Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Michel Briday, Rully
24-05-2019, 01:00 PM
Bericht: #1
Michel Briday, Rully
Mercurey 1er Cru, Clos Marcilly 2013

Eerste indruk was een al wat herfstige neus, met dennenbos, zoethout, wat kersjes. In de mond merk je ook dat het fruit al geen vers rood fruit meer is. Frisse zuren, en nog wat rijpe tannines. Had misschien iets vroeger gedronken moeten zijn.
Vergelijkbare indruk overigens met de Bourgogne van Legros onlangs van 2013. Zou die ‘13 Bourgognes niet al te lang meer laten liggen. Ik heb het dan wel niet over de meer prestigieuze appellaties natuurlijk.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
24-05-2019, 07:41 PM
Bericht: #2
RE: Michel Briday, Rully
Kijk, tegen de avond heeft de wijn toch wat meer peps gekregen, iets meer vulling, meer evenwicht. Zo zie je maar weer...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
25-05-2019, 10:28 AM
Bericht: #3
RE: Michel Briday, Rully
(24-05-2019 01:00 PM)Olivier schreef:  Mercurey 1er Cru, Clos Marcilly 2013
Had misschien iets vroeger gedronken moeten zijn.
Zou toch niet mogen voor een 1cru, hé. Ik vind dat er toch nog ongelooflijk veel kaf tussen het koren zit, vooral in Bourgogne. Pinot noir lang houdbaar maken en vooral met de jaren beter laten smaken is toch niet iedereen gegeven. Mooie witte wijnen maken wil in Bourgogne niet altijd zeggen dat ze knappe rode kunnen maken. Marc Colin is daar een mooi voorbeeld van met zijn rode Chassagne VV. Top in zijn prille jeugd, maar zwakt merkelijk snel af tot een gewoon wijntje...

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
25-05-2019, 10:56 AM
Bericht: #4
RE: Michel Briday, Rully
(25-05-2019 10:28 AM)TheWineVet schreef:  
(24-05-2019 01:00 PM)Olivier schreef:  Mercurey 1er Cru, Clos Marcilly 2013
Had misschien iets vroeger gedronken moeten zijn.
Zou toch niet mogen voor een 1cru, hé. Ik vind dat er toch nog ongelooflijk veel kaf tussen het koren zit, vooral in Bourgogne. Pinot noir lang houdbaar maken en vooral met de jaren beter laten smaken is toch niet iedereen gegeven. Mooie witte wijnen maken wil in Bourgogne niet altijd zeggen dat ze knappe rode kunnen maken. Marc Colin is daar een mooi voorbeeld van met zijn rode Chassagne VV. Top in zijn prille jeugd, maar zwakt merkelijk snel af tot een gewoon wijntje...

Dat verbaast me in hoge mate, want rode Chassagne heeft normaal gesproken (bijna) een Côte de Nuits profiel. Ik heb daar al heel mooie, ook oudere, rode wijnen geproefd en Marc Colin heeft toch alvast de juiste familienaam. Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
25-05-2019, 11:12 AM
Bericht: #5
RE: Michel Briday, Rully
Citaat:Zou toch niet mogen voor een 1cru, hé.

Een 1er cru in de Côte Chalonnaise zou ik wel niet vergelijken met een 1er cru in de Côte d’Or. Er is daar meer 1er cru dan gewone village bij manier van spreken (of zelfs letterlijk?). En 2013 is toch een zeer toegankelijk jaar. Dit zullen niet de grote bewaarwijnen zijn.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
25-05-2019, 07:29 PM
Bericht: #6
RE: Michel Briday, Rully
(25-05-2019 10:28 AM)TheWineVet schreef:  
(24-05-2019 01:00 PM)Olivier schreef:  Mercurey 1er Cru, Clos Marcilly 2013
Had misschien iets vroeger gedronken moeten zijn.
Zou toch niet mogen voor een 1cru, hé. Ik vind dat er toch nog ongelooflijk veel kaf tussen het koren zit, vooral in Bourgogne. Pinot noir lang houdbaar maken en vooral met de jaren beter laten smaken is toch niet iedereen gegeven. Mooie witte wijnen maken wil in Bourgogne niet altijd zeggen dat ze knappe rode kunnen maken. Marc Colin is daar een mooi voorbeeld van met zijn rode Chassagne VV. Top in zijn prille jeugd, maar zwakt merkelijk snel af tot een gewoon wijntje...

Dat is nu straf.
Ik trek gisterenavond een fles Bourgogne pinot noir 2014 open van Marc Colin.
Ik proef en denk verdoerie, da s flauw. Ik herproef en vind amper aroma en idd een gewoon wijntje, suf en zonder pit. Ik ga eens checken hoeveel generieke Bourgogne van 2014 ik nog heb liggen, want gast, dit moet snel op. Geen wijn gedronken verder.
Vandaag gaan schenken bij Lambrecht, thuis komen en zin in wijn Sleepy
Ik was al aan zoeken naar een fles, was die Colin rats vergeten.
Plots, terwijl ik mijn Bourgognes afga en kijk of ik nog 2011 heb denk ik aan die fles die 4/5 vol in de gang staat.
Ach ja, just, pff... toch maar eens proberen.
Eerste indruk even ontgoochelend. Lame.
Efkens buiten gaan zitten, even mails doornemen.
En ja, dan voltrekt zich alweer het ongelooflijke wijnwonder.
Ik neem de wijn, ruik eraan en denk: Hmmm, zo fijn! t Is heel subtiel, vooral roosjes en wat framboosjes.
Ook in de mond nu echt balans en fraicheur, de legerité die ik soms zo zoek. Gisteren eerder wat bitter, nu perfect in evenwicht.
En zo zit ik hier nu te genieten van een eerlijke, eenvoudige maar pure en lekkere pinot noir.
En besef ik weer hoezeer een wijn veranderlijk kan zijn.


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-05-2019, 07:48 PM
Bericht: #7
RE: Michel Briday, Rully
dat van die rode chassagne vv 2013 van M.Colin verrast me, hoewel ik nog nooit een rode van dat domein geproefd heb

ik kom zelf stilletjes aan tot het besluit dat ik veel bourgognes gewoonweg té vroeg opendoe, ook de generieke

en wat Jo mocht ervaren met de bourgogne 2014 is toch geruststellend, onderschat nooit de veerkracht van pinot noir!

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
26-05-2019, 11:50 AM
Bericht: #8
RE: Michel Briday, Rully
(25-05-2019 07:48 PM)Vince schreef:  ...onderschat nooit de veerkracht van pinot noir!

+1

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
04-05-2020, 08:04 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-05-2020 om 08:07 AM door Fre.)
Bericht: #9
RE: Michel Briday, Rully
De wijnen hier al besproken zijn rode maar Michel Briday is beter bekend voor zijn witte.

Ik dronk over 2 dagen zijn Rully 1cru Gresigny blanc 2016

Gresigny is een typisch perceel voor wit: met flink veel kalk in de bodem. Het gesteente diep in de bodem is een uitloper van de grote appellaties in t zuiden van de Côte de Beaune. (Het wordt nog tot de Côte des Blancs gerekend) Maar t ligt in de Cote Chalonnaise waardoor t aan de aandacht van t grote publiek ontsnapt. Gelukkig maar zou ik zeggen.

Dan de wijn. Op dag 1 had ik redelijk wat hout in de neus en de zuren waren net iets te prominent. Op dag 2 was t evenwicht hersteld. Zeer elegante wijn, knappe zuurtjes die spelen met het witte fruit. Dit is zeer mooi en PQ dik ok (ik betaalde destijds 24 euro bij En Primeur)
04-05-2020, 08:29 AM
Bericht: #10
RE: Michel Briday, Rully
Citaat:Dit is zeer mooi en PQ dik ok (ik betaalde destijds 24 euro bij En Primeur)

en toch verschiet ik enigszins dat ook een Rully hier al 24€ kost. Of is Briday meer bekend dan ik denk?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
04-05-2020, 09:10 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-05-2020 om 09:11 AM door Fre.)
Bericht: #11
RE: Michel Briday, Rully
(04-05-2020 08:29 AM)Olivier schreef:  en toch verschiet ik enigszins dat ook een Rully hier al 24€ kost. Of is Briday meer bekend dan ik denk?

Briday is zeker niet de bekendste of meest gerenommeerde. Lumpp, Dureuil-Janthial en jacqueson zijn hoger aangeschreven. Maar Briday komt daar wel net na.

Dit zijn geen domeinprijzen maar Belgische detailhandelprijzen. Koop een Bourgogne Blanc of rouge in België en je zit toch ook al vaak rond die bedragen. Gresigny is toch één van de betere percelen in Rully, in premier cru. En dit is niveau dat wel boven een simpele Bourgogne blanc gaat. Ik zou eerder aan een Chassagne village denken.
04-05-2020, 01:21 PM
Bericht: #12
RE: Michel Briday, Rully
(04-05-2020 09:10 AM)Fre schreef:  
(04-05-2020 08:29 AM)Olivier schreef:  en toch verschiet ik enigszins dat ook een Rully hier al 24€ kost. Of is Briday meer bekend dan ik denk?

Briday is zeker niet de bekendste of meest gerenommeerde. Lumpp, Dureuil-Janthial en jacqueson zijn hoger aangeschreven. Maar Briday komt daar wel net na.

Dit zijn geen domeinprijzen maar Belgische detailhandelprijzen. Koop een Bourgogne Blanc of rouge in België en je zit toch ook al vaak rond die bedragen. Gresigny is toch één van de betere percelen in Rully, in premier cru. En dit is niveau dat wel boven een simpele Bourgogne blanc gaat. Ik zou eerder aan een Chassagne village denken.

Hmm, als hij op dat niveau staat, is dat inderdaad geen slechte P/K. Villages uit de beste dorpen kosten al snel 40€ in de Belgische winkels.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
18-06-2020, 09:45 PM
Bericht: #13
RE: Michel Briday, Rully
Rully 'Les 4 Vignes' 2016

Gekocht in colruyt klassewijnen.

Mooie neus, kersjes en ander klein rood fruit, lichte kruidigheid en heeft duidelijk wat hout gehad.
Geeft in de beginfase een zachte aanzet geflankeerd met fruit om dan plots wolf in schapenvacht gewijs te beginnen pronken met z'n zuren en wat korrelige tannines.

Naar mijn gevoel (nog) niet volledig in balans. Momenteel niet echt m'n ding, maar iedereen verdient een tweede kans, zodus ook deze wijn. Morgen de rest van de fles.

It's not a hangover, it's a wineflu
18-06-2020, 10:01 PM
Bericht: #14
RE: Michel Briday, Rully
(18-06-2020 09:45 PM)Baldrick schreef:  “Geeft in de beginfase een zachte aanzet geflankeerd met fruit om dan plots wolf in schapenvacht gewijs te beginnen pronken met z'n zuren en wat korrelige tannines.”

Zin van de maand! applaus

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-06-2020, 11:07 PM
Bericht: #15
RE: Michel Briday, Rully
(04-05-2020 08:04 AM)Fre schreef:  De wijnen hier al besproken zijn rode maar Michel Briday is beter bekend voor zijn witte.

Ik dronk over 2 dagen zijn Rully 1cru Gresigny blanc 2016

Gresigny is een typisch perceel voor wit: met flink veel kalk in de bodem. Het gesteente diep in de bodem is een uitloper van de grote appellaties in t zuiden van de Côte de Beaune. (Het wordt nog tot de Côte des Blancs gerekend) Maar t ligt in de Cote Chalonnaise waardoor t aan de aandacht van t grote publiek ontsnapt. Gelukkig maar zou ik zeggen.

Dan de wijn. Op dag 1 had ik redelijk wat hout in de neus en de zuren waren net iets te prominent. Op dag 2 was t evenwicht hersteld. Zeer elegante wijn, knappe zuurtjes die spelen met het witte fruit. Dit is zeer mooi en PQ dik ok (ik betaalde destijds 24 euro bij En Primeur)
ook te koop bij topwijnen
http://www.topwijnen.be/nl/zoeken/lijstw...l%20Briday

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
19-06-2020, 12:07 PM
Bericht: #16
RE: Michel Briday, Rully
(18-06-2020 11:07 PM)shiraz schreef:  [quote='Fre' pid='95759' dateline='1588572284']
De wijnen hier al besproken zijn rode maar Michel Briday is beter bekend voor zijn witte.

't Is mooi verdeeld in de Côte Chalonaise: Montagny en Rully (vooral) wit, Givry en Mercurey vooral rood.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
19-06-2020, 04:31 PM
Bericht: #17
RE: Michel Briday, Rully
(18-06-2020 09:45 PM)Baldrick schreef:  Rully 'Les 4 Vignes' 2016

Gekocht in colruyt klassewijnen.

Mooie neus, kersjes en ander klein rood fruit, lichte kruidigheid en heeft duidelijk wat hout gehad.
Geeft in de beginfase een zachte aanzet geflankeerd met fruit om dan plots wolf in schapenvacht gewijs te beginnen pronken met z'n zuren en wat korrelige tannines.

Naar mijn gevoel (nog) niet volledig in balans. Momenteel niet echt m'n ding, maar iedereen verdient een tweede kans, zodus ook deze wijn. Morgen de rest van de fles.

Dag twee, de wolf is weg! De aroma's zijn complexer. Ditmaal rijper fruit, zoethout en fijne kruidigheid die uit het glas komen. De zachte, fruitige aanzet van gisteren is er nog maar houdt het ditmaal vol tot het eind om te eindigen met een fijn zuurtje en een lichte droogtrekking. Nu al goed maar zou wel nog enkele jaren kelderrust kunnen verdragen.

Ik ben een behoorlijke leek als het gaat over Bourgogne, maar deze kwam toch steviger voor de dag dan ik had verwacht.

It's not a hangover, it's a wineflu


Ga naar locatie: