wijnliefhebbers
hoe proeven we- spuwen of niet? - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: klik hier om bijzonder interessante topics te ontdekken! (/forum-42.html)
+--- Discussie: hoe proeven we- spuwen of niet? (/thread-4494.html)


hoe proeven we- spuwen of niet? - Olivier - 13-11-2015 04:48 PM

eventjes nieuwe topic gemaakt voor deze discussie (met wat geknoei, sorry!):

(13-11-2015 01:45 AM)carl schreef:  Winos Chianti Classico-proeverij Peter. Peter D, Peter H, Stefaan, Koen, Roeland

Vandaag zijn we te gast bij Peter die ons door d Chianti Classicos wil loodsen die zich rond Panzano bevinden. Velen werken hier Biologisch en/of biodynamisch.

Alle Wijnen vanaf nr 2 zijn Chianti Classicos tenzij anders vermeld

1. Vincent Careme Vouvray Sec 2013 ( Loire) : Kweepeer, zeste van sinaasappel, marsepein, gestoofde appel, granny smith, licht lactische toets, kaaskorst, lange afdronk, 89
2. Vecchie Terre di Montefili 2012 : Gerookt, blauwe bes, kersen, kruidig, licht houterig kantje in de mond gecounterd door voldoende materie, bitter kantje op het einde, licht maar plezierig. 86 15,20 € in de winkel ter plaatse
3. Cennatoio 2012 : Rood fruit, floraal, appelsien, vlezig, mooie zuren, arabierensnoepjes, zeer zacht in de mond, mist misschien een beetje spanning, rijpere stijl, nog voldoende zuren om spanning te behouden. 89 12 a 13 € op het domein
4. Monte Bernardi Riserva 2012 : Grafiet, pruim, kers, violetsnoepjes, sappig, fris, mooie balans, plezierwijn, 91+
5. Renzo Marinai 2012 : Gesloten op de neus, geconcentreerde kleur, pruim, bananenschil, viooltjes, gestoofd, violetsnoepjes, serieuze houtindruk, 10 % cabernet sauvignon 90 % sangiovese, mist ietwat relief, licht onrijp staartje, eendimensionaal, crowdpleaser, 87
6. Castello dei Rampolla 2012 : Rood fruit, kruidigheid, krieken op alcohol, lichte zure toets, evenwichtig met rijpe tannines, gerookt, creozoot, compleet, aardse toon, klassieke sangiovese ondanks 5 % merlot en cabernet sauvignon, wijn met toekomst, 91+ 18 €
7. Le Cinciole 2011 : Floraal, moderne stijl, vlezig, medicinaal, hoge zuren, wilde wijn, framboos, duidelijke eiktoets, hoge zuren, hoekige wijn, wijn om weg te leggen. 90+ 13 € op domein 16 € in de handel
8. Fontodi 2011 : Violetsnoepjes, floraal, geparfumeerd, noterig, leer, kruidigheid, kersen, sampig, goede balans, veel fruitstructuur, mooie spanning, appelsien, vlezige oerchianti, 100 % sngiovese 92
9. Monte Bernardi Sa'Etta Riserva 2011 : Licht oxidatieve toets, animaal, leer, sousbois, rood fruit, sinaasappel, bramen, vulling, sap, nutella, mondvol maar niet vermoeiend, minder zuren, violetsnoepjes, 100 % sangiovese 93 26 € op het domein
10. Troplong Mondot 1980 (St Emilion) : Koffie a gogo, sousbois, mokka, grafiet, champignon, mest, silky mondgevoel, lichte honingtoets. 88
11. Cavalier Cortesi 2009 (Brunello di Montalcino) : Appelsien, zoete kruiden, lichte evolutie, lichte groene toets, licht bittertje, bouillon, warm klimaat, zuren. 87
12. Ottella Gemei 2014 (Rosso Alto Mincio Gardameer) : Chocolade, donker fruit, braam, creozoot, viooltjes, floraal, fijnfruitig in de mond, finesse, mooie lengte, sappig, ietwat te weinig zuren, afgelekt, 87
13. Domaine Bergstrasse Bensheimer Kalkgasse 2001 (Hessische Bergstrasse) : Kruidig, kandijsuiker, snoeperig, kaaskorst, ietwat weinig zuren, sinaasappel, mist precisie, 87
14. Martin Mullen Trabener Wurzgarten 2005 (Moezel) : Aards, amper evolutie, mineraal, asperges, urine, urinoir van een studentencafe, sulfur, geslepen steen, geconfijte citrus, fijne zoetheid, balans, de grote diepte, aan het begin van zijn ontwikkeling. 93+
15. Domaine La Gontarde Le coin Perdu CdRhone Villages Vendages Tardives : Lichte mahonietoets, velpon, abrikoos, gedroogd fruit, amandel, kokosnoot, marsepein op de afdronk, ziltig, grenache blanc laat geoogst 89

Een proeverij die een diepe indruk op mij heeft nagelaten vanwege het hoge niveau van de Chianti Classicos. Sangiovese op zijn best naar mijn aanvoelen waarbij dient opgemerkt te worden dat de meeste wijnen nog enkele jaren ontwikkeling voor de boeg hebben.

FRANCISPICCART:

Zeer interessant. Toch een klein vraagje uit curieusiteit. Proeven jullie werkelijk 15 wijnen met 6 mensen of interpreteer ik dat verkeerd?
Wij zijn meestal met zijn tienen in ons clubje en proeven meestal toch maximum 10 flessen, soms zelfs maar 8 of 9 als het duurdere flessen zijn. Na 10 flessen proeven beginnen de smaakpapillen toch danig vermoeid te raken. Natuurlijk ook omdat niet alles uitgespuugd wordt en omdat de flessen daarna gezellig geledigd worden bij een kaasplankje.
Ik vroeg me dat gewoon af hoe sommige andere clubs dat doen.

Vinejo:

Zeer relevante vraag, Francis. Zeker na mijn laatste degustatie met WT had ik hetzelfde gevoel. Ik had achteraf een beetje spijt dat ik, na 10 andere wijnen, nog een duo had geschonken van 2x Lagrange 96 (1 gekarafeerd, andere niet). Persoonlijk vond ik de wijnen schitterend maar ik had de indruk dat men te verzadigd was om er nog ten volle van te genieten...
Daarna schonk ik nog een Lafaurie 99 en een Porto 1996 Rolleyes
Volgende keer misschien een paar flesjes minder...

Jordaens :

Te meer daar men te vaak de neiging heeft om "op te bouwen" en dus de beste wijn laatst te schenken... Bij overdaad gaat die dan ook grandioos de mist in. Zeker vermits "spuwen" geen Vlaamse gewoonte meer is, sinds men op de tram plakkaatjes hing met "verboden te rooken, verboden te spuwen".
Bij ons doen we zes wijnen met acht mensen. Eigenlijk zeven wijnen, vermits we met een "nulwijn" beginnen. Die is er een keertje gekomen om tijdens de introductie te schenken en hoeft niets met het thema te maken te hebben. Na één keer werd de nulwijn een verworven recht, enkel omwille van alcoholistische redenen.
inderdaad terechte vraag van Francis. Zelf lukt het bij mij nog wel om 15 wijnen te proeven. 20 vind ik te veel.
Waar ik meer moeite mee heb, en dat had ik niet verwacht, is om het niveau van een fles nog te kunnen inschatten, vooral als het allemaal topflessen zijn. Doordat je die flessen niet naast een "mindere" fles proeft, riskeer je vrij streng te zijn voor een wijn die eigenlijk top is, maar misschien minder in je smaak valt dan een andere topfles in dezelfde line-up. Mocht ik diezelfde fles naast een mindere fles proeven, zou ik die waarschijnlijk helemaal anders inschatten.


RE: hoe proeven we? - Kris G - 13-11-2015 06:16 PM

ik spuw eigenlijk altijd, zelfs tijdens een TFT, en dit vnl omdat ik de laatste wijn ook graag deftig wil kunnen proeven, ik merk ook dat je je wel een beetje kan trainen in het proeven, in een periode met veel tastings lukt het me soms om +20 wijnen deftig te proeven, maar nu tijdens de laatste tasting bij Steven was het na een 12-13 wijnen wel op

Venne is er ook al van teruggekomen om den topper als laatste te houden en ik kan me volledig vinden in dat idee, ik zie de topper(s) graag iets vroeger passeren

als ik mag kiezen tussen één lange tasting met 24 flessen of twee tastings met 12 flessen is mijn keuze snel gemaakt Smile en zo kan het tastingtempo ook beetje omlaag, maar ik besef dat ik hier mezelf in de vernieling aan het schrijven ben : ik heb bijna altijd het dubbele van het afgesproken aantal flessen mee op nen Ebriosi Blush ik ga me morgen eens braafjes aan de afspraken houden Smile


RE: hoe proeven we? - TheWineVet - 13-11-2015 06:31 PM

Ik kan best 20 wijnen aan, hoor. Maar dan heb ik ze wel graag zeer verschillend. Tijdens Ebriosi hebben we bewust geen thema, waardoor je veel wakkerder blijft. Altijd een iets andere versie van dezelfde druif zou mij veel moeilijker vallen.
Ik moet ook zeggen dat ik me de toppers uit proeverijen na een jaar nog zo voor de geest kan halen. Of er toch nog kan van nagenieten, denken aan hoe ie smaakte. Of dat in realiteit ook zo is, het echt terug herkennen van diezelfde wijn, dat durf ik zeker niet te beweren. Maar het gevoel dat ik hem nog voor de geest kan halen, is voor voldoende om veel en lekkere flessen te openen tijdens een proeverij. En wat Jo zegt, is wel herkenbaar. Vaak ga je toch nog die laatste fles extra halen, die dan nog lang niet eens de voorlaatste zal zijn...cheers


RE: hoe proeven we? - Dave - 13-11-2015 09:33 PM

Interessante discussie !

Ik vind 2 elementen belangrijk voor een goeie proeverij: diversiteit en op tijd spuwen.

Ik herinner mij een Saint-Julien proeverij van maximaal 10 flessen, waarbij toch wat verwacht werd dat de ene fles leeg was voor je aan de volgende begon en waar de toppers (Lagrange 02 en Poyferré 01) als laatste aan bod kwamen. Dat waren op dat moment parels voor de (zatte) zwijnen. Je proefde sowieso al niet meer zo veel nuance, laat staan tussen allemaal wijnen van dezelfde aop.

Anderzijds heb je proeverijen waar vlot over de 20 flessen wordt gegaan, maar met veel diversiteit én waar je op tijd spuwt en daar heb je veel meer aan.

Het feit dat je vaak nog de baan op moet maakt dat je op verplaatsing meer spuwt dan als de proeverij bij jou thuis doorgaat, waardoor je dan meestal ook beter proeft.

Proeverijen bij mij thuis resulteren toch al te vaak in katers wegens:"Ik moet toch ni rijden!".


RE: hoe proeven we? - TheWineVet - 13-11-2015 09:37 PM

(13-11-2015 09:33 PM)Dave schreef:  Interessante discussie !

Ik vind 2 elementen belangrijk voor een goeie proeverij: diversiteit en op tijd spuwen.

Ik herinner mij een Saint-Julien proeverij van maximaal 10 flessen, waarbij toch wat verwacht werd dat de ene fles leeg was voor je aan de volgende begon en waar de toppers (Lagrange 02 en Poyferré 01) als laatste aan bod kwamen. Dat waren op dat moment parels voor de (zatte) zwijnen. Je proefde sowieso al niet meer zo veel nuance, laat staan tussen allemaal wijnen van dezelfde aop.

Anderzijds heb je proeverijen waar vlot over de 20 flessen wordt gegaan, maar met veel diversiteit én waar je op tijd spuwt en daar heb je veel meer aan.

Het feit dat je vaak nog de baan op moet maakt dat je op verplaatsing meer spuwt dan als de proeverij bij jou thuis doorgaat, waardoor je dan meestal ook beter proeft.

Proeverijen bij mij thuis resulteren toch al te vaak in katers wegens:"Ik moet toch ni rijden!".

Ik spuw meestal, maar morgen bij mij thuis zal dat iets minder het geval zijn. Maar toch drink ik niet teveel, juist om genoeg te kunnen blijven onderscheiden en analyseren.


RE: hoe proeven we? - vinejo - 14-11-2015 02:38 AM

(13-11-2015 09:33 PM)Dave schreef:  Interessante discussie !

Ik vind 2 elementen belangrijk voor een goeie proeverij: diversiteit en op tijd spuwen.

Ik herinner mij een Saint-Julien proeverij van maximaal 10 flessen, waarbij toch wat verwacht werd dat de ene fles leeg was voor je aan de volgende begon en waar de toppers (Lagrange 02 en Poyferré 01) als laatste aan bod kwamen. Dat waren op dat moment parels voor de (zatte) zwijnen. Je proefde sowieso al niet meer zo veel nuance, laat staan tussen allemaal wijnen van dezelfde aop.

Anderzijds heb je proeverijen waar vlot over de 20 flessen wordt gegaan, maar met veel diversiteit én waar je op tijd spuwt en daar heb je veel meer aan.

Het feit dat je vaak nog de baan op moet maakt dat je op verplaatsing meer spuwt dan als de proeverij bij jou thuis doorgaat, waardoor je dan meestal ook beter proeft.

Proeverijen bij mij thuis resulteren toch al te vaak in katers wegens:"Ik moet toch ni rijden!".

Zeer herkenbaar..!


RE: hoe proeven we? - Jordaens - 14-11-2015 01:49 PM

Misschien sla ik de bal helemaal mis, maar waarom zou je beter proeven als je spuwt, dan als je slikt (of omgekeerd)? Overigens, bij ons wordt er altijd met kleine volumes gewerkt. De rest van de flessen wordt dan bij afloop soldaat gemaakt. En dan nog zijn zeven (enfin zes plus één) flessen voor acht of negen volwassen mensen geen alcoholische overdaad, gespreid over een hele avond. M.i. kan je met een beperkt aantal flessen je tijd beter aan elke wijn spenderen. De meeste mensen kunnen wel "20 wijnen aan", maar dan begint het voor mij toch al wel op een kampioenschap hinkstapspringen te gelijken.


RE: hoe proeven we? - Dave - 14-11-2015 03:27 PM

(14-11-2015 01:49 PM)Jordaens schreef:  Misschien sla ik de bal helemaal mis, maar waarom zou je beter proeven als je spuwt, dan als je slikt (of omgekeerd)? Overigens, bij ons wordt er altijd met kleine volumes gewerkt. De rest van de flessen wordt dan bij afloop soldaat gemaakt. En dan nog zijn zeven (enfin zes plus één) flessen voor acht of negen volwassen mensen geen alcoholische overdaad, gespreid over een hele avond. M.i. kan je met een beperkt aantal flessen je tijd beter aan elke wijn spenderen. De meeste mensen kunnen wel "20 wijnen aan", maar dan begint het voor mij toch al wel op een kampioenschap hinkstapspringen te gelijken.

Bij de eerste fles is er geen verschil, bij de 24e des te meer; lijkt mij redelijk evident, but that's just me ;-)


RE: hoe proeven we? - Fre - 14-11-2015 07:52 PM

Ben ook voorstander van een beperkt aantal flessen op de proeftafel. 10 is zeker al goed. Ook altijd interessant is om flessen tijdens de tasting te herproeven. Om te kijken hoe ze zijn geëvolueerd of ze naast een andere wijn te plaatsen. Want een wijn beoordelen blijft altijd toch iets subjectiefs.


RE: hoe proeven we? - Marc - 14-11-2015 09:15 PM

Ik vind niet spuwen tijdens een degustatie een doodzonde.
Alcohol verdooft.


RE: hoe proeven we? - don quichotte - 15-11-2015 12:14 AM

(14-11-2015 09:15 PM)Marc schreef:  Ik vind niet spuwen tijdens een degustatie een doodzonde.
Alcohol verdooft.

Hawel Marc dan heb ik deze avond minstens een doodzonde begaan.
( maar ik weet wat je bedoelt Wink )
Toen ik als aperitief een glas van de Sancerre Clos de Beaujeu 2005 van Boulay had gedegusteerd en gedronken ben ik onmiddellijk een andere Sancerre 2005 uit de kelder gaan halen van Vacheron.
De eerste was inderdaad een doodzonde als je niet zou spuwen. De tweede vind ik zo goed dat het een doodzonde zou zijn dan wel te spuwen.Rolleyes


RE: hoe proeven we? - Marc - 15-11-2015 01:38 AM

(15-11-2015 12:14 AM)don quichotte schreef:  
(14-11-2015 09:15 PM)Marc schreef:  Ik vind niet spuwen tijdens een degustatie een doodzonde.
Alcohol verdooft.

Hawel Marc dan heb ik deze avond minstens een doodzonde begaan.
( maar ik weet wat je bedoelt Wink )
Toen ik als aperitief een glas van de Sancerre Clos de Beaujeu 2005 van Boulay had gedegusteerd en gedronken ben ik onmiddellijk een andere Sancerre 2005 uit de kelder gaan halen van Vacheron.
De eerste was inderdaad een doodzonde als je niet zou spuwen. De tweede vind ik zo goed dat het een doodzonde zou zijn dan wel te spuwen.Rolleyes

Don, ik vergeef je. ;-)

Ik zei wel degelijk: "...tijdens een degustatie...".
's Avonds thuis drink ik ook met veel plezier mijn glas leeg. En giet het dan nog eens vol.
Degustatie en thuis, dat zijn twee verschillende dingen.


RE: hoe proeven we? - Jordaens - 15-11-2015 01:11 PM

"Alcohol verdooft". No shit... Daarom ben ik zelf zo'n voorstander van beperkte degustaties, waar je grondiger met een wijn kan bezig zijn. En laten we wel wezen, de alcoholsensatie is een wezenlijk element van de proeverij. Binnen de discussie hebben we dus te maken met een polarisering tussen "minder dan 10" en "meer dan 20" flessen. Mijn keuze daarin is duidelijk: minder, maar aandachtiger. Zelfs op een massale degustatie, zoals in onze buurt die van Magnus, waar je desgewenst zonder koopverplichting, meer dan 100 wijnen kan proeven, heb ik op voorhand een zeer stringente keuze gemaakt en zal ik zelden of nooit meer dan 10 wijnen proeven, waarvan er dan wellicht een drietal worden uitgespuwd.


RE: hoe proeven we? - Jordaens - 08-08-2018 08:45 PM

Naar aanleiding van het degustatieverslag van Venne z'n huiswarming moest ik aan deze thread denken.

Mijn standpunt is niet gewijzigd. Integendeel zelfs. 6 of 7 wijnen grondig proeven en de meningen delen. En bovendien vind ik dat je een goeie wijn ook van je huig naar je maag moet voelen vloeien.

Jamais de ma vie zal ik Palmer, Rayas of whatever uitspuwen. En met zeven kleine glaasjes op een hele avond, vermengd met voldoende stokbrood, is er heus geen gevaar op de weg als ik naar huis rij.