Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spanje 4
26-04-2018, 06:55 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-04-2018 om 06:56 PM door Jordaens.)
Bericht: #1
Spanje 4
Zo, Spanje zit er op. Fleer kwam een handje toesteken, we weten dat Spanje zijn dada is, dat gaf af en toe een interessante interventie. Ook deze avond deden we een paar ontdekkingen en moesten tot het besluit komen dat conservatieve-snobs-met-teveel-geld toch niet noodzakelijk een slechte smaak hebben (cfr wijn nr 6).

0 - Gran Alanis 2015
D.O. Ribeiro
Bodega Alanis, Ourense Galicia
Treixadura & Godello
12,5% Vol - Lidl 5,99 €

Kristalheldere, volle wijn met bleekgouden kleur en mooie traanvorming.
Vol aroma met appelen, abrikoos, ananas en een beetje hout, misschien wat anijs in de kruidigheid. En een beetje honing. Fijne neus.
Nadrukkelijke molligheid en zuren houden elkaar in evenwicht. Niet al te lang.
Een "gezelschapswijn" noemde iemand dit. Om nu te drinken.

1 - Pyrene Reserva 2009
D.O. Somontano
Viñas del Vero, Barbastro (Huesca)
Tempranillo & Cabernet Sauvignon
14% Vol - Lidl, 5,99 €

Helder, vol, granaatrood, goede vulling, mooie tranen. Vrij ondoorzichtig.
Vol aroma met veel gestoofd fruit en een beetje rozijnen, eikenhout en vanille, tabak en wat herfstgeuren, peper en een beetje beest.
Evenwichtig in de mond met wat nadruk op de zuren, eindigend op kersenpitten en een eerste tertiaire aanzet (gestoofde pruimen). NIet erg lang.
Moet nu gedronken worden.
De prijs werd geschat tussen de 11 en de 15 euro.

2 - Sandalo de Altolandon 2015
D.O. Manchuela
Altolandon, Landete (Cuenca)
Cabernet Franc, Syrah
14,5% vol - Lidl 5,99 €

Heldere, volle mauve wijn, gekleurde tranen, kleur tot aan de rand. Vrij ondoorzichtig.
Volle tot intense geur met viooltje, braambes en framboos, gestoofd fruit, eikenhout, tabak en rook, peper en veel andere kruiden, wat erfgeur, krachtige neus.
Vrij evenwichtig in de mond, flinke alcoholwarmte met nadruk op de syrah, niet erg lang en eindigend op een tikkeltje Mon Chérie.
Jong, maar toch om vanaf heden te drinken.

3 - Barahonda Summum
D.O. Yecla
Bodegas Barahonda, Yecla
100% Monastrell (>70 jaar)
15% Vol - Puerta del Sol, 20,34 €

Heldere en intense kleur van zwarte kersen, gekleurde tranen, heel weinig verdunning in de meniscus.
Vol tot intens aroma met braambessen, krieken en heel rijp fruit, eikenhout en vanille, tabak, peper, tijm, kaneel, maquis. Heel complexe, smakelijke neus.
Molligheid en zuren in evenwicht, nog iets uitdrogende, jonge tannines, heel kruidige afdronk. Goede lengte.
Nog iets te jong, maar dit wordt een grote wijn voor binnen een jaar of twee.

4 - Las Uvas de la Ira 2015
D.O. Mentrida - Sierra de Gredos
Daniel Landi, Madrid
100% Garnacha (biodynamisch)
14,5% Vol - La Buena Vida, 21,21 €

Helder en intens kriekenrood, mooie tranen, enige verdunning aan de meniscus. Matig doorzichtig.
Vol tot intens aan de neus, bij aanvang nog gesloten, dan frambozen, krieken en ander rood fruit, boerenjongens. Eikenhout, tabak, peper. Subtiele, complexe neus. Finesserijk.
In de mond goed evenwicht, met iets nadruk op zuren en ook nog aanwezige tannine, als die versmelten wordt het een harmonieuze wijn. Goede lengte.
Wijn voor nu tot binnen een jaar of drie.

"Daniel Landi is Spanjes meest besproken jonge wijnmaker van het moment. Hij heeft Sierra de Gredos terug op de kaart gezet. Deze Uvas de la ira ofte "Grapes of Wrath" is zijn binnenkomer, maar wat voor één. Dit is dadelijk een topper en toonbeeld van zijn stijl : non-interventionistisch, elegant, verfijnd.
100% Garnacha van 60 jaar oude stokken van verschillende wijngaarden doorheen de Sierra de Gredos, hoofdzakelijk van granieten terroirs. Maceratie en gisting met hele trossen zonder te ontritsen. Er wordt enkel gewerkt met autochtone gisten. Non-interventionistisch zodat er tijdens de vinificatie zo weinig mogelijk wordt ingegrepen.
Helderrood van kleur. Mooie rood fruit in de neus : kersen, rode besjes, pitfruit, kruidige tonen. Verfijnde neus met mooie complexiteit. Idem dito in de mond, zeer sappig, mondvullend, maar toch elegant en verfijnd. Zeer Bourgondisch van stijl en karakter. Mooie lengte."


5 - El Templari 2015
D.O. Terra Alta
Celler Bàrbara Forés, Ferrer Escoda, Gandesa
70% Morenillo, 30% Garnatcha
13,5% Vol - La Buena Vida, 16,40 €

Helder en intens kriekenrood met matige doorzichtigheid.
Volle tot intense neus met iets floraals; aarbei, kirsch, cederhout, tabak, kruidig met wat peper. Finesse en subtiliteit.
In de mond harmonieus, behoorlijk lang en eindigend op geconfijte kers.
Een grote wijn, nu lekker en binnen vijf jaar nog.

6 - Vega-Sicilia Valbuena 5° 2011
D.O. Ribera del Duero
Bodegas Vega-Sicilia, Valbuena de Duero (Valladolid)
90% Tinto Fino, 10% Cabernet Sauvignon
14,5% Vol - La Buena Vida, 115,40

Helder en intens zwarte kers gekleurd en met kleine doorzichtigheid. Zeer kleurrijke tranen, geen meniscus.
Intens aroma met zwarte bes en vlier, gestoofd fruit, eikenhout en wat kreupelhout, peper, vanille, zoethout, en (ten gerieve van onze West-Vlaamse asielzoeker) een beetje "koebjiësten". Zeer complexe neus.
Smaak volledig in harmonie, lang.
Grote wijn, heel klassiek.
26-04-2018, 07:44 PM
Bericht: #2
RE: Spanje 4
(26-04-2018 06:55 PM)Jordaens schreef:  Ook deze avond deden we een paar ontdekkingen en moesten tot het besluit komen dat conservatieve-snobs-met-teveel-geld toch niet noodzakelijk een slechte smaak hebben (cfr wijn nr 6).

akkoord, af en toe een grote klepper moet kunnen, maar als je dan weet dat de El Templari 2015 8-9 keer zo goedkoop is, blijft dit toch een moeilijk gegeven. Je beschrijving van de wijn doet me trouwens 'goesting' (heerlijk woord btw) krijgen om die El Templari uit te proberen. Bedankt voor het verslagje.
26-04-2018, 08:21 PM
Bericht: #3
RE: Spanje 4
Bedankt voor de verslagjes, Jordaens. Inderdaad die Templari lijkt mij ook een leuke om eens te proberen (de Vega Sicilia ook he, maar ja...). Morenillo is trouwens weer zo’n druif waar ik nog nooit van gehoord had.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
26-04-2018, 08:32 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-04-2018 om 08:34 PM door fleer.)
Bericht: #4
RE: Spanje 4
Aangename proeverij en nieuwe wijnliefhebbers leren kennen, wat wil een mens nog meer.

Ik heb weinig ervaring met wijnen van 5.99€ maar als je iets beter wil zetten tijdens de bbq dan zal je minstens 30% duurder moeten gaan ... of een heel goede kennis van wijnen in die prijsklasse hebben.

Barahonda Summum, Las Uvas de la Ira en El Templari zijn totaal verschillende wijnen maar kwalitatief elkaars evenknie.
Wat mij opviel was de toegankelijkheid van deze jonge wijnen!

Vega-Sicilia Valbuena 5°, ik had hem nog niet gedronken ... alles in evenwicht, heel klein beetje tannines, verbazing alom bijna op dronk voor een 2011, 94+p

Mooie variatie en daardoor een boeiende proeverij!

Grtz

In blind, we trust Cool
26-04-2018, 08:57 PM
Bericht: #5
RE: Spanje 4
Die vreemde eend in de bijt, Grapes of Wrath, zou ik toch ook zo maar niet laten voorbijgaan. Een soortement bourgogne van 100% grenache. En met een heroïsch verhaal. Moet toch echt wel kunnen.
26-04-2018, 10:45 PM
Bericht: #6
RE: Spanje 4
De wijnen van Vinas del vero zijn voor mij PQ van het allerbeste op de (super)markt... Eergisteren nog de gewone cabernet sauvignon 2012 gedronken (Delhaize, 5.99€) en die was alweer erg goed(en heel typisch cabernet met de peper en cassis.)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
26-04-2018, 11:01 PM
Bericht: #7
RE: Spanje 4
(26-04-2018 08:57 PM)Jordaens schreef:  Die vreemde eend in de bijt, Grapes of Wrath, zou ik toch ook zo maar niet laten voorbijgaan. Een soortement bourgogne van 100% grenache. En met een heroïsch verhaal. Moet toch echt wel kunnen.

Dit is eentje die ik al lang koop, doet het altijd goed bij mensen die zeggen dat ze eigenlijk niet houden van Grenache, en dan toch verrast zijn van de rechtlijnigheid. Ik dacht dat 2013 de eerste jaargang was, heb daar nog een flesje van liggen dat een dezer dagen gekraakt kan worden. De wijnen van Comando G waaraan Landi meewerkt zijn ook zeer de moeite, hebben misschien iets meer tijd nodig, maar zijn prachtig en finesserijk.

Over Morenillo verscheen enkele jaren geleden dit op Jancis Robinson (Ferran Centelles):

Citaat:MORENILLO (42 ha)
This is an up-and-coming variety being recovered in Terra Alta. The first single-varietal Morenillo appeared on the market very recently (too recently for our 2012 publication of Wine Grapes – JR). Ramon Roqueta, the owner of Lafou Cellers, describes it as 'based on elegance, low in pigments, showing dry leaves, ripe fruit and dry flowers. It fills well the palate but never saturates it'. The two wines that I have been able to taste are particularly interesting and I will definitely encourage wine producers from Terra Alta to bet on it.
27-04-2018, 07:34 AM
Bericht: #8
RE: Spanje 4
Daarom was het ook gek, dat ik deze parafrase van het internet kon pikken: "Morenillo is waarschijnlijk een oorspronkelijke druif van Terra Alta. De schillen zijn dun waardoor de kleur niet erg donker is en een beetje doet denken aan Pinot Noir. Gevolg daarvan is ook dat de druif vrij gevoelig is voor ziekten. Daardoor is de druif, die hier al eeuwen wordt verbouwd, uit de gratie gevallen en zelfs afgeraden door de Consejo Regulador."
27-04-2018, 12:26 PM
Bericht: #9
RE: Spanje 4
Ik was op basis van de beschrijving en reacties hier eens aan het kijken naar de Templari 2015.

Voor de geïntereseerden, ik kwam terecht op enterwine.com, mij tot op heden onbekend. Te koop aan € 11.90. Behoorlijk verschil toch. Indien interesse, ze shippen naar België ook aan een redelijke prijs.

https://www.enterwine.com/barbara-fores-...plari-2015
27-04-2018, 12:40 PM
Bericht: #10
RE: Spanje 4
Goeie tip, Jerver. Een stuk goedkoper dan onze posttarieven. Een testje waard.
27-04-2018, 04:47 PM
Bericht: #11
RE: Spanje 4
Templari 2015 is zeer mooi, onlangs geproefd en geen TN, shame on me. Sorry Jo Sad
Maar ik had deze wel besteld op Enterwine. Was een 2de bestelling bij hen en tot nu toe goeie ervaring mee.
27-04-2018, 06:59 PM
Bericht: #12
RE: Spanje 4
(27-04-2018 04:47 PM)Dc schreef:  Templari 2015 is zeer mooi, onlangs geproefd en geen TN, shame on me. Sorry Jo Sad
Maar ik had deze wel besteld op Enterwine. Was een 2de bestelling bij hen en tot nu toe goeie ervaring mee.

Als straf deze avond 3 glazen Beau Ceran!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: