wijnliefhebbers
Sylvain Dittiere, Saumur - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Loire (/forum-7.html)
+--- Discussie: Sylvain Dittiere, Saumur (/thread-5369.html)


Sylvain Dittiere, Saumur - vinejo - 26-05-2017 01:30 PM

Nog steeds niks gepost hier over ons legendarische bezoek aan le Sympa Sylvain.
Een jonge, gedreven gast die waarlijk sublieme wijnen maakt.
Op de hoek van de straat, aan de Porte st Jean, werden we joviaal ontvangen in zijn tuin, waar Sylvain met een paar maten op het terras aan het zuipen was. Enfin, proeven.
We werden algauw meegetroond naar zijn kelders, bereikbaar vanuit de tuin. We mochten daar sippen van zowat elk vat, ouwe vaten trouwens. Sylvain laat de wijnen heel lang rijpen om aldus een opmerkelijk evenwicht te bekomen.

Na de verrassende rondleiding (wat een speciale wijnen!) mochten we hem vervoegen op het geïmproviseerde terras. Sylvain opende daar zijn cremant rosé, een delicatesse.
Vervolgens opende hij ook de twee rode cuvees die hij nog in voorraad had, de gewone St Jean 2014 en de cuvee Les Cormiers 2013. Allebei zeer fijne, zuivere wijnen.
De ambiance werd van langsom gezelliger, we praatten honderduit over de wijnen waarvan we houden (Sylvain is ook grote fan van Reynaud..)
En dan nam zijn vriendin het woord. De dochter van een van de broers Foucault. Jawel, van Clos Rougeard.
"We hebben elk ons keldertje met wijnen" zei ze, "wacht ik ga eens een flesje halen".
Ze verdween even en schonk ons een heerlijke, fluwelige wijn uit. "Dit combineert het beste van Bordeaux en Bourgogne" merkte Erik op.
En inderdaad, het godensap in ons glas was werkelijk een perfecte wijn.
De dochter van Foucault had ons een Clos Rougeard Poyeux 2009 uitgeschonken.
Life can be good...

Wordt vervolgd!


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - vinejo - 27-05-2017 01:44 PM

(27-05-2017 01:43 PM)vinejo schreef:  Nog steeds niks gepost hier over ons legendarische bezoek aan le Sympa Sylvain.
Een jonge, gedreven gast die waarlijk sublieme wijnen maakt.
Op de hoek van de straat, aan de Porte st Jean, werden we joviaal ontvangen in zijn tuin, waar Sylvain met een paar maten op het terras aan het zuipen was. Enfin, proeven.
We werden algauw meegetroond naar zijn kelders, bereikbaar vanuit de tuin. We mochten daar sippen van zowat elk vat, ouwe vaten trouwens. Sylvain laat de wijnen heel lang rijpen om aldus een opmerkelijk evenwicht te bekomen.

Na de verrassende rondleiding (wat een speciale wijnen!) mochten we hem vervoegen op het geïmproviseerde terras. Sylvain opende daar zijn cremant rosé, een delicatesse.
Vervolgens opende hij ook de twee rode cuvees die hij nog in voorraad had, de gewone St Jean 2014 en de cuvee Les Cormiers 2013. Allebei zeer fijne, zuivere wijnen.
De ambiance werd van langsom gezelliger, we praatten honderduit over de wijnen waarvan we houden (Sylvain is ook grote fan van Reynaud..)
En dan nam zijn vriendin het woord. De dochter van een van de broers Foucault. Jawel, van Clos Rougeard.
"We hebben elk ons keldertje met wijnen" zei ze, "wacht ik ga eens een flesje halen".
Ze verdween even en schonk ons een heerlijke, fluwelige wijn uit. "Dit combineert het beste van Bordeaux en Bourgogne" merkte Erik op.
En inderdaad, het godensap in ons glas was werkelijk een perfecte wijn.
De dochter van Foucault had ons een Clos Rougeard Poyeux 2009 uitgeschonken.
Life can be good...

Wordt vervolgd!

Na de Clos Rougeard dachten we dat we het gehad hadden. Maar Sylvain is geen verkoper, hij is een levensgenieter (deed me qua mentaliteit aan Kempie denken).
Hij verdween naar zijn eigen keldertje en kwam terug met een zalige, verouderde wijn. We dachten weer aan Bordeaux maar deze keer zonder de Bourgognetoets. Het was een Leoville Las Cases 1992. Minder jaar, maar voor zulke Chateaux is dit geen reden om mindere wijn te maken.
Ons bezoek had bijna drie uur geduurd en we namen afscheid als beste vrienden..zo gaat dat als iedereen (uitgezonderd de chauffeur, danke Erik) al lichtjes geintoxiceerd is door de alcohol Big Grin We zochten het restaurant op wat verder naar boven, schitterend kader, lekker eten en mooie wijnprijzen.
Ons meest memorabele bezoek in de streek, that s fot sure.

Eergisteren opende ik een fles Les Cormiers van 2013.
De hoge verwachtingen werden waargemaakt.
Intrigerend aroma. Kersensoepjes, selder, kaneel, nootmuskaat, cacao, daime vest. Dit doet me eerder denken aan een pinot noir of een oude Bordeaux.
Ook in de mond is fijnzinnigheid troef. Fluwelig, smeltend op de tong. Wat een evenwicht, wat een lieftallige tannines.
In de afdronk komt de chocolade terug met een subtiel bittertje.
Cabernet franc op zijn allerbest.
92-93

Eigenlijk zou je hiervan 36 flessen moeten kopen vooraleer dit de weg opgaat van de prijzen van Clos Rougeard...


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - Olivier - 27-05-2017 02:18 PM

Zalig bezoek! Ze zullen ook wel blij geweest van hun wijnen eens te kunnen delen met mensen die weten wat ze krijgen.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - TheWineVet - 31-03-2018 06:02 PM

Saumur-Champigny 2015 rood: de kurk riekt al veelbelovend, het eerste kleine slokje bevestigt. Straks bij het varkenshaasje met Thais geïnspireerde champignonsaus en verse frieten.Slurp
De reductie verdween redelijk snel, waardoor het rode en zwarte fruit erdoor kwam. Een echte zoekneus. In de mond mooie, soepele tannines, volledig rijp. Qua smaak meer naar het Bourgondische toe o.w.v. de fijnzinnige lichtvoetigheid. Blijft lang nahangen. Klopt volledig, deze wijn. Alleen verwacht je na de neus iets meer materie in de mond. Niet dat dat nodig was om deze wijn beter te maken. Deze wijn is op z'n finesse gemaakt, een mengeling van Bourgogne, Rhone (noordelijk) en een toetsje Bdx.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - Venne - 02-04-2018 02:15 PM

Beaugrands 2010
Vorige vrijdag gedronken , al van het beste dat ik qua Cab Franc gedronken heb! Silky , greenish and smooth :-)
En vergeet zijn witte wijnen niet , Saut Mignon en Perlée , hemels sap.
En zijn Six Roses


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - don quichotte - 02-04-2018 06:12 PM

Waar is deze wijn lokaal te koop?
Prijsklasse?


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - TheWineVet - 02-04-2018 07:29 PM

(02-04-2018 06:12 PM)don quichotte schreef:  Waar is deze wijn lokaal te koop?
Prijsklasse?
De gewone 2015 betaalde ik net geen 20€ in Namen of Luik. Dus niet echt lokaal.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - don quichotte - 02-04-2018 08:26 PM

(02-04-2018 07:29 PM)TheWineVet schreef:  
(02-04-2018 06:12 PM)don quichotte schreef:  Waar is deze wijn lokaal te koop?
Prijsklasse?
De gewone 2015 betaalde ik net geen 20€ in Namen of Luik. Dus niet echt lokaal.

Waar in Namen of Luik?


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - TheWineVet - 03-04-2018 05:57 PM

(02-04-2018 08:26 PM)don quichotte schreef:  
(02-04-2018 07:29 PM)TheWineVet schreef:  
(02-04-2018 06:12 PM)don quichotte schreef:  Waar is deze wijn lokaal te koop?
Prijsklasse?
De gewone 2015 betaalde ik net geen 20€ in Namen of Luik. Dus niet echt lokaal.

Waar in Namen of Luik?
askmewine


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - TheWineVet - 04-04-2018 08:14 PM

La Perlée 2015 toch maar eens open gedaan:100% chenin blanc, 24 maand in barriques. Mijn eerste indrukken zijn appeltjes. Niet mega-complex momenteel. De zuren zijn wel veel beter, zachter, dan de 2012 destijds. Enkele jaren laten liggen, maar momenteel niet zo overtuigd. Komt misschien (hopelijk) binnen een uurtje beter opzetten. Straks blind aan ons vader voorschotelen.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - TheWineVet - 05-04-2018 08:38 AM

(04-04-2018 08:14 PM)TheWineVet schreef:  La Perlée 2015 toch maar eens open gedaan:100% chenin blanc, 24 maand in barriques. Mijn eerste indrukken zijn appeltjes. Niet mega-complex momenteel. De zuren zijn wel veel beter, zachter, dan de 2012 destijds. Enkele jaren laten liggen, maar momenteel niet zo overtuigd. Komt misschien (hopelijk) binnen een uurtje beter opzetten. Straks blind aan ons vader voorschotelen.
's Avonds al veel beter, evenwichtiger, mooi strak zuur, fijn en zuiver. Heeft gewoon nog jaren nodig. Ons vader dacht eerst aan Savennieres, maar de zuren klopten niet. Goeie gok.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - vinejo - 05-04-2018 09:07 AM

(05-04-2018 08:38 AM)TheWineVet schreef:  Ons vader dacht eerst aan Savennieres, maar de zuren klopten niet.

...want de bel is hersteld!
wijn


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - Jerver - 27-04-2018 07:22 PM

Iemand enig idee hoe er een afspraak kan gemaakt worden. We hadden er binnen 10 dagen graag gepasseerd, maar al een keer of 5 proberen bellen naar het publiekelijk te vinden +33 2 41 40 41 22 en 2 mails naar sylvain.dittiere@hotmail.fr leverden mij jammer genoeg niets op.

De bel is duidelijk nog niet hersteld, help Blush


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - Kupers - 27-04-2018 08:12 PM

Denk dat je een beetje in een moeilijke periode probeert een wijnboer te bereiken; we waren zelf een week geleden in de Loirevallei, en toen was het ook niet simpel om iemand te pakken krijgen omdat de meesten 1) druk bezig waren met bottelen en 2) na een aantal weken echt lenteweer kregen en vooruit konden gaan in de wijngaard.

Tip als alternatief: Domaine Melaric!


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - Jerver - 27-04-2018 10:03 PM

Bedankt voor de tip! Ik bekijk het eens.

Misschien moet een mens er ook maar eens terug van uit gaan dat niet iedereen altijd bereikbaar moet zijn.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - vinejo - 27-04-2018 11:46 PM

Dittiere zit inderdaad niet op volk te wachten, herinner me ook dat het een heel gedoe was alvorens we daar terecht konden. Uiteindelijk mochten we langs gaan op de dag dat de Tour de France voor zijn deur passeerde, die dag kon hij zijn huis niet uit...


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - vinejo - 17-07-2018 01:50 PM

(31-03-2018 06:02 PM)TheWineVet schreef:  Saumur-Champigny 2015 rood: Deze wijn is op z'n finesse gemaakt, een mengeling van Bourgogne, Rhone (noordelijk) en een toetsje Bdx.

De Porte St Jean 2015 in het glas: zoals hierboven perfect beschreven.
De neus neigt vandaag (tweede dag) zelfs iets meer naar een Pomerol (Trilogie comes in mind). In de mond zijn de prominente zuurtjes van de eerste dag gepolijst tot een fluwelige frisheid.
Lekker gekoeld gedronken, un vrai régal!


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - TheWineVet - 19-07-2018 09:24 AM

(17-07-2018 01:50 PM)vinejo schreef:  
(31-03-2018 06:02 PM)TheWineVet schreef:  Saumur-Champigny 2015 rood: Deze wijn is op z'n finesse gemaakt, een mengeling van Bourgogne, Rhone (noordelijk) en een toetsje Bdx.

De Porte St Jean 2015 in het glas: zoals hierboven perfect beschreven.
De neus neigt vandaag (tweede dag) zelfs iets meer naar een Pomerol (Trilogie comes in mind). In de mond zijn de prominente zuurtjes van de eerste dag gepolijst tot een fluwelige frisheid.
Lekker gekoeld gedronken, un vrai régal!
Ik moet precies dringend nog eens wat wijnen beschrijven...'t is die nieuwe smartphone die roet in het eten strooit. Lang niet zo overzichtelijk dan de laptop, welke ik nu minder gebruik. Nieuw werkpunt dus!


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - vinejo - 19-07-2018 10:56 AM

(19-07-2018 09:24 AM)TheWineVet schreef:  
(17-07-2018 01:50 PM)vinejo schreef:  
(31-03-2018 06:02 PM)TheWineVet schreef:  Saumur-Champigny 2015 rood: Deze wijn is op z'n finesse gemaakt, een mengeling van Bourgogne, Rhone (noordelijk) en een toetsje Bdx.

De Porte St Jean 2015 in het glas: zoals hierboven perfect beschreven.
De neus neigt vandaag (tweede dag) zelfs iets meer naar een Pomerol (Trilogie comes in mind). In de mond zijn de prominente zuurtjes van de eerste dag gepolijst tot een fluwelige frisheid.
Lekker gekoeld gedronken, un vrai régal!
Ik moet precies dringend nog eens wat wijnen beschrijven...'t is die nieuwe smartphone die roet in het eten strooit. Lang niet zo overzichtelijk dan de laptop, welke ik nu minder gebruik. Nieuw werkpunt dus!

Allez, een van de laatste diehards zonder smartphone heeft zich ook gewonnen gegeven... nu is t echt om zeep... Sad

ps: Je kan eventueel op je smartphone ook de gewone versie van het forum instellen.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - FRANCISPICCART - 22-08-2019 08:04 PM

La Porte Saint Jean 2016 - Sylvain Dittière - Saumur-Champigny
Eerste kennismaking met dit domein voor mij, maar wel een verrassend mooie Saumur-Champigny. Vrij geconcentreerde, donkere kleur, jong en zonder evolutie overkomend. Deze Cabernet-Franc komt erg rond en smaakvol over met donkerrood fruit, wat animaliteit, wat kruidigheid en zelfs wat floraliteit. Absoluut geen groene paprika toetsen en andere aanvallen op de smaakpapillen. Zou hem eerder typeren onder de fluwelige wijnen dan de krachtpatsers. Voor mij zeer geslaagd. Een Loirewijn voor de Bourgogne liefhebbers.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - TheWineVet - 23-08-2019 08:47 AM

Enkele weken geleden ook geserveerd, maar dan de 2015. Idem, maar minder animaliteit, eerder al wat kriekjes. En niks vegetaal. La Perlée blanc 2015 vorige week gedronken. Nog beter dan de Bretonière van Jacky Blot.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - TheWineVet - 21-10-2019 09:37 AM

Cormiers 2015: klasse, finesse, fluweel met prachtige zuren, complex maar toegankelijk. De hint voor mij zijn de kriekjes op de achtergrond, wat ik meer en meer terugvind bij top-Cabernet uit de Loire. Niks groene paprika hoor.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - TheWineVet - 30-03-2020 04:44 PM

Van ‘t weekend nog eens een La Perlée 2015: prachtige chenin blanc, begint eindelijk open te komen... Nog eens een jaar of 3 wachten voor de volgende fles


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - vinejo - 27-12-2020 08:13 PM

(17-07-2018 01:50 PM)vinejo schreef:  
(31-03-2018 06:02 PM)TheWineVet schreef:  Saumur-Champigny 2015 rood: Deze wijn is op z'n finesse gemaakt, een mengeling van Bourgogne, Rhone (noordelijk) en een toetsje Bdx.

De Porte St Jean 2015 in het glas: zoals hierboven perfect beschreven.
De neus neigt vandaag (tweede dag) zelfs iets meer naar een Pomerol (Trilogie comes in mind). In de mond zijn de prominente zuurtjes van de eerste dag gepolijst tot een fluwelige frisheid.
Lekker gekoeld gedronken, un vrai régal!

Zelfde wijn (2015) in het glas, open van 24 december.
Eerste dag redelijk banaal, neus was wat houtgedomineerd (vanille, cacao). Mond was ok maar kort en niet echt complex.
2 de en 3 de dag niet verder gedronken.
Vandaag was de neus veel mooier. Veel complexer, zwart fruit en mineraliteit. De mond vond ik echter overheerst door de zuren, leek me wat onevenwichtig.
Zonet laatste glas, was het beste. Zuren wat gekalmeerd.
Mixed feelings bij deze wijn, ik denk aan een gesloten fase.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - Smaakatleet - 30-12-2020 06:03 PM

Hier even komen lezen.
Een gesloten fase lijkt me niet uitgesloten hier.
Het is natuurlijk moeilijk om te weten aangezien niemand geen jaargangen liggen heeft van +10 jaar.
Dus het is hopen binnen enkele jaren dat het effectief een gesloten fase bleek te zijn.

Of we gaan allemaal onze flessen uitdrinken de eerste 2 jaar.


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - vinejo - 30-12-2020 06:44 PM

(30-12-2020 06:03 PM)Smaakatleet schreef:  Hier even komen lezen.
Een gesloten fase lijkt me niet uitgesloten hier.
Het is natuurlijk moeilijk om te weten aangezien niemand geen jaargangen liggen heeft van +10 jaar.
Dus het is hopen binnen enkele jaren dat het effectief een gesloten fase bleek te zijn.

Of we gaan allemaal onze flessen uitdrinken de eerste 2 jaar.

Ik miste idd de charme van in zijn jeugdigheid.
Maar heb dat met de meeste mensen ook, incluis mezelf Wink


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - Smaakatleet - 30-12-2020 06:53 PM

(30-12-2020 06:44 PM)vinejo schreef:  
(30-12-2020 06:03 PM)Smaakatleet schreef:  Hier even komen lezen.
Een gesloten fase lijkt me niet uitgesloten hier.
Het is natuurlijk moeilijk om te weten aangezien niemand geen jaargangen liggen heeft van +10 jaar.
Dus het is hopen binnen enkele jaren dat het effectief een gesloten fase bleek te zijn.

Of we gaan allemaal onze flessen uitdrinken de eerste 2 jaar.

Ik miste idd de charme van in zijn jeugdigheid.
Maar heb dat met de meeste mensen ook, incluis mezelf Wink

Die charme en dat m.i. ook dat speelse wordt ik vele gevallen vervangen door een aangename maar serieuzere ( wat ook bij vele mensen het geval is) meditatie wijn.
Sommige worden gewoon flets en zuur wat helaas ook soms opgaat bij mensen.

Ik ga alvast mijn flessen uitzoeken voor morgen.
Een goed eindejaar gewenst!


RE: Sylvain Dittiere, Saumur - vinejo - 07-08-2021 04:33 PM

Saumur Champigny 2015
Doet aan een Bordeaux denken maar dan lichter en met meer zuurtjes. Geen paprika, geen Bourgogne gevoel, wel lekkerder naarmate de fles leegt.