wijnliefhebbers
Sangiovese-tip - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Dit wil ik (/forum-32.html)
+--- Forum: even kwijt... (/forum-38.html)
+--- Discussie: Sangiovese-tip (/thread-4911.html)


Sangiovese-tip - Marc - 13-08-2016 04:44 PM

Wie kan me een goede tip geven naar een mooie Sangiovesewijn?
Vereisten: vlot verkrijgbaar (nee, ik rijd er niet even voor naar Toscane), redelijk betaalbaar, en al iets of wat op dronk, zodat die binnenkort in een mooie proeverij kan gestoken worden.
Ik heb zelf al wat op het oog, maar misschien zijn er andere mogelijkheden waar ik nog niet aan gedacht had.
De kracht van dit forum, nietwaar...?
Alvast bedankt, lieve forumleden...


RE: Sangiovese-tip - Smaakatleet - 13-08-2016 05:26 PM

Hoi Marc kwestie van budget , tot hoeveel mag dat gaan ?

Groeten !


RE: Sangiovese-tip - Marc - 13-08-2016 05:46 PM

(13-08-2016 05:26 PM)gertjeuh schreef:  Hoi Marc kwestie van budget , tot hoeveel mag dat gaan ?

Laten we zeggen... tot 30€ of zo?
Maar als je een suggestie hebt in de buurt van 20€ spring ik een gat in de lucht.


RE: Sangiovese-tip - Smaakatleet - 13-08-2016 06:32 PM

La fralluca heeft een mooie sangiovese .
En valt binnen dat budget .
Vorige maand men laatste 2008 opengedaan deed het schitterend .

Zit net onder de 25 euro

Deze is van altrovino .

Seghesio heeft ook een zeer mooie deze is dan wel 30 euro en paar centiemen .
Bij nieuwewerekdwijnen .

Il poggione , hun brunello al eens geproefd maar die moet je al goed gerijpt kunnen kopen . 2001 was jaar of 2 geleden nog piepjong ...

Hun Rosso di montalcino daarentegen is vrij snel op dronk .
De 2011 heel goed bevallen hier kost ook maar een 10a15 euro afhankelijk waar je die koopt .

Superiore heeft dit normaal in hun assortiment .


Tot zover mijn bescheiden tips ,
Heel veel 100 % sangiovese wijnen ken ik helaas niet .

Veel succes met je verdere zoektocht cheers


RE: Sangiovese-tip - wvd - 13-08-2016 06:48 PM

Is 100% Sangiovese een vereist? Dan zit je goed bij alles uit Montalcino. Onder 20€ vind je al Rosso di Montalcino, bvb de 2013 van Il Poggione (14,25€). Een heel erg "pure", enkel Sangiovese, zonder enige houtinvloed is bvb de Chianti Classico "Lamole" 2012" van I Fabbri (13,75€).
In de categorie "droomwijn" is er wat meer keuze: alle Brunello's (maar lange houtrijping) of de Rosso's van Biondi-Santi of als je het in de Chianti houdt bvb I Fabbri's Chianti Classico Gran Selezione 2011 (37,65€) (of Fontodi's Flaccianello...).


RE: Sangiovese-tip - Marc - 13-08-2016 08:07 PM

Bedankt, Gertjeuh,
Altrovino is een supertip.
Verder heb je een wijn van op mijn lijstje vernoemd, maar verder ga ik hier niet op in, want misschien leest iemand van het dreamteam wel mee ;-)

Ook bedankt, Werner, jouw website heb ik de afgelopen dagen met veel aandacht uitgeplozen (uitgepluisd?). Ik ging normaal vandaag naar Leuven gekomen zijn maar andere verplichtingen staken stokjes in de wielen.
Raar dat je de Fontodi niet vernoemt...


RE: Sangiovese-tip - vinejo - 13-08-2016 10:23 PM

Bij Tinto de Brolio maar die is slechts 80% sangiovese (en die ken je ook genoeg hé ;-) )
En bij Lambrecht de Salicute Sorgente, een schitterende Rosso de Montalcino...


RE: Sangiovese-tip - Marc - 14-08-2016 12:06 AM

(13-08-2016 10:23 PM)vinejo schreef:  Bij Tinto de Brolio maar die is slechts 80% sangiovese (en die ken je ook genoeg hé ;-) )
En bij Lambrecht de Salicute Sorgente, een schitterende Rosso de Montalcino...
Thanks, Jo.
Eén van de twee valt af wegens hierboven vernoemde reden, de andere is een heel goede tip...


RE: Sangiovese-tip - wvd - 14-08-2016 10:10 AM

(13-08-2016 08:07 PM)Marc schreef:  Raar dat je de Fontodi niet vernoemt...

Ik zocht 100% Sangiovese en ben niet zeker van Fontodi's Chianti. Hoewel ik dat een zeer mooie wijn vind, is dat voor mij meer een Panzano dan een Sangiovese, maar dan moet ik onmiddellijk toegeven dat de "Lamole" misschien ook erg terroir gebonden is, maar daar vind ik toch meer typische Sangiovese kenmerken, enfin, 't is allemaal wat afhankelijk van wat je zoekt. Ik ben een enorme (en dat mag zelfs in hoofdletters) fan van Rampolla, maar ik zou hun Chianti nooit als type voorbeeld van Sangiovese aangeven. Uitgeplozen is perfect ;-)


RE: Sangiovese-tip - Marc - 15-08-2016 12:08 PM

(14-08-2016 10:10 AM)wvd schreef:  
(13-08-2016 08:07 PM)Marc schreef:  Raar dat je de Fontodi niet vernoemt...

Ik zocht 100% Sangiovese en ben niet zeker van Fontodi's Chianti. Hoewel ik dat een zeer mooie wijn vind, is dat voor mij meer een Panzano dan een Sangiovese, maar dan moet ik onmiddellijk toegeven dat de "Lamole" misschien ook erg terroir gebonden is, maar daar vind ik toch meer typische Sangiovese kenmerken, enfin, 't is allemaal wat afhankelijk van wat je zoekt. Ik ben een enorme (en dat mag zelfs in hoofdletters) fan van Rampolla, maar ik zou hun Chianti nooit als type voorbeeld van Sangiovese aangeven.

Ik moet toegeven dat ik dit even heb moeten opzoeken, Werner.
Als ik het goed begrijp vertoont de Fontodi eerder kenmerken van het "terroir" (de populist zal het me vergeven dat ik deze term hier zo gebruik) dan van de druif. Ik lees veel over hoge zuren, en vermoed dat het daarover gaat. Interessant.
Als ik daaruit mag besluiten dat er niets zoiets is als "dé Sangiovese-wijn" dan zal het binnenkort een interessante degustatie worden. En mijn zoektocht des te moeilijker.
Bedankt voor de info!


RE: Sangiovese-tip - peter - 16-08-2016 09:02 PM

ik denk dat de fontodi 100 % sangiovese is. maar 100 % akkoord dat de panzano wijnen net dat tikkeltje anders zijn ( zie winos tasting bij onvergetelijke degustaties waar eind 2015 panzano chianti's de revue zijn gepasseerd

il poggione is zeker een aanrader , net als de fuligni rosso di montalcino ginestreto

in chiantie regio : le cinciole is 98 % sangiovese, 2 % canaoilo maar dit is geen beginners chianti...


RE: Sangiovese-tip - Vinogan(s) - 17-08-2016 12:09 PM

Dag Marc,

'Basis'

- Chianti classico Badia a Coltibuono 2013 (bio, 80% Sangiovese, 10% Canaiolo, 5% Ciliegiolo, 5% Colorino)
- CC Brancaia 2013 (98% Sangiovese, 2% Canaiolo)
- Chianti classico 'Ama' di Castello di Ama (96% Sangiovese, 4% Merlot)
- CC Felsina Berardenga 2013 (100% sangio)

2013 in deze 'base' chianti's lijkt me nu al benaderbaar (dronk zelf al alles behalve de brancaia).

Allen te vinden bij superiore tussen 13 en 16 €...

'Stapje op'

- Felsina Berardenga CC riserva 2011 (100%) 22,5 € superiore
- San Felice Il Grigio Gran Selezione 2011 (80% Sangiovese, 20% andere: Abrusco, Pugnitello, Malvasia Nera, Ciliegiolo, Mazzese) 21,5 € superiore
- Marchese Antinori Riserva 2012 (90% sangio, 10% cabernet sauvignon); de 'baby tignanello': blend quasi identiek en sinds 2011 wordt deze gemaakt van enkel afgekeurd fruit van de tignanello (voordien mengeling van verschillende percelen), jammer genoeg heeft deze marketingtruc ook zijn weerslag gehad op de prijs: 25,9 € bij superiore

Ook deze flessen zouden toch al aan het begin van hun drinkvenster moeten staan.

- Caparzo brunello: goede p/k brunello, als je snel bent nog enkele flessen te vinden bij Tacos van de 2007 voor 23,15 €

Focus ligt op chianti, omdat in de andere appellaties de wijnen te vinden op de markt nog niet helemaal op dronk zijn volgens mij (behalve rosso di Montalcino misschien, maar de tip over Fuligni is hierboven al gegeven). IGT wijnen heb ik niet bekeken.

Succes...

Vinogan(s)


RE: Sangiovese-tip - Marc - 17-08-2016 05:16 PM

Bedankt Vinogan(s).
Superiore is geen optie want ik heb maar 1 of 2 flessen nodig.
Leuk lijstje toch. Komt zeker van pas.


RE: Sangiovese-tip - Olivier - 17-08-2016 09:11 PM

Citaat:Leuk lijstje toch. Komt zeker van pas.

Inderdaad. Bedankt Vinogan! Lang geleden trouwens Smile Blij je te lezen!


RE: Sangiovese-tip - 33S - 18-08-2016 11:00 AM

Ik zou zeker gaan voor Chianti, gaat veel verder terug in de geschiedenis dan Brunello.

Er zijn al goede tips gegeven, maar ik voeg graag nog Riecine en Isole e Olena toe, met voorrang voor Riecine.

Riecine Chianti Classico is 100% sangiovese, is ook jong al toegankelijk en zeer pure expressie van Sangiovese, niet verpest door te veel (nieuwe) eik e.d. Te verkrijgen bij Portovino aan een eerlijke prijs.

Isole e Olena is 80% sangiovese, 15% canaiolo en 5% syrah (in 2013 alleszins).


RE: Sangiovese-tip - shiraz - 19-08-2016 10:19 AM

nog wat extra info
http://tuscanvines.blogspot.be/2016/08/comprehensive-chianti-tasting-report.html
http://tuscanvines.blogspot.be/2015/12/brunello-2010-complete-tasting-report.html


RE: Sangiovese-tip - wvd - 19-08-2016 11:27 AM

(15-08-2016 12:08 PM)Marc schreef:  
(14-08-2016 10:10 AM)wvd schreef:  
(13-08-2016 08:07 PM)Marc schreef:  Raar dat je de Fontodi niet vernoemt...

Ik zocht 100% Sangiovese en ben niet zeker van Fontodi's Chianti. Hoewel ik dat een zeer mooie wijn vind, is dat voor mij meer een Panzano dan een Sangiovese, maar dan moet ik onmiddellijk toegeven dat de "Lamole" misschien ook erg terroir gebonden is, maar daar vind ik toch meer typische Sangiovese kenmerken, enfin, 't is allemaal wat afhankelijk van wat je zoekt. Ik ben een enorme (en dat mag zelfs in hoofdletters) fan van Rampolla, maar ik zou hun Chianti nooit als type voorbeeld van Sangiovese aangeven.

Ik moet toegeven dat ik dit even heb moeten opzoeken, Werner.
Als ik het goed begrijp vertoont de Fontodi eerder kenmerken van het "terroir" (de populist zal het me vergeven dat ik deze term hier zo gebruik) dan van de druif. Ik lees veel over hoge zuren, en vermoed dat het daarover gaat. Interessant.
Als ik daaruit mag besluiten dat er niets zoiets is als "dé Sangiovese-wijn" dan zal het binnenkort een interessante degustatie worden. En mijn zoektocht des te moeilijker.
Bedankt voor de info!

dé Sangiovese wijn is misschien nog moeilijker dan dé typische Bordeaux-blend of Grenache of...Sangiovese is één van die druiven die heel, maar dan héél erg andere wijn levert naargelang waar hij staat en hoe hij behandeld wordt. Gemakshalve noemen we dat terroir ;-).
De "Conca d'Oro" is een wat warmer microklimaat dat wat andere wijnen geeft dan omliggende regio's. Er is nog maar weinig onderzoek naar gedaan, maar de verschillen in "terroir" binnen de Classico zijn wellicht groter dan tussen pakweg Chambolle en Nuits of Saint-Estephe en Pessac-Léognan. Je zoektocht wordt niet moeilijk maar fascinerend. Je loopt wel het risico "gepakt" te worden door deze intrigerende druif, maar is dat niet waar je het voor doet?
Succes!


RE: Sangiovese-tip - vinejo - 19-08-2016 02:47 PM

(19-08-2016 11:27 AM)wvd schreef:  
(15-08-2016 12:08 PM)Marc schreef:  
(14-08-2016 10:10 AM)wvd schreef:  
(13-08-2016 08:07 PM)Marc schreef:  Raar dat je de Fontodi niet vernoemt...

Ik zocht 100% Sangiovese en ben niet zeker van Fontodi's Chianti. Hoewel ik dat een zeer mooie wijn vind, is dat voor mij meer een Panzano dan een Sangiovese, maar dan moet ik onmiddellijk toegeven dat de "Lamole" misschien ook erg terroir gebonden is, maar daar vind ik toch meer typische Sangiovese kenmerken, enfin, 't is allemaal wat afhankelijk van wat je zoekt. Ik ben een enorme (en dat mag zelfs in hoofdletters) fan van Rampolla, maar ik zou hun Chianti nooit als type voorbeeld van Sangiovese aangeven.

Ik moet toegeven dat ik dit even heb moeten opzoeken, Werner.
Als ik het goed begrijp vertoont de Fontodi eerder kenmerken van het "terroir" (de populist zal het me vergeven dat ik deze term hier zo gebruik) dan van de druif. Ik lees veel over hoge zuren, en vermoed dat het daarover gaat. Interessant.
Als ik daaruit mag besluiten dat er niets zoiets is als "dé Sangiovese-wijn" dan zal het binnenkort een interessante degustatie worden. En mijn zoektocht des te moeilijker.
Bedankt voor de info!

dé Sangiovese wijn is misschien nog moeilijker dan dé typische Bordeaux-blend of Grenache of...Sangiovese is één van die druiven die heel, maar dan héél erg andere wijn levert naargelang waar hij staat en hoe hij behandeld wordt. Gemakshalve noemen we dat terroir ;-).
De "Conca d'Oro" is een wat warmer microklimaat dat wat andere wijnen geeft dan omliggende regio's. Er is nog maar weinig onderzoek naar gedaan, maar de verschillen in "terroir" binnen de Classico zijn wellicht groter dan tussen pakweg Chambolle en Nuits of Saint-Estephe en Pessac-Léognan. Je zoektocht wordt niet moeilijk maar fascinerend. Je loopt wel het risico "gepakt" te worden door deze intrigerende druif, maar is dat niet waar je het voor doet?
Succes!

Inderdaad, soms al serieus verschoten als een bepaalde wijn een Sangiovese blijkt te zijn. Geruststellende wetenschap dat dit niet abnormaal is..! ;-)


RE: Sangiovese-tip - Marc - 19-08-2016 10:22 PM

Dat wordt hier een leuk draadje voor de Sangioveseliefhebber.
Bedankt voor alle tips tot hiertoe.

Hoe meer ik er over lees (zo'n degustatie vereist een grondige voorbereiding Wink hoe boeiender het wordt en hoe meer deze druif me begint te fascineren.

Ik merk nu ook dat er nog niemand het over Vino Nobile de Montepulciano heeft gehad. Is toch ook Sangiovese?


RE: Sangiovese-tip - don quichotte - 19-08-2016 11:36 PM

(19-08-2016 10:22 PM)Marc schreef:  ...............................................................

Ik merk nu ook dat er nog niemand het over Vino Nobile de Montepulciano heeft gehad. Is toch ook Sangiovese?

Dat klopt ; maar onder de naam Prugnolo Gentile .
Ik kocht vroeger in de CORA 2 soorten Vino Nobile di Montepulcio's ( Pietra Del Diavolo en Pietranere van Il Fagetto) en die waren op basis van 90% Prugnolo. Prijsklasse was 10 en 20 €.
Zeer mooie wijnen.
En nu we toch van de CORA spreken; Castello Di Querceto ( 95% Sangiovese) een chianti Classico Riserva 2011 of 2012 aan 13.39€. ( Tijdens wijnfestival) Zeer mooie P/K en de 2011 kreeg van Parker 91.

Ik kocht er ook van Castello di Querceto 2006 Il Querciolaia aan 12 Euro (50% korting) Een wijn die ik dan 92+ moet geven in vergelijking met de score van Parker.Wink

Edit:
Volgens mijn lijst zou ik ook nog 2 fleskes Avignonesi Nobile di Montepulciano 2013 in de kelder hebben. Kocht deze bij Xtrawine aan 20€ + transport. Niet slecht maar kan toch niet rieken aan de Il Querciolaia.


RE: Sangiovese-tip - peter - 21-08-2016 09:17 PM

(19-08-2016 11:36 PM)don quichotte schreef:  
(19-08-2016 10:22 PM)Marc schreef:  ...............................................................

Ik merk nu ook dat er nog niemand het over Vino Nobile de Montepulciano heeft gehad. Is toch ook Sangiovese?

Dat klopt ; maar onder de naam Prugnolo Gentile .
Ik kocht vroeger in de CORA 2 soorten Vino Nobile di Montepulcio's ( Pietra Del Diavolo en Pietranere van Il Fagetto) en die waren op basis van 90% Prugnolo. Prijsklasse was 10 en 20 €.
Zeer mooie wijnen.
En nu we toch van de CORA spreken; Castello Di Querceto ( 95% Sangiovese) een chianti Classico Riserva 2011 of 2012 aan 13.39€. ( Tijdens wijnfestival) Zeer mooie P/K en de 2011 kreeg van Parker 91.

Ik kocht er ook van Castello di Querceto 2006 Il Querciolaia aan 12 Euro (50% korting) Een wijn die ik dan 92+ moet geven in vergelijking met de score van Parker.Wink

Edit:
Volgens mijn lijst zou ik ook nog 2 fleskes Avignonesi Nobile di Montepulciano 2013 in de kelder hebben. Kocht deze bij Xtrawine aan 20€ + transport. Niet slecht maar kan toch niet rieken aan de Il Querciolaia.



Dag Marc, bij de vino nobile vind ik ze regelmatig kwistig met houtlagering omgaan met nogal uitdrogende wijnen tot gevolg ( Dei of fattoria del cerro is zo'n voorbeeld ). maar in feite hoort er wel eentje thuis in een sangiovese proeverij....