Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
22-01-2017, 02:54 PM
Bericht: #1
Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
Massolino Langhe Nebbiolo 2014

Domein in Serralunga d'Alba. Typische getaande kleur. Heel subtiele neus. Rode besjes, zelfs wat licht framboos, melkchocolade, tikje animaliteit, ook wat bloemengeuren en een fijne houtimpressie. Maar alles heel afgemeten, heel precies. De tannines zijn zeer soepel en zacht. De wijn heeft een frisse structuur die aangenaam en licht overkomt. Toch genoeg body en afdronk om veel drinkplezier te verschaffen. Een stijl die me aanspreekt.


Bijlagen Afbeeldingen
   
22-01-2017, 11:06 PM
Bericht: #2
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
(22-01-2017 02:54 PM)FRANCISPICCART schreef:  Massolino Langhe Nebbiolo 2014

Domein in Serralunga d'Alba. Typische getaande kleur.

Mooi benoemd, moet ik onthouden..! Zou onze jeugd dit woord nog kennen...?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-01-2017, 09:48 AM
Bericht: #3
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
Dank u Francis voor de TN.
Ik heb soms toch moeite om een Langhe Nebbiolo te vinden die me interesseert. Vaak niet of net niet dat...
(zie mijn bijdrage in Ettore Germano).
Misschien moet ik deze eens proberen Smile
23-01-2017, 12:14 PM
Bericht: #4
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
(23-01-2017 09:48 AM)Dc schreef:  Dank u Francis voor de TN.
Ik heb soms toch moeite om een Langhe Nebbiolo te vinden die me interesseert. Vaak niet of net niet dat...
(zie mijn bijdrage in Ettore Germano).
Misschien moet ik deze eens proberen Smile

Ik herken de TN van Francis wel. Maar een stijl die me vaak net niet aanspreekt owv te afgemeten in zijn jeugd, vermoed ik.

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
23-01-2017, 09:07 PM
Bericht: #5
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
(23-01-2017 12:14 PM)TheWineVet schreef:  
(23-01-2017 09:48 AM)Dc schreef:  Dank u Francis voor de TN.
Ik heb soms toch moeite om een Langhe Nebbiolo te vinden die me interesseert. Vaak niet of net niet dat...
(zie mijn bijdrage in Ettore Germano).
Misschien moet ik deze eens proberen Smile

Ik herken de TN van Francis wel. Maar een stijl die me vaak net niet aanspreekt owv te afgemeten in zijn jeugd, vermoed ik.

Vandaag de laatste slokjes uit de fles gedronken. Blijf het niet slecht vinden. Dit type Nebbiolo is gemaakt om dadelijk toegankelijk te zijn en mag niet vergeleken worden met "grote broer" Barolo. Voor mij is dit iets wat binnen de 4 jaar gedronken moet worden. Die "koppigheid" van jonge Barolo's is hier niet in te vinden. Blijft natuurlijk het feit dat Nebbiolo wispelturig is en kwalitatief erg kan verschillen bij de verschillende wijnmakers.
25-01-2017, 05:49 PM
Bericht: #6
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
(23-01-2017 09:07 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(23-01-2017 12:14 PM)TheWineVet schreef:  
(23-01-2017 09:48 AM)Dc schreef:  Dank u Francis voor de TN.
Ik heb soms toch moeite om een Langhe Nebbiolo te vinden die me interesseert. Vaak niet of net niet dat...
(zie mijn bijdrage in Ettore Germano).
Misschien moet ik deze eens proberen Smile

Ik herken de TN van Francis wel. Maar een stijl die me vaak net niet aanspreekt owv te afgemeten in zijn jeugd, vermoed ik.

Vandaag de laatste slokjes uit de fles gedronken. Blijf het niet slecht vinden. Dit type Nebbiolo is gemaakt om dadelijk toegankelijk te zijn en mag niet vergeleken worden met "grote broer" Barolo. Voor mij is dit iets wat binnen de 4 jaar gedronken moet worden. Die "koppigheid" van jonge Barolo's is hier niet in te vinden. Blijft natuurlijk het feit dat Nebbiolo wispelturig is en kwalitatief erg kan verschillen bij de verschillende wijnmakers.

Het "probleem" met Nebbiolo is dat ze meestal een ferm pak beter ouderden dan je ooit voor mogelijk hield toen je ze jong proefde. Het is natuurlijk niet al goud wat er blinkt, maar ik heb oude, compleet versleten wijnen geproefd die na enkele uren in de karaf plots aan een tweede leven begonnen.
25-01-2017, 05:55 PM
Bericht: #7
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
(25-01-2017 05:49 PM)wvd schreef:  
(23-01-2017 09:07 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(23-01-2017 12:14 PM)TheWineVet schreef:  
(23-01-2017 09:48 AM)Dc schreef:  Dank u Francis voor de TN.
Ik heb soms toch moeite om een Langhe Nebbiolo te vinden die me interesseert. Vaak niet of net niet dat...
(zie mijn bijdrage in Ettore Germano).
Misschien moet ik deze eens proberen Smile

Ik herken de TN van Francis wel. Maar een stijl die me vaak net niet aanspreekt owv te afgemeten in zijn jeugd, vermoed ik.

Vandaag de laatste slokjes uit de fles gedronken. Blijf het niet slecht vinden. Dit type Nebbiolo is gemaakt om dadelijk toegankelijk te zijn en mag niet vergeleken worden met "grote broer" Barolo. Voor mij is dit iets wat binnen de 4 jaar gedronken moet worden. Die "koppigheid" van jonge Barolo's is hier niet in te vinden. Blijft natuurlijk het feit dat Nebbiolo wispelturig is en kwalitatief erg kan verschillen bij de verschillende wijnmakers.

Het "probleem" met Nebbiolo is dat ze meestal een ferm pak beter ouderden dan je ooit voor mogelijk hield toen je ze jong proefde. Het is natuurlijk niet al goud wat er blinkt, maar ik heb oude, compleet versleten wijnen geproefd die na enkele uren in de karaf plots aan een tweede leven begonnen.

Voor sommige wijnen geloof je blijkbaar meer in dat tweede leven dan voor andere...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-01-2017, 06:35 PM
Bericht: #8
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
(25-01-2017 05:55 PM)vinejo schreef:  
(25-01-2017 05:49 PM)wvd schreef:  
(23-01-2017 09:07 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(23-01-2017 12:14 PM)TheWineVet schreef:  
(23-01-2017 09:48 AM)Dc schreef:  Dank u Francis voor de TN.
Ik heb soms toch moeite om een Langhe Nebbiolo te vinden die me interesseert. Vaak niet of net niet dat...
(zie mijn bijdrage in Ettore Germano).
Misschien moet ik deze eens proberen Smile

Ik herken de TN van Francis wel. Maar een stijl die me vaak net niet aanspreekt owv te afgemeten in zijn jeugd, vermoed ik.

Vandaag de laatste slokjes uit de fles gedronken. Blijf het niet slecht vinden. Dit type Nebbiolo is gemaakt om dadelijk toegankelijk te zijn en mag niet vergeleken worden met "grote broer" Barolo. Voor mij is dit iets wat binnen de 4 jaar gedronken moet worden. Die "koppigheid" van jonge Barolo's is hier niet in te vinden. Blijft natuurlijk het feit dat Nebbiolo wispelturig is en kwalitatief erg kan verschillen bij de verschillende wijnmakers.

Het "probleem" met Nebbiolo is dat ze meestal een ferm pak beter ouderden dan je ooit voor mogelijk hield toen je ze jong proefde. Het is natuurlijk niet al goud wat er blinkt, maar ik heb oude, compleet versleten wijnen geproefd die na enkele uren in de karaf plots aan een tweede leven begonnen.

Voor sommige wijnen geloof je blijkbaar meer in dat tweede leven dan voor andere...

Ik heb het hier over wijnen van 40 à 50 jaar oud (Mascarello, Gaya, Prunotto, Nervi, ...). Dikwijls een erg lichte, oranje (versleten...) kleur, amper geur, weinig expressie in de mond. Enkele uren later dan een gans ander verhaal. Nooit zo sterk meegemaakt met (grote) wijnen uit andere streken, van andere druiven. Sommige oude Pinot of Sangiovese kan ook wel wat "recupereren" na openen, maar niet zo spectaculair als sommige Nebbiolo, althans niet naar mijn (geringe) ervaring.
Na openen bedoel ik hier wel, vele oude Bx, Zuidelijke Rhône en de meeste andere moet je trouwens dikwijls na openen redelijk snel opdrinken, omdat er dan een snelle oxidatie kan optreden, meer dan eens meegemaakt, ook met witte zoals Gewürztraminer en Chardonnay. Mooi bij openen en na een half uur foetsjie!
Misschien heeft dat iets met het evenwicht te maken, de zuren (de zwavel?) of met een kortere opvoeding op vat, ik zou het echt niet weten.
Het heeft ook niets met verouderingspotentieel op zich te maken. Iedereen weet dat bvb. sommige Bordeaux tot de langst levende wijnen behoren, het gaat me hier enkel over de eerste indruk na openen versus enkele uren later in de karaf. En daar is naar mijn ervaring Nebbiolo de kampioen van de resurrectie.
25-01-2017, 09:46 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-01-2017 om 10:35 PM door FRANCISPICCART.)
Bericht: #9
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
(25-01-2017 05:49 PM)wvd schreef:  
(23-01-2017 09:07 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(23-01-2017 12:14 PM)TheWineVet schreef:  
(23-01-2017 09:48 AM)Dc schreef:  Dank u Francis voor de TN.
Ik heb soms toch moeite om een Langhe Nebbiolo te vinden die me interesseert. Vaak niet of net niet dat...
(zie mijn bijdrage in Ettore Germano).
Misschien moet ik deze eens proberen Smile

Ik herken de TN van Francis wel. Maar een stijl die me vaak net niet aanspreekt owv te afgemeten in zijn jeugd, vermoed ik.

Vandaag de laatste slokjes uit de fles gedronken. Blijf het niet slecht vinden. Dit type Nebbiolo is gemaakt om dadelijk toegankelijk te zijn en mag niet vergeleken worden met "grote broer" Barolo. Voor mij is dit iets wat binnen de 4 jaar gedronken moet worden. Die "koppigheid" van jonge Barolo's is hier niet in te vinden. Blijft natuurlijk het feit dat Nebbiolo wispelturig is en kwalitatief erg kan verschillen bij de verschillende wijnmakers.

Het "probleem" met Nebbiolo is dat ze meestal een ferm pak beter ouderden dan je ooit voor mogelijk hield toen je ze jong proefde. Het is natuurlijk niet al goud wat er blinkt, maar ik heb oude, compleet versleten wijnen geproefd die na enkele uren in de karaf plots aan een tweede leven begonnen.

Ik geef hier enkel en alleen maar mijn persoonlijke impressie over deze wijn. Natuurlijk zal nebbiolo in veel gevallen langer kunnen "ouderen": alleen begrijp ik dan de meerwaarde in dit geval niet. Voor mij, en dan bedoel ik ook echt voor "mij", geeft het langer bewaren van deze wijn dan 5 jaar totaal geen meerwaarde. En alhoewel hij zeker nog wel drinkbaar zal zijn, zal hij MIJ minder aanspreken. De bedoeling van dit wijnhuis is om Langhe Nebbiolo te maken voor onmiddellijk wijnplezier. De betere nebbiolo gaat zeer zeker gebruikt worden voor de Barolo.
02-02-2017, 08:39 PM
Bericht: #10
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
Massolino Langhe Chardonnay 2015

Fijne neus van honing, vanille, rijpe perzikken, abrikozen en wat kweepeer. In de mond een volle, ronde aanzet. Een discreet houtgebruik en de mooi presente zuren maken deze wijn aantrekkelijk, sappig en vooral heel toegankelijk en vlot inzetbaar bij veel gerechten. Misschien één klein minpuntje was de lichte alcoholopstoot in de nadronk. Naarmate de wijn langer geopend was, werd hij echter nog evenwichtiger en was dat licht warmtegevoel achteraan de keel minder merkbaar. De algemene conclusie is zeker positief. Lekkere chardonnay.


Bijlagen Afbeeldingen
   
15-08-2019, 06:56 PM
Bericht: #11
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
Langhe Riesling 2017 DOC - Massolino
Blijkbaar eerste jaargang voor deze Riesling van jonge aanplant uit 2014. Toch al een behoorlijk donkere kleur en een onmiskenbaar riesling aroma. Was er gisteren echter niet kapot van en daarom de schroefdop er maar terug op en weer de frigo in.
Vandaag komt deze wijn veel beter uitgebalanceerd voor de dag. Smokey, mineraal en raar maar waar veel petrol voor zulke jonge aanplant. Toch ook veel frisheid met citrus, pompelmoes, wat kruidigheid zoals citroenmelisse en verse munt. Vrij droog van stijl met fijne zuren. Ik weet niet of er veel Langhe Riesling bestaat maar dit is niet slecht. Is daarentegen wel weer vrij duur want voor deze prijs vind je gemakkelijk GC in de Elzas of heerlijke Duitse riesling.


Bijlagen Afbeeldingen
   
18-08-2019, 09:00 PM
Bericht: #12
RE: Azienda Agricola Vigna Rionda MASSOLINO
(15-08-2019 06:56 PM)FRANCISPICCART schreef:  Langhe Riesling 2017 DOC - Massolino
. Ik weet niet of er veel Langhe Riesling bestaat maar dit is niet slecht. Is daarentegen wel weer vrij duur want voor deze prijs vind je gemakkelijk GC in de Elzas of heerlijke Duitse riesling.

Riesling is een van de (buitenlandse) druivenrassen die wat opgang aan het maken is in de Langhe. Vaak nog in een blend met bvb Timorasso en/of Sauvignon Blanc. Maar toch stilletjesaan ook in monocépage. Ik hoop in het najaar de eerste brouwsels 100% Riesling van 2 van onze wijnboeren te mogen proeven. De planten voelen zich alvast thuis in het terroir van dit deel van Piemonte.


Ga naar locatie: