wijnliefhebbers
Régis Forey - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Bourgogne (/forum-5.html)
+--- Discussie: Régis Forey (/thread-1761.html)


Régis Forey - vinejo - 17-03-2012 12:35 PM

Ook deze wijnbouwer (die woont in een huis dat paalt aan Romanée Conti) wordt stilaan onbereikbaar voor de gewone liefhebber. Vorig jaar nog binnen geraakt dankzij collega sommelier en notoir Bourgognefreak Vincent, dit jaar is het zelfs voor hém moeilijk om een afspraak vast te krijgen..
Ach ja, hoe kan het ook, die mannen leunen aan bij de absolute top en kunnen op 24 uur hun volledige voorraad verkopen. Ik denk dat ze voor een constant dilemma staan - hoeveel tijd steek ik nog in de gewone wijnliefhebber, de passant? Loont dit nog de moeite? Is het een risico om alles aan een paar handelaars te verkopen en er vanaf te zijn - maar in een slechter jaar met flessen blijven zitten? Of misschien zijn zij zelf nog liefhebber genoeg om hun wijn nog te gunnen aan de gewone gepassioneerde wijnzot?

Enfin, we dronken

Régis Forey Vosne Romanée 2005

Heel donker kersenrood- Is dit wel een Bourgogne? Snel aflopende tranen.
De neus is stinkie winkie, koffiebonen en animle toetsen, peper en zwart fruit, kruidigheid (laurier), pruimen.
Heel krachtig in de mond, we gaan naar Cotes de Nuits, veel structuur, vlezig, power. Rustieke stijl.
90

Ik verkoos met voorsprong de 2009 die we enkele weken eerder dronken.


RE: Régis Forey - vinejo - 04-06-2013 09:36 PM

Gisteren geopend : Nuits St Georges 2008
Gracieus en zacht, subtiel.
Tweede dag komen de zuren iets meer naar voor. Maar wordt elk glas beter, fles zal deze avond leeg zijn vermoed ik.
Alweer een 90 wijn...


RE: Régis Forey - doc - 04-06-2013 10:41 PM

(04-06-2013 09:36 PM)vinejo schreef:  Gisteren geopend : Nuits St Georges 2008
Gracieus en zacht, subtiel.
Tweede dag komen de zuren iets meer naar voor. Maar wordt elk glas beter, fles zal deze avond leeg zijn vermoed ik.
Alweer een 90 wijn...

Vallen de prijzen tegenwoordig nog mee ?


RE: Régis Forey - vinejo - 04-06-2013 10:49 PM

(04-06-2013 10:41 PM)doc schreef:  
(04-06-2013 09:36 PM)vinejo schreef:  Gisteren geopend : Nuits St Georges 2008
Gracieus en zacht, subtiel.
Tweede dag komen de zuren iets meer naar voor. Maar wordt elk glas beter, fles zal deze avond leeg zijn vermoed ik.
Alweer een 90 wijn...

Vallen de prijzen tegenwoordig nog mee ?

Geen idee, enkele jaren terug ter plaatse rond de 20 betaald dacht ik, huidige prijzen op domein ken ik niet.


RE: Régis Forey - vinejo - 19-06-2014 04:20 PM

Bij de goal van Dries Mertens mocht er dinsdag nog een extra flesje open Smile

Het werd deze Regis Forey Nuits St Georges 2012, net binnen.
Onze eerste geur en slok van een 2012, we waren benieuwd.


RE: Régis Forey, Nuits St Georges 2012 - vinejo - 19-06-2014 04:56 PM

(19-06-2014 04:20 PM)vinejo schreef:  Bij de goal van Dries Mertens mocht er dinsdag nog een extra flesje open Smile

Het werd deze Regis Forey Nuits St Georges 2012, net binnen.
Onze eerste geur en slok van een 2012, we waren benieuwd.

t Was niet slecht maar ook niet waaaw. Leek wat hol in het middenpalet.
We dronken slechts één glaasje. Had verwacht dat ie zo pas na het bottelen mss wel heel mooi zou zijn maar de wijn was duidelijk niet in balans.
Gisterenavond dan verder gedronken.
Rijpe kersen in de neus, verse aardbeienconfituur, muskaat, zeep, mineraal(ijzervijlsel). Mooie neus toch.
In de mond valt op dat er van niks te veel is. Niet extreem rijp, zachte zuren, milde tannine. Misschien daardoor ook weinig karakter. Wordt met de slok beter maar blijft toch een zekere holheid vertonen, een héle lichte onrijpheid ook. Oké, t blijft een Village, maar van Forey verwachten we top, zelfs in de lagere aop.
Voorlopig nog niet 100% overtuigd van 2012. Toch 88++


RE: Régis Forey - vinejo - 07-05-2017 12:01 AM

Forey Vosne Romanee 2006

Dag 1
Is dit een Bourgogne? Lijkt eerder een geoxideerde Chateauneuf... Scherpe houttoets ook... pff..
Dag 2
Ho, dit is veranderd. Nu wel Bourgondisch in de neus, tertiair ook, natte bladeren en rood ruit. Zet zeer zacht aan, mooi evenwicht, behoorlijk lang en perfect bij de eend.
In de afdronk echter komen nogal krachtige tannines opzetten.
2006, geen topjaar in Bourgogne.
88


RE: Régis Forey - Olivier - 07-05-2017 06:43 PM

(07-05-2017 12:01 AM)vinejo schreef:  Forey Vosne Romanee 2006

Dag 1
Is dit een Bourgogne? Lijkt eerder een geoxideerde Chateauneuf... Scherpe houttoets ook... pff..
Dag 2
Ho, dit is veranderd. Nu wel Bourgondisch in de neus, tertiair ook, natte bladeren en rood ruit. Zet zeer zacht aan, mooi evenwicht, behoorlijk lang en perfect bij de eend.
In de afdronk echter komen nogal krachtige tannines opzetten.
2006, geen topjaar in Bourgogne.
88

Meegeproefd op dag 2 en toch een mooi neusje. Sterke cedertoets wel in de neus, naast de tertiaire elementen. In de mond kwam dit vrij gebald over door die tannines, waardoor ik zelfs eerst in Bordeaux zat. Het fruit was echter duidelijk rood fruit en ook de cedertoets dreven mij uiteindelijk naar Bourgogne. Het jaar speelt hier inderdaad wat parten. Ging echter perfect samen bij de eend en het lekkere rode bietensausje!


RE: Régis Forey - Vince - 09-05-2017 08:52 PM

Nuits St Georges 2009

geen proefnotitie genomen maar ik herinner me een warme, licht kruidige wijn, niet typisch pinot noir, te weinig fraîcheur naar mijn klassieke smaak, maar dit kan zeker bekoren > score 88

dit bevestigt nogmaals dat - naar mijn smaak - 2009 geen topjaar is, want té gemakkelijk, te weinig fraîcheur en zuren

"dans une année solaire (2003, 2009), l'effet du terroir est effacé" is een lokale wijsheid die ik enkel kan beamen

de opbouw van de crus in de Bourgogne laat zich het best gelden in de klassiekere jaargangen (bvb. 2008, 2010,2014), in de warmere jaargangen heb je dan weer very much value for money bij de generieke/regionale bourgognes.


RE: Régis Forey - vinejo - 29-08-2017 05:43 PM

Regis Forey - Morey St Denis 2008

Frisser (munt) en leek iets minder geëvolueerd dan de vorige. Mooie elegante neus. In de mond die typische Forey-met-een-hoek-af. Op 't einde nog een bittertje. (Fre)

Forey: Munt, grafiet, rode bosvruchten, zoethout, bloedappelsien, fris. Begint heel sappig, rood fruit komt terug Een mooie film met een klein beetje ontgoochelend, droog, einde (jo)


RE: Régis Forey - Fre - 29-08-2017 10:16 PM

(29-08-2017 05:43 PM)vinejo schreef:  Regis Forey - Morey St Denis 2008

Frisser (munt) en leek iets minder geëvolueerd dan de vorige. Mooie elegante neus. In de mond die typische Forey-met-een-hoek-af. Op 't einde nog een bittertje. (Fre)

Forey: Munt, grafiet, rode bosvruchten, zoethout, bloedappelsien, fris. Begint heel sappig, rood fruit komt terug Een mooie film met een klein beetje ontgoochelend, droog, einde (jo)

Zeer aards nu. Grond in de neus. Iets meer tannines nog dan gisteren. Beetje vlak door het wegdeemsteren van t fruit. Het plezier is er wat van af.


RE: Régis Forey - Gerten - 11-09-2017 07:11 PM

(29-08-2017 10:16 PM)Fre schreef:  
(29-08-2017 05:43 PM)vinejo schreef:  Regis Forey - Morey St Denis 2008

Frisser (munt) en leek iets minder geëvolueerd dan de vorige. Mooie elegante neus. In de mond die typische Forey-met-een-hoek-af. Op 't einde nog een bittertje. (Fre)

Forey: Munt, grafiet, rode bosvruchten, zoethout, bloedappelsien, fris. Begint heel sappig, rood fruit komt terug Een mooie film met een klein beetje ontgoochelend, droog, einde (jo)

Zeer aards nu. Grond in de neus. Iets meer tannines nog dan gisteren. Beetje vlak door het wegdeemsteren van t fruit. Het plezier is er wat van af.

Morey St Denis 2009

Nog niets van veroudering, wel fraicheur, grafiet, zeer elegant met mooie afdronk en fijne tannines. Niet uitzonderlijk maar drinkt lichtjes gekoeld wel lekker weg Had hier graag de 2010 eens naast geproefd. Is er een gelukkige bezitter in de zaal ?


RE: Régis Forey - Vince - 29-12-2017 01:59 PM

Vosne Romanée 2006


de cedertoets in de neus is onmiskenbaar, maar in de mond nog volledig op zijn zwart fruit en kruiden, een villages die nu AF is. Het is trouwens fruit day today... De afdronk is niet bijster lang, maar wel mooi afgerond. Alle hoekjes uit het verleden zijn weg. Deze villages is nu perfect op dronk Deze fles heeft ook een extra betekenis want de allereerste bourgogne die ik ter plaatse kocht (19 euro, eind 2008), en het is een gevecht geweest van ups & downs. Volgens mij te wijten aan het millésime dat nogal wispelturig van aard is; 2006 is één van de zeldzamere millésimes die dezelfde print hebben in Bordeaux en Bourgogne; soms groot, vaak nogal middelmatig en soms nietig. Een villages die pas na 11 jaar tot volledige wasdom gekomen is... .


RE: Régis Forey - Vince - 13-05-2018 09:35 PM

Nuits st Georges 2008
aromatisch heel subtiele verwevenheid van framboos en ceder, maar veel minder evolutie dan verwacht, ook het kleur is geëvolueerd maar er zit nog een jeugdige glans in.
In de mond een frisse aanzet, maar nadien heel mondvullend met opnieuw dezelfde aroma's en een mooie lengte en finesse; geen hoekjes meer te bespeuren. Voilà, weer eens het bewijs dat we met pinot noir meer geduld (mijn laatste fles) moeten hebben, zeker in millésimes met een hoge aciditeit, maar wat een beloning voor een villages: score 90+


RE: Régis Forey - vinejo - 13-05-2018 10:24 PM

(13-05-2018 09:35 PM)Vince schreef:  Nuits st Georges 2008
aromatisch heel subtiele verwevenheid van framboos en ceder, maar veel minder evolutie dan verwacht, ook het kleur is geëvolueerd maar er zit nog een jeugdige glans in.
In de mond een frisse aanzet, maar nadien heel mondvullend met opnieuw dezelfde aroma's en een mooie lengte en finesse; geen hoekjes meer te bespeuren. Voilà, weer eens het bewijs dat we met pinot noir meer geduld (mijn laatste fles) moeten hebben, zeker in millésimes met een hoge aciditeit, maar wat een beloning voor een villages: score 90+

Goed nieuws, heb nog wat 2008 liggen, ondermeer Guyot en Chicotot.


RE: Régis Forey - wvd - 14-05-2018 04:16 PM

(13-05-2018 10:24 PM)vinejo schreef:  
(13-05-2018 09:35 PM)Vince schreef:  Nuits st Georges 2008
aromatisch heel subtiele verwevenheid van framboos en ceder, maar veel minder evolutie dan verwacht, ook het kleur is geëvolueerd maar er zit nog een jeugdige glans in.
In de mond een frisse aanzet, maar nadien heel mondvullend met opnieuw dezelfde aroma's en een mooie lengte en finesse; geen hoekjes meer te bespeuren. Voilà, weer eens het bewijs dat we met pinot noir meer geduld (mijn laatste fles) moeten hebben, zeker in millésimes met een hoge aciditeit, maar wat een beloning voor een villages: score 90+

Goed nieuws, heb nog wat 2008 liggen, ondermeer Guyot en Chicotot.

Bourgogne liefhebbers, een ras apart. Volgens de puristen zijn de mooiste recente jaren 2008 en 2013.
2008, dat is nog net Chicotot "oude stijl" dacht ik zo en hoe langer je daar af blijft.
Intussen nam mevrouw het roer over en m.i. is daar de laatste jaren een forse kwaliteitssprong gemaakt met beter verteerbare tannines.
De prijzen zijn nu echter wat minder verteerbaar.


RE: Régis Forey - Vince - 15-05-2018 08:39 PM

wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen

interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)


RE: Régis Forey - wvd - 16-05-2018 10:05 AM

(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen

==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren Wink

(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)

Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.


RE: Régis Forey - Fre - 16-05-2018 11:00 AM

(16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef:  
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen

==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren Wink

(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)

Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?


RE: Régis Forey - wvd - 16-05-2018 11:40 AM

(16-05-2018 11:00 AM)Fre schreef:  
(16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef:  
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen

==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren Wink

(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)

Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?

In dit geval gaat het over de gemiddelde scores bij hun degustaties. Uiteraard zegt dat niet alles en misschien werden er meer stalen Boudots ingestuurd door de "betere" wijnbouwers. Het kan ook liggen aan de stijl. Zoals je weet kan je grosso modo de wijngaarden binnen de AOP in 3 stijlen opdelen. De fijnere, romige en misschien meer toegankelijke vinden we aan de noordkant. Wellicht helpt dat in niet geringe mate bij degustaties van toch bijna altijd jonge wijnen. Maar toch, zelf ben ik toch ook meer gecharmeerd door de stijl van Boudots, Cras, Meurgers dan van de ook prijzenswaardige Cailles, Vaucrains, Saint-Georges.


RE: Régis Forey - Fre - 16-05-2018 04:56 PM

(16-05-2018 11:40 AM)wvd schreef:  
(16-05-2018 11:00 AM)Fre schreef:  
(16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef:  
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen

==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren Wink

(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)

Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?

In dit geval gaat het over de gemiddelde scores bij hun degustaties. Uiteraard zegt dat niet alles en misschien werden er meer stalen Boudots ingestuurd door de "betere" wijnbouwers. Het kan ook liggen aan de stijl. Zoals je weet kan je grosso modo de wijngaarden binnen de AOP in 3 stijlen opdelen. De fijnere, romige en misschien meer toegankelijke vinden we aan de noordkant. Wellicht helpt dat in niet geringe mate bij degustaties van toch bijna altijd jonge wijnen. Maar toch, zelf ben ik toch ook meer gecharmeerd door de stijl van Boudots, Cras, Meurgers dan van de ook prijzenswaardige Cailles, Vaucrains, Saint-Georges.
Boudots is inderdaad een topperceel. Ligt ook tegen Malconsorts dacht k. Cras en Meurgers zijn me minder bekend, waarschijnlijk zelfs nog niet gedronken.


RE: Régis Forey - wvd - 16-05-2018 06:42 PM

(16-05-2018 04:56 PM)Fre schreef:  
(16-05-2018 11:40 AM)wvd schreef:  
(16-05-2018 11:00 AM)Fre schreef:  
(16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef:  
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen

==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren Wink

(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)

Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?

In dit geval gaat het over de gemiddelde scores bij hun degustaties. Uiteraard zegt dat niet alles en misschien werden er meer stalen Boudots ingestuurd door de "betere" wijnbouwers. Het kan ook liggen aan de stijl. Zoals je weet kan je grosso modo de wijngaarden binnen de AOP in 3 stijlen opdelen. De fijnere, romige en misschien meer toegankelijke vinden we aan de noordkant. Wellicht helpt dat in niet geringe mate bij degustaties van toch bijna altijd jonge wijnen. Maar toch, zelf ben ik toch ook meer gecharmeerd door de stijl van Boudots, Cras, Meurgers dan van de ook prijzenswaardige Cailles, Vaucrains, Saint-Georges.
Boudots is inderdaad een topperceel. Ligt ook tegen Malconsorts dacht k. Cras en Meurgers zijn me minder bekend, waarschijnlijk zelfs nog niet gedronken.

Kwatongen beweren idd dat dit het beste deel van NSG is omdat het vlak naast Vosne ligt...
Cras vind je uiterst zelden, ik ken die enkel van bij Clavelier, maar ik krijg er geen ene fles van vast Sad Meurgers en ook andere aan de noordzijde vind je toch wel hier en daar.
Ook villages als Bas de Combe en Allots vind je wel apart gebotteld en de "gewone" NSG van M. Noëllat is een blend van Allots en Barrières en een mooi voorbeeld eigenlijk.
Het is dat zoeken naar overeenkomsten en verschillen dat Bourgogne voor mij ook zo'n spannende regio maakt. En "weten" ga je het toch nooit, dus de zoektocht is het doel.


RE: Régis Forey - Fre - 16-05-2018 08:38 PM

(16-05-2018 06:42 PM)wvd schreef:  
(16-05-2018 04:56 PM)Fre schreef:  
(16-05-2018 11:40 AM)wvd schreef:  
(16-05-2018 11:00 AM)Fre schreef:  
(16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef:  
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen

==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren Wink

(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef:  interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)

Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?

In dit geval gaat het over de gemiddelde scores bij hun degustaties. Uiteraard zegt dat niet alles en misschien werden er meer stalen Boudots ingestuurd door de "betere" wijnbouwers. Het kan ook liggen aan de stijl. Zoals je weet kan je grosso modo de wijngaarden binnen de AOP in 3 stijlen opdelen. De fijnere, romige en misschien meer toegankelijke vinden we aan de noordkant. Wellicht helpt dat in niet geringe mate bij degustaties van toch bijna altijd jonge wijnen. Maar toch, zelf ben ik toch ook meer gecharmeerd door de stijl van Boudots, Cras, Meurgers dan van de ook prijzenswaardige Cailles, Vaucrains, Saint-Georges.
Boudots is inderdaad een topperceel. Ligt ook tegen Malconsorts dacht k. Cras en Meurgers zijn me minder bekend, waarschijnlijk zelfs nog niet gedronken.

Kwatongen beweren idd dat dit het beste deel van NSG is omdat het vlak naast Vosne ligt...
Cras vind je uiterst zelden, ik ken die enkel van bij Clavelier, maar ik krijg er geen ene fles van vast Sad Meurgers en ook andere aan de noordzijde vind je toch wel hier en daar.
Ook villages als Bas de Combe en Allots vind je wel apart gebotteld en de "gewone" NSG van M. Noëllat is een blend van Allots en Barrières en een mooi voorbeeld eigenlijk.
Het is dat zoeken naar overeenkomsten en verschillen dat Bourgogne voor mij ook zo'n spannende regio maakt. En "weten" ga je het toch nooit, dus de zoektocht is het doel.
Cras zou blijkbaar ook door Lamarche aangeboden worden. Spijtig genoeg niet binnen mijn 'range'.
Murgers of Aux Murgers inderdaad nog bij een aantal toppers zoals Méo-Camuzet, Confuron-Cotétidot, Hudelot-Noëllat en Bertagna.


RE: Régis Forey - Vince - 17-06-2018 08:39 PM

Nuits st Georges, 1 cru les perrières, 2008
een wijnbouwer die het etiket krijgt (zie ook LPV) van nogal op extractie te werken, maar dan weet hij toch de millésimes uit te kiezen om dat niet te doen; dit was er eentje volop finesse à la figeac, ik heb niets genoteerd maar ik herinner me het lichtrood fruit en de florale aroma's (zeker geen geranium!), de prachtige zuurtjes, een ellenlange afdronk, en volop - een beetje perplex van de wijn en het verlies van duitsland tegen mexico - genieten...

score 93


RE: Régis Forey - vinejo - 17-06-2018 09:06 PM

(17-06-2018 08:39 PM)Vince schreef:  Nuits st Georges, 1 cru les perrières, 2008
een wijnbouwer die het etiket krijgt (zie ook LPV) van nogal op extractie te werken, maar dan weet hij toch de millésimes uit te kiezen om dat niet te doen; dit was er eentje volop finesse à la figeac, ik heb niets genoteerd maar ik herinner me het lichtrood fruit en de florale aroma's (zeker geen geranium!), de prachtige zuurtjes, een ellenlange afdronk, en volop - een beetje perplex van de wijn en het verlies van duitsland tegen mexico - genieten...

score 93

Haha, hier ook genoten van de Mexicanen Smile

Misschien heeft Forey gewoon minstens 10 jaar nodig..?
Ga deze week eens een gewone pinot noir 2014 openen, ben benieuwd.


RE: Régis Forey - vinejo - 18-06-2018 06:04 PM

Van de weeromstuit dan maar een Forey Pinot noir 2014 open getrokken.
Interessant om deze basis Bourgogne eens te vergelijken met wat een top Morgon brengt (de Desvignes Javernieres, zie andere topic).

Terwijl Imke Courtois haar charmante analyse verkondigt, ruik ik nieuwsgierig aan het glas. Aaaaah, wat kan Bourgogne heerlijk ruiken. Boschampignonnekes à gogo. Heerlijk putteke. Het mondgevoel is zacht, fijn, mooie focus. Perfect in balans.
Eerlijk? Na mijn hedonistische Bojobelevenissen is dit toch weer even een reality check. Hoe mooi de gamay ook is gemaakt, de klasse van pinot noir blijft ongenaakbaar.

Philippe Le Hardy had misschien tóch gelijk.



(Ondertussen deed Frank Raes me voor het eerst in 25 jaar schaterlachen. Toen een pikzwarte Panama-speler met geblondeerd kroeshaar in beeld kwam kwalificeerde Raes hem als "Blonde jonge God". woeha )


RE: Régis Forey - Vince - 19-06-2018 09:13 PM

tja, ik kon dus niet wachten om dit ook (voor het eerst) te proeven
geen boschampignons, maar rood fruit met hopen, inderdaad heel evenwichtig, mooie zuurtjes, mondvullend, zalig wijntje

ongetwijfeld speelt hier de kunde van de wijnbouwer, maar generieke bourgogne in de côte de nuits getuigt van een ander terroir dan dat van eentje op een boogscheut van bijvoorbeeld Tonnerre…=> vandaar de nieuwe AOC "Bourgogne Côte d'Or" die vanaf millésime 2017 in het leven wordt geroepen.


RE: Régis Forey - vinejo - 02-07-2018 06:17 PM

Gisterenavond een gekoelde Vosne Romanee 2011 gedronken.
De wijn had een fijne neus, echter met een behoorlijk groene toets.
Gerten dacht hierdoor zelfs even aan cabernet franc.
In de mond vonden we die vegetaliteit echter niet terug, de wijn kwam van langs om meer open en was wellicht te snel op om zich op zijn best te kunnen tonen.
Een goede 2011, doch de kenmerken van het mindere oogstjaar waren wel aanwezig.
En als je dan ziet dat zo n gewone Villages in de handel minstens 40 euro moet kosten word je nog meer een Bojofan...


RE: Régis Forey - vinejo - 24-08-2018 06:25 PM

Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86


RE: Régis Forey - wvd - 24-08-2018 06:54 PM

(24-08-2018 06:25 PM)vinejo schreef:  Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86

Oeioeioei, dat is een kleine ramp! watte


RE: Régis Forey - vinejo - 24-08-2018 07:24 PM

(24-08-2018 06:54 PM)wvd schreef:  
(24-08-2018 06:25 PM)vinejo schreef:  Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86

Oeioeioei, dat is een kleine ramp! watte

Ja, ik krijg de fles niet leeg...


RE: Régis Forey - Vince - 24-08-2018 10:26 PM

een mooie neus, maar een tegenvallende mond...
ik heb hier hetzelfde met een côte rotie van J.M. Burgaud 2011 die me wat tegenvalt
ik kijk op de calendrier lunaire: wortel (…)
morgen hopelijk beter


RE: Régis Forey - vinejo - 24-08-2018 10:34 PM

(24-08-2018 10:26 PM)Vince schreef:  een mooie neus, maar een tegenvallende mond...
ik heb hier hetzelfde met een côte rotie van J.M. Burgaud 2011 die me wat tegenvalt
ik kijk op de calendrier lunaire: wortel (…)
morgen hopelijk beter

Zou het...?
Heb nog1/3 in de koelkast staan (stond al open van gisteren).
Ik check morgen - als ie dan nog niet geoxideerd is Rolleyes


RE: Régis Forey - wvd - 25-08-2018 11:18 AM

(24-08-2018 10:34 PM)vinejo schreef:  
(24-08-2018 10:26 PM)Vince schreef:  een mooie neus, maar een tegenvallende mond...
ik heb hier hetzelfde met een côte rotie van J.M. Burgaud 2011 die me wat tegenvalt
ik kijk op de calendrier lunaire: wortel (…)
morgen hopelijk beter

Zou het...?
Heb nog1/3 in de koelkast staan (stond al open van gisteren).
Ik check morgen - als ie dan nog niet geoxideerd is Rolleyes

Een Bourgogne en dan nog in de frigo, zou toch 2 dagen moeten houden, niet?


RE: Régis Forey - vinejo - 25-08-2018 02:13 PM

(24-08-2018 06:25 PM)vinejo schreef:  Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86

En ja hoor...derde dag valt alle plots tóch op zijn plaats!
De neus blijft mooi, met meer mineraliteit nu.
In de mond is dit nu wél in balans, fris zelfs, op het elegante af. Het storende warmtegevoel is met de Noorderzon vertrokken. Wel nog wat voorzichtige droogtrekking. Rijp fruit in de afdronk.
Een redelijk opvallende metamorfose toch.
En ja, gisteren root, vandaag fruit dag.
Ik word hier alleen maar heel bescheiden van...
Mensen die een wijn na één glas of zelfs een fles afschrijven.. nono onwetenden!!

Ik heb hiervan nog een flesje liggen, dat laat ik minstens nog 3 jaar rusten.


RE: Régis Forey - Vince - 26-08-2018 10:08 AM

blij dit te lezen!

het complexe gegeven van die verschillende proefvensters van open en gesloten fase is toch iets waar we steeds door verrast blijven

Forey werkte nogal op doorgedreven extractie wat misschien verklaart waarom zijn wijnen in hun plooi moeten vallen,
ik geloof dat hij pas sinds millésime 2013 met een lichtere voet op het extractiepedaal duwt


RE: Régis Forey - Vince - 23-11-2018 12:55 PM

gisteren de Nuits st Georges 2008 opnieuw geproefd.
De 1 crus van Forey in 2008 bleken in recente degustaties nog niet echt op punt, dus daarom toch nog even checken aan de basis, en dat blijkt geruststellend. Onderstaande TN van 13/05 blijft 100% geldig en ik concludeer daarom de 1 crus wellicht pas binnen 5 jaar wellicht tot hun volledige recht zullen komen. Geduld, geduld... .

"Nuits st Georges 2008 aromatisch heel subtiele verwevenheid van framboos en ceder, maar veel minder evolutie dan verwacht, ook het kleur is geëvolueerd maar er zit nog een jeugdige glans in.
In de mond een frisse aanzet, maar nadien heel mondvullend met opnieuw dezelfde aroma's en een mooie lengte en finesse; geen hoekjes meer te bespeuren. Voilà, weer eens het bewijs dat we met pinot noir meer geduld (mijn laatste fles) moeten hebben, zeker in millésimes met een hoge aciditeit, maar wat een beloning voor een villages: score 90+"



RE: Régis Forey - Vince - 06-01-2020 09:38 PM

Vosne Romanée 2013
dit is de millésime die voor Régis een omschakeling was van extractie gedreven vinificatie (soms wat rustieke wijnen die véél tijd nodig hebben) naar een veel lichtere vinificatie, en met wat voor een resultaat: aroma's van frambozen en rozen, evenwichtig en verfijnd mondgevoel, mooie afdronk, veel drinkplezier. En ik kan me perfect verzoenen met de jaargang.


RE: Régis Forey - Vince - 28-02-2020 07:54 PM

hoe relatief wijn is
een paar weken terug de clos vougeot 2006 gedronken, een enorme tegenvaller

vandaag de bourgogne 2014, bloemig aroma, heel lichtvoetige wijn in de mond, perfect in balans, geen hoekje te bespeuren, kortom drinkplezier, voor 11 euro ter plaatse

als je als restaurateur 'bourgogne' op je kaart wil zetten waar je nog iets op kan verdienen én waar de klant tevreden mee kan zijn


RE: Régis Forey - vinejo - 16-08-2020 07:16 PM

(06-01-2020 09:38 PM)Vince schreef:  Vosne Romanée 2013
dit is de millésime die voor Régis een omschakeling was van extractie gedreven vinificatie (soms wat rustieke wijnen die véél tijd nodig hebben) naar een veel lichtere vinificatie, en met wat voor een resultaat: aroma's van frambozen en rozen, evenwichtig en verfijnd mondgevoel, mooie afdronk, veel drinkplezier. En ik kan me perfect verzoenen met de jaargang.

Ik opende als zondagse wijn Wink een Morey St Denis 2013
Wat Vince schrijft over de jaargang kan ik enkel beamen: framboos en roos, mineraliteit, een zweem koffie/melkchocolade. Ook het mondgevoel is gelijkaardig, mooie,lengte, elegant en verfijnd, zuren heel mooi versmolten met het sap, zachte tannines (niks droogtrekking).
Eindelijk nog eens een uitmuntende Forey.

Of is het omdat het ook vandáag Flower day is volgens Thun? Je zou het gaan geloven.
Flower day of niet, t was in elk geval Forey day!


RE: Régis Forey - vinejo - 17-08-2020 08:24 PM

(16-08-2020 07:16 PM)vinejo schreef:  
(06-01-2020 09:38 PM)Vince schreef:  Vosne Romanée 2013
dit is de millésime die voor Régis een omschakeling was van extractie gedreven vinificatie (soms wat rustieke wijnen die véél tijd nodig hebben) naar een veel lichtere vinificatie, en met wat voor een resultaat: aroma's van frambozen en rozen, evenwichtig en verfijnd mondgevoel, mooie afdronk, veel drinkplezier. En ik kan me perfect verzoenen met de jaargang.

Ik opende als zondagse wijn Wink een Morey St Denis 2013
Wat Vince schrijft over de jaargang kan ik enkel beamen: framboos en roos, mineraliteit, een zweem koffie/melkchocolade. Ook het mondgevoel is gelijkaardig, mooie,lengte, elegant en verfijnd, zuren heel mooi versmolten met het sap, zachte tannines (niks droogtrekking).
Eindelijk nog eens een uitmuntende Forey.

Of is het omdat het ook vandáag Flower day is volgens Thun? Je zou het gaan geloven.
Flower day of niet, t was in elk geval Forey day!

Dag twee meer fruit nog in de neus, leder ook en grafiet.
In de mond nog steeds zacht, verbazend sappig. Nochtans leafday vandaag... Wink
Oogstjaar 2013 in Bourgogne is in a good place now...


RE: Régis Forey - Fre - 24-10-2020 07:46 PM

Bourgogne 2015
Sappig en zoet fruitig. Das zowat de eerste omschrijving die in me op komt. Maar vergis je niet: deze wijn heeft nog zoveel meer. Een lichte minerale toets maar vooral dus bakken fruit. En ook die licht kruidige toets in de neus die me naar Duitsland brengt. In de mond heb je dat gelukkig minder. Dit is voor mij zo kenmerkend voor 2015. De fles was in no time leeg. Kenmerkend voor ‘good stuff’. Dank aan mijn ‘dealer’


RE: Régis Forey - vinejo - 24-10-2020 10:50 PM

(24-10-2020 07:46 PM)Fre schreef:  Bourgogne 2015
Sappig en zoet fruitig. Das zowat de eerste omschrijving die in me op komt. Maar vergis je niet: deze wijn heeft nog zoveel meer. Een lichte minerale toets maar vooral dus bakken fruit. En ook die licht kruidige toets in de neus die me naar Duitsland brengt. In de mond heb je dat gelukkig minder. Dit is voor mij zo kenmerkend voor 2015. De fles was in no time leeg. Kenmerkend voor ‘good stuff’. Dank aan mijn ‘dealer’

Doet me denken aan de 2009 hiervan. Die was ook goddelijk en belachelijk snel op (in 2011).


RE: Régis Forey - Vince - 28-12-2020 02:44 PM

Nuits st Georges 2010
bevat 3 percelen: charbonnières, topons en plantes au baron
licht kruidige en frisse neus (munt), in de mond krokant fris fruit (rode bes en braambes), sappig mondgevoel, rijpe zuren, enorm jeugdig, mooi evenwicht, tannines zijn mooi versmolten. Indien de afdronk iétsje langer zou zijn dan zou dit richting 1 cru niveau gaan. Een bijzonder mooie villages die nu (pas) à point is.


RE: Régis Forey - Gerten - 14-02-2021 01:03 PM

(24-08-2018 06:25 PM)vinejo schreef:  Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86

Jo, ik heb diezelfde nu in het glas en recht vanuit de wijnkast geopend vind ik die niet slecht met behoorlijk wat fruit en frisheid, hoewel idd niet zeer complex.


RE: Régis Forey - vinejo - 14-02-2021 02:09 PM

(14-02-2021 01:03 PM)Gerten schreef:  
(24-08-2018 06:25 PM)vinejo schreef:  Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86

Jo, ik heb diezelfde nu in het glas en recht vanuit de wijnkast geopend vind ik die niet slecht met behoorlijk wat fruit en frisheid, hoewel idd niet zeer complex.

Ha Gerten! Smile
Na drie dagen is die wijn erdoor gekomen, zie foto
Dus kan me voorstellen dat hij twee jaar later die drie dagen niet meer nodig heeft Wink Schol!!


RE: Régis Forey - Gerten - 14-02-2021 09:04 PM

(14-02-2021 02:09 PM)vinejo schreef:  
(14-02-2021 01:03 PM)Gerten schreef:  
(24-08-2018 06:25 PM)vinejo schreef:  Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86

Jo, ik heb diezelfde nu in het glas en recht vanuit de wijnkast geopend vind ik die niet slecht met behoorlijk wat fruit en frisheid, hoewel idd niet zeer complex.

Ha Gerten! Smile
Na drie dagen is die wijn erdoor gekomen, zie foto
Dus kan me voorstellen dat hij twee jaar later die drie dagen niet meer nodig heeft Wink Schol!!

Merci voor de update van 2.5 jaar geleden!


RE: Régis Forey - vinejo - 14-02-2021 11:59 PM

(14-02-2021 09:04 PM)Gerten schreef:  
(14-02-2021 02:09 PM)vinejo schreef:  
(14-02-2021 01:03 PM)Gerten schreef:  
(24-08-2018 06:25 PM)vinejo schreef:  Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86

Jo, ik heb diezelfde nu in het glas en recht vanuit de wijnkast geopend vind ik die niet slecht met behoorlijk wat fruit en frisheid, hoewel idd niet zeer complex.

Ha Gerten! Smile
Na drie dagen is die wijn erdoor gekomen, zie foto
Dus kan me voorstellen dat hij twee jaar later die drie dagen niet meer nodig heeft Wink Schol!!

Merci voor de update van 2.5 jaar geleden!

woeha


RE: Régis Forey - Gerten - 15-02-2021 08:09 PM

(14-02-2021 11:59 PM)vinejo schreef:  
(14-02-2021 09:04 PM)Gerten schreef:  
(14-02-2021 02:09 PM)vinejo schreef:  
(14-02-2021 01:03 PM)Gerten schreef:  
(24-08-2018 06:25 PM)vinejo schreef:  Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86

Jo, ik heb diezelfde nu in het glas en recht vanuit de wijnkast geopend vind ik die niet slecht met behoorlijk wat fruit en frisheid, hoewel idd niet zeer complex.

Ha Gerten! Smile
Na drie dagen is die wijn erdoor gekomen, zie foto
Dus kan me voorstellen dat hij twee jaar later die drie dagen niet meer nodig heeft Wink Schol!!

Merci voor de update van 2.5 jaar geleden!

woeha


Het restje na 1 dag zonder stop is inderdaad subliem !


RE: Régis Forey - vinejo - 14-03-2021 05:13 PM

(18-06-2018 06:04 PM)vinejo schreef:  Van de weeromstuit dan maar een Forey Pinot noir 2014 open getrokken.
Interessant om deze basis Bourgogne eens te vergelijken met wat een top Morgon brengt (de Desvignes Javernieres, zie andere topic).

Terwijl Imke Courtois haar charmante analyse verkondigt, ruik ik nieuwsgierig aan het glas. Aaaaah, wat kan Bourgogne heerlijk ruiken. Boschampignonnekes à gogo. Heerlijk putteke. Het mondgevoel is zacht, fijn, mooie focus. Perfect in balans.
Eerlijk? Na mijn hedonistische Bojobelevenissen is dit toch weer even een reality check. Hoe mooi de gamay ook is gemaakt, de klasse van pinot noir blijft ongenaakbaar.

Philippe Le Hardy had misschien tóch gelijk.



(Ondertussen deed Frank Raes me voor het eerst in 25 jaar schaterlachen. Toen een pikzwarte Panama-speler met geblondeerd kroeshaar in beeld kwam kwalificeerde Raes hem als "Blonde jonge God". woeha )

Na hett opslobberen van het laatste kwart Haut Serre (Cahors, bleef fluwelig zacht en hedonistisch) had ik, tijdens de exploten van VDP, Pogacar en WVA, zin in nog wat meer wijn...
Gezien hier onlangs over 2014 Bourgogne nogal wat twijfel heerste bekeek ik even het 2014 schapje. Oeps, nog een gewone Bourgogne pinot noir van Forey, die moet dringend uit waarschijnlijk.
Hups, opentsjoevennnn!
En ja, een wijn die perfect drinkt, zeker niet versleten, eigenlijk perfect op dronk, hoewel mss al wat materie verloren. Heel rijp (bijna wee) rood fruit in de neus, mooi ingepeperd. De mond is licht en fris, dat rijpe fruit weer, heel elegant, evenwichtig, een Bourgogne uit het boekje.
Moeilijk te spuwen, ik heb mijn best gedaan... Blush


RE: Régis Forey - vinejo - 15-03-2021 07:16 PM

(14-03-2021 05:13 PM)vinejo schreef:  
(18-06-2018 06:04 PM)vinejo schreef:  Van de weeromstuit dan maar een Forey Pinot noir 2014 open getrokken.
Interessant om deze basis Bourgogne eens te vergelijken met wat een top Morgon brengt (de Desvignes Javernieres, zie andere topic).

Terwijl Imke Courtois haar charmante analyse verkondigt, ruik ik nieuwsgierig aan het glas. Aaaaah, wat kan Bourgogne heerlijk ruiken. Boschampignonnekes à gogo. Heerlijk putteke. Het mondgevoel is zacht, fijn, mooie focus. Perfect in balans.
Eerlijk? Na mijn hedonistische Bojobelevenissen is dit toch weer even een reality check. Hoe mooi de gamay ook is gemaakt, de klasse van pinot noir blijft ongenaakbaar.

Philippe Le Hardy had misschien tóch gelijk.



(Ondertussen deed Frank Raes me voor het eerst in 25 jaar schaterlachen. Toen een pikzwarte Panama-speler met geblondeerd kroeshaar in beeld kwam kwalificeerde Raes hem als "Blonde jonge God". woeha )

Na hett opslobberen van het laatste kwart Haut Serre (Cahors, bleef fluwelig zacht en hedonistisch) had ik, tijdens de exploten van VDP, Pogacar en WVA, zin in nog wat meer wijn...
Gezien hier onlangs over 2014 Bourgogne nogal wat twijfel heerste bekeek ik even het 2014 schapje. Oeps, nog een gewone Bourgogne pinot noir van Forey, die moet dringend uit waarschijnlijk.
Hups, opentsjoevennnn!
En ja, een wijn die perfect drinkt, zeker niet versleten, eigenlijk perfect op dronk, hoewel mss al wat materie verloren. Heel rijp (bijna wee) rood fruit in de neus, mooi ingepeperd. De mond is licht en fris, dat rijpe fruit weer, heel elegant, evenwichtig, een Bourgogne uit het boekje.
Moeilijk te spuwen, ik heb mijn best gedaan... Blush

Dag twee (halve fles over) is dit nog steeds even lekker, minder rijp fruit nu maar mineralig en zelfs wat floraal, heel elegant. Mmm...


RE: Régis Forey - BartS - 10-04-2021 09:39 AM

(24-10-2020 07:46 PM)Fre schreef:  Bourgogne 2015
Sappig en zoet fruitig. Das zowat de eerste omschrijving die in me op komt. Maar vergis je niet: deze wijn heeft nog zoveel meer. Een lichte minerale toets maar vooral dus bakken fruit. En ook die licht kruidige toets in de neus die me naar Duitsland brengt. In de mond heb je dat gelukkig minder. Dit is voor mij zo kenmerkend voor 2015. De fles was in no time leeg. Kenmerkend voor ‘good stuff’. Dank aan mijn ‘dealer’

Gisteren zelfgemaakte vol-au-vent met een witte Maconnais vs. bovenvermelde wijn, Bourgogne 2015 van Forey. Ik ken niet veel van Bourgogne, dus even heel topic gelezen hier, ik heb namelijk van dit domein een fles of 20 liggen. Dat belooft veel goeds. De fles was gisteren in ieder geval in mijn ogen subliem. En dat voor een "gewone" Bourgogne. Niets geforceerd, heerlijk fruit, perfect op dronk, kleine rokerigheid, beetje champignons. Drink meer spatburgunder en kan wel beamen wat Fre zegt. Maar voor mij, als Bourgogne-leek, was dit echt zeer mooi. De overige flessen gaan snel sneuvelen vrees ik. De villages en 1ier cru's laat ik nog even. Aangename ontdekking.


RE: Régis Forey - Vince - 19-04-2021 08:14 PM

Vosne Romanée 2012
bloemig aroma, rozen, maar doorweven met subtiel hout, "filigraan" zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen zeggen en het heeft een tikkeltje weg van Schumacher (los van dat hout). Maar het eerste wat eigenlijk in me opkwam was "Figeac", en dan de stijl van de 80's die gekenmerkt was door die florale finesse met subtiele houtdosering (en geen hoge Parker scores haalde). Aromatisch doet deze wijn me eigenlijk ook denken aan top Saumur (chateau Yvonne). Een gewogen gemiddelde van Figeac-Yvonne-Schumacher, sommigen zullen zich daar wellicht iets bij kunnen voorstellen. Tongue
Het mondgevoel is idem aan de neus. De tannines zijn fijn. De afdronk is behoorlijk lang. Mooie zuren en een licht korrelig mondgevoel dat wijst op materie. Blind zou ik dus sterk getwijfeld hebben aan pinot noir. Amai. Ik ga deze wijn nog lang onthouden, evenals de fotofinish van de Amstel Gold Race...


RE: Régis Forey - vinejo - 19-04-2021 09:02 PM

(19-04-2021 08:14 PM)Vince schreef:  Een gewogen gemiddelde van Figeac-Yvonne-Schumacher, sommigen zullen zich daar wellicht iets bij kunnen voorstellen.

Hmmm dat klinkt als de ultieme fantasie van een groot aantal forumleden...
Wou dat ik zo n Yvonne Figeac-Shumie liggen had...

Ooh, ja ik héb een paar flesjes liggen, net even gaan kijken de welke, een 2009, 2010, 2011...géen 2012 , wel nog een 2015.

Blij mee Smile


RE: Régis Forey - Vince - 09-06-2021 08:32 PM

haha, Jo je hebt dus nog een Vosne 2010 liggen? Open doen! Deze week en passant kunnen proeven bij mijn nestor, ligt in de lijn van de 2012 behalve het korrelige mondgevoel en wat meer evolutie. Me dunkt dat dit blind niet eenvoudig te plaatsen is.


RE: Régis Forey - vinejo - 09-06-2021 10:35 PM

(09-06-2021 08:32 PM)Vince schreef:  haha, Jo je hebt dus nog een Vosne 2010 liggen? Open doen! Deze week en passant kunnen proeven bij mijn nestor, ligt in de lijn van de 2012 behalve het korrelige mondgevoel en wat meer evolutie. Me dunkt dat dit blind niet eenvoudig te plaatsen is.

Open doen omdat ie dringend moet gedronken worden?
Of omdat ie nu zo lekker is?


RE: Régis Forey - Vince - 10-06-2021 10:25 AM

nu lekker! geen haast bij hoor


RE: Régis Forey - Vince - 02-04-2022 11:25 AM

bourgogne 2014,
een lichtvoetige pinot die me blind richting Jura zou sturen. Aroma's van rode bes en aardbei en nét rijp mondgevoel (dat subtiele zuurtje). Deze wijn heeft niet de diepte en rijpheid die menig proever stilletjes aan als evident ervaart sinds de jaargangen 2015-2020 (...), maar hij is complexloos digest. Ik betaalde 11 euro op het domein, niet te geloven voor die kwaliteit.
Mocht je dit in een sterrenresto als aangepaste wijn blind voorgeschoteld krijgen spring je een gat in de lucht.
Haast om de 2014's te drinken? Ik denk het niet, toch zeker niet naarmate je hoger op de AOC piramide klimt.


RE: Régis Forey - wvd - 02-04-2022 02:04 PM

(02-04-2022 11:25 AM)Vince schreef:  bourgogne 2014,
een lichtvoetige pinot die me blind richting Jura zou sturen. Aroma's van rode bes en aardbei en nét rijp mondgevoel (dat subtiele zuurtje). Deze wijn heeft niet de diepte en rijpheid die menig proever stilletjes aan als evident ervaart sinds de jaargangen 2015-2020 (...), maar hij is complexloos digest. Ik betaalde 11 euro op het domein, niet te geloven voor die kwaliteit.
Mocht je dit in een sterrenresto als aangepaste wijn blind voorgeschoteld krijgen spring je een gat in de lucht.
Haast om de 2014's te drinken? Ik denk het niet, toch zeker niet naarmate je hoger op de AOC piramide klimt.

Nooit de "gewone" Bourgogne onderschatten en al zeker de nieuwe Bourgogne Côte d'Or niet. Er liggen zeer goede terroirs aan de oostzijde van de 974.
En volgens Jasper komen de regionals van 2009 en 2010 stilaan op dronk. Bourgogne gaat altijd veel langer mee dan je denkt.
En 2014 is niet het grootste jaar, maar er zijn toch erg mooie wijnen gemaakt die zeker lang gaaan meegaan. We hadden toevallig gisteren ook een 2014 in het glas en die was eigenlijk nog véél te jong. Toegegeven, het was een topcuvée uit Marsannay, maar toch....


RE: Régis Forey - Fre - 10-12-2022 10:38 AM

Morey St Denis 2016
Deze wijn heeft de elegantie van de 2016: fris rood fruit, fijne zuurtjes. Kortom, my cup of tea. Na openstaan wordt hij wat aardser en strenger. Er zit zeker marge op maar is nu al perfect drinkbaar


RE: Régis Forey - Vince - 16-01-2023 02:42 PM

Morey SD 2010, een village waar ik niet van wist dat ik er nog een had. Bij openen heel hoog in zuren. Ik had wat gevreesd voor een wijn over de top. Een uurtje later de metamorfose. Rood fruit met een florale toets, kruidigheid, niets tertiairs (!) , alles mooi versmolten met een vol mondgevoel (deed mij ook wat denken aan een St Joseph). Wederom het bewijs dat 2010 geduld vraagt. Voor wat CdNuits betreft blijf ik nog even van de 1 crus af.


RE: Régis Forey - Vince - 26-02-2023 01:20 PM

Vosne 1 cru Les Gaudichots 2011
pop and pour, Fre kwam langs en na weken lange tournée minérale wou ik hem (en mezelf) eens verwennen. Deze wijn dateert van de extractieperiode van Régis maar presenteerde zich verrassend goed op een schenktemperatuur van 18 graden. Fre ging richting millésimes 2009 en 2010. Zeer begrijpelijk want de wijn was net perfect rijp maar had toch een fris kantje. Als het op de cru aankwam waagde hij een gokje waar ik hem voor 200% in kon volgen: Nuits 1 cru les Vaucrains. Inderdaad, deze wijn toonde zich groots en edel, maar ook met een stevig mannelijk trekje. De wijn heeft een fijne tanninekorrel met een bijzonder mooie lengte. Een knabbelwijn die daardoor de doordeweekse wijnproever (zoals mijn ega) niet direct kan bekoren. Ik vind 2011 een vrij moeilijk jaar - in de trend van 2006 maar beter - en heb nauwelijks nog wijnen van dit jaar liggen. Nu nog scharten of ik van deze nog eentje vind, daar zou ik dan nog een paar jaar mee wachten.


RE: Régis Forey - vinejo - 26-02-2023 02:12 PM

(26-02-2023 01:20 PM)Vince schreef:  Vosne 1 cru Les Gaudichots 2011
pop and pour, Fre kwam langs en na weken lange tournée minérale wou ik hem (en mezelf) eens verwennen. Deze wijn dateert van de extractieperiode van Régis maar presenteerde zich verrassend goed op een schenktemperatuur van 18 graden. Fre ging richting millésimes 2009 en 2010. Zeer begrijpelijk want de wijn was net perfect rijp maar had toch een fris kantje. Als het op de cru aankwam waagde hij een gokje waar ik hem voor 200% in kon volgen: Nuits 1 cru les Vaucrains. Inderdaad, deze wijn toonde zich groots en edel, maar ook met een stevig mannelijk trekje. De wijn heeft een fijne tanninekorrel met een bijzonder mooie lengte. Een knabbelwijn die daardoor de doordeweekse wijnproever (zoals mijn ega) niet direct kan bekoren. Ik vind 2011 een vrij moeilijk jaar - in de trend van 2006 maar beter - en heb nauwelijks nog wijnen van dit jaar liggen. Nu nog scharten of ik van deze nog eentje vind, daar zou ik dan nog een paar jaar mee wachten.

Zalig. Wat een restart voor Fre applaus
Toch maar vermijden dat de ega opzoekt aan welke bedragen deze wijn (die haar niet direct kon bekoren) vandaag verkocht wordt..Cool


RE: Régis Forey - Fre - 26-02-2023 07:34 PM

(26-02-2023 01:20 PM)Vince schreef:  Vosne 1 cru Les Gaudichots 2011
pop and pour, Fre kwam langs en na weken lange tournée minérale wou ik hem (en mezelf) eens verwennen. Deze wijn dateert van de extractieperiode van Régis maar presenteerde zich verrassend goed op een schenktemperatuur van 18 graden. Fre ging richting millésimes 2009 en 2010. Zeer begrijpelijk want de wijn was net perfect rijp maar had toch een fris kantje. Als het op de cru aankwam waagde hij een gokje waar ik hem voor 200% in kon volgen: Nuits 1 cru les Vaucrains. Inderdaad, deze wijn toonde zich groots en edel, maar ook met een stevig mannelijk trekje. De wijn heeft een fijne tanninekorrel met een bijzonder mooie lengte. Een knabbelwijn die daardoor de doordeweekse wijnproever (zoals mijn ega) niet direct kan bekoren. Ik vind 2011 een vrij moeilijk jaar - in de trend van 2006 maar beter - en heb nauwelijks nog wijnen van dit jaar liggen. Nu nog scharten of ik van deze nog eentje vind, daar zou ik dan nog een paar jaar mee wachten.
Deze wijn werd me blind geschonken. De neus gaf direct al de toon aan. Donker fruit, wat zwart thee, iets van menthol (wat ik vaak link met wijnen die - gedeeltelijk- niet ontsteeld zijn). In de mond een frisse en krachtige pinot, complex en lang. Maar met nog veel reserve. Voelbare maar perfect rijpe tannines die naar t einde zelfs een kleine droogtrekking geven. Daardoor zat ik in de toppercelen van Nuits . Grote wijn, nu al lekker maar met nog tonnen reserve.


RE: Régis Forey - vinejo - 28-07-2023 05:43 PM

Regis Forey Nuits Saint Georges 2019

Blind in het glas gekregen.
Wow, de neus. Fijnzinnig, lichtvoetig. Beetje agrume naast het zachte rode fruit en de roosjes. Éven denk ik aan een top trousseau maar algauw valt m’n frank dat dit enkel Bourgogne kan zijn.
Snel een slok.
Vince zegt dat ie hoopt dat t in de mond meevalt.
Huh, kan dit tegenvallen? Begrijp ik (op dat moment nog) niet.
Het valt allerminst tegen. Een absoluut genot! De wijn smelt weg op je tong.
Waarom zou je hieraan twijfelen?
“We hebben deze wijn heel slecht geproefd op domein. Hij was té alcoholisch.” stelt Vince.
Dat is vandaag (gisteren) allerminst het geval. Ok, misschien wel wat zachter (ik zeg bewust niet warmer) dan de average Bourgogne. Beetje Reynaud toets zelfs. Maar zónder de alcohol.
Een heerlijke wijn, zo eentje waarbij je alweer beseft waarom Bourgogne het walhalla blijft van de pinot noir.


RE: Régis Forey - vinejo - 13-11-2023 10:05 AM

Gisteren serveerde Vince me de NSG 2010.
Knáppe wijn!
En zeker geen overextractie (iets waarvan we Regis in die jaren weleens durfden verdenken).
Wel redelijk krachtig maar enorm soepel, lekker lang, perfect rijpe tannines. Mmmmmmmm wijn.

Efkens opgezocht, “want Goordens verkoopt dat toch hé, en die zijn prijzen zijn echt laag, denk dat het een 35 euro is voor deze Nuits- en dat wil ik er zeker nog voor geven.”

Zoekezoekezoek

watte

46 euro voor de 2021.
Ook Goordens heeft nu zijn prijzen aangepast blijkbaar. banghead