wijnliefhebbers
Wat ben jij aan het lezen nu ? - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Dit wil ik (/forum-32.html)
+--- Forum: even kwijt... (/forum-38.html)
+--- Discussie: Wat ben jij aan het lezen nu ? (/thread-1916.html)


Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 04-06-2012 11:13 PM

Interessante artikels, wijnboeken,..alles wat je leest of tegenkomt wat interessante lectuur lijkt, kun je hier posten...zo is alles makkelijk terug te vinden. Liefst over wijn !

Momenteel lees ik "Het proefboek" van Peter Klosse, een tip van een gepassioneerd lesgever bij Syntra, ja, zo zijn er bij ons toch nog een pak Heart. Het boek is bijzonder didactisch en geeft een moderne kijk over hoe wijn smaken verloopt. Alle aandacht gaat ook uit naar wine-food pairing. Het is absoluut NIET het zoveelste boek in de rij. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de productkant en de menskant van het proeven. Een tweede aandachtspunt is de classificatie van smaak in stijlen, dit vergemakkelijkt en bepaalt de keuze van wijn en gerecht. Ook voorbeelden van kooktechnieken en kookprocessen.
Een aanrader ! Te verkrijgen via oa cosmox.be


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Anne - 05-06-2012 05:30 PM

wijnkennis van Johan Santermans, uitstekend als studieboek!


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Gerten - 05-06-2012 06:36 PM

Napoleons nachtmerrie, J Op De Beeck, over de veldtocht naar Moskou in 1812 gezien vanop het Europese schaakbord en vanuit het standpunt van een Vlaamse soldaat die een dagboek bijhield. En ook het forum natuurlijk.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - vinejo - 05-06-2012 07:18 PM

(05-06-2012 06:36 PM)Gerten schreef:  En ook het forum natuurlijk.
Big Grin

Leuke nieuwe topic, Doc!

Hier op wijngebied voorlopig enkel t forum, voor de rest ben ik net begonnen aan de utopie van de Vrije markt van Achterhuis - zéér verhelderend ;-)


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 05-06-2012 08:35 PM

(05-06-2012 07:18 PM)vinejo schreef:  
(05-06-2012 06:36 PM)Gerten schreef:  En ook het forum natuurlijk.
Big Grin

Leuke nieuwe topic, Doc!

Hier op wijngebied voorlopig enkel t forum, voor de rest ben ik net begonnen aan de utopie van de Vrije markt van Achterhuis - zéér verhelderend ;-)

Geen easy stuff Achterthuis maar goeie visie !
Wijnkennis van Santermans is lang niet meer te krijgen. Ofwel tweedehands...toch een echt volledig handboek voor alle Syntraboys.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - phylloxera - 06-06-2012 11:46 AM

Op dit moment lees ik vooral mn cursus materiaal omdat ik binnenkort mn Aspirant examen heb. Verder een biografie van Franz Liszt... hele andere kost dus, maar binnenkort komen als het goed is de bestelde Peter Klosse titels; Het Proefboek en Spelen met Smaak, binnen
Zijn er trouwens mensen bekend met het boek "Champagne" van Gido van Imschoot? Is dat iets wat ik op mn wishlist zou moeten plaatsen?


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Terretoir - 17-06-2012 04:59 PM

2 boeken momenteel:

Dumonts kleine wijn lexicon, C Fischer - Redelijke uitleg over proeven, wijngaarden en wijnbouw, druivensoorten, enz... Ik had nog een openstaand puntensaldo op proxis.be waardoor ik dit boek gratis heb kunnen laten opsturen.

Bommen op Mortsel, Achille Rely - Over de mislukte aanval op de Minerva fabrieken in Mortsel waar vele doden gevallen zijn doordat de Amerikanen hun doel gemist hadden. Gekregen van men grootvader omdat er familie in voorkomt op foto's.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 20-06-2012 07:45 AM

Olaf schreef:

Heb eerder dit jaar een weekend cursus gevolgd bij Peter Klosse in de Echoput* over de essentie van smaak en combinatie met wijn en in zijn winkel zijn al zijn boeken nog volop verkrijgbaar. Het restaurant/hotel ligt in in de Veluwe, een schitterend natuurgebied dus de moeite om er eens een weekend naar toe te gaan ( en een boek te kopen...).
Zijn theorie is dat er aan een wijn eenmaal in de fles niets meer veranderd kan worden aan de smaak en dat er dus gekookt moet worden naar de wijn toe. Dus de smaak van je gerecht aanpassen om de juiste combinatie met de wijn te verkrijgen.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Gerten - 20-06-2012 10:33 PM

Geloof het of niet, de memoires van JL Dehaene en Jan De Lichte van LP Boon.

Gerten


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 20-06-2012 10:34 PM

(20-06-2012 10:33 PM)Gerten schreef:  Geloof het of niet, de memoires van JL Dehaene en Jan De Lichte van LP Boon.

Gerten

Kan u ook Mieke Maaike aanbevelen, ....Wink


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Gerten - 20-06-2012 10:41 PM

Heb ik al gelezen, rond mijn 15de of jonger !


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 20-06-2012 10:47 PM

(20-06-2012 10:41 PM)Gerten schreef:  Heb ik al gelezen, rond mijn 15de of jonger !

Big Grin Didactisch voor die leeftijd inderdaad Cool


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - pdehondt - 06-11-2012 08:29 PM

Het eenvoudigste wijnboek ter wereld - Bruno Vanspauwen
Is een goede inleiding tot de wijnhobby

Waarschijnlijk erna ga ik me verdiepen in "wijn" van TONG


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Terretoir - 06-11-2012 08:38 PM

Geen wijnliteratuur...
"De laatste getuigenissen WOII", samengesteld door schoolgaande Belgische jeugd die dit als een gezamelijk eindwerk hebben gemaakt. 600blz pakkende Belgische getuigen over de verschillende gebeurtenissen in kampen zoals Breendonk, Nacht und Nebel gevangenen, de dodenmars, enz... Zware kost om je weer even met je voetjes op de grond te zetten en te besffen tot wat een mens allemaal in staat is.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 06-11-2012 11:01 PM

(06-11-2012 08:38 PM)Tom T schreef:  Geen wijnliteratuur...
"De laatste getuigenissen WOII", samengesteld door schoolgaande Belgische jeugd die dit als een gezamelijk eindwerk hebben gemaakt. 600blz pakkende Belgische getuigen over de verschillende gebeurtenissen in kampen zoals Breendonk, Nacht und Nebel gevangenen, de dodenmars, enz... Zware kost om je weer even met je voetjes op de grond te zetten en te besffen tot wat een mens allemaal in staat is.

Ik zou toch andere lectuur verkiezen zo vlak voor m'n huwelijk Wink In elk geval heel veel gelukwensen en een mooi feest hè, nog altijd met de Bresse ?


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Terretoir - 07-11-2012 08:08 AM

(06-11-2012 11:01 PM)doc schreef:  
(06-11-2012 08:38 PM)Tom T schreef:  Geen wijnliteratuur...
"De laatste getuigenissen WOII", samengesteld door schoolgaande Belgische jeugd die dit als een gezamelijk eindwerk hebben gemaakt. 600blz pakkende Belgische getuigen over de verschillende gebeurtenissen in kampen zoals Breendonk, Nacht und Nebel gevangenen, de dodenmars, enz... Zware kost om je weer even met je voetjes op de grond te zetten en te besffen tot wat een mens allemaal in staat is.

Ik zou toch andere lectuur verkiezen zo vlak voor m'n huwelijk Wink In elk geval heel veel gelukwensen en een mooi feest hè, nog altijd met de Bresse ?

Thanks, zal blij zijn dat het zaterdag is! De Bressehaan gaat er nog steeds aan ;-)


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 05-02-2013 10:28 PM

La Parole de Pierre

Het gaat hier over Pierre Overnoy van het gelijknamige domein te Pupillin nabij Arbois in de Jura.
Het was een tip van Venne en ik kocht hem meteen daardoor geraak ik nu niet meer in bed. thank you
Het is een soort interview over verschillende topics gespreid. Zeer interessant boek ! Hoe het er vroeger aan toe ging en vooral een stevige portie inzicht in wijnbouwkunde worden hier meegegeven. Pierre is een zeer warme verteller met humor en met vastberadenheid. Illustraties en kaartjes verluchten het boek dat uitgegeven is op luxe papier. Een beetje basic kennis is misschien toch wel vereist. Je hoeft niet echt een Jura liefhebber te zijn om het te lezen.
Te verkrijgen bij Meta Jura voor 27 euro incl verzendingskosten.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Terretoir - 05-02-2013 10:57 PM

straks den eos, fietsen als vervanger van de auto...


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - de populist - 05-02-2013 11:00 PM

(05-02-2013 10:28 PM)doc schreef:  La Parole de Pierre

Het gaat hier over Pierre Overnoy van het gelijknamige domein te Pupillin nabij Arbois in de Jura.
Het was een tip van Venne en ik kocht hem meteen daardoor geraak ik nu niet meer in bed. thank you
Het is een soort interview over verschillende topics gespreid. Zeer interessant boek ! Hoe het er vroeger aan toe ging en vooral een stevige portie inzicht in wijnbouwkunde worden hier meegegeven. Pierre is een zeer warme verteller met humor en met vastberadenheid. Illustraties en kaartjes verluchten het boek dat uitgegeven is op luxe papier. Een beetje basic kennis is misschien toch wel vereist. Je hoeft niet echt een Jura liefhebber te zijn om het te lezen.
Te verkrijgen bij Meta Jura voor 27 euro incl verzendingskosten.
Maximaal drie boeken per persoon zoals ik maximaal drie flessen (Ploussard) mocht kopen op het domein (en na op mijn knieën smeken nog één fles extra)?Smile Die woonkamer waar ik mocht proeven, lag vol van die boeken. De huidige wijnbouwer, ben zijn naam kwijt (soort "geadopteerde zoon" van P. Overnoy) zei al lachend dat hij het boek van Pierre zelf nog niet gelezen had.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 05-02-2013 11:04 PM

(05-02-2013 11:00 PM)de populist schreef:  
(05-02-2013 10:28 PM)doc schreef:  La Parole de Pierre

Het gaat hier over Pierre Overnoy van het gelijknamige domein te Pupillin nabij Arbois in de Jura.
Het was een tip van Venne en ik kocht hem meteen daardoor geraak ik nu niet meer in bed. thank you
Het is een soort interview over verschillende topics gespreid. Zeer interessant boek ! Hoe het er vroeger aan toe ging en vooral een stevige portie inzicht in wijnbouwkunde worden hier meegegeven. Pierre is een zeer warme verteller met humor en met vastberadenheid. Illustraties en kaartjes verluchten het boek dat uitgegeven is op luxe papier. Een beetje basic kennis is misschien toch wel vereist. Je hoeft niet echt een Jura liefhebber te zijn om het te lezen.
Te verkrijgen bij Meta Jura voor 27 euro incl verzendingskosten.
Maximaal drie boeken per persoon zoals ik maximaal drie flessen (Ploussard) mocht kopen op het domein (en na op mijn knieën smeken nog één fles extra)?Smile Die woonkamer waar ik mocht proeven, lag vol van die boeken. De huidige wijnbouwer, ben zijn naam kwijt (soort "geadopteerde zoon" van P. Overnoy) zei al lachend dat hij het boek van Pierre zelf nog niet gelezen had.

Emmanuel Houillon neemt zelf deel aan het interview in het boek. Te verstaan dat hij het niet las.
Als protégé van Pierre was hij als kind van 6-7 jaar altijd bij Pierre naar ik vernam van Camille Loye, nog zo'n fenomeen...


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Terretoir - 05-02-2013 11:04 PM

(05-02-2013 11:00 PM)doc schreef:  
(05-02-2013 10:57 PM)Tom T schreef:  straks den eos, fietsen als vervanger van de auto...

't Moet wel over wijn gaan hè, Tom Confused

Dat staat niet in de topic starter e :-) Maar ok, zal straks eens kijken welke uitgever (over wijn) er naast men EOS ligt :-) Mijn excuses voor deze off topic ;-)


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - de populist - 05-02-2013 11:06 PM

(05-02-2013 11:04 PM)doc schreef:  
(05-02-2013 11:00 PM)de populist schreef:  
(05-02-2013 10:28 PM)doc schreef:  La Parole de Pierre

Het gaat hier over Pierre Overnoy van het gelijknamige domein te Pupillin nabij Arbois in de Jura.
Het was een tip van Venne en ik kocht hem meteen daardoor geraak ik nu niet meer in bed. thank you
Het is een soort interview over verschillende topics gespreid. Zeer interessant boek ! Hoe het er vroeger aan toe ging en vooral een stevige portie inzicht in wijnbouwkunde worden hier meegegeven. Pierre is een zeer warme verteller met humor en met vastberadenheid. Illustraties en kaartjes verluchten het boek dat uitgegeven is op luxe papier. Een beetje basic kennis is misschien toch wel vereist. Je hoeft niet echt een Jura liefhebber te zijn om het te lezen.
Te verkrijgen bij Meta Jura voor 27 euro incl verzendingskosten.
Maximaal drie boeken per persoon zoals ik maximaal drie flessen (Ploussard) mocht kopen op het domein (en na op mijn knieën smeken nog één fles extra)?Smile Die woonkamer waar ik mocht proeven, lag vol van die boeken. De huidige wijnbouwer, ben zijn naam kwijt (soort "geadopteerde zoon" van P. Overnoy) zei al lachend dat hij het boek van Pierre zelf nog niet gelezen had.

Emmanuel Houillon neemt zelf deel aan het interview in het boek. Te verstaan dat hij het niet las.
Als protégé van Pierre was hij als kind van 6-7 jaar al rond en bij Pierre naar ik vernam van Camille Loye, nog zo'n fenomeen...

Zalige gast.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - vinejo - 05-02-2013 11:25 PM

(05-02-2013 11:04 PM)Tom T schreef:  
(05-02-2013 11:00 PM)doc schreef:  
(05-02-2013 10:57 PM)Tom T schreef:  straks den eos, fietsen als vervanger van de auto...

't Moet wel over wijn gaan hè, Tom Confused

Dat staat niet in de topic starter e :-) Maar ok, zal straks eens kijken welke uitgever (over wijn) er naast men EOS ligt :-) Mijn excuses voor deze off topic ;-)

Fietsen als vervanger van de auto vind ik nochtans een serieus interessant onderwerp hoor Tom ! ;-)


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - jazzper - 12-02-2013 01:39 PM

het proefboek van peter klosse, harold mc gee (absolute aanrader voor iedereen), verder nog chef en de wijn (peter klosse), juiste wijn bij het juiste gerecht (l johnson-bell), lekkere druif van rebert leenaers en welke wijn waarbij van hubrecht duyker... niet wijn gerelateerd: zwaarden, paarden en ziektekiemen van jared diamond


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Vinogan(s) - 19-02-2013 11:59 PM

Joepie, net bericht gekregen dat mijn bestelling binnen is: Brunello di Montalcino - Understanding and Appreciating One of Italy's Greatest Wines van Kerin O'Keefe.

Zou een standaardwerk over deze wijnen moeten zijn. Niet alleen geschiedenis maar ook een uiteenzetting over de subzones en microklimaten van de appellatie. In deel 2 dan een aantal producenten nader bekeken. Enige mogelijke nadeel is dat de auteur zwaar fan is van "traditionele" brunello, en ze dus enkel die producenten belicht - een volledig beeld van het spectrum krijg je dus waarschijnlijk niet.

BTW auteur is dezelfde van het artikel dat ik onlangs op het forum postte ivm de toekomst van de super tuscan wijnen (ook daaruit bleek al de voorkeur voor "echtheid"/traditie).

Ben benieuwd!


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Fab - 20-02-2013 12:45 AM

Les gouttes de dieu - tome 4
Manga over wijn, very cool mij gedacht :-)
(19-02-2013 11:59 PM)Vinogan(s) schreef:  Joepie, net bericht gekregen dat mijn bestelling binnen is: Brunello di Montalcino - Understanding and Appreciating One of Italy's Greatest Wines van Kerin O'Keefe.

Zou een standaardwerk over deze wijnen moeten zijn. Niet alleen geschiedenis maar ook een uiteenzetting over de subzones en microklimaten van de appellatie. In deel 2 dan een aantal producenten nader bekeken. Enige mogelijke nadeel is dat de auteur zwaar fan is van "traditionele" brunello, en ze dus enkel die producenten belicht - een volledig beeld van het spectrum krijg je dus waarschijnlijk niet.

BTW auteur is dezelfde van het artikel dat ik onlangs op het forum postte ivm de toekomst van de super tuscan wijnen (ook daaruit bleek al de voorkeur voor "echtheid"/traditie).

Ben benieuwd!

Als BdM fan zal ik die ook bestellen, zie net ze die ook in Kindle formaat verkopen. Ideaal! Bedankt voor de tip applaus


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - vinejo - 20-02-2013 09:26 AM

(20-02-2013 12:45 AM)Fab schreef:  Les gouttes de dieu - tome 4
Manga over wijn, very cool mij gedacht :-)

Met een glaasje Mont Perat I suppose? Wink


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Fab - 20-02-2013 10:15 AM

(20-02-2013 09:26 AM)vinejo schreef:  
(20-02-2013 12:45 AM)Fab schreef:  Les gouttes de dieu - tome 4
Manga over wijn, very cool mij gedacht :-)

Met een glaasje Mont Perat I suppose? Wink

Kheb het gedaan met een glaasje Tempranillo in de hand ;-)


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Vinogan(s) - 21-02-2013 04:18 PM

Moet berichten/afkortingen toch nauwkeurig lezen, ik had eerst 1 lettertje extra gelezen bij "BdM fan", maar met een wereld van verschil tot gevolg...


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Fab - 21-02-2013 04:26 PM

(21-02-2013 04:18 PM)Vinogan(s) schreef:  Moet berichten/afkortingen toch nauwkeurig lezen, ik had eerst 1 lettertje extra gelezen bij "BdM fan", maar met een wereld van verschil tot gevolg...

Hahahaha dat zegt meer over u dan over mij zulle Vinogan Big Grin


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Vinogan(s) - 21-02-2013 06:10 PM

A dirty mind is a joy forever (Oscar Wilde)


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Fab - 21-02-2013 06:16 PM

(21-02-2013 06:10 PM)Vinogan(s) schreef:  A dirty mind is a joy forever (Oscar Wilde)

respect respect respect


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Bert - 21-02-2013 07:49 PM

Dit artikeltje heb ik net gelezen...
http://www.idealwine.net/2013/02/18/antonio-galloni-quitte-robert-parker-quelles-consequences-pour-le-monde-de-la-critique-de-vin/


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Vinogan(s) - 04-03-2013 03:55 PM

(19-02-2013 11:59 PM)Vinogan(s) schreef:  Joepie, net bericht gekregen dat mijn bestelling binnen is: Brunello di Montalcino - Understanding and Appreciating One of Italy's Greatest Wines van Kerin O'Keefe.

Zou een standaardwerk over deze wijnen moeten zijn. Niet alleen geschiedenis maar ook een uiteenzetting over de subzones en microklimaten van de appellatie. In deel 2 dan een aantal producenten nader bekeken. Enige mogelijke nadeel is dat de auteur zwaar fan is van "traditionele" brunello, en ze dus enkel die producenten belicht - een volledig beeld van het spectrum krijg je dus waarschijnlijk niet.

BTW auteur is dezelfde van het artikel dat ik onlangs op het forum postte ivm de toekomst van de super tuscan wijnen (ook daaruit bleek al de voorkeur voor "echtheid"/traditie).

Ben benieuwd!


Interessant en verdienstelijk pleidooi voor (invoering van) subzones in de brunello-appellatie. Op dat punt kan ik haar wel volgen, hoewel dit natuurlijk niet voor morgen is gezien de commerciële belangen.

Er zit immers een groot verschil in de verschillende brunello's, die voor een (groot) stuk voortkomen uit de verschillende bodems en microklimaten binnen Montalcino. Deze zouden sneller duidelijk worden bij een "subzoning", zodat het risico op teleurstelling qua stijl kleiner moet worden. Kennis van de subzones is dan wel vereist om de stijl te kunnen inschatten (wat ook niet altijd vanzelfsprekend is).

Zoals gezegd breekt ze een lans voor de volgens haar "typische" brunello stijl, zijnde de "klassieke" brunello. "Moderne" varianten komen in de beschrijvingen in het boek vaak over als 'abominaties' die de typiciteit van sangiovese verwringen.

Daar heb ik het al wat moeilijker mee - niet met het standpunt op zich (ik drink -meestal- ook liever de "klassieke" brunello, maar wel met het gebrek aan nuancering ivm het standpunt (hoewel dat natuurlijk het voordeel van de duidelijkheid met zich meebrengt) - modernisten=slecht / traditionalisten=goed. Ze zegt zelfs ergens in het boek dat iemand die geen "klassieke" brunello wenst te drinken, dan maar op andere wijnen moet overschakelen.

Zolang brunello van 100% sangiovese wordt gemaakt (er wordt ook ruim aandacht besteed aan het "brunellogate"schandaal - waar ze de usual suspects wijncritici wel een flinke veeg uit de pan geeft, oa door haar kritiek op de universele toepassing van de kleur die een 'klassewijn' moet hebben, zonder enige kennis ter zake van de individualiteit van het druivenras dat aan de basis ligt), is er voor mij niets mis met experimenteren binnen de appellatie-regels. Het is ook een manier om zich te onderscheiden van de rest. Bovendien - zoals ook blijkt uit het boek - zitten een hoop producenten (waarvan het aantal geboomd heeft omwille van het brunello-succesverhaal) op minder gunstig 'terroir' voor het maken van "klassieke" brunello. Sangiovese gedijt er minder goed (grof gezegd in de lagergelegen, hetere gebieden van de appellatie), dus zijn grotere technische ingrepen in de kelder vereist en is het maken van "klassieke" brunello voor deze wijnmakers simpelweg niet mogelijk. Het is dus wel het één of het ander hè... (tenzij men aanvaardt dat de 'nieuwste' producenten allemaal enkel winstbejag wensen en geen interesse hebben in brunello an sich. Dat lijkt me ten eerste vergezocht, en ten tweede: hoe ga je dat dan bepalen? Kijken naar een datum qua start van activiteiten? En wat is dan de cut off date? Of ga je producenten die geen brunello maken binnen je stijlplaatje verplichten te stoppen/uit de appellatie zetten?).

Bovendien kan een "moderne" brunello (ik denk dan zelf bv. aan een Fanti, La Fuga of Casanova di Neri) soms ook gewoon eens lekker zijn. En zolang er een markt voor is, zal deze stijl (of de excessen ervan) blijven bestaan.

Dat die experimentatiedrang het voorbije decennium wat ver is doorgeslagen is een feit, maar dit is altijd een slingerbeweging, hoe graag (of net niet) men dat ook anders zou hebben.

Conclusie: geen slecht boek, de case voor een subzoning wordt goed gemaakt, maar de persoonlijke standpunten ingenomen vind ik zelf soms wat te rigide, zwart/wit en onrealistisch. Ze breekt een lans voor de typiciteit van sangiovese, maar is niet altijd subtiel te noemen. Dat heeft dan wel het voordeel van de duidelijkheid, maar het nadeel van de praktische (on)haalbaarheid. Tja, Amerikanen hè ;-)

Vinogan(s)


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - de populist - 04-03-2013 04:30 PM

(04-06-2012 11:13 PM)doc schreef:  Interessante artikels, wijnboeken,..alles wat je leest of tegenkomt wat interessante lectuur lijkt, kun je hier posten...zo is alles makkelijk terug te vinden. Liefst over wijn !

Momenteel lees ik "Het proefboek" van Peter Klosse, een tip van een gepassioneerd lesgever bij Syntra, ja, zo zijn er bij ons toch nog een pak Heart. Het boek is bijzonder didactisch en geeft een moderne kijk over hoe wijn smaken verloopt. Alle aandacht gaat ook uit naar wine-food pairing. Het is absoluut NIET het zoveelste boek in de rij. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de productkant en de menskant van het proeven. Een tweede aandachtspunt is de classificatie van smaak in stijlen, dit vergemakkelijkt en bepaalt de keuze van wijn en gerecht. Ook voorbeelden van kooktechnieken en kookprocessen.
Een aanrader ! Te verkrijgen via oa cosmox.be

Ik heb het ook gelezen, inderdaad een must. Hoe langer, hoe kritischer ik echter word naar het werk, al geeft het wel houvast. Ik denk dat er meer nadruk moet komen te liggen op interindividuele en interculturele verschillen, de één vindt dat dit bij dat past, de andere vindt van niet. Maar Klosse zijn perspectief moet zeker ook meegenomen worden in het wijnonderwijs! Ik gebruik het ook in mijn workshops: je leert nadenken over wijn-food ipv klakkeloos lijstjes van combinaties van buiten te leren of het op internet op te zoeken.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - de populist - 04-03-2013 06:53 PM

(04-03-2013 03:55 PM)Vinogan(s) schreef:  
(19-02-2013 11:59 PM)Vinogan(s) schreef:  Joepie, net bericht gekregen dat mijn bestelling binnen is: Brunello di Montalcino - Understanding and Appreciating One of Italy's Greatest Wines van Kerin O'Keefe.

Zou een standaardwerk over deze wijnen moeten zijn. Niet alleen geschiedenis maar ook een uiteenzetting over de subzones en microklimaten van de appellatie. In deel 2 dan een aantal producenten nader bekeken. Enige mogelijke nadeel is dat de auteur zwaar fan is van "traditionele" brunello, en ze dus enkel die producenten belicht - een volledig beeld van het spectrum krijg je dus waarschijnlijk niet.

BTW auteur is dezelfde van het artikel dat ik onlangs op het forum postte ivm de toekomst van de super tuscan wijnen (ook daaruit bleek al de voorkeur voor "echtheid"/traditie).

Ben benieuwd!


Interessant en verdienstelijk pleidooi voor (invoering van) subzones in de brunello-appellatie. Op dat punt kan ik haar wel volgen, hoewel dit natuurlijk niet voor morgen is gezien de commerciële belangen.

Er zit immers een groot verschil in de verschillende brunello's, die voor een (groot) stuk voortkomen uit de verschillende bodems en microklimaten binnen Montalcino. Deze zouden sneller duidelijk worden bij een "subzoning", zodat het risico op teleurstelling qua stijl kleiner moet worden. Kennis van de subzones is dan wel vereist om de stijl te kunnen inschatten (wat ook niet altijd vanzelfsprekend is).

Zoals gezegd breekt ze een lans voor de volgens haar "typische" brunello stijl, zijnde de "klassieke" brunello. "Moderne" varianten komen in de beschrijvingen in het boek vaak over als 'abominaties' die de typiciteit van sangiovese verwringen.

Daar heb ik het al wat moeilijker mee - niet met het standpunt op zich (ik drink -meestal- ook liever de "klassieke" brunello, maar wel met het gebrek aan nuancering ivm het standpunt (hoewel dat natuurlijk het voordeel van de duidelijkheid met zich meebrengt) - modernisten=slecht / traditionalisten=goed. Ze zegt zelfs ergens in het boek dat iemand die geen "klassieke" brunello wenst te drinken, dan maar op andere wijnen moet overschakelen.

Zolang brunello van 100% sangiovese wordt gemaakt (er wordt ook ruim aandacht besteed aan het "brunellogate"schandaal - waar ze de usual suspects wijncritici wel een flinke veeg uit de pan geeft, oa door haar kritiek op de universele toepassing van de kleur die een 'klassewijn' moet hebben, zonder enige kennis ter zake van de individualiteit van het druivenras dat aan de basis ligt), is er voor mij niets mis met experimenteren binnen de appellatie-regels. Het is ook een manier om zich te onderscheiden van de rest. Bovendien - zoals ook blijkt uit het boek - zitten een hoop producenten (waarvan het aantal geboomd heeft omwille van het brunello-succesverhaal) op minder gunstig 'terroir' voor het maken van "klassieke" brunello. Sangiovese gedijt er minder goed (grof gezegd in de lagergelegen, hetere gebieden van de appellatie), dus zijn grotere technische ingrepen in de kelder vereist en is het maken van "klassieke" brunello voor deze wijnmakers simpelweg niet mogelijk. Het is dus wel het één of het ander hè... (tenzij men aanvaardt dat de 'nieuwste' producenten allemaal enkel winstbejag wensen en geen interesse hebben in brunello an sich. Dat lijkt me ten eerste vergezocht, en ten tweede: hoe ga je dat dan bepalen? Kijken naar een datum qua start van activiteiten? En wat is dan de cut off date? Of ga je producenten die geen brunello maken binnen je stijlplaatje verplichten te stoppen/uit de appellatie zetten?).

Bovendien kan een "moderne" brunello (ik denk dan zelf bv. aan een Fanti, La Fuga of Casanova di Neri) soms ook gewoon eens lekker zijn. En zolang er een markt voor is, zal deze stijl (of de excessen ervan) blijven bestaan.

Dat die experimentatiedrang het voorbije decennium wat ver is doorgeslagen is een feit, maar dit is altijd een slingerbeweging, hoe graag (of net niet) men dat ook anders zou hebben.

Conclusie: geen slecht boek, de case voor een subzoning wordt goed gemaakt, maar de persoonlijke standpunten ingenomen vind ik zelf soms wat te rigide, zwart/wit en onrealistisch. Ze breekt een lans voor de typiciteit van sangiovese, maar is niet altijd subtiel te noemen. Dat heeft dan wel het voordeel van de duidelijkheid, maar het nadeel van de praktische (on)haalbaarheid. Tja, Amerikanen hè ;-)

Vinogan(s)
Zeer grondige, heldere en leerzame boekbespreking! Dank daarvoor. Ik moet dringend es een aantal klassieke Brunello's leren kennen.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 04-03-2013 09:42 PM

(04-03-2013 04:30 PM)de populist schreef:  
(04-06-2012 11:13 PM)doc schreef:  Interessante artikels, wijnboeken,..alles wat je leest of tegenkomt wat interessante lectuur lijkt, kun je hier posten...zo is alles makkelijk terug te vinden. Liefst over wijn !

Momenteel lees ik "Het proefboek" van Peter Klosse, een tip van een gepassioneerd lesgever bij Syntra, ja, zo zijn er bij ons toch nog een pak Heart. Het boek is bijzonder didactisch en geeft een moderne kijk over hoe wijn smaken verloopt. Alle aandacht gaat ook uit naar wine-food pairing. Het is absoluut NIET het zoveelste boek in de rij. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de productkant en de menskant van het proeven. Een tweede aandachtspunt is de classificatie van smaak in stijlen, dit vergemakkelijkt en bepaalt de keuze van wijn en gerecht. Ook voorbeelden van kooktechnieken en kookprocessen.
Een aanrader ! Te verkrijgen via oa cosmox.be

Ik heb het ook gelezen, inderdaad een must. Hoe langer, hoe kritischer ik echter word naar het werk, al geeft het wel houvast. Ik denk dat er meer nadruk moet komen te liggen op interindividuele en interculturele verschillen, de één vindt dat dit bij dat past, de andere vindt van niet. Maar Klosse zijn perspectief moet zeker ook meegenomen worden in het wijnonderwijs! Ik gebruik het ook in mijn workshops: je leert nadenken over wijn-food ipv klakkeloos lijstjes van combinaties van buiten te leren of het op internet op te zoeken.

Goeie analyse. Ik vind het een boek om zelfs meermaals te herlezen. Hij schept inderdaad een nuttig kader/tool om combinaties uit te proberen. Ook al lijken ze niet initieel echt samengaan.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - vinejo - 26-04-2013 10:57 AM

Gisteren uitgelezen: Het Merlot Mysterie van Ilja Gort. Leest zalig lekker weg, zeker met een glaasje bij de hand....


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Mt - 26-04-2013 01:08 PM

Intrigerende titel! Het is een roman? En welk glaasje had je bij de hand Smile?


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - vinejo - 26-04-2013 02:14 PM

(26-04-2013 01:08 PM)Mt schreef:  Intrigerende titel! Het is een roman? En welk glaasje had je bij de hand Smile?

Ik zou het een lichtvoetige wijnroman noemen.
Ideaal op t terras bij een glaasje Haut de la Butte 07 van jacky Blot...
Welke vogels er floten heb ik niet onthouden Cool


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - de populist - 26-04-2013 02:24 PM

(05-06-2012 07:18 PM)vinejo schreef:  
(05-06-2012 06:36 PM)Gerten schreef:  En ook het forum natuurlijk.
Big Grin

Leuke nieuwe topic, Doc!

Hier op wijngebied voorlopig enkel t forum, voor de rest ben ik net begonnen aan de utopie van de Vrije markt van Achterhuis - zéér verhelderend ;-)

Heb ik ook gelezen, Achterhuis is één van mijn favoriete filosofen. Geeft veel helpende inzichten, staat met de voetjes op de grond ook. Het rijk der schaarste vond ik ook geweldig.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Mt - 26-04-2013 02:57 PM

(26-04-2013 02:14 PM)vinejo schreef:  
(26-04-2013 01:08 PM)Mt schreef:  Intrigerende titel! Het is een roman? En welk glaasje had je bij de hand Smile?

Ik zou het een lichtvoetige wijnroman noemen.
Ideaal op t terras bij een glaasje Haut de la Butte 07 van jacky Blot...
Welke vogels er floten heb ik niet onthouden Cool

Big Grin


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Gerten - 04-01-2014 12:54 PM

"Het Frontparadijs" van een Duitse soldaat, Heinrich Wandt, die op haast journalistieke wijze een weing verhullend verslag uitbrengt op welke brutale en schandelijke wijze vele Duitse officieren te keer gegaan zijn in bezet België en meer bepaald in Gent tijdens WO I. Dit is misschien weinig bekend, maar dit bezettingsregime was voor de bevolking veel erger dan dat tijdens de tweede wereldoorlog. De auteur klaagt dit alles aan en vermeldt de schuldige officieren met hun naam en adres in Duitsland (na hun aftocht). Hij kreeg verschillende processen aan zijn broek, maar won deze stuk per stuk. Hij stierf nadien wel totaal verlaten en uitgespuwd in Berlijn.


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - doc - 05-01-2014 02:06 AM

En Gerten, dronk je daar ook iets bij ? Kanonkop ? ;-)


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Gerten - 05-01-2014 09:20 AM

(05-01-2014 02:06 AM)doc schreef:  En Gerten, dronk je daar ook iets bij ? Kanonkop ? ;-)

Haha, ja en een Kriegslingskecheers


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - fleer - 18-04-2016 12:34 PM

Bodegas Forjas del Salnes Goliardo 'Finca Genoveva' Caino, Rias Baixas, Spain


Luis Gutierrez (Parker) schrijft "Hou van de soberheid van deze Caíño.. en Jancis Robinson schrijft http://www.wine-searcher.com/wine-450103-2012-bodegas-forjas-del-salnes-goliardo-finca-genoveva-caino-rias-baixas-spain .... zo'n tegenstrijdigheden maakt een mens nieuwsgierig ... niet te koop in Belgie maar ik hoop hem toch dit of volgend jaar te proeven.

Grts


RE: Wat ben jij aan het lezen nu ? - Mathijs81 - 18-04-2016 01:02 PM

Momenteel twee boeken op de salontafel liggen ...

Les Caves d'Ausone & La Chapelle d'Ausone Tongue

Mathijs