Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nederland
10-08-2013, 05:14 PM
Bericht: #1
Nederland
Het is zoals met Zwarte Gaten of Antwerpse Voetbalploegen : je weet dat ze bestaan, maar je komt ze nooit tegen: Nederlandse wijnen.

Bij mij is daar dit jaar eindelijk verandering in gekomen. Rijkelijk laat, allicht. Al moet ik te mijner verdediging wel opmerken dat ik een jaar of tien geleden wel eens Nederlandse wijn gezién had, een paar km buiten Maastricht.

In mei proefden we al een paar Noord-Limburgse wijnen uit Vijlen, in de buurt van Vaals. En dat viel prima mee (geen proefnotities, het was ter gelegenheid van de verjaardag van mijn schoonzus en mezelf, in een boekje zitten kribbelen was niet echt gepast).

En deze zomer ontdekten we dan de Zeeuwse wijnen van De Kleine Schorre op Schouwen-Duiveland.
Bijzonder mooie - witte - wijnen, alle te degusteren in het daarvoor bestemde lokaal, bevolkt door vriendelijke mensen.
Te midden van onmetelijke aardappelvelden, ligt een wijngaard van ongeveer tien hectaren, auxerrois (niet te verwarren met malbec aka cot), pinot gris, riesling, pinot blanc... KLM is hun grootste klant, goed voor zo'n 18000 flessen per jaar.
Fijne wijnen, stralend van kleur, weelderig en fris van kleur en met goede vulling in de mond.

We hebben de auxerrois en de pinot gris gekocht (niet spotgoedkoop, rond de 14 euro) en ik zal wel eens een tasting nootje schrijven, dat is er nog niet van gekomen. Dus: kom je in de delta, neem dan een kijkje.

For what it's worth: de pinot gris had onze voorkeur.
12-08-2013, 06:05 PM
Bericht: #2
RE: Nederland
Gisteren nog eens een fles pinot gris (met een beetje pinot blanc erin) opengedaan, maar natuurlijk weer niks opgeschreven.

De kleur is sprankelend licht geel, met nog een ietsiepietsie groen (oogst 2012).
De neus is behoorlijk aromatisch, haast exotisch met ananas, perzik en diverse citrusvruchten (van pompelmoes naar limoen).
De smaak zet haast zoet aan, maar heeft flink wat zuren, waardoor dit een ideale aperitief c.q. maaltijdbegeleider is. En een wijn waar je niet hoeft op te wachten, want daar is ie niet voor gemaakt.
07-02-2019, 07:50 PM
Bericht: #3
RE: Nederland
De laatste tijd 2 keer aangenaam verrast door een Nederlandse wijn. De 1e, Johannes, kwam van wijngaard St Martinus (Vijlen, Nederlands Limburg). Een mix van Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Pinotin. Toch voller dan verwacht. Mooi. Via via gekregen maar ik denk niet dat ik hem zelf aan deze prijs nog eens zou kopen.

De 2e, een Pinot Gris van domein De Wijngaardsberg, komt uit de buurt van Maastricht. Is dit een rosé? Zo lijkt het wel. Maar toch weer niet. Hmm interessante neus.


Dit maakt me nieuwsgierig naar meer.
08-02-2019, 12:35 PM
Bericht: #4
RE: Nederland
(07-02-2019 07:50 PM)bartv schreef:  De laatste tijd 2 keer aangenaam verrast door een Nederlandse wijn. De 1e, Johannes, kwam van wijngaard St Martinus (Vijlen, Nederlands Limburg). Een mix van Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Pinotin. Toch voller dan verwacht. Mooi. Via via gekregen maar ik denk niet dat ik hem zelf aan deze prijs nog eens zou kopen.

De 2e, een Pinot Gris van domein De Wijngaardsberg, komt uit de buurt van Maastricht. Is dit een rosé? Zo lijkt het wel. Maar toch weer niet. Hmm interessante neus.


Dit maakt me nieuwsgierig naar meer.

De wijngaardsberg van Jules Nijst is zeker een interessant domein. Ook mooie Chardonnay en Pinot Noir met eigen karakter. Je vindt Jules ook op facebook.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: