wijnliefhebbers
Wijnaccessoires - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: klik hier om bijzonder interessante topics te ontdekken! (/forum-42.html)
+--- Discussie: Wijnaccessoires (/thread-23.html)


Wijnaccessoires - Bert - 17-12-2009 09:32 PM

Vaak vraag ik me af: Waarvoor net dient dat karaferen?
Waarvoor dient dat decanteren? En wat is nu in godsnaam het verschil?
Geen van beiden heb ik al gedaan want ik heb die vaaskes niet...
Bestaat er iets als de perfecte karaf of decanteerkaraf? Vorm, inhoud, ...

Feedback please thank you[/font]


RE: Wijnaccessoires - Lieven - 17-12-2009 11:28 PM

Wikipedia schrijft: "Decanteren is het overschenken van wijn in een glazen karaf. Dit om de droesem (het bezinksel) van de wijn te scheiden, of om bij jonge wijn lucht bij de wijn te laten komen, zodat de wijn zich opent en zichzelf zachter presenteert.

Hoewel nieuwe vinificatietechnieken decanteren minder noodzakelijk maken en er bovendien veel meer jonge dan oude wijnen gedronken worden, is de vraag wat dan nog het nut of noodzaak van decanteren is niet eenvoudig te beantwoorden.

Wijnkenners zijn het oneens over het antwoord op de vraag of alle oude wijnen zonder schade van hun droesem ontdaan kunnen worden. Daarnaast is er een verschillende visie op de veilige verblijfsduur van de wijn in de decanteerfles, ook als die jong is. Jonge wijn wordt ronder en smaakt beter als hij minstens een uur in de decanteerfles zit, zegt de een. Terwijl de ander vindt dat wijn dan aan vitaliteit inboet en dus in kwaliteit achteruit gaat."

Persoonlijk gebruik ik de decanteerkaraf vooral voor 'jonge' wijnen.

Leuke tip: decanteer je wijn volledig & leg de decanteerkaraf bijna horizontaal in de goed gevulde transparante koelemmer. Dit presenteert zeer leuk & zorgt er toch voor dat je wijn volledig gekoeld is (gespot in wijnbar in Parijs).

Bij aankoop, laat je echter niet vangen door dure merken of exclusive vormen; ik heb de Montana Purissimo 1.2 liter, super content van & te koop tegen een spotprijs van 9.90 EUR (gekocht bij http://www.vinikus.be)


RE: Wijnaccessoires - nco - 18-12-2009 09:50 AM

Ik gebruik hem net als Lieven ook frequent voor jonge wijnen. En op aanraden van Jo meestal zelfs ettelijke uren (6 uur of meer)... Het enige ambetante aan karaferen is de afwas en het droog krijgen achteraf (niet zo simpel)...


RE: Wijnaccessoires - vinejo - 18-12-2009 12:33 PM

Decanteren=oudere wijnen van hun fond ontdoen. Voorzichtig uitschenken in de karaf en dan onmiddellijk consumeren (om aldus oxidatie te vermijden)
Karaferen=jonge wijnen lucht geven in karaf om ze open te laten komen. Voor grotere wijnen niet in hun prille jeugd (dan is het interssanter om ze uit fles onmiddellijk te drinken, kunnen hééérlijk zijn op hun fruit) maar als ze 4-10 jaar oud zijn, want dan zitten ze vol in hun gesloten fase.
Zoals Nico zegt, durf lang genoeg karaferen bij zeer goede wijnen. Wel opletten dat de karaf niet te warm staat, koele plaats en uur voor schenken op kamertemperatuur.
De afwas ontzie ik me ook telkens wel, afdrogen doe ik alleen de buitenkant.

@Nico: zijn die zes uur+ altijd al meegevallen?
@Lieven: thank you voor de tips!


RE: Wijnaccessoires - Venne - 18-12-2009 12:58 PM

Karaferen doe ik ook regelmatig, jonge wijnen vooral en als ik bij eerste glas niet veel neus heb :-)
Voor de afwas heb ik ooit eens zoiets van Peugeot kadoo gekregen, plastiek ding met van die kleine ijzeren bolletjes in. Kap je in de karaf met warm water en dan de boel laten draaien en goed schudden, met de hand boven op de opening karaf natuurlijk.
Dan giet je alles terug door plastiek spul en bolletjes blijven achter.
Meestal nodig als je na degustatie vergeet de karaf uit te spoelen, en de wijn opdroogt in de karaf:-)


RE: Wijnaccessoires - nco - 18-12-2009 01:13 PM

@ Jo, toch wel ja, ik kan mij zo een aantal wijnen herinneren die veel mooier (evenwichtiger, ronder) waren na de zuurstofkuur als er voor... Ik kan mij niet direct een tegenvaller herinneren.


RE: Wijnaccessoires - Bert - 18-12-2009 09:03 PM

thank you guys voor de mooie uiteenzettingen.
Heb eens gekeken op Klassewijnen van Colruyt naar de wijnaccessoires.
Dure handel, die karafkes....

Wat me ook opviel, is dat bij die hele dure exemplaren die hals zo smal is,
terwijk ik dacht dat het belangrijkste is dat de wijn zuurstof krijgt?

Wat doe je met een fles van pakweg 15 jaar oud die nu pas - volgens recensenten - op dronk is?
Zeg Venne,
dat 'reinigingssetje' waarover je het had,
staat dat ook niet bij de Wijnaccessoires van Colruyt Klassewijnen?
't Is dat dat je bedoelt zeker?
Peugeot heeft je dus 9.90€ cadeau gedaan Big Grin
Wat denken jullie over die Luminarc Vinery Karaf 75 cl?
Te duur?


RE: Wijnaccessoires - Jan VG - 18-12-2009 10:28 PM

Bert,

je kiest natuurlijk zelf hoeveel je wil spenderen.

Ik heb ook een karaf van een kleine 10 Euro ofzo (zoals Lieven) en als ik me niet vergis zelfs gekocht in de Makro (shame on me !!).
Maar doet perfect zijn werk, ook vooral voor jonge wijnen, al gebruik ik hem ook heel dikwijls voor Bordeaux-wijn uit de jaren 90, dan komen die ook beter tot hun recht.

Het afdrogen doe ik ook nie langs binnen (laten uitdruppen), ik denk dat er ook zo'n touwachtig iets bestaat om het uit te drogen. Maar voor dat geld koop ik liever een lekkere fles wijn, die karaf zal zo ook wel drogen...


RE: Wijnaccessoires - vinejo - 18-12-2009 11:57 PM

Ivm die lange smalle hals, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat die de aroma s beter zal conserveren.


RE: Wijnaccessoires - Venne - 19-12-2009 12:33 PM

@bert , ik heb da spel niet van Peugeot gekregen zonne , gratis bij nen auto ofwa? :-)
Nee , zat bij mijn Zwiesel caraf en da is een goei in vergelijking met mijn anderen.
Een karaf drinkt ook gemakkelijker en vlugger dan uit de teut van een fles.


RE: Wijnaccessoires - Tienne - 19-12-2009 06:17 PM

Na de vele positieve ervaringen met gedecanteerde jonge wijnen heb ik me er twee aangeschaft . De Carafe Cristal Capitaine uit de Casa. Was vorig jaar verkrijgbaar à 23.00 euro. De karaf heeft een zeer brede basis en een smalle hals. Om de wijn af te dekken is er een stop bijgeleverd.
Als je de karaf direct uitspoelt, kan het handig zijn de houder bij te kopen om de karaf te laten uitlekken.


RE: Wijnaccessoires - Gerten - 19-12-2009 08:12 PM

Ben niet al te fanatiek voor kareaeren/decanteren. Neem de tijd en laat de wijn in het glas evolueren (of doe ze wat vroeger open...)
Lees "karaferen"


RE: Wijnaccessoires - barre - 21-12-2009 11:55 AM

Meestal open ik op voorhand de fles en schenk direct een proeverke.
Als de wijn maar een beetje nodig heeft, schenk ik een glas, zodat de wijn lager staat dan de nek. Daar heeft hij toch al aanzienlijk meer lucht dan in de nek.

Als hij echt lucht nodig is, decanteer ik hem eventueel nog wel.


RE: Wijnaccessoires - Bert - 09-02-2011 09:39 PM

Voor het laten uitlekken van uw karaf:
http://cgi.benl.ebay.be/SECHE-CARAFE-UNIVERSEL-INOX-SIMPLEX-/200553027770?pt=LH_DefaultDomain_23&hash=item2eb1e458ba


RE: Wijnaccessoires - 33S - 10-02-2011 10:05 AM

Ben niet zo'n accessoirefreak. Ik laat de mijne gewoon even ondersteboven op de gootsteen staan.

Gebruik hem ook enkel voor jonge wijnen, en heb er geen met zo'n smalle hals gepakt omdat ik dacht dat die specifiek voor decanteren van oude wijnen zijn gemaakt (om snelle oxidatie tegen te gaan). Of dit effectief klopt, weet ik wel niet.


RE: Wijnaccessoires - Johan_Vdd - 10-02-2011 11:48 AM

5 EUR of zo voor een vergelijkbaar ding in de Unikamp in Aarschot. Gewoon eens rondkijken, de prijzen gaan van 5 tot 50 EUR voor quasi-identieke houders.


RE: Wijnaccessoires - Bert - 10-02-2011 01:49 PM

Bij mij drupt de karaf rustig uit in het bad, hangende in een badrekje Smile
Over een badrekje gesproken...
Check out this one
http://www.onlinedesignshop.nl/catalog/badrek-umbra-p-508.html


RE: Wijnaccessoires - Jan K - 16-02-2011 01:08 PM

(10-02-2011 01:49 PM)Bert schreef:  Over een badrekje gesproken...
Check out this one
http://www.onlinedesignshop.nl/catalog/badrek-umbra-p-508.html

Fantastisch! Nu enkel nog de mogelijkheid om je laptop (veilig) er in vast te zetten en we krijgen TN's getekend met "vanuit de badkuip" Tongue


RE: Wijnaccessoires - Dc - 26-03-2014 10:29 AM

Ik ben momenteel op zoek naar een karaf (+decanteerset?).

Op internet vind ik echter een overaanbod en weet niet wat te kiezenSmile

Heeft iemand een suggestie? (waar op te letten,...)


RE: Wijnaccessoires - Innesto - 17-12-2014 04:02 PM

Iemand ervaring met de Pulltex wijnstop AntiOX?

http://www.collishop.be/e/nl/cs/347581-133-pulltex-wijnstop-antiox-3198589

https://www.youtube.com/watch?v=V-_1xwKhkxU

Zou niet alleen handiger en makkelijker in gebruik zijn dan de gekende "Vacuvin" maar ook beter scoren in het tegengaan van oxidatie.


RE: Wijnaccessoires - Olivier - 17-12-2014 10:11 PM

(17-12-2014 04:02 PM)Innesto schreef:  Zou niet alleen handiger en makkelijker in gebruik zijn dan de gekende "Vacuvin" maar ook beter scoren in het tegengaan van oxidatie.

Van waar heb je dat, Innesto? In de laatste editie van het tijdschrift Bourgogne Aujourd'hui staat er toevallig een test van drie systemen : de vacuvin, gas, en de antiox. Die laatste kwam er als slechtste uit, het gas al beste. Ze hebben het wel maar getest op één witte en één rode en trekken op basis daarvan een conclusie... Confused


RE: Wijnaccessoires - Innesto - 17-12-2014 11:04 PM

(17-12-2014 10:11 PM)Olivier schreef:  
(17-12-2014 04:02 PM)Innesto schreef:  Zou niet alleen handiger en makkelijker in gebruik zijn dan de gekende "Vacuvin" maar ook beter scoren in het tegengaan van oxidatie.

Van waar heb je dat, Innesto? In de laatste editie van het tijdschrift Bourgogne Aujourd'hui staat er toevallig een test van drie systemen : de vacuvin, gas, en de antiox. Die laatste kwam er als slechtste uit, het gas al beste. Ze hebben het wel maar getest op één witte en één rode en trekken op basis daarvan een conclusie... Confused

De (Spaanse) fabrikant en/of verkopers zwaaien met praktijktesten door bekende Spaanse en Franse sommeliers en aanbevelingen van de Spanish Sommelier Association en de Spanish Academy of Sommeliers. In hoeverre dit kan tellen als aanbeveling/referentie vraag ik me dus af.

Ik vond maar weinig reviews van gebruikers die het product kochten. Zij zijn haast allen positief, alleen relativeren ze wel de tijdsduur (12 dagen) dat je een fles met een gerust gemoed geopend onder de stop kunt laten.


RE: Wijnaccessoires - Olivier - 11-10-2017 09:38 AM

Weer een nieuw gadget om wijn te bewaren na openen :

https://www.etowine.com

Ziet er interessant uit. Maar hoe kuis je dit? Huh


RE: Wijnaccessoires - Corto - 11-10-2017 09:48 AM

(11-10-2017 09:38 AM)Olivier schreef:  Weer een nieuw gadget om wijn te bewaren na openen :

https://www.etowine.com

Ziet er interessant uit. Maar hoe kuis je dit? Huh
Steradent? Vaatwastabletten?


RE: Wijnaccessoires - wvd - 11-10-2017 04:26 PM

(11-10-2017 09:48 AM)Corto schreef:  
(11-10-2017 09:38 AM)Olivier schreef:  Weer een nieuw gadget om wijn te bewaren na openen :

https://www.etowine.com

Ziet er interessant uit. Maar hoe kuis je dit? Huh
Steradent? Vaatwastabletten?

gewoon onder de kraan, zie filmpje?
Opgelet: dit product bestaat (nog) niet. Als je nu bestelt en betaalt garandeert niets of niemand dat je ooit iets toegestuurd krijgt, noch je geld terug ziet.


RE: Wijnaccessoires - TheWineVet - 11-10-2017 05:29 PM

(11-10-2017 09:38 AM)Olivier schreef:  Weer een nieuw gadget om wijn te bewaren na openen :

https://www.etowine.com

Ziet er interessant uit. Maar hoe kuis je dit? Huh
Eerst decanteren, om daarna weken! te bewaren als hij al een deftige zuurstofkuur heeft gehad? Wat is daar het nut van? En hoe kan dit nog werken?

Als ik een hele fles decanteer, dan is dat om te drinken en de wijn "open" te krijgen. Die fles zou dan waarschijnlijk, als ze niet opgeraakt, ruim 2 uur op tafel hebben staan, niet? Ik kan me niet inbeelden dat mijne DRC dan nog weken goed blijft door hem vervolgens af te sluiten van zuurstof...


RE: Wijnaccessoires - wvd - 12-10-2017 01:33 PM

(11-10-2017 05:29 PM)TheWineVet schreef:  
(11-10-2017 09:38 AM)Olivier schreef:  Weer een nieuw gadget om wijn te bewaren na openen :

https://www.etowine.com

Ziet er interessant uit. Maar hoe kuis je dit? Huh
Eerst decanteren, om daarna weken! te bewaren als hij al een deftige zuurstofkuur heeft gehad? Wat is daar het nut van? En hoe kan dit nog werken?

Als ik een hele fles decanteer, dan is dat om te drinken en de wijn "open" te krijgen. Die fles zou dan waarschijnlijk, als ze niet opgeraakt, ruim 2 uur op tafel hebben staan, niet? Ik kan me niet inbeelden dat mijne DRC dan nog weken goed blijft door hem vervolgens af te sluiten van zuurstof...

Dat ben ik met je eens. Maar ik denk dat het hier niet gaat over weken, eerder over dagen en daar geloof ik wel in. Als je echt zo'n verzameing open flessen wil, dan lijkt Coravin me de enige (dure!) oplossing. Maar wij hebben dat probleem amper, we drinken gewoon alles op Wink


RE: Wijnaccessoires - TheWineVet - 12-10-2017 05:10 PM

(12-10-2017 01:33 PM)wvd schreef:  
(11-10-2017 05:29 PM)TheWineVet schreef:  
(11-10-2017 09:38 AM)Olivier schreef:  Weer een nieuw gadget om wijn te bewaren na openen :

https://www.etowine.com

Ziet er interessant uit. Maar hoe kuis je dit? Huh
Eerst decanteren, om daarna weken! te bewaren als hij al een deftige zuurstofkuur heeft gehad? Wat is daar het nut van? En hoe kan dit nog werken?

Als ik een hele fles decanteer, dan is dat om te drinken en de wijn "open" te krijgen. Die fles zou dan waarschijnlijk, als ze niet opgeraakt, ruim 2 uur op tafel hebben staan, niet? Ik kan me niet inbeelden dat mijne DRC dan nog weken goed blijft door hem vervolgens af te sluiten van zuurstof...
Ik citeer: "The unique patented valve forms a complete seal, preserving your wine’s full flavour for weeks."
Ik denk ook dat de Coravin een veel betere oplossing is. Via de Coravin een halve fles in de karaf en de rest heeft tenminste geen contact gehad met zuurstof. En de prijs zal waarschijnlijk niet veel anders zijn?

Dat ben ik met je eens. Maar ik denk dat het hier niet gaat over weken, eerder over dagen en daar geloof ik wel in. Als je echt zo'n verzameing open flessen wil, dan lijkt Coravin me de enige (dure!) oplossing. Maar wij hebben dat probleem amper, we drinken gewoon alles op Wink



RE: Wijnaccessoires - wvd - 13-10-2017 10:27 AM

(12-10-2017 05:10 PM)TheWineVet schreef:  
(12-10-2017 01:33 PM)wvd schreef:  
(11-10-2017 05:29 PM)TheWineVet schreef:  
(11-10-2017 09:38 AM)Olivier schreef:  Weer een nieuw gadget om wijn te bewaren na openen :

https://www.etowine.com

Ziet er interessant uit. Maar hoe kuis je dit? Huh
Eerst decanteren, om daarna weken! te bewaren als hij al een deftige zuurstofkuur heeft gehad? Wat is daar het nut van? En hoe kan dit nog werken?

Als ik een hele fles decanteer, dan is dat om te drinken en de wijn "open" te krijgen. Die fles zou dan waarschijnlijk, als ze niet opgeraakt, ruim 2 uur op tafel hebben staan, niet? Ik kan me niet inbeelden dat mijne DRC dan nog weken goed blijft door hem vervolgens af te sluiten van zuurstof...
Ik citeer: "The unique patented valve forms a complete seal, preserving your wine’s full flavour for weeks."
Ik denk ook dat de Coravin een veel betere oplossing is. Via de Coravin een halve fles in de karaf en de rest heeft tenminste geen contact gehad met zuurstof. En de prijs zal waarschijnlijk niet veel anders zijn?

Dat ben ik met je eens. Maar ik denk dat het hier niet gaat over weken, eerder over dagen en daar geloof ik wel in. Als je echt zo'n verzameing open flessen wil, dan lijkt Coravin me de enige (dure!) oplossing. Maar wij hebben dat probleem amper, we drinken gewoon alles op Wink

Coravin is wel een pak duurder hoor! De originele zit nu aan zo'n 200€, de Coravin2 aan 300. Dan moet je ook de naalden na enige tijd vervangen en de argon capsules kosten ook 8 of 10€ en met 1 capsule doe je niet zo heel veel flessen. Ik had me indertijd ingeschreven voor het "early shipment" programma, maar er vanwege de toenmalige hoge kost van de capsules uiteindelijk toch niet op in gegaan. Fout misschien.
Deze karaf lijkt me op het eerste zicht voor de niet te lange termijn toch een goede oplossing, zeker voor jongere wijnen en je hebt al bijna 4 karaffen voor de prijs van 1 Coravin. Maar als je natuurlijk van 25 verschillende wijnen eens wil proeven zal het toch Coravin moeten worden.


RE: Wijnaccessoires - Lektr - 03-02-2020 11:48 PM

Het kan bijna niet gekker, maar ik moet zeggen dat het concept me toch aanspreekt.
Lijkt me wel een mentale kwelling om een top fles in de zak te kegelen...


https://www.kickstarter.com/projects/albicchiere/albicchiere-smart-wine-preservation-and-dispenser?ref=discovery&term=Wine


RE: Wijnaccessoires - troisetoiles - 04-02-2020 09:22 AM

Moet zeggen dat dit me ook wel aanspreekt, als het werkt natuurlijk. Ik wacht wel nog even de eerste recensies af. Tot nog toe is het toch vooral een 'wij van wc-eend'-verhaal.

Ik lees dat je de zakjes kunt hergebruiken, maar vind niet meteen terug hoe vaak?


RE: Wijnaccessoires - Olivier - 04-02-2020 10:34 AM

(03-02-2020 11:48 PM)Lektr schreef:  Het kan bijna niet gekker, maar ik moet zeggen dat het concept me toch aanspreekt.
Lijkt me wel een mentale kwelling om een top fles in de zak te kegelen...


https://www.kickstarter.com/projects/albicchiere/albicchiere-smart-wine-preservation-and-dispenser?ref=discovery&term=Wine

Als ik het filmpje zie, heb ik toch twijfels. Je moet de fles helemaal in dat zakje kippen en dat doen ze op de "gewone" manier, dus veel contact met zuurstof.

Toen ik vorig jaar geëxperimenteerd heb met gas dat je in je fles kan spuiten om beter te bewaren, merkte ik toch ook dat het openen van de fles en er een hoeveelheid van uitgieten al een effect heeft op de rest van de fles, zelfs al blijft die onder gas. Dus ik kan me inbeelden dat dat hier hetzelfde zal zijn.


RE: Wijnaccessoires - Lektr - 04-02-2020 11:07 AM

(04-02-2020 09:22 AM)troisetoiles schreef:  Moet zeggen dat dit me ook wel aanspreekt, als het werkt natuurlijk. Ik wacht wel nog even de eerste recensies af. Tot nog toe is het toch vooral een 'wij van wc-eend'-verhaal.

Ik lees dat je de zakjes kunt hergebruiken, maar vind niet meteen terug hoe vaak?

Blijkbaar zouden ze al een 200 + tal wineries hebben die hun product oa zullen aanbieden in bag form. (200 is natuurlijk nog zeer weinig, maar er is wel interesse, ook geven ze aan dat dit voor jonge wijnen zal zijn, ready to drink)

Betreft het herbruiken van de bags "The best cleaning practice is to clean our pouches just with water. So the taste of your wine won't be altered by any agent"


RE: Wijnaccessoires - Lektr - 04-02-2020 12:43 PM

(04-02-2020 10:34 AM)Olivier schreef:  
(03-02-2020 11:48 PM)Lektr schreef:  Het kan bijna niet gekker, maar ik moet zeggen dat het concept me toch aanspreekt.
Lijkt me wel een mentale kwelling om een top fles in de zak te kegelen...


https://www.kickstarter.com/projects/albicchiere/albicchiere-smart-wine-preservation-and-dispenser?ref=discovery&term=Wine

Als ik het filmpje zie, heb ik toch twijfels. Je moet de fles helemaal in dat zakje kippen en dat doen ze op de "gewone" manier, dus veel contact met zuurstof.

Toen ik vorig jaar geëxperimenteerd heb met gas dat je in je fles kan spuiten om beter te bewaren, merkte ik toch ook dat het openen van de fles en er een hoeveelheid van uitgieten al een effect heeft op de rest van de fles, zelfs al blijft die onder gas. Dus ik kan me inbeelden dat dat hier hetzelfde zal zijn.

Idd, ze geven ook duidelijk aan dat er een verschil is tussen zelf vullen, of reeds gedaan vanuit de winery.
Al is het vaag omschreven...

"It is impossible to remove 100% of oxygen and this is the reason for the difference between the wine-filled in the winery and the self-filled. The secret of the long preservation is the fact that the Smart bags are made with multiple layers with different functions, the more external block the passage of UV rays, the internal one the passage of oxygen. Without oxygen and UV the chemical process of oxidation is blocked longer than with any other method"

Hun argument ifv argon alternatief:

"The argon is perfect to preserve, the problem is the cork with which it is impossible to avoid the passage of oxygen due to the different thermal expansion between cork and glass bottle."


RE: Wijnaccessoires - troisetoiles - 04-02-2020 03:17 PM

(04-02-2020 10:34 AM)Olivier schreef:  Toen ik vorig jaar geëxperimenteerd heb met gas dat je in je fles kan spuiten om beter te bewaren, merkte ik toch ook dat het openen van de fles en er een hoeveelheid van uitgieten al een effect heeft op de rest van de fles, zelfs al blijft die onder gas. Dus ik kan me inbeelden dat dat hier hetzelfde zal zijn.

Dat probleem speelt dan vooral met oudere wijnen, of zie ik dat verkeerd? Zou het met jongere wijnen ook een probleem geven?

Mijn ervaring met gas in de fles spuiten is dat het boeket van de wijn wel goed bewaard wordt, maar de smaak van de wijn niet. (datzelfde heb ik ook wel eens gehad bij het bestellen van een glas wijn op café, waar ze met een soortgelijk systeem werken).

@Lektr: Een zak wijn kopen op een wijndomein zie ik me niet meteen doen. Vraag me ook af of het duurder is dan een gewone fles. En de zakken lijken me ook niet gemaakt om een wijnkelder te laten liggen. Toch nog een heleboel vraagtekens dus bij deze nieuwe techniek, al ben ik oprecht benieuwd naar wat het oplevert.


RE: Wijnaccessoires - Lektr - 04-02-2020 03:58 PM

(04-02-2020 03:17 PM)troisetoiles schreef:  
(04-02-2020 10:34 AM)Olivier schreef:  Toen ik vorig jaar geëxperimenteerd heb met gas dat je in je fles kan spuiten om beter te bewaren, merkte ik toch ook dat het openen van de fles en er een hoeveelheid van uitgieten al een effect heeft op de rest van de fles, zelfs al blijft die onder gas. Dus ik kan me inbeelden dat dat hier hetzelfde zal zijn.

Dat probleem speelt dan vooral met oudere wijnen, of zie ik dat verkeerd? Zou het met jongere wijnen ook een probleem geven?

Mijn ervaring met gas in de fles spuiten is dat het boeket van de wijn wel goed bewaard wordt, maar de smaak van de wijn niet. (datzelfde heb ik ook wel eens gehad bij het bestellen van een glas wijn op café, waar ze met een soortgelijk systeem werken).


@Lektr: Een zak wijn kopen op een wijndomein zie ik me niet meteen doen. Vraag me ook af of het duurder is dan een gewone fles. En de zakken lijken me ook niet gemaakt om een wijnkelder te laten liggen. Toch nog een heleboel vraagtekens dus bij deze nieuwe techniek, al ben ik oprecht benieuwd naar wat het oplevert.

Idd, een fles is vele malen "magischer" dan een zak Tongue
De zak oplossing zou goedkoper zijn in productie en voornamelijk het transport zou goedkoper zijn.


RE: Wijnaccessoires - Olivier - 04-02-2020 04:26 PM

Citaat:Dat probleem speelt dan vooral met oudere wijnen, of zie ik dat verkeerd? Zou het met jongere wijnen ook een probleem geven?

Mijn ervaring met gas in de fles spuiten is dat het boeket van de wijn wel goed bewaard wordt, maar de smaak van de wijn niet. (datzelfde heb ik ook wel eens gehad bij het bestellen van een glas wijn op café, waar ze met een soortgelijk systeem werken).

Ik heb gelijkaardige ervaringen met gas. De wijn is niet geoxideerd, maar toch ook niet helemaal hetzelfde. En dat heb ik ook met jongere wijnen.

Citaat:De zak oplossing zou goedkoper zijn in productie en voornamelijk het transport zou goedkoper zijn.

Het hele verpakkingsproces begint de laatste tijd meer in vraag gesteld te worden. Er wordt zelfs hier en daar geopperd om weer te gaan werken zoals ze vroeger deden : de wijn en vrac transporteren en bottelen daar waar de wijn verkocht wordt.


RE: Wijnaccessoires - Corto - 05-02-2020 10:09 AM

(04-02-2020 04:26 PM)Olivier schreef:  Het hele verpakkingsproces begint de laatste tijd meer in vraag gesteld te worden. Er wordt zelfs hier en daar geopperd om weer te gaan werken zoals ze vroeger deden : de wijn en vrac transporteren en bottelen daar waar de wijn verkocht wordt.

Zoals dit dus?
https://www.ontdekjecolruytwijn.be/wijnnieuws/gebotteld-door-colruyt


RE: Wijnaccessoires - Olivier - 05-02-2020 11:50 AM

(05-02-2020 10:09 AM)Corto schreef:  
(04-02-2020 04:26 PM)Olivier schreef:  Het hele verpakkingsproces begint de laatste tijd meer in vraag gesteld te worden. Er wordt zelfs hier en daar geopperd om weer te gaan werken zoals ze vroeger deden : de wijn en vrac transporteren en bottelen daar waar de wijn verkocht wordt.

Zoals dit dus?
https://www.ontdekjecolruytwijn.be/wijnnieuws/gebotteld-door-colruyt

De goedkope wijnen worden inderdaad hier gebotteld bij sommige supermarkten. Maar ik zie toch discussies hier en daar over duurzaamheid van vervoer (onder andere) en stemmen die er voor pleiten om dit te veralgemenen als praktijk.


RE: Wijnaccessoires - wvd - 05-02-2020 12:09 PM

Het wordt in ieder geval steeds duidelijker dat ook de manier waarop wijn geconsumeerd wordt aan het veranderen is. Waar vroeger wijn (bij ons) quasi enkel werd gedronken op zon- en feestdagen, met familie en vrienden, zien we nu steeds meer dat wijn "zomaar" gedronken wordt, een glaasje na het werk of 's avonds bij TV en in vele gevallen alleen. Dat brengt dus inderdaad bewaarproblemen mee en we zien dus velerlei oplossingen, die me dikwijls wel nuttig lijken, maar waartussen je toch best kiest naargelang wat er net verwacht wordt.
Deze bag in box oplossing lijkt me zeer valabel als je bereid bent om dagen na mekaar een glaasje van dezelfde wijn te drinken. De wijn blijft "tot 8 maal" langer goed, dus dat zou 8 tot 16 dagen zijn. Het voordeel van dit systeem lijkt me dat, eens gekocht, er weinig of geen extra kosten meer zijn. Coravin is een geweldige tool, maar gezien de prijs van naalden en vooral de argon capsules, eerder gericht op de gefortuneerde liefhebber die af en toe een glas zeer dure wijn wil. Anders kan je beter de tweede helft van de wijn in de saus of stoofschotel gebruiken.


RE: Wijnaccessoires - Olivier - 05-02-2020 01:03 PM

Citaat:Het wordt in ieder geval steeds duidelijker dat ook de manier waarop wijn geconsumeerd wordt aan het veranderen is. Waar vroeger wijn (bij ons) quasi enkel werd gedronken op zon- en feestdagen, met familie en vrienden, zien we nu steeds meer dat wijn "zomaar" gedronken wordt, een glaasje na het werk of 's avonds bij TV en in vele gevallen alleen.

Volgens de statistieken voor België zou het percentage mensen dat dagelijks alcohol drinkt nochtans afnemen : 14% in 2013 tegenover 10% in 2018. Daar zitten wel alle soorten dranken in, maar toch, ook in Frankrijk zie je een vrij sterke daling van de hoeveelheid wijn die ze daar drinken.


RE: Wijnaccessoires - Biff - 06-02-2020 01:59 PM

Er wordt ook langs alle kanten op gehamerd hoe slecht alcohol nu blijkbaar toch voor ons is.
Dat dat ene glaasje smiddags of savonds toch nie zo gezond zou zijn...
Afijn, ik doe in elk geval es mee met Tournee Mineral, na er 3 jaar mee gelachen te hebben.
Nee, niet met de hype, wel om mn lever es wat rust te geven omdat ik vooral geen rem heb. En, dat 30 glazen wijn tijdens het weekend mss toch nie zo gezond voor me is.


RE: Wijnaccessoires - vinejo - 06-02-2020 06:57 PM

(06-02-2020 01:59 PM)Biff schreef:  Er wordt ook langs alle kanten op gehamerd hoe slecht alcohol nu blijkbaar toch voor ons is.
Dat dat ene glaasje smiddags of savonds toch nie zo gezond zou zijn...
Afijn, ik doe in elk geval es mee met Tournee Mineral, na er 3 jaar mee gelachen te hebben.
Nee, niet met de hype, wel om mn lever es wat rust te geven omdat ik vooral geen rem heb. En, dat 30 glazen wijn tijdens het weekend mss toch nie zo gezond voor me is.

30 glazen op een weekend? Really? Smile
Dan kan je lever inderdaad wel eens wat rust gebruiken denk ik ;-)


RE: Wijnaccessoires - Benz - 06-02-2020 07:22 PM

(06-02-2020 06:57 PM)vinejo schreef:  
(06-02-2020 01:59 PM)Biff schreef:  Er wordt ook langs alle kanten op gehamerd hoe slecht alcohol nu blijkbaar toch voor ons is.
Dat dat ene glaasje smiddags of savonds toch nie zo gezond zou zijn...
Afijn, ik doe in elk geval es mee met Tournee Mineral, na er 3 jaar mee gelachen te hebben.
Nee, niet met de hype, wel om mn lever es wat rust te geven omdat ik vooral geen rem heb. En, dat 30 glazen wijn tijdens het weekend mss toch nie zo gezond voor me is.

30 glazen op een weekend? Really? Smile
Dan kan je lever inderdaad wel eens wat rust gebruiken denk ik ;-)

Dat denk ik ook! Wink


RE: Wijnaccessoires - Biff - 06-02-2020 08:08 PM

(06-02-2020 07:22 PM)Benz schreef:  
(06-02-2020 06:57 PM)vinejo schreef:  
(06-02-2020 01:59 PM)Biff schreef:  Er wordt ook langs alle kanten op gehamerd hoe slecht alcohol nu blijkbaar toch voor ons is.
Dat dat ene glaasje smiddags of savonds toch nie zo gezond zou zijn...
Afijn, ik doe in elk geval es mee met Tournee Mineral, na er 3 jaar mee gelachen te hebben.
Nee, niet met de hype, wel om mn lever es wat rust te geven omdat ik vooral geen rem heb. En, dat 30 glazen wijn tijdens het weekend mss toch nie zo gezond voor me is.

30 glazen op een weekend? Really? Smile
Dan kan je lever inderdaad wel eens wat rust gebruiken denk ik ;-)

Dat denk ik ook! Wink
Even een situatieschets van 2 weken geleden...
Vrijdagavond bij vrienden: 3 glazen champagne als apero, ajaaa want een apero duurt toch echt wel 1u30 nietwaar, 3 glazen rood bij de maaltijd, 2 St Bernardus 8 als afsluit, omdat de wijn me niet zo lag, maar ze echt wel moeite gedaan hadden om de gepaste wijn bij de maaltijd te vinden.
Zaterdagmiddag: 2 porto voor de maaltijd, savonds clubvergadering: 1 Guinness 50cl, 7tal pintjes.
Zondagnamiddag: 3 glazen champagne, 3 tal glazen rode wijn, aangezien er 2 flessen openstonden bij mn ouders en ik toch wel es moet geproefd hebben zekerSmile
Terug thuis nog 3 glaasjes rood bij maaltijd, ajaaa want ik had toch wel die Chateau Ferrière 2004 al open gedaan zeker omdat ik er van overtuigd was dat die echt wel ging passen met die filet pur, wat ie dan ook deed en de rest in de zetel.
Totale consumptie van alcohol: 27 BlushBlush


RE: Wijnaccessoires - Lektr - 06-02-2020 08:36 PM

(06-02-2020 08:08 PM)Biff schreef:  
(06-02-2020 07:22 PM)Benz schreef:  
(06-02-2020 06:57 PM)vinejo schreef:  
(06-02-2020 01:59 PM)Biff schreef:  Er wordt ook langs alle kanten op gehamerd hoe slecht alcohol nu blijkbaar toch voor ons is.
Dat dat ene glaasje smiddags of savonds toch nie zo gezond zou zijn...
Afijn, ik doe in elk geval es mee met Tournee Mineral, na er 3 jaar mee gelachen te hebben.
Nee, niet met de hype, wel om mn lever es wat rust te geven omdat ik vooral geen rem heb. En, dat 30 glazen wijn tijdens het weekend mss toch nie zo gezond voor me is.

30 glazen op een weekend? Really? Smile
Dan kan je lever inderdaad wel eens wat rust gebruiken denk ik ;-)

Dat denk ik ook! Wink
Even een situatieschets van 2 weken geleden...
Vrijdagavond bij vrienden: 3 glazen champagne als apero, ajaaa want een apero duurt toch echt wel 1u30 nietwaar, 3 glazen rood bij de maaltijd, 2 St Bernardus 8 als afsluit, omdat de wijn me niet zo lag, maar ze echt wel moeite gedaan hadden om de gepaste wijn bij de maaltijd te vinden.
Zaterdagmiddag: 2 porto voor de maaltijd, savonds clubvergadering: 1 Guinness 50cl, 7tal pintjes.
Zondagnamiddag: 3 glazen champagne, 3 tal glazen rode wijn, aangezien er 2 flessen openstonden bij mn ouders en ik toch wel es moet geproefd hebben zekerSmile
Terug thuis nog 3 glaasjes rood bij maaltijd, ajaaa want ik had toch wel die Chateau Ferrière 2004 al open gedaan zeker omdat ik er van overtuigd was dat die echt wel ging passen met die filet pur, wat ie dan ook deed en de rest in de zetel.
Totale consumptie van alcohol: 27 BlushBlush

Kan tellen!
Ik probeer het te houden op max +- 2flessen per weekend of het equivalent in fijne bieren.
Al kan het sporadisch wel eens gebeuren dat mijn lever de vakbond dreigt in te schakelen Tongue