wijnliefhebbers

Volledige versie: Westvleteren
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5
(17-10-2013 05:01 PM)jazzper schreef: [ -> ]gewoon af en toe eens naar westvleteren rijden, er een trappistenijsje en/of croque monsieur met abdijkaas en ham eten en 12 flesjes de man meenemen naar huis... met naft erbij nog steeds veel goedkoper dan dezelfde hoeveelheid in degelijke wijn :-) vorige week nog eens geweest (na ons bezoek aan in de wulf) en uitzonderlijk zelfs 36 flesjes mee gekregen

applaus Ik als echte westvlaoming heb gemakkelijk praten, de abdij op 20 km van mien deure... Mo tis nateurlijk de charme en het authentiek karakter die ook een rol spelen.

@ jazzper Hmmm... 'in de wulf', nog zo'n westvlaoms voorbeeld, sterrenzaak zonder veel sterrenallures, oude stoof, oude houten stoelen, mooi overgroeid terras vooraan, kids meer dan welkom en top keuken en super bediening. (hun bijbouw voor de logies is wel iets moderner) ik ben fanrespect

groetjes van "bachten de kupe"()()
(17-10-2013 05:29 PM)jr02 schreef: [ -> ]applaus Ik als echte westvlaoming heb gemakkelijk praten, de abdij op 20 km van mien deure...

Allright, dan kun jij misschien fiere hofleverancier van het forum worden, jr02 ! Smile
Awel he, ik woon er net als Jr vlakbij en ben er hooguit 2 keer geweest... Ik hou enorm van het bier, daar niet van.
Trouwens, niet vergeten te passeren in Oost Vleteren e mannekes! ;-)
(17-10-2013 06:12 PM)Tom T schreef: [ -> ]Awel he, ik woon er net als Jr vlakbij en ben er hooguit 2 keer geweest... Ik hou enorm van het bier, daar niet van.
Trouwens, niet vergeten te passeren in Oost Vleteren e mannekes! ;-)

En...reserveren in het zalige "Witte Paard", fantastisch eetcafé waar de tijd echt bleef stilstaan ... Zeevruchtenschoteltje bestellen Smile En dan naar de Struise Brouwers !!
(17-10-2013 05:45 PM)doc schreef: [ -> ]
(17-10-2013 05:29 PM)jr02 schreef: [ -> ]applaus Ik als echte westvlaoming heb gemakkelijk praten, de abdij op 20 km van mien deure...

Allright, dan kun jij misschien fiere hofleverancier van het forum worden, jr02 ! Smile

Als ik wens te bestellen moet ik ook soms maanden proberen voor ik binnen geraakHuh Dat zou veel hof zijn maar weinig leverancier.banghead
Laatste optie: ik moet zelf binnentreden in het kloosterang-el
Pater Joeri, ik zie hem al (scheef) lopen :-)

@ Doc, right on! We kunnen het nog eens plannen maar dan in de grote brouwerij e, die hebben we nog niet gezien...
(17-10-2013 08:23 PM)Tom T schreef: [ -> ]Pater Joeri, ik zie hem al (scheef) lopen :-)

@ Doc, right on! We kunnen het nog eens plannen maar dan in de grote brouwerij e, die hebben we nog niet gezien...

Yeah man!
(17-10-2013 11:16 PM)Mt schreef: [ -> ]
(17-10-2013 08:23 PM)Tom T schreef: [ -> ]Pater Joeri, ik zie hem al (scheef) lopen :-)

@ Doc, right on! We kunnen het nog eens plannen maar dan in de grote brouwerij e, die hebben we nog niet gezien...

Yeah man!

@Joeri en Tom: "Vulle neute" ! , die grote brouwerij zou ik trouwens echt 's willen zien. M'n flesjes Struise zijn al een hele tijd allemaal op. Misschien moeten we nog eens een forum afspraakje maken. Vorig jaar was trouwens zeer geslaagd !
(17-10-2013 11:31 PM)doc schreef: [ -> ]
(17-10-2013 11:16 PM)Mt schreef: [ -> ]
(17-10-2013 08:23 PM)Tom T schreef: [ -> ]Pater Joeri, ik zie hem al (scheef) lopen :-)

@ Doc, right on! We kunnen het nog eens plannen maar dan in de grote brouwerij e, die hebben we nog niet gezien...

Yeah man!

@Joeri en Tom: "Vulle neute" ! , die grote brouwerij zou ik trouwens echt 's willen zien. M'n flesjes Struise zijn al een hele tijd allemaal op. Misschien moeten we nog eens een forum afspraakje maken. Vorig jaar was trouwens zeer geslaagd !

Lijkt mij een strak plan, en een mooi moment voor de afvallers van vorige keer om toch nog eens de kans te krijgen!
Toch vreemd dat in opsommingen over trappistenbier Westmalle zo vaak over het hoofd wordt gezien.
Er is een tijd geweest dat, toch zeker in de provincie Antwerpen, Westmalle en trappist zowat synoniemen waren. Van Chimay of Westvleteren was toen gewoon geen sprake...
Ik weet niet of het daardoor komt, maar, hoe lekker de andere ook mogen zijn, mijn favoriete trappist blijft de dubbele Westmalle.
Daar drink ik er wekelijks twee of drie van en altijd met veel plezier. En dat kan best achter elkaar, zonder een indigestiegevoel, zoals dat met de zwaardere blauwe Chimay of Westvleteren 12 toch wel snel het geval is.

Versta me niet verkeerd: af en toe een Orval op een Ardeens terrasje is een genot en een Chimay of een Rochefort in die locatie, bij een knapperend haardvuur al evengoed (en bij gebreke daaraan zelfs een Achel of een La Trappe. Dan heb ik ze allemaal genoemd zeker?).

En Westvleteren? Voor mij hoeft het echt niet, al die hype. Ik vind dat die paters van de Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae zich in hun uitleg trouwens een beetje te veel als Jezuïeten gedragen...
Het beste bier van de wereld? Tja, daarvoor was dat de blauwe Chimay en intussen zien we daar een rits Amerikaanse bieren aan de top staan met de Struise Brouwers als eerste Belgen op een eervolle 9de plaats. Westvleteren staat op 13. Sic transit...
Sorry, ik heb me van lijstje vergist. Ik heb naar Best Brewers gekeken. Bij Best Beers Overall staat Westvleteren 12 wel degelijk op nummer één.

Eens te meer een bewijs, dat iedereen eender welk argument kan ondersteunen met verkeerd gegoogelde informatie...
(19-10-2013 08:21 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Eens te meer een bewijs, dat iedereen eender welk argument kan ondersteunen met verkeerd gegoogelde informatie...

Big Grin

Maar je hebt gelijk, Westmalle wordt soms wat behandeld als het kneusje onder de Trappisten... Te groot misschien, te weiniig zeldzaam...?
Enfin, k ga er morgen eens eentje opentrekken - cheers
Klopt volledig van die Westmalle, hoewel ik laatst zeer aangenaam verrast was erdoor. Vrouwtje had al de verschillende bij en er was er 1 die zeer lekker was! Meen me niet meer te herinneren welke... Doeme toch, kga ze allemaal nog eens moeten proeven :-)
Westmalle is inderdaad super, en ik las onlangs ook iets over het belang van de abdij:

De abdij van Westmalle was de eerste trappistenabdij die zich in België vestigde.
Zij waren ook de eerste abdij die een sterk bier op de markt bracht (de huidige Dubbel in 1922)
De paters van Westmalle kozen de namen Dubbel en Tripel (1934) voor hun bieren, hetgeen ongekend veel navolging kreeg.
De hergisting op de fles werd door hen als eerste toegepast.


De tripel is de trots van de Kempen ("champagne campinois").
En er nog even op wijzen, dat ook de paters van Westmalle een zekere productiebeperking handhaven in functie van het eigen onderhoud. Alleen leidt die beperking bij hen, in tegenstelling tot hun confraters in het designklooster van bOb van Reeth) zelden tot een ingrijpende schaarste (wie zal trouwens ooit te weten komen of die schaarste dan te wijten is aan Pater Brouwer of aan de stockbeheerder van de supermarkt waar je gaat winkelen?).

Had ik al aangehaald, dat ik niet meega in de Vleterse hype? No hard feelings, wè, moajten.
voor mij is de westmalle mij iets te zoet alhoewel de tripel mij af en toe wel ongelofelijk smaakt maar in het rijtje van de belgische trappisten voor mij toch de minste, hebben wel een zeer oude giststam die nog steeds gebruikt wordt (ik gebruik het in mijn eigen bier ook) maar wat jammer dat ze daar nogal wat kandijsuiker bij smijten
(19-10-2013 11:10 AM)jazzper schreef: [ -> ]voor mij is de westmalle mij iets te zoet alhoewel de tripel mij af en toe wel ongelofelijk smaakt maar in het rijtje van de belgische trappisten voor mij toch de minste, hebben wel een zeer oude giststam die nog steeds gebruikt wordt (ik gebruik het in mijn eigen bier ook) maar wat jammer dat ze daar nogal wat kandijsuiker bij smijten

Mmm ik vind de tripel van Westmalle (ook) zeer knap. Schat ik persoonlijk ook hoger in dan de tripel van Chimay. (al lijken die 2 helemaal niet op elkaar) Volgens mij is het bon ton om meewarig over Westmalle (en hun grote productie) te doen maar dat heeft weinig te maken met een echte appreciatie van bijvoorbeeld hun tripel.
(19-10-2013 11:59 AM)Mt schreef: [ -> ]
(19-10-2013 11:10 AM)jazzper schreef: [ -> ]voor mij is de westmalle mij iets te zoet alhoewel de tripel mij af en toe wel ongelofelijk smaakt maar in het rijtje van de belgische trappisten voor mij toch de minste, hebben wel een zeer oude giststam die nog steeds gebruikt wordt (ik gebruik het in mijn eigen bier ook) maar wat jammer dat ze daar nogal wat kandijsuiker bij smijten

Mmm ik vind de tripel van Westmalle (ook) zeer knap. Schat ik persoonlijk ook hoger in dan de tripel van Chimay. (al lijken die 2 helemaal niet op elkaar) Volgens mij is het bon ton om meewarig over Westmalle (en hun grote productie) te doen maar dat heeft weinig te maken met een echte appreciatie van bijvoorbeeld hun tripel.

Enkele jaren terug een Westmalle dubbel van 3 jaar geproefd, zéér romig en fruitig. Hemels. Het is eigenlijk verkeerd om die bieren zonder flesrijping te drinken.
Dit verhaal rond trappist stemt tot nadenken;

Al eens bij stil gestaan hoe wij Belgen enorm verwend zijn en "oere chance" hebben op dezen aardbol! In een straal van 100 à 150km rond oezen hoofdstad vinden we bijna alle trappisten en abdijbierkes, een straal van 200 à 250km de lekkerste Duitse Rijnwijngebieden en de Champagnestreek en nog wa verder beginnen de andere wijnstreken. Op culinair gebied behoren we bij de top en maken nog steeds, ook al beweren de Zwitsers het tegendeel, de lekkerste chocolade! We hebben de beste frietjes en de beste festivals. Etc...etc...en we hoeven niet eens veel moeite te doen. Je zal maar in China geboren worden en elke dag lijst moeten eten ;-) ...'t is hier verdomme goed leven, niewoar! En 't beste moe nog komen; we hebben 't Hof van Commerce (veur de Wesvloamingen onder uldere) ;-)
(19-10-2013 02:24 PM)Stievie schreef: [ -> ]Dit verhaal rond trappist stemt tot nadenken;

Al eens bij stil gestaan hoe wij Belgen enorm verwend zijn en "oere chance" hebben op dezen aardbol! In een straal van 100 à 150km rond oezen hoofdstad vinden we bijna alle trappisten en abdijbierkes, een straal van 200 à 250km de lekkerste Duitse Rijnwijngebieden en de Champagnestreek en nog wa verder beginnen de andere wijnstreken. Op culinair gebied behoren we bij de top en maken nog steeds, ook al beweren de Zwitsers het tegendeel, de lekkerste chocolade! We hebben de beste frietjes en de beste festivals. Etc...etc...en we hoeven niet eens veel moeite te doen. Je zal maar in China geboren worden en elke dag lijst moeten eten ;-) ...'t is hier verdomme goed leven, niewoar! En 't beste moe nog komen; we hebben 't Hof van Commerce (veur de Wesvloamingen onder uldere) ;-)

Big Grin thumbsup Côtes des Bières !!! Ik kan hier weinig aan toevoegen ...
(19-10-2013 02:24 PM)Stievie schreef: [ -> ]Dit verhaal rond trappist stemt tot nadenken;

Al eens bij stil gestaan hoe wij Belgen enorm verwend zijn en "oere chance" hebben op dezen aardbol! In een straal van 100 à 150km rond oezen hoofdstad vinden we bijna alle trappisten en abdijbierkes, een straal van 200 à 250km de lekkerste Duitse Rijnwijngebieden en de Champagnestreek en nog wa verder beginnen de andere wijnstreken. Op culinair gebied behoren we bij de top en maken nog steeds, ook al beweren de Zwitsers het tegendeel, de lekkerste chocolade! We hebben de beste frietjes en de beste festivals. Etc...etc...en we hoeven niet eens veel moeite te doen. Je zal maar in China geboren worden en elke dag lijst moeten eten ;-) ...'t is hier verdomme goed leven, niewoar! En 't beste moe nog komen; we hebben 't Hof van Commerce (veur de Wesvloamingen onder uldere) ;-)

Deze schitterende quote graag doorsturen naar alle Vlamingen...
Bedankt Stievie!
En terwijl ik naar buiten kijk, met een glaasje Chateau Bel Air 2005 in de hand, regent het verdorie alweer!!! Ge zou voor minder verkassen naar een ander (warmer) land ;-) ...
(19-10-2013 03:46 PM)Stievie schreef: [ -> ]En terwijl ik naar buiten kijk, met een glaasje Chateau Bel Air 2005 in de hand, regent het verdorie alweer!!! Ge zou voor minder verkassen naar een ander (warmer) land ;-) ...
Bert'n Maillot zoe zeggen: 't Is een graptjen hé Pol, moa vint toh, dadei nie woar. Loat dadier moar reeenen.
Gisteren nog een Westvleterke van 2011 opengedaan... eigenlijk nog jong maar zat mooi op zijn tussenfase...lekker toch eh!
Omdat iedereen hier blijkbaar pleit om zijn trappist enkel jaren weg te leggen, heb ik gisteren eens een Westvleteren 8 opengedaan, die ik een jaar of vijf, zes vergeten was in onze kelder.

Een tijdje geleden had ik dat ook al eens gedaan en toen scheelde het niet veel of ik had de rest uitgegoten en de flesjes naar het leeggoed gedaan...

Nu, ook deze keer vond ik er niet veel aan. De geur deed opmerkelijk sterk aan lindethee denken, de smaak was candij-achtig en had wat van de vuilwatertoetsen, die soms ook bij Engelse bitters of oude lambiek voorkomen, maar dan zonder veel positieve smaakcompensatie.

Het moet zijn, dat ik meer van het "verse biertype" ben. Of anders was die Westvleteren al ouder dan ik dacht...
(28-10-2013 10:48 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Omdat iedereen hier blijkbaar pleit om zijn trappist enkel jaren weg te leggen, heb ik gisteren eens een Westvleteren 8 opengedaan, die ik een jaar of vijf, zes vergeten was in onze kelder.

Een tijdje geleden had ik dat ook al eens gedaan en toen scheelde het niet veel of ik had de rest uitgegoten en de flesjes naar het leeggoed gedaan...

Nu, ook deze keer vond ik er niet veel aan. De geur deed opmerkelijk sterk aan lindethee denken, de smaak was candij-achtig en had wat van de vuilwatertoetsen, die soms ook bij Engelse bitters of oude lambiek voorkomen, maar dan zonder veel positieve smaakcompensatie.

Het moet zijn, dat ik meer van het "verse biertype" ben. Of anders was die Westvleteren al ouder dan ik dacht...

Ik zou persoonlijk mijnen 8 toch ook iets sneller consumeren.
Met den 12 geen probleem maar alles wat eronder zit vraagt om toch binnen een redelijke tijdspanne gedronken te worden. Vergeet niet dat we het hier over bier hebben. cheerscheers
12 van't weekend gedronken en ingeslaan ter plaatse
, afblijven van die nieuwe batchen mannen. Veel te bitter/hoppig nog. Eerste keer dat ik dit waarnam... Ze hebben nog wat rust nodig!
Gisteren nen 12 van een jaar of 3-4 oud gedronken en dat was toch veel beter dan die dat net op fles zitten ze... Het smaakte!
Hier na een fles Charvin 011 die op was voor ik het wist Blush
Nog goesting
En morgen naar vinikus, dus geen nieuwe fles open..
Allez, een Wvleteren dan maar.
De 8 in het glas, en man, wat een lékker bier!!
Is al een jaar of twee oud, mss daardoor zo goed, ik zou zo geloven dat dit een 12 is.
Ik zie echt geen kwaliteitsverschil.
98/100!!
cheers
enthousiaste score of 100% terechte score?
In ieder geval, ik volg u; voor mij is Westvleteren sowieso het beste bruine bier dat er is (en heeft niks met clichés, hypes of scores van anderen te maken)
(04-10-2014 10:35 PM)Bert schreef: [ -> ]enthousiaste score of 100% terechte score?
In ieder geval, ik volg u; voor mij is Westvleteren sowieso het beste bruine bier dat er is (en heeft niks met clichés, hypes of scores van anderen te maken)

Bwa, ja, score na 3/4 fles Charvin en een half glas WV 8 Cool
(04-10-2014 10:38 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(04-10-2014 10:35 PM)Bert schreef: [ -> ]enthousiaste score of 100% terechte score?
In ieder geval, ik volg u; voor mij is Westvleteren sowieso het beste bruine bier dat er is (en heeft niks met clichés, hypes of scores van anderen te maken)

Bwa, ja, score na 3/4 fles Charvin en een half glas WV 8 Cool

get the picture Smile
Pagina's: 1 2 3 4 5
Koppelingen