wijnliefhebbers
Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Italië (/forum-13.html)
+--- Forum: Toscane, midden-Italië (/forum-17.html)
+--- Discussie: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? (/thread-6580.html)


Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 11-08-2019 05:34 PM

Fattoria Betti Chianti Montalbano 2018. Nog geen definitief label. Zeer jonge kleur, blauwachtige tinten. De viooltjes zitten nog in de geur, zeer jong, maar zuiver aroma, I like. Voldoende volume en spanning in de mond, ook weer erg pure aroma's, de nodige jonge zuren met een flinke beet tannine, niet ongewoon voor dergelijke jonge wijn. Goed fruit en wat minerale toets, goede wijn. Helaas was ik de enige liefhebber van het proef comité, en dus zal 't voor een andere keer zijn... Sad


I Fabbri Chianti Classico "Lamole" 2012 - wvd - 17-08-2019 11:05 AM

I Fabbri Chianti Classico Lamole 2012

Gisteren had de vrouw wat Japanse prul gekocht, rolletjes met van alles in, opgelegde gember, gefermenteerd zeewier, soyadinges bonen en nog van die perfecte begeleiders van fijne wijn... Enfin, dan maar iets opgehaald dat niet té geweldig is, maar dat toch al bewezen had nogal resistent te zijn. Ik hou niet van te grote glazen voor Chianti annata, dus in ons standaardglas, de Zwiesel Vina. Recht uit de fles, eerst amper geur, eens proeven, ontgoocheling, vrij dun, wat teveel tannine. Enfin, voor alles op het bord lag weer wat tijd voorbij en de wijn kwam toch langzaam open, meer licht-fruitige aroma's, iets floraal met een vleugje (bloed)appelsien, kers, de frisheid van Lamole. Ook in de mond komt wat rondeur,, wat room en hoera, hij hield het flink bij de sterke smaken. Chianti, a versatile feast!


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - 33S - 06-09-2019 08:43 AM

De basis Verdicchio 2017 van Sartarelli.

Perfecte basiswijn en een goeie benchmark voor wie kennis wil maken met deze druif. Niet overdreven complex of verfijnd, maar wel goed evenwicht van fruit, vettigheid, zuren en het typische bittertje.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 06-09-2019 10:45 AM

(06-09-2019 08:43 AM)33S schreef:  De basis Verdicchio 2017 van Sartarelli.

Perfecte basiswijn en een goeie benchmark voor wie kennis wil maken met deze druif. Niet overdreven complex of verfijnd, maar wel goed evenwicht van fruit, vettigheid, zuren en het typische bittertje.

Verdicchio is (samen met Fiano?) de grootste witte druif uit Italië en de betere wijnen rijpen verbluffend goed. Voor net on de de €15 vind je al een hele goeie! Wink


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - Olivier - 06-09-2019 11:02 AM

Citaat:Verdicchio is (samen met Fiano?) de grootste witte druif uit Italië

Dat is wat Ian d’Agata zegt ja (ook garganega noemt hij trouwens). Maar steek een verdicchio in een blinde tasting tussen chardonnays, sauvignons, chenins en die wijn zal het kneusje zijn.

Verdicchio heeft nu eenmaal geen intens aromatisch profiel waarmee je mensen direct van hun sokken blaast. Ook houtlagering is niet zo evident voor verdicchio.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik verdicchio niet apprecieer, maar veel mensen gaan niet begrijpen waarom verdicchio zo speciaal is.

Ik zou wel graag eens een oudere verdicchio willen drinken, daar heb ik geen ervaring mee.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 06-09-2019 11:27 AM

(06-09-2019 11:02 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Verdicchio is (samen met Fiano?) de grootste witte druif uit Italië

Dat is wat Ian d’Agata zegt ja (ook garganega noemt hij trouwens). Maar steek een verdicchio in een blinde tasting tussen chardonnays, sauvignons, chenins en die wijn zal het kneusje zijn.

Verdicchio heeft nu eenmaal geen intens aromatisch profiel waarmee je mensen direct van hun sokken blaast. Ook houtlagering is niet zo evident voor verdicchio.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik verdicchio niet apprecieer, maar veel mensen gaan niet begrijpen waarom verdicchio zo speciaal is.

Ik zou wel graag eens een oudere verdicchio willen drinken, daar heb ik geen ervaring mee.

Vorig jaar was ik in Jesi aanwezig op de "old is gold" degustatie en ik kan je verzekeren dat het internationale proefpanel nogal onder de indruk was! We proefden wijnen terug tot 1997! Een gehoorde opmerking was bvb "Ik wenste dat elke degustatie van Puligny's zo goed was....". Een andere conclusie was inderdaad dat Verdicchio geen hout nodig heeft. Noch nieuwe, noch oude eik brengt iets nuttigs bij, de aroma's van de druif volstaan.
Leopardo (heet echt zo!) geeft zijn Classico Superiore 2 dagen schilcontact en dan rijpt zijn wijn op cuve op de gist gedurende 3 maanden. De Riserva krijgt zelfs 2 weken schilcontact en een jaar rijping op gist en ik zweer je, dat is een fa-bu-leuze wijn! Helaas amper verkoopbaar want wie geeft er nu € 40 aan een witte wijn uit Italië als je daar in de GB al een Meursault kan voor kopen... banghead


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - 33S - 06-09-2019 11:41 AM

(06-09-2019 11:02 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Verdicchio is (samen met Fiano?) de grootste witte druif uit Italië

Dat is wat Ian d’Agata zegt ja (ook garganega noemt hij trouwens). Maar steek een verdicchio in een blinde tasting tussen chardonnays, sauvignons, chenins en die wijn zal het kneusje zijn.

Verdicchio heeft nu eenmaal geen intens aromatisch profiel waarmee je mensen direct van hun sokken blaast. Ook houtlagering is niet zo evident voor verdicchio.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik verdicchio niet apprecieer, maar veel mensen gaan niet begrijpen waarom verdicchio zo speciaal is.

Ik zou wel graag eens een oudere verdicchio willen drinken, daar heb ik geen ervaring mee.

Sowieso hou ik er niet van om wijnen naast elkaar te zetten in degustaties, maar Verdicchio is wel gebaat met een paar jaar flesrijping en kan dan toch behoorlijk complex worden. Ik ben ervan overtuigd dat zelfs deze Sartarelli (een wijn van onder de 10 euro) op z'n best is na 3-5 jaar.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - vinejo - 06-09-2019 05:01 PM

Ik heb die Sartarelli gedurende jaren in de wijnles geschonken (kocht die bij wijnhuis Tinto) , altijd goed onthaald maar ook niet meer dan dat. Beschrijving van 33S zegt het goed. Niemand was er kwaad op, maar niemand vroeg waar je hem kan kopen ook...


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - 33S - 09-09-2019 01:45 PM

Castell’in Villa - Chianti Classico 2012

Mooi geëvolueerd, en zeker een van de meest verfijnde Chianti Classico's die ik tot op heden al heb mogen drinken. Kost tegenwoordig al meer dan 20 euro, maar is dat zeker waard.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - Corto - 09-09-2019 02:17 PM

(09-09-2019 01:45 PM)33S schreef:  Castell’in Villa - Chianti Classico 2012

Mooi geëvolueerd, en zeker een van de meest verfijnde Chianti Classico's die ik tot op heden al heb mogen drinken. Kost tegenwoordig al meer dan 20 euro, maar is dat zeker waard.

Hadden ze die vroeger (10-tal jaar geleden) ook niet in de Colruyt (aan een veel lagere prijs)?


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - 33S - 09-09-2019 02:44 PM

(09-09-2019 02:17 PM)Corto schreef:  
(09-09-2019 01:45 PM)33S schreef:  Castell’in Villa - Chianti Classico 2012

Mooi geëvolueerd, en zeker een van de meest verfijnde Chianti Classico's die ik tot op heden al heb mogen drinken. Kost tegenwoordig al meer dan 20 euro, maar is dat zeker waard.

Hadden ze die vroeger (10-tal jaar geleden) ook niet in de Colruyt (aan een veel lagere prijs)?

Ik had hier al geschreven dat dit zeker niet kon, maar even googlen leert wel dat er idd zo'n 10 jaar geleden een castell'in villa verkocht werd in Colruyt. Of dat dezelfde wijn is, daar heb ik het raden naar.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 09-09-2019 03:57 PM

(09-09-2019 02:44 PM)33S schreef:  
(09-09-2019 02:17 PM)Corto schreef:  
(09-09-2019 01:45 PM)33S schreef:  Castell’in Villa - Chianti Classico 2012

Mooi geëvolueerd, en zeker een van de meest verfijnde Chianti Classico's die ik tot op heden al heb mogen drinken. Kost tegenwoordig al meer dan 20 euro, maar is dat zeker waard.

Hadden ze die vroeger (10-tal jaar geleden) ook niet in de Colruyt (aan een veel lagere prijs)?

Ik had hier al geschreven dat dit zeker niet kon, maar even googlen leert wel dat er idd zo'n 10 jaar geleden een castell'in villa verkocht werd in Colruyt. Of dat dezelfde wijn is, daar heb ik het raden naar.

20 jaar geleden kocht ik ook al eens een fles Castell'in Villa in de supermarkt en dat was absoluut goede wijn, maar niet op het niveau van recente jaren. De meeste "gewone" (= annata) Chianti Classico's zitten nog net onder de € 20 en m.i. vind je elders maar zeer, zeer moeilijk (bewaar)wijnen van dat niveau. En het grote voordeel is, je kan er ook al redelijk vlug aan beginnen, meestal zo'n jaartje nadat ze op de markt komen. Dat laatste geldt niet voor bvb. Rampolla, Fèlsina, Fontodi, Cinciole, Isole of de cru's van Istine, die hebben een paar jaar meer nodig.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - dakur - 09-09-2019 04:05 PM

(09-09-2019 02:44 PM)33S schreef:  
(09-09-2019 02:17 PM)Corto schreef:  
(09-09-2019 01:45 PM)33S schreef:  Castell’in Villa - Chianti Classico 2012

Mooi geëvolueerd, en zeker een van de meest verfijnde Chianti Classico's die ik tot op heden al heb mogen drinken. Kost tegenwoordig al meer dan 20 euro, maar is dat zeker waard.

Hadden ze die vroeger (10-tal jaar geleden) ook niet in de Colruyt (aan een veel lagere prijs)?

Ik had hier al geschreven dat dit zeker niet kon, maar even googlen leert wel dat er idd zo'n 10 jaar geleden een castell'in villa verkocht werd in Colruyt. Of dat dezelfde wijn is, daar heb ik het raden naar.

Deze heb ik (lang geleden) nog gekocht in de Colruyt. Ik vermoed eind de jaren '90.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 10-09-2019 10:18 AM

(09-09-2019 04:05 PM)dakur schreef:  
(09-09-2019 02:44 PM)33S schreef:  
(09-09-2019 02:17 PM)Corto schreef:  
(09-09-2019 01:45 PM)33S schreef:  Castell’in Villa - Chianti Classico 2012

Mooi geëvolueerd, en zeker een van de meest verfijnde Chianti Classico's die ik tot op heden al heb mogen drinken. Kost tegenwoordig al meer dan 20 euro, maar is dat zeker waard.

Hadden ze die vroeger (10-tal jaar geleden) ook niet in de Colruyt (aan een veel lagere prijs)?

Ik had hier al geschreven dat dit zeker niet kon, maar even googlen leert wel dat er idd zo'n 10 jaar geleden een castell'in villa verkocht werd in Colruyt. Of dat dezelfde wijn is, daar heb ik het raden naar.

Deze heb ik (lang geleden) nog gekocht in de Colruyt. Ik vermoed eind de jaren '90.


Dat is pas "en primeur"! Eind jaren 90 reeds een 2005 kopen, straf! nono


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - dakur - 10-09-2019 11:45 AM

(10-09-2019 10:18 AM)wvd schreef:  
(09-09-2019 04:05 PM)dakur schreef:  
(09-09-2019 02:44 PM)33S schreef:  
(09-09-2019 02:17 PM)Corto schreef:  
(09-09-2019 01:45 PM)33S schreef:  Castell’in Villa - Chianti Classico 2012

Mooi geëvolueerd, en zeker een van de meest verfijnde Chianti Classico's die ik tot op heden al heb mogen drinken. Kost tegenwoordig al meer dan 20 euro, maar is dat zeker waard.

Hadden ze die vroeger (10-tal jaar geleden) ook niet in de Colruyt (aan een veel lagere prijs)?

Ik had hier al geschreven dat dit zeker niet kon, maar even googlen leert wel dat er idd zo'n 10 jaar geleden een castell'in villa verkocht werd in Colruyt. Of dat dezelfde wijn is, daar heb ik het raden naar.

Deze heb ik (lang geleden) nog gekocht in de Colruyt. Ik vermoed eind de jaren '90.


Dat is pas "en primeur"! Eind jaren 90 reeds een 2005 kopen, straf! nono

Foto van Google als voorbeeldetiket !


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 10-09-2019 02:15 PM

(10-09-2019 11:45 AM)dakur schreef:  
(10-09-2019 10:18 AM)wvd schreef:  
(09-09-2019 04:05 PM)dakur schreef:  
(09-09-2019 02:44 PM)33S schreef:  
(09-09-2019 02:17 PM)Corto schreef:  
(09-09-2019 01:45 PM)33S schreef:  Castell’in Villa - Chianti Classico 2012

Mooi geëvolueerd, en zeker een van de meest verfijnde Chianti Classico's die ik tot op heden al heb mogen drinken. Kost tegenwoordig al meer dan 20 euro, maar is dat zeker waard.

Hadden ze die vroeger (10-tal jaar geleden) ook niet in de Colruyt (aan een veel lagere prijs)?

Ik had hier al geschreven dat dit zeker niet kon, maar even googlen leert wel dat er idd zo'n 10 jaar geleden een castell'in villa verkocht werd in Colruyt. Of dat dezelfde wijn is, daar heb ik het raden naar.

Deze heb ik (lang geleden) nog gekocht in de Colruyt. Ik vermoed eind de jaren '90.


Dat is pas "en primeur"! Eind jaren 90 reeds een 2005 kopen, straf! nono

Foto van Google als voorbeeldetiket !

Sorry, kon het niet laten...ang-el


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - dakur - 10-09-2019 04:02 PM

(10-09-2019 02:15 PM)wvd schreef:  
(10-09-2019 11:45 AM)dakur schreef:  
(10-09-2019 10:18 AM)wvd schreef:  
(09-09-2019 04:05 PM)dakur schreef:  
(09-09-2019 02:44 PM)33S schreef:  
(09-09-2019 02:17 PM)Corto schreef:  
(09-09-2019 01:45 PM)33S schreef:  Castell’in Villa - Chianti Classico 2012

Mooi geëvolueerd, en zeker een van de meest verfijnde Chianti Classico's die ik tot op heden al heb mogen drinken. Kost tegenwoordig al meer dan 20 euro, maar is dat zeker waard.

Hadden ze die vroeger (10-tal jaar geleden) ook niet in de Colruyt (aan een veel lagere prijs)?

Ik had hier al geschreven dat dit zeker niet kon, maar even googlen leert wel dat er idd zo'n 10 jaar geleden een castell'in villa verkocht werd in Colruyt. Of dat dezelfde wijn is, daar heb ik het raden naar.

Deze heb ik (lang geleden) nog gekocht in de Colruyt. Ik vermoed eind de jaren '90.


Dat is pas "en primeur"! Eind jaren 90 reeds een 2005 kopen, straf! nono

Foto van Google als voorbeeldetiket !

Sorry, kon het niet laten...ang-el

Alle begrip. Smile Van dezelfde producent komt de befaamde Santacroce, maar heb die nog nooit kunnen proeven.
Ook wel ietsje duurder...


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - 33S - 18-09-2019 10:27 AM

In feite al Zuid-Italië, maar dan ook weer niet zo heel ver van Midden-Italië:

Tenuta Sarno - Fiano di Avellino 2014

Een mooi geëvolueerde Fiano en best van genoten (ik had ook echt goesting in een Fiano), maar om echt top te zijn mankeerde er toch iets. Wat meer spanning/structuur had gemogen, wellicht te wijten aan de mindere jaargang.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - vinejo - 18-09-2019 11:31 AM

(18-09-2019 10:27 AM)33S schreef:  In feite al Zuid-Italië, maar dan ook weer niet zo heel ver van Midden-Italië:

Tenuta Sarno - Fiano di Avellino 2014

Een mooi geëvolueerde Fiano en best van genoten (ik had ook echt goesting in een Fiano), maar om echt top te zijn mankeerde er toch iets. Wat meer spanning/structuur had gemogen, wellicht te wijten aan de mindere jaargang.

Ik ben op de hoogte van de minder jaargang 2014 voor sangiovese ed in Toscane, maar geldt dit in het algemeen voor heel Italie en voor zowel rood als wit?


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - Thomas - 18-09-2019 01:08 PM

Omdat 2014 het jaar is waarin mijn petekind werd geboren heb ik toch al wat onderzoek gedaan en een paar aankopen...

- op Sicilië en meer bepaald op de Etna was 2014 een geweldig jaar. Ik heb van Terre Nere alle crus in magnum gekocht. Aan de gewone Etna Rosso 14 al veel plezier beleefd.

- in Toscane een zeer moeilijk en nat jaar (ik was er toen ook, de enige zomer dat we zoveel binnen gezeten hebben). Ik dronk veel matige CC's van nochtans goede huizen, en één fantastische CC van Val delle Corti, maar die zie ik toch geen decennium meer overeind blijven.

- In Piemonte zijn de Barbaresco's meer gespaard gebleven van hagelstormen dan de Barolo's, en heeft de drogere nazomer de meubels wat gered. Ik kocht Produttori en wat Rabaja van Cortese. In Alto Piemonte spraken de boeren bij wie ik ging over een moeilijk jaar met weinig bewaarpotentiëel.

- In Irpinia (waar ik deze zomer heel wat boeren bezocht - verslag komt er ooit aan...):
- witte wijnen haalden in 14 minder alcohol dan gewoonlijk. Wat ik proefde van fiano's (Ciro Picariello, Mastroberardino More Maiorum, Pietracupa) was licht, en al verder geëvolueerd dan 13. Eén geweldige Greco geproefd van Pietracupa, maar die was geweldig omwille van de evolutie. Denk gerijpte riesling.
- rode wijnen: de Contrade di Taurasi (die ik reken tot de absolute top van Italië) maakten geen Taurasi in dit jaar, dat wil wel iets zeggen... ik proefde wel een mooie Taurasi bij Villa Raiano. Ook die van Caggiano heeft potentieel. Van Luigi Maffini uit de Cilento dronk ik met plezier enkele flessen Kleos 2014, de meeste overige aglianico's uit 14 waren erg groenig en hard.

In andere Zuid-Europese landen was 2014 ook moeilijk, van Griekenland tot Portugal spraken ze van een zeer nat jaar.

Ik heb voor de rest wel wat flessen in Bourgogne, Bordeaux en Loire gekocht waarvan ik wel hoop dat ik ze ooit kan degusteren met mijn petekind, aangezien het daar wel iets beter is gegaan dan in het zuiden. Maar zoals duidelijk, heb ik niet al mijn eieren in één korf gelegd, en ook genoeg gekocht om de evolutie te kunnen bestuderen de komende jaren.
To be continued...


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 18-09-2019 03:05 PM

(18-09-2019 01:08 PM)Thomas schreef:  Omdat 2014 het jaar is waarin mijn petekind werd geboren heb ik toch al wat onderzoek gedaan en een paar aankopen...

- op Sicilië en meer bepaald op de Etna was 2014 een geweldig jaar. Ik heb van Terre Nere alle crus in magnum gekocht. Aan de gewone Etna Rosso 14 al veel plezier beleefd.

- in Toscane een zeer moeilijk en nat jaar (ik was er toen ook, de enige zomer dat we zoveel binnen gezeten hebben). Ik dronk veel matige CC's van nochtans goede huizen, en één fantastische CC van Val delle Corti, maar die zie ik toch geen decennium meer overeind blijven.

- In Piemonte zijn de Barbaresco's meer gespaard gebleven van hagelstormen dan de Barolo's, en heeft de drogere nazomer de meubels wat gered. Ik kocht Produttori en wat Rabaja van Cortese. In Alto Piemonte spraken de boeren bij wie ik ging over een moeilijk jaar met weinig bewaarpotentiëel.

- In Irpinia (waar ik deze zomer heel wat boeren bezocht - verslag komt er ooit aan...):
- witte wijnen haalden in 14 minder alcohol dan gewoonlijk. Wat ik proefde van fiano's (Ciro Picariello, Mastroberardino More Maiorum, Pietracupa) was licht, en al verder geëvolueerd dan 13. Eén geweldige Greco geproefd van Pietracupa, maar die was geweldig omwille van de evolutie. Denk gerijpte riesling.
- rode wijnen: de Contrade di Taurasi (die ik reken tot de absolute top van Italië) maakten geen Taurasi in dit jaar, dat wil wel iets zeggen... ik proefde wel een mooie Taurasi bij Villa Raiano. Ook die van Caggiano heeft potentieel. Van Luigi Maffini uit de Cilento dronk ik met plezier enkele flessen Kleos 2014, de meeste overige aglianico's uit 14 waren erg groenig en hard.

In andere Zuid-Europese landen was 2014 ook moeilijk, van Griekenland tot Portugal spraken ze van een zeer nat jaar.

Ik heb voor de rest wel wat flessen in Bourgogne, Bordeaux en Loire gekocht waarvan ik wel hoop dat ik ze ooit kan degusteren met mijn petekind, aangezien het daar wel iets beter is gegaan dan in het zuiden. Maar zoals duidelijk, heb ik niet al mijn eieren in één korf gelegd, en ook genoeg gekocht om de evolutie te kunnen bestuderen de komende jaren.
To be continued...

Er is toch wel wat moois gemaakt in Toscane in 2014 hoor! Zowel Rampolla als Fontodi leverden erg mooie wijnen af met flink bewaarpotentieel.
De Taurasi van Lonardo vind ik ook heel mooi, ik proefde ze elk jaar naast mekaar (zelfde stand...) en ik vond de tannines daar toch weer iets rustieker dan bij Guastaferro. Maar dat het grote klasse is, daarover bestaat amper twijfel.
Van de betere Bourgognes van 2014 ga je nog heel lang geniet hebben. Die jaargang wordt wat over het hoofd gezien met de meer hyped 2015 en 2016 en nu 2018 (en wellicht 2019...), maar het is een heel mooi klassiek jaar.
Ook in Bordeaux zijn nog koopjes te doen, dikwijls nu aan iets meer dan de helft van de prijs van 2015/2016 en ik vond sommige merken toch erg geslaagd. Als je wil sla ik er mijn nota's eens op na.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - vinejo - 18-09-2019 03:06 PM

(18-09-2019 01:08 PM)Thomas schreef:  Omdat 2014 het jaar is waarin mijn petekind werd geboren heb ik toch al wat onderzoek gedaan en een paar aankopen...

- op Sicilië en meer bepaald op de Etna was 2014 een geweldig jaar. Ik heb van Terre Nere alle crus in magnum gekocht. Aan de gewone Etna Rosso 14 al veel plezier beleefd.

- in Toscane een zeer moeilijk en nat jaar (ik was er toen ook, de enige zomer dat we zoveel binnen gezeten hebben). Ik dronk veel matige CC's van nochtans goede huizen, en één fantastische CC van Val delle Corti, maar die zie ik toch geen decennium meer overeind blijven.

- In Piemonte zijn de Barbaresco's meer gespaard gebleven van hagelstormen dan de Barolo's, en heeft de drogere nazomer de meubels wat gered. Ik kocht Produttori en wat Rabaja van Cortese. In Alto Piemonte spraken de boeren bij wie ik ging over een moeilijk jaar met weinig bewaarpotentiëel.

- In Irpinia (waar ik deze zomer heel wat boeren bezocht - verslag komt er ooit aan...):
- witte wijnen haalden in 14 minder alcohol dan gewoonlijk. Wat ik proefde van fiano's (Ciro Picariello, Mastroberardino More Maiorum, Pietracupa) was licht, en al verder geëvolueerd dan 13. Eén geweldige Greco geproefd van Pietracupa, maar die was geweldig omwille van de evolutie. Denk gerijpte riesling.
- rode wijnen: de Contrade di Taurasi (die ik reken tot de absolute top van Italië) maakten geen Taurasi in dit jaar, dat wil wel iets zeggen... ik proefde wel een mooie Taurasi bij Villa Raiano. Ook die van Caggiano heeft potentieel. Van Luigi Maffini uit de Cilento dronk ik met plezier enkele flessen Kleos 2014, de meeste overige aglianico's uit 14 waren erg groenig en hard.

In andere Zuid-Europese landen was 2014 ook moeilijk, van Griekenland tot Portugal spraken ze van een zeer nat jaar.

Ik heb voor de rest wel wat flessen in Bourgogne, Bordeaux en Loire gekocht waarvan ik wel hoop dat ik ze ooit kan degusteren met mijn petekind, aangezien het daar wel iets beter is gegaan dan in het zuiden. Maar zoals duidelijk, heb ik niet al mijn eieren in één korf gelegd, en ook genoeg gekocht om de evolutie te kunnen bestuderen de komende jaren.
To be continued...

Schitterend! Bedankt Thomas.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - Thomas - 18-09-2019 05:03 PM

(18-09-2019 03:05 PM)wvd schreef:  Er is toch wel wat moois gemaakt in Toscane in 2014 hoor! Zowel Rampolla als Fontodi leverden erg mooie wijnen af met flink bewaarpotentieel.

Rampolla en Fontodi in 14 niet geproefd, maar bij Castellinuzza & Piuca, Monteraponi en Volpaia niets in 14 gekocht terwijl toch ik heel enthousiast ben over hun andere recente jaargangen.

(18-09-2019 03:05 PM)wvd schreef:  De Taurasi van Lonardo vind ik ook heel mooi, ik proefde ze elk jaar naast mekaar (zelfde stand...) en ik vond de tannines daar toch weer iets rustieker dan bij Guastaferro. Maar dat het grote klasse is, daarover bestaat amper twijfel.

Sja, heb beide dit jaar ook naast elkaar geproefd en naar mijn smaak was het omgekeerd; ik vond de Taurasis van Guastaferro iets harder dan die van Lonardo... Maar beide wel zeer mooi.

(18-09-2019 03:05 PM)wvd schreef:  Van de betere Bourgognes van 2014 ga je nog heel lang geniet hebben. Die jaargang wordt wat over het hoofd gezien met de meer hyped 2015 en 2016 en nu 2018 (en wellicht 2019...), maar het is een heel mooi klassiek jaar.
Ook in Bordeaux zijn nog koopjes te doen, dikwijls nu aan iets meer dan de helft van de prijs van 2015/2016 en ik vond sommige merken toch erg geslaagd. Als je wil sla ik er mijn nota's eens op na.

Jancis Robinson was zeer lovend over Capbern in 2014 dus daar ben ik voor gegaan. Ik doe zelf niet te vaak Bordeaux open dus daar ben ik niet verder naar op zoek...


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 06-01-2020 01:48 PM

Capanna Brunello di Montalcino 2010. Gedecanteerd 2 uur voor service. Redelijk geëvolueerde kleur, aroma's van al wat oudere wijn met leer, tabak, noot, weinig fruit te bespeuren. In de mond beter, wat frisser, halfvol met hier wel wat (gestoofd) fruit en nog wat tannine op de redelijke afdronk. Merkwaardig en ik vermoed (en hoop...) een mindere fles. Vorig jaar was deze eerder veelbelovend en nog veel te jong. Onlangs gedronken Ciacci en zeker Potazzine waren stukken beter. Weldra nog eens proeven want dit was wel een OK wijntje, maar een dikke tegenvaller voor Brunello 2010.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - 33S - 06-01-2020 02:15 PM

Paar dagen terug Monteraponi Chianti Classico '16 gedronken op restaurant. Heel verfijnd, helemaal mijn ding. Wel nog wat jong.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 09-04-2020 03:36 PM

Gisterenavond buiten een Insalata Caprese, overgoten met een heerlijke Toscaanse olijfolie en in het glas de Chianti Classico 2016 van dezelfde producent! Absoluut heerlijk van genoten, ik kom er stilaan terug bovenop!


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - Olivier - 09-04-2020 07:57 PM

Citaat:Absoluut heerlijk van genoten, ik kom er stilaan terug bovenop!

thumbsup


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - TheWineVet - 09-04-2020 08:48 PM

Hier na een mini Ronde Van Vlaanderen gisteren (120km over Berendries, Kleiberg, Ten Houte, Kanarieberg, Fiertelmeers, Riekestraat, Paterberg, Koppenberg, Eikenberg en Armeklei) eens een Brandaglia 2011 van Guerrini Slurp na een Santenay rouge 2013 van Marc Colin


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 10-01-2021 03:38 PM

Dit staat klaar voor vanavond, verdomd benieuwd!
[attachment=5366]


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - vinejo - 10-01-2021 03:47 PM

(10-01-2021 03:38 PM)wvd schreef:  Dit staat klaar voor vanavond, verdomd benieuwd!

Nu al gekarafeerd?


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 10-01-2021 05:32 PM

(10-01-2021 03:47 PM)vinejo schreef:  
(10-01-2021 03:38 PM)wvd schreef:  Dit staat klaar voor vanavond, verdomd benieuwd!

Nu al gekarafeerd?

Voorzichtig gedecanteerd in toelopende karaf, zal zeker OK zijn.
(10-01-2021 03:47 PM)vinejo schreef:  
(10-01-2021 03:38 PM)wvd schreef:  Dit staat klaar voor vanavond, verdomd benieuwd!

Nu al gekarafeerd?

Voorzichtig gedecanteerd in toelopende karaf, zal zeker OK zijn.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - vinejo - 10-01-2021 05:47 PM

(10-01-2021 05:32 PM)wvd schreef:  
(10-01-2021 03:47 PM)vinejo schreef:  
(10-01-2021 03:38 PM)wvd schreef:  Dit staat klaar voor vanavond, verdomd benieuwd!

Nu al gekarafeerd?

Voorzichtig gedecanteerd in toelopende karaf, zal zeker OK zijn.
(10-01-2021 03:47 PM)vinejo schreef:  
(10-01-2021 03:38 PM)wvd schreef:  Dit staat klaar voor vanavond, verdomd benieuwd!

Nu al gekarafeerd?

Voorzichtig gedecanteerd in toelopende karaf, zal zeker OK zijn.

En de karaf is afgesloten , inderdaad.


Cerbaiona Brunello di Montalcino 1994 - wvd - 11-01-2021 04:11 PM

Het eerste wat me opviel was de nog vrij jonge kleur met een maar lichtjes oranje-bruine rand. En redelijk diep voor een 26 jaar oude wijn van Sangiovese en dan zeker voor een "echte" Brunello. De eerste neus geeft iets van leer, een toets van lamsvlees en dan komen de minerale tonen boven met ook iets van kruiden wat doet denken aan "garrigue" met daaronder wat "oud" fruit en een stevige florale toets. Kortom, een complex boeket ontvouwt, een intrigerende wijn. In de mond ervaren we een mooi evenwichtige wijn met dat pittig intense mineralige en ook een zachter zalvend midden, net niet te vol, droog maar sappig en vooral een bijzonder lange aromatische afdronk. Niet de gemakkelijkste wijn, duidelijk afkomstig van kalkrijke gronden. Een grote, spannende, intrigerende wijn, meer van het "klassieke" of zelfs antieke type, maar wel in de goede zin. Ik vernam dat Cerbaiona later kampte met Brett problemen, maar daar is in deze wijn weinig van te merken, of zou dat toetsje leer en lamsvlees een voorbode geweest zijn? De nieuwe eigenaars zouden de zaak hygiënischer gemaakt hebben en het Brett probleem aangepakt hebben en ik ben dus wel heel eg benieuwd om de Cerbaiona nieuwe stijl te proeven. Het terroir is zeker zonder meer top, dat kan je niet verbergen!


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 21-02-2021 11:36 AM

Pagliarese Chianti Classico 2016.
Pagliarese was een bekend domein in de jaren 70, maar werd later verkocht aan de Poggiali familie en verdween de naam en de druiven werden gebruikt voor hun ander domein, Fèlsina Berardenga.
In 2015 echter werd beslist om de naam terug te gebruiken en om enkel druiven van de originele wijngaarden te gebruiken. Naast Galestro en Albarese zijn er ook delen met meer zand en silt in de bodem. De wijnen worden wel gemaakt en opgevoed op Fèlsina, maar de stijl is toch heel anders, wat wellicht naast het wat andere terroir ook komt daar een minder op extractie gerichte vinificatie en ook dat naast Sangiovese ook wat Canaiolo en Mammolo in de blend gaat. En laat het mij maar gewoon stellen: ik vind in Pagliarese één van mijn favoriete Chianti's: lichter van kleur, zeer elegant, een heerlijk onweerstaanbaar fijn fruit, een halfvolle, zachte - maar niet te - smaak met mooie afdronk. En deze 2016 is voor mij nu perfect op dronk, hoewel hij zeker nog wat kan ouderen, een erg mooie fles!


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 09-03-2021 05:18 PM

Ik ben hier blijkbaar zowat de enige die graag Sangiovese wijnen drinkt...Confused

Deze Siro Pacenti Brunello di Montalcino 1996 dronken we zondag. Een fles waarvan ik geen flauw idee heb waar ze vandaan komt, wellicht indertijd eens gekocht om te proeven. 1996 is volgens de literatuur een wat verregend jaar, enigszins vergelijkbaar met 2014, maar beter dan de ramp in 2002. En dan nog bijna een kwart eeuw oud.
Dat heb ik pas achteraf bekeken, want ik was nog wat aan het werk zondag (de Vignamaggio mailing weet je wel...) en de verwachting was toch wel hoog gespannen want Siro Pacenti was toen al een grote naam. Enfin, om een uur of 4 de kurk eruit zonder problemen (Durand weet je wel...) en hopla, de karaf in. Tijdens het overgieten ontwaarde ik alreeds enige mooie aroma's, maar proeven was er niet bij, we zaten nog aan de Crémant...!
En dan eindelijk in het glas:
De wijn was donkerrood met wat evolutie, mooi. En dan, wel, laat me maar gewoon toegeven dat ik dol was op het bouquet: heel open, geurig, nog steeds fris, geen spoor van Brett, althans voor zover ik kon merken,wel wat specerijen onder het mooie rode fruit, wat nat hout, maar niet de geur van in de herfst omhoog geschopte rottende herfstbladeren die je soms ruikt in oudere Bourgognes. Nee, dit was Toscaans hout. Dan echt een heerlijk mondgevoel, heel zacht, rond, rijp en heel erg lekker met een vleugje resterende tannines op de redelijk lange afdronk. De wijn is zeker op zijn top (of misschien iets erover) en een waar genot om te drinken. Het is misschien wel de meest bevredigende wijn die we dit jaar hebben gehad! Als Siro Pacenti zo'n mooie wijn kan maken in een matig jaar, dan wil ik er wel eens een oudere wijn uit een groot jaar willen proeven!
[attachment=5444]
O, ja, de schuimwijn op de foto is een Crémant de Bourgogne Extra Brut van Dominique Gruhier in Epineuil - Tonnerre. Heerlijke bubbels dit!
Ik zie nu pas dat de "PS" nu als Riserva op de markt gebracht wordt, zal eens piepen of daar iets op de fles vermeld is.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 11-03-2021 06:36 PM

[attachment=5449]

Iemand dit al in het glas gehad?
Het zijn 2 broers of neven die de Piglio DOC en de druif nieuw leven wille inblazen. De wijn is van 100% Cesanese d'Affile en dit is de topwijn van 80 jarige stokken in hun San Giovanni wijngaard. Er wordt gewerkt met enkel natuurlijke gisten, 20 dagen maceatie, malo en 12 maanden rijping op hout en voor botteling nog 1 maand in 54lt dame-jeannes. Geen klaring noch filtering, zeer weinig SO² (9mg/l...!!). Hiervan zijn maar 600 flessen gemaakt, wat zich een beetje reflecteert in de prijs die zich rond de € 40 situeert.
In het glas een zeer mooie kleur, maar ontwaar ik daat niet een paar heel, heel fijne belletjes? Na even aan de lucht ontwaar ik een echt heel mooie neus met puur rood fruit van het mooiste kers type en een dosis kruiden, en merk ik daar ook een héél klein vleugje vluchtig zuur? Vrij vol in de mond en zeker niet te zwaar, je merkt de 14,5% niet maar is daar niet een lichte tinteling of denk ik dat na het zien van die kleine pareltjes? Speelt mijn vooroordeel tegen natuurwijn me parten?
En een mooie afdronk. Ik had dit staal alweer een tijdje liggen en ik moet toegeven dat ik over deze wijn absoluut veel enthousiaster ben dan over alle vorige, waaronder een soort natuur- rosé die eerder naar Geueze rook, maar minder lekker proefde en een wat geoxideerde nagistende witte, brrrr.. Enfin, deze was wel heel mooi, maar men weze gewaarschuwd.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - 33S - 11-03-2021 08:18 PM

(11-03-2021 06:36 PM)wvd schreef:  Iemand dit al in het glas gehad?
Het zijn 2 broers of neven die de Piglio DOC en de druif nieuw leven wille inblazen. De wijn is van 100% Cesanese d'Affile en dit is de topwijn van 80 jarige stokken in hun San Giovanni wijngaard. Er wordt gewerkt met enkel natuurlijke gisten, 20 dagen maceatie, malo en 12 maanden rijping op hout en voor botteling nog 1 maand in 54lt dame-jeannes. Geen klaring noch filtering, zeer weinig SO² (9mg/l...!!). Hiervan zijn maar 600 flessen gemaakt, wat zich een beetje reflecteert in de prijs die zich rond de € 40 situeert.
In het glas een zeer mooie kleur, maar ontwaar ik daat niet een paar heel, heel fijne belletjes? Na even aan de lucht ontwaar ik een echt heel mooie neus met puur rood fruit van het mooiste kers type en een dosis kruiden, en merk ik daar ook een héél klein vleugje vluchtig zuur? Vrij vol in de mond en zeker niet te zwaar, je merkt de 14,5% niet maar is daar niet een lichte tinteling of denk ik dat na het zien van die kleine pareltjes? Speelt mijn vooroordeel tegen natuurwijn me parten?
En een mooie afdronk. Ik had dit staal alweer een tijdje liggen en ik moet toegeven dat ik over deze wijn absoluut veel enthousiaster ben dan over alle vorige, waaronder een soort natuur- rosé die eerder naar Geueze rook, maar minder lekker proefde en een wat geoxideerde nagistende witte, brrrr.. Enfin, deze was wel heel mooi, maar men weze gewaarschuwd.

Wel ervaring met Cesanese, maar het is al wel even geleden. Ik copy/paste even een TN van 5 jaar geleden:

Damiano Ciolli - Cesanese 'Silene' 2013 : 70% Cesanese di Affile en 30% Cesanese del Piglio. Mijn eerste kennismaking met Cesanese (uit Lazio), maar zeker niet de laatste. Kruidige rode wijn, zonder houtopvoeding, was een pure gok, maar de wijn ging subliem bij de kip op Filipijnse wijze (tijdens het eten zei mijn vrouw zelfs dat het 1 van de beste rode was die ze ooit dronk, zonder eten overheerste de kruidigheid wat te hard).

Daarna nog 2012 en 2014 gedronken. Herinner mij vooral het kruidige van deze wijn. Echt een maaltijdwijn. Aan 40 euro ga je dit type wijn volgens mij moeilijk kunnen verkopen hier in België.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 19-08-2021 04:41 PM

[attachment=5755]
Wat kan een wat gerijpte Brunello toch lekker zijn! Deze Ciacci Piccolomini d'Aragona 2010 bereikt zo stilaan het niveau waar het voor mij begint met de eerste voorzichtige tertiaire aroma's die komen piepen. In de mond halfvol, elegant, mooi fruit nog met lengte voldoende structuur voor nog minstens een decennium. Deze wijn heeft misschien niet de finesse of complexiteit noch dat intrigerende van een Costanti, Biondi-Santi of Siro Pacenti om maar een paar van mijn favorieten te noemen, maar ik vind hem toch heel wat interessanter dan vele Brunello's uit de vlakte rond Sant Angelo.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - vinejo - 19-08-2021 06:12 PM

(19-08-2021 04:41 PM)wvd schreef:  Wat kan een wat gerijpte Brunello toch lekker zijn! Deze Ciacci Piccolomini d'Aragona 2010 bereikt zo stilaan het niveau waar het voor mij begint met de eerste voorzichtige tertiaire aroma's die komen piepen. In de mond halfvol, elegant, mooi fruit nog met lengte voldoende structuur voor nog minstens een decennium. Deze wijn heeft misschien niet de finesse of complexiteit noch dat intrigerende van een Costanti, Biondi-Santi of Siro Pacenti om maar een paar van mijn favorieten te noemen, maar ik vind hem toch heel wat interessanter dan vele Brunello's uit de vlakte rond Sant Angelo.

Was 2010 daar ook zo n topjaar zoals in Bordeaux en een groot deel van de rest van Frankrijk?


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - rlin - 20-08-2021 01:18 PM

(19-08-2021 04:41 PM)wvd schreef:  Wat kan een wat gerijpte Brunello toch lekker zijn! Deze Ciacci Piccolomini d'Aragona 2010 bereikt zo stilaan het niveau waar het voor mij begint met de eerste voorzichtige tertiaire aroma's die komen piepen. In de mond halfvol, elegant, mooi fruit nog met lengte voldoende structuur voor nog minstens een decennium. Deze wijn heeft misschien niet de finesse of complexiteit noch dat intrigerende van een Costanti, Biondi-Santi of Siro Pacenti om maar een paar van mijn favorieten te noemen, maar ik vind hem toch heel wat interessanter dan vele Brunello's uit de vlakte rond Sant Angelo.
Zo te zien vergt het een goede Italiaanse wijn evenveel jaren als een goede Bordelese wijn om op dronk te raken.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - ntr0 - 20-08-2021 01:20 PM

(19-08-2021 04:41 PM)wvd schreef:  Wat kan een wat gerijpte Brunello toch lekker zijn! Deze Ciacci Piccolomini d'Aragona 2010 bereikt zo stilaan het niveau waar het voor mij begint met de eerste voorzichtige tertiaire aroma's die komen piepen. In de mond halfvol, elegant, mooi fruit nog met lengte voldoende structuur voor nog minstens een decennium. Deze wijn heeft misschien niet de finesse of complexiteit noch dat intrigerende van een Costanti, Biondi-Santi of Siro Pacenti om maar een paar van mijn favorieten te noemen, maar ik vind hem toch heel wat interessanter dan vele Brunello's uit de vlakte rond Sant Angelo.

Ik heb zelf nog maar weinig brunelli mogen drinken. Maar na een een flesje te ledigen bij een bevriend collega - een 2008 Fanti die me wel heel erg beviel - heb ik me wel enkele flessen 2015 en ondertussen ook 2016 aangeschaft van verschillende huizen, waaronder Ciacci Piccolomini. Het moeilijkste is wellicht eraf blijven, wat me tot hiertoe wel nog lukt. Zonder een concreet idee hoe lang ze dan wel mogen liggen en of het kindermoord is om er nu al een open te snokken... Voorlopig probeer ik mijn drang naar sangiovese te koelen met rosso's en chianti's.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 20-08-2021 05:57 PM

(20-08-2021 01:20 PM)ntr0 schreef:  
(19-08-2021 04:41 PM)wvd schreef:  Wat kan een wat gerijpte Brunello toch lekker zijn! Deze Ciacci Piccolomini d'Aragona 2010 bereikt zo stilaan het niveau waar het voor mij begint met de eerste voorzichtige tertiaire aroma's die komen piepen. In de mond halfvol, elegant, mooi fruit nog met lengte voldoende structuur voor nog minstens een decennium. Deze wijn heeft misschien niet de finesse of complexiteit noch dat intrigerende van een Costanti, Biondi-Santi of Siro Pacenti om maar een paar van mijn favorieten te noemen, maar ik vind hem toch heel wat interessanter dan vele Brunello's uit de vlakte rond Sant Angelo.

Ik heb zelf nog maar weinig brunelli mogen drinken. Maar na een een flesje te ledigen bij een bevriend collega - een 2008 Fanti die me wel heel erg beviel - heb ik me wel enkele flessen 2015 en ondertussen ook 2016 aangeschaft van verschillende huizen, waaronder Ciacci Piccolomini. Het moeilijkste is wellicht eraf blijven, wat me tot hiertoe wel nog lukt. Zonder een concreet idee hoe lang ze dan wel mogen liggen en of het kindermoord is om er nu al een open te snokken... Voorlopig probeer ik mijn drang naar sangiovese te koelen met rosso's en chianti's.

Dat lijkt me een verstandig idee. De meeste Rosso's kunnen al na enkele jaren erg mooi zijn en dat is meestal ook de bedoeling. Uitzonderingen zijn bvb Biondi-Santi, Salvione en de Vermiglio van Costanti. Diens Rosso 2017 vind ik al heel mooi, de 2018 is duidelijk wat minder vlot nu.
Met Chianti van de betere soort wacht je ook best even. Ik vind Gagliole's Rubiolo één van de mooiste "Normale" en die drink ik al dadelijk als die binnen komt, maar ik heb ook ondervonden dat ook deze er met enkele jaren fles op vooruit gaat. Met Fèlsina, Fontodi, Istine en zeker Rampolla heb je best ook wat geduld. Vignamaggio en zeker Pagliarese zijn ook jong al erg mooi. De meeste Riserva's en Gran Selezione's daarentegen vragen echt wel geduld, sommige zelfs evenveel als de betere Brunello's.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - ntr0 - 20-08-2021 09:05 PM

(20-08-2021 05:57 PM)wvd schreef:  
(20-08-2021 01:20 PM)ntr0 schreef:  
(19-08-2021 04:41 PM)wvd schreef:  Wat kan een wat gerijpte Brunello toch lekker zijn! Deze Ciacci Piccolomini d'Aragona 2010 bereikt zo stilaan het niveau waar het voor mij begint met de eerste voorzichtige tertiaire aroma's die komen piepen. In de mond halfvol, elegant, mooi fruit nog met lengte voldoende structuur voor nog minstens een decennium. Deze wijn heeft misschien niet de finesse of complexiteit noch dat intrigerende van een Costanti, Biondi-Santi of Siro Pacenti om maar een paar van mijn favorieten te noemen, maar ik vind hem toch heel wat interessanter dan vele Brunello's uit de vlakte rond Sant Angelo.

Ik heb zelf nog maar weinig brunelli mogen drinken. Maar na een een flesje te ledigen bij een bevriend collega - een 2008 Fanti die me wel heel erg beviel - heb ik me wel enkele flessen 2015 en ondertussen ook 2016 aangeschaft van verschillende huizen, waaronder Ciacci Piccolomini. Het moeilijkste is wellicht eraf blijven, wat me tot hiertoe wel nog lukt. Zonder een concreet idee hoe lang ze dan wel mogen liggen en of het kindermoord is om er nu al een open te snokken... Voorlopig probeer ik mijn drang naar sangiovese te koelen met rosso's en chianti's.

Dat lijkt me een verstandig idee. De meeste Rosso's kunnen al na enkele jaren erg mooi zijn en dat is meestal ook de bedoeling. Uitzonderingen zijn bvb Biondi-Santi, Salvione en de Vermiglio van Costanti. Diens Rosso 2017 vind ik al heel mooi, de 2018 is duidelijk wat minder vlot nu.
Met Chianti van de betere soort wacht je ook best even. Ik vind Gagliole's Rubiolo één van de mooiste "Normale" en die drink ik al dadelijk als die binnen komt, maar ik heb ook ondervonden dat ook deze er met enkele jaren fles op vooruit gaat. Met Fèlsina, Fontodi, Istine en zeker Rampolla heb je best ook wat geduld. Vignamaggio en zeker Pagliarese zijn ook jong al erg mooi. De meeste Riserva's en Gran Selezione's daarentegen vragen echt wel geduld, sommige zelfs evenveel als de betere Brunello's.

Ik probeer geduld te hebben, want ik streef naar het beste. Maar in het weekend doen we graag een flesje open dus ben ik ook op zoek naar wat onmiddellijk drinkgenot. Volgens mij is 80% van mijn rode wijnen nog niet op zijn top, maar dat kan ook overschatting zijn.
Een ander probleem is dat ik nog niet weet of ik een bepaalde wijn liever eerder jong dan wel gerijpt drink. Ik ben nog maar een paar jaar into wine, dus ben nog op ontdekking. (top)kwaliteit zal ik bijna steeds appreciëren. Maar dat valt eerlijk gezegd buiten mijn budget. (een enkel flesje misschien).
Laatste rosso die ik dronk was de 2018 Il Poggione. Voor mij was die dik ok. Topkleur, Gewoon strak en verfijnd in de mond met voldoende souplesse. De smaken en geuren benoemen vind ik extreem moeilijk.

Ik moet dringend naar een proeverij met Italiaanse wijnen Wink


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - BartS - 21-08-2021 10:01 AM

(20-08-2021 09:05 PM)ntr0 schreef:  
(20-08-2021 05:57 PM)wvd schreef:  
(20-08-2021 01:20 PM)ntr0 schreef:  
(19-08-2021 04:41 PM)wvd schreef:  Wat kan een wat gerijpte Brunello toch lekker zijn! Deze Ciacci Piccolomini d'Aragona 2010 bereikt zo stilaan het niveau waar het voor mij begint met de eerste voorzichtige tertiaire aroma's die komen piepen. In de mond halfvol, elegant, mooi fruit nog met lengte voldoende structuur voor nog minstens een decennium. Deze wijn heeft misschien niet de finesse of complexiteit noch dat intrigerende van een Costanti, Biondi-Santi of Siro Pacenti om maar een paar van mijn favorieten te noemen, maar ik vind hem toch heel wat interessanter dan vele Brunello's uit de vlakte rond Sant Angelo.

Ik heb zelf nog maar weinig brunelli mogen drinken. Maar na een een flesje te ledigen bij een bevriend collega - een 2008 Fanti die me wel heel erg beviel - heb ik me wel enkele flessen 2015 en ondertussen ook 2016 aangeschaft van verschillende huizen, waaronder Ciacci Piccolomini. Het moeilijkste is wellicht eraf blijven, wat me tot hiertoe wel nog lukt. Zonder een concreet idee hoe lang ze dan wel mogen liggen en of het kindermoord is om er nu al een open te snokken... Voorlopig probeer ik mijn drang naar sangiovese te koelen met rosso's en chianti's.

Dat lijkt me een verstandig idee. De meeste Rosso's kunnen al na enkele jaren erg mooi zijn en dat is meestal ook de bedoeling. Uitzonderingen zijn bvb Biondi-Santi, Salvione en de Vermiglio van Costanti. Diens Rosso 2017 vind ik al heel mooi, de 2018 is duidelijk wat minder vlot nu.
Met Chianti van de betere soort wacht je ook best even. Ik vind Gagliole's Rubiolo één van de mooiste "Normale" en die drink ik al dadelijk als die binnen komt, maar ik heb ook ondervonden dat ook deze er met enkele jaren fles op vooruit gaat. Met Fèlsina, Fontodi, Istine en zeker Rampolla heb je best ook wat geduld. Vignamaggio en zeker Pagliarese zijn ook jong al erg mooi. De meeste Riserva's en Gran Selezione's daarentegen vragen echt wel geduld, sommige zelfs evenveel als de betere Brunello's.

Ik probeer geduld te hebben, want ik streef naar het beste. Maar in het weekend doen we graag een flesje open dus ben ik ook op zoek naar wat onmiddellijk drinkgenot. Volgens mij is 80% van mijn rode wijnen nog niet op zijn top, maar dat kan ook overschatting zijn.
Een ander probleem is dat ik nog niet weet of ik een bepaalde wijn liever eerder jong dan wel gerijpt drink. Ik ben nog maar een paar jaar into wine, dus ben nog op ontdekking. (top)kwaliteit zal ik bijna steeds appreciëren. Maar dat valt eerlijk gezegd buiten mijn budget. (een enkel flesje misschien).
Laatste rosso die ik dronk was de 2018 Il Poggione. Voor mij was die dik ok. Topkleur, Gewoon strak en verfijnd in de mond met voldoende souplesse. De smaken en geuren benoemen vind ik extreem moeilijk.

Ik moet dringend naar een proeverij met Italiaanse wijnen Wink

Il Poggione is P/K voor mij ook van het beste dat er is. De Rosso kan ook zeker makkelijk 10 jaar mee


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - wvd - 21-08-2021 12:04 PM

(21-08-2021 10:01 AM)BartS schreef:  
(20-08-2021 09:05 PM)ntr0 schreef:  
(20-08-2021 05:57 PM)wvd schreef:  
(20-08-2021 01:20 PM)ntr0 schreef:  
(19-08-2021 04:41 PM)wvd schreef:  Wat kan een wat gerijpte Brunello toch lekker zijn! Deze Ciacci Piccolomini d'Aragona 2010 bereikt zo stilaan het niveau waar het voor mij begint met de eerste voorzichtige tertiaire aroma's die komen piepen. In de mond halfvol, elegant, mooi fruit nog met lengte voldoende structuur voor nog minstens een decennium. Deze wijn heeft misschien niet de finesse of complexiteit noch dat intrigerende van een Costanti, Biondi-Santi of Siro Pacenti om maar een paar van mijn favorieten te noemen, maar ik vind hem toch heel wat interessanter dan vele Brunello's uit de vlakte rond Sant Angelo.

Ik heb zelf nog maar weinig brunelli mogen drinken. Maar na een een flesje te ledigen bij een bevriend collega - een 2008 Fanti die me wel heel erg beviel - heb ik me wel enkele flessen 2015 en ondertussen ook 2016 aangeschaft van verschillende huizen, waaronder Ciacci Piccolomini. Het moeilijkste is wellicht eraf blijven, wat me tot hiertoe wel nog lukt. Zonder een concreet idee hoe lang ze dan wel mogen liggen en of het kindermoord is om er nu al een open te snokken... Voorlopig probeer ik mijn drang naar sangiovese te koelen met rosso's en chianti's.

Dat lijkt me een verstandig idee. De meeste Rosso's kunnen al na enkele jaren erg mooi zijn en dat is meestal ook de bedoeling. Uitzonderingen zijn bvb Biondi-Santi, Salvione en de Vermiglio van Costanti. Diens Rosso 2017 vind ik al heel mooi, de 2018 is duidelijk wat minder vlot nu.
Met Chianti van de betere soort wacht je ook best even. Ik vind Gagliole's Rubiolo één van de mooiste "Normale" en die drink ik al dadelijk als die binnen komt, maar ik heb ook ondervonden dat ook deze er met enkele jaren fles op vooruit gaat. Met Fèlsina, Fontodi, Istine en zeker Rampolla heb je best ook wat geduld. Vignamaggio en zeker Pagliarese zijn ook jong al erg mooi. De meeste Riserva's en Gran Selezione's daarentegen vragen echt wel geduld, sommige zelfs evenveel als de betere Brunello's.

Ik probeer geduld te hebben, want ik streef naar het beste. Maar in het weekend doen we graag een flesje open dus ben ik ook op zoek naar wat onmiddellijk drinkgenot. Volgens mij is 80% van mijn rode wijnen nog niet op zijn top, maar dat kan ook overschatting zijn.
Een ander probleem is dat ik nog niet weet of ik een bepaalde wijn liever eerder jong dan wel gerijpt drink. Ik ben nog maar een paar jaar into wine, dus ben nog op ontdekking. (top)kwaliteit zal ik bijna steeds appreciëren. Maar dat valt eerlijk gezegd buiten mijn budget. (een enkel flesje misschien).
Laatste rosso die ik dronk was de 2018 Il Poggione. Voor mij was die dik ok. Topkleur, Gewoon strak en verfijnd in de mond met voldoende souplesse. De smaken en geuren benoemen vind ik extreem moeilijk.

Ik moet dringend naar een proeverij met Italiaanse wijnen Wink

Il Poggione is P/K voor mij ook van het beste dat er is. De Rosso kan ook zeker makkelijk 10 jaar mee

Brunello di Montalcino is ontstaan rond het stadje. Hooggelegen wijngaarden op zeer kalkrijke gronden. Dat geeft minder diep gekleurde wijnen met veel structuur en een grote elegantie mits wat jaren fles. De wijnen uit wijngaarden in het zuiden, in de vlaktes rond Sant' Angelo hebben een totaal ander karakter. Daar is het warmer, een totaal ander terroir. Die wijnen hebben meer kleur, lagere zuren, zijn in het algemeen ronder en voller en kunnen dikwijls ook iets jonger genuttigd worden. Il Poggione is een goede producent daar. Ik vind het enigszins jammer dat die wijnen ook dezelfde naam dragen. Aangezien daar nu eigenlijk veel meer aangeplant is dan in het kerngebied, denken de meeste liefhebbers dat die wijnen de "echte" Brunello is. Ik had liever gezien dat men wijnen uit die regio bijvoorbeeld Brunello di Sant' Angelo had genoemd, maar ja, het is nu eenmaal zo.
Als je de "echte" Brunello wil leren kennen kan ik je aanraden eens een Biondi-Santi met wat jaren op de teller te zoeken, maar helaas is dat een dure affaire. Ook hun Rosso vind ik nogal subliem, maar ik zie dat die nu al een pak duurder is dan de Brunello van Il Poggione. Andere interessante producenten uit het kerngebied zijn Conti Costanti die qua stijl voor mij het dichtst aanleunt bij BS, maar net iets vriendelijker, toegankelijker, Cerbaione, Le Chiusi, Siro Pacenti, Pian dell' Orino, Salvioni, Le Potazzine en in de meer toegankelijke prijsklasse Capanna, La Manella, Ridolfi en enkele andere.


RE: Wat ben jij aan het drinken uit Midden-Italië? - claret - 22-08-2021 07:09 PM

Citaat:Brunello di Montalcino is ontstaan rond het stadje. Hooggelegen wijngaarden op zeer kalkrijke gronden. Dat geeft minder diep gekleurde wijnen met veel structuur en een grote elegantie mits wat jaren fles. De wijnen uit wijngaarden in het zuiden, in de vlaktes rond Sant' Angelo hebben een totaal ander karakter. Daar is het warmer, een totaal ander terroir. Die wijnen hebben meer kleur, lagere zuren, zijn in het algemeen ronder en voller en kunnen dikwijls ook iets jonger genuttigd worden. Il Poggione is een goede producent daar. Ik vind het enigszins jammer dat die wijnen ook dezelfde naam dragen. Aangezien daar nu eigenlijk veel meer aangeplant is dan in het kerngebied, denken de meeste liefhebbers dat die wijnen de "echte" Brunello is. Ik had liever gezien dat men wijnen uit die regio bijvoorbeeld Brunello di Sant' Angelo had genoemd, maar ja, het is nu eenmaal zo.
Als je de "echte" Brunello wil leren kennen kan ik je aanraden eens een Biondi-Santi met wat jaren op de teller te zoeken, maar helaas is dat een dure affaire. Ook hun Rosso vind ik nogal subliem, maar ik zie dat die nu al een pak duurder is dan de Brunello van Il Poggione. Andere interessante producenten uit het kerngebied zijn Conti Costanti die qua stijl voor mij het dichtst aanleunt bij BS, maar net iets vriendelijker, toegankelijker, Cerbaione, Le Chiusi, Siro Pacenti, Pian dell' Orino, Salvioni, Le Potazzine en in de meer toegankelijke prijsklasse Capanna, La Manella, Ridolfi en enkele andere.

Interessante info. Tx.