Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coume Majou, Côtes de Rousillon
30-01-2013, 12:23 PM
Bericht: #1
Coume Majou, Côtes de Rousillon
Luc Charlier, Belg, dokter, wijnjournalist die op z'n 50ste zin aan zijn leven wou geven en zelf wijn is gaan maken ... klinkt aantrekkelijk. Gebruikt geen hout, zweert bij schroefdoppen en heeft heel oude grenache en carignan stokken die hij voor zijne Cuvée Majou gebruikt (60% grenache, rest carignan-syrah). Lage rendementen <15 hl/ha

Cuvée Majou 2007

Bij het openen is de neus gesloten, na een tijdje luchten zitten we eerst bij wat brutere animale toetsen en basisfruitaroma's. Na een 2-tal uren wanneer we aan tafel schuiven, ontplooit deze cuvée zich tot een elegante wijn vergelijkbaar met een fijne C9. Braam- en bosbessen, wat framboos, peper, zoethout gevolgd door vlees en chocola. De mond bevestigt de finesse van deze wijn met een brede fruitbasis. Ik had in één van de degustatieverslagen iets over een zoetige aanzet gelezen en had daar een beetje schrik voor, maar bij mij niets van dat. Wel fijn fruit, mooie tannines, mondvullend. Zeer evenwichtig, faicheur, fruit en een mooie structuur ... meer moet dat niet zijn. 90+

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
30-01-2013, 12:31 PM
Bericht: #2
RE: Coume Majou, Côtes de Rousillon
(30-01-2013 12:23 PM)koen schreef:  Luc Charlier, Belg, dokter, wijnjournalist die op z'n 50ste zin aan zijn leven wou geven en zelf wijn is gaan maken ... klinkt aantrekkelijk. Gebruikt geen hout, zweert bij schroefdoppen en heeft heel oude grenache en carignan stokken die hij voor zijne Cuvée Majou gebruikt (60% grenache, rest carignan-syrah). Lage rendementen <15 hl/ha

Cuvée Majou 2007

Bij het openen is de neus gesloten, na een tijdje luchten zitten we eerst bij wat brutere animale toetsen en basisfruitaroma's. Na een 2-tal uren wanneer we aan tafel schuiven, ontplooit deze cuvée zich tot een elegante wijn vergelijkbaar met een fijne C9. Braam- en bosbessen, wat framboos, peper, zoethout gevolgd door vlees en chocola. De mond bevestigt de finesse van deze wijn met een brede fruitbasis. Ik had in één van de degustatieverslagen iets over een zoetige aanzet gelezen en had daar een beetje schrik voor, maar bij mij niets van dat. Wel fijn fruit, mooie tannines, mondvullend. Zeer evenwichtig, faicheur, fruit en een mooie structuur ... meer moet dat niet zijn. 90+

En wij geven zin aan ons leven door zijn wijn te drinken ;-)
Dat animale heb ik precies meer en meer bij Rhône blends, maar t gaat er inderdaad bijna altijd weer uit..

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
30-01-2013, 12:43 PM
Bericht: #3
RE: Coume Majou, Côtes de Rousillon
(30-01-2013 12:31 PM)vinejo schreef:  En wij geven zin aan ons leven door zijn wijn te drinken ;-)
Dat animale heb ik precies meer en meer bij Rhône blends, maar t gaat er inderdaad bijna altijd weer uit..

Inderdaad cheers

Zelfde ervaring met dat animale ... gelinkt aan de Syrah? of misschien aan de vinificatie?

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
30-01-2013, 12:54 PM
Bericht: #4
RE: Coume Majou, Côtes de Rousillon
(30-01-2013 12:43 PM)koen schreef:  
(30-01-2013 12:31 PM)vinejo schreef:  En wij geven zin aan ons leven door zijn wijn te drinken ;-)
Dat animale heb ik precies meer en meer bij Rhône blends, maar t gaat er inderdaad bijna altijd weer uit..

Inderdaad cheers

Zelfde ervaring met dat animale ... gelinkt aan de Syrah? of misschien aan de vinificatie?

Tja, eerder aan de vinificatie dan aan de druif denk ik, ik noem het wel eens reductie, maar een duidelijke uitleg kan ik er niet aan geven, of t zou moeten zijn dat een gebrek -of teveel- aan O2, net zoals het een bodem kan verkleuren, ook het aroma van de wijn kan veranderen..

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
31-01-2013, 12:59 PM
Bericht: #5
RE: Coume Majou, Côtes de Rousillon
(30-01-2013 12:54 PM)vinejo schreef:  
(30-01-2013 12:43 PM)koen schreef:  
(30-01-2013 12:31 PM)vinejo schreef:  En wij geven zin aan ons leven door zijn wijn te drinken ;-)
Dat animale heb ik precies meer en meer bij Rhône blends, maar t gaat er inderdaad bijna altijd weer uit..

Inderdaad cheers

Zelfde ervaring met dat animale ... gelinkt aan de Syrah? of misschien aan de vinificatie?

Tja, eerder aan de vinificatie dan aan de druif denk ik, ik noem het wel eens reductie, maar een duidelijke uitleg kan ik er niet aan geven, of t zou moeten zijn dat een gebrek -of teveel- aan O2, net zoals het een bodem kan verkleuren, ook het aroma van de wijn kan veranderen..

Ik zie minstens twee redenen voor die animaliteit in Rhônes: reductie zoals Jo al zei, wijn die in zuurstofnood geraakt is en aroma's van rotte eieren, putteke geeft, dat geeft soms ook een animale indruk (natte hond, belegen vaatdoek etc., dat zijn zwavelverbindingen). Syrah en Mourvèdre zijn er gevoelig voor. Veel animaliteit komt ook van Brett-infectie (Brettanomyces is een gist, ook gebruikt voor Geuze), een pest in Z. Rhône (en meer en meer over heel Frankrijk) gezien Brett houdt van zuurarme, suikerrijke wijn en hoge temperatuur (Grenache erg gevoelig voor; Brett ook in opkomst door verminderd sulfietgebruik, sulfiet is zéér efficient tegen Brett-infectie). Karaferen kan helpen bij reductie of een loden muntje van 5 of 10 cent in je glas gooien. Sommige wijnbouwers laten hun wijn over een loden plaat lopen, maar of dat zeer gezond is, weet ik zelf niet. Lood is giftig.
31-01-2013, 02:25 PM
Bericht: #6
RE: Coume Majou, Côtes de Rousillon
(31-01-2013 12:59 PM)de populist schreef:  Ik zie minstens twee redenen voor die animaliteit in Rhônes: reductie zoals Jo al zei, wijn die in zuurstofnood geraakt is en aroma's van rotte eieren, putteke geeft, dat geeft soms ook een animale indruk (natte hond, belegen vaatdoek etc., dat zijn zwavelverbindingen). Syrah en Mourvèdre zijn er gevoelig voor. Veel animaliteit komt ook van Brett-infectie (Brettanomyces is een gist, ook gebruikt voor Geuze), een pest in Z. Rhône (en meer en meer over heel Frankrijk) gezien Brett houdt van zuurarme, suikerrijke wijn en hoge temperatuur (Grenache erg gevoelig voor; Brett ook in opkomst door verminderd sulfietgebruik, sulfiet is zéér efficient tegen Brett-infectie). Karaferen kan helpen bij reductie of een loden muntje van 5 of 10 cent in je glas gooien. Sommige wijnbouwers laten hun wijn over een loden plaat lopen, maar of dat zeer gezond is, weet ik zelf niet. Lood is giftig.
Interesting

Animale reductie Big Grin . Dan heeft het feit dat meer en meer wijnen op inox verouderen hier waarschijnlijk ook een inpact op. Is het niet een koperen muntje?

Brett ... bij die nieuwe gekoelde systemen zou dit toch moeten afnemen?

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
31-01-2013, 02:56 PM
Bericht: #7
RE: Coume Majou, Côtes de Rousillon
(31-01-2013 02:25 PM)koen schreef:  
(31-01-2013 12:59 PM)de populist schreef:  Ik zie minstens twee redenen voor die animaliteit in Rhônes: reductie zoals Jo al zei, wijn die in zuurstofnood geraakt is en aroma's van rotte eieren, putteke geeft, dat geeft soms ook een animale indruk (natte hond, belegen vaatdoek etc., dat zijn zwavelverbindingen). Syrah en Mourvèdre zijn er gevoelig voor. Veel animaliteit komt ook van Brett-infectie (Brettanomyces is een gist, ook gebruikt voor Geuze), een pest in Z. Rhône (en meer en meer over heel Frankrijk) gezien Brett houdt van zuurarme, suikerrijke wijn en hoge temperatuur (Grenache erg gevoelig voor; Brett ook in opkomst door verminderd sulfietgebruik, sulfiet is zéér efficient tegen Brett-infectie). Karaferen kan helpen bij reductie of een loden muntje van 5 of 10 cent in je glas gooien. Sommige wijnbouwers laten hun wijn over een loden plaat lopen, maar of dat zeer gezond is, weet ik zelf niet. Lood is giftig.
Interesting

Animale reductie Big Grin . Dan heeft het feit dat meer en meer wijnen op inox verouderen hier waarschijnlijk ook een inpact op. Is het niet een koperen muntje?

Brett ... bij die nieuwe gekoelde systemen zou dit toch moeten afnemen?

Oeps, inderdaad, geen lood maar koper! Vuile geur is die van S2O (geur meer rotte eieren eigenlijk, ajuin). Als echt animaal is, zoals zwetend paard, zweetkousen (cf zo ruikt mijn dochter als ze van de manège komt), is Brett waarschijnlijk de oorzaak (Brett zelf "stinkt" niet maar wel derivaat ethyl-4-fenol, dat ook voor bv kruidnagel zorgt).
Probleem is: één keer Brett in uwe kelder zit, moeilijk eruit te krijgen ook al vernieuwt ge uw installatie. Houten vaten zijn inderdaad dankbare recipienten. Hygiëne erg belangrijk en daar hebben sommige Franse wijnbouwers nu eenmaal lak aan. Brett geeft natuurlijk ook soort complexiteit aan wijn maar is moeilijk onder controle te houden. Beaucastel heeft veel Brett bv.
Interessante stelling Brett = terroirCool


Ga naar locatie: