Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Weekend Beaujolais
12-04-2019, 01:49 PM
Bericht: #1
Weekend Beaujolais
2 weken geleden een 4 daagse in de Beaujolais doorgebracht, goed weer, vroege cyclus dus en dus wel wat risico voor de nachtvorst nu.
Een aantal domeinen bezocht en een dagje Lyon.
Aangezien we maar een dag op voorhand hadden beslist naar Frankrijk te trekken, konden we niet overal meer langsgaan. Bij Charly / Jean-Paul Thevenet en Jean-Marc Burgaud waren ze niet thuis.Bij Jean Foillard, Daniel Bouland en Jean Claude Desvignes waren ze uitverkocht.

Korte impressie van de overige:

Onze wijnexcursie begonnen bij Dominique Piron, waar we een rechtoe rechtaan proeverij kregen en op een 20 minuten terug buiten stonden. We vonden enkel de Cote de Py echt de moeite vonden en namen hier de '17 van mee, en enkele halfjes '12. Niet slecht maar zeker ook niet memorabel.


Daarna onmiddelijk doorgereden naar Domaine Ruet, we konden er wel langsgaan, maar ze had 'maar' een uurtje tijd, want ze moest haar zoon van school halen. Daar toegekomen en 2 proefstalen verder waren we al 30 min aan het palaveren over wijn. Eerst de Beaujolais Blanc 17 geproefd, die correct en pq goed was, daarna de Cuvéee Maxime 15, eerder wat Bourgondisch opgevoed, maar dan ook weer niet helemaal. Mooie wijn, met aangename oxidatieve/nootjes toetjes,zuren en volume, geen allemansvriend.
In rood niet alles geproefd, of de zoon kon daar blijven wachten tot hij afgestudeerd was, zijn mij bijgebleven (allen 17):
- Cote de Brouilly: lekker fruitig, mineraal en fris. Meer dan lekkere wijn pq.
- Morgon Grands Cras: vol, zwart & rood fruit, sappige & zachte tannine, mondvullend.
- Morgon Douby: wat meer gestructureerd dan de vorige, iets meer mineraliteit & beet, wat minder zacht dus.


Next up: Mee Godard. Wijnen om verliefd op te worden.
Een kwartiertje met de hond gespeeld tot Mee uit de deur kwam gestapt en eens binnen: Wat een mooie wijnen.
De 5 hectares werden de eerste jaren door haar alleen bewerkt, ondertussen heeft er ze er 6 en de hulp van één medewerker. 10.000 stokken in Gobelet leveren dan ook wel wat werk op. Ze werkt zo veel als mogelijk met endogene gisten, zo weinig mogelijk sproeien, weinig kunstgrepen, maar wat nodig is, doet ze wel. En dat levert pareltjes op (allen '17). In 2017 geen 'Selection', die de allerbeste druiven van de verschillende percelen bundelt in de beste jaren. Alle volgende wijnen vond ik méér dan de moeite, waarbij Corcelette (voor snelst mogelijk plezier) en Cote de Py (voor nu, morgen en altijd, prachtwijn) er bovenuitstaken.
- Morgon Corcelette: vrolijke én serieuze wijn, veel fruit, vol, soepel, jong al zeer drinkbaar, met nog potentieel. Lipsmacking.
- Morgon Grands Cras: krachtiger, serieuzere wijn, mineraal & fruit
- Morgon Cote de Py: topwijn, krachtig & zacht, zwart & rood fruit, rozen, licht kruidig, zalvend. Beste Beaujolais die we dronken.
- Moulin à Vent Au Michelon: Meest tannine & structuur, meest nood aan een tijdje kelderrust, mineraal, iets kruidiger.

Meer dan aangenaam bezoek, waar we na 2 uur terug buitenkwamen, met wat dozen wijn en een aangename conversatie.


Clos de la Roilette:
Bij ons bezoek kwam ook een Brits koppel toe, dat uit angst voor de Brexit nog zoveel mogelijk voorraad kwam inslaan (echt waar Smile )
De zoon des huizes gaf ons een wat bedeesde uitleg, maar was meer dan bereid om op alle vragen te antwoorden.
Domaine Coudert Brouilly '17: eerder eenvoudig, maar drinkplezier hedentendage
Clos de la Roilette Fleurie '17: meer body, fruit, voor maar een euro meer prefereer ik deze. Mondvullend, 'typische Beaujolais'
Clos de la Roilette Griffe du Marquis '16, genoemd naar de wijnmaker, behoorlijk wat houtinvloed (had hetzelfde idee over de '14), maar voldoende materie daarnaast. In de kelder vergeten voor een paar jaar, dan komt het wel goed. Maar op heden denk ik niet dat dit mijn favoriete wijn zalworden.


Chateau Thivin:
Leuk gelegen domein, op Cote Brouilly, waar ze momenteel bezig zijn aan renovatie en uitbreiding van de gebouwen. Een deel van de kelders zijn er al enkele honderden jaren, altijd leuk om geschiedenis te kunnen opsnuiven.
Onder begeleiding van Claude Edouard de beschikbare wijnen kunnen drinken, een aantal zijn uitverkocht ('17).
- Een van beide Beaujolais Blancs (vergeten welk van de 2 cuvées) Zeker niet slecht, maar prijs kwaliteit vond ik het geen topper
- Reverdon: fruitig drinkplezier, rood fruit, floraal, zomerterras
- Clos Bertrand: Zwart fruit, vol, puissant, licht kruidig & fijne tannines. nu te drinken, maar zal m.i. nog verbeteren.
- Godefroy: Nog iets krachtiger en gestructureerder dan Clos Bertrand. Al te genieten, maar zal beteren met wat seizoenen op de teller.
- Zaccharie: serieuze wijn, veel materie, houtinvloed, krachtpatser. Nu een beetje té voor mij, maar met tijd wordt dit wel iets.
   

Domaine Lapierre:
De grootste naam uit het lijstje, en we hadden ook wel dat gevoel toen we toekwamen, maar mooie wijn zonder meer!
2017 is er uitverkocht, dus zeer weinig te proeven/ te koop.
Sinds 2015 houden ze wel oudere jaargangen op stock om te verkopen op het domein, nu dus de 2016 te verkrijgen van de Morgon, Cuvée Marcel & Cuvée Camille, maar aan prijzen die we hier in Belgie ook betalen, of nog wat meer.
We konden de Raisins Gaulois 2018 proeven, een Vin de France die ze in januari op de markt brengen. Lichtere drinkwijn, fruitig, een stuk minder interessant dan de andere cuvées.
In primeur konden we de Morgon 2018 proeven, die net werd gebotteld. In de lijn van de 15 en 16 die ik eerder dronk, maar nog veel te vroeg om nu te drinken.

Zeer leuke regio om te bezoeken, met gastvrije wijnbouwers en golvend landschap. De nabijheid van Lyon is een bijkomende troef.
Qua wijn lijkt mijn voorkeur onder de bezochte domeinen duidelijk. Mee Godard maakt prachtwijnen.
       

Ik ben het laatste jaar behoorlijk into Beajolais geraakt, en met het laatste bezoek nog meer. Hier zijn de wijnen niet altijd even gekend of verkrijgbaar, en ik heb er wel wat gekocht daar. Mocht er interesse zijn, wil ik wel een proefpakket verkopen. (geen losse flessen, het is niet mijn bedoeling simpelweg te verkopen, maar mocht iemand wat Beaujolais wijnen willen leren kennen of een proeverij organiseren, dan met plezier, anders worden ze hier met evenveel plezier zelf soldaat gemaakt)
Kost wijnen & verzending: 185€
(zie aangehecht overzicht)
   
12-04-2019, 02:01 PM
Bericht: #2
RE: Weekend Beaujolais
Mooi verslagje! Zou daar ook graag eens rondtouren. Ziet er mooi uit.

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
12-04-2019, 10:11 PM
Bericht: #3
RE: Weekend Beaujolais
Zalig verslag, thank you
Prachtige foto s ook!
Mmmm, dat proefpakketje... Slurp

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
14-04-2019, 12:25 PM
Bericht: #4
RE: Weekend Beaujolais
Enkele keren bij Piron geweest. Idd beetje ‘sec’ qua ontvangst maar ik vind de wijnen wel goed. Ook goede herinneringen aan Moulin a Vent en Regnie.
14-04-2019, 07:47 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 14-04-2019 om 08:07 PM door FRANCISPICCART.)
Bericht: #5
RE: Weekend Beaujolais
Heel mooi, vlot lezend verslag Jerver. Op de januari degustatie van onze Wine Watchers kwam Mee Godard ook als beste uit de bus. Heel andere stijl dan de gevestigde waarden, maar o zo lekker allemaal die wijnen van haar.
15-04-2019, 10:36 AM
Bericht: #6
RE: Weekend Beaujolais
Zeer knappe beschrijving et ditto foto's Jerver! Ik lees in je verslag: "in 2017 geen 'Selection', die de allerbeste druiven van de verschillende percelen bundelt in de beste jaren. ".

Ik dacht net dat 2017 opnieuw een topjaar is in de Beaujolais, in tegenstelling tot enkele andere streken?
15-04-2019, 02:26 PM
Bericht: #7
RE: Weekend Beaujolais
(15-04-2019 10:36 AM)Fre schreef:  Zeer knappe beschrijving et ditto foto's Jerver! Ik lees in je verslag: "in 2017 geen 'Selection', die de allerbeste druiven van de verschillende percelen bundelt in de beste jaren. ".

Ik dacht net dat 2017 opnieuw een topjaar is in de Beaujolais, in tegenstelling tot enkele andere streken?

Yes indeed zeer goede kwaliteit kunnen oogsten maar ze hebben er wel ook behoorlijk wat hagel over zich heen gekregen. Mee verloor behoorlijk wat jammer genoeg..
17-04-2019, 08:52 AM
Bericht: #8
RE: Weekend Beaujolais
Mooi verslag Jerver! Ook al waren enkele wijnbouwers niet thuis, toch boeiende wijndomeinen bezocht. Interessant dat net als bij Francis ook hier Mee Godard het best scoort.

Net als de wijnen is ook de streek zelf een beetje onderschat. Ten onrechte, want het is er heel mooi.


Ga naar locatie: