Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Egon Müller-Scharzhof
27-09-2015, 06:20 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-09-2015 om 06:21 PM door Venne.)
Bericht: #1
Egon Müller-Scharzhof
Wereldrecord : €14.565 voor een fles Riesling !
Het was de TBA 2003

Tja , rond 1900 waren de Duitse Rieslings de duurste witte wijnen ter wereld.

Nog maar 1 X een riesling van Egon gedronken en dat was goed zonne! Spijtig dat ze dat niet in den Delhaize hebben :-)

Wine is sunlight , held together by water !
22-02-2020, 02:32 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-02-2020 om 03:08 PM door Marc.)
Bericht: #2
RE: Egon Müller-Scharzhof
We hadden enkele weken geleden het unieke voorrecht om met de man, de iconische wijnmaker, de producent van de duurste witte wijn ter wereld te praten en samen enkele van zijn wijnen te proeven.
Enkele van de hoogtepunten:
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett Alte Reben (Versteigerung) 2018
De duurste Kabinett ter wereld, dus. De foeder die met spontane gisting startte stopte ook spontaan, waardoor deze wijn ontstond.
Finesse en intens geschakeerd, mineraal, nog wat wild, appeltjes, rabarber, stenen, metalig, kers. Extreem sappig, verfijnd lichtvoetig, zuiver fruit van zachte citrus, groene en rode appel, met een lange afdronk die wat honing heeft, samen met citrus en kleine kruiden. Geweldig mooi!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 1999
Verbazend lichte en jonge kleur voor een wijn van 21 jaar oud.
Honing, citroentjes, kruiden, mineraliteit. Eerder koel in de neus, met thee, wat groen hout, rozijnen en nootjes.
Rijp en exotisch, noten, kruiden. iets breder, waarschijnlijk meer Botrytis. Donkere kastanjehoning, fijne zuurstructuur, dartel mondgevoel. Lange, kruidige afdronk, bijna droog, met kleine tannines. Terugkomend met room, citrus, perzik.
Wat een fantastische wijn is dit!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Eiswein 1983
37 jaar is de wijn. De kurk stribbelt wat tegen, het niveau in de fles is wat lager dan verwacht (-4cm schat ik), dus Veronika en Egon zijn wat ongerust. Maar de wijn is perfect.
1983 was een groot jaar voor Eiswein.
Deze wijn werd aangeboden op de veiling van 1984 en werd toen voor even de duurste wijn ter wereld.
Oranjebruine kleur, erg veel evolutie. Evolutieve neus van gebrande suiker, rook, apotheek. Complexe kruidigheid. Gedroogd rijp fruit, rozijntjes en gedroogde pruimen. Tabak, munt, walnoot.
Koffie, karamel, rozijnen in de mond. De frisse zuren zijn bewaard, samen met een ziltige complexiteit. Honing en compote van rijp exotisch fruit. Saliniteit valt echt op!
Rijpe en talmende afdronk met zoete honingtonen.


Ik heb bewust (nog) niet gezocht naar alle prijzen van de geproefde wijnen. Enkel de eerste (Kabinett Alte Reben 2018) en de Eiswein 1983. De eerste gaat voor een kleine 250€/fles van de hand. Voor de Eiswein vraagt men nu prijzen van tussen de 4000 en 5000€ voor een half flesje...

Het hele verhaal, met proefnotities van alle wijnen, lees je op de Riesling-blog:

Deel 1: https://vriendenvanderiesling.wordpress....en-deel-1/
Deel 2: https://vriendenvanderiesling.wordpress....egustatie/
23-02-2020, 10:25 AM
Bericht: #3
RE: Egon Müller-Scharzhof
(22-02-2020 02:32 PM)Marc schreef:  We hadden enkele weken geleden het unieke voorrecht om met de man, de iconische wijnmaker, de producent van de duurste witte wijn ter wereld te praten en samen enkele van zijn wijnen te proeven.
Enkele van de hoogtepunten:
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett Alte Reben (Versteigerung) 2018
De duurste Kabinett ter wereld, dus. De foeder die met spontane gisting startte stopte ook spontaan, waardoor deze wijn ontstond.
Finesse en intens geschakeerd, mineraal, nog wat wild, appeltjes, rabarber, stenen, metalig, kers. Extreem sappig, verfijnd lichtvoetig, zuiver fruit van zachte citrus, groene en rode appel, met een lange afdronk die wat honing heeft, samen met citrus en kleine kruiden. Geweldig mooi!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 1999
Verbazend lichte en jonge kleur voor een wijn van 21 jaar oud.
Honing, citroentjes, kruiden, mineraliteit. Eerder koel in de neus, met thee, wat groen hout, rozijnen en nootjes.
Rijp en exotisch, noten, kruiden. iets breder, waarschijnlijk meer Botrytis. Donkere kastanjehoning, fijne zuurstructuur, dartel mondgevoel. Lange, kruidige afdronk, bijna droog, met kleine tannines. Terugkomend met room, citrus, perzik.
Wat een fantastische wijn is dit!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Eiswein 1983
37 jaar is de wijn. De kurk stribbelt wat tegen, het niveau in de fles is wat lager dan verwacht (-4cm schat ik), dus Veronika en Egon zijn wat ongerust. Maar de wijn is perfect.
1983 was een groot jaar voor Eiswein.
Deze wijn werd aangeboden op de veiling van 1984 en werd toen voor even de duurste wijn ter wereld.
Oranjebruine kleur, erg veel evolutie. Evolutieve neus van gebrande suiker, rook, apotheek. Complexe kruidigheid. Gedroogd rijp fruit, rozijntjes en gedroogde pruimen. Tabak, munt, walnoot.
Koffie, karamel, rozijnen in de mond. De frisse zuren zijn bewaard, samen met een ziltige complexiteit. Honing en compote van rijp exotisch fruit. Saliniteit valt echt op!
Rijpe en talmende afdronk met zoete honingtonen.


Ik heb bewust (nog) niet gezocht naar alle prijzen van de geproefde wijnen. Enkel de eerste (Kabinett Alte Reben 2018) en de Eiswein 1983. De eerste gaat voor een kleine 250€/fles van de hand. Voor de Eiswein vraagt men nu prijzen van tussen de 4000 en 5000€ voor een half flesje...

Het hele verhaal, met proefnotities van alle wijnen, lees je op de Riesling-blog:

Deel 1: https://vriendenvanderiesling.wordpress....en-deel-1/
Deel 2: https://vriendenvanderiesling.wordpress....egustatie/

De meester van verfijning. Prachtige wijnen. Leuk om te lezen. Dank!
Overigens is het niet de duurste kabinett ter wereld, die titel gaat naar Kabinett Schubertslay van Keller die momenteel 600-800 euro doet

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
23-02-2020, 01:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-02-2020 om 01:45 PM door wvd.)
Bericht: #4
RE: Egon Müller-Scharzhof
(23-02-2020 10:25 AM)Vinoco schreef:  
(22-02-2020 02:32 PM)Marc schreef:  We hadden enkele weken geleden het unieke voorrecht om met de man, de iconische wijnmaker, de producent van de duurste witte wijn ter wereld te praten en samen enkele van zijn wijnen te proeven.
Enkele van de hoogtepunten:
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett Alte Reben (Versteigerung) 2018
De duurste Kabinett ter wereld, dus. De foeder die met spontane gisting startte stopte ook spontaan, waardoor deze wijn ontstond.
Finesse en intens geschakeerd, mineraal, nog wat wild, appeltjes, rabarber, stenen, metalig, kers. Extreem sappig, verfijnd lichtvoetig, zuiver fruit van zachte citrus, groene en rode appel, met een lange afdronk die wat honing heeft, samen met citrus en kleine kruiden. Geweldig mooi!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 1999
Verbazend lichte en jonge kleur voor een wijn van 21 jaar oud.
Honing, citroentjes, kruiden, mineraliteit. Eerder koel in de neus, met thee, wat groen hout, rozijnen en nootjes.
Rijp en exotisch, noten, kruiden. iets breder, waarschijnlijk meer Botrytis. Donkere kastanjehoning, fijne zuurstructuur, dartel mondgevoel. Lange, kruidige afdronk, bijna droog, met kleine tannines. Terugkomend met room, citrus, perzik.
Wat een fantastische wijn is dit!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Eiswein 1983
37 jaar is de wijn. De kurk stribbelt wat tegen, het niveau in de fles is wat lager dan verwacht (-4cm schat ik), dus Veronika en Egon zijn wat ongerust. Maar de wijn is perfect.
1983 was een groot jaar voor Eiswein.
Deze wijn werd aangeboden op de veiling van 1984 en werd toen voor even de duurste wijn ter wereld.
Oranjebruine kleur, erg veel evolutie. Evolutieve neus van gebrande suiker, rook, apotheek. Complexe kruidigheid. Gedroogd rijp fruit, rozijntjes en gedroogde pruimen. Tabak, munt, walnoot.
Koffie, karamel, rozijnen in de mond. De frisse zuren zijn bewaard, samen met een ziltige complexiteit. Honing en compote van rijp exotisch fruit. Saliniteit valt echt op!
Rijpe en talmende afdronk met zoete honingtonen.


Ik heb bewust (nog) niet gezocht naar alle prijzen van de geproefde wijnen. Enkel de eerste (Kabinett Alte Reben 2018) en de Eiswein 1983. De eerste gaat voor een kleine 250€/fles van de hand. Voor de Eiswein vraagt men nu prijzen van tussen de 4000 en 5000€ voor een half flesje...

Het hele verhaal, met proefnotities van alle wijnen, lees je op de Riesling-blog:

Deel 1: https://vriendenvanderiesling.wordpress....en-deel-1/
Deel 2: https://vriendenvanderiesling.wordpress....egustatie/

De meester van verfijning. Prachtige wijnen. Leuk om te lezen. Dank!
Overigens is het niet de duurste kabinett ter wereld, die titel gaat naar Kabinett Schubertslay van Keller die momenteel 600-800 euro doet

En zeggen dat die Kellers vroeger nog geïmporteerd werden door Louis Van den Eynde en maar een prikje kostten. Maar ja, toen was het nog de pa en geen sprake van een hype.Rolleyes

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
23-02-2020, 05:20 PM
Bericht: #5
RE: Egon Müller-Scharzhof
(23-02-2020 01:45 PM)wvd schreef:  
(23-02-2020 10:25 AM)Vinoco schreef:  
(22-02-2020 02:32 PM)Marc schreef:  We hadden enkele weken geleden het unieke voorrecht om met de man, de iconische wijnmaker, de producent van de duurste witte wijn ter wereld te praten en samen enkele van zijn wijnen te proeven.
Enkele van de hoogtepunten:
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett Alte Reben (Versteigerung) 2018
De duurste Kabinett ter wereld, dus. De foeder die met spontane gisting startte stopte ook spontaan, waardoor deze wijn ontstond.
Finesse en intens geschakeerd, mineraal, nog wat wild, appeltjes, rabarber, stenen, metalig, kers. Extreem sappig, verfijnd lichtvoetig, zuiver fruit van zachte citrus, groene en rode appel, met een lange afdronk die wat honing heeft, samen met citrus en kleine kruiden. Geweldig mooi!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 1999
Verbazend lichte en jonge kleur voor een wijn van 21 jaar oud.
Honing, citroentjes, kruiden, mineraliteit. Eerder koel in de neus, met thee, wat groen hout, rozijnen en nootjes.
Rijp en exotisch, noten, kruiden. iets breder, waarschijnlijk meer Botrytis. Donkere kastanjehoning, fijne zuurstructuur, dartel mondgevoel. Lange, kruidige afdronk, bijna droog, met kleine tannines. Terugkomend met room, citrus, perzik.
Wat een fantastische wijn is dit!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Eiswein 1983
37 jaar is de wijn. De kurk stribbelt wat tegen, het niveau in de fles is wat lager dan verwacht (-4cm schat ik), dus Veronika en Egon zijn wat ongerust. Maar de wijn is perfect.
1983 was een groot jaar voor Eiswein.
Deze wijn werd aangeboden op de veiling van 1984 en werd toen voor even de duurste wijn ter wereld.
Oranjebruine kleur, erg veel evolutie. Evolutieve neus van gebrande suiker, rook, apotheek. Complexe kruidigheid. Gedroogd rijp fruit, rozijntjes en gedroogde pruimen. Tabak, munt, walnoot.
Koffie, karamel, rozijnen in de mond. De frisse zuren zijn bewaard, samen met een ziltige complexiteit. Honing en compote van rijp exotisch fruit. Saliniteit valt echt op!
Rijpe en talmende afdronk met zoete honingtonen.


Ik heb bewust (nog) niet gezocht naar alle prijzen van de geproefde wijnen. Enkel de eerste (Kabinett Alte Reben 2018) en de Eiswein 1983. De eerste gaat voor een kleine 250€/fles van de hand. Voor de Eiswein vraagt men nu prijzen van tussen de 4000 en 5000€ voor een half flesje...

Het hele verhaal, met proefnotities van alle wijnen, lees je op de Riesling-blog:

Deel 1: https://vriendenvanderiesling.wordpress....en-deel-1/
Deel 2: https://vriendenvanderiesling.wordpress....egustatie/

De meester van verfijning. Prachtige wijnen. Leuk om te lezen. Dank!
Overigens is het niet de duurste kabinett ter wereld, die titel gaat naar Kabinett Schubertslay van Keller die momenteel 600-800 euro doet

En zeggen dat die Kellers vroeger nog geïmporteerd werden door Louis Van den Eynde en maar een prikje kostten. Maar ja, toen was het nog de pa en geen sprake van een hype.Rolleyes

Ja absoluut krankzinnig hoe het met de wijnen van Keller gegaan is. Al zijn de wijnen onder Klaus Peter Keller wel veel beter dan onder zijn vader. Ik ben er ook van overtuigd dat in 10 jaar de beste en duurste witte wijnen ter wereld uit Duitsland komen.....en kan ik me heel goed voorstellen dat niemand in Belgie dat wil geloven haha.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
23-02-2020, 07:48 PM
Bericht: #6
RE: Egon Müller-Scharzhof
(22-02-2020 02:32 PM)Marc schreef:  We hadden enkele weken geleden het unieke voorrecht om met de man, de iconische wijnmaker, de producent van de duurste witte wijn ter wereld te praten en samen enkele van zijn wijnen te proeven.

Mooi verslag! Moet wel een unieke ervaring zijn, om zo'n iconisch domein te kunnen bezoeken.
24-02-2020, 10:57 AM
Bericht: #7
RE: Egon Müller-Scharzhof
(23-02-2020 05:20 PM)Vinoco schreef:  
(23-02-2020 01:45 PM)wvd schreef:  
(23-02-2020 10:25 AM)Vinoco schreef:  
(22-02-2020 02:32 PM)Marc schreef:  We hadden enkele weken geleden het unieke voorrecht om met de man, de iconische wijnmaker, de producent van de duurste witte wijn ter wereld te praten en samen enkele van zijn wijnen te proeven.
Enkele van de hoogtepunten:
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett Alte Reben (Versteigerung) 2018
De duurste Kabinett ter wereld, dus. De foeder die met spontane gisting startte stopte ook spontaan, waardoor deze wijn ontstond.
Finesse en intens geschakeerd, mineraal, nog wat wild, appeltjes, rabarber, stenen, metalig, kers. Extreem sappig, verfijnd lichtvoetig, zuiver fruit van zachte citrus, groene en rode appel, met een lange afdronk die wat honing heeft, samen met citrus en kleine kruiden. Geweldig mooi!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 1999
Verbazend lichte en jonge kleur voor een wijn van 21 jaar oud.
Honing, citroentjes, kruiden, mineraliteit. Eerder koel in de neus, met thee, wat groen hout, rozijnen en nootjes.
Rijp en exotisch, noten, kruiden. iets breder, waarschijnlijk meer Botrytis. Donkere kastanjehoning, fijne zuurstructuur, dartel mondgevoel. Lange, kruidige afdronk, bijna droog, met kleine tannines. Terugkomend met room, citrus, perzik.
Wat een fantastische wijn is dit!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Eiswein 1983
37 jaar is de wijn. De kurk stribbelt wat tegen, het niveau in de fles is wat lager dan verwacht (-4cm schat ik), dus Veronika en Egon zijn wat ongerust. Maar de wijn is perfect.
1983 was een groot jaar voor Eiswein.
Deze wijn werd aangeboden op de veiling van 1984 en werd toen voor even de duurste wijn ter wereld.
Oranjebruine kleur, erg veel evolutie. Evolutieve neus van gebrande suiker, rook, apotheek. Complexe kruidigheid. Gedroogd rijp fruit, rozijntjes en gedroogde pruimen. Tabak, munt, walnoot.
Koffie, karamel, rozijnen in de mond. De frisse zuren zijn bewaard, samen met een ziltige complexiteit. Honing en compote van rijp exotisch fruit. Saliniteit valt echt op!
Rijpe en talmende afdronk met zoete honingtonen.


Ik heb bewust (nog) niet gezocht naar alle prijzen van de geproefde wijnen. Enkel de eerste (Kabinett Alte Reben 2018) en de Eiswein 1983. De eerste gaat voor een kleine 250€/fles van de hand. Voor de Eiswein vraagt men nu prijzen van tussen de 4000 en 5000€ voor een half flesje...

Het hele verhaal, met proefnotities van alle wijnen, lees je op de Riesling-blog:

Deel 1: https://vriendenvanderiesling.wordpress....en-deel-1/
Deel 2: https://vriendenvanderiesling.wordpress....egustatie/

De meester van verfijning. Prachtige wijnen. Leuk om te lezen. Dank!
Overigens is het niet de duurste kabinett ter wereld, die titel gaat naar Kabinett Schubertslay van Keller die momenteel 600-800 euro doet

En zeggen dat die Kellers vroeger nog geïmporteerd werden door Louis Van den Eynde en maar een prikje kostten. Maar ja, toen was het nog de pa en geen sprake van een hype.Rolleyes

Ja absoluut krankzinnig hoe het met de wijnen van Keller gegaan is. Al zijn de wijnen onder Klaus Peter Keller wel veel beter dan onder zijn vader. Ik ben er ook van overtuigd dat in 10 jaar de beste en duurste witte wijnen ter wereld uit Duitsland komen.....en kan ik me heel goed voorstellen dat niemand in Belgie dat wil geloven haha.

Misschien, het was idd ooit zo. Maar het blijft (meestal) Riesling uiteraard en daar moet je van houden. Maar ik denk toch dat het nog wel even zal duren voor G-Max de prijs van DRC Montrachet haalt... Gek?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
24-02-2020, 07:56 PM
Bericht: #8
RE: Egon Müller-Scharzhof
(24-02-2020 10:57 AM)wvd schreef:  
(23-02-2020 05:20 PM)Vinoco schreef:  
(23-02-2020 01:45 PM)wvd schreef:  
(23-02-2020 10:25 AM)Vinoco schreef:  
(22-02-2020 02:32 PM)Marc schreef:  We hadden enkele weken geleden het unieke voorrecht om met de man, de iconische wijnmaker, de producent van de duurste witte wijn ter wereld te praten en samen enkele van zijn wijnen te proeven.
Enkele van de hoogtepunten:
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett Alte Reben (Versteigerung) 2018
De duurste Kabinett ter wereld, dus. De foeder die met spontane gisting startte stopte ook spontaan, waardoor deze wijn ontstond.
Finesse en intens geschakeerd, mineraal, nog wat wild, appeltjes, rabarber, stenen, metalig, kers. Extreem sappig, verfijnd lichtvoetig, zuiver fruit van zachte citrus, groene en rode appel, met een lange afdronk die wat honing heeft, samen met citrus en kleine kruiden. Geweldig mooi!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 1999
Verbazend lichte en jonge kleur voor een wijn van 21 jaar oud.
Honing, citroentjes, kruiden, mineraliteit. Eerder koel in de neus, met thee, wat groen hout, rozijnen en nootjes.
Rijp en exotisch, noten, kruiden. iets breder, waarschijnlijk meer Botrytis. Donkere kastanjehoning, fijne zuurstructuur, dartel mondgevoel. Lange, kruidige afdronk, bijna droog, met kleine tannines. Terugkomend met room, citrus, perzik.
Wat een fantastische wijn is dit!
Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Eiswein 1983
37 jaar is de wijn. De kurk stribbelt wat tegen, het niveau in de fles is wat lager dan verwacht (-4cm schat ik), dus Veronika en Egon zijn wat ongerust. Maar de wijn is perfect.
1983 was een groot jaar voor Eiswein.
Deze wijn werd aangeboden op de veiling van 1984 en werd toen voor even de duurste wijn ter wereld.
Oranjebruine kleur, erg veel evolutie. Evolutieve neus van gebrande suiker, rook, apotheek. Complexe kruidigheid. Gedroogd rijp fruit, rozijntjes en gedroogde pruimen. Tabak, munt, walnoot.
Koffie, karamel, rozijnen in de mond. De frisse zuren zijn bewaard, samen met een ziltige complexiteit. Honing en compote van rijp exotisch fruit. Saliniteit valt echt op!
Rijpe en talmende afdronk met zoete honingtonen.


Ik heb bewust (nog) niet gezocht naar alle prijzen van de geproefde wijnen. Enkel de eerste (Kabinett Alte Reben 2018) en de Eiswein 1983. De eerste gaat voor een kleine 250€/fles van de hand. Voor de Eiswein vraagt men nu prijzen van tussen de 4000 en 5000€ voor een half flesje...

Het hele verhaal, met proefnotities van alle wijnen, lees je op de Riesling-blog:

Deel 1: https://vriendenvanderiesling.wordpress....en-deel-1/
Deel 2: https://vriendenvanderiesling.wordpress....egustatie/

De meester van verfijning. Prachtige wijnen. Leuk om te lezen. Dank!
Overigens is het niet de duurste kabinett ter wereld, die titel gaat naar Kabinett Schubertslay van Keller die momenteel 600-800 euro doet

En zeggen dat die Kellers vroeger nog geïmporteerd werden door Louis Van den Eynde en maar een prikje kostten. Maar ja, toen was het nog de pa en geen sprake van een hype.Rolleyes

Ja absoluut krankzinnig hoe het met de wijnen van Keller gegaan is. Al zijn de wijnen onder Klaus Peter Keller wel veel beter dan onder zijn vader. Ik ben er ook van overtuigd dat in 10 jaar de beste en duurste witte wijnen ter wereld uit Duitsland komen.....en kan ik me heel goed voorstellen dat niemand in Belgie dat wil geloven haha.

Misschien, het was idd ooit zo. Maar het blijft (meestal) Riesling uiteraard en daar moet je van houden. Maar ik denk toch dat het nog wel even zal duren voor G-Max de prijs van DRC Montrachet haalt... Gek?

Ik weet niet of het riesling blijft. Met het opschuiven van het klimaat heeft Duitsland inmiddels een perfect klimaat voor grote chardonnays.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen


Ga naar locatie: