wijnliefhebbers
Barone Ricasoli, Chianti Classico - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Italië (/forum-13.html)
+--- Forum: Toscane, midden-Italië (/forum-17.html)
+--- Discussie: Barone Ricasoli, Chianti Classico (/thread-423.html)


Barone Ricasoli, Chianti Classico - Peter VdV - 01-06-2010 09:04 PM

Eveneens tijdens deze les (zie la Dame de Montrose) was er een andere medestudent die maar liefst 4 wijnen uit de Chianti bijhad, allemaal van het jaar 2007 (de reserva's zijn dus nog niet beschikbaar). En niet allemaal de minste! De 2 die me het meeste zijn bijgebleven zijn de Rocca di Montegrossi en de Castello di Brolio. Toch 2 zeer verschillende stijlen. Allebei een flink concentratie, maar de Montegrossi toch een pak meer dan de Brolio. De eerste deed mij wat te veel denken aan een 'parker wijn, de laatste had voor mij meer finesse, maar was zeker geen mietje!! Allebei met flink wat bewaarpotentieel. De Montegrossi zou zo'n 19€ kosten, de Brolio slechts 11€! Voor dat geld een absoluut koopje! Twee maal anders, twee maal heerlijk Italia!


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Jean - 01-06-2010 09:09 PM

Ik ben vorige zomer op Brolio geweest, dicht bij Greve in Toscane. Wat een domein zeg. Gigantisch groot, prachtig kasteel, mooie dame die ons rondleidde (twas een Amerikaanse), en wat een wijn.

Ik heb nog twee flesjes Brolio liggen in de kelder. Ik ga deze eens kraken bij een iets fijnder gerecht.

Ook de Ricasoli (of was het nu Riseccoli?) (andere kant van de familie) hebben we bezocht, zij het per toeval. We wilden naar een groter domein, maar omdat het middag was mochten we niet binnen. Dan maar verder gereden (we moesten die dag tot in Sienna rijden) en onderweg nog bij een wijnhuisje gestopt. We proefden eerste de classico, daarna de riserva (ik denk 2003). Wat een wijn!!!! 17 euro ter plaatse.

Castello Brolio produceert 3.000.000 (!) flessen per jaar, maar ze hebben geen invoerder in België. Zeer jammer is dat, want tegen die prijs wil ik nog van deze kwaliteit.
Oei, ik was iets te enthousiast (zo overdonderd van die wijn, dat ik er na een jaar nog neit goed van ben).

Brolio hoort toe aan Ricasolo, en het andere domein was Riseccoli, dat zich in Greve bevindt... Moeilijk te vinden trouwens. Het ligt op een bergweggetje als je uit Greve komt... We zijn er ook écht per toeval beland. In ieder geval, het was de moeite.

De chianti reserva van Riseccoli was toen te koop aan 17 euro het stuk. Ter plaatse.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Peter VdV - 01-06-2010 09:22 PM

Yep, en dit was nog niet de reserva. De reserva van 2005 haalde niet minder dan 95 bij winespectator! Ikzelf ben 2 jaar geleden langs geweest, en toen was het de 2004 reserva. Absoluut ook schitterend materiaal.

Over het bezoek zelf was ik iets minder enthousiast. Vooral het proeven viel tegen (ondank de prachtige omgeving). De dames achter de toog (ja, het is op Amerikaanse leest geschoeid) wisten er zelf nagenoeg geen lap van. Ze serveerden 2 (!!!) gekurkte wijnen (en aangezien ze al half leeg waren zijn er dus heel wat onwetende toeristen die die zwaar gekurkte spullen hebben achterover geslagen. En toen we de best goed ogende dames op het probleem wezen keken ze nog ongelovig ook. Eerst naar achter met de flessen, en dan schoorvoetend moeten toegeven dat er een fout inzat... Bovendien waren behalve de 'supertuscan' en hun Brolio wijnen er ook een aantal zwakke broertjes in hun gamma.... Maar we hebben ons goed geamuseerd, en de Brolio aangeschaft voor bij een leuke gelegenheid.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Pat Leoville - 02-06-2010 11:06 AM

Heel mooie wijnen worden bij di Brollo gemaakt. Mijn voorkeur gaat uit naar de IGT Casalferro uit hun gamma Slurp.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Cisse M - 02-06-2010 11:58 AM

Het domein Barone Francesco Ricasoli produceert verschillende wijnen. . De Castello di Brolio is een Chianti Classico, maar kost wel ongeveer 30 euro. Wordt ingevoerd door Cinoco, maar is goedkoper bij<www.superiore.de> . De “gewone” chianti heet “Brolio”, is eigenlijk de tweede wijn , kost ongeveer een derde van de Castello en is bij Superiore elk jaar snel uitverkocht. 't Zal dus inderdaad niet slecht zijn.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - koen - 16-09-2010 02:42 PM

Vorige week verschillende Chianti Classico's 2007 gekocht, waaronder de basis Brolio (en verder Brancaia, Fonterutoli en Felsina Berardenga). Eergisteren geopend en gisteren gedronken, kan maar één ding zeggen ik ga voor meer. Perfecte prijs kwaliteit.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Mt - 16-09-2010 03:06 PM

Waar kocht je dit?


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - pvo - 16-09-2010 04:52 PM

Neem maar eens een kijkje op http://www.fiwimo.de. Ik kocht er een tiental dagen geleden een kartonnetje Brolio 2007 en nog geen week later werd ze al netjes via UPS afgeleverd.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Mt - 17-09-2010 12:58 AM

Bedankt!


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Pat Leoville - 31-08-2011 09:56 PM

Casalferro 1999.
Geevolueerde kleur. Mooie neus van rijp fruit, tabak.
Ook in de mond rijp fruit, pruimen, tabak, vanille. Perfect op dronk nu.
Mooi.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - DiederichDM - 11-12-2012 02:24 PM

Ok ik ben dus op zoek naar Brolio in België, niet zo gemakkelijk dus.
Over laats was ik op de kokschool van Kosijde en daat hadden ze hem opeens, dus er moet iemand zijn die hem in België verdeeld (niet te vinden :-) )
Dus keek ik via Fiwimo, maar zijn Coppola wijnen zijn een pak duurder dan bij Rousseau in Gent.
Dus denk ik dat ik voor Brolio ook te veel bij hem zou betalen?
Of niet.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Vinogan(s) - 11-12-2012 04:42 PM

Hij is te vinden in Ternat: http://www.wijnen-chateaux.be/

Momenteel in promotie: +-16,20 €; wat P/K wel niet denderend is.

Vinogan(s)


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Jean - 12-12-2012 09:49 PM

Ik dacht dat ze hem hadden bij Young Charlie...


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Vinogan(s) - 13-12-2012 10:59 AM

Klopt. Daar (nog) duurder.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - koen - 14-12-2012 10:33 AM

Duitse sites zijn heel competitief voor Italiaanse en Spaans:
13,9€ bij Superiore voor de Chianti Classico 2010 en bij Fiwimo 14,9€. Betwijfel of je die prijzen in België zal vinden.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Vinogan(s) - 14-12-2012 04:58 PM

Inderdaad ;-), maar de vraagsteller zocht 'Brolio in België', vandaar enkel verwijzing naar BE verkooppunten (fiwimo.de werd in de string erboven ook reeds vermeld)


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Terretoir - 14-12-2012 09:27 PM

Ambosius, wel 17,95 voor de 2009...


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Terretoir - 31-01-2014 11:08 PM

(14-12-2012 09:27 PM)Tom T schreef:  Ambosius, wel 17,95 voor de 2009...

Vandaag eentje meegepakt, morgen eens proeven!


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Benz - 30-03-2014 11:08 PM

Zeer mooi domein met zeer lekkere wijnSlurp


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - 33S - 11-04-2014 09:50 PM

Vandaag 2011 Chianti Classico gedronken, zo'n 11 euro betaald incl. verzendingskosten (callmewine). Aan die prijs zeker de moeite. Zo'n zes uur op voorhand de fles geopend en in de koele berging gezet. Mooi in balans. Knappe Chianti Classico.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Terretoir - 11-04-2014 09:56 PM

Ik deel de meningen hier, wel iets meer betaald bij de lokale handelaar :-)


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Vinogan(s) - 16-04-2014 09:48 AM

(11-04-2014 09:50 PM)33S schreef:  Vandaag 2011 Chianti Classico gedronken, zo'n 11 euro betaald incl. verzendingskosten (callmewine). Aan die prijs zeker de moeite. Zo'n zes uur op voorhand de fles geopend en in de koele berging gezet. Mooi in balans. Knappe Chianti Classico.

Ik heb hier ook een flesje van (gekregen, dus p/k sowieso ok :-) ). Zou je dan aanraden om nog een jaar te wachten om de lange openingstijd te omzeilen of niet?


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - 33S - 16-04-2014 02:08 PM

2011 is zeker nu al toegankelijk als jaargang, maar 1-3 jaar wachten zal zeker geen afbreuk doen aan deze wijn. Hangt er wat vanaf hoe je ze graag drinkt.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Vinogan(s) - 05-05-2014 09:34 PM

Dit weekend de rosato van Brolio gedronken: Albia - jaargang 2012.

Lekkere rosato, 50/50 merlot en sangiovese. Klein zoetje in de afdronk maar niet storend. Mooi evenwichtig en fruitig. 87.

Vinogan(s)


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Benz - 26-05-2014 09:15 PM

Deze middag de Brolio Chianti 2010 in het glas, half uurtje op voorhand geopend. Zeer mooie neus, in het glas een mooie evenwichtige wijn met een beetje kruiden en zeer mooie tannines. Zeer mooie afdronk. Schitterende wijn 90 Slurp


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Olivier - 15-12-2014 09:46 PM

Brolio 2011, Chianti Classico
Op de tasting bij Tinto viel de finesse van deze chianti duidelijk op. Was mijn favoriet van de namiddag. Het gevaarlijke is als je het rijtje geproefde wijnen dan nog eens achterwaarts terugkeert voor sommige wijnen. Je weet wel, zo nog eens proberen of je hem nog altijd lekker vindt... Eigenlijk mag je dat niet doen, want na een paar Portugezen en Spanjaarden, viel deze Italiaan plots weg. Dus vanavond toch even proef op de som genomen.
Elegante neus, met braam, heel lichte animaliteit en een subtiele houttoets. Er komt ook wat cassis uitgedanst na het walsen en zelfs wat kruidigheid. Vrij complexe neus dus.
In de mond geen overweldigende aanzet, licht fruitig, maar de materie komt na een seconde of vier in de vorm van zwart fruit ondersteund door het hout. De tannines zijn duidelijk merkbaar maar fijn. Afdronk van een 5-6 sec.
Heel elegante wijn!


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - vinejo - 16-12-2014 12:21 AM

(15-12-2014 09:46 PM)Olivier schreef:  Brolio 2011, Chianti Classico
Op de tasting bij Tinto viel de finesse van deze chianti duidelijk op. Was mijn favoriet van de namiddag. Het gevaarlijke is als je het rijtje geproefde wijnen dan nog eens achterwaarts terugkeert voor sommige wijnen. Je weet wel, zo nog eens proberen of je hem nog altijd lekker vindt... Eigenlijk mag je dat niet doen, want na een paar Portugezen en Spanjaarden, viel deze Italiaan plots weg. Dus vanavond toch even proef op de som genomen.
Elegante neus, met braam, heel lichte animaliteit en een subtiele houttoets. Er komt ook wat cassis uitgedanst na het walsen en zelfs wat kruidigheid. Vrij complexe neus dus.
In de mond geen overweldigende aanzet, licht fruitig, maar de materie komt na een seconde of vier in de vorm van zwart fruit ondersteund door het hout. De tannines zijn duidelijk merkbaar maar fijn. Afdronk van een 5-6 sec.
Heel elegante wijn!

Kan dit alleen maar bevestigen- dronken de wijn deze week in de les tot algemene tevredenheid van alle proevers!


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Benz - 16-12-2014 09:52 AM

(16-12-2014 12:21 AM)vinejo schreef:  
(15-12-2014 09:46 PM)Olivier schreef:  Brolio 2011, Chianti Classico
Op de tasting bij Tinto viel de finesse van deze chianti duidelijk op. Was mijn favoriet van de namiddag. Het gevaarlijke is als je het rijtje geproefde wijnen dan nog eens achterwaarts terugkeert voor sommige wijnen. Je weet wel, zo nog eens proberen of je hem nog altijd lekker vindt... Eigenlijk mag je dat niet doen, want na een paar Portugezen en Spanjaarden, viel deze Italiaan plots weg. Dus vanavond toch even proef op de som genomen.
Elegante neus, met braam, heel lichte animaliteit en een subtiele houttoets. Er komt ook wat cassis uitgedanst na het walsen en zelfs wat kruidigheid. Vrij complexe neus dus.
In de mond geen overweldigende aanzet, licht fruitig, maar de materie komt na een seconde of vier in de vorm van zwart fruit ondersteund door het hout. De tannines zijn duidelijk merkbaar maar fijn. Afdronk van een 5-6 sec.
Heel elegante wijn!

Kan dit alleen maar bevestigen- dronken de wijn deze week in de les tot algemene tevredenheid van alle proevers!

Niet voor niets mijn favoriete Italiaanse wijn, zowel de gewone Brolio (2de wijn) als de Castello di Brolio (1ste wijn) zijn schitterend. Slurp


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Benz - 23-12-2014 02:33 PM

Heb hier een Magnum klaar staan voor morgen bij de duifjes! Slurp


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Corto - 23-12-2014 02:57 PM

Niet voor niets mijn favoriete Italiaanse wijn, zowel de gewone Brolio (2de wijn) als de Castello di Brolio (1ste wijn) zijn schitterend. Slurp
[/quote]
Welke beschouw je als de 2de wijn?
Is het deze?
http://www.ricasoli.it/etichette/vini/brolio/2012

(Ze hebben naast de Castello di Brolio nog 5 andere Chianti in hun gamma.
http://www.ricasoli.it/etichette#vini )


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Benz - 23-12-2014 05:08 PM

(23-12-2014 02:57 PM)Corto schreef:  Niet voor niets mijn favoriete Italiaanse wijn, zowel de gewone Brolio (2de wijn) als de Castello di Brolio (1ste wijn) zijn schitterend. Slurp
Welke beschouw je als de 2de wijn?
Is het deze?
http://www.ricasoli.it/etichette/vini/brolio/2012

(Ze hebben naast de Castello di Brolio nog 5 andere Chianti in hun gamma.
http://www.ricasoli.it/etichette#vini )
[/quote]

Idd dat is hem de gewone Brolio Chianti Classico, dan heb je de duurdere versie en dat is de Castello di Brolio Chianti Classico. Dan heb je idd. nog de rest van hun gamma, de Chianti Classico Riserva Rocca Guicciarda is naar het schijnt ook een topperWink


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Olivier - 23-12-2014 10:31 PM

(23-12-2014 02:33 PM)Benz schreef:  Heb hier een Magnum klaar staan voor morgen bij de duifjes! Slurp

Klinkt goed. Geniet ervan!


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - don quichotte - 24-12-2014 02:04 AM

(23-12-2014 02:33 PM)Benz schreef:  Heb hier een Magnum klaar staan voor morgen bij de duifjes! Slurp

Welke duifjes?Cool
Hou je maar met de magnum bezig.Wink
In ieder geval proost.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - vinejo - 14-02-2015 04:20 PM

(16-12-2014 12:21 AM)vinejo schreef:  
(15-12-2014 09:46 PM)Olivier schreef:  Brolio 2011, Chianti Classico
Op de tasting bij Tinto viel de finesse van deze chianti duidelijk op. Was mijn favoriet van de namiddag. Het gevaarlijke is als je het rijtje geproefde wijnen dan nog eens achterwaarts terugkeert voor sommige wijnen. Je weet wel, zo nog eens proberen of je hem nog altijd lekker vindt... Eigenlijk mag je dat niet doen, want na een paar Portugezen en Spanjaarden, viel deze Italiaan plots weg. Dus vanavond toch even proef op de som genomen.
Elegante neus, met braam, heel lichte animaliteit en een subtiele houttoets. Er komt ook wat cassis uitgedanst na het walsen en zelfs wat kruidigheid. Vrij complexe neus dus.
In de mond geen overweldigende aanzet, licht fruitig, maar de materie komt na een seconde of vier in de vorm van zwart fruit ondersteund door het hout. De tannines zijn duidelijk merkbaar maar fijn. Afdronk van een 5-6 sec.
Heel elegante wijn!

Kan dit alleen maar bevestigen- dronken de wijn deze week in de les tot algemene tevredenheid van alle proevers!

Intbeginesdienewijnpreciesaltaadgelaakwazurigendunnekesmoarvanalsdagewaslokkenex​trainuikeelgatgietestijvriegoezullenijwordtalsmaarbetereignentlijkmenstochdagiet​schuunenoarbinne.


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - Olivier - 14-02-2015 09:49 PM

(14-02-2015 04:20 PM)vinejo schreef:  
(16-12-2014 12:21 AM)vinejo schreef:  
(15-12-2014 09:46 PM)Olivier schreef:  Brolio 2011, Chianti Classico
Op de tasting bij Tinto viel de finesse van deze chianti duidelijk op. Was mijn favoriet van de namiddag. Het gevaarlijke is als je het rijtje geproefde wijnen dan nog eens achterwaarts terugkeert voor sommige wijnen. Je weet wel, zo nog eens proberen of je hem nog altijd lekker vindt... Eigenlijk mag je dat niet doen, want na een paar Portugezen en Spanjaarden, viel deze Italiaan plots weg. Dus vanavond toch even proef op de som genomen.
Elegante neus, met braam, heel lichte animaliteit en een subtiele houttoets. Er komt ook wat cassis uitgedanst na het walsen en zelfs wat kruidigheid. Vrij complexe neus dus.
In de mond geen overweldigende aanzet, licht fruitig, maar de materie komt na een seconde of vier in de vorm van zwart fruit ondersteund door het hout. De tannines zijn duidelijk merkbaar maar fijn. Afdronk van een 5-6 sec.
Heel elegante wijn!

Kan dit alleen maar bevestigen- dronken de wijn deze week in de les tot algemene tevredenheid van alle proevers!

Intbeginesdienewijnpreciesaltaadgelaakwazurigendunnekesmoarvanalsdagewaslokkenex​trainuikeelgatgietestijvriegoezullenijwordtalsmaarbetereignentlijkmenstochdagiet​schuunenoarbinne.

Smile en ik die dacht dat hottentottententententoonstelling het langste woord was!


RE: Castello di Brolio Chianti Classico - vinejo - 14-02-2015 10:18 PM

(14-02-2015 09:49 PM)Olivier schreef:  
(14-02-2015 04:20 PM)vinejo schreef:  
(16-12-2014 12:21 AM)vinejo schreef:  
(15-12-2014 09:46 PM)Olivier schreef:  Brolio 2011, Chianti Classico
Op de tasting bij Tinto viel de finesse van deze chianti duidelijk op. Was mijn favoriet van de namiddag. Het gevaarlijke is als je het rijtje geproefde wijnen dan nog eens achterwaarts terugkeert voor sommige wijnen. Je weet wel, zo nog eens proberen of je hem nog altijd lekker vindt... Eigenlijk mag je dat niet doen, want na een paar Portugezen en Spanjaarden, viel deze Italiaan plots weg. Dus vanavond toch even proef op de som genomen.
Elegante neus, met braam, heel lichte animaliteit en een subtiele houttoets. Er komt ook wat cassis uitgedanst na het walsen en zelfs wat kruidigheid. Vrij complexe neus dus.
In de mond geen overweldigende aanzet, licht fruitig, maar de materie komt na een seconde of vier in de vorm van zwart fruit ondersteund door het hout. De tannines zijn duidelijk merkbaar maar fijn. Afdronk van een 5-6 sec.
Heel elegante wijn!

Kan dit alleen maar bevestigen- dronken de wijn deze week in de les tot algemene tevredenheid van alle proevers!

Intbeginesdienewijnpreciesaltaadgelaakwazurigendunnekesmoarvanalsdagewaslokkenex​trainuikeelgatgietestijvriegoezullenijwordtalsmaarbetereignentlijkmenstochdagiet​schuunenoarbinne.

Smile en ik die dacht dat hottentottententententoonstelling het langste woord was!

Big Grin


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Benz - 30-04-2015 10:25 PM

Vanavond de Castello Di Brolio Chianti Classico 2010 in het glas. Fles 2 uurtjes op voorhand geopend. Mooie kersenrode kleur. Neus van rood fruit, kersen, frambozen, ook wat zoetigheid en beetje kruiden. In de mond een mooie krachtige en zeer fruitige wijn, in het begin mooie franse eik dat naargelang de avond vordert een beetje verdwijnt in zoetigheid, heel mooie tannines! En een schitterende afdronk. 91+
Deze wijn komt nog zeer jong over en gaat nog veel mooier worden de komende jaren!

[attachment=1152]


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Vinogan(s) - 16-11-2015 01:25 PM

Dronk gisteren de riserva 2011 (zwart etiket, niet de rocca guicciarda - side note: ik weet niet waarom brolio 2 riserva's maakt?)

Zit aan de moderne kant van het spectrum, door de 15% merlot en 5% CS.

Aciditeit niet echt hoog, heel lichte houtinvloed merkbaar.

Goede wijn, goed gemaakt, maar miste voor mij iets om 'm echt speciaal te maken.

Iets meer body dan de CC Fonterutoli uit hetzelfde jaar die 'm voorafging, maar vond 'm niet echt superieur (de 'riserva' voegt dus eigenlijk weinig toe in dit geval).

Kwam goed tot zijn recht bij het eten.

Vinogan(s)


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Marc - 15-01-2016 07:24 PM

Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico 2011
Gisteren geopend en vandaag genoteerd met het restje in de fles:
Licht geëvolueerde kersenrode kleur, helder, medium intens met brede lichtere rand, trage tranen.
Intense en boeiende neus met eerste indruk van hout en zwart fruit. Donkere bosbessen, gedroogd zwart fruit, kruiden (peper, kruidnagel, beetje munt), eik en licht getoast hout, leder.
Heel mooi mondgevoel met veel frisheid, mooie aciditeit om de alcohol in evenwicht te houden. Nog veel fruit. Tannines zijn aanwezig maar fijn en zorgen mee voor de materie. Alles zit mooi in evenwicht.
Afdronk medium met een fijn bittertje na het hout en het gedroogd fruit.
Ik scoor een mooie 91.
Maar ik denk niet dat die nog veel jaren tegoed heeft. Is nu goed maar zal misschien snel over zijn top zijn.


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Benz - 15-01-2016 08:37 PM

(15-01-2016 07:24 PM)Marc schreef:  Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico 2011
Gisteren geopend en vandaag genoteerd met het restje in de fles:
Licht geëvolueerde kersenrode kleur, helder, medium intens met brede lichtere rand, trage tranen.
Intense en boeiende neus met eerste indruk van hout en zwart fruit. Donkere bosbessen, gedroogd zwart fruit, kruiden (peper, kruidnagel, beetje munt), eik en licht getoast hout, leder.
Heel mooi mondgevoel met veel frisheid, mooie aciditeit om de alcohol in evenwicht te houden. Nog veel fruit. Tannines zijn aanwezig maar fijn en zorgen mee voor de materie. Alles zit mooi in evenwicht.
Afdronk medium met een fijn bittertje na het hout en het gedroogd fruit.
Ik scoor een mooie 91.
Maar ik denk niet dat die nog veel jaren tegoed heeft. Is nu goed maar zal misschien snel over zijn top zijn.

Mooie TN, topwijn deze Brolio Chianti Classico, de 2010 is nog beter dan de 2011 maar deze is ook zeer mooi, en deze zijn idd. jong al zeer genietbaar! Wink


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - vinejo - 16-01-2016 12:57 AM

(15-01-2016 07:24 PM)Marc schreef:  Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico 2011
Gisteren geopend en vandaag genoteerd met het restje in de fles:
Licht geëvolueerde kersenrode kleur, helder, medium intens met brede lichtere rand, trage tranen.
Intense en boeiende neus met eerste indruk van hout en zwart fruit. Donkere bosbessen, gedroogd zwart fruit, kruiden (peper, kruidnagel, beetje munt), eik en licht getoast hout, leder.
Heel mooi mondgevoel met veel frisheid, mooie aciditeit om de alcohol in evenwicht te houden. Nog veel fruit. Tannines zijn aanwezig maar fijn en zorgen mee voor de materie. Alles zit mooi in evenwicht.
Afdronk medium met een fijn bittertje na het hout en het gedroogd fruit.
Ik scoor een mooie 91.
Maar ik denk niet dat die nog veel jaren tegoed heeft. Is nu goed maar zal misschien snel over zijn top zijn.

Goed om weten, ga niet te lang wachten met mijn flesje (of twee)...


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - bowmore - 31-08-2018 10:07 AM

Heeft er al iemand de gewone Chianti Barone Ricasoli gedronken? 2017 staat nu aan 6,72€ in xtrawine


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Corto - 03-09-2018 08:36 AM

2012 Barone Ricasoli Chianti Classico Riserva Rocca Guicciarda
Smakelijke wijn. Veel rood fruit. Vrij veel zuren. Paste perfect bij een lekkere lasagne. Ontbreekt wel wat materie en body.


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - fleer - 06-03-2019 01:18 PM

Barone Ricasoli Chianti Classico Brolio Riserva 2015

Perfect op restaurant, direct te genieten, laag in zuren maar weinig materie toch 92p


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Benz - 06-03-2019 09:26 PM

(06-03-2019 01:18 PM)fleer schreef:  Barone Ricasoli Chianti Classico Brolio Riserva 2015

Perfect op restaurant, direct te genieten, laag in zuren maar weinig materie toch 92p

Prachtig domein, altijd iets van in huis! Slurp


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Vinogan(s) - 07-03-2019 10:33 AM

Een vermelding over de p/k ontbreekt

Domein dat je toch wel tot de internationale stijl mag rekenen. Middelmatige wijnen qua typiciteit

Zie ook bericht 38 in deze topic


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Olivier - 07-03-2019 12:03 PM

Citaat:Een vermelding over de p/k ontbreekt

er "ontbreekt" mijn inziens niets. Iedereen post wat hij wil, en dat kan ook een snelle impressie zijn.

En als je iets wil weten over P/K (in dat restaurant vermoed ik dat je bedoelt?) kan je dat ook gewoon vriendelijk vragen Rolleyes


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Vinogan(s) - 07-03-2019 12:45 PM

(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Een vermelding over de p/k ontbreekt

er "ontbreekt" mijn inziens niets. Iedereen post wat hij wil, en dat kan ook een snelle impressie zijn.

En als je iets wil weten over P/K (in dat restaurant vermoed ik dat je bedoelt?) kan je dat ook gewoon vriendelijk vragen Rolleyes

Het ging over de p/k van de wijn an sich


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - vinejo - 07-03-2019 12:50 PM

(07-03-2019 12:45 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Een vermelding over de p/k ontbreekt

er "ontbreekt" mijn inziens niets. Iedereen post wat hij wil, en dat kan ook een snelle impressie zijn.

En als je iets wil weten over P/K (in dat restaurant vermoed ik dat je bedoelt?) kan je dat ook gewoon vriendelijk vragen Rolleyes

Het ging over de p/k van de wijn an sich

Ik dronk hiervan tot nu toe enkel de gewone Brolio en vind die PQ toch meer dan ok hoor.


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Vinogan(s) - 07-03-2019 12:53 PM

(07-03-2019 12:50 PM)vinejo schreef:  
(07-03-2019 12:45 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Een vermelding over de p/k ontbreekt

er "ontbreekt" mijn inziens niets. Iedereen post wat hij wil, en dat kan ook een snelle impressie zijn.

En als je iets wil weten over P/K (in dat restaurant vermoed ik dat je bedoelt?) kan je dat ook gewoon vriendelijk vragen Rolleyes

Het ging over de p/k van de wijn an sich

Ik dronk hiervan tot nu toe enkel de gewone Brolio en vind die PQ toch meer dan ok hoor.

Dat bedoelde ik ook
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  er "ontbreekt" mijn inziens niets.

Volgens mij ontbreekt er een "s" Big Grin


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - fleer - 07-03-2019 01:33 PM

(07-03-2019 12:53 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:50 PM)vinejo schreef:  
(07-03-2019 12:45 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Een vermelding over de p/k ontbreekt

er "ontbreekt" mijn inziens niets. Iedereen post wat hij wil, en dat kan ook een snelle impressie zijn.

En als je iets wil weten over P/K (in dat restaurant vermoed ik dat je bedoelt?) kan je dat ook gewoon vriendelijk vragen Rolleyes

Het ging over de p/k van de wijn an sich

Ik dronk hiervan tot nu toe enkel de gewone Brolio en vind die PQ toch meer dan ok hoor.

Dat bedoelde ik ook
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  er "ontbreekt" mijn inziens niets.

Volgens mij ontbreekt er een "s" Big Grin

Wat er vooral ontbreekt zijn uw tastings notes wat toch belangrijk is op dit forum, je drinkt toch heel het jaar wijn volgens cellartracker https://www.cellartracker.com/list.asp?Table=Notes&iUserOverride=517306#selected%3DW1864279_1_Kc63481571c1209a55dfdaea4282e93b8 Cool

Altijd maar oppositie wordt je dat niet moe?


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Vinogan(s) - 07-03-2019 01:35 PM

(07-03-2019 01:33 PM)fleer schreef:  
(07-03-2019 12:53 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:50 PM)vinejo schreef:  
(07-03-2019 12:45 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Een vermelding over de p/k ontbreekt

er "ontbreekt" mijn inziens niets. Iedereen post wat hij wil, en dat kan ook een snelle impressie zijn.

En als je iets wil weten over P/K (in dat restaurant vermoed ik dat je bedoelt?) kan je dat ook gewoon vriendelijk vragen Rolleyes

Het ging over de p/k van de wijn an sich

Ik dronk hiervan tot nu toe enkel de gewone Brolio en vind die PQ toch meer dan ok hoor.

Dat bedoelde ik ook
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  er "ontbreekt" mijn inziens niets.

Volgens mij ontbreekt er een "s" Big Grin

Wat er vooral ontbreekt zijn uw tastings notes wat toch belangrijk is op dit forum, je drinkt toch heel het jaar wijn volgens cellartracker https://www.cellartracker.com/list.asp?Table=Notes&iUserOverride=517306#selected%3DW1864279_1_Kc63481571c1209a55dfdaea4282e93b8 Cool

Altijd maar oppositie wordt je dat niet moe?

http://www.vinejo.freebb.be/thread-6310.html

Gemist?


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - fleer - 07-03-2019 01:37 PM

(07-03-2019 01:35 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 01:33 PM)fleer schreef:  
(07-03-2019 12:53 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:50 PM)vinejo schreef:  
(07-03-2019 12:45 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Een vermelding over de p/k ontbreekt

er "ontbreekt" mijn inziens niets. Iedereen post wat hij wil, en dat kan ook een snelle impressie zijn.

En als je iets wil weten over P/K (in dat restaurant vermoed ik dat je bedoelt?) kan je dat ook gewoon vriendelijk vragen Rolleyes

Het ging over de p/k van de wijn an sich

Ik dronk hiervan tot nu toe enkel de gewone Brolio en vind die PQ toch meer dan ok hoor.

Dat bedoelde ik ook
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  er "ontbreekt" mijn inziens niets.

Volgens mij ontbreekt er een "s" Big Grin

Wat er vooral ontbreekt zijn uw tastings notes wat toch belangrijk is op dit forum, je drinkt toch heel het jaar wijn volgens cellartracker https://www.cellartracker.com/list.asp?Table=Notes&iUserOverride=517306#selected%3DW1864279_1_Kc63481571c1209a55dfdaea4282e93b8 Cool

Altijd maar oppositie wordt je dat niet moe?

http://www.vinejo.freebb.be/thread-6310.html

Gemist?

Om de zoveel maanden en de rest van het jaar?

Wil je hier wel een bijdragen leveren denk ik soms?

Heel het jaar reacties op andere!

Kan je niet op ignore zetten, anders had ik het al lang gedaan!


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Vinogan(s) - 07-03-2019 02:05 PM

(07-03-2019 01:37 PM)fleer schreef:  
(07-03-2019 01:35 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 01:33 PM)fleer schreef:  
(07-03-2019 12:53 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:50 PM)vinejo schreef:  
(07-03-2019 12:45 PM)Vinogan(s) schreef:  
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Een vermelding over de p/k ontbreekt

er "ontbreekt" mijn inziens niets. Iedereen post wat hij wil, en dat kan ook een snelle impressie zijn.

En als je iets wil weten over P/K (in dat restaurant vermoed ik dat je bedoelt?) kan je dat ook gewoon vriendelijk vragen Rolleyes

Het ging over de p/k van de wijn an sich

Ik dronk hiervan tot nu toe enkel de gewone Brolio en vind die PQ toch meer dan ok hoor.

Dat bedoelde ik ook
(07-03-2019 12:03 PM)Olivier schreef:  er "ontbreekt" mijn inziens niets.

Volgens mij ontbreekt er een "s" Big Grin

Wat er vooral ontbreekt zijn uw tastings notes wat toch belangrijk is op dit forum, je drinkt toch heel het jaar wijn volgens cellartracker https://www.cellartracker.com/list.asp?Table=Notes&iUserOverride=517306#selected%3DW1864279_1_Kc63481571c1209a55dfdaea4282e93b8 Cool

Altijd maar oppositie wordt je dat niet moe?

http://www.vinejo.freebb.be/thread-6310.html

Gemist?

Om de zoveel maanden en de rest van het jaar?

Wil je hier wel een bijdragen leveren denk ik soms?

Heel het jaar reacties op andere!

Kan je niet op ignore zetten, anders had ik het al lang gedaan!

Je volgt me dan wel op CT Huh

Daar komen de meeste TNs inderdaad op; logisch ook, want ik gebruik het om mijn kelder te beheren

Als je de laatste TNs op CT deftig had gelezen dan had je gezien dat het merendeel van de 1e maanden 2019 gaan over "terugkerende" wijnen. En de notie "See my previous note" of "consistent with previous note" is iets dat ik op het forum niet kwijt wil (sommigen kijken daar anders naar, maar ik dus niet). Eind 2018 gaan we dan over naar de wijnen hier beschreven: http://www.vinejo.freebb.be/thread-3596-page-3.html enzovoort...

Ik hoef trouwens aan jou geen verantwoording af te leggen. En ik ben ook niet de enige met een vergelijkbare werkwijze. Dat ik kritische vragen stel over standpunten die jij soms verkondigt (bv. over "subtop bordeaux" http://www.vinejo.freebb.be/thread-851-page-2.html?highlight=subtop) of bepaalde onnauwkeurigheden uit je teksten haal (bv. http://www.vinejo.freebb.be/thread-4808-page-13.html ) betekent niet dat ik oppositie voer. Het betekent alleen dat je schrijfsels mijns inziens soms niet helemaal volledig zijn

En ja, humor is voor mij belangrijk, dus dat durft er wel eens doorsijpelen Rolleyes en wordt soms ook niet begrepen http://www.vinejo.freebb.be/thread-6098-page-1.html?highlight=barola

Maar dat ga jij niet veranderen

Ik kan je trouwens geruststellen, vermoeiend is dat niet, maar leuk om te horen dat je bezorgd bent!

Ik post liever een beperkt aantal maal relevante nota's over wijn, dan op regelmatige basis onzin. Een kwestie van keuze...


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - wvd - 07-03-2019 03:05 PM

(07-03-2019 02:05 PM)Vinogan(s) schreef:  Ik post liever een beperkt aantal maal relevante nota's over wijn, dan op regelmatige basis onzin. Een kwestie van keuze...

Je kan natuurlijk ook op regelmatige basis relevante nota's posten... Big Grin


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Vinogan(s) - 07-03-2019 03:45 PM

(07-03-2019 03:05 PM)wvd schreef:  
(07-03-2019 02:05 PM)Vinogan(s) schreef:  Ik post liever een beperkt aantal maal relevante nota's over wijn, dan op regelmatige basis onzin. Een kwestie van keuze...

Je kan natuurlijk ook op regelmatige basis relevante nota's posten... Big Grin

De interessantste wijnen passeren in mijn ogen wel op onze proeverijen, zoals ook al gedeeltelijk hierboven uiteengezet

Die proberen we regelmatig te houden, maar qua agenda niet altijd evident.

Hoewel: deze vinden eigenlijk wel op regelmatige basis plaats, maar het is de frequentie van de regelmaat die altijd wat hoger mag Cool


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - vinejo - 07-03-2019 07:11 PM

Als ieder af en toe iets post, elk op zijn manier, op zijn tempo, zijn frequentie dan zijn we al lang content Wink
Mochten die vele “alleen lezers” dat nu ook eens beginnen doen zou t forum een boost krijgen...
Of ne Gerten bvb, mijne goeie maat, zoveel drinken en zo weinig posten... Big Grin


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - fleer - 08-03-2019 12:47 AM

Op cellartracker kan ik verdwalen, heel leuke site, punten en tekst meer moet dat niet zijn.

Wat de Brunello betreft schrijf je zelf http://www.vinejo.freebb.be/thread-5829-page-6.html?highlight=bordeaux+2017 “verplichte rijping van 4 jaar betekent voor '15 dus minstens tot oktober 2019” en ik schrijf “in de herfst” en die duurt tot 21 December en als er dan voor 21 December een Brunello op de markt komt dan ben jij fout en moet ik je op een positieve manier bijsturen zoals jij dat doet … dan denk ik man man man toch waar ben je mee bezig.

De top en de subtop daar kan je boeken over schrijven, vorig jaar waren ze bezig hoeveel 100 punters er mogen zijn t.o.v. de andere flessen, het was geen perfecte piramide, de Masters of Wine zijn er zelf nog niet uit.

Stuur een ander bij over punten en komma’s.


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Vinogan(s) - 08-03-2019 09:37 AM

(08-03-2019 12:47 AM)fleer schreef:  Op cellartracker kan ik verdwalen, heel leuke site, punten en tekst meer moet dat niet zijn.

Wat de Brunello betreft schrijf je zelf http://www.vinejo.freebb.be/thread-5829-page-6.html?highlight=bordeaux+2017 “verplichte rijping van 4 jaar betekent voor '15 dus minstens tot oktober 2019” en ik schrijf “in de herfst” en die duurt tot 21 December en als er dan voor 21 December een Brunello op de markt komt dan ben jij fout en moet ik je op een positieve manier bijsturen zoals jij dat doet … dan denk ik man man man toch waar ben je mee bezig.

De top en de subtop daar kan je boeken over schrijven, vorig jaar waren ze bezig hoeveel 100 punters er mogen zijn t.o.v. de andere flessen, het was geen perfecte piramide, de Masters of Wine zijn er zelf nog niet uit.

Stuur een ander bij over punten en komma’s.

Het begint potsierlijk te worden Rolleyes

Over brunello verwees ik naar berichten 82 tot 84. 82 is jouw verkeerde claim van release in voorjaar '19, waarop ik in bericht 83 zeg dat dat al niet kan kloppen omwille van de verplichte rijping. Wvd geeft dan in bericht 84 de exacte releasedatum mee...

Aub nauwkeuriger lezen dus

Over je mijns inziens nutteloze uitleg van top en subtop bdx wil ik zelfs niet opnieuw beginnen en al zeker niet over gegeven punten, want als zelfs de MWs er nog niet over uitgeraken... Rolleyes Wat doe je trouwens met Pomerol? Zo een la fleur petrus bijvoorbeeld, is dat dan subtop bdx?

Ivm je laatste zin: zorg ervoor dat je "punten en komma's" Gek? juist staan; ik heb zelfs nog speciaal niks willen zeggen over die dt-fout 8 berichten terug ang-el


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - vinejo - 08-03-2019 10:43 AM

Beste Fleer en Vinogan(s), nu zijn we toch wel heel erg off topic aan t gaan he Wink
Zou het misschien mogelijk zijn dat jullie de eventuele misverstandjes uitklaren via persoonlijke berichten?
Ik hoop alvast dat jullie allebei actief blijven deelnemen aan dit forum (en niet wegblijven na een klein meningsverschil zoals onlangs gebeurde bij een ander gerespecteerd lid...dat zou bijzonder jammer zijn.)
Veel dank!


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - fleer - 08-03-2019 11:39 AM

(08-03-2019 10:43 AM)vinejo schreef:  Beste Fleer en Vinogan(s), nu zijn we toch wel heel erg off topic aan t gaan he Wink
Zou het misschien mogelijk zijn dat jullie de eventuele misverstandjes uitklaren via persoonlijke berichten?
Ik hoop alvast dat jullie allebei actief blijven deelnemen aan dit forum (en niet wegblijven na een klein meningsverschil zoals onlangs gebeurde bij een ander gerespecteerd lid...dat zou bijzonder jammer zijn.)
Veel dank!


Ik heb mijn punt gemaakt ... het kan zo nog wel enkele blz doorgaan tot ene zijn inkt op is Rolleyes maar dat heeft geen meerwaarde.

Zal bij gelegenheid eens een La Fleur Petrus opentrekken.

Grtz


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Vinogan(s) - 08-03-2019 03:22 PM

(08-03-2019 11:39 AM)fleer schreef:  
(08-03-2019 10:43 AM)vinejo schreef:  Beste Fleer en Vinogan(s), nu zijn we toch wel heel erg off topic aan t gaan he Wink
Zou het misschien mogelijk zijn dat jullie de eventuele misverstandjes uitklaren via persoonlijke berichten?
Ik hoop alvast dat jullie allebei actief blijven deelnemen aan dit forum (en niet wegblijven na een klein meningsverschil zoals onlangs gebeurde bij een ander gerespecteerd lid...dat zou bijzonder jammer zijn.)
Veel dank!


Ik heb mijn punt gemaakt ... het kan zo nog wel enkele blz doorgaan tot ene zijn inkt op is Rolleyes maar dat heeft geen meerwaarde.

Zal bij gelegenheid eens een La Fleur Petrus opentrekken.

Grtz

woeha thumbsup


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Olivier - 28-06-2020 04:05 PM

Deze middag op restaurant een halfje Brolio 2017 gedronken bij een lekkere tagliata. Wat blijft dat toch een lekkere wijn. Sappige kersjes, mooi fris, wat leder. Kan je echt niets mis mee doen.


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Olivier - 28-01-2023 07:32 PM

Rocca Guicciarda 2019, Chianti Classico Riserva

Deze wijn heb ik ooit eens op een tasting geproefd en was toen zwaar onder de indruk van de finesse van deze wijn. Gisteravond open getrokken en was toch wat ontgoocheld. Heel licht van kleur maar zowel in de neus als in de mond een rijpere en vollere indruk. Rijp rood fruit, een lichte houttoets. En in de mond een heel rond gevoel. Vrij stevige tannines. Niets mis mee, maar wat middle of the road. Dan maar weg gezet om later opnieuw te proeven.

Vandaag een héél andere wijn! Puur rood fruit, granaatappel, kersenpit, wat stenig. Meer fraicheur nu in de mond, redelijk vinnig zelfs. Een boeiende wijn voor mij.

Heeft iemand eigenlijk al eens de crus (Roncicone, Colledilà, CeniPrimo) geproefd van Ricasoli?


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - BartS - 06-03-2023 10:04 AM

Castello di Brolio Chianti Classico Gran Selezione 2013

Als ze fietsen tussen Siena en Montalcino dan trekken we een Toscaan open bij een Toscaans wit rund op de BBQ. Wijn 3 uurtjes karaf. Vooral kersen en granaatappel in de neus. Mooie houtdosering, maar ander hout dan in BDX (hoewel ze mss zelfde vaten gebruiken? Dont know.). Maar gaf iets andere geur, minder koffie en mokka, meer olijfboom. Na walsen ook wat balsamico en salami en lichte kruidigheid. In de mond fris mondgevoel, zeker voldoende zuren, maar mist mss wat body. Tabak en leder merkbaar. Enfin, er zat veel in en eerder elegant dan kracht. Ging zeker perfect bij de tagliata. Denk dat deze ook mooi zal ouderen. Mss iets te vroeg open gedaan, maar Pidcock zorgde voor lichte euforie


RE: Barone Ricasoli, Chianti Classico - Benz - 06-03-2023 06:58 PM

(06-03-2023 10:04 AM)BartS schreef:  Castello di Brolio Chianti Classico Gran Selezione 2013

Als ze fietsen tussen Siena en Montalcino dan trekken we een Toscaan open bij een Toscaans wit rund op de BBQ. Wijn 3 uurtjes karaf. Vooral kersen en granaatappel in de neus. Mooie houtdosering, maar ander hout dan in BDX (hoewel ze mss zelfde vaten gebruiken? Dont know.). Maar gaf iets andere geur, minder koffie en mokka, meer olijfboom. Na walsen ook wat balsamico en salami en lichte kruidigheid. In de mond fris mondgevoel, zeker voldoende zuren, maar mist mss wat body. Tabak en leder merkbaar. Enfin, er zat veel in en eerder elegant dan kracht. Ging zeker perfect bij de tagliata. Denk dat deze ook mooi zal ouderen. Mss iets te vroeg open gedaan, maar Pidcock zorgde voor lichte euforie

Prachtige wijn maar heeft heel veel tijd nodig! Winkcheers