Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teso La Monja - Toro
17-10-2014, 08:22 PM
Bericht: #1
Teso La Monja - Toro
Teso La Monja Almirez 2009

D.O.: TORO Spain
Grape Varieties: 100% Tempranillo (Tinta de Toro)

Winemaker: Marcos Eguren

Vineyards: Proprietary vineyards situated in Valdefinjas and Toro (Zamora) Average age: 15 - 65 years. Type of training: Head-trained in goblet. Average yield per hectare: (20 Hls./Hct.). Soil amendments: Organic material.
Harvest: Exclusively manual with rigorous selection of the fruit in optimal health and ripeness conditions at the vineyard and at the winery, by means of a sorting table.
Vinification: Traditional method, 100% de-stemmed, with light pump-overs during fermentation.
Date of Harvest: 6 - 14 October 2009.
Fermentation: 8 days with 2 pump-overs daily. Traditional method, 100% de-stemmed, 26º - 28ºC
Maceration: Extended maceration on skins for 14 days with light pump-overs.
Malolactic Fermentation: In barrel, 30% new French oak.

Barrel Aging: In French oak Bordelaise style barrels for 12 months. Age of the barrels: 30% new French oak, 70% “1-wine” barrels.

Tasting notes: A full bodied powerful wine with aromas of dark fruits and spice, leathery with fine grain tannins and a savoury finish.

Full body en Taste zijn de opvallenste kenmerken in positieve zin .... spijtig genoeg is hij nog steeds te scherp, teveel zuurtjes, zelfs op dag twee.
Elk half jaar drink ik er ééntje van in de hoop dat deze crianza evolueert maar spijtig genoeg is dit niet het geval.
Een lekker wijntje waar je moeilijk af kan blijven ondanks zijn nadelig kantje. 90+

Grts.

In blind, we trust Cool
18-10-2014, 09:35 AM
Bericht: #2
RE: Teso La Monja - Toro
(17-10-2014 08:22 PM)fleer schreef:  Teso La Monja Almirez 2009

D.O.: TORO Spain
Grape Varieties: 100% Tempranillo (Tinta de Toro)

Winemaker: Marcos Eguren

Vineyards: Proprietary vineyards situated in Valdefinjas and Toro (Zamora) Average age: 15 - 65 years. Type of training: Head-trained in goblet. Average yield per hectare: (20 Hls./Hct.). Soil amendments: Organic material.
Harvest: Exclusively manual with rigorous selection of the fruit in optimal health and ripeness conditions at the vineyard and at the winery, by means of a sorting table.
Vinification: Traditional method, 100% de-stemmed, with light pump-overs during fermentation.
Date of Harvest: 6 - 14 October 2009.
Fermentation: 8 days with 2 pump-overs daily. Traditional method, 100% de-stemmed, 26º - 28ºC
Maceration: Extended maceration on skins for 14 days with light pump-overs.
Malolactic Fermentation: In barrel, 30% new French oak.

Barrel Aging: In French oak Bordelaise style barrels for 12 months. Age of the barrels: 30% new French oak, 70% “1-wine” barrels.

Tasting notes: A full bodied powerful wine with aromas of dark fruits and spice, leathery with fine grain tannins and a savoury finish.

Full body en Taste zijn de opvallenste kenmerken in positieve zin .... spijtig genoeg is hij nog steeds te scherp, teveel zuurtjes, zelfs op dag twee.
Elk half jaar drink ik er ééntje van in de hoop dat deze crianza evolueert maar spijtig genoeg is dit niet het geval.
Een lekker wijntje waar je moeilijk af kan blijven ondanks zijn nadelig kantje. 90+

Grts.

Misschien eens een jaar of twee overslaan? Wink

Edit : van zuren heb ik altijd gehoord dat die niet verzachten door te ouderen, tannines wel en fruit vervaagt. Dus ik weet niet of evolutie zal brengen wat je ervan verwacht? Anderzijds weet ik niet of die theorie wel 100% klopt. Misschien hebben de nestors van het forum daar iets over te vertellen?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
18-10-2014, 10:43 AM
Bericht: #3
RE: Teso La Monja - Toro
(18-10-2014 09:35 AM)Olivier schreef:  
(17-10-2014 08:22 PM)fleer schreef:  Teso La Monja Almirez 2009

D.O.: TORO Spain
Grape Varieties: 100% Tempranillo (Tinta de Toro)

Winemaker: Marcos Eguren

Vineyards: Proprietary vineyards situated in Valdefinjas and Toro (Zamora) Average age: 15 - 65 years. Type of training: Head-trained in goblet. Average yield per hectare: (20 Hls./Hct.). Soil amendments: Organic material.
Harvest: Exclusively manual with rigorous selection of the fruit in optimal health and ripeness conditions at the vineyard and at the winery, by means of a sorting table.
Vinification: Traditional method, 100% de-stemmed, with light pump-overs during fermentation.
Date of Harvest: 6 - 14 October 2009.
Fermentation: 8 days with 2 pump-overs daily. Traditional method, 100% de-stemmed, 26º - 28ºC
Maceration: Extended maceration on skins for 14 days with light pump-overs.
Malolactic Fermentation: In barrel, 30% new French oak.

Barrel Aging: In French oak Bordelaise style barrels for 12 months. Age of the barrels: 30% new French oak, 70% “1-wine” barrels.

Tasting notes: A full bodied powerful wine with aromas of dark fruits and spice, leathery with fine grain tannins and a savoury finish.

Full body en Taste zijn de opvallenste kenmerken in positieve zin .... spijtig genoeg is hij nog steeds te scherp, teveel zuurtjes, zelfs op dag twee.
Elk half jaar drink ik er ééntje van in de hoop dat deze crianza evolueert maar spijtig genoeg is dit niet het geval.
Een lekker wijntje waar je moeilijk af kan blijven ondanks zijn nadelig kantje. 90+

Grts.

Misschien eens een jaar of twee overslaan? Wink

Edit : van zuren heb ik altijd gehoord dat die niet verzachten door te ouderen, tannines wel en fruit vervaagt. Dus ik weet niet of evolutie zal brengen wat je ervan verwacht? Anderzijds weet ik niet of die theorie wel 100% klopt. Misschien hebben de nestors van het forum daar iets over te vertellen?

Tannines verzachten, zuren versmelten.. Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-10-2014, 11:33 AM
Bericht: #4
RE: Teso La Monja - Toro
Mijn gevoel zegt dat dit met de jaren niet goed komt, zijn pluspunt is juist de smaak en die gaat vervagen ...
Ik lees dat de laatste jaargangen beter worden, zal eens een 2011 openen één van de weken.

Grts

In blind, we trust Cool
29-10-2014, 11:31 PM
Bericht: #5
RE: Teso La Monja - Toro
Normaal drink ik niet in de week maar het is vakantie ....
Teso La Monja Almirez 2011 duidelijk beter dan 2009 nu ongeveer 6 uur in de karaf en de scherpe kantjes zijn weg ... was al merkbaar bij opening dat dit beter is.

Grts

In blind, we trust Cool
26-05-2017, 10:07 PM
Bericht: #6
RE: Teso La Monja - Toro
Teso la Monja Almirez 2009;

We zijn weeral een paar jaar ouder maar aan de wijn is niet veel te merken ... zuren als vanouds. 90p

Grtz

In blind, we trust Cool
01-03-2018, 11:14 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-03-2018 om 11:16 PM door buck rogers.)
Bericht: #7
RE: Teso La Monja - Toro
Almirez 2015

Eerste dag: Te koud geschonken en niet gecarafeerd. Als gevolgd kwam de wijn gesloten en rustiek over met hoge en harde tannines.

Tweede dag: Wat een verschil! Veel meer aromas: zwart fruit, pruimen, ceder, tabak, koffie, menthol. Nog steeds een zeer stevig beestje, maar nu op temperatuur en met wat zuurstof waren de tannines een pak aangenamer. Komt vrij warm over, met hoge alcohol, maar bij deze polar vortex past dat wel. Smile

Aan 15 euro vind ik dit best een mooie wijn! 90+ en heeft zeker bewaarpotentieel.
25-07-2020, 10:02 PM
Bericht: #8
RE: Teso La Monja - Toro
Victorino 2011.

100% tinta de toro. 18 maanden Frans eiken.

De wijn al eens eerder op vorig jaar. Daarnaast ook de afgelopen jaren wat flessen van de Romanico 2011 en Almirez 2011 op.

Power, maar toch ook elegant. Toro is te vaak alleen maar power. De Victorino is wat meer gelaagd. Rood fruit, meer bes dan kers, wat mineralen, licht gekruid, creamy en het hout zeker aanwezig, maar niet te overheersend. Nice.
Toen volgens mij iets van 25 euro voor betaald, wat mij betreft zeker wel waard.

97 van Penin, 93 van Luis (Parker), 93-95 Neil (Parker).


Bijlagen Afbeeldingen
   
25-07-2020, 10:30 PM
Bericht: #9
RE: Teso La Monja - Toro
(25-07-2020 10:02 PM)Vmk schreef:  Victorino 2011.

100% tinta de toro. 18 maanden Frans eiken.

De wijn al eens eerder op vorig jaar. Daarnaast ook de afgelopen jaren wat flessen van de Romanico 2011 en Almirez 2011 op.

Power, maar toch ook elegant. Toro is te vaak alleen maar power. De Victorino is wat meer gelaagd. Rood fruit, meer bes dan kers, wat mineralen, licht gekruid, creamy en het hout zeker aanwezig, maar niet te overheersend. Nice.
Toen volgens mij iets van 25 euro voor betaald, wat mij betreft zeker wel waard.

97 van Penin, 93 van Luis (Parker), 93-95 Neil (Parker).

En van Vmk...een zuinige 91? Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-07-2020, 11:03 PM
Bericht: #10
RE: Teso La Monja - Toro
Haha nee, scores vind ik lastig, maar wel wat hoger dan 91.
In ieder geval het beste wat ik uit Toro op heb.
26-07-2020, 09:29 AM
Bericht: #11
RE: Teso La Monja - Toro
(25-07-2020 11:03 PM)Vmk schreef:  Haha nee, scores vind ik lastig, maar wel wat hoger dan 91.
In ieder geval het beste wat ik uit Toro op heb.

Het is een wijn die elke wijnliefhebber toch eens gedronken moet hebben!
Meestal met een alcohol hint maar voor je het weet is de fles leeg, een wijn met enorm veel drinkplezier.

In blind, we trust Cool
26-07-2020, 10:11 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-07-2020 om 10:11 AM door wvd.)
Bericht: #12
RE: Teso La Monja - Toro
(26-07-2020 09:29 AM)fleer schreef:  Het is een wijn die elke wijnliefhebber toch eens gedronken moet hebben!

Allee, ge weet wat u te doen staat...Wink

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
26-07-2020, 10:22 AM
Bericht: #13
RE: Teso La Monja - Toro
(26-07-2020 10:11 AM)wvd schreef:  
(26-07-2020 09:29 AM)fleer schreef:  Het is een wijn die elke wijnliefhebber toch eens gedronken moet hebben!

Allee, ge weet wat u te doen staat...Wink

Spanje is een groot wijnland, sommige weten niet waar beginnen ... Toro is een minder bekende regio ... heb deze al meermaals gedronken!

In blind, we trust Cool
26-07-2020, 11:27 AM
Bericht: #14
RE: Teso La Monja - Toro
Het is zeker een aanrader Patrik.

Over het algemeen vind ik Toro nu typisch waar het ‘oude’ Spanje om bekend staat: zwaar (ook al is Toro zelf helemaal niet oud). Het is wel anders dan het klassieke Rioja, aangezien het in Toro zeer vaak 100% tempranillo (tinta de toro) betreft, maar nuance is niet het sterkste punt in Toro.

Teso la Monja zoekt gelukkig wel meer de gelaagdheid op. Het behoort inmiddels ook al weer even tot de Eguren familie en valt onder de Sierra Cantabria brand, dus er is voldoende knowhow aanwezig.

Oftewel: of elke liefhebber het kan waarderen, ik weet het niet. Maar de Victorino is absoluut een topper uit Toro.
26-07-2020, 01:16 PM
Bericht: #15
RE: Teso La Monja - Toro
(26-07-2020 10:22 AM)fleer schreef:  
(26-07-2020 10:11 AM)wvd schreef:  
(26-07-2020 09:29 AM)fleer schreef:  Het is een wijn die elke wijnliefhebber toch eens gedronken moet hebben!

Allee, ge weet wat u te doen staat...Wink

Spanje is een groot wijnland, sommige weten niet waar beginnen ... Toro is een minder bekende regio ... heb deze al meermaals gedronken!

Werner bedoelt dat je m maar moest meebrengen op de tasting denk ik
Te laat nu waarschijnlijk Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: