wijnliefhebbers
Grégoire Hoppenot, Fleurie - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Bourgogne (/forum-5.html)
+--- Discussie: Grégoire Hoppenot, Fleurie (/thread-7682.html)


Grégoire Hoppenot, Fleurie - Olivier - 30-09-2023 02:51 PM

Origine 2020, Fleurie

Ietwat schuchter in het glas, geen Beaujolais die uit het glas springt en heel herkenbaar is. Als je weet wat het is, herken je er wel wat Beaujolais-toetsen in, of toch zeker Fleurie, zoals de floraliteit in de aroma’s. Maar de neus is dieper, wat donkerder dan de meeste Beaujolais. Ik vond er ook hartige aroma’s in, en zure kersjes. Mineraliteit.

In de mond heel zacht, en evenwichtig, met frisse zuren en zachte, fijne tannines. Jo sprak over zachtheid in een harnas. Inderdaad, het is fluwelig, maar ook zeer strak omlijnd met een mooie spanningsboog.

Vandaag dag drie en de wijn blijft geven. Nu volledig op Bourgondische finesse maar nog altijd dat fluwelig toetsje. Wow, dit is een coup de coeur Heart

Hoppenot is een nieuwe naam. Maakt hier wijn sinds 2018, maar had eerder al gewerkt bij Trenel, een huis van Chapoutier. Jo en ik zijn blijkbaar niet de enige liefhebbers. Parker gaf dezelfde wijn van 2018 blijkbaar 93 punten, en Olivier Poussier noemde dit huis de ontdekking van het jaar.

En het goede nieuws moet nog komen. Deze fles kostte 14€. applaus applaus


RE: Grégoire Hoppenot, Fleurie - wvd - 30-09-2023 03:32 PM

(30-09-2023 02:51 PM)Olivier schreef:  Origine 2020, Fleurie

Ietwat schuchter in het glas, geen Beaujolais die uit het glas springt en heel herkenbaar is. Als je weet wat het is, herken je er wel wat Beaujolais-toetsen in, of toch zeker Fleurie, zoals de floraliteit in de aroma’s. Maar de neus is dieper, wat donkerder dan de meeste Beaujolais. Ik vond er ook hartige aroma’s in, en zure kersjes. Mineraliteit.

In de mond heel zacht, en evenwichtig, met frisse zuren en zachte, fijne tannines. Jo sprak over zachtheid in een harnas. Inderdaad, het is fluwelig, maar ook zeer strak omlijnd met een mooie spanningsboog.

Vandaag dag drie en de wijn blijft geven. Nu volledig op Bourgondische finesse maar nog altijd dat fluwelig toetsje. Wow, dit is een coup de coeur Heart

Hoppenot is een nieuwe naam. Maakt hier wijn sinds 2018, maar had eerder al gewerkt bij Trenel, een huis van Chapoutier. Jo en ik zijn blijkbaar niet de enige liefhebbers. Parker gaf dezelfde wijn van 2018 blijkbaar 93 punten, en Olivier Poussier noemde dit huis de ontdekking van het jaar.

En het goede nieuws moet nog komen. Deze fles kostte 14€. applaus applaus

Klinkt goed, nieuw talent. Jij zit duidelijk in het Kelley kamp...
William Kelley:
A "blend derived from lieux-dits Roche, Roilette, Garants and Moriers, Hoppenot's 2020 Fleurie Origines bursts with aromas of cherries, raspberries, rose petals and spices. Medium to full-bodied, lively and layered, with a fleshy core of fruit, succulent acids and melting tannins, it was already showing well despite having been bottled just a few days before I tasted it." 93/100

Maar wat als je Vinous volgt:
Neal Martin:
"The 2020 Fleurie Origines comes from young vines that undergo semi-carbonic maceration. It has a forward nose that feels a little volatile compared to its peers. The palate is fruit-forward with both black plummy fruit, but there is some warmth blurring the finish." 85/100
Zo zie je maar, deftig verschil in appreciatie tussen deze 2 pro's... Cool


RE: Grégoire Hoppenot, Fleurie - Olivier - 30-09-2023 05:35 PM

Citaat: Klinkt goed, nieuw talent. Jij zit duidelijk in het Kelley kamp...
William Kelley:
A "blend derived from lieux-dits Roche, Roilette, Garants and Moriers, Hoppenot's 2020 Fleurie Origines bursts with aromas of cherries, raspberries, rose petals and spices. Medium to full-bodied, lively and layered, with a fleshy core of fruit, succulent acids and melting tannins, it was already showing well despite having been bottled just a few days before I tasted it." 93/100

Maar wat als je Vinous volgt:
Neal Martin:
"The 2020 Fleurie Origines comes from young vines that undergo semi-carbonic maceration. It has a forward nose that feels a little volatile compared to its peers. The palate is fruit-forward with both black plummy fruit, but there is some warmth blurring the finish." 85/100
Zo zie je maar, deftig verschil in appreciatie tussen deze 2 pro's...

Amai, da’s inderdaad een serieus verschil. De wijn wordt gemaakt zonder sulfiet, enkel wat toegevoegd voor bottelen. Dus ik vraag me af of Neal Martin misschien een mindere fles gehad heeft? Want volatiel vond ik hem helemaal niet. De beschrijving van William Kelley daarentegen vind ik wel herkenbaar, dat florale en die specerij (waarschijnlijk is dat wat ik die hartige toets noemde).


RE: Grégoire Hoppenot, Fleurie - wvd - 30-09-2023 06:06 PM

(30-09-2023 05:35 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Klinkt goed, nieuw talent. Jij zit duidelijk in het Kelley kamp...
William Kelley:
A "blend derived from lieux-dits Roche, Roilette, Garants and Moriers, Hoppenot's 2020 Fleurie Origines bursts with aromas of cherries, raspberries, rose petals and spices. Medium to full-bodied, lively and layered, with a fleshy core of fruit, succulent acids and melting tannins, it was already showing well despite having been bottled just a few days before I tasted it." 93/100

Maar wat als je Vinous volgt:
Neal Martin:
"The 2020 Fleurie Origines comes from young vines that undergo semi-carbonic maceration. It has a forward nose that feels a little volatile compared to its peers. The palate is fruit-forward with both black plummy fruit, but there is some warmth blurring the finish." 85/100
Zo zie je maar, deftig verschil in appreciatie tussen deze 2 pro's...

Amai, da’s inderdaad een serieus verschil. De wijn wordt gemaakt zonder sulfiet, enkel wat toegevoegd voor bottelen. Dus ik vraag me af of Neal Martin misschien een mindere fles gehad heeft? Want volatiel vond ik hem helemaal niet. De beschrijving van William Kelley daarentegen vind ik wel herkenbaar, dat florale en die specerij (waarschijnlijk is dat wat ik die hartige toets noemde).

Awel ja, helemaal mijn punt. Wat doe je nu als liefhebber....Huh


RE: Grégoire Hoppenot, Fleurie - redacteur - 30-09-2023 10:06 PM

Kelley > Martin als het over Bourgogne/Beaujolais gaat.

Voor mij dan toch... Wink

Hoppenot ook al zien passeren als nieuwe naam, klinkt alvast interessant!


RE: Grégoire Hoppenot, Fleurie - vinejo - 01-10-2023 09:24 AM

(30-09-2023 10:06 PM)redacteur schreef:  Kelley > Martin als het over Bourgogne/Beaujolais gaat.

Voor mij dan toch... Wink

Hoppenot ook al zien passeren als nieuwe naam, klinkt alvast interessant!

Zeker weten, blind volledig overtuigd, zonder enige vorm van inmenging van een of andere schrijvelaar Wink


RE: Grégoire Hoppenot, Fleurie - vinejo - 01-10-2023 09:25 AM

(01-10-2023 09:24 AM)vinejo schreef:  
(30-09-2023 10:06 PM)redacteur schreef:  Kelley > Martin als het over Bourgogne/Beaujolais gaat.

Voor mij dan toch... Wink

Hoppenot ook al zien passeren als nieuwe naam, klinkt alvast interessant!

Zeker weten, blind volledig overtuigd, zonder enige vorm van inmenging van een of andere schrijvelaar Wink

Trouwens, een wijn kan als ie goed is wel eens ontgoochelen (slechte fles) maar een slechte wijn zal zich nooit plotseling zeer goéd tonen..


RE: Grégoire Hoppenot, Fleurie - wvd - 01-10-2023 10:26 AM

(01-10-2023 09:25 AM)vinejo schreef:  
(01-10-2023 09:24 AM)vinejo schreef:  
(30-09-2023 10:06 PM)redacteur schreef:  Kelley > Martin als het over Bourgogne/Beaujolais gaat.

Voor mij dan toch... Wink

Hoppenot ook al zien passeren als nieuwe naam, klinkt alvast interessant!

Zeker weten, blind volledig overtuigd, zonder enige vorm van inmenging van een of andere schrijvelaar Wink

Trouwens, een wijn kan als ie goed is wel eens ontgoochelen (slechte fles) maar een slechte wijn zal zich nooit plotseling zeer goéd tonen..

Dat is helemaal waar. Jij hebt de wijn geproefd natuurlijk en het zou dan al straf zijn moest je dan nog je aankoop laten afhangen van wat een schrijvelaar er van vindt. (pas op, allemaal meegemaakt!!)
Maar wegens de zeer uiteenlopende mening van 2 professionele wijnjournalisten vond ik het interessant om even te tonen op dit forum.