Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Provence, de tumor in mijn kelder...
17-08-2018, 08:39 AM
Bericht: #1
Provence, de tumor in mijn kelder...
Oke, omdat ik elk jaar naar ginder trek, is het niet verwonderlijk dat het aandeel van Provencewijnen in mijn cave groter en groter wordt. Bandol alleen al maakt momenteel 10% uit van mijn flessen, maar ook vele andere Cotes de Provences en IGP's vullen de voorraad aan. Dit jaar niet overdreven wat betreft bezoeken. Een korte samenvatting van de bezoekjes en de gedronken wijnen bij het eten:
Domaine Gavoty als eerste aangedaan, om de beginvoorraad aan te vullen: mooie, fijnen rose Clarendon, maaltijdwijn, maar in mijn zoektocht naar echt "amazing"-rosé toch nog lang niet dat. De witte Clarendon, 100% Rolle, was voor de 2017 nogal bloemig, veel rondeur, toch genoeg zuurtjes, maar toch, niet wat ik zocht. Is rolle dan zo moeilijk? De 2016 was al merkbaar frisser, complexer... Dan maar de 2010 en 2013 mee naar huis genomen (20€/fles al wel). De 2010 deed me denken aan een goede, verouderde Graves. PQ echt weel goed, met nog makkelijk 5 jaar voor de boeg. De 2013 zat tussen de 2010 en de 2016 in, maar was de volgende dag bijna evenwaardig aan de '10 qua complexiteit. Ik wist het eigenlijk al van vroeger, maar het wordt nu bevestigd: Goeie rolle moet ouderen, au minimum 10 ans! (Vergelijk hiermee de Chateau de Selle van Ott, Clos Mireille 2006 blanc de blancs, grotendeels rolle met wat semillon: destijds vol en rond, maar niet super complex, vorige week magnifiek, complex, finesse, kruidig, top!) Vervolgens toch ook wat rood geproefd bij Gavoty: de Clarendon was soepeler en eenvoudiger dan de Haut-Bois solo, beiden 2015. Voor een halve euro meer had je de Haut-Bois solo, die makkelijk 20 jaar meekan. Voor 's avonds een magnum 2007 meegenomen, voor thuis 6 flessen 2015...
Tijdens de bekende stortregens van vorige week dan maar op uitstap vertrokken naar "Les terres promises" in La Roquebrussanne; Voor mij de ontdekking van het jaar. Blijkbaar natuurlijke wijnen (wist dit niet op voorhand), biologisch en in omschakeling naar byodynamisch. Maken AOC Provence, IGP Ste-beaume, maar ook Bandol. Prachtige kelder, dito wijnen. Toen ik de flessen zag staan, al 2 dagen open, vreesde ik voor oxidatie. Vrees ongegrond, dit zijn extreem stabiele wijnen, bevestigd toen ik nog eens 4 dagen later terugkwam met mijn neef en dezelfde flessen nog steeds rechtstonden en presteerden. PQ sprong de cuvée "l'antidote' met 100% Carignan VV er bovenuit: een soort fruit en finesse dat je ergens tussen Morgon en Saumur doet wanen, samengehouden door het knapste uit St-Joseph... De Bandol 2016 was vanaf het openen al perfect drinkbaar, pure finesse, de antipode van Gaussen. Terrebrune de Bourgogne van Bandol? Dan is er zeker concurrentie. Comor kan wijn maken, dat staat vast!
De witte "l'analepse" is een echte Gertjeuhhh-wijn (zoals al zijn wijnen overigens): lange maceratie van de 100% Carignan blanc-druiven. Doet orangewine aan, extreem lang, zeer stabiel. Maar niet voor iedereen weggelegd.
Ook nog een magnum van 100% Cinsault geproefd. Silky, extreem fijn, wat te in het begin, maar na enkele dagen duidelijk beter.
De enige die ik PQ niet goed genoeg vond was de rosébandol...
Dus op zoek gegaan bij Domaine de la Begude naar, volgens mij, de beste rosé. Extreem donker voor de mode, zeer intense neus, lange afdronk en nog jaren voor de boeg. De dure Irréductible is misschien iets beter, maar 25€ nu ook weer niet waard. Voer voor de Chinezen blijkbaar, want er stonden enkele mega-paletten klaar voor verscheping.

Hetgeen mij sowieso opviel, en weinig goeds voorspelt voor de regio: de prijzen van vele wijnen, ook bij onbekendere wijnhuizen, zijn sinds vorig jaar als kernraketten de ruimte ingeschoten: Brulade van Begude nu al 65€!, L'étoile van Chateau la Calisse van 36€ naar 80€!! En zo gaat het bij nog meer wijnen... Hoogmoed komt voor de val? Met alle Chinezen, maar...

Prijzen van 20€ per fles wordt op sommige domeinen het minimum, hoewel de (door mij geproefde) kwaliteit meestal lang niet overeenstemt hiermee. Blijkbaar wordt echter alles wel goed verkocht. In de LRVF staat vaak hoe geweldig die wijnen zijn, hoewel dit dus vaak allesbehalve klopt.
Schol!

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
17-08-2018, 09:19 AM
Bericht: #2
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
Rare titel maar zeer interessant verslag, thank you
Nooit gehoord van Terres promises, kan toch nog niet lang bestaan vermoed ik.
Denk wel dat het niet altijd simpel zal zijn om als aop Bandol gelabeld te worden (typiciteit), Agnes van Tour du Bon maakt ook zo n "natuurlijke" wijn op amforen maar brengt die uit als IGP.
Je hebt wel eens de platgetreden paden in Bandol verlaten, tof!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-08-2018, 09:52 AM
Bericht: #3
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
Bestaat 9 jaar ongeveer.
Tumor omdat het aandeel in de kelder alsmaar sneller aangroeit, maar eveneens omdat de prijzen ginder aan het exploderen zijn...

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
17-08-2018, 11:21 AM
Bericht: #4
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
O, ik dacht dat dat alleen in Bourgogne was....Cool

WVD (Wijnhandel Leuvin)
17-08-2018, 12:21 PM
Bericht: #5
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
Interessant inderdaad. Mijn interesse voor Les terres promises is wel aangewakkerd. Ik vertrek volgende week naar het Zuiden, maar het is nog anderhalf uur rijden. Anders was 's k wel 's gepasseerd.
17-08-2018, 03:17 PM
Bericht: #6
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
Ter referentie, hoeveel kostte de Bandol rosé ter plaatse? Ik heb het domein zelf via de Brusselse importeur leren kennen een jaar geleden, en vind de wijnen steeds verrassend, het sterkst in rood. Abracadabrantesque, een blend van Carignan en Mourvèdre is prachtig. Denk dat je bij Proef de Passie nog wel wat oudere jaargangen vindt.

Naar prijzen in de Provence toe, ik vind eigenlijk dat er geen echt goedkope wijnen te vinden zijn. Het toerisme en mondaine volk op zee zal er ook wel wat mee te maken hebben, maar onder de tien euro is het toch serieus zoeken (met uitzondering van de IGP die we vorig jaar proefden bij Luquettes.

La Bégude vond ik teleurstellend, niet enkel door de hoge prijzen voor de wijnen maar ook door de saaiheid die ze uitstraalden, heel technische wijnen.
17-08-2018, 03:17 PM
Bericht: #7
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
(17-08-2018 08:39 AM)TheWineVet schreef:  De 2013 zat tussen de 2010 en de 2016 in

Dit kan ik alvast beamen! Big Grin

Bibere humanum est, ergo bibamus.
17-08-2018, 04:02 PM
Bericht: #8
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
Dju gij kunt nogal tellen :-)
Sainte Anne maakt al jaren natuurlijke wijn in Bandol.

Wine is sunlight , held together by water !
17-08-2018, 04:10 PM
Bericht: #9
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
(17-08-2018 04:02 PM)Venne schreef:  Sainte Anne maakt al jaren natuurlijke wijn in Bandol.

Ja maar t is niet dat ge die veel drinkt he...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-08-2018, 04:14 PM
Bericht: #10
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
(17-08-2018 04:10 PM)vinejo schreef:  
(17-08-2018 04:02 PM)Venne schreef:  Sainte Anne maakt al jaren natuurlijke wijn in Bandol.

Ja maar t is niet dat ge die veel drinkt he...

Sedert dat alles op is bij mn leverancier niet meer nee...
Maar nu brengt ge me op een idee, morgen eens checken.

En nu naar de wijnbar se , 7 dagen Italy wegspoelen :-)

Wine is sunlight , held together by water !
17-08-2018, 04:21 PM
Bericht: #11
RE: Provence, de tumor in mijn kelder...
thank you voor het verslag! Terres Promises Ge maakt Me curieus!


Ga naar locatie: