcheur aan z'n wijn te geven.

Is wellicht iets makkelijker in de Loire ... Smile
(10-09-2012 12:08 PM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]
(10-09-2012 11:52 AM)doc schreef: [ -> ]Chidaine slaagt er telkenmaal weer in een mooie fraîcheur aan z'n wijn te geven.

Is wellicht iets makkelijker in de Loire ... Smile

Uiteraard Filip, maar 'k kan u verzekeren dat ik toch al anders heb meegemaakt. Ik denk bvb aan de Vouvray van Clos Naudin en ook sommige uitgaven van Domaine aux Moines stelden al teleur op dat gebied. Om er maar een paar te noemen. Te alcoholisch, wat plomp en vermoeiend karakter zonder die frisheid. Bij Chidaine nog niet mee gemaakt, vandaar...Wink
Gedronken met Don quichotte : vegetaal, schorseneren, abrikozen, aspeges met suiker, iets retsuiker in de mond, hoog in zuren. Duidelijk veel structuur 89+

Zeer mooie wijn maar duidelijk nog niet op zijn plooi. Ik ga de rest nog enkele jaren rust gunnen zodat alles beter geïntegreerd geraakt.
(22-09-2012 07:36 PM)carl schreef: [ -> ]Gedronken met Don quichotte : vegetaal, schorseneren, abrikozen, aspeges met suiker, iets retsuiker in de mond, hoog in zuren. Duidelijk veel structuur 89+

Zeer mooie wijn maar duidelijk nog niet op zijn plooi. Ik ga de rest nog enkele jaren rust gunnen zodat alles beter geïntegreerd geraakt.

Ook al gedronken vorige zomer, gelijk ! Laaaaten liggen ....zelfs een jaar of 5 of meer...Was toch een Bournais 08 hè ?
Slurp
(22-09-2012 08:27 PM)doc schreef: [ -> ]
(22-09-2012 07:36 PM)carl schreef: [ -> ]Gedronken met Don quichotte : vegetaal, schorseneren, abrikozen, aspeges met suiker, iets retsuiker in de mond, hoog in zuren. Duidelijk veel structuur 89+

Zeer mooie wijn maar duidelijk nog niet op zijn plooi. Ik ga de rest nog enkele jaren rust gunnen zodat alles beter geïntegreerd geraakt.

Ook al gedronken vorige zomer, gelijk ! Laaaaten liggen ....zelfs een jaar of 5 of meer...Was toch een Bournais 08 hè ?

Klopt, de 2008. eerder dit jaar gekocht op het domein tijdens de studiereis naar de Loire. Je merkt inderdaad veel potentieel maar ook nog wat ontstuimigheid in de smaken. komt wel goed mettertijd. Slurp
(22-09-2012 08:30 PM)carl schreef: [ -> ]Slurp
(22-09-2012 08:27 PM)doc schreef: [ -> ]
(22-09-2012 07:36 PM)carl schreef: [ -> ]Gedronken met Don quichotte : vegetaal, schorseneren, abrikozen, aspeges met suiker, iets retsuiker in de mond, hoog in zuren. Duidelijk veel structuur 89+

Zeer mooie wijn maar duidelijk nog niet op zijn plooi. Ik ga de rest nog enkele jaren rust gunnen zodat alles beter geïntegreerd geraakt.

Ook al gedronken vorige zomer, gelijk ! Laaaaten liggen ....zelfs een jaar of 5 of meer...Was toch een Bournais 08 hè ?

Klopt, de 2008. eerder dit jaar gekocht op het domein tijdens de studiereis naar de Loire. Je merkt inderdaad veel potentieel maar ook nog wat ontstuimigheid in de smaken. komt wel goed mettertijd. Slurp

Gaat deze mooie bio wijn zijn fraicheur niet verliezen ?
Heb niet veel (positieve) ervaring met de veroudering van Chenin wijnen uit de Loire streek.
Zuid-Amerikaanse Chenins laat ik niet ouder dan 5 jaar worden.
Pagina's: 1 2
Koppelingen