Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mas des Brousses, Terrasses du Larzac
07-04-2011, 11:40 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-04-2011 om 08:10 AM door doc.)
Bericht: #1
Mas des Brousses, Terrasses du Larzac
Coteaux du Languedoc 2008

Familliaal domein vlakbij Montpellier van 12 ha.
50% Grenache 50% Syrah. 10 à 15 mdn in houten barriques van 2-3 vins.

Briljante paarsviolette kleur, jong. Onmiddellijk zwart fruit, garrigue en een tikkeltje leder. In de mond terug mooie evenwichtige korf zwart fruit met bittertje op het eind en zoethout, drop.
Een wijn die snakt naar nog een 2-3 tal jaar kelderrust. Zeer goeie P/Q.
Bettane 17/20 !

Buvez du vin et vivez joyeux !
08-04-2011, 07:13 AM
Bericht: #2
RE: Mas des Brousses
(07-04-2011 11:40 PM)dr_magooo schreef:  10 à 15 mdn in houten barriques van 2-3 vins.

Wat betekent dit ? Ik ken dat niet.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
08-04-2011, 08:07 AM
Bericht: #3
RE: Mas des Brousses
Je hebt nieuwe barriques (die dus meer houtsmaak aan de wijn zullen geven) en dan oudere barriques waar al één of twee of drie wijnen zijn in geëleveerd. Na enkele jaren is de houtsmaak die ze aan de wijn geven verwaarloosbaar. Er is nu een tendens om meer oude barriques te gebruiken om zo de terroir beter tot expressie te laten komen.

Buvez du vin et vivez joyeux !
08-04-2011, 08:17 AM
Bericht: #4
RE: Mas des Brousses
(08-04-2011 08:07 AM)dr_magooo schreef:  Je hebt nieuwe barriques (die dus meer houtsmaak aan de wijn zullen geven) en dan oudere barriques waar al één of twee of drie wijnen zijn in geëleveerd. Na enkele jaren is de houtsmaak die ze aan de wijn geven verwaarloosbaar. Er is nu een tendens om meer oude barriques te gebruiken om zo de terroir beter tot expressie te laten komen.

Gebruikte vaten dus, maar dan iets meer gespecifieerd. thank you

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
10-04-2011, 09:47 PM
Bericht: #5
RE: Mas des Brousses
(08-04-2011 08:07 AM)dr_magooo schreef:  Je hebt nieuwe barriques (die dus meer houtsmaak aan de wijn zullen geven) en dan oudere barriques waar al één of twee of drie wijnen zijn in geëleveerd. Na enkele jaren is de houtsmaak die ze aan de wijn geven verwaarloosbaar. Er is nu een tendens om meer oude barriques te gebruiken om zo de terroir beter tot expressie te laten komen.

Ik vind dit een positieve evolutie zeker voor de witte wijnen.
Waar is de tijd dat (top) wijnen uit de Graves of Pessac-Léognan bijna een afkooksel van pure eik waren.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
13-04-2011, 02:05 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 13-04-2011 om 02:06 PM door Peter VdV.)
Bericht: #6
RE: Mas des Brousses, Terrasses du Larzac
@ Carl: bovendien is het vooral belangrijk dat je weet hoeveel wijnen al in de vaten hebben gezeten. Voor witte wijnen is het zo dat ze dikwijls slechts enkele maanden op vat gaan, en dus zo een vat verschillende keren voor één zelfde oogstjaar kunnen gebruiken.

Concreet kan me zo een witte wijn bv op eik zetten kort na de gisting (malo wordt in de meeste witte's verhinderd owv zuren) voor bv 2 à 3 maanden (die wordt vervolgens gestabiliseerd en gebotteld), zodat onmiddelijk de vaten worden hervuld met de volgende 'batch' van de zelfde wijn (die is ondertussen blijven wachten op inox). Deze wordt dan iets langer op het vat gelaten om eenzelfde houtinvloed te krijgen met een reeds gebruikt vat. Op deze manier kan een vat op één jaar makkelijk 2 à 3 vins zien passeren.
13-04-2011, 03:09 PM
Bericht: #7
RE: Mas des Brousses, Terrasses du Larzac
Zeer interessant, Peter, merci!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-04-2011, 03:35 PM
Bericht: #8
RE: Mas des Brousses, Terrasses du Larzac
Merci Peter, dit wist ik nog niet ... dus theoretisch zou het kunnen dat twee wijnen/flessen van hetzelfde oogstjaar lichtjes verschillen of mengen ze alles nog een keer op 't einde?

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
17-04-2011, 08:26 PM
Bericht: #9
RE: Mas des Brousses, Terrasses du Larzac
@Carl, lijkt dus inderdaad niet zo simpel. Zeer interessant, de volgende keer dat een wijnmaker mij zoiets vertelt heb ik dus een goeie vraag in petto ! Merci.

Buvez du vin et vivez joyeux !
04-05-2013, 01:36 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-05-2013 om 01:37 AM door doc.)
Bericht: #10
RE: Mas des Brousses, Terrasses du Larzac
(07-04-2011 11:40 PM)doc schreef:  Coteaux du Languedoc 2008

Familliaal domein vlakbij Montpellier van 12 ha.
50% Grenache 50% Syrah. 10 à 15 mdn in houten barriques van 2-3 vins.

Briljante paarsviolette kleur, jong. Onmiddellijk zwart fruit, garrigue en een tikkeltje leder. In de mond terug mooie evenwichtige korf zwart fruit met bittertje op het eind en zoethout, drop.
Een wijn die snakt naar nog een 2-3 tal jaar kelderrust. Zeer goeie P/Q.
Bettane 17/20 !

Ondertussen na een half uurtje karaf nu al mooi op dronk. Roosjes (vlgs Anne), rokerig, zwarte olijven, zoethout, kruidnagel, zwart rijp fruit en fris...een referentie !

Buvez du vin et vivez joyeux !


Ga naar locatie: