Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
15-09-2014, 08:09 PM
Bericht: #1
Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
Bezocht in juli.
Jonge gast, nen 'alternatieven' Wink Zijn grootvader was een Belg (genoeg Rottiersen in Vlaanderen)
Is afkomstig van Chablis, begonnen in 2007 in Moulin, huurt nog alles. We reden met hem richting kerkhof, daar heeft ie 1 ha wijnstokken. Over de eerste vier rijen vanaf het kerkhof was hij duidelijk: Ils poussent... zeer vruchtbare grond dus ;-)
In 2013 had men regen tijdens de oogst.
Men trieert al in de wijngaard, Richard is nogal kieskeurig op zijn plukkers (enkel familie en goede vrienden)
Gemiddeld staan er 10000 stokken per hectare, concurrentie van gras is dus niet nodig (hoe meer stokken/ha hoe beter)
Onder de 60 cm aarde en zand ligt er een granieten bodem.
Stokken zijn gemiddeld 55 jaar oud.

Champs de Coeur 2013 (uit vat)
Bodem is zand en leem, geeft zachte, fruitige wijnen.
La Bruyre 2013 (vat)
Bos en heide in de neus, iets kruidiger, mond nog wat onevenwichtig
Blijkbaar proefden we ook een cuvee die hij "Borderline" noemde.

Beaujolais Villages 2013
semi-carbonique
Moulin a vent 2013
5 percelen in een blend: heel knapperige wijn, behoorlijk veel tannine voor een gamay.
Richard raad aan zijn wijnen te drinken in de eerste 2 jaar, er dan van af te blijven tot ze een jaar of zeven zijn-- dan pinoteren ze..

Dernier Souffle 2013
De neus is streng en gesloten.
Veel structuur in de mond, zeer tanninerijk. 87

Dernier Souffle 2012
Volledig andere neus, cassis, mond is sappig 12-14 dagen fermentatie voor deze cuvee 89

Moulin a Vent 2011
2011 vindt Richard beter zelfs dan 2009. Een groot jaar in de streek.

Champs de Coeur Grand Vin 2011
Bourgognesk! Schitterende wijn. 91

We eindigden met een 2010 , een 'gewoner ' jaar in de streek.
Van deze laatste wijn vind ik geen enkele notitie. t Zal te lekker geweest zijn Wink


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
26-06-2017, 01:06 PM
Bericht: #2
RE: Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
Richard Rottiers Moulin à Vent 2013

Binnen anderhalve week brengen we terug een bezoekje aan deze sympathieke wijnhippie, vandaar dat ik nog eens een flesje wou proeven om een impressie te krijgen van de kwaliteit van zijn wijnen na enige jaren kelderrust.

De kleur is nog jong, Bordeaux-violet. De tranen zijn traag met schitterend brede bruggen (zie foto).
Bij aanvang is de neus heel typisch Beaujolais, beetje simpel fruitig zelfs. Na een tijdje (ik had de hele zondagnamiddag ;-) ) wordt alles compexer en fijner. Naast de rijpe kersen zijn er nu ook zachte kruidige aroma s, Gentse neusjes, koffie met melk en mineraliteit. Heerlijk.
Het mondgevoel is fijn, zuiver, redelijk puntig maar toch en goede vulling. Vanaf het middenstuk komt er een droog gevoel in de mond, gevoel dat blijft in de afdronk.
Wie weet gaat dit er uit met enkele jaren extra kelderrust, het kan ook te wijten zijn aan de moeilijke oogstperiode in 2013.


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-11-2020, 06:05 PM
Bericht: #3
RE: Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
Moulin a vent 2016

Gisteren opengetrokken, direct na openen een wolk peper, echt precies vanuit de molen. De pepermolen, niet die van Moulin a Vent.
Heb ik nog niet veel geweten (1 keer, denk ook bij een Bojo).
Gelukkig ging dit eruit na enige tijd.

Daarna echt zeer Beaujolais, niks Bourgogne of Rhone gevoel. De wijn verbeterde wel zienderogen met openstaan. Kersen, bessen, guimauve, na opschudden dan weer een mooie kruidigheid. Sappig en suave in de mond, medium materie, ernstig, tannines zijn mooi rijp en daardoor zeer mild. Mist wel wat pit. Waarschijnlijk gemaakt van ontpitte druiven Wink

Geen topper maar toch weer een mooie wijn van Richard.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-11-2020, 06:57 PM
Bericht: #4
RE: Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
(17-11-2020 06:05 PM)vinejo schreef:  Moulin a vent 2016

Gisteren opengetrokken, direct na openen een wolk peper, echt precies vanuit de molen. De pepermolen, niet die van Moulin a Vent.
Heb ik nog niet veel geweten (1 keer, denk ook bij een Bojo).
Gelukkig ging dit eruit na enige tijd.

Daarna echt zeer Beaujolais, niks Bourgogne of Rhone gevoel. De wijn verbeterde wel zienderogen met openstaan. Kersen, bessen, guimauve, na opschudden dan weer een mooie kruidigheid. Sappig en suave in de mond, medium materie, ernstig, tannines zijn mooi rijp en daardoor zeer mild. Mist wel wat pit. Waarschijnlijk gemaakt van ontpitte druiven Wink

Geen topper maar toch weer een mooie wijn van Richard.

De enige wijn die ik ken die helemaal van pitloze druiven gemaakt is heeft anders wel meer dan een beetje pit! Wink

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
18-05-2022, 07:00 PM
Bericht: #5
RE: Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
(17-11-2020 06:05 PM)vinejo schreef:  Moulin a vent 2016

Gisteren opengetrokken, direct na openen een wolk peper, echt precies vanuit de molen. De pepermolen, niet die van Moulin a Vent.
Heb ik nog niet veel geweten (1 keer, denk ook bij een Bojo).
Gelukkig ging dit eruit na enige tijd.

Daarna echt zeer Beaujolais, niks Bourgogne of Rhone gevoel. De wijn verbeterde wel zienderogen met openstaan. Kersen, bessen, guimauve, na opschudden dan weer een mooie kruidigheid. Sappig en suave in de mond, medium materie, ernstig, tannines zijn mooi rijp en daardoor zeer mild. Mist wel wat pit. Waarschijnlijk gemaakt van ontpitte druiven Wink

Geen topper maar toch weer een mooie wijn van Richard.

Anderhalf jaar later deze 2016 weer in het glas.
De neus is mooi maar allesbehalve Beaujolais. Niks snoep of rood fruit. Eerder wat oudere Bourgogne of zelfs Bordeaux gevoel. Mooi.
De mond is heerlijk zacht en versmolten.
Doet me wat denken aan Dittieres in zijn Bordeauxfase.

Ik dronk dit na een restje Chateau de Vergers Aux Saul, Lantignies- ook Beaujolais maar er kan amper meer verschil zijn tussen beide wijnen.

Allebei om van te genieten, dat is de grootste overeenkomst.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-05-2022, 11:39 PM
Bericht: #6
RE: Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
Pinoteren kan het niet zijn, want dat doen ze volgens hem maar vanaf een jaar of zeven... Wink

Ik krijg alleszins wel zin om nog eens iets van deze sympathieke wijnhippie open te trekken!
18-05-2022, 11:53 PM
Bericht: #7
RE: Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
(18-05-2022 11:39 PM)redacteur schreef:  Pinoteren kan het niet zijn, want dat doen ze volgens hem maar vanaf een jaar of zeven... Wink

Ik krijg alleszins wel zin om nog eens iets van deze sympathieke wijnhippie open te trekken!

Ah, idd, dat was t toch een beetje, pinoteren. Smile

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
19-05-2022, 07:48 PM
Bericht: #8
RE: Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
(18-05-2022 07:00 PM)vinejo schreef:  
(17-11-2020 06:05 PM)vinejo schreef:  Moulin a vent 2016

Gisteren opengetrokken, direct na openen een wolk peper, echt precies vanuit de molen. De pepermolen, niet die van Moulin a Vent.
Heb ik nog niet veel geweten (1 keer, denk ook bij een Bojo).
Gelukkig ging dit eruit na enige tijd.

Daarna echt zeer Beaujolais, niks Bourgogne of Rhone gevoel. De wijn verbeterde wel zienderogen met openstaan. Kersen, bessen, guimauve, na opschudden dan weer een mooie kruidigheid. Sappig en suave in de mond, medium materie, ernstig, tannines zijn mooi rijp en daardoor zeer mild. Mist wel wat pit. Waarschijnlijk gemaakt van ontpitte druiven Wink

Geen topper maar toch weer een mooie wijn van Richard.

Anderhalf jaar later deze 2016 weer in het glas.
De neus is mooi maar allesbehalve Beaujolais. Niks snoep of rood fruit. Eerder wat oudere Bourgogne of zelfs Bordeaux gevoel. Mooi.
De mond is heerlijk zacht en versmolten.
Doet me wat denken aan Dittieres in zijn Bordeauxfase.

Ik dronk dit na een restje Chateau de Vergers Aux Saul, Lantignies- ook Beaujolais maar er kan amper meer verschil zijn tussen beide wijnen.

Allebei om van te genieten, dat is de grootste overeenkomst.

Dag 2
Heerlijk goedje.
Of goed heerlijkje.
Putje indeed.
Mineraaaaal.
Nu wel wat tannine in de afdronk.
Eerder een maaltijdwijn misschien.
Maar ook zónder maaltijd:
Goerlijk heedje…

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-01-2023, 08:49 PM
Bericht: #9
RE: Domaine Richard Rottiers, Moulin a vent
In december 2021 op bezoek geweest bij de sympathieke Richard en dan zijn 2020's kunnen proeven. Ondertussen werd het tijd om er eens eentje van open te trekken...

Moulin à Vent 2020

Donkerrood in het glas met wat paarse schijn. Veel rijpe krieken en een vleug witte peper in de neus meteen na openen. Na een tijdje komt er ook framboos en rijpe aardbei piepen.
In de mond een bevestiging van de neus met veel rijp fruit, een lichte alcoholwarmte (2020 was warm, 14% alc volgens de fles), maar ook voldoende aciditeit om het fruit niet jammy te laten overkomen. De suggestie van schenken aan 15°C die op het etiket staat, is ook wel aan te raden bij deze wijn. Al bij al komt de wijn nog vrij primair over en lijkt nog niet alles op zijn plooi te zitten, wat niet hoeft te verbazen op deze jonge leeftijd.

Vandaag, op dag 2, is de wijn al beter in balans. In de neus opnieuw kers, framboos en aardbei, gecombineerd met peper en verse tijm en ook een florale toets. In de mond mooi rijp fruit, een frisse aciditeit en een rijpe tanninestructuur. De wijn is sappig, veel beter in balans en eindigt met een bittertje.

Zeker genietbaar, maar ik probeer nog een jaar of twee te wachten met de volgende. En al zeker met zijn parcellaires.


Ga naar locatie: