wijnliefhebbers
Chateau Talbot, Saint-Julien - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Bordeaux (/forum-9.html)
+--- Discussie: Chateau Talbot, Saint-Julien (/thread-2345.html)


Chateau Talbot, Saint-Julien - de populist - 27-01-2013 07:10 PM

Deze namiddag een prachtig glas wijn gedronken, de Connétable de Talbot 2009, tweede wijn van Château Talbot (van jongere stokken). Een tip voor mensen die hun wijnen niet rijpen maar wel een klassebordeaux voor nu of straks in huis willen. Ik vind er alles in wat Bordeaux voor mij moet zijn. In de neus het sigarenkistje (veel CS in deze wijn, met beetje Merlot en Petit Verdot), grafiet, erg mooi, licht zoetig rood fruit, framboos en kers (beetje geconfijt), ook appelsienenpel. Zeer fruitige aanzet, vol-geconcentreerd, nu al zeer fijne zachte tanninestructuur (geenszins bitter of hard), fluwelig, een zekere diepte, genoeg variatie met hoekjes en kantjes, perfect gedoseerde zachte zuren. Finesse, zuiverheid en fruitplezier (zeer zuivere framboos en kers), niks streng. Middellange afdronk. Zeer puike prestatie van Talbot! Ik vergeleek met La Louvière 2010 en Fiefs de Lagrange 2009, deze wijn speelt duidelijk in een hogere klasse. Wel 28 euro, maar je hebt er een toppertje voor.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - vinejo - 27-01-2013 09:08 PM

(27-01-2013 07:10 PM)de populist schreef:  Deze namiddag een prachtig glas wijn gedronken, de Connétable de Talbot 2009, tweede wijn van Château Talbot (van jongere stokken). Een tip voor mensen die hun wijnen niet rijpen maar wel een klassebordeaux voor nu of straks in huis willen. Ik vind er alles in wat Bordeaux voor mij moet zijn. In de neus het sigarenkistje (veel CS in deze wijn, met beetje Merlot en Petit Verdot), grafiet, erg mooi, licht zoetig rood fruit, framboos en kers (beetje geconfijt), ook appelsienenpel. Zeer fruitige aanzet, vol-geconcentreerd, nu al zeer fijne zachte tanninestructuur (geenszins bitter of hard), fluwelig, een zekere diepte, genoeg variatie met hoekjes en kantjes, perfect gedoseerde zachte zuren. Finesse, zuiverheid en fruitplezier (zeer zuivere framboos en kers), niks streng. Middellange afdronk. Zeer puike prestatie van Talbot! Ik vergeleek met La Louvière 2010 en Fiefs de Lagrange 2009, deze wijn speelt duidelijk in een hogere klasse. Wel 28 euro, maar je hebt er een toppertje voor.

Ik denk dat Talbot een van de minst gedronken Chateaux is onder Vlaamse wijnliefhebbers... Ik spreek voor mezelf althans, eigenaardig genoeg nog nooit gekocht en, naar ik meen, zelfs nog niet gedronken...
Nu, 28 euro voor een tweede wijn is idd wel erg veel.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - doc - 27-01-2013 10:56 PM

(27-01-2013 09:08 PM)vinejo schreef:  
(27-01-2013 07:10 PM)de populist schreef:  Deze namiddag een prachtig glas wijn gedronken, de Connétable de Talbot 2009, tweede wijn van Château Talbot (van jongere stokken). Een tip voor mensen die hun wijnen niet rijpen maar wel een klassebordeaux voor nu of straks in huis willen. Ik vind er alles in wat Bordeaux voor mij moet zijn. In de neus het sigarenkistje (veel CS in deze wijn, met beetje Merlot en Petit Verdot), grafiet, erg mooi, licht zoetig rood fruit, framboos en kers (beetje geconfijt), ook appelsienenpel. Zeer fruitige aanzet, vol-geconcentreerd, nu al zeer fijne zachte tanninestructuur (geenszins bitter of hard), fluwelig, een zekere diepte, genoeg variatie met hoekjes en kantjes, perfect gedoseerde zachte zuren. Finesse, zuiverheid en fruitplezier (zeer zuivere framboos en kers), niks streng. Middellange afdronk. Zeer puike prestatie van Talbot! Ik vergeleek met La Louvière 2010 en Fiefs de Lagrange 2009, deze wijn speelt duidelijk in een hogere klasse. Wel 28 euro, maar je hebt er een toppertje voor.

Ik denk dat Talbot een van de minst gedronken Chateaux is onder Vlaamse wijnliefhebbers... Ik spreek voor mezelf althans, eigenaardig genoeg nog nooit gekocht en, naar ik meen, zelfs nog niet gedronken...
Nu, 28 euro voor een tweede wijn is idd wel erg veel.

Tiens, ook nog nooit gedronken. De moeite ? De Grand Vin is ook niet goedkoop...IEMAND ervaring ?


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mt - 27-01-2013 11:50 PM

Nooit de Connétable geproefd maar wel eens de 2001 van de grand vin. Was toen zeer trots dat ik een Saint-Julien gcc op de kop had kunnen tikken. En had toen net een zeer mooie ervaring met Saint-Pierre '01 gehad (jaar of 5-6 geleden, denk ik). Jammer dat de Talbot een beetje tegenviel. Niet groots maar wel te jong gedronken.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - de populist - 28-01-2013 09:26 AM

(27-01-2013 11:50 PM)Matten schreef:  Nooit de Connétable geproefd maar wel eens de 2001 van de grand vin. Was toen zeer trots dat ik een Saint-Julien gcc op de kop had kunnen tikken. En had toen net een zeer mooie ervaring met Saint-Pierre '01 gehad (jaar of 5-6 geleden, denk ik). Jammer dat de Talbot een beetje tegenviel. Niet groots maar wel te jong gedronken.

Ik heb de Talbot ooit geproefd in ons GB'ke, in de tijd dat ze die klassewijnen nog lieten proeven. Was 2001. Ik herinner me zeer hoekige tannines en veel concentratie. Koos toen voor de Lagrange 2001 die aan 22 euro werd verkocht, dit misschien een euro duurder. De tijd van toen... Connétable 2009 was aan 20 euro zijn prijs waard geweest (90/100 voor mij). Je zal hem ook wel goedkoper kunnen vastkrijgen dan 28, denk ik (Convento Winebar Leuven is hij iets van 28).


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Dave - 28-01-2013 10:02 AM

(27-01-2013 10:56 PM)doc schreef:  
(27-01-2013 09:08 PM)vinejo schreef:  
(27-01-2013 07:10 PM)de populist schreef:  Deze namiddag een prachtig glas wijn gedronken, de Connétable de Talbot 2009, tweede wijn van Château Talbot (van jongere stokken). Een tip voor mensen die hun wijnen niet rijpen maar wel een klassebordeaux voor nu of straks in huis willen. Ik vind er alles in wat Bordeaux voor mij moet zijn. In de neus het sigarenkistje (veel CS in deze wijn, met beetje Merlot en Petit Verdot), grafiet, erg mooi, licht zoetig rood fruit, framboos en kers (beetje geconfijt), ook appelsienenpel. Zeer fruitige aanzet, vol-geconcentreerd, nu al zeer fijne zachte tanninestructuur (geenszins bitter of hard), fluwelig, een zekere diepte, genoeg variatie met hoekjes en kantjes, perfect gedoseerde zachte zuren. Finesse, zuiverheid en fruitplezier (zeer zuivere framboos en kers), niks streng. Middellange afdronk. Zeer puike prestatie van Talbot! Ik vergeleek met La Louvière 2010 en Fiefs de Lagrange 2009, deze wijn speelt duidelijk in een hogere klasse. Wel 28 euro, maar je hebt er een toppertje voor.

Ik denk dat Talbot een van de minst gedronken Chateaux is onder Vlaamse wijnliefhebbers... Ik spreek voor mezelf althans, eigenaardig genoeg nog nooit gekocht en, naar ik meen, zelfs nog niet gedronken...
Nu, 28 euro voor een tweede wijn is idd wel erg veel.

Tiens, ook nog nooit gedronken. De moeite ? De Grand Vin is ook niet goedkoop...IEMAND ervaring ?

Talbot 2003 heb ik gedronken een jaar of 3 geleden, denk ik en ik herinner mij een nogal vermoeide wijn. Niet versleten, maar toch al serieus geëvolueerd. Maakte toen alleszins geen al te goeie beurt, maar dat kan ook aan de jaargang liggen (+/-25 € betaald, denk ik).

Talbot 2004 heb ik een paar flessen van liggen, maar nog niet geproefd. Wel een koopje gedaan toen (Carrefour ergens in Frankrijk): 20 euro.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - claret - 28-01-2013 06:28 PM

Connétable de Talbot 2008 in Makro aan 17 euro en ne klets...


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Kris G - 13-12-2014 09:59 PM

idd precies niet zo vaak gedronken hier Wink de 2004 in het glas (4 flessen in een lot op Sylvies, maar het was me echt wel om de andere flessen te doen), na ontkurken een zeer typische bdx geur, absoluut direct herkenbaar, maar het hout blijft wel te veel domineren in de neus, in de mond braambes, leer en chocolade, strenge bdx die finesse en complexiteit mist, ook de balans is er niet : hij mist frisse zuren en het geheel is te bitter, met veel goeie wil een 88 score en dus op p/k shoot vertoont ook al te veel evolutie voor een (top) 2004, ik vind dit zeker geen GCC niveau

deze TN kan ik me wel in vinden :
Stephen Brook: Very deep red. Reduction on the nose detracts from an appreciation of other aromatic qualities it may have. Resniffed after 15 minutes, and the reduction had diminished, leaving not very much in its place. Soft, not especially concentrated, rather slack, with low acidity. A rather lazy wine, with all its component parts but little zest or flair. The tannins are grainy and rather obtrusive since the fruit lacks intensity. Finishes rather flat, with only moderate length of flavor. 13.5


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - don quichotte - 13-12-2014 11:21 PM

(27-01-2013 09:08 PM)vinejo schreef:  ..............................Ik denk dat Talbot een van de minst gedronken Chateaux is onder Vlaamse wijnliefhebbers... Ik spreek voor mezelf althans, eigenaardig genoeg nog nooit gekocht en, naar ik meen, zelfs nog niet gedronken...
Nu, 28 euro voor een tweede wijn is idd wel erg veel.

Wel Jo, heb van de eerste wijn nog ' t een en 't ander liggen.
Ik vermoed ook dat ik van de tweede wijn ook nog een paar flesjes heb.
Per gelegenheid zorg ik ervoor dat je deze ook nog in het glas krijgt.
"Just remind me".


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mathijs81 - 14-12-2014 02:02 AM

Dag heren, in bijlage de foto genomen bij Chateau Talbot September 2014.

In alle eerlijkheid een wijn waarvan ik toch wel wat liggen heb ( vooral jaren 2000+ ).
Helaas een wijn die - naar mijn mening toch - heel wat jaren nodig heeft om op dronk te komen.

Recent nog een 1988 gedegusteerd en nog een 1995 die binnenkort wel eens open gaat.
De overige jaartallen van 1e en 2de wijn laat ik nog wat rusten in de kelder.
Talbot is inderdaad een harde wijn, heeft gewoonweg tijd nodig, meer niet.
Of ie prijs / kwaliteit de moeite is ( topjaar 2009/2010 aan 45/50 Euro ), kan ik momenteel niet zeggen.

Mathijs

[attachment=942]


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Kris G - 14-12-2014 12:48 PM

ik heb natuurlijk (en jammer genoeg) geen zicht op de bewaring van die flessen, ik vond hem eigenlijk al vrij ver geëvolueerd voor een 2004, kurk was wel in perfecte staat, zeker geen slechte wijn hoor, maar p/k niet happy
ik was eigenlijk wel verrast dat er weinig prijsverschil zit tussen 2004 en de top jaren 2009/2010 (had ik ook al eens bekeken Wink )


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Kris G - 14-12-2014 09:42 PM

dag 2 en gelukkig toch enige beterschap : minder hout in de neus en in het glas kwam hij op "gangtemperatuur" wat frisser over met ook meer kansen voor het fruit en het geheel was ook beter in balans, hij miste nog steeds wat zuren, maar die bittere en strenge toets was er wat uit, de complexiteit en de finesse zijn er vorige nacht wel niet in gekomen, gisteren moest ik er aan sleuren om 88 te scoren, die haalt hij nu wel vlot, na een half uur in het glas en opgewarmd tot kamertemperatuur valt hij wel snel plat en komt de bitterheid op het einde van het midden pallet en de afdronk terug Sad minder ontgoocheld nu maar op p/k gebied blijft dit zeer mager


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Benz - 09-02-2015 09:13 PM

(27-01-2013 07:10 PM)de populist schreef:  Deze namiddag een prachtig glas wijn gedronken, de Connétable de Talbot 2009, tweede wijn van Château Talbot (van jongere stokken). Een tip voor mensen die hun wijnen niet rijpen maar wel een klassebordeaux voor nu of straks in huis willen. Ik vind er alles in wat Bordeaux voor mij moet zijn. In de neus het sigarenkistje (veel CS in deze wijn, met beetje Merlot en Petit Verdot), grafiet, erg mooi, licht zoetig rood fruit, framboos en kers (beetje geconfijt), ook appelsienenpel. Zeer fruitige aanzet, vol-geconcentreerd, nu al zeer fijne zachte tanninestructuur (geenszins bitter of hard), fluwelig, een zekere diepte, genoeg variatie met hoekjes en kantjes, perfect gedoseerde zachte zuren. Finesse, zuiverheid en fruitplezier (zeer zuivere framboos en kers), niks streng. Middellange afdronk. Zeer puike prestatie van Talbot! Ik vergeleek met La Louvière 2010 en Fiefs de Lagrange 2009, deze wijn speelt duidelijk in een hogere klasse. Wel 28 euro, maar je hebt er een toppertje voor.

Dat beloofd veel goeds, ik ben benieuwd wat deze binnen een 5 tal jaartjes zal brengen! Ik heb vandaag de 3 resterende flesjes Connétable de Talbot 2009 meegebracht vanuit de supermarkt applaus


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - de populist - 09-02-2015 09:42 PM

(09-02-2015 09:13 PM)Benz schreef:  
(27-01-2013 07:10 PM)de populist schreef:  Deze namiddag een prachtig glas wijn gedronken, de Connétable de Talbot 2009, tweede wijn van Château Talbot (van jongere stokken). Een tip voor mensen die hun wijnen niet rijpen maar wel een klassebordeaux voor nu of straks in huis willen. Ik vind er alles in wat Bordeaux voor mij moet zijn. In de neus het sigarenkistje (veel CS in deze wijn, met beetje Merlot en Petit Verdot), grafiet, erg mooi, licht zoetig rood fruit, framboos en kers (beetje geconfijt), ook appelsienenpel. Zeer fruitige aanzet, vol-geconcentreerd, nu al zeer fijne zachte tanninestructuur (geenszins bitter of hard), fluwelig, een zekere diepte, genoeg variatie met hoekjes en kantjes, perfect gedoseerde zachte zuren. Finesse, zuiverheid en fruitplezier (zeer zuivere framboos en kers), niks streng. Middellange afdronk. Zeer puike prestatie van Talbot! Ik vergeleek met La Louvière 2010 en Fiefs de Lagrange 2009, deze wijn speelt duidelijk in een hogere klasse. Wel 28 euro, maar je hebt er een toppertje voor.

Dat beloofd veel goeds, ik ben benieuwd wat deze binnen een 5 tal jaartjes zal brengen! Ik heb vandaag de 3 resterende flesjes Connétable de Talbot 2009 meegebracht vanuit de supermarkt applaus
Heb die een maand geleden opnieuw geproefd, zeer mooi.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Biff - 08-03-2015 09:15 PM

(13-12-2014 09:59 PM)Kris G schreef:  de 2004 in het glas, na ontkurken een zeer typische bdx geur, absoluut direct herkenbaar, maar het hout blijft wel te veel domineren in de neus, in de mond braambes, leer en chocolade, strenge bdx die finesse en complexiteit mist, ook de balans is er niet : hij mist frisse zuren en het geheel is te bitter, met veel goeie wil een 88 score en dus op p/k shoot vertoont ook al te veel evolutie voor een (top) 2004, ik vind dit zeker geen GCC niveau
Vandaag dezelfde 2004 in het glas, weliswaar na een Chablis Fourchaume, Brunello Banfi en naast een Lafon Menaut 2010 Pessac-Leognan...
Kan me wel vinden in de TN van Kris, de smaken haal ik er wel (nog) niet uit, maar mist idd finesse en complexiteit...
88 kan ik me in vinden, idd geen GCC niveau!
Prijs die ik er voor betaalde is wel correct!
Nog 2 liggen, gaan nog dit jaar voor de bijl!


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Kris G - 08-03-2015 10:32 PM

(08-03-2015 09:15 PM)Biff schreef:  
(13-12-2014 09:59 PM)Kris G schreef:  de 2004 in het glas, na ontkurken een zeer typische bdx geur, absoluut direct herkenbaar, maar het hout blijft wel te veel domineren in de neus, in de mond braambes, leer en chocolade, strenge bdx die finesse en complexiteit mist, ook de balans is er niet : hij mist frisse zuren en het geheel is te bitter, met veel goeie wil een 88 score en dus op p/k shoot vertoont ook al te veel evolutie voor een (top) 2004, ik vind dit zeker geen GCC niveau
Vandaag dezelfde 2004 in het glas, weliswaar na een Chablis Fourchaume, Brunello Banfi en naast een Lafon Menaut 2010 Pessac-Leognan...
Kan me wel vinden in de TN van Kris, de smaken haal ik er wel (nog) niet uit, maar mist idd finesse en complexiteit...
88 kan ik me in vinden, idd geen GCC niveau!
Prijs die ik er voor betaalde is wel correct!
Nog 2 liggen, gaan nog dit jaar voor de bijl!

ik denk niet dat het aan de bewaring ligt (Sylvies-aankoop) want was bij mij zelfs lichtjes beter op dag 2, ik ben content dat ik er eens een fles van heb geproefd maar geen wauw-gevoel Wink


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - vinejo - 08-03-2015 10:46 PM

(08-03-2015 09:15 PM)Biff schreef:  
(13-12-2014 09:59 PM)Kris G schreef:  de 2004 in het glas, na ontkurken een zeer typische bdx geur, absoluut direct herkenbaar, maar het hout blijft wel te veel domineren in de neus, in de mond braambes, leer en chocolade, strenge bdx die finesse en complexiteit mist, ook de balans is er niet : hij mist frisse zuren en het geheel is te bitter, met veel goeie wil een 88 score en dus op p/k shoot vertoont ook al te veel evolutie voor een (top) 2004, ik vind dit zeker geen GCC niveau
Vandaag dezelfde 2004 in het glas, weliswaar na een Chablis Fourchaume, Brunello Banfi en naast een Lafon Menaut 2010 Pessac-Leognan...
Kan me wel vinden in de TN van Kris, de smaken haal ik er wel (nog) niet uit, maar mist idd finesse en complexiteit...
88 kan ik me in vinden, idd geen GCC niveau!
Prijs die ik er voor betaalde is wel correct!
Nog 2 liggen, gaan nog dit jaar voor de bijl!

De prijs die je ervoor betaalde was uiteraard correct (neem niet alles zo serieus he gasten Rolleyes ) - met die bedenking: de prijs is correct in verhouding tot de naam en het normale prijsniveau van de fles. Maar als je zegt dat dit geen GCC niveau is kan je 35 euro moeilijk een correcte prijs noemen...
Zou trouwens die andere flessen enige jaren wegleggen, veel wijnen worden door te ouderen complexer. Tien jaar is jong voor een GCC .


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Biff - 08-03-2015 11:29 PM

@Jo, nu doe je me twijfelen natuurlijkSmile...
Ze liggen niet in de weg, mss moet ik ze idd nog een kans geven!
Ik heb geen ervaring met het laten rusten van een GCC, maar denk idd ook wel dat 10 jaar jong is!


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Benz - 09-03-2015 12:59 AM

(08-03-2015 11:29 PM)Biff schreef:  @Jo, nu doe je me twijfelen natuurlijkSmile...
Ze liggen niet in de weg, mss moet ik ze idd nog een kans geven!
Ik heb geen ervaring met het laten rusten van een GCC, maar denk idd ook wel dat 10 jaar jong is!

Idd. 10 jaar is nog behoorlijk jong voor dit soort wijnen, haal die binnen een 10 tal jaartjes nog maar eens boven! Oude Bordeaux wijn thumbsup


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Biff - 09-03-2015 06:36 PM

(08-03-2015 11:29 PM)Biff schreef:  @Jo, nu doe je me twijfelen natuurlijkSmile...
Ze liggen niet in de weg, mss moet ik ze idd nog een kans geven!
Ik heb geen ervaring met het laten rusten van een GCC, maar denk idd ook wel dat 10 jaar jong is!
Zopas mijnen euro gevallen dat mn zoon van 2004 isSmile
Dus nog eventjes laten liggen tot ie 18 is, das nog 7 jaar rust...
Dan nog eentje op z'n 21e, das nog 10 jaar rust....
Ideaalapplaus


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Benz - 09-03-2015 08:55 PM

(09-03-2015 06:36 PM)Biff schreef:  
(08-03-2015 11:29 PM)Biff schreef:  @Jo, nu doe je me twijfelen natuurlijkSmile...
Ze liggen niet in de weg, mss moet ik ze idd nog een kans geven!
Ik heb geen ervaring met het laten rusten van een GCC, maar denk idd ook wel dat 10 jaar jong is!
Zopas mijnen euro gevallen dat mn zoon van 2004 isSmile
Dus nog eventjes laten liggen tot ie 18 is, das nog 7 jaar rust...
Dan nog eentje op z'n 21e, das nog 10 jaar rust....
Ideaalapplaus

Perfect applaus


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mathijs81 - 28-06-2015 08:21 PM

Laatste dag v/h verlof en te warm om rood te drinken ....

Had mij eerst Légende de Baron Rothschild 2007 ( wit ) genomen, maar helaas.
Helaas gezien een plastieken kurk en dus volledig verzuurd natuurlijk Angry.

Dan maar op zoek naar een andere witte en dat werd Caillou Blanc 2012.

Aangename fruitige neus, frisse en minerale smaak in de mond en semi-zurige afdronk.
Lekker wijntje, maar niet echt om bulk in te slaan - geef mij nog steeds maar Les Hauts de Smith Blanc !!!

Mathijs


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mr Coone - 28-06-2015 11:00 PM

(28-06-2015 08:21 PM)Mathijs81 schreef:  Lekker wijntje, maar niet echt om bulk in te slaan - geef mij nog steeds maar Les Hauts de Smith Blanc !!!

Mathijs

Gisteren nog een flesje Les Hauts de Smith Blanc 2009 soldaat gemaakt terwijl jij in je eentje die Palmer 1979 aan het opslurpen was, copain Tongue


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Biff - 29-06-2015 11:34 AM

(28-06-2015 08:21 PM)Mathijs81 schreef:  Dan maar op zoek naar een andere witte en dat werd Caillou Blanc 2012.
Aangename fruitige neus, frisse en minerale smaak in de mond en semi-zurige afdronk.
Mathijs
Heb daar nog de 2010 van liggen, we gaan die binnenkort es ontkurken!


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - don quichotte - 22-08-2015 12:06 AM

Connétable de Talbot 2004 deze avond.
Een grote ontgoocheling over gans de lijn.
In de neus iets tertiair waarbij de groene bitterheid zich al aankondigt over het ganse smaakprofiel. Schrale; ijle, magere en onevenwichtige wijn die geen vijf euro waard is.
Dit wordt nooit goed en heb er nog 5 flessen van liggen. aaarggl
Geef mij dan maar bv een Montfollet 2004 aan 1/3 van de prijs. Dat is een ander kaliber.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mathijs81 - 19-12-2015 09:51 AM

Nu, de La Fleur-Pétrus 2005 was al grotendeels ledig na de maaltijd en de avond nog maar net begonnen.
Om het aangename bezoek een plezier te doen, dus op zoek naar een vervolgfles.

Maar wat geef je na zo'n mooie wijn - ik was van mening richting St. Julien te trekken.
Het werd dan uiteindelijk Connétable Talbot 2009 - recht uit fles, in karaf en in het glas.

Een risico, daar ik met de hoofdwijn ( Talbot 2006 ) geen goeie ervaring had.
Deze tweede wijn ( wel de 2009 ) bleek dan wel een schot in de roos te zijn.

Veel notities werden er niet meer genomen, maar ik herinner me wat.

Neus - kruidig, groene onrijpe kastanje bolsters, het gezelschap haalde daar ook een bepaald type noot uit.
Smaak - netjes in balans, nog zeer krachtig en pittig ( ruimte voor toekomst )
Afdronk - blijft medium hangen, zeer aangenaam om te drinken

Al bij al voor mij toch een geslaagde wijn en dit zeker voor een tweede wijn.
Mijn vrees dat ik het huis Talbot niet zou smaken blijkt hiermee ongegrond.

[attachment=1699]

Mathijs


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mr Coone - 19-12-2015 01:02 PM

(19-12-2015 09:51 AM)Mathijs81 schreef:  Neus - kruidig, groene onrijpe kastanje bolsters, het gezelschap haalde daar ook een bepaald type noot uit.

Was macadamianoot. Wink


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Marc - 19-12-2015 02:15 PM

(19-12-2015 09:51 AM)Mathijs81 schreef:  Neus - kruidig, groene onrijpe kastanje bolsters, het gezelschap haalde daar ook een bepaald type noot uit.

Al bij al voor mij toch een geslaagde wijn en dit zeker voor een tweede wijn.


Mathijs

Op het gevaar af om in weer een discussie terecht te komen: maar onrijp groen, kastanje, noten... Toch niet iets dat ik met een geslaagde Bordeaux in verband breng...


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - vinejo - 19-12-2015 02:23 PM

(19-12-2015 02:15 PM)Marc schreef:  
(19-12-2015 09:51 AM)Mathijs81 schreef:  Neus - kruidig, groene onrijpe kastanje bolsters, het gezelschap haalde daar ook een bepaald type noot uit.

Al bij al voor mij toch een geslaagde wijn en dit zeker voor een tweede wijn.


Mathijs

Op het gevaar af om in weer een discussie terecht te komen: maar onrijp groen, kastanje, noten... Toch niet iets dat ik met een geslaagde Bordeaux in verband breng...

Dat onrijpe-vegetale heb ik al in tal van 2005 Bordeaux opgemerkt nochtans is 2005 een rijp jaar, dus daar zou het niet mogen aan liggen. Denk dat dit een jaargang is zoals de klassieke Bordeaux van vroeger, waar bepaalde wijnen de eerste 20 jaar bijna niet te drinken waren.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mr Coone - 19-12-2015 03:00 PM

(19-12-2015 02:15 PM)Marc schreef:  
(19-12-2015 09:51 AM)Mathijs81 schreef:  Neus - kruidig, groene onrijpe kastanje bolsters, het gezelschap haalde daar ook een bepaald type noot uit.

Al bij al voor mij toch een geslaagde wijn en dit zeker voor een tweede wijn.


Mathijs

Op het gevaar af om in weer een discussie terecht te komen: maar onrijp groen, kastanje, noten... Toch niet iets dat ik met een geslaagde Bordeaux in verband breng...

Ik denk dat het vooral aan de serveertemperatuur zal gelegen hebben.
Fles is rechtstreeks uit de wijnkast geserveerd geweest aan pakweg 13 graden.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - vinejo - 19-12-2015 03:26 PM

Ah, oeps, ik dacht dat ik in de LFP 2005 discussie zat...
Nu, voor 2009 zou er een andere reden kunnen zijn: bij rode wijnen moet er geplukt worden op het moment dat er drie curves samenvallen: de zuren (die dalen), de suikers (die stijgen) en de tannines (die rijp moeten zijn). Wellicht heeft men vanwege de snelle daling vd zuren en evenredige stijging van de suikers sommige druiven moeten plukken op het moment dat de tannines nog niet volledig rijp waren. Veelal gaan die druiven dan in de cuves voor een tweede (of derde) wijn)..


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mr Coone - 19-12-2015 07:43 PM

(19-12-2015 03:26 PM)vinejo schreef:  Ah, oeps, ik dacht dat ik in de LFP 2005 discussie zat...
Nu, voor 2009 zou er een andere reden kunnen zijn: bij rode wijnen moet er geplukt worden op het moment dat er drie curves samenvallen: de zuren (die dalen), de suikers (die stijgen) en de tannines (die rijp moeten zijn). Wellicht heeft men vanwege de snelle daling vd zuren en evenredige stijging van de suikers sommige druiven moeten plukken op het moment dat de tannines nog niet volledig rijp waren. Veelal gaan die druiven dan in de cuves voor een tweede (of derde) wijn)..

Thanks for the info. Is interessant.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mathijs81 - 20-12-2015 06:57 PM

(19-12-2015 09:51 AM)Mathijs81 schreef:  Nu, de La Fleur-Pétrus 2005 was al grotendeels ledig na de maaltijd en de avond nog maar net begonnen.
Om het aangename bezoek een plezier te doen, dus op zoek naar een vervolgfles.

Maar wat geef je na zo'n mooie wijn - ik was van mening richting St. Julien te trekken.
Het werd dan uiteindelijk Connétable Talbot 2009 - recht uit fles, in karaf en in het glas.

Een risico, daar ik met de hoofdwijn ( Talbot 2006 ) geen goeie ervaring had.
Deze tweede wijn ( wel de 2009 ) bleek dan wel een schot in de roos te zijn.

Veel notities werden er niet meer genomen, maar ik herinner me wat.

Neus - kruidig, groene onrijpe kastanje bolsters, het gezelschap haalde daar ook een bepaald type noot uit.
Smaak - netjes in balans, nog zeer krachtig en pittig ( ruimte voor toekomst )
Afdronk - blijft medium hangen, zeer aangenaam om te drinken

Al bij al voor mij toch een geslaagde wijn en dit zeker voor een tweede wijn.
Mijn vrees dat ik het huis Talbot niet zou smaken blijkt hiermee ongegrond.

Mathijs

Na anderhalve dag in de fles ( vacuum ) en fris bewaard momenteel bezig met een restje weg te werken.
De scherpe neus is volledig afgevlakt, de nadruk ligt nu duidelijk meer op smaak en afdronk - mooi zo.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mathijs81 - 30-12-2015 09:53 PM

Gisterenavond bij het eten Talbot 2006 in het glas - tamelijk teleurstellend.
Weinig tot geen diepgang, vlakke smaak en afdronk, niets van pit - jammer.
Nochtans voldoende O2 gegeven op voorhand, misschien dode fase ?


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - don quichotte - 29-09-2016 12:25 AM

Connétable de Talbot 2004.
Je proeft er zeker de karakteristieken van de eerste wijn in maar het blijft toch het kleinere broertje.
Foutloos; mooi geëvolueerd maar toch niet groots.
Iets groenig in de afdronk.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - wvd - 29-09-2016 05:59 PM

Als je tegen beter weten in je geld toch wil besteden aan geklasseerde Bx, dan zou ik dat niet doen aan Talbot. Ik moet daar de eerste echt mooie wijn nog van proeven. Krankzinnig aan bijna 50€, je hebt er al een mooie Barolo voor en zeg nu zelf...
Neen, kies dan beter voor Saint-Pierre (zeer goed de laatste jaren!), Branaire, Lagrange of beter nog, koop Gloria. En als het geld echt in je weg ligt, ga dan voor Poyferré ;-)


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - vinejo - 29-09-2016 11:20 PM

(29-09-2016 05:59 PM)wvd schreef:  Als je tegen beter weten in je geld toch wil besteden aan geklasseerde Bx, dan zou ik dat niet doen aan Talbot. Ik moet daar de eerste echt mooie wijn nog van proeven. Krankzinnig aan bijna 50€, je hebt er al een mooie Barolo voor en zeg nu zelf...
Neen, kies dan beter voor Saint-Pierre (zeer goed de laatste jaren!), Branaire, Lagrange of beter nog, koop Gloria. En als het geld echt in je weg ligt, ga dan voor Poyferré ;-)

Verrassend genoeg ben ik het hier redelijk mee eens Smile


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - bowmore - 03-10-2016 03:05 PM

Hangt ervan af hoeveel je betaalt. Ik heb Talbot 2012 gekocht aan 29,95€. Overigens blijken ze in 2007 hun productieproces te hebben gewijzigd


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Vince - 05-10-2016 07:52 PM

caillou blanc van ChateauTalbot, 2009
de 8 proevers voor mij plaatsten deze wijn in de bourgogne! In de neus dacht ik eerst aan Chateau Simonne. Nadien kwamen de saffraantoetsen eruit en kreeg ik een aha-erlebnis: dit moest een witte Pessac zijn, ik gokte op 2006. Ik zat dan toch al in de buurt. Misschien een iets té technische wijn naar mijn smaak met wat houtdominantie.
Score 90.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Olivier - 05-10-2016 08:56 PM

(05-10-2016 07:52 PM)Vince schreef:  caillou blanc van ChateauTalbot, 2009
de 8 proevers voor mij plaatsten deze wijn in de bourgogne! In de neus dacht ik eerst aan Chateau Simonne. Nadien kwamen de saffraantoetsen eruit en kreeg ik een aha-erlebnis: dit moest een witte Pessac zijn, ik gokte op 2006. Ik zat dan toch al in de buurt. Misschien een iets té technische wijn naar mijn smaak met wat houtdominantie.
Score 90.

Ja, het lijkt zo obvious he, dat wijnproevers witte bourgogne en bordeaux uit elkaar moeten kunnen houden. Maar ik herinner me de Les Arums de Lagrange bij Jo waar we ook eerst aan bourgogne dachten... Ook 2009 trouwens.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Biff - 29-05-2017 10:54 PM

(29-06-2015 11:34 AM)Biff schreef:  
(28-06-2015 08:21 PM)Mathijs81 schreef:  Dan maar op zoek naar een andere witte en dat werd Caillou Blanc 2012.
Aangename fruitige neus, frisse en minerale smaak in de mond en semi-zurige afdronk.
Mathijs
Heb daar nog de 2010 van liggen, we gaan die binnenkort es ontkurken!
Vorige zaterdag dus ook een Caillou Blanc 2010 geopend.
Ik dronk vorig jaar ene, gekocht via Klassewijnen, en die was qua neus de sherrykant aan het op gaan.
Jo opperde toen dat er heel waarschijnlijk reeds oxidatie had opgetreden door een foutief kurk ofzo...
Waarop Don dacht ik, zei dat hij vond dat deze wijn jong moest gedronken worden.
Deze wijn dus, mooi goudgeel maar terug dat kleine sherryachtig kantje.
Anderzijds wel mooi!
Een laatste glas, zonder vacuvin terug de frigo in en pas deze avond uitgeschonken.
De sherryneus is nu heel nadrukkelijk aanwezig en de zuren overheersen fameus in dit laatste glas.
Aangezien het mn laatste glas was toch mooi soldaat gemaaktWink
Deze wijn werd aangekocht bij Topwijnen voor een 30tal euro.
Volgens de meneer ter plaatste had ie er nog drie, waarvan hijzelf er blijkbaar nog snel ene aan de kant hield voor zichzelf, dixit mn schoonbroer.
Conclusie: ik volg Don hierin om deze wijn beter op jonge leeftijd te drinken, 7 jaar rust is blijkbaar net ietsje teveel!


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Benz - 30-05-2017 09:22 PM

Vanavond Connétable Talbot 2009 in het glas, 2 de wijn van Chateau Talbot. Wijn recht uit de wijnkast in het glas. Kleur heel mooi donkerrood. Schitterende neus van rood en zwart fruit, kersen, gekonfijt fruit, zoethout, munt, beetje tabbak en grafiet. In de mond heel mooi fruitig, werkelijk een perfect evenwichtige wijn met mooie zijdezachte tannines en zuren die perfect in ballans zijn, echt fluweelzacht in de mond. Prachtige afdronk ook. Dit is een pracht van een 2de wijn. Dik verdiende 91-92 thumbsup cheers


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - don quichotte - 30-05-2017 11:38 PM

(29-05-2017 10:54 PM)Biff schreef:  
(29-06-2015 11:34 AM)Biff schreef:  
(28-06-2015 08:21 PM)Mathijs81 schreef:  Dan maar op zoek naar een andere witte en dat werd Caillou Blanc 2012.
Aangename fruitige neus, frisse en minerale smaak in de mond en semi-zurige afdronk.
Mathijs
Heb daar nog de 2010 van liggen, we gaan die binnenkort es ontkurken!
Vorige zaterdag dus ook een Caillou Blanc 2010 geopend.
Ik dronk vorig jaar ene, gekocht via Klassewijnen, en die was qua neus de sherrykant aan het op gaan.
Jo opperde toen dat er heel waarschijnlijk reeds oxidatie had opgetreden door een foutief kurk ofzo...
Waarop Don dacht ik, zei dat hij vond dat deze wijn jong moest gedronken worden.
Deze wijn dus, mooi goudgeel maar terug dat kleine sherryachtig kantje.
Anderzijds wel mooi!
Een laatste glas, zonder vacuvin terug de frigo in en pas deze avond uitgeschonken.
De sherryneus is nu heel nadrukkelijk aanwezig en de zuren overheersen fameus in dit laatste glas.
Aangezien het mn laatste glas was toch mooi soldaat gemaaktWink
Deze wijn werd aangekocht bij Topwijnen voor een 30tal euro.
Volgens de meneer ter plaatste had ie er nog drie, waarvan hijzelf er blijkbaar nog snel ene aan de kant hield voor zichzelf, dixit mn schoonbroer.
Conclusie: ik volg Don hierin om deze wijn beter op jonge leeftijd te drinken, 7 jaar rust is blijkbaar net ietsje teveel!

Biff, ik schreef hier op dit forum ergens neer:
Citaat:Ik heb een paar ervaringen met deze witte wijn van zeer snel geoxideerd te zijn op minder dan 5 jaar. ( ik moet het opzoeken welke jaargangen)
Een wijn die volgens mij zeer vlug moet gedronken worden en weinig of niets toegevoegde waarde krijgt met verouderen.



RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Biff - 01-06-2017 05:58 PM

(30-05-2017 11:38 PM)don quichotte schreef:  Biff, ik schreef hier op dit forum ergens neer:
Ik heb een paar ervaringen met deze witte wijn van zeer snel geoxideerd te zijn op minder dan 5 jaar. ( ik moet het opzoeken welke jaargangen)
Een wijn die volgens mij zeer vlug moet gedronken worden en weinig of niets toegevoegde waarde krijgt met verouderen.
Voila idd, die bedoel ik!
Dus ik volg je in die redenering Don!


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Dave - 26-08-2018 09:31 PM

Vandaag de 2004 in het glas bij een oerklassiek zondagsmenu: Varkensgebraad, kroketten en bloemkool met melksaus.

Niveau in de fles staat nog mooi hoog, kurk is van goede kwaliteit en onaangetast: dat ziet er alvast goed uit !

Klassieke Bordeaux-neus: potloodslijpsel, toast, koffie, rood fruit, maar ook al wat tertiaire elementen: bosgrond, paddenstoelen. In de mond is de wijn evenwichtig met volledig versmolten tannines. Op zich aangenaam drinken, maar weinig spanning, finesse of complexiteit, medium body, medium lengte.......medium wijn, eigenlijk... Als ik punten moet geven: 87.

Ik ben geen etikettendrinker, maar als er GCC op 't etiket staat verwacht je toch iets meer. Ik dacht dat dit een koopje was aan 20 € destijds, maar ik heb betere Cru Bourgeois van deze jaargang gedronken (Cambon La Pelouse, Agassac, Tour de Mons bv.) voor minder geld Confused


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mathijs81 - 03-02-2019 10:01 PM

Talbot 2006

Als ik mijn vorige notities erbij neem, lees ik vooral teleurstelling in deze 2006.
Deze avond 1/3 fles bij het eten en .... eerlijk gezegd ... ik raak er niet aan uit.
Komaan zeg ... wat een vreemde wijn ... een heerlijke slok en dan plots ... bwa.

Nu ja, geringe notities, maar alsnog notities ... morgen nog even proberen met 2/3 en misschien 3/3.

+ Kleur - ja, er is al wat evolutie te bespeuren, maar niet in die mate dat het voor de hand liggend is
+ Neus - gebrande toetsen, fijn hout, een beetje teer ook, weinig tot geen fruit, hout domineert
+ Mond - zacht, minder flamboyant dan de neus, lichte teleurstelling ook, maar ook wel heel mooi ( wtf banghead)
+ Afdronk - volgt een beetje de mond, mooi langs de ene kant maar toch ook niet helemaal top.

Ligt het aan mij, ligt het aan de jaargang of ligt het gewoon aan de wijn zelf ... help me !
Een grotere dualiteit dan wat uit deze fles komt heb ik nog maar zelden meegemaakt in BDX.

Mathijs
[attachment=3803]


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - fleer - 03-02-2019 10:41 PM

(03-02-2019 10:01 PM)Mathijs81 schreef:  Talbot 2006

Als ik mijn vorige notities erbij neem, lees ik vooral teleurstelling in deze 2006.
Deze avond 1/3 fles bij het eten en .... eerlijk gezegd ... ik raak er niet aan uit.
Komaan zeg ... wat een vreemde wijn ... een heerlijke slok en dan plots ... bwa.

Nu ja, geringe notities, maar alsnog notities ... morgen nog even proberen met 2/3 en misschien 3/3.

+ Kleur - ja, er is al wat evolutie te bespeuren, maar niet in die mate dat het voor de hand liggend is
+ Neus - gebrande toetsen, fijn hout, een beetje teer ook, weinig tot geen fruit, hout domineert
+ Mond - zacht, minder flamboyant dan de neus, lichte teleurstelling ook, maar ook wel heel mooi ( wtf banghead)
+ Afdronk - volgt een beetje de mond, mooi langs de ene kant maar toch ook niet helemaal top.

Ligt het aan mij, ligt het aan de jaargang of ligt het gewoon aan de wijn zelf ... help me !
Een grotere dualiteit dan wat uit deze fles komt heb ik nog maar zelden meegemaakt in BDX.

Mathijs

Het jaar zal zeker een grote rol spelen ... ik zou 5 jaar wachten tot het hout meer geïntegreerd is ... dan mis je wel een spannende periode maar als het fruit nu al grotendeels weg is waarom dan niet ineens gaan voor de tweede fase ... just my 2 cents. (in de veronderstelling dat je er nog hebt liggen)

Passen ze hun hout aan in verhouding tot het jaar ... hebben ze 2006 verkeerd ingeschat?

Grtz


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mathijs81 - 05-02-2019 07:38 PM

Gisteren nog 1/3 fles geproefd ... nu ook weer dat gevoel van "bwa, is het dat maar".

Spijtig, maar langs de andere kant gelukkig niet teveel Talbot in de kelder liggen.
Zou deze wel even willen proeven in een absoluut topjaar, misschien stukken beter.

Mathijs


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Dave - 05-02-2019 09:49 PM

(05-02-2019 07:38 PM)Mathijs81 schreef:  Gisteren nog 1/3 fles geproefd ... nu ook weer dat gevoel van "bwa, is het dat maar".

Spijtig, maar langs de andere kant gelukkig niet teveel Talbot in de kelder liggen.
Zou deze wel even willen proeven in een absoluut topjaar, misschien stukken beter.

Mathijs

Mja, '03, '04 en '06 gedronken en nooit overtuigd, dus ook nooit meer gekocht.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - wvd - 06-02-2019 10:57 AM

(05-02-2019 09:49 PM)Dave schreef:  
(05-02-2019 07:38 PM)Mathijs81 schreef:  Gisteren nog 1/3 fles geproefd ... nu ook weer dat gevoel van "bwa, is het dat maar".

Spijtig, maar langs de andere kant gelukkig niet teveel Talbot in de kelder liggen.
Zou deze wel even willen proeven in een absoluut topjaar, misschien stukken beter.

Mathijs

Mja, '03, '04 en '06 gedronken en nooit overtuigd, dus ook nooit meer gekocht.

Elk jaar sinds 2002 geproefd op de UGCB, nooit overtuigd. Zijn vroegere stalmaat daarentegen is er wel op vooruit gegaan, maar ook daar vinden we m.i. ander en beter voor minder.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mathijs81 - 20-02-2019 07:58 PM

(05-02-2019 07:38 PM)Mathijs81 schreef:  Gisteren nog 1/3 fles geproefd ... nu ook weer dat gevoel van "bwa, is het dat maar.

Ik had nog 1/3 in een klein flesje staan, dat ik een totaal vergeten was.
Week later pas in de wijnkast zien staan, dus wel nog even proberen.
Totaal niet kapot, wel al evolutie, maar het kon nog steeds niet bekoren.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Fre - 15-08-2019 07:45 PM

Talbot 2015
Ik verschoot van de toegankelijkheid van deze wijn. Zeer rijp donker fruit. Wat tabak ook. In de mond behoorlijk sappig, veel materie maar nog niet complex. Zeer zachte tannines voor een jonge Bordeaux. De structuur van de wijn wordt maar getoond aan het einde van het bedrijf. Benieuwd hoe dit evolueert want dit was wel erg rijp.


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Benz - 06-01-2021 10:57 PM

Vanavond de Connétable 2009 in het glas.
Wijn 4 uur op voorhand geopend.
In het glas mooi donkerrood van kleur.
Neus van rood en zwart fruit, kersen, pruimen, vanille en kruiden.
In de mond een hele zachte evenwichtige wijn, heel fruitig, zachte tannines en lichte zuurtjes.
Mooie lange afdronk.
Pracht van een 2de wijn. 91+ Slurp


RE: Chateau Talbot, Saint-Julien - Mathijs81 - 07-01-2021 09:15 PM

(06-01-2021 10:57 PM)Benz schreef:  Vanavond de Connétable 2009 in het glas.
Wijn 4 uur op voorhand geopend.
In het glas mooi donkerrood van kleur.
Neus van rood en zwart fruit, kersen, pruimen, vanille en kruiden.
In de mond een hele zachte evenwichtige wijn, heel fruitig, zachte tannines en lichte zuurtjes.
Mooie lange afdronk.
Pracht van een 2de wijn. 91+ Slurp

Dronk tweetal weken geleden de Grand Vin uit 09. Mijn eerste lekkere Talbot ooit.
Al paar jaren van gedronken, maar nooit echt overtuigd. Topjaren kopen dus.

Mathijs