Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EEN LEERRIJKE TOCHT DOORHEEN DE WIJN VAN HET GROOTWARENHUIS
27-10-2012, 02:32 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-10-2012 om 09:26 AM door de populist.)
Bericht: #1
EEN LEERRIJKE TOCHT DOORHEEN DE WIJN VAN HET GROOTWARENHUIS
Ik vind vrijdagavond de mooiste avond om wijn te proeven (al is zaterdag of laat ons zeggen, dinsdag, ook niet mis). En gisteren was het weer prijs. Drie wijnkameraden (Carl, Don Quichotte en uw Populist), drie spuwemmertjes, elk 6 Spiegelau proefglazen naast elkaar, achttien glazen op de tafel, gevuld met verschillende Rhônewijnen die achteraf (!) blijken (latere aanvulling: grotendeels) uit een grootwarenhuis te komen. Simpele opdracht: schik de wijnen van beste naar slechtste wijn.

Een leuke oefening. Ik rangschikte de wijnen eerst volgens de kwaliteit van de neus, gaf daar een punt op en vervolgens proefde ik de wijnen van 1 tot 6. Sommige wijnen wonnen punten door hun smaak, andere verloren er. Het meest interessante aan dergelijke proeverij is het feit dat de verschillen tussen proevers erin erg duidelijk op de voorgrond komen. Wat ik wat groenig en onrijp vind, kan een ander interessant, pittig en karaktervol vinden.

We kwamen na de uitwisseling van onze individuele resultaten tot een éénduidige winnaar: de PERRIN RÉSERVE CÔTES DU RHÔNE 2009 (Cora: 7,99 euro; in het festival 6,89 euro). Perrin, een wijndomein dat zijn strepen verdiend heeft: ze maken ook het beroemde Château Beaucastel in de appellatie Châteauneuf du Pape.

Mijn proefnotitie: complexe, rijke neus, een nat naaldbos (iets zacht groenig, dennennaalden), gebrande tonen, rode kers en aardbei, ook duidelijk appel, Golden, en peper. In de mond zeer zachte aanzet, gezapige (niet ontstuimig, impulsief, opdringerig...) wijn die verschillende laagjes ten toon spreidt. De smaak loopt uit op een langdurige finale, waarin rood fruit, zuren en kruiden mooi bij elkaar blijven. De peper geeft pit. Alles in neus en mond zit zo goed in elkaar geschoven en gebalanceerd, goede smaakdiepte en mooie fraîcheur. Geen vuile animale of stalgeuren in deze Rhône en dat apprecieer ik meer en meer.

Terwijl ik dit schrijf, ben ik de wijn aan het herproeven. En wat valt op: ik wil mijn glas telkens opnieuw inschenken. En daar draait het allemaal toch om. Deze wijn is voor mij perfect zoals ze is, ik wil er niets aan veranderen. Een mooie wijn, groots voor zijn prijs.

Hebben ze in het grootwarenhuis geen goede wijn. Natuurlijk wel, tussen veel (vaak correcte) "brol" zitten pareltjes verborgen! En gisteren heb ik er weer ééntje gevonden. Wellicht zal Cora ondertussen overgeschakeld zijn naar de Perrin Réserve 2010, maar ik durf erop te wedden dat hij lekker zal zijn.
29-10-2012, 02:09 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-10-2012 om 02:16 AM door don quichotte.)
Bericht: #2
RE: EEN LEERRIJKE TOCHT DOORHEEN DE WIJN VAN HET GROOTWARENHUIS
Thanks populist voor je bijdrage.

Om wat meer over dit experiment te vertellen graag nog het volgende.
Een vijftal wijnen Côtes du Rhône en één Gigondas kregen een nummer van 1 tot 6 en waren afgedekt. Zes identieke glazen kregen ook een nummer van 1 tot 6.
De zes wijnen werden geserveerd naast elkaar; wijn nummer 1 kwam in glas nr 1; wijn nr 2 kwam in glas nr 2; enz…
De proever kreeg de gelegenheid deze wijnen die 2 uur op voorhand waren ontkurkt te proeven en de beoordelen.
Iedereen moest op het einde deze wijnen klasseren volgens persoonlijke voorkeur en in dalende lijn volgorde volgens kwaliteit. ( de beste krijgt plaats 1; de volgende 2 enz )
Je had de keuze wel een wijn op dezelfde hoogte te plaatsen maar dat betekende dan ook dat de volgende klassering weg viel. (bv twee maal 1 wil zeggen dat er geen 2de plaats is )

Dit leverde het volgende resultaat:

Nr----Omschrijviving-----------------Persoon 1-----Persoon 2-----Persoon 3
1--Les Armouriers – Chusclan 2009----5----------------4--------------6
2--Charvin 2010-------------------------6----------------3---------------5
3--Perrin Réserve 2009-----------------1----------------2---------------4
4--Château Des Tours Reserve 2008--4----------------1---------------1
5--Xavier 2010---------------------------3----------------5---------------3
6--Domaine du Grapillon d’or 2008-----2---------------6---------------1

Ik moet hierbij vertellen dat ik enkel het assortiment kende maar ook niet wist welke wijn in mijn glas kwam.

Ik wil het hier niet hebben over de representativiteit van dit experiment .
Hiervoor zijn het aantal proefpersonen niet voldoende.
Maar deze degustatie bracht me weer eens met mijn voeten terug op de grond.Blush

Een kleine correctie wel: Château Des Tours Réserve en de Charvin kwamen niet uit de supermarkt.

Graag kommentaar.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
29-10-2012, 08:56 AM
Bericht: #3
RE: EEN LEERRIJKE TOCHT DOORHEEN DE WIJN VAN HET GROOTWARENHUIS
Nr----Omschrijviving-----------------Persoon 1-----Persoon 2-----Persoon 3
1--Les Armouriers – Chusclan 2009----5----------------4--------------6
2--Charvin 2010-------------------------6----------------3---------------5
3--Perrin Réserve 2009-----------------1----------------2---------------4
4--Château Des Tours Reserve 2008--4----------------1---------------1
5--Xavier 2010---------------------------3----------------5---------------3
6--Domaine du Grapillon d’or 2008-----2---------------6---------------1

Een kleine correctie wel: Château Des Tours Réserve en de Charvin kwamen niet uit de supermarkt.

Graag kommentaar.
[/quote]

Hey Don, nog es bedankt voor de organisatie van dit drie-personen experiment. Niet allemaal supermarktwijnen dus, dat had ik dus niet door na de ontbloting van de flessen, teveel geproefd misschien. Zuiver op punten wint de Château Des Tours, maar is duurder (11?) dan de Perrin dacht ik (prijs-kwaliteit het sterkste). Een specialeke die Tours Reserve: ik had overrijp fruit, gedroogd fruit (vijg, dadel) met als negatieve bemerking in de mond: te gekookt fruit. Zuren waren wel ok. Mijn ding niet maar kon de kwaliteit wel zien. Die Charvin, daar hadden we wat disscussie over al dan niet groen-hard karakter (blijkbaar geen of gedeeltelijke égrappage), maar wel veel concentratie.


Ga naar locatie: