Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fazant
01-12-2014, 02:05 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-12-2014 om 06:22 PM door shiraz.)
Bericht: #1
Fazant
Op kerstavond sta ik in voor het hoofdgerecht.
Fazant, de filet op het karkas gebakken in de oven en de boutjes verwerkt in een stoofpotje met boschampignons ,spek (niet gerookt) en rode wijn. Als garnituur witloof- en appelsalade afgewerkt met een lichte mayonaise en gedroogde okkernoten.
De saus blijft heel puur --> geen room

Welke wijn past hier het beste bij?

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
01-12-2014, 03:28 PM
Bericht: #2
RE: Fazant
een elegante brunello (of, minder mijn ding, maar voor de liefhebbers ook barolo of rode bourgogne)
01-12-2014, 03:57 PM
Bericht: #3
RE: Fazant
(01-12-2014 02:05 PM)shiraz schreef:  Op kerstavond sta ik in voor het hoofdgerecht.
Fazant, de filet op het karkas gebakken in de oven en de boutjes verwerkt in een stoofpotje met boschampignons ,spek (niet gerookt) en rode wijn. Als garnituur witloof- en appelsalade afgewerkt met een licht mayonaise en gedroogde okkernoten.
De saus blijft heel puur --> geen room

Welke wijn past hier het beste bij?

Een (niet te zware) rode Chateauneuf, misschien.
01-12-2014, 04:40 PM
Bericht: #4
RE: Fazant
Ipv Bourgogne Spätburgunder uit Duitsland? (Meestal ook beter voor uwe portemoneeTongue)
01-12-2014, 05:04 PM
Bericht: #5
RE: Fazant
In het algemeen iets verfijnd met voldoende smaakdiepte en zo zijn er veel. Met de bospaddestoelen erbij zou ik toch zoeken tussen een Barolo, brunello, noordelijke rhone, fijne bourgogne of zelfs bordeaux

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
01-12-2014, 05:40 PM
Bericht: #6
RE: Fazant
De meest Bourgogneske Bandol, Domaine Terrebrune 2002.
Wink


(Die witloof-appelsalade met mayo maakt het wel niet simpel...)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-12-2014, 05:45 PM
Bericht: #7
RE: Fazant
(01-12-2014 05:40 PM)vinejo schreef:  De meest Bourgogneske Bandol, Domaine Terrebrune 2002.
Wink


(Die witloof-appelsalade met mayo maakt het wel niet simpel...)

Inderdaad, dat dacht ik ook. Moest het alleen de witloof zijn,...... maar als er (zoet) fruit aan te pas komt, ben ik altijd op mijn hoede Confused
01-12-2014, 06:20 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-12-2014 om 06:21 PM door shiraz.)
Bericht: #8
RE: Fazant
(01-12-2014 05:45 PM)Dave schreef:  
(01-12-2014 05:40 PM)vinejo schreef:  De meest Bourgogneske Bandol, Domaine Terrebrune 2002.
Wink


(Die witloof-appelsalade met mayo maakt het wel niet simpel...)

Inderdaad, dat dacht ik ook. Moest het alleen de witloof zijn,...... maar als er (zoet) fruit aan te pas komt, ben ik altijd op mijn hoede Confused

Ik ga een fris zure appel gebruiken en misschien gebruik ik wel een andere dressing

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
01-12-2014, 06:29 PM
Bericht: #9
RE: Fazant
(01-12-2014 06:20 PM)shiraz schreef:  
(01-12-2014 05:45 PM)Dave schreef:  
(01-12-2014 05:40 PM)vinejo schreef:  De meest Bourgogneske Bandol, Domaine Terrebrune 2002.
Wink


(Die witloof-appelsalade met mayo maakt het wel niet simpel...)

Inderdaad, dat dacht ik ook. Moest het alleen de witloof zijn,...... maar als er (zoet) fruit aan te pas komt, ben ik altijd op mijn hoede Confused

Ik ga een fris zure appel gebruiken en misschien gebruik ik wel een andere dressing

Appel valt bij mij ook niet onder het zoete hoor, en de combinatie witloof appel zal in zijn geheel nooit zoet uitvallen.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
01-12-2014, 07:44 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-12-2014 om 07:48 PM door Innesto.)
Bericht: #10
RE: Fazant
Misschien tegendraads... maar ik zou eerlijk gezegd voor wit gaan. Diep je beste witte Bourgogne op uit je kelder, liefst rijk en vol van stijl. Een weelderige Chardonnay uit Australië/Nieuw-Zeeland kan fungeren als alternatief. Moet het altijd Chardonnay zijn? Een rijpe en mooi op dronk zijnde Riesling of een krachtige en volle Grüner Veltliner kunnen volgens mij schitterende alternatieven zijn.

Ik zou zeker oppassen met rode wijnen, al is het een klassiek gebruikelijke combinatie. Een goed stukje fazant is delicaat van smaak, dus stevige en vooral tanninerijke wijnen zou ik absoluut mijden. Ook zit je met een uitgesproken bittercomponent in de vorm van het witlof en vooral het vette van de mayonaise. In die optiek zou ik dus ook voor wit gaan.

Gaat je voorkeur toch uit naar rood, op zich geen probleem. Er zijn voldoende rode alternatieven te vinden die de fazant eer zullen aandoen. Een fijne Pinot Noir is dan het eerste waar je aan denkt. Persoonlijk zou ik misschien wel kiezen voor een Duitse Spätburgunder. Maar waarom niet eens fijne Chinon of een gerijpte Bourgeuil uit de Loire proberen? En wat te denken van een fijne Blaufränkisch of een heel goede Nerello Mascalese uit Sicilië?

Met andere woorden... keuzes te over, zo lang het maar fijn, zacht en elegant blijft.
01-12-2014, 08:30 PM
Bericht: #11
RE: Fazant
thank you voor de vele suggesties, ik zal nog iets laten weten wat het uiteindelijk is geworden.

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
01-12-2014, 09:37 PM
Bericht: #12
RE: Fazant
(01-12-2014 08:30 PM)shiraz schreef:  thank you voor de vele suggesties, ik zal nog iets laten weten wat het uiteindelijk is geworden.

zeker doen, ik vind dit altijd uitdagend om een goede combinatie te vinden dus ben benieuwd wat het zal worden. In een poging om nog iets toe te voegen aan de vele goede suggesties hier, boschampignons roepen meer gerijpte wijnen op (allez, dat hoor ik toch altijd...), dus een wijn met beginnende tertiaire toetsen zou moeten passen. Ik denk dan ook in de richting van pinot noir.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
02-12-2014, 12:23 AM
Bericht: #13
RE: Fazant
(01-12-2014 07:44 PM)Innesto schreef:  Misschien tegendraads... maar ik zou eerlijk gezegd voor wit gaan. Diep je beste witte Bourgogne op uit je kelder, liefst rijk en vol van stijl. Een weelderige Chardonnay uit Australië/Nieuw-Zeeland kan fungeren als alternatief. Moet het altijd Chardonnay zijn? Een rijpe en mooi op dronk zijnde Riesling of een krachtige en volle Grüner Veltliner kunnen volgens mij schitterende alternatieven zijn.

Ik zou zeker oppassen met rode wijnen, al is het een klassiek gebruikelijke combinatie. Een goed stukje fazant is delicaat van smaak, dus stevige en vooral tanninerijke wijnen zou ik absoluut mijden. Ook zit je met een uitgesproken bittercomponent in de vorm van het witlof en vooral het vette van de mayonaise. In die optiek zou ik dus ook voor wit gaan.

Gaat je voorkeur toch uit naar rood, op zich geen probleem. Er zijn voldoende rode alternatieven te vinden die de fazant eer zullen aandoen. Een fijne Pinot Noir is dan het eerste waar je aan denkt. Persoonlijk zou ik misschien wel kiezen voor een Duitse Spätburgunder. Maar waarom niet eens fijne Chinon of een gerijpte Bourgeuil uit de Loire proberen? En wat te denken van een fijne Blaufränkisch of een heel goede Nerello Mascalese uit Sicilië?

Met andere woorden... keuzes te over, zo lang het maar fijn, zacht en elegant blijft.

Had even gedacht aan wit ook, maar dan in de richting van pinot gris...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
02-12-2014, 12:37 AM
Bericht: #14
RE: Fazant
Een mooie beaujolais, niet té zwaar. Pinot noir eventueel... Of zeker niet te vergeten, een sangiovese!
26-12-2014, 08:42 PM
Bericht: #15
RE: Fazant
(01-12-2014 08:30 PM)shiraz schreef:  thank you voor de vele suggesties, ik zal nog iets laten weten wat het uiteindelijk is geworden.

Het is de baby Brunello van Siro Pacenti Pelagrilli 2006 geworden.
Mooie neus, kreupelhout, drop, vrij toegankelijke smaak, zwart fruit, chocolade, soepele tannines, mooi zuurtje.
De mayonaise heb ik vervangen door lichte vinaigrette met wat (weinig) tijmhoning en verse tijm.
De wijn paste hier wel bij, het bittertje van het witloof, het zoet zure van de appel en het zuurtje van de vinaigrette.
Ook bij de fazant ( gebakken en stoofpotje) paste hij wonderwel. Slurp

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
27-12-2014, 12:28 AM
Bericht: #16
RE: Fazant
(26-12-2014 08:42 PM)shiraz schreef:  
(01-12-2014 08:30 PM)shiraz schreef:  thank you voor de vele suggesties, ik zal nog iets laten weten wat het uiteindelijk is geworden.

Het is de baby Brunello van Siro Pacenti Pelagrilli 2006 geworden.
Mooie neus, kreupelhout, drop, vrij toegankelijke smaak, zwart fruit, chocolade, soepele tannines, mooi zuurtje.
De mayonaise heb ik vervangen door lichte vinaigrette met wat (weinig) tijmhoning en verse tijm.
De wijn paste hier wel bij, het bittertje van het witloof, het zoet zure van de appel en het zuurtje van de vinaigrette.
Ook bij de fazant ( gebakken en stoofpotje) paste hij wonderwel. Slurp

Klinkt heerlijk!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
28-12-2014, 01:55 PM
Bericht: #17
RE: Fazant
Twee weken geleden met gezelschap fazant gaan eten op restaurant ... het zijn twee flessen La Marzelle 2003 geworden Sleepy.

When in doubt ... drink Pomerol !
01-12-2017, 01:33 PM
Bericht: #18
RE: Fazant
Het forum een beetje aan het doorsnuffelen, ook op zoek naar wat hulp.

Op kerstavond is het traditioneel bij de mama te doen, en ze gaat deze keer voor een traditionele kalkoen (beetje dezelfde richting van fazant, dacht ik?).
Er zal geen zware saus bij gegeven worden, enkel het braadvet wat opdikken.
Verder worden er gestoofde peertjes, witlof en perzik bij gegeven.

Voor de wijn mag ik zorgen, en ik was wat aan het twijfelen tussen een kruidige en fruitige rode Bourgogne (vanwege het fruit, de kruidigheid en de lage tannines), een houtgelagerde witte Bourgogne (vanwege de textuur), of een witte Châteauneuf (textuur en lage zuren).
Al weet ik niet of die witte C9P vanwage z'n lage zuren wel zal matchen met het fruit die mee geserveerd wordt...

In water, one sees one's own face.
But in wine, one beholds the heart of another
01-12-2017, 02:38 PM
Bericht: #19
RE: Fazant
(01-12-2017 01:33 PM)Mr Coone schreef:  Het forum een beetje aan het doorsnuffelen, ook op zoek naar wat hulp.

Op kerstavond is het traditioneel bij de mama te doen, en ze gaat deze keer voor een traditionele kalkoen (beetje dezelfde richting van fazant, dacht ik?).
Er zal geen zware saus bij gegeven worden, enkel het braadvet wat opdikken.
Verder worden er gestoofde peertjes, witlof en perzik bij gegeven.

Voor de wijn mag ik zorgen, en ik was wat aan het twijfelen tussen een kruidige en fruitige rode Bourgogne (vanwege het fruit, de kruidigheid en de lage tannines), een houtgelagerde witte Bourgogne (vanwege de textuur), of een witte Châteauneuf (textuur en lage zuren).
Al weet ik niet of die witte C9P vanwage z'n lage zuren wel zal matchen met het fruit die mee geserveerd wordt...

Kalkoen en fazant vind ik toch nog redelijk verschillend, qua smaak maar ook qua textuur. Is het een gevulde kalkoen?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
01-12-2017, 03:38 PM
Bericht: #20
RE: Fazant
...met het fruit zal geen enkele droge wijn matchen, Coone. Gewoon de mensen vragen na een hapje fruit niet van de wijn te drinken. En na een hapje fazant een slokje mooi geouderde St Emilion, dat moet je wel liggen hebben ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-12-2017, 04:46 PM
Bericht: #21
RE: Fazant
OK, toch verrassende, maar interessante antwoorden.

Geen fazantenkenner, dus sorry als ik hier de bal verkeerd sla. Ik zal mijn kennis wat gevogelte betreft, dringend moeten uitbreiden Smile
Ik geloof ook niet dat het een gevulde kalkoen is.

Ook goed om te leren dat er bij fruit geen enkele droge rode wijn matcht.
Ga ik dan toch beter in de richting van wit (met voldoende zuren), of is de combinatie binnen het gerecht, kalkoen met fruit gewoon helemaal verkeerd Big Grin?

En Saint Emilion heb ik genoeg liggen, enkel niet erg oude jaargangen (nog niet lang genoeg bezig met wijn Smile )

In water, one sees one's own face.
But in wine, one beholds the heart of another
01-12-2017, 04:56 PM
Bericht: #22
RE: Fazant
Een echte wilde fazant gaat altijd een licht zurige smaak hebben, hetgeen een volledig andere smaak is dan een kalkoen.
Ik vind vooral de fruit-en groentencombinatie een beetje wringen. En waar kan je tegen dan nog verse perziken vinden?
Ik zou met witloof een klassieke combinatie van (bos)champignons doen. 2 kruidnageltjes eronder om beter bij de kalkoen te passen en dan kan je alle richtingen uit qua wijn...
Eventueel nog een zalfje van pompoen erbij voor de kleur en smaak Slurp
Dan heb je een bittertje, aardsheid en zoet. Dus een wat oudere, rode C9P, maar ook een witte kunnen daar perfect bij. Teveel zuren in de wijn moeten niet bij dit gerecht.

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
01-12-2017, 05:22 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-12-2017 om 05:38 PM door Mr Coone.)
Bericht: #23
RE: Fazant
(01-12-2017 04:56 PM)TheWineVet schreef:  Een echte wilde fazant gaat altijd een licht zurige smaak hebben, hetgeen een volledig andere smaak is dan een kalkoen.
Ik vind vooral de fruit-en groentencombinatie een beetje wringen. En waar kan je tegen dan nog verse perziken vinden?
Ik zou met witloof een klassieke combinatie van (bos)champignons doen. 2 kruidnageltjes eronder om beter bij de kalkoen te passen en dan kan je alle richtingen uit qua wijn...
Eventueel nog een zalfje van pompoen erbij voor de kleur en smaak Slurp
Dan heb je een bittertje, aardsheid en zoet. Dus een wat oudere, rode C9P, maar ook een witte kunnen daar perfect bij. Teveel zuren in de wijn moeten niet bij dit gerecht.

Ik ga mijn moeder aansporen om haar gerechtje wat bij te sturen Big Grin

Thanks for the feedback! Smile
Ik vond het al een moeilijke oefening

Kerstdag bij mij wordt alvast een stuk gemakkelijker. Een simpele en klassieke kaasplank Wink
(01-12-2017 05:22 PM)Mr Coone schreef:  Ik ga mijn moeder aansporen om haar gerechtje wat bij te sturen Big Grin

Tzal een visschotel worden! Big Grin

In water, one sees one's own face.
But in wine, one beholds the heart of another
01-12-2017, 08:53 PM
Bericht: #24
RE: Fazant
(01-12-2017 03:38 PM)vinejo schreef:  ...met het fruit zal geen enkele droge wijn matchen, Coone. Gewoon de mensen vragen na een hapje fruit niet van de wijn te drinken. En na een hapje fazant een slokje mooi geouderde St Emilion, dat moet je wel liggen hebben ;-)

Mijn schoonmoeder maakt elk jaar ongeveer hetzelde met Kerst: kalkoen (met jus), kroketten, champignons, bonenrolletjes met spek, maar ook peertjes met airellen (met veeeel suiker).

Ik ben al 10 jaar aan 't proberen, maar heb nog geen enkele goeie match gevonden, dus ben het eens met Vinejo: ofwel verder kijken dan droge wijnen ofwel dat fruit laten liggen.

Andere mensen eten dat fruit dan toch op en vinden je Bdx GCC vervolgens toch maar tegenvallen bangheadbangheadbanghead

Dit jaar ga ik een goeie Bojo proberen, denk ik.
01-12-2017, 09:03 PM
Bericht: #25
RE: Fazant
(01-12-2017 08:53 PM)Dave schreef:  
(01-12-2017 03:38 PM)vinejo schreef:  ...met het fruit zal geen enkele droge wijn matchen, Coone. Gewoon de mensen vragen na een hapje fruit niet van de wijn te drinken. En na een hapje fazant een slokje mooi geouderde St Emilion, dat moet je wel liggen hebben ;-)

Mijn schoonmoeder maakt elk jaar ongeveer hetzelde met Kerst: kalkoen (met jus), kroketten, champignons, bonenrolletjes met spek, maar ook peertjes met airellen (met veeeel suiker).

Ik ben al 10 jaar aan 't proberen, maar heb nog geen enkele goeie match gevonden, dus ben het eens met Vinejo: ofwel verder kijken dan droge wijnen ofwel dat fruit laten liggen.

Andere mensen eten dat fruit dan toch op en vinden je Bdx GCC vervolgens toch maar tegenvallen bangheadbangheadbanghead

Dit jaar ga ik een goeie Bojo proberen, denk ik.

In die richting denk ik ook wel.
Zou wel een goedgevulde nemen.
Geen Régnié voor mij , maar richting morgon, fleurie.

In wit durf ik zelf gewoon gaan met iets wat vol zit van het fruit.

Die panier des fruits die ik vorige week dronk.

Zo een super,fruitige chenin.
Of weelderige muscat met vollere structuur.
01-12-2017, 09:53 PM
Bericht: #26
RE: Fazant
(01-12-2017 09:03 PM)gertjeuh schreef:  
(01-12-2017 08:53 PM)Dave schreef:  
(01-12-2017 03:38 PM)vinejo schreef:  ...met het fruit zal geen enkele droge wijn matchen, Coone. Gewoon de mensen vragen na een hapje fruit niet van de wijn te drinken. En na een hapje fazant een slokje mooi geouderde St Emilion, dat moet je wel liggen hebben ;-)

Mijn schoonmoeder maakt elk jaar ongeveer hetzelde met Kerst: kalkoen (met jus), kroketten, champignons, bonenrolletjes met spek, maar ook peertjes met airellen (met veeeel suiker).

Ik ben al 10 jaar aan 't proberen, maar heb nog geen enkele goeie match gevonden, dus ben het eens met Vinejo: ofwel verder kijken dan droge wijnen ofwel dat fruit laten liggen.

Andere mensen eten dat fruit dan toch op en vinden je Bdx GCC vervolgens toch maar tegenvallen bangheadbangheadbanghead

Dit jaar ga ik een goeie Bojo proberen, denk ik.

In die richting denk ik ook wel.
Zou wel een goedgevulde nemen.
Geen Régnié voor mij , maar richting morgon, fleurie.

In wit durf ik zelf gewoon gaan met iets wat vol zit van het fruit.

Die panier des fruits die ik vorige week dronk.

Zo een super,fruitige chenin.
Of weelderige muscat met vollere structuur.

Vorige week bij Vinikus de Brouilly van Lapalu geproefd én gekocht: jong (2016) en boordevol fruit, maar oh zo lekker. Of anders één van de betere Morgons van Foillard....Mmmm
01-12-2017, 11:20 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-12-2017 om 11:34 PM door don quichotte.)
Bericht: #27
RE: Fazant
(01-12-2017 09:03 PM)gertjeuh schreef:  
(01-12-2017 08:53 PM)Dave schreef:  
(01-12-2017 03:38 PM)vinejo schreef:  ...met het fruit zal geen enkele droge wijn matchen, Coone. Gewoon de mensen vragen na een hapje fruit niet van de wijn te drinken. En na een hapje fazant een slokje mooi geouderde St Emilion, dat moet je wel liggen hebben ;-)

Mijn schoonmoeder maakt elk jaar ongeveer hetzelde met Kerst: kalkoen (met jus), kroketten, champignons, bonenrolletjes met spek, maar ook peertjes met airellen (met veeeel suiker).

Ik ben al 10 jaar aan 't proberen, maar heb nog geen enkele goeie match gevonden, dus ben het eens met Vinejo: ofwel verder kijken dan droge wijnen ofwel dat fruit laten liggen.

Andere mensen eten dat fruit dan toch op en vinden je Bdx GCC vervolgens toch maar tegenvallen bangheadbangheadbanghead

Dit jaar ga ik een goeie Bojo proberen, denk ik.

In die richting denk ik ook wel.
Zou wel een goedgevulde nemen.
Geen Régnié voor mij , maar richting morgon, fleurie.

In wit durf ik zelf gewoon gaan met iets wat vol zit van het fruit.

Die panier des fruits die ik vorige week dronk.

Zo een super,fruitige chenin. Zie onder
Of weelderige muscat met vollere structuur.

Zo'n Chenin zie ik wel zitten
Waarom?
Alle kalkoenvlees dat ik reeds heb gegeten was delicaat of fragiel van smaak.( soms commercieel smaakloos)
Een wijn mag complementair zijn maar mag de eigenlijke smaak van het gerecht nooit voor meer dan 50% overdonderen.

Daarom dat een fruitige Chenin ook in samenspel met de toegevoegde peertjes en perziken moet kunnen. (zoeterig accent?)
Suggestie:
Een Vovray Demi Sec is het experiment waard of ;
bv Vouvray Sec van Foreau Domaine Clos Naudin met lage aciditeit

En als het witlof niet uit den eigen tuin komt zou ik me geen zorgen maken over het verwaarloosbare bitter karakter.


En welke combinatie je uitdoktert " it's up to you".
Maar wat ik je zeker afraadt is...........


Bijlagen Afbeeldingen
   

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
02-12-2017, 01:10 PM
Bericht: #28
RE: Fazant
Bij fazant zou ik geen fruit geven, eerder iets aards, klassiek witlof, één of andere kool (groene, spruiten,...). Dat is een mooi gerecht om met velerlei wijnen te combineren, een moie oudere Bordeaux, mijn voorkeur dan een saint-Emilion van een jaar of 20, ook iets oudere Bourgogne of een rijpe Brunello, zoiets.
Kalkoen (en kip) is misschien wel het meest tolerante gerecht om een mooie wijn bij te schenken, zowel wit als rood en zowat alles wat hier gesuggereerd werd zal peerfect passen.
MAAR: het fruit..... ! Bij ons wordt er met de feesten ook een appel met airellen verwacht en ik experimenteer dus al decennia met wat erbij kan, en het MOET bij ons rood zijn, anders is het als het ware geen feest. Wink Het allerbelangrijkste is dus: zo weinig mogelijk suiker toevoegen aub. Ik heb al diverse wijnen ten onder zien gaan, van Bordeaux jong en oud, Rhône (een Pégau 1998 ging totaal de mist in...), Rioja, Ribera, Priorat, het gaat niet! Het lukte wel redelijk met een niet te jonge, maar niet te oude (pakweg 10 jaar) Chianti en enkele romig-fruitigere Bourgognes, eerder Côte de Beaune dan Côte de Nuits, wellicht. Maar de beste combinaties waren altijd redelijk jange (maar niet té) Cru's uit de Beaujolais. Liefst een niet te tanninrijke en dan liever uit een warmer jaar (2003, 2011, 2015) dan uit een "klassiek" jaar als 2005 of 2014, maar eerder afhankelijk van et type dan van het jaar. Wij vonden een jonge Fleurie perfect en ook een iets oudere Moulin à Vent klaarde de klus perfect. En een oudere Amarone ook, maar ja, dan zitten we al diep in de prijzen (en de alcohol).
02-12-2017, 01:19 PM
Bericht: #29
RE: Fazant
(01-12-2017 11:20 PM)don quichotte schreef:  [quote='gertjeuh' pid='77119' dateline='1512154997']
Maar wat ik je zeker afraadt is...........

LOL! Kerstmis bij Mr Bean, waar is de tijd Smile

Bedankt voor de feedback allemaal.
Er gisteren ook nog met 2 sommeliers over gepraat, en die zeiden ook: dat fruit dumpen en eventueel vervangen door champignons.

Heb het al doorgegeven aan m'n moeder, en ze wil het al niet meer klaar maken Tongue

En opnieuw een goede foodpairing van je, Gertjeuh!

In water, one sees one's own face.
But in wine, one beholds the heart of another
02-12-2017, 02:36 PM
Bericht: #30
RE: Fazant
(02-12-2017 01:19 PM)Mr Coone schreef:  Heb het al doorgegeven aan m'n moeder, en ze wil het al niet meer klaar maken Tongue
Moeders zijn toch snel op hun tenen getrapt. Zo ken ik er nog: alles of niks...

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)


Ga naar locatie: