wijnliefhebbers
Spetteren in Wetteren - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html)
+--- Discussie: Spetteren in Wetteren (/thread-6937.html)


Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 03:56 PM

Rechtstreeks verslag van een Wetterse wijnnamiddag...

Geen rootsday, wel een leaf day, niet ideaal dus om wijn te drinken volgens mevrouw Thun...


Wijn 1
Bert denkt bij de eerste snif al aan riesling en -we deden het niet graag- maar waren genoodzaakt hem gelijk te geven. Gelukkig geen petrol, wel mooie, stenige riesling-mineraliteit, nectarine, sinaasappelzuurtjes, acaciahoning en ananas. In de mond heerlijk fris, opwekkende zuurtjes en een klein restzoetje. Het lege glas deed Oli denken aan het etherische van een regenbui na een zwoele zomerse dag.
92

Weingut Dönhoff Hermannshole 2010


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 04:14 PM

Wit 2

Mandarijn, peer, appel, zeste, licht gerookt, floraal. Zeer fris en zalvend in de mond, lang, subtiel en complex. We zaten in Noordelijke Rhone, even twijfel of het een topviognier kon zijn maar we vonden hem voor een viognier té fijn.
94

Een Hermitage in Saint Joseph...

Domaine Gonon, Les Oliviers 2018


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 04:57 PM

Een rood duo

Wijn 1
Fantastische neus met viooltjes en rijpe aardbei, wat peper, Bourgondisch Reynaudgevoel. De mond volgt nog niet echt, mooie aanzet, heel lang en veel materie, maar de wijn eindigt in onrijpe toetsen, bitter en licht droogtrekkend. Te jong of gewoon de kenmerken van 2014?
89(+)

Domaine Boussey, Volnay Taillepieds 2014

Wijn 2
Fantastische neus, zeste van de cotes de Nuits volgens Vince, Bourgondische aardse toetsen, leder, wat koffie en grafiet.
Gewoonweg AF in de mond, heerlijk zacht, volumineus maar fris en bijna bedeesd, een evenwicht dat moeilijk te overtreffen valt.
93

Robert Chevillon, Nuits Georges, Les Chaignots 2009


RE: Spetteren in Wetteren - FRANCISPICCART - 11-07-2020 06:17 PM

Dat ziet er daar dik in orde uit: Gonon en Chevillon. Raymond Goethals zaliger zou zeggen "huug speile"!


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 06:25 PM

Tijd voor een duo rosé!

Wijn 1
Zalmroze, Provence kleur, floraal, cavaillon, verse kruiden. Typische Bandolgeur. In de mond lichtvoetig, fris, mooi in zuren, lang maar niet echt complex.
89

Wijn 2
Een heel bijzondere neus, met rozebottel, paplaurier, getoast , zoete ajuintjes en overgeefsel na C-Jean. Heel complex in de mond, evenwichtig whoooooo volgens Bert.
91

Bert voelt zich geroepen om er een andere naast te zetten, wij vonden dat niet erg.

Wijn 3
De neus doet denken aan rode wijn (wit zegt Bert), gedroogd fruit,heel lang in de mond, tertiaire toetsen maar heel mooi. Dit leek wel een rode wijn...geheel anders maar ook schitterend.
90+

1/ La Chretienne, Bandol 2014
2/ Tempier, Bandol 2014
3/ Tondonia Rioja rosé 2009 (!!)


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 06:30 PM

Rode wijn van Oli

Schitterende neus, op het kantelpunt van secundair en tertiair, floraal en wat leder. De mond volgt, heel mooie vulling, een heel licht bittertje maar toch gracieus, we dachten aan Volnay. Vince vond dit typisch 2009, right on!

Domaine Verget, Pommard Les Rugiens 2009
92-93


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 06:31 PM

(11-07-2020 06:17 PM)FRANCISPICCART schreef:  Dat ziet er daar dik in orde uit: Gonon en Chevillon. Raymond Goethals zaliger zou zeggen "huug speile"!

Hahaha, je doet ons hier lachen Francis! thumbsup


RE: Spetteren in Wetteren - Mathijs81 - 11-07-2020 06:51 PM

Er is naast spetteren ook iets aan het knetteren in Wetteren #brandje


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 07:12 PM

Tijd voor weer een duootje

Wijn 1

Frisse neus, wat tertiaire toetsen, heel mooi. In de mond perfect evenwicht, behoorlijk lang, ronde tannines, perfect op dronk. Bert zegt “Dit is al wa ouwer, maar het klinkt als dit is al wat waaauwer.
91-92

Chateau Branaire Ducru 2001

Wijn 2

Meer fruit nog in de neus, blauwe bes, iemand denkt aan Bourgogne, gracieus, compleet.
In de mond puur evenwichtig, superlang, smelt op de tong. De magie van Bordeaux zegt Olivier. Inderdaad.
94-95

Chateau Rauzan Segla 2001


RE: Spetteren in Wetteren - shiraz - 11-07-2020 07:17 PM

Ten Ede ligt niet in de windzone. Andere delen van Wetteren zijn afgezet wegens asbestbesmetting. Mochten er mensen met de trein gekomen zijn dan vrees ik dat u best een volgend station neemt. Het stationsplein is volledig afgezet.


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 07:22 PM

Rijk en edel, kruidig, mineraal, patchouli (of is het weed). In de mond, éen woord: Evenwicht en vooral...Lengte! Dat waren twee woorden, sue me.
11 zegt Fre. jUST!
94 (volgens Vince en ik, andere stemmen gaven de Chaillots voordeel)

Robert Chevillon, Nuits SaintGeorges Les Cailles 2011[/u]


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 08:25 PM

(11-07-2020 07:17 PM)shiraz schreef:  Ten Ede ligt niet in de windzone. Andere delen van Wetteren zijn afgezet wegens asbestbesmetting. Mochten er mensen met de trein gekomen zijn dan vrees ik dat u best een volgend station neemt. Het stationsplein is volledig afgezet.

Alles ok, als professionele spuwers zjn we met de wagen gekomen... gelukkig!

@Matthijs haha, schitterend Smile


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 08:32 PM

En dan komt den Bert met nog a fleske...

Vince zegt onmiddellijk: Dit gaat nog boven Les Cailles!!

En ja. Alweer wordt bewezen dat de wijnen die we ons eigenlijk niet kunnen permitteren nog een extra dimensie vertonen. Vinoco heeft misschien toch wel een punt Wink
Geen echte beschrijving, maar we waren allen overtuigd. Absolute topwijn.

Georges Lignier, Clos Saint Denis 2002

95


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 08:32 PM

Sfeerbeeldje


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 09:46 PM

Heerlijke vol au vent, merci Winevet!!

En dan komt Fre nog met een rode wijn voor de boeg.

Zeer floraal, geparfumeerd bijna, specerijen, heerlijke neus. Steak au poivre in de mond, maar dan wel zeer digestief.
92-93
Chapoutier Crozes Hermitage 2013


Bert had daardoor plots een andere fles in gedachten en zoals het de ware
Liefhebber past trok hij naar zijn kelder en trok ze open.


Rozenblaadjes! Veel fruit! Peper! Jong! Zuiver in de mond! Te jong! Maar toch dikke MERCI Bert!

Thierry Allemand, Cornas 2016
92++


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2020 09:53 PM

Olallala, wat een schitterende afsluiter, zoet maar toch zuur, superlang in de mond, zoveel beter dan Sauternes...
95

Riesling Eiswein Erben Von Beulwitz Kasler Nieschen 2009

Dank aan de gastheer voor de mooie ontvangst en het heerlijke eten, dank aan allen voor de fantastische wijnen.


RE: Spetteren in Wetteren - TheWineVet - 11-07-2020 10:30 PM

Man, wat een niveau. Hopelijk de 26ste ook zo... mijn gerief ligt alvast klaar!!
Rosé Tempier net het restje: a must buy!!


RE: Spetteren in Wetteren - troisetoiles - 12-07-2020 09:37 AM

Wat een mooie line-up! Noordelijke Rhône en Bourgogne, kan je sowieso weinig verkeerd mee doen...

Mooi om te zien dat die rosés zo goed kunnen ouderen. En goed dat die Tempier rosé er zo mooi uit komt, want zo ligt hier ook een flesje... Al zal die 2019 nog een poos moeten liggen.

Welke cuvée was die Crozes-Hermatige van Chapoutier trouwens?


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 12-07-2020 09:55 AM

(12-07-2020 09:37 AM)troisetoiles schreef:  Wat een mooie line-up! Noordelijke Rhône en Bourgogne, kan je sowieso weinig verkeerd mee doen

Dat is zeer juist.
Maar het was wel de Margaux die (mede) de show stal.
Dus ik zou je stelling even licht aanpassen:
Noordelijke Rhône, Bourgogne en Bordeaux op dronk, daar kan je sowieso weinig verkeerd mee doen Wink

De Crozes was de Varonniers 2013. Zeer complex en nu al heerlijk maar heeft nog wat tijd nodig om volledig open te komen, dit in tegenstelling tot de 14 die ik onlangs dronk en die al veel toegankelijker was.
De Tempier had ik niét herkend als Bandol, ik verklaarde Bert zelfs voor gek toen ie dat beweerde Blush Tempier evolueert dus enorm met ouderen (wordt veel complexer).


RE: Spetteren in Wetteren - wvd - 12-07-2020 10:31 AM

(12-07-2020 09:55 AM)vinejo schreef:  De Tempier had ik niét herkend als Bandol, ik verklaarde Bert zelfs voor gek toen ie dat beweerde Blush Tempier evolueert dus enorm met ouderen (wordt veel complexer).

Cabassaou 1993 was een erg genuanceerde, bijzonder interessante wijn toen we die een paar jaar geleden dronken. Nog maar 1 fles over....Sad
Of liever: nog 1 fles over wijn


RE: Spetteren in Wetteren - Olivier - 12-07-2020 11:15 AM

‘t Was een topnamiddag! Niet veel gemerkt van de leaf day Smile

Zoveel topwijnen de revue gepasseerd dat het moeilijk is om er iets uit te pikken. Maar toch enkele impressies :

Als wijnliefhebber zien we graag de hiërachie omgekeerd worden en hopen we dat we een verborgen parel vinden die de gevestigde waarden naar de top kan steken, maar gisteren was de Grand Cru van Georges Lignier gewoon de beste, no discussion. Al heel mooi in de neus, maar in de mond gewoon perfect evenwicht.
De Chaignots 2009 van Chevillon had dan weer een heerlijke genotsfactor, zeer expressief, rijp en toch fris. Ook perfect evenwicht.

Ja, en dan die Rauzan Segla 2001. Mij moet je al lang niet meer overtuigen dat topbordeaux groots kan zijn, maar deze had echt wel een wow-factor en de finesse van Margaux. Bordeaux op dronk...

Toch wel onder de indruk van Tempier ook. Enorm gelaagd en evenwichtig. Nog een grote naam die het wel waarmaakt.

Ook de Varonniers van Chapoutier bevestigt toch weer. Verrassend rijp waardoor ik niet meteen in de Noordelijke Rhone zat, maar enorm zacht en evenwichtig. Ook hier weer een zeer hoge genotsfactor.

De vol-au-vent was zeer lekker en goed gesmaakt. Bedankt nogmaals aan gulle gastheer Bert!


RE: Spetteren in Wetteren - Vince - 12-07-2020 04:02 PM

het is allemaal al gezegd en geschreven
vandaag nog nagenoten met het overschotje rosé van la chrétienne, ik vond 'm nog beter dan gisteren, en de combinatie met pasta pesto was verbluffend goed!

nogmaals dank aan gastheer en kok Bert


RE: Spetteren in Wetteren - Vinoco - 12-07-2020 05:24 PM

Mooi verslag Jo en overigen. Erg leuk om te lezen!

dank.


RE: Spetteren in Wetteren - Fre - 13-07-2020 07:22 AM

Het is zoals Vince al zei allemaal al gezegd. Bedankt jongens voor de heerlijke wijnen. ik wil graag ook, na deze onvergetelijke degustatie, zeker de Winevet bedanken voor zijn gastvrijheid en lekkere kookkunsten.


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 13-07-2020 07:51 AM

(12-07-2020 10:31 AM)wvd schreef:  
(12-07-2020 09:55 AM)vinejo schreef:  De Tempier had ik niét herkend als Bandol, ik verklaarde Bert zelfs voor gek toen ie dat beweerde Blush Tempier evolueert dus enorm met ouderen (wordt veel complexer).

Cabassaou 1993 was een erg genuanceerde, bijzonder interessante wijn toen we die een paar jaar geleden dronken. Nog maar 1 fles over....Sad
Of liever: nog 1 fles over wijn

Dat is rood hé Werner, wij dronken de rosé van 2014.


RE: Spetteren in Wetteren - TheWineVet - 13-07-2020 12:48 PM

Gisteren heel de proeverij besproken, maar plots internet weg en alles weg van mijn 'opstel' Sad
2de poging
Gelukkig begonnen we met de knappe riesling uit Hermann's prachtige Höle en eindigden we daar niet (in) nono
Riesling vind ik toch zo boeiend en met mooi zuur zo verleidelijk en lang.
De Gonon vond ik een ongelooflijke lengte hebben. Vergeleken met de andere top uit St-Joseph (Granits van Chapoutier en Berceau van Gripa) gaat dit er nog een trap boven, hoewel allemaal dezelfde prijsklasse. Zo jong en al zo rijk. Ik las dat dit moet meegaan tot 2040... 80% oude marsanne en 20 roussanne BTW.
De Volnay was zo mooi in de neus, maar kon het niet echt waarmaken in de afdronk door een toch storende, plakkende bitterheid die de overhand nam. Gisteren bij een BBQtje de rest uitgedronken en jawel, veel beter en de bitterheid verdween sterk. Nog niet helemaal weg, maar dit zou toch wel goed kunnen komen en dan toch geen foutje zijn. Goed nieuws dus, Fre.
De Nuits daarna, ja, een ander paar mouwen. Mooie rijpe 2009 neus, frisser, maar toch rijp in de afdronk. Ik zou hem nog 4-5 jaar geven om helemaal fluweel te worden! Idem voor de 2011 Les Cailles, maar die nog zeker 8 jaar.
De Pommard verried zich een beetje door de strengere Pommard-tannines, maar zulk een brede wijn, ook wel Rugiens natuurlijk dan toch wel hé.
Bij het duo rosé's ging, hoewel beiden mooi verouderd, mijn voorkeur duidelijk uit naar de Tempier. Ik schatte beide rosé's 6-7 jaar oud. 's Avonds het restje Tempier nog opgedronken en fenomenaal toch. De Tondonia Gran Reserva rosado deed mij (en blijkbaar alleen mij) denken aan witte (Rioja van het zelfde huis dan). Toen ik dat zei, wist Olivier onmiddellijk Tondonia te zeggen. Straf. De Branaire en de Rauzan-Ségla, beiden en dan vooral Ségla zo Bourgondisch, dat ik lang twijfelde aan iets anders. Pas door even naar binnen te gaan en terug buiten te komen op het terras, kon ik fijnee Bordeaux waarnemen. Het pinotgevoel verdween een beetje en de fijnere Bdx kwam opzetten. Ik dacht, hoewel de leeftijd niet kon kloppen, aan L'If of Canon qua finesse. Alleen de oever was verkeerd huhuh
Na de Les Cailles dier kwam, was inderdaad de Clos St-Denis gewoonweg monsterlijk AF! Weelderig, velours, tertiair, maar vooral perfect op dronk, waardoor er geen hoekje meer af moest slijten. Wijn heeft zijn leeftijd nodig, en dat bewezen deze en de 2 Bdx wel. De Nuits gaan daar zeker ook naar evolueren.
Omdat er plots een N-Rh als laatste fles op tafel kwam, vloog ik vlug de kelder in om iets anders uit N-Rh te gaan halen. Moest Allemand 'Chaillots' 2016 niet onmiddellijk in het zicht gelegen hebben, dan was het zeker Gangloff St-Joseph 2015 geworden. Hoewel zeer mooi onmiddellijk na openen, fijn, rozenblaadjes en onvoelbare tannines, kwam dit beest pas echt open de volgende dag. Siroop van viooltjes in de neus, een zacht medicinaal toetsje, en ellenlang in de mond. Waar we zaterdag op 92 zaten, was dat zondag voor mij 95+. De Reynard gaat nog 10 jaar moeten wachten...
Om te eindigen een Eiswein van riesling, meesterlijke balans.
Wat een niveau, wat een finesse, wat een amicaliteit! Comme il fautapplaus


RE: Spetteren in Wetteren - Vinoco - 13-07-2020 01:31 PM

(13-07-2020 12:48 PM)TheWineVet schreef:  Gisteren heel de proeverij besproken, maar plots internet weg en alles weg van mijn 'opstel' Sad
2de poging
Gelukkig begonnen we met de knappe riesling uit Hermann's prachtige Höle en eindigden we daar niet (in) nono
Riesling vind ik toch zo boeiend en met mooi zuur zo verleidelijk en lang.
De Gonon vond ik een ongelooflijke lengte hebben. Vergeleken met de andere top uit St-Joseph (Granits van Chapoutier en Berceau van Gripa) gaat dit er nog een trap boven, hoewel allemaal dezelfde prijsklasse. Zo jong en al zo rijk. Ik las dat dit moet meegaan tot 2040... 80% oude marsanne en 20 roussanne BTW.
De Volnay was zo mooi in de neus, maar kon het niet echt waarmaken in de afdronk door een toch storende, plakkende bitterheid die de overhand nam. Gisteren bij een BBQtje de rest uitgedronken en jawel, veel beter en de bitterheid verdween sterk. Nog niet helemaal weg, maar dit zou toch wel goed kunnen komen en dan toch geen foutje zijn. Goed nieuws dus, Fre.
De Nuits daarna, ja, een ander paar mouwen. Mooie rijpe 2009 neus, frisser, maar toch rijp in de afdronk. Ik zou hem nog 4-5 jaar geven om helemaal fluweel te worden! Idem voor de 2011 Les Cailles, maar die nog zeker 8 jaar.
De Pommard verried zich een beetje door de strengere Pommard-tannines, maar zulk een brede wijn, ook wel Rugiens natuurlijk dan toch wel hé.
Bij het duo rosé's ging, hoewel beiden mooi verouderd, mijn voorkeur duidelijk uit naar de Tempier. Ik schatte beide rosé's 6-7 jaar oud. 's Avonds het restje Tempier nog opgedronken en fenomenaal toch. De Tondonia Gran Reserva rosado deed mij (en blijkbaar alleen mij) denken aan witte (Rioja van het zelfde huis dan). Toen ik dat zei, wist Olivier onmiddellijk Tondonia te zeggen. Straf. De Branaire en de Rauzan-Ségla, beiden en dan vooral Ségla zo Bourgondisch, dat ik lang twijfelde aan iets anders. Pas door even naar binnen te gaan en terug buiten te komen op het terras, kon ik fijnee Bordeaux waarnemen. Het pinotgevoel verdween een beetje en de fijnere Bdx kwam opzetten. Ik dacht, hoewel de leeftijd niet kon kloppen, aan L'If of Canon qua finesse. Alleen de oever was verkeerd huhuh
Na de Les Cailles dier kwam, was inderdaad de Clos St-Denis gewoonweg monsterlijk AF! Weelderig, velours, tertiair, maar vooral perfect op dronk, waardoor er geen hoekje meer af moest slijten. Wijn heeft zijn leeftijd nodig, en dat bewezen deze en de 2 Bdx wel. De Nuits gaan daar zeker ook naar evolueren.
Omdat er plots een N-Rh als laatste fles op tafel kwam, vloog ik vlug de kelder in om iets anders uit N-Rh te gaan halen. Moest Allemand 'Chaillots' 2016 niet onmiddellijk in het zicht gelegen hebben, dan was het zeker Gangloff St-Joseph 2015 geworden. Hoewel zeer mooi onmiddellijk na openen, fijn, rozenblaadjes en onvoelbare tannines, kwam dit beest pas echt open de volgende dag. Siroop van viooltjes in de neus, een zacht medicinaal toetsje, en ellenlang in de mond. Waar we zaterdag op 92 zaten, was dat zondag voor mij 95+. De Reynard gaat nog 10 jaar moeten wachten...
Om te eindigen een Eiswein van riesling, meesterlijke balans.
Wat een niveau, wat een finesse, wat een amicaliteit! Comme il fautapplaus

Leuk om te lezen! De Branaire en Segla deden Pinotachtig aan....watte gelukkig nog nooit meegemaakt. Pas als een Bordeaux 50 jaar of ouder is gaat het allemaal wat op elkaar lijken.


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 13-07-2020 01:42 PM

(13-07-2020 01:31 PM)Vinoco schreef:  
(13-07-2020 12:48 PM)TheWineVet schreef:  Gisteren heel de proeverij besproken, maar plots internet weg en alles weg van mijn 'opstel' Sad
2de poging
Gelukkig begonnen we met de knappe riesling uit Hermann's prachtige Höle en eindigden we daar niet (in) nono
Riesling vind ik toch zo boeiend en met mooi zuur zo verleidelijk en lang.
De Gonon vond ik een ongelooflijke lengte hebben. Vergeleken met de andere top uit St-Joseph (Granits van Chapoutier en Berceau van Gripa) gaat dit er nog een trap boven, hoewel allemaal dezelfde prijsklasse. Zo jong en al zo rijk. Ik las dat dit moet meegaan tot 2040... 80% oude marsanne en 20 roussanne BTW.
De Volnay was zo mooi in de neus, maar kon het niet echt waarmaken in de afdronk door een toch storende, plakkende bitterheid die de overhand nam. Gisteren bij een BBQtje de rest uitgedronken en jawel, veel beter en de bitterheid verdween sterk. Nog niet helemaal weg, maar dit zou toch wel goed kunnen komen en dan toch geen foutje zijn. Goed nieuws dus, Fre.
De Nuits daarna, ja, een ander paar mouwen. Mooie rijpe 2009 neus, frisser, maar toch rijp in de afdronk. Ik zou hem nog 4-5 jaar geven om helemaal fluweel te worden! Idem voor de 2011 Les Cailles, maar die nog zeker 8 jaar.
De Pommard verried zich een beetje door de strengere Pommard-tannines, maar zulk een brede wijn, ook wel Rugiens natuurlijk dan toch wel hé.
Bij het duo rosé's ging, hoewel beiden mooi verouderd, mijn voorkeur duidelijk uit naar de Tempier. Ik schatte beide rosé's 6-7 jaar oud. 's Avonds het restje Tempier nog opgedronken en fenomenaal toch. De Tondonia Gran Reserva rosado deed mij (en blijkbaar alleen mij) denken aan witte (Rioja van het zelfde huis dan). Toen ik dat zei, wist Olivier onmiddellijk Tondonia te zeggen. Straf. De Branaire en de Rauzan-Ségla, beiden en dan vooral Ségla zo Bourgondisch, dat ik lang twijfelde aan iets anders. Pas door even naar binnen te gaan en terug buiten te komen op het terras, kon ik fijnee Bordeaux waarnemen. Het pinotgevoel verdween een beetje en de fijnere Bdx kwam opzetten. Ik dacht, hoewel de leeftijd niet kon kloppen, aan L'If of Canon qua finesse. Alleen de oever was verkeerd huhuh
Na de Les Cailles dier kwam, was inderdaad de Clos St-Denis gewoonweg monsterlijk AF! Weelderig, velours, tertiair, maar vooral perfect op dronk, waardoor er geen hoekje meer af moest slijten. Wijn heeft zijn leeftijd nodig, en dat bewezen deze en de 2 Bdx wel. De Nuits gaan daar zeker ook naar evolueren.
Omdat er plots een N-Rh als laatste fles op tafel kwam, vloog ik vlug de kelder in om iets anders uit N-Rh te gaan halen. Moest Allemand 'Chaillots' 2016 niet onmiddellijk in het zicht gelegen hebben, dan was het zeker Gangloff St-Joseph 2015 geworden. Hoewel zeer mooi onmiddellijk na openen, fijn, rozenblaadjes en onvoelbare tannines, kwam dit beest pas echt open de volgende dag. Siroop van viooltjes in de neus, een zacht medicinaal toetsje, en ellenlang in de mond. Waar we zaterdag op 92 zaten, was dat zondag voor mij 95+. De Reynard gaat nog 10 jaar moeten wachten...
Om te eindigen een Eiswein van riesling, meesterlijke balans.
Wat een niveau, wat een finesse, wat een amicaliteit! Comme il fautapplaus

Leuk om te lezen! De Branaire en Segla deden Pinotachtig aan....watte gelukkig nog nooit meegemaakt. Pas als een Bordeaux 50 jaar of ouder is gaat het allemaal wat op elkaar lijken.

Neenee, na 50 jaar beginnen ze in tertiaire toetsen op elkaar te lijken. Nu bedoelde Bert vooral dat de neus en mond van de Margaux enorm fijnzinnig en elegant was, iets wat vele wijnliefhebbers aan Bourgogne linken. Margaux wordt als de meest vrouwelijke aop beschouwd, een eigenschap die je mss ook wel Bourgondisch kan noemen.


RE: Spetteren in Wetteren - Vinoco - 13-07-2020 01:58 PM

(13-07-2020 01:42 PM)vinejo schreef:  Neenee, na 50 jaar beginnen ze in tertiaire toetsen op elkaar te lijken. Nu bedoelde Bert vooral dat de neus en mond van de Margaux enorm fijnzinnig en elegant was, iets wat vele wijnliefhebbers aan Bourgogne linken. Margaux wordt als de meest vrouwelijke aop beschouwd, een eigenschap die je mss ook wel Bourgondisch kan noemen.

Je mag het noemen zoals je het wil maar voor mij beginnen wijnen na 50 jaar op elkaar te lijken en is het lastig om Bordeaux, Bourgogne, Brunello, Calicab etc uit elkaar te halen. Al zo vaak kenners vol overtuiging het wak in zien stappen...
Ik heb nog nooit een Bordeaux in mijn glas gehad waarbij ik Pinotachtige elementen waarnam. Misschien omdat alles wat met Pinot te maken heeft mij zo tegenstaat. Geen idee. Dat Margaux de meest vrouwelijk is Bordeaux is mag duidelijk zijn. Al kan het nog al eens voorkomen dat we door de vrouwelijkheid in die hoek zitten maar het toch Pessac blijkt te zijn. Die zit er qua vrouwelijkheid voor mij dicht tegenaan.


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 13-07-2020 02:14 PM

(13-07-2020 01:58 PM)Vinoco schreef:  
(13-07-2020 01:42 PM)vinejo schreef:  Neenee, na 50 jaar beginnen ze in tertiaire toetsen op elkaar te lijken. Nu bedoelde Bert vooral dat de neus en mond van de Margaux enorm fijnzinnig en elegant was, iets wat vele wijnliefhebbers aan Bourgogne linken. Margaux wordt als de meest vrouwelijke aop beschouwd, een eigenschap die je mss ook wel Bourgondisch kan noemen.

Je mag het noemen zoals je het wil maar voor mij beginnen wijnen na 50 jaar op elkaar te lijken en is het lastig om Bordeaux, Bourgogne, Brunello, Calicab etc uit elkaar te halen. Al zo vaak kenners vol overtuiging het wak in zien stappen...
Ik heb nog nooit een Bordeaux in mijn glas gehad waarbij ik Pinotachtige elementen waarnam. Misschien omdat alles wat met Pinot te maken heeft mij zo tegenstaat. Geen idee. Dat Margaux de meest vrouwelijk is Bordeaux is mag duidelijk zijn. Al kan het nog al eens voorkomen dat we door de vrouwelijkheid in die hoek zitten maar het toch Pessac blijkt te zijn. Die zit er qua vrouwelijkheid voor mij dicht tegenaan.

Maar ik ben volledig akkoord met uw mening over 50 jaar oude wijnen, soms hoeven ze zelfs geen 50 jaar oud te zijn (veelal vanaf 30) om op elkaar te gelijken.
Maar Winevet vond de Segla in de neus direct Bourgondisch, we hadden net een 2009 Bourgogne geproefd waarvan het aroma idd kon vergeleken worden met dat van de Bordeaux. Ik nam de proef op de som en kon het inderdaad zeer goed begrijpen.
Ik kan trouwens van geen kanten begrijpen waarom je zo afkerig bent van pinot noir, en al zeker als je niks anders drinkt dan de absolute top. Dat is meer iets voor beginnende wijnliefhebbers die afknappen op de zuurtjes of lichtvoetigheid (—wordt later als elegantie verkocht Wink )
In Bourgogne maakt men de quintessens van wat wijn kan zijn, dat iemand met jouw ervaring dat niet kan appreciëren vind ik echt vreemd.


RE: Spetteren in Wetteren - TheWineVet - 13-07-2020 02:29 PM

(13-07-2020 02:14 PM)vinejo schreef:  
(13-07-2020 01:58 PM)Vinoco schreef:  
(13-07-2020 01:42 PM)vinejo schreef:  Neenee, na 50 jaar beginnen ze in tertiaire toetsen op elkaar te lijken. Nu bedoelde Bert vooral dat de neus en mond van de Margaux enorm fijnzinnig en elegant was, iets wat vele wijnliefhebbers aan Bourgogne linken. Margaux wordt als de meest vrouwelijke aop beschouwd, een eigenschap die je mss ook wel Bourgondisch kan noemen.

Je mag het noemen zoals je het wil maar voor mij beginnen wijnen na 50 jaar op elkaar te lijken en is het lastig om Bordeaux, Bourgogne, Brunello, Calicab etc uit elkaar te halen. Al zo vaak kenners vol overtuiging het wak in zien stappen...
Ik heb nog nooit een Bordeaux in mijn glas gehad waarbij ik Pinotachtige elementen waarnam. Misschien omdat alles wat met Pinot te maken heeft mij zo tegenstaat. Geen idee. Dat Margaux de meest vrouwelijk is Bordeaux is mag duidelijk zijn. Al kan het nog al eens voorkomen dat we door de vrouwelijkheid in die hoek zitten maar het toch Pessac blijkt te zijn. Die zit er qua vrouwelijkheid voor mij dicht tegenaan.

Maar ik ben volledig akkoord met uw mening over 50 jaar oude wijnen, soms hoeven ze zelfs geen 50 jaar oud te zijn (veelal vanaf 30) om op elkaar te gelijken.
Maar Winevet vond de Segla in de neus direct Bourgondisch, we hadden net een 2009 Bourgogne geproefd waarvan het aroma idd kon vergeleken worden met dat van de Bordeaux. Ik nam de proef op de som en kon het inderdaad zeer goed begrijpen.
Ik kan trouwens van geen kanten begrijpen waarom je zo afkerig bent van pinot noir, en al zeker als je niks anders drinkt dan de absolute top. Dat is meer iets voor beginnende wijnliefhebbers die afknappen op de zuurtjes of lichtvoetigheid (—wordt later als elegantie verkocht Wink )
In Bourgogne maakt men de quintessens van wat wijn kan zijn, dat iemand met jouw ervaring dat niet kan appreciëren vind ik echt vreemd.
Ik vond, hoewel duidelijk Bourgogne, de Clos-Saint-Denis allesbehalve lichtvoetig of met (te) veel zuren. Eerder rijk en zacht en rond. Dus, met respect voor ieders smaak, kan ik dat ook niet (altijd) goed volgen. De Chambertin van Rousseau is echter wel een typischer voorbeeld van extreem fijne Bourgogne, met meer zuren dan deze Saint-Denis. Maar er moet toch top-Bourgogne zijn in rood die je af en toe eens van je sokken blaast? Nu ja, les gouts et les couleurs klopt volgens mij meer dan de lunaire kalender cheers


RE: Spetteren in Wetteren - wvd - 13-07-2020 02:50 PM

(13-07-2020 02:29 PM)TheWineVet schreef:  Nu ja, les gouts et les couleurs klopt volgens mij meer dan de lunaire kalender cheers

Dat gaan we weldra toetsen...Cool


RE: Spetteren in Wetteren - Vinoco - 13-07-2020 03:15 PM

(13-07-2020 02:14 PM)vinejo schreef:  Maar ik ben volledig akkoord met uw mening over 50 jaar oude wijnen, soms hoeven ze zelfs geen 50 jaar oud te zijn (veelal vanaf 30) om op elkaar te gelijken.
Maar Winevet vond de Segla in de neus direct Bourgondisch, we hadden net een 2009 Bourgogne geproefd waarvan het aroma idd kon vergeleken worden met dat van de Bordeaux. Ik nam de proef op de som en kon het inderdaad zeer goed begrijpen.
Ik kan trouwens van geen kanten begrijpen waarom je zo afkerig bent van pinot noir, en al zeker als je niks anders drinkt dan de absolute top. Dat is meer iets voor beginnende wijnliefhebbers die afknappen op de zuurtjes of lichtvoetigheid (—wordt later als elegantie verkocht Wink )
In Bourgogne maakt men de quintessens van wat wijn kan zijn, dat iemand met jouw ervaring dat niet kan appreciëren vind ik echt vreemd.

Aan de ene kant verrast mij jouw verbazing niet want België heeft een enorme Bourgogne Pinot Noir cultuur en dus is het al snel logisch dat het minder begrepen wordt als iemand er niets mee heeft...aan de andere kant verbaasd me jouw slotzin weer enorm want je moet wel heel erg blind zijn als je niet vaak leest dat de Pinot Noir de meest moeilijke druif is om te "begrijpen" en een betrekkelijk kleine groep liefhebbers heeft die dan overigens weer wel zeer fanatiek zijn. Een Pinot Noir liefhebber zegt altijd tegen een niet Pinot Noir liefhebber dat hij dan nog niet zo ver is...….over arrogantie gesproken haha (Je kan dat vergelijken met iemand die zegt dat in Bourgogne de Quintessens van wat wijn kan zijn wordt gemaakt....Smile )
De grootste beïnvloeder ooit in de wijnwereld, genaamd Robert Parker had ook niets met die druif...terwijl je toch niet kan zeggen dat deze man ervaring ontbreekt....

Uiteraard heb ik ook geen verklaring waarom ik niets heb met die druif. Dat is nooit een keuze geweest. Het raakt me gewoon totaal niet. Het was een stuk makkelijker geweest als ik hem wel kon waarderen net zoals alle andere druiven. En zoals ik al aangaf is er in onze Nederlandse wijngroep niemand die iets heeft met deze druif. Dus wat dat betreft voel ik me geen uitzondering.


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 13-07-2020 03:29 PM

(13-07-2020 03:15 PM)Vinoco schreef:  
(13-07-2020 02:14 PM)vinejo schreef:  Maar ik ben volledig akkoord met uw mening over 50 jaar oude wijnen, soms hoeven ze zelfs geen 50 jaar oud te zijn (veelal vanaf 30) om op elkaar te gelijken.
Maar Winevet vond de Segla in de neus direct Bourgondisch, we hadden net een 2009 Bourgogne geproefd waarvan het aroma idd kon vergeleken worden met dat van de Bordeaux. Ik nam de proef op de som en kon het inderdaad zeer goed begrijpen.
Ik kan trouwens van geen kanten begrijpen waarom je zo afkerig bent van pinot noir, en al zeker als je niks anders drinkt dan de absolute top. Dat is meer iets voor beginnende wijnliefhebbers die afknappen op de zuurtjes of lichtvoetigheid (—wordt later als elegantie verkocht Wink )
In Bourgogne maakt men de quintessens van wat wijn kan zijn, dat iemand met jouw ervaring dat niet kan appreciëren vind ik echt vreemd.

Aan de ene kant verrast mij jouw verbazing niet want België heeft een enorme Bourgogne Pinot Noir cultuur en dus is het al snel logisch dat het minder begrepen wordt als iemand er niets mee heeft...aan de andere kant verbaasd me jouw slotzin weer enorm want je moet wel heel erg blind zijn als je niet vaak leest dat de Pinot Noir de meest moeilijke druif is om te "begrijpen" en een betrekkelijk kleine groep liefhebbers heeft die dan overigens weer wel zeer fanatiek zijn. Een Pinot Noir liefhebber zegt altijd tegen een niet Pinot Noir liefhebber dat hij dan nog niet zo ver is...….over arrogantie gesproken haha (Je kan dat vergelijken met iemand die zegt dat in Bourgogne de Quintessens van wat wijn kan zijn wordt gemaakt....Smile )
De grootste beïnvloeder ooit in de wijnwereld, genaamd Robert Parker had ook niets met die druif...terwijl je toch niet kan zeggen dat deze man ervaring ontbreekt....

Uiteraard heb ik ook geen verklaring waarom ik niets heb met die druif. Dat is nooit een keuze geweest. Het raakt me gewoon totaal niet. Het was een stuk makkelijker geweest als ik hem wel kon waarderen net zoals alle andere druiven. En zoals ik al aangaf is er in onze Nederlandse wijngroep niemand die iets heeft met deze druif. Dus wat dat betreft voel ik me geen uitzondering.

Mocht ik de lange tenen hebben van mensen die weglopen van fora zou ik in jouw bericht lezen dat ik blind ben en arrogant.
En als we dan toch bezig zijn, een wijnliefhebber die geen pinot noir lust vind ik persoonlijk een neanderthaler in de materie.

Mopje John.

Maar al lachend zegt ne zot zijn mening in Vlahahhaanderen. Smile


RE: Spetteren in Wetteren - Vinoco - 13-07-2020 03:40 PM

(13-07-2020 02:29 PM)TheWineVet schreef:  Ik vond, hoewel duidelijk Bourgogne, de Clos-Saint-Denis allesbehalve lichtvoetig of met (te) veel zuren. Eerder rijk en zacht en rond. Dus, met respect voor ieders smaak, kan ik dat ook niet (altijd) goed volgen. De Chambertin van Rousseau is echter wel een typischer voorbeeld van extreem fijne Bourgogne, met meer zuren dan deze Saint-Denis. Maar er moet toch top-Bourgogne zijn in rood die je af en toe eens van je sokken blaast? Nu ja, les gouts et les couleurs klopt volgens mij meer dan de lunaire kalender cheers

Het zijn met Pinot Noir niet vaak de zuren die in de weg zitten. Dat heb ik vooral met Nebbiolo. Bij Pinot Noir is het vooral ontbreken van van alles. In de neus altijd aardbeien en aarde en in de mond dun. Dit moet pijn doen in de ogen van de liefhebber maar ik zeg zoals het voor mij is.

Er zijn een paar Bourgognes geweest die van mij hoge scores kregen. 2 jaar terug zat ik met wat kameraden bij L'univerre in Bordeaux waar ik van de tafel naast ons een glas Richebourg 1947 in mijn glas kreeg en ik compleet verbaasd was hoeveel fruit er nog in die wijn aanwezig was. Dat heb ik met Bordeaux nog nooit meegemaakt. Een betoverend mooie wijn. Gaf ik 97/100.
Afgelopen zomer in Düsseldorf gaf ik zelfs de perfecte score aan een Pinot Noir. De neus was zo ongelofelijk betoverend. Zo mooi. Ik wilde helemaal niet proeven. Uiteraard rook ik en zag ik dat het een Pinot Noir was maar zelden rook ik zo'n prachtig kruidig veld met bloemen. Er was maar 1 score op zijn plaats en dat was de 3 digit score. En als ik nu moet kiezen tussen die wijn nu in mijn glas te krijgen of 1 van de 1000 cabernets die ik 97 tot 99 punten gaf dan heel graag zo'n Cabernet. Eenn lagere score maar raakt mij veel meer dan de 100 punter van Pinot....bijgevoegd een foto van de betreffende 100 punter waar we trouwens een klein beetje truffel bij aten....
(13-07-2020 03:29 PM)vinejo schreef:  Mocht ik de lange tenen hebben van mensen die weglopen van fora zou ik in jouw bericht lezen dat ik blind ben en arrogant.
En als we dan toch bezig zijn, een wijnliefhebber die geen pinot noir lust vind ik persoonlijk een neanderthaler in de materie.

Mopje John.

Maar al lachend zegt ne zot zijn mening in Vlahahhaanderen. Smile

Ik had het ook niet durven zeggen als jij niet begonnen was met beledigen haha

Je moet eens weten hoe prettig ik het vind dat er hier wat Belgen zitten die gewoon recht voor zijn raap zijn. Daar zijn er veel te weinig van. 25 jaar met Belgische aankopers te maken gehad en ik kan er een boek over schrijven....


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 13-07-2020 03:54 PM

(13-07-2020 03:40 PM)Vinoco schreef:  Je moet eens weten hoe prettig ik het vind dat er hier wat Belgen zitten die gewoon recht voor zijn raap zijn. Daar zijn er veel te weinig van. 25 jaar met Belgische aankopers te maken gehad en ik kan er een boek over schrijven....

punk (maar waar ik je hier in deze topic al had beledigd ontgaat me wel)

Ps: Nog even over pinot noir, in een andere topic las ik dat je van de PN s die je werden aangeboden slechts 1 slok dronk en dan niks meer. Dat is als na 5 pagina s een boek wegleggen en zeggen dat het je ding niet is.
Een van de beste boeken die ik ooit las begon met een aantal pagina s die volstrekt onbegrijpelijk waren. Gelukkig gaf ik niet op, want de volgende drie dagen heb ik me volkomen in het boek verloren.
Voor wie t interesseert: t was de Quincunx van Palliser.


RE: Spetteren in Wetteren - Vinoco - 13-07-2020 04:13 PM

(13-07-2020 03:54 PM)vinejo schreef:  Ps: Nog even over pinot noir, in een andere topic las ik dat je van de PN s die je werden aangeboden slechts 1 slok dronk en dan niks meer. Dat is als na 5 pagina s een boek wegleggen en zeggen dat het je ding niet is.
Een van de beste boeken die ik ooit las begon met een aantal pagina s die volstrekt onbegrijpelijk waren. Gelukkig gaf ik niet op, want de volgende drie dagen heb ik me volkomen in het boek verloren.
Voor wie t interesseert: t was de Quincunx van Palliser.

Klopt. Ik vind het namelijk egoïstisch als ik een paar glazen zou nemen van iets waar anderen aan tafel van uit hun dak gaat en wat ik niet eens lekker vind. Dat gun ik anderen. Ik heb dan ook nog nooit in mijn leven een boek gelezen. Heb ik ook niets mee...Rolleyes


RE: Spetteren in Wetteren - Olivier - 13-07-2020 06:44 PM

Vandaag nog het bodempje van de Hermannshöhle 2010 van Dönnhoff geledigd en heb de indruk dat hij nu nog beter is dan zaterdag. Is wat subtieler geworden. Heel mooie sinaasappelzuren en een zestebittertje op het einde. Het restzoetje was niet meer merkbaar. Waarschijnlijk te vroeg geopend...


RE: Spetteren in Wetteren - Vinoco - 13-07-2020 07:18 PM

(13-07-2020 06:44 PM)Olivier schreef:  Waarschijnlijk te vroeg geopend...

daar kan je zeker van zijn. Deze 2010 gaat de komende 15 jaar niet op hoogtepunt komen


RE: Spetteren in Wetteren - vinejo - 11-07-2021 11:04 PM

(13-07-2020 04:13 PM)Vinoco schreef:  
(13-07-2020 03:54 PM)vinejo schreef:  Ps: Nog even over pinot noir, in een andere topic las ik dat je van de PN s die je werden aangeboden slechts 1 slok dronk en dan niks meer. Dat is als na 5 pagina s een boek wegleggen en zeggen dat het je ding niet is.
Een van de beste boeken die ik ooit las begon met een aantal pagina s die volstrekt onbegrijpelijk waren. Gelukkig gaf ik niet op, want de volgende drie dagen heb ik me volkomen in het boek verloren.
Voor wie t interesseert: t was de Quincunx van Palliser.

Klopt. Ik vind het namelijk egoïstisch als ik een paar glazen zou nemen van iets waar anderen aan tafel van uit hun dak gaat en wat ik niet eens lekker vind. Dat gun ik anderen. Ik heb dan ook nog nooit in mijn leven een boek gelezen. Heb ik ook niets mee...Rolleyes

Man man, zit dat hier toevallig te herlezen..
Over neanderthalers gesproken.. Rolleyes

Met excuses voor wie zich door dit bericht op een of andere manier meent beledigd te moeten voelen.