Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
D'Auvenay
13-06-2020, 10:17 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 13-06-2020 om 10:25 AM door Vinoco.)
Bericht: #1
D'Auvenay
Tsja...wat te schrijven over de grootste witte wijnen op aarde. Op zo'n eenzame hoogte dat je de wijnen zelfs vanaf de hoogste trede niet kan zien. Een aantal keren heb ik het genoegen mogen hebben iets van dit domein in mijn glas te krijgen. Dit in je glas is het bereiken van de hemel...….ang-el

D'Auvenay Puligny Montrachet En Richarde 2007: We hadden net de Coche Dury Genevrieres 2006 gedronken en 100/100 gegeven. Dan heb je je plafond bereikt..….zou je denken. Ik wist wat daarna komen zou en zoals alle keren hiervoor gebeurde het nu weer......Voor mijn kameraden wederom blind in het glas. Neuzen aan het glas. Ijzige stilte...elkaar aankijken....opnieuw ruiken....nee schudden....."kann nicht wahr sein"....hoor ik links van me....."What the fuck!" hoor ik rechts van me.....ik begin te lachen. Jullie nemen me vast niet kwalijk dat ik vond dat we dit naast elkaar en in deze volgorde vanavond in het glas hebben. Alles wat ik over deze wijn schrijf is te genuanceerd. De geur! Daar kan je je neus niet vandaan halen! Het lijkt wel of de perfecte Coche Dury van zojuist is gedegradeerd tot water!!! Hoe ze het doet doet ze het ( Lalou Bize Leroy) maar dit is niet van deze wereld. Ultieme wijnbeleving in Excelsis! 3 mannen van middelbare leeftijd met kippenvel over het hele lichaam. De sommelier en chef die met hun handen voor de ogen mij het teken geven van buitenaardsheid. Voor beiden een primeur en voor beiden een moment dat nooit meer vergeten gaat worden. Ik kan nog een uur doortypen. Het gaat de wijn tekort doen. Ze heeft het weer geflikt.....perfectie is relatief....er is nog een stap hoger....ik buig mijn hoofd en fluister dankjewel......101/100


Bijlagen Afbeeldingen
   

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
13-06-2020, 10:20 AM
Bericht: #2
RE: D'Auvenay
Mooie beschrijving!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
13-06-2020, 10:42 AM
Bericht: #3
RE: D'Auvenay
Verdoeme, krijg goesting om dat glas uit die foto te rukken taz

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-06-2020, 10:54 AM
Bericht: #4
RE: D'Auvenay
De passie straalt er van af. Heerlijk om te lezen. Natuurlijk nog mooier om te mogen genieten.

Top !!
13-06-2020, 07:16 PM
Bericht: #5
RE: D'Auvenay
een memorabele strijd tussen twee wijnen, maar de Coche Dury had toch een handicap; 2007 was een bijzonder groot jaar in wit in tegenstelling tot 2006... dus je moet dezelfde flessen eens van 2007 vergelijken en ik kom zeker af ;-)

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
14-06-2020, 11:44 AM
Bericht: #6
RE: D'Auvenay
(13-06-2020 07:16 PM)Vince schreef:  een memorabele strijd tussen twee wijnen, maar de Coche Dury had toch een handicap; 2007 was een bijzonder groot jaar in wit in tegenstelling tot 2006... dus je moet dezelfde flessen eens van 2007 vergelijken en ik kom zeker af ;-)

Hey Vince, De Coche kreeg van ons alle 3 100/100. Hij had dus niet echt een handicap Rolleyes Mijn ervaring bij beide huizenis dat jaargangen niet echt een heel groot verschil maken. Zeker bij D'auvenay niet.
Je bent altijd welkom om een goed glas te komen drinken. Ik deel het graag. Daar is het voor gemaakt. Alleen trek ik het niet open. Geen lol aan.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
03-08-2020, 09:31 AM
Bericht: #7
RE: D'Auvenay
Gisteren herhaalde de geschiedenis zich weer. Het is voorspelbaar en net zo leuk als dat het niet leuk is. Er staat geen maat op de witte wijnen van D'Auvenay. Nu was ik gisteren zelf "slachtoffer" om alles blind voorgeschoteld te krijgen. We hadden net de magische Leflaive Combettes 89 gedronken waarvan ik nog moest bijkomen. Een verpletterende indruk. Jammer dat deze stijl witte bourgognes niet meer wordt gemaakt. Hup, daar stond het volgende glas voor mijn neus. Neus in het glas, snuffelen en BOEM! kippenvel over mijn hele lichaam. WTF! Nederigheid is wat je overkomt. Vervolgens enorme dankbaarheid dat je zoiets in het glas krijgt. Deze neus. Ik hoef niet te proeven. Ik ruik hem volledig leeg. De neus is 100/100 all the way! gebrande lucifer, rijstwafel, schaaldieren. Enorme diepte en gelaagdheid. En uiteraard.....de Popcorn zegt mij wat het is. Veel jonger dan de Leflaive. Kan niet anders dan D'Auvenay zijn zeg ik tegen de mannen. "Klopt" vertrouwt de inbrenger mij toe. In de mond is het hout nog wat te dominant aanwezig. Dat zegt me dat ie zeer jong is. Gaat goed komen. Geen idee welke het is. Ik roep maar iets: "Meursault village 2014". Ik geef dezelfde score als de Leflaive maar met een +-je omdat deze NOG mooier gaat worden. 98+/100

Dan volgt de onthulling....pffff ongekend.....Lalou Bize Leroy verandert zelfs een marginale druif in vloeibaar goud....

D'Auvenay Bourgogne Aligoté Sous Chatelet 2015

Prijs uit 1e hand is 72 euro. Helaas maar 300 flesjes in totaal.

Daarna volgde nog een mooie analyse van welke domeinen in Bourgogne in staat zijn om zowel in rood als wit jaar in jaar uit grote wijnen te maken. Conclusie bij de Bourgogne kenners: Alleen lalou Bize Leroy.


Bijlagen Afbeeldingen
   

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
03-08-2020, 11:54 AM
Bericht: #8
RE: D'Auvenay
(03-08-2020 09:31 AM)Vinoco schreef:  Gisteren herhaalde de geschiedenis zich weer. Het is voorspelbaar en net zo leuk als dat het niet leuk is. Er staat geen maat op de witte wijnen van D'Auvenay. Nu was ik gisteren zelf "slachtoffer" om alles blind voorgeschoteld te krijgen. We hadden net de magische Leflaive Combettes 89 gedronken waarvan ik nog moest bijkomen. Een verpletterende indruk. Jammer dat deze stijl witte bourgognes niet meer wordt gemaakt. Hup, daar stond het volgende glas voor mijn neus. Neus in het glas, snuffelen en BOEM! kippenvel over mijn hele lichaam. WTF! Nederigheid is wat je overkomt. Vervolgens enorme dankbaarheid dat je zoiets in het glas krijgt. Deze neus. Ik hoef niet te proeven. Ik ruik hem volledig leeg. De neus is 100/100 all the way! gebrande lucifer, rijstwafel, schaaldieren. Enorme diepte en gelaagdheid. En uiteraard.....de Popcorn zegt mij wat het is. Veel jonger dan de Leflaive. Kan niet anders dan D'Auvenay zijn zeg ik tegen de mannen. "Klopt" vertrouwt de inbrenger mij toe. In de mond is het hout nog wat te dominant aanwezig. Dat zegt me dat ie zeer jong is. Gaat goed komen. Geen idee welke het is. Ik roep maar iets: "Meursault village 2014". Ik geef dezelfde score als de Leflaive maar met een +-je omdat deze NOG mooier gaat worden. 98+/100

Dan volgt de onthulling....pffff ongekend.....Lalou Bize Leroy verandert zelfs een marginale druif in vloeibaar goud....

D'Auvenay Bourgogne Aligoté Sous Chatelet 2015

Prijs uit 1e hand is 72 euro. Helaas maar 300 flesjes in totaal.

Daarna volgde nog een mooie analyse van welke domeinen in Bourgogne in staat zijn om zowel in rood als wit jaar in jaar uit grote wijnen te maken. Conclusie bij de Bourgogne kenners: Alleen lalou Bize Leroy.

Wow, mooie beschrijving weeral! En dan een Aligoté in het glas hebben, heel straf! En ik denk niet dat Lalou lid is van "Les Aligoteurs". In maart ook enkele echt heel mooie Aligoté's geprofd van enkele van die mannen, maar kan me niet voorstellen dat die op het niveau van een Leflaive Puligny waren...
Vraagje: denk je echt dat mooi rijpende witte Bourgognes (20+) iets van vroeger is, ook die van Leroy / d'Auvenay, Coche-Dury, e.v.a.?
Nog een vraagje: enig idee waarom Lalou een onderscheid maakt tussen Domaine d'Auvenay en Domaine Leroy? Misschien een kwestie van investeerders?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
03-08-2020, 12:25 PM
Bericht: #9
RE: D'Auvenay
(03-08-2020 11:54 AM)wvd schreef:  Wow, mooie beschrijving weeral! En dan een Aligoté in het glas hebben, heel straf! En ik denk niet dat Lalou lid is van "Les Aligoteurs". In maart ook enkele echt heel mooie Aligoté's geprofd van enkele van die mannen, maar kan me niet voorstellen dat die op het niveau van een Leflaive Puligny waren...
Vraagje: denk je echt dat mooi rijpende witte Bourgognes (20+) iets van vroeger is, ook die van Leroy / d'Auvenay, Coche-Dury, e.v.a.?
Nog een vraagje: enig idee waarom Lalou een onderscheid maakt tussen Domaine d'Auvenay en Domaine Leroy? Misschien een kwestie van investeerders?

Dank Werner! Ik heb geen idee waarom ze onderscheid maakt in de 2 domeinen. Zeker omdat ze ook witte Leroy's maakt en rode D'Auvenay. Ik moet het antwoord je schuldig blijven.

En op jouw andere vraag moet ik met pijn in het hart zeggen dat ik inderdaad denk dat ook bij deze domeinen er geen bewaarpotentieel is zoals voor pre-mox. Als ik zie hoe drinkbaar de meest recente jaargangen van deze domeinen al zijn dan vrees ik voor de toekomst. Coche-Dury was 20 jaar geleden in de 1e jaren niet doorheen te komen.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
03-08-2020, 02:00 PM
Bericht: #10
RE: D'Auvenay
(03-08-2020 12:25 PM)Vinoco schreef:  
(03-08-2020 11:54 AM)wvd schreef:  Wow, mooie beschrijving weeral! En dan een Aligoté in het glas hebben, heel straf! En ik denk niet dat Lalou lid is van "Les Aligoteurs". In maart ook enkele echt heel mooie Aligoté's geprofd van enkele van die mannen, maar kan me niet voorstellen dat die op het niveau van een Leflaive Puligny waren...
Vraagje: denk je echt dat mooi rijpende witte Bourgognes (20+) iets van vroeger is, ook die van Leroy / d'Auvenay, Coche-Dury, e.v.a.?
Nog een vraagje: enig idee waarom Lalou een onderscheid maakt tussen Domaine d'Auvenay en Domaine Leroy? Misschien een kwestie van investeerders?

Dank Werner! Ik heb geen idee waarom ze onderscheid maakt in de 2 domeinen. Zeker omdat ze ook witte Leroy's maakt en rode D'Auvenay. Ik moet het antwoord je schuldig blijven.

En op jouw andere vraag moet ik met pijn in het hart zeggen dat ik inderdaad denk dat ook bij deze domeinen er geen bewaarpotentieel is zoals voor pre-mox. Als ik zie hoe drinkbaar de meest recente jaargangen van deze domeinen al zijn dan vrees ik voor de toekomst. Coche-Dury was 20 jaar geleden in de 1e jaren niet doorheen te komen.

Enig idee naar het waarom? Kan niet liggen aan de wat hogere gemiddelde temperatuur, niet aan batonnage, niet aan te rijp oogsten (dat doet men nog weinig), niet (enkel) aan de kurk, maar wat dan wel?
Ik heb hier zelfs nog een Pouilly-Fuissé uit de jaren 80 die de laatste keer nog super was...

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
03-08-2020, 02:45 PM
Bericht: #11
RE: D'Auvenay
(03-08-2020 02:00 PM)wvd schreef:  
(03-08-2020 12:25 PM)Vinoco schreef:  
(03-08-2020 11:54 AM)wvd schreef:  Wow, mooie beschrijving weeral! En dan een Aligoté in het glas hebben, heel straf! En ik denk niet dat Lalou lid is van "Les Aligoteurs". In maart ook enkele echt heel mooie Aligoté's geprofd van enkele van die mannen, maar kan me niet voorstellen dat die op het niveau van een Leflaive Puligny waren...
Vraagje: denk je echt dat mooi rijpende witte Bourgognes (20+) iets van vroeger is, ook die van Leroy / d'Auvenay, Coche-Dury, e.v.a.?
Nog een vraagje: enig idee waarom Lalou een onderscheid maakt tussen Domaine d'Auvenay en Domaine Leroy? Misschien een kwestie van investeerders?

Dank Werner! Ik heb geen idee waarom ze onderscheid maakt in de 2 domeinen. Zeker omdat ze ook witte Leroy's maakt en rode D'Auvenay. Ik moet het antwoord je schuldig blijven.

En op jouw andere vraag moet ik met pijn in het hart zeggen dat ik inderdaad denk dat ook bij deze domeinen er geen bewaarpotentieel is zoals voor pre-mox. Als ik zie hoe drinkbaar de meest recente jaargangen van deze domeinen al zijn dan vrees ik voor de toekomst. Coche-Dury was 20 jaar geleden in de 1e jaren niet doorheen te komen.

Enig idee naar het waarom? Kan niet liggen aan de wat hogere gemiddelde temperatuur, niet aan batonnage, niet aan te rijp oogsten (dat doet men nog weinig), niet (enkel) aan de kurk, maar wat dan wel?
Ik heb hier zelfs nog een Pouilly-Fuissé uit de jaren 80 die de laatste keer nog super was...

Geen idee. Ik denk een combinatie van alle genoemde factoren waarbij klimaatverandering een grote rol speelt.

Ik geloof het van jouw jaren 80 PF. ik heb nog wel 100 flessen witte Bourgogne liggen van 1947 tot en met 1997 die jeugdig en groots zijn. Daar ligt het probleem ook niet. Koesteren en van genieten.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen


Ga naar locatie: